Szele Tamás: Se előre, se hátra

Jelentem, Oroszország ukrajnai inváziója egészen egyszerűen megállt. Még augusztus 11-én jegyezte meg az Ukrinform, hogy ha a különleges katonai művelet a tervek szerint halad, akkor azokban a tervekben napi 330 méter előrenyomulás szerepel, és ez kissé vontatott lesz az orosz birodalmi ambíciókhoz képest. Na, ma annyit sem haladtak.

Sőt: semennyit sem. Lőnek, bombáznak, de egyébként nem mozdulnak a frontok se előre, se hátra. Javasolnám az orosz félnek azt a fortélyos hadicselt, hogy a mostani módszer fenntartása mellett hagyják abba a bombázásokat és a lövöldözést is, mindjárt csodát látnak, olyan nyugalmas lesz a háború. Sajnos erre nem sok esélyt látok, tehát hagyjuk is az ábrándozást, térjünk a tárgyra.

Lássuk tehát a mozdulatlan harctér híreit, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg 2022. augusztus 26-án, 2022. augusztus 18. óta először nem ért el valóságos, állítólagos vagy becsült területi nyereséget Ukrajnában. Annak ellenére sem, hogy az orosz csapatok még augusztus 26-án is korlátozott és sikertelen támadásokat hajtottak végre a keleti tengelyen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy meg nem nevezett szereplők (de szinte biztosan orosz egységek) augusztus 26-án visszakapcsolták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) egy részét az ukrán elektromos hálózatra. Az Energoatom ukrán nukleáris üzemeltető vállalat szintén közölte, hogy ismeretlenek visszakapcsolták a ZNPP egyik erőműegységét, és azon dolgoznak, hogy növeljék a ZNPP kapacitását. Az orosz csapatok továbbra is teljes ellenőrzésük alatt tartják az erőművet, bár nem világos, hogy miért kapcsolták volna vissza az adott erőműegységet.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra sem valószínű, hogy szeptember elejéig sikeresen lefolytatják az ukrán területek Orosz Föderációhoz csatolásáról szóló látszat-népszavazást, annak ellenére, hogy a jelentések szerint előrehaladott népszavazási előkészületek zajlanak. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) szóvivője, Vadim Szkibickij augusztus 26-án kijelentette, hogy az orosz hatóságok befejezték a népszavazások adminisztratív előkészületeit, és létrehozták a választási központokat, összeállították a választói listákat és létrehozták a választási bizottságokat, ami Szkibickij szerint azt jelzi, hogy a népszavazások előkészületei „majdnem befejeződtek.” Az orosz támogatású megszálló hatóságok a Zaporizzsjai Területen bejelentették, hogy már ellenőrzik a szavazóhelyiségeket, elemezték a választói listákat, és kiválasztották a választási körzetekben és a területi választási bizottságokban dolgozó jelölteket.

Az orosz megszálló hatóságok azonban a megszállási adminisztráción belüli folyamatos súrlódások és a folyamatos partizántámadások miatt nem valószínű, hogy képesek lesznek a népszavazásokat szándékuk szerint (a helyi kollaboránsok együttműködésével) az állítólagos szeptember 11-i határidőig lebonyolítani. A Herszoni Terület vezetőjének ukrán tanácsadója, Szerhij Hlan augusztus 26-án kijelentette, hogy a herszoni megszálló közigazgatás nehezen talál embereket a népszavazás előkészítésével megbízott közigazgatási egységek élére, valószínűleg azért, mert nincsenek készséges helyiek és az ukrán kollaboránsok iránti bizalom alacsony. Hlan megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök talán utasította a megszálló közigazgatást, hogy ne importáljanak orosz adminisztrátorokat ezekre a feladatokra, hogy a népszavazási folyamat helyi támogatású, alulról jövő kezdeményezésnek tűnjön.

Ukrán források korábban arról számoltak be, hogy az ukrán ellenállás és a fokozódó partizántámadások gátolják a népszavazás előkészületeit. Bár az orosz hatóságok hipotetikusan egy tetszőleges időpontban erőszakkal annektálhatnának ukrán területeket, de nem valószínű, hogy ezt megrendezett népszavazások nélkül megtennék. Minden megfigyelt jel arra utal, hogy az orosz hatóságok a népszavazások lebonyolítása előtt a helyi támogatás és részvétel látszatát igyekeznek megteremteni, hogy széles körben támogatott kezdeményezésként állítsák be azokat, de folyamatos kudarcokkal kell szembenézniük, amelyek késleltetni fognak minden annexiós erőfeszítést.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) elemeit augusztus 26-án visszakapcsolták az ukrán elektromos hálózatra.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra sem valószínűsítik, hogy szeptember elejéig sikeresen lefolytatják az ukrán területek Orosz Föderációhoz csatolását célzó látszat-népszavazást, annak ellenére, hogy a népszavazási előkészületek előrehaladásáról szóló jelentések szerint a népszavazás előkészítése folyamatban van.
      • Az orosz csapatok korlátozott mértékű támadásokat hajtottak végre Izjumtól délnyugatra, Bakhmut északkeleti és déli részén, valamint Donyeck város északnyugati külterületén.
      • Az ukrán erők továbbra is célba vették az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOCS) és a katonai infrastruktúrát Herszon területen, amelyek a Dnyeper folyó nyugati partján folyó műveleteket támogatják.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatták az önkéntes zászlóaljak toborzását, amelyek továbbra is Ukrajnába települnek.
      • Az ukrán partizánok és a belső megosztottság továbbra is veszélyt jelentenek a megszállt területek orosz ellenőrzésére.

Az orosz haderő augusztus 26-án korlátozott erejű támadást hajtott végre Izjumtól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok Karnaukhivka felé támadtak, 25 km-re délnyugatra Izyumtól. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az Izjumtól délnyugatra végrehajtott korlátozott orosz szárazföldi támadások valószínűleg az ukrán erők megzavarására irányuló romboló támadások, nem pedig az előrenyomulási tengely mentén történő területfoglalásra irányuló akciók. Az orosz erők folytatták a tüzérségi csapásokat az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén a Harkiv-Donyecki terület határa közelében, és emellett bombáztak egy műszaki főiskolát Szlovjanszkban.

Az orosz erők augusztus 26-án nem hajtottak végre megerősített támadást Sziverszk felé, ám Sziverszket és a környező településeket lőtték.

Az orosz csapatok augusztus 26-án folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy orosz alakulatok támadtak Szoledar és Bakhmutszke közelében, mindkettő 10 km-en belül északkeletre Bakhmutból. Orosz források azt állították, hogy orosz és proxy csapatok, valamint a Wagner-csoport zsoldosai harcolnak Szoledarban és Bakhmut keleti megközelítése mentén. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Kodema felől, mintegy 13 km-re délkeletre Bakhmuttól.

Az orosz haderő augusztus 26-án korlátozott támadást intézett Donyeck város északnyugati külterületén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megpróbálták taktikai pozíciójukat javítani és előrenyomulni Nevelszke felé, kevesebb mint 10 km-re Donyeck város északnyugati külvárosától és közvetlenül az oroszok által megszállt Piszki mellett. Az orosz erők folytatták az ukrán állások elleni tüzérségi csapásokat is az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz hadsereg augusztus 26-án nem hajtott végre megerősített támadást Donyeck várostól délnyugatra. Orosz források jelezték, hogy az orosz és proxy csapatok számára továbbra is prioritást élveznek a Donyeck várostól mintegy 35 km-re délnyugatra fekvő Vuhledar térségében folytatott támadó műveletek. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz haderő légi és tüzérségi csapásokat hajtott végre Donyeck várostól délnyugatra, a Zaporizzsja-Donyecki terület határa felé.

Az orosz hadsereg augusztus 26-án nem hajtott végre megerősített támadást Harkiv északkeleti területén. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok folytatták az offenzív műveleteket a Harkiv várostól északra lévő állások megtámadására, valamint légi és tüzérségi csapásokat hajtottak végre az érintkezési vonal mentén.


Itt meg kell jegyeznem, hogy ma hajnalban rakétatámadás érte Harkiv központi, Osznovjanszki és Kijevszki negyedeit, de szerencsére halálos áldozatokról vagy sebesültekről nem érkezett jelentés.

Az orosz egységek augusztus 26-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat a zaporizzsjai területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Huljajpole és Olhivszke ellen, nagyjából 20 km-re északkeletre Huljajpole-tól. Az orosz erők folytatták az erős ágyúzást az érintkezési vonal mentén, többek között Huljajpole és Huljajpilszke közelében a T0814-es országúton, valamint Orikhiv és Mala Tokmacska közelében a T0815-ös országúton. Az orosz erők folytatták a heves ágyúzást az érintkezési vonal mentén.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők augusztus 26-án folytatták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) ágyúzását.* Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azzal vádolta az ukrán csapatokat, hogy augusztus 25-26-án a ZNPP oxigén-nitrogén állomását és az 1. számú speciális épület egyik területét lőtték. Ukrán források külön jelentették, hogy az orosz erők csapást mértek Nikopolra, Marhanecre és Cservonohrihorivkára, amelyek mind a Dnyeper folyó Enerhodarral szemközti partján fekszenek.


Újabb kiegészítés: ma is folytatódott a tüzérségi támadás, mindez idáig 17 találat érte az erőmű területét, az Enerhoatom közleményében jelezte:

A támadások következtében az erőmű infrastruktúrája megsérült, fennáll a hidrogénszivárgás és a radioaktív anyagok kiszóródásának kockázata, valamint magas a tűzveszély.

A ZNPP ukrán személyzete továbbra is dolgozik és mindent megtesz a nukleáris és sugárbiztonság biztosítása, valamint a károk következményeinek felszámolása érdekében.”

Az orosz csapatok augusztus 26-án nem hajtottak végre megerősített támadást Herszon vagy Mikolajiv területeken. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre nem részletezett infrastrukturális létesítmények ellen Olekszandrivka (Herszon terület nyugati része), Lozove (az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében) és Olhine (Krivij Rih-től délre, a T2207-es autópályán) közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Vlagyiszlav Nazarov arról számolt be, hogy az orosz egységek S–300-as légvédelmi rendszerekkel csapást mértek a Mikolajivszkij körzetre. Az orosz erők folytatták a bombázást az érintkezési vonal mentén.


Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOCS) és a katonai infrastruktúrát Herszon területen, amelyek a Dnyeper folyó jobb partján lévő orosz hadműveleteket támogatják. Az ukrán tüzérség augusztus 26-án ismét csapást mért az Antonivszkij közúti hídra Herszon város közelében, valószínűleg megzavarva a híd javítására irányuló orosz erőfeszítéseket. Augusztus 25-én készült felvételeken látható, hogy az orosz csapatok pontonhidakat működtetnek a közúti híd mellett. Az augusztus 23-i és augusztus 25-i műholdfelvételeken látható, hogy az Antonivszkij közúti híd jelentős károkat szenvedett az ukrán csapások következtében. Az ukrán erők az Inhulec folyó feletti Darivka közúti hídra is csapást mértek, és Nazarov kijelentette, hogy a csapások miatt a híd működésképtelenné vált. Nazarov arról is beszámolt, hogy az ukrán erők célba vették az orosz alakulatok koncentrációit, lőszerraktárakat és felszerelésraktárakat Herszon területen, beleértve az orosz 98. légideszant hadosztály parancsnoki és irányító központját Dudcsanyban, Herszon területen. Az ukrán erők augusztus 25-én légicsapásokat hajtottak végre az orosz légvédelmi infrastruktúra ellen Novovoszkreszenszkében, Herszon terület északi részén és Herszon városban.

Az orosz haderő folytatta a katonai felszerelések átcsoportosítását a Krímből Oroszországba, valószínűleg válaszul a Krímben lévő orosz hátország elleni folyamatos ukrán csapásokra. A Business Insider augusztus 26-án arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat Szu–35S vadászgépet és négy MiG–31BM elfogó vadászt szállított át a Krímből a szárazföldi Oroszországba, valószínűleg az ukrán csapások fenyegetése miatt. Egy orosz katonai blogger egyetértett a Business Insider jelentésével, és azt állította, hogy az orosz csapatok megerősítik a légvédelmet a Krímben az ukrán csapások elhárítására, mivel a jelenlegi orosz légvédelem hatástalan a kis ukrán pilóta nélküli légi járművek (UAV) ellen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) további toborzási akciókat indítanak önkéntes zászlóaljak számára, amelyek továbbra is Ukrajnába települnek. A Primorja helyi kiadványa, a Primorszkaja Gazeta augusztus 26-án arról számolt be, hogy a Primorszki Terület 240 fős „Tigr” önkéntes zászlóalja (amely az orosz 155. Különleges Haditengerészeti Gyalogsági Brigád része) részt vett első harci műveletében egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen. Az ISW először július 16-án számolt be a „Tigr” zászlóaljról. Az orosz média arról is beszámolt, hogy a baskíriai „Sajmuratov” és „Dostavalov” önkéntes zászlóaljak befejezik a kiképzést, és a közeljövőben egy meg nem határozott időpontban Ukrajnába települnek. A helyi orosz média arról is beszámolt, hogy a Tyumeni Terület „Tobol” és „Tajga” zászlóaljainak néhány tucat orosz önkéntese az ukrajnai bevetést megelőzően kiképzőtérre vonult harci kiképzésre. Orosz források megerősítették az első harci veszteségeket is a Wagner-csoporthoz nemrég csatlakozott orosz foglyok között.

Az orosz szövetségi szubjektumok továbbra is növelik az önkéntes harcosok számára felajánlott illetményeket. Jurij Bezdudnij, a Nenyec Autonóm Körzet kormányzója augusztus 26-án bejelentette, hogy a Nenyec Autonóm Körzet megháromszorozta az egyszeri besorozási díjat 100 000 rubelről (1 642 dollár) 300 000 rubelre (4 928 dollár) azok számára, akik az orosz védelmi minisztériummal kötöttek szolgálati szerződést. Oleg Nyikolajev, a Csuvas Köztársaság kormányzója augusztus 26-án bejelentette, hogy a Csuvas Köztársaság az „Atal” zászlóalj önkéntes harcosainak járó egyszeri kifizetéseket 200 000 rubelről (3285 dollár) 300 000 rubelre (4928 dollár) emeli.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán partizánok továbbra is a megszálló hatóságokat támadták, és megzavarták az orosz előkészületeket az annexiós népszavazásra. Orosz és ukrán források augusztus 26-án közölték, hogy ismeretlen ukrán partizánok improvizált robbanószerkezetes (IED) támadást hajtottak végre Alekszandr Kolesznyikov, a megszállt Berdjanszk (Zaporizzsjai Terület) rendőrfőnök-helyettese ellen. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere azt is kijelentette, hogy ukrán partizánok a Herszon területen lévő Melitopolban megrongálták a népszavazás melitopoli székházát. A partizáncsoportok által a kollaboránsok ellen irányuló támadások valószínűleg akadályozzák az orosz erőfeszítéseket a stabil kormányzati rendszerek létrehozására és a hivatalos népszavazások folytatására a megszállt területeken.

A belső viszálykodás valószínűleg szintén hozzájárul a megszállási rendszerek instabilitásához. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Konsztantyin Ivascsenko, Mariupol oroszok által kinevezett polgármestere augusztus 26-án elhagyta Mariupolt, miután augusztus 25-én merényletet követtek el ellene. Petro Andriuscsenko, Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója kijelentette, hogy Dmytro Sablin orosz duma-helyettes és Petro Ivanov, az oroszok által támogatott volt mariupoli városi tanácstag rendelte el Ivascsenko meggyilkolását. Andriuscsenko továbbá arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin a DNK hatóságait bízta meg a merényletkísérlet kivizsgálásával, ahelyett, hogy az ügyet az orosz hatóságoknak adták volna át, ahogyan azt az oroszok által megszállt területeken korábban tették. Az ISW jelenleg nem tudja függetlenül megerősíteni Andriuscsenko állításait. Ha azonban igaznak bizonyul, az oroszok és a DNK hatóságai közötti szakadás azt sugallja, hogy Oroszországnak egyre nehezebb lesz összehangolni a kormányzást és az ukrán fenyegetésekre adott válaszokat a megszállt területeken.

Az orosz és a proxy hatóságok továbbra is erőfeszítéseket tesznek a megszállt területek társadalmi integrációjának elősegítésére az ösztönzők és fenyegetések következetlen alkalmazásával. Az oktatási rendszerek továbbra is elsődleges célpontok. Azok a szülők, akik megtagadják, hogy gyermekeiket a megszállt területeken orosz iskolába küldjék, 40 000 és 150 000 rubel (663-2 487 dollár) közötti pénzbírsággal, szülői jogaik megvonásával, vagyonuk elkobzásával és rendőri beavatkozással néznek szembe, a helytől függően. Azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy gyermekeiket a megszállt területeken orosz iskolába küldik, egyszeri 10 000 rubeles (165 dollár) juttatást kaphatnak, amint arról az ISW korábban beszámolt.

A Yale School of Public Health Humanitarian Research Lab jelentése augusztus 25-én közzétett egy jelentést, amelyben csak a Donyecki területen legalább 21 megerősített, működő szűrőtelepet lokalizáltak. A jelentések szerint a szűrőtelepek mindegyike a következő négy cél valamelyikét szolgálja: ukrán civilek regisztrálása, fogva tartása, másodlagos kihallgatása vagy fogva tartása. A Humanitarian Research Lab állítása szerint a létesítmények körülményei között szerepel a túlzsúfoltság, a rossz higiéniai körülmények, az elégtelen élelmiszer- és vízellátás, az orvosi ellátás megtagadása, az elektrosokk alkalmi alkalmazása és az elkülönítési taktikák, amelyek „a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályok értelmében kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódnak minősülhetnek”.

Ezek lettek volna a harctéri-katonai vonatkozású hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára jön a hírösszefoglaló második, elemzőbb jellegű része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!