Szele Tamás: A Schrödinger-offenzíva

Tegnap este úgy nézett ki, fordul a kocka Oroszország Ukrajna elleni inváziójában, jelenleg azonban nem tudjuk megmondani, fordult-e, ugyanis senki sem látja, mit mutat. Elgurulhatott, vagy mi történt vele. Igen, a herszoni ellentámadásról van szó, ami kezd ugyanúgy hit kérdése lenni, mint az, hogy a jó pravoszláv hány ujjal vesse a keresztet.

Ugyanis az ukránok – talán tanulva abból, hogy a háború elején párszor elszaladt velük a ló, kicsit el-eldicsekedték magukat, főleg az elesett orosz katonák számát illetően, minek következtében némiképp csökkent a hitelük – most szinte semmit sem mondanak az ellentámadás eredményeiről. Igaz, kudarcról sem beszélnek: alig mondanak valamit. Mondanak bezzeg az oroszok, ők még túl sokat is fecsegnek ahhoz, hogy hinni lehessen nekik, szóval ez a helyzet a krónikás rémálma: történik valami, de fogalmunk sincs róla, micsoda. A kocka elgurult, mutathat hatost, mutathat egyest – de míg nem látjuk, nem tudjuk, melyik szám van fölül.

Egyelőre Schrödinger kockája ez, csak az biztos, hogy mutat valamit, azt még meglátjuk, mit: hanem most inkább azt nézzük, amit biztosan tudunk. Lássuk a harctéri-toborzási-megszállási híreket, amiket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Ukrán katonai vezetők augusztus 29-én bejelentették az ukrán ellentámadás kezdetét Herszon területén. Arról számoltak be, hogy az ukrán erők áttörték az első védelmi vonalat Herszon területének meg nem határozott részein, és igyekeznek kihasználni az orosz szárazföldi kommunikációs vonalaknak az ukrán HIMARS csapások által több héten keresztül okozott megszakítását. Nem erősítették meg települések felszabadítását, de néhány orosz katonai blogger és nyugati kiadványokkal tárgyaló meg nem nevezett forrás azt állította, hogy az ukrán erők több települést felszabadítottak Herszon városától nyugatra és északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium), orosz megbízottak és néhány orosz katonai blogger „propagandaként” ítélte el az ellentámadásról szóló ukrán bejelentést.

Több orosz katonai blogger mindazonáltal számos ukrán támadásról számolt be a teljes érintkezési vonal mentén, és az információs tér valószínűleg egy időre összezavarodik az orosz források pánikhangulata miatt. Az orosz hírközlő szervek homályosan megemlítették a civilek evakuálását is Herszon területről, de aztán megjegyezték, hogy a Herszon Terület megszálló hatóságai arra szólítják fel a lakosokat, hogy inkább keressenek menedéket, mint meneküljenek. Az ISW az ukrán ellentámadásról egy új részben fog beszámolni az alábbiakban.

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója bejelentette, hogy a NAÜ küldöttsége augusztus 29-én elindult a Zaporizzsjai Atomerőműbe (ZNPP). Grossi pontosította, hogy ő vezeti a missziót, de sem ő, sem a NAÜ nem határozta meg a vizsgálat ütemezését.

Orosz források továbbra is olyan állításokat tesznek, amelyek valószínűleg a közvélemény és a NAÜ vizsgálatának manipulálására irányulnak. Több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán erők lőtték Enerhodart, és olyan fényképeket osztottak meg, amelyek állítólag azt a helyet mutatják, ahol az ukrán csapatok augusztus 29-én a ZNPP területén lévő nukleáris fűtőanyag-tároló telepre csapást mértek. Ukrán források arról számoltak be, hogy a ZNPP közelében lévő Enerhodart továbbra is orosz lövések érték. Orosz források augusztus 29-én azt állították, hogy az ukrán erők lőtték a Hmelnyickij atomerőművet mélyen Nyugat-Ukrajnában, távol a frontvonaltól; az ukrán hatóságok tagadták ezeket az állításokat. Az orosz hatóságok azt is állították, hogy a NAÜ több tagja a jelenlegi misszióból tartósan a ZNPP-nél marad, de az ISW egyelőre nem tudja megerősíteni ezeket a jelentéseket.

A Maxar Technologies által augusztus 29-én szolgáltatott műholdas felvételeken látható, hogy orosz harci járművek látszólag a ZNPP infrastruktúrája alatt, nagyon közel egy reaktortartályhoz menedéket keresnek.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ukrán katonai vezetők bejelentették, hogy az ukrán erők augusztus 29-én ellentámadást indítottak Herszon területen.
      • Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója bejelentette, hogy a NAÜ küldöttsége a Zaporizzsjai Atomerőműbe utazott.
      • Az orosz hadsereg korlátozott kiterjedésű tereptámadásokat hajtott végre Szlovjanszktól északra, Sziversztől délkeletre, Bakhmutól délre és a Donyecki terület nyugati részén.
      • Az orosz csapatok folytatták a Donyeck város körüli előrenyomulást.
      • Az orosz haderő nem hajtott végre megerősített támadást az északkeleti Harkivi Területen.
      • Az orosz egységek korlátozott támadást hajtottak végre az északnyugati Herszon területen.
      • Az orosz szövetségi alanyok folytatták az új zászlóaljak megalakítására, az újoncok bevonására és a sorkötelesek katonai szerződések aláírására való kényszerítésére irányuló erőfeszítéseket.
      • Az ukrán partizántevékenység továbbra is veszélyezteti az orosz megszálló hatóságok ellenőrzését a megszállt területeken.

A herszoni események hírei:

Ukrán katonai vezetők bejelentették, hogy az ukrán erők augusztus 29-én ellentámadásba kezdtek Herszon területen, miután hetek óta súlyosan megzavarták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC). A Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk kijelentette, hogy az ukrán hadsereg „ellentámadást kezdett több irányban” és áttörte az első védelmi vonalat egy meg nem határozott területen. A „Kakhovka” ukrán operatív csoport kijelentette, hogy az ukrán egységek elvágták az orosz GLOC-okat a Dnyeper folyón keresztül a Herszon területen, és a helyzetet „ragyogó lehetőségnek nevezte az ukrán területek visszaszolgáltatására”. A „Kakhovka” csoport arról is beszámolt, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 109. ezrede és az orosz légideszant csapatok elhagyták állásaikat Herszon területének egy meg nem határozott területén, és az ukrán felderítés azt állította, hogy ezek az elemek kivonultak a Herszon város körüli állásaikból. A DNK 109. ezrede korábban, június végén felhívást tett közzé Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben kényszermobilizált egységként azonosította magát, panaszkodott, hogy nem rotálták el a frontvonaltól pihenésre, és elítélte a frontvonalon uralkodó rossz körülményeket. Ukrán katonai tisztviselők egy július 24-én kelt DNK-dokumentumot is közzétettek, amely elrendelte a 109., 113. és 125. DNK-ezredek átcsoportosítását az északnyugati Herszon területen található Arhanhelskébe, Viszokopilljába, Zolota Balkába és Davidiv Bridbe. A „Kakhovka” megosztott olyan felvételeket is, amelyeken állítólag egy orosz katona keresett menedéket a földön a heves tüzérségi támadás közepette, miközben azt állította, hogy az ukrán erők áttörték az első védelmi vonalat augusztus 29-én. Az ukrán vezérkar nem beszélt az ukrán ellentámadások irányultságáról.

Ukrán és orosz tisztviselők augusztus 28-29-én felszólították a civileket, hogy evakuáljanak vagy keressenek menedéket a nyugati Herszon területen. Az ukrán Herszon terület tisztviselői felszólították a civileket, hogy hagyják el a Herszon Területet, hogy ne legyenek az ukrán erők útjában, és arra utasították azokat, akik úgy döntöttek, hogy a Herszon Területen maradnak, hogy az orosz katonai felszerelésektől távol keressenek menedéket. Nova Kakhkovka megszálló hatóságai, ahol az ukrán erők gyakran támadtak orosz katonai infrastruktúrát és GLOCS-okat, felszólították a civileket, hogy keressenek menedéket a kiterjedt ukrán csapások miatt augusztus 28-29-én. Orosz források arról számoltak be, hogy a Nova Kakhova-i megszálló hatóságok nem tervezik evakuálási parancs kiadását. Az ukrán Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov kijelentette, hogy az orosz csapatok augusztus 29-én evakuálták a melitopoli katonai kórházukat, ami azt jelzi, hogy még a megszállt területeken is tartanak a fokozódó ukrán tevékenységtől.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) augusztus 29-én este azt állította, hogy az ukrán ellentámadás korlátozott, sikertelen erőfeszítés volt, ami megadta az alaphangot az ellentámadásról szóló későbbi vitákhoz az orosz médiatérben. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők súlyos személyi és eszközveszteségeket szenvedtek, miután megpróbáltak és kudarcot vallottak a Herszon területen három meg nem határozott irányban történő előrenyomulásban. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov azt állította, hogy a nagy ukrán ellentámadás ötlete propaganda volt, és hogy az ukrán erők csak egy korlátozott támadást kíséreltek meg két gyalogos zászlóaljjal és egy harckocsizászlóaljjal, súlyos veszteségeket szenvedve a kísérlet során. Orosz katonai bloggerek nagyrészt azt állították, hogy az ukrán ellentámadásról szóló jelentések túlzóak, hamisak vagy valószínűleg kudarcot vallanak, azt állítva, hogy az ukrán erők eddig nem voltak képesek áttörni az orosz védelmi vonalakat a korábbi ellentámadások során, és továbbra sem képesek erre az újabb ellentámadások során. Ezek az elutasító nyilatkozatok azt jelzik, hogy a Kreml célja a kiterjedt ukrajnai orosz katonai sikerek látszatának fenntartása.

Orosz és nyugati források azt állították, hogy az ukrán erők öt települést szabadítottak fel az ellentámadás első napján, de ukrán források e cikk megjelenésének időpontjáig egyetlen település felszabadítását sem jelentették be. Egy meg nem nevezett ország meg nem nevezett katonai tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy az ukrán erők felszabadították Pravdinye (Herszon városától mintegy 34 km-re északnyugatra), Novodmitrivka és Tomina Balka (mindkettő Herszon várostól mintegy 23 km-re nyugatra) településeket. A tisztviselő azt is közölte, hogy az ukrán erők felszabadították az Inhulec folyó keleti partján, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre fekvő Arhanhelszkét. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a CNN jelentését, és frissíteni fogja térképeit, ha és amennyiben további források megerősítik a jelentést. Az ukrán hivatalos jelentés az északnyugati Herszon területen működő 109. ezred kivonulásáról azt sugallhatja, hogy az ukránok átkeltek az Inhulec folyón Arhanhelszkébe. Több orosz katonai blogger megerősítette a Telegram-alapú blogger Grey Zone (kb. 276 000 követő) jelentését, miszerint az ukrán erők 6 km-t haladtak előre az Inhulec folyó keleti partján. a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre és elfoglalták Szuhij Sztavok települést (kb. 7 km-re nyugatra az orosz GLOC-októl a T2207-es országút mentén). Az ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat volt vezetője, Mykola Malomuzs hasonlóan nyilatkozott Szuhij Sztavok felszabadításáról.

Az ukrán haderő augusztus 28-án és augusztus 29-én is folytatta az orosz lőszerraktárak, GLOC-ok és erődítmények elleni rakétacsapásokat. A beriszlavi járási katonai közigazgatás vezetője, Volodimir Litvinov arról számolt be, hogy az ukrán erők csapást mértek a Beriszlavi Gépgyárban lévő orosz állomány- és eszközkoncentrációs pontra, aminek következtében az üzemben nagy tűz keletkezett. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Területi Katonai Adminisztráció szóvivője arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek csapást mértek egy orosz parancsnoki állásra az Észak-Krími-csatorna közelében, Nova Kakhovkától keletre, egy orosz folyami átkelőre Lvove-ban (Nova Kakhovkától nyugatra, a Dnyeper folyó mentén), valamint egy lőszerraktárra Havrilivkában (kb. 33 km-re délre a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától). Az ukrán Telegram-csatornákon olyan felvételeket is közzétettek, amelyeken állítólag az Antonivszkij-híd és egy közeli uszály elleni csapás látható. A közösségi média felhasználói felvételeket tettek közzé a Nova Kakhovkában lévő orosz lőszerraktárra mért állítólagos ukrán csapásokról. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az ukrán erők augusztus 28-án nyolc légicsapást mértek orosz erődökre, valamint a kontaktvonal mentén lévő ember- és eszközkoncentrációs pontokra.


Az orosz egységek folytatják a Dnyeper folyó feletti sérült GLOC-juk helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. Műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok megpróbálnak pontonátkelőt építeni az Antonivszkij híd közelében, amely augusztus 27-én félig késznek tűnt. A geolokációs műholdfelvételek azt is mutatták, hogy a Kakhovka híd még mindig üzemképtelen, a híd kritikus csomópontjainál csapásnyomok vannak. Műholdfelvételek azt mutatták, hogy az orosz haderő továbbra is katonai felszereléseket szállít, főként észak felé, Herszon város irányába a pontonkompon keresztül. A műholdfelvételek augusztus 25-én 100 orosz katonai jármű mozgását mutatták, és csak kevés mozgott dél felé. A felszerelések ilyen kompokon keresztül történő szállítása nem hatékony és sebezhető a további ukrán csapásokkal szemben. Az orosz alakulatok a jelentések szerint továbbra is nehézségekkel küzdenek a Dél-Ukrajnába irányuló egyéb GLOC-ok fenntartásában. Petro Andriuscsenko mariupoli polgármesteri tanácsadó kijelentette, hogy a mariupoli vasúti tranzitra támaszkodó orosz logisztikai erőfeszítések a következő napokban valószínűleg akadozni fognak az áram hiánya, az állomási daruk megrongálódása és a mariupoli vasúti közlekedést akadályozó árvíz miatt.

Az orosz hadsereg augusztus 29-én korlátozott támadásokat hajtott végre Szlovjanszktól északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok visszavonultak, miután megkíséreltek támadó műveleteket végrehajtani a Szlovjanszktól 24 km-re és 22 km-re északnyugatra fekvő Bohorodicsnye és Dolina felé. Az augusztus 28-án közzétett geolokációs felvételeken ukrán alakulatok láthatóak Dolinában, ami arra utal, hogy a Dolina elfoglalására vonatkozó korábbi orosz állítások hamisak voltak. Geolokációs felvételek azt is mutatják, hogy az orosz tüzérség lövi Brazhkivkát, 16 km-re délnyugatra Izjumtól, ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok ismeretlen mértékben visszavonultak erről a településről. Az orosz védelmi minisztérium (MoD) azt állította, hogy az oroszok csapást mértek Szlovjanszkra és Raihorodokra, Szlovjanszktól északkeletre, a Sziverszkij Donyeck folyó mentén. Az orosz erők folytatták a Szlovjanszktól északnyugatra és északkeletre fekvő települések bombázását.


Az orosz alakulatok augusztus 29-én korlátozott támadást hajtottak végre Sziversztől délkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapato visszavonultak, miután megpróbáltak előrenyomulni a Sziverszktől 14 km-re délkeletre fekvő Ivano-Darivka felé. Az oroszok légi és csőtüzérségi csapásokat mértek Tetyanivka közelében, a Sziverszkij Donyec folyó Szvjatohirszkkel szembeni partján, ami arra utal, hogy az orosz erők valószínűleg nem nyomultak előre a Sziverszk nyugati partjára, Sziverszktől északnyugatra. Az orosz erők folytatták Sziverszk és a környező települések bombázását.

Az orosz egységek augusztus 29-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Bakhmut déli részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz csapatok azon kísérleteit, hogy a Bakhmuttól délre és a Bakhmut-Horlivka autópályától keletre fekvő Kodema és Zajceve felé nyomuljanak, és valószínűleg délről próbáljanak meg előrenyomulni Bakhmut felé. A Donyecki Népköztársaság (DNK) augusztus 29-én azt állította, hogy a DNR és az orosz csapatok elfoglalták Kodemát, de nincs bizonyíték arra, hogy az orosz katonaság a település délkeleti részénél tovább nyomult volna. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz haderő csapást mért Bakhmutra és Konsztantyinivkára, Bakhmuttól 26 km-re délnyugatra.

Az orosz hadsereg augusztus 29-én folytatta az előrenyomulást Donyeck város körül. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbáltak előrenyomulni a Donyeck várostól északnyugatra fekvő Pjervomajszke és Nevelszke, valamint a Donyeck várostól délnyugatra fekvő Mariinka felé. Geolokációs felvételek szerint az orosz és DNK-erők az Avdiivkától 11 km-re északkeletre fekvő Kamjanka felé nyomultak előre. További geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán hadsereg állásokat tart fenn a Donyeck várostól 15 km-re északnyugatra fekvő Piszki északnyugati peremén, és hogy Piszki közelében folynak a harcok. Avdiivka város katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Barabash kijelentette, hogy az oroszok augusztus 29-én már csak Piszki felét tartják ellenőrzésük alatt. Az orosz erők folytatták Avdiivka és a környező települések ostromát.


Az orosz hadsereg augusztus 29-én korlátozott támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen szárazföldi támadást hajtottak végre a Mariinkától 30 km-re délnyugatra fekvő Pavlivka felé. Az orosz csapatok folytatták a települések tűz alá vételét az érintkezési vonal mentén.

Az orosz haderő augusztus 29-én nem hajtott végre megerősített támadást Harkiv északkeleti területén. Az augusztus 29-én közzétett geolokációs fotókon a Roszgvargyija Szpecnaz Udit pásztázza, körülbelül 46 km-re északra Harkiv városától, ami azt jelzi, hogy az orosz alakulatok előrenyomultak ezen a településen belül. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz légierő csapást mért Nove közelében, körülbelül 22 km-re északra Harkiv városától, és folytatták a légi felderítést Harkiv város tengelye mentén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz tüzérség csapást mért Olekszandrivkára, Harkiv városától délnyugatra. Az orosz erők folytatták Harkiv város és az észak és északkelet felé fekvő települések bombázását.*

*Annyira folytatja, hogy a mai nap folyamán is rakétatalálat érte a városközpontot, mely öt halálos áldozatot követelt.

Az orosz csapatok augusztus 29-én korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre az északnyugati Herszon területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők nem tudtak előrenyomulni Viszokopillja és Potomkine között az északnyugati Herszon területen, a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre. Az orosz erők Szmercs és Uragan MLRS-tűzzel támadták Mikolajiv várost és a környező településeket. Geolokációs felvételek szerint egy orosz csapás az „Inhuleckij” híd közelében csapódott be Mikolajiv városban az Inhulec folyó felett. Az orosz erők folytatták a bombázást az egész kontaktvonal mentén.

Az orosz egységek nem hajtottak végre támadást Zaporizzsjai területen, és augusztus 29-én továbbra is tüzérségi és MLRS rakétákkal lőtték Dnyipropetrovszk területét. Az orosz tüzérség folytatta a légi, rakéta- és csőtüzérségi csapásokat a településekre az érintkezési vonal teljes hosszában Zaporizzsjai területen. Az orosz erők lőtték Nikopolt, Marhanecet és Cservonohrihorivkát, amelyek mind a Dnyeper folyó Enerhodarral szemben lévő partján fekszenek. Az oroszok célba vették a Krivij Rih-től nyugatra és délre fekvő hátsó területeket is.

A geolokációs felvételek és képek azt mutatták, hogy augusztus 28-ról 29-re virradó éjszaka egy orosz parti radarállomás, valószínűleg a közeli 12. orosz légvédelmi rakétaezred S–400-as ütegének egyik eleme lángolt. Az ISW korábban arról számolt be, hogy augusztus 28-án a Fiolent-foknál az orosz légvédelem aktiválódott.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is beszámoltak önkéntes egységek felállításáról, bevetéséről és kiképzéséről az ukrajnai orosz invázió támogatására. A Baskír Köztársaság vezetője, Radij Kabirov bejelentette, hogy a „Sajdzsmuratov” és a „Dostavalov” önkéntes zászlóaljak augusztus 29-én Ukrajnába települtek. A Baskíriai Köztársaság május végén jelentette be az önkéntes zászlóaljak toborzását. Szergej Menyailo észak-oszétiai vezető bejelentette, hogy Észak-Oszétia az Ukrajnában működő „Alania” zászlóalj mellett megalakítja az „Alagir” és „Nogir” önkéntes zászlóaljakat. Egy orosz katonai blogger arról számolt be, hogy a szentpétervári „Kronstadt”, „Neva” és „Pavlovszk” zászlóaljak; a Szahai Köztársaság (Jakutföld) „Bootur” zászlóalja; és a „Don” önkéntes különítmény 200 kozákja augusztus 17-én megkezdte a kiképzést a donbászi harcokból visszatért önkéntesekkel.

Az orosz szövetségi szubjektumok agresszívan hirdetik a katonai szerződéses szolgálatot, hogy több újoncot generáljanak. Alekszandr Csibulszkij, az Arhangelszki terület kormányzója bejelentette, hogy az Arhangelszki Ifjúság Hazafias Nevelési Központ más orosz veteránszervezetekkel együtt 10 napos felkészítő tanfolyamot hozott létre, hogy felkészítse az önkénteseket a katonai szolgálatra. A Szabad Európa/Szabadság Rádió északnyugat-oroszországi fiókja, a Sever.Realii azt nyilatkozta, hogy azok, akik elvégzik a képzést, feltételezhetően szerződést kötnek az orosz fegyveres erőkkel. A helyi novoszibirszki sajtótermékek megosztottak egy képet egy novoszibirszki busz oldalán lévő hirdetésről, amely a Wagner-csoporttal való szerződéses szolgálatot hirdeti.

Az orosz katonai egységek állítólag katonai szerződések aláírására kényszerítik a kötelező szolgálatukat befejező sorkatonákat. A Ridus orosz hírügynökség arról számolt be, hogy sorkötelesek és hozzátartozóik panaszt tettek a Tveri terület egyik helyi katonai toborzóközpontjánál, hogy a fennhatósága alá tartozó, meg nem nevezett katonai egység pszichológiai nyomásgyakorlással kényszeríti a sorköteleseket katonai szerződések aláírására. A katonai egység állítólag egy nyitott ablak és víz nélküli szobába zárta a sorköteleseket, hogy pszichológiai nyomást gyakoroljon rájuk, és katonai szerződések aláírására kényszerítse őket. A Tveri Terület katonai toborzóközpontja tagadta a vádakat.

Az orosz Vedomosztyi arról számolt be, hogy a Roszgvargyija őrizetbe vette a „Jobboldali Szektor” és az ukrán erők két bűntársát a megszállt Luhanszki Területen, tovább erősítve az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz hatóságok biztonsági erőket telepítenek a megszállt Luhanszki Területre. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hatóságok több biztonsági erőt küldenek Luhanszki Területre, valószínűleg válaszul a háború csökkenő támogatására és a luhanszki lakosok növekvő harci hajlandóságára.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán partizánok fokozódó tevékenysége továbbra is veszélyezteti a megszállt Ukrajna gyenge orosz politikai ellenőrzését. Valószínűleg ukrán partizánok a nyugati Herszon területen augusztus 28-án a megszállt Hola Prisztanban (Herszon várostól 15 km-re délre) lelőtték és megölték az orosz kollaboráns és volt ukrán Verhovna Rada (parlament) képviselőt, Olekszij Kovalovot. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere négy erős robbanásról is beszámolt, amelyek augusztus 29-én nem részletezett orosz katonai célpontokat semmisítettek meg Melitopol északi részén. Az augusztus 28-29-én éjszaka Mariupolban készült felvételeken több távoli fényvillanás és láthatóan automata tűz hangja látható, amelyet nagyobb robbanások szakítottak meg, ami Fedorov szerint egy orosz kísérlet volt arra, hogy lelőjenek egyetlen ukrán drónt. Az ukrán Mariupol, Donyecki terület és Luhanszki terület tisztviselői augusztus 29-én hasonlóan erősödő partizánmozgásokra figyelmeztettek a megszállt Mariupolban, Donyecki területen és Luhanszki területen.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg szigorítani fogják a fokozódó partizántevékenység visszaszorítására irányuló intézkedéseket, mivel félnek egy dél-ukrajnai ukrán ellentámadástól. A Herszon terület vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan figyelmeztette a Hola Prisztanban élő ukránokat, hogy számítsanak nagyobb orosz szűrési erőfeszítésekre az ukrán partizántevékenységek szélesebb körű visszaszorításának részeként.

Eddig szóltak a harctéri-mozgósítási-megszállási hírek, jó hosszúra nyúltak, de okosabbak nem lettünk tőlük… Maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második, elemzőbb része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!