Szele Tamás: Offenzíva Délen

Az orosz invázió elleni ukrán offenzíva kezd komoly eredményeket elérni Délen, ezzel szemben Északon és Keleten a helyzet változatlan: az orosz hadvezetés ide-oda rakosgatja a csapatokat a táblán, ugyanakkor az ukrán erők megfelelő számú harckocsi híján csak lassan haladhatnak és egyenként számolhatják fel az orosz egységeket. Már persze, amelyiket sikerül.

Így nem fog teljesülni a kedves közönség többségének azon óhaja, hogy egy látványos és sok áldozatot követelő, valamint méregdrága ütközetben semmisítse meg egyik fél a másikat egyszer s mindenkorra, és utána jöjjön egy másik hasonlóan monstre film a „Világ” nevű mozgóképszínházban, de most is jelezném: ezt a háborút nem a közönség szórakoztatása kedvéért vívják és a harci cselekmények kimenetelét kicsit sem befolyásolja, hányan drukkolnak egyik és hányan a másik oldalnak. Sőt, megszavazni sem lehet az eredményt, tehát maximum figyelni lehet, mi történik és talán okulni belőle, ez nem mozi, ha már muszáj műfaja legyen, ez egy igen sok részes horror-sorozat. Jó ideig el fog tartani.

De lássuk a konkrét tényeket, híreket, melyeket mai is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán erők augusztus 29-én kezdték meg a Dnyeper folyón átkelő orosz pontonkompok támadását, ami egybeesik az ukrán ellentámadás kezdetével. A kompok elpusztításának hatása valószínűleg múlékonyabb lesz, mint a hidak üzemképtelenné tétele, ezért a kompok támadásának az aktív szárazföldi műveletekkel együtt van értelme. Ukrán katonai vezetők megerősítették, hogy az ukrán erők augusztus 29-én megsemmisítettek egy orosz pontonos kompátkelőt Lvove-ban, Nova Kakhovkától mintegy 16 km-re nyugatra, a Dnyeper folyó jobb partján- Ukrán és orosz források arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők csapást mértek egy uszályokból épített pontonos átkelőre az Antonivszkij közúti híd közelében.

Az ukrán csapatok már régóta törekedtek az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) megsemmisítésére az ellentámadó hadművelet bejelentése előtt, ami valószínűleg azt jelzi, hogy az ukrán egységek hosszú távú – csapásokból és szárazföldi támadásokból álló – erőfeszítések mellett kötelezték el magukat. Az orosz GLOC-ok elleni ukrán csapások megzavarják az oroszok azon képességét, hogy utánpótlással és emberekkel és felszereléssel erősítsék meg állásaikat, ami segíti az ukrán szárazföldi ellentámadásokat. Műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz haderő továbbra is kompokat használ, hogy korlátozott mennyiségű katonai felszerelést szállítson naponta a Dnyeper folyón keresztül.

Az ukrán ellentámadás tehát egy összefüggő folyamat, amelynek megfelelő végrehajtásához időre lesz szükség. A Kreml valószínűleg ki fogja használni a Herszon város feletti haladéktalan győzelem hiányát vagy az ukrán ellentámadás előrehaladásáról való ukrán operatív hallgatást, hogy az ukrán erőfeszítéseket kudarcosnak állítsa be, és aláássa a közvélemény bizalmát a kilátásokban.

Az orosz csapatok továbbra is reagálnak és módosítják pozícióikat egész Dél-Ukrajnában, valószínűleg válaszul a folyamatban lévő ukrán ellentámadásra és a keletebbre irányuló szélesebb körű ukrán ellentámadásokra való felkészülésként. Az orosz hadsereg továbbra is nagy katonai felszerelés-konvojokat szállít át a Krímről és Melitopolból. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azt is megjegyezte, hogy az orosz erők mintegy öt katonai támaszpontot és laktanyát nyitottak Melitopolban, és valószínűleg folytatják a védelem előkészítését Melitopol körül, tekintettel a Rosztovi Terület és Dél-Ukrajna közötti stratégiailag létfontosságú GLOC-ra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz egységek a Herszoni Területen megpróbálják a csapatok rotációját végrehajtani, valószínűleg annak érdekében, hogy megerősítsenek néhány sebezhető pozíciót. Az orosz hadsereg a Krímben és Melitopolban is csapatrotációt folytat.

Az ukrán ellentámadás valószínűleg az egész hadszíntéren az orosz átcsoportosítást és a prioritások átrendezését ösztönzi. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok a Donyeck város térségétől nyugatra működő erőcsoportosulást a Központi Katonai Körzet (CMD) elemeivel erősítik meg. Az ISW korábban azonosította, hogy a CMD egységei Alekszandr Lapin vezérezredes, a CMD parancsnokának parancsnoksága alatt a Liszicsanszk-Sziverszk térségben működtek, és nemrég, augusztus közepén műveleti szünetet tartottak. A CMD egységeinek Donyeck város térségébe történő mozgása tovább sugallja, hogy az orosz erők a sziverszki előrenyomulást háttérbe szorítják annak érdekében, hogy megpróbálják fenntartani a lendületet Donyeck város térségében. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz előrenyomulás Avdiivka és Donyeck város nyugati területe körül gyakorlatilag a Butivka szénbánya szellőzőaknája körüli orosz korlátozott áttöréseket követően tetőzött. Az átcsoportosítás arra utal, hogy az orosz hadvezetés felismerte, hogy egyszerre nem tud egynél több támadó műveletet folytatni.

Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz egységek az újonnan megalakult 3. hadtest elemeit, amely legalábbis részben tapasztalatlan önkéntesekből áll, az elhanyagolt orosz állások megerősítésére telepítik Harkiv és Zaporizzsja megyékben- A 3. hadtest telepítése azt jelezheti, hogy az orosz haderő arra törekszik, hogy a harci erőt visszanyerje a Donyeck város körüli támadó műveletekhez vagy a Herszonban végrehajtandó védelmi műveletekhez, azáltal, hogy a tapasztalt csapatokat tapasztalatlan és rosszul kiképzett önkéntes egységekkel helyettesíti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg feltételeket teremt a kitelepített ukránok Oroszországban történő kényszerített kulturális asszimilációjához, hogy eltörölje ukrán kulturális identitásukat. Az orosz Szövetségi Etnikai Ügyek Ügynökségének vezetője, Igor Barinov augusztus 29-én Putyinnal „adaptációs központok” létrehozásáról beszélt az Oroszországban élő „migránsok” számára. Barinov kijelentette, hogy Putyin engedélyével és támogatásával a Szövetségi Etnikai Ügyek Ügynöksége nem részletezett kísérleti régiókban olyan programokon dolgozik, amelyek biztosítják, hogy az Oroszországba érkező „migránsok” megismerjék és tiszteletben tartsák az orosz hagyományokat, szokásokat és törvényeket, hogy a „migránsok” ne tapasztalják meg a „társadalmi elszigetelődést” Oroszországban. Barinov azt állította, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az oroszországi etnikai kisebbségek enklávékat alkotnak, amelyek súlyosbítják az etnikai bűnözést Oroszországon belül, és hogy az „alkalmazkodási központok” hatékony eszközt jelentenének a migráns közösségek stabilitásának fenntartásában. A Vot Tak orosz hírügynökség megerősítette Alekszandr Verhovszkij orosz migrációs szakértő kijelentéseit, miszerint az ilyen programoknak a menekülttáborok és a migránsok számára létrehozott szakképzési központok között kellene felépülniük. Verhovszkij azt is megjegyezte, hogy a február 24-én kezdődött teljes körű invázió óta több mint 3,5 millió kitelepített ukrán érkezett Oroszországba. Sok kitelepített ukrán nem önként tartózkodik Oroszországban, és az orosz kormány legalább 1000 gyermeket erőszakkal szállított át Mariupolból Oroszországba. Az egyik csoporthoz tartozó gyermekek erőszakos áthelyezése egy másik csoportba „azzal a szándékkal, hogy egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportot részben vagy egészben megsemmisítsenek”, a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősül.*

*Itt álljunk meg egy pillanatra. Ennek a háborúnak az volt az egyik ürügye, hogy az Oroszországi Föderáció meg akarta védeni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok orosz lakosságának az érdekeit, sőt, saját állításuk szerint az életét is. Nem kétséges, hogy az adott területeken nagy számú orosz anyanyelvű és kultúrájú ember élt, amint az sem, hogy a háború kezdetétől fogva őket evakuálták először a várható támadások elől. Akkor most ezek az oroszok, akiknek védelme annyira fontos volt, hogy fegyveres harcot is vállaltak érte, mégsem oroszok? Vagy az az orosz, akiről azt mondják és akkor, amikor mondják? Teljesen világos: lakosságcsere és valószínűleg népirtás a terv. Folytassuk.

Az úgynevezett szociális alkalmazkodási programok létrehozása Oroszországban társadalmi dimenzióval egészítené ki azokat a jogi kereteket, amelyeken keresztül Putyin valószínűleg arra törekszik, hogy az ukránokat kulturálisan erőszakkal asszimilálja az Oroszországi Föderációba. Amint arról az ISW korábban augusztus 29-én beszámolt, Putyin augusztus 27-én két rendeletet írt alá, állítólag annak érdekében, hogy segítse az Ukrajnából származó hontalanokat és migránsokat abban, hogy határozatlan ideig élhessenek és dolgozhassanak az Oroszországi Föderációban, bizonyos szociális juttatásokat juttatva azoknak, akik február 18-a után elhagyták Ukrajnát. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnöke azt is kijelentette, hogy Oroszország szeptemberben megkezdi egy törvénytervezet kidolgozását a külföldiek Oroszországba való be- és kilépésének, valamint ott-tartózkodásának feltételeiről. Putyin dekrétumai és a Medvegyev által említett törvényjavaslat valószínűleg arra szolgál, hogy feltételeket szabjon az Ukrajnából érkező migránsok számára az Oroszországban való tartós tartózkodáshoz, és ezzel lényegében egy olyan kiterjedt kampány gerincét képezi, amely Ukrajna és Oroszország közötti népességátcsoportosításra irányul Ukrajna oroszosítása céljából. Az úgynevezett adaptációs központok programjai valószínűleg a kulturális átprogramozás egy formájaként szolgálnának, hogy eltöröljék az ukrán kulturális identitást a kitelepített ukránoktól, akik vagy Oroszországba menekültek, vagy akiket az orosz hatóságok deportáltak.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán erők folytatták az ellentámadást a Dnyeper folyón átívelő orosz GLOC-ok elleni szárazföldi támadásokkal és csapásokkal. Az ukrán egységek előnyre tettek szert a szárazföldön, és megkezdték a folyón átkelő pontonkompok támadását.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg jogi és társadalmi feltételeket teremt a kitelepített ukránok Oroszországban történő kényszerített kulturális asszimilációjához, hogy eltörölje ukrán kulturális identitásukat.
      • Az orosz csapatok korlátozott mértékű tereptámadást hajtottak végre Harkiv városától északra.
      • Az orosz haderő korlátozott támadásokat hajtott végre Izjumtól délnyugatra, Bakhmut városától délre és Donyeck város nyugati külvárosának közelében.
      • Az orosz hadsereg korlátozott támadást hajtott végre Herszon megye északi részén.
      • Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai katonai tisztviselő kijelentette, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Oroszország a Zaporizzsjai Atomerőmű körül és annak közelében lévő állásokból tüzérségi tüzérségi támadásokat folytat.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt Ukrajna iskoláinak erőszakos integrálására irányuló erőfeszítéseket az orosz oktatási rendszerbe és a társadalmi ellenőrzés módszereinek kiterjesztésére.
      • Az orosz hadsereg folytatja a katonai felszerelések bejuttatását a Krímbe.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az önkéntes zászlóaljak toborzását és telepítését.
      • Az orosz megszálló hatóságok intézkedéseket tesznek az ukrán iskolák erőszakos integrálására az orosz oktatási térbe a közelgő tanévre való felkészülés érdekében.

Ukrán katonai vezetők közölték, hogy az ukrán ellentámadás folyik a Herszon területen, de a műveleti biztonsági intézkedések miatt augusztus 30-ig nem erősítették meg az ukrán előrenyomulást. Jaroszlav Janusevics, a Herszon Terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán erők a szárazföldi manőverek végrehajtása mellett továbbra is az orosz lőszerraktárak, parancsnoki állások és erők koncentrációs területeinek megsemmisítését helyezik előtérbe. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az ukrán csapatok behatoltak az Inhulec folyó keleti partján és a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre fekvő Arhanhelszkébe. A geolokáció tovább erősítheti a CNN augusztus 29-i jelentését, amely arról számolt be, hogy az ukrán erők az ukrán ellentámadó hadművelet első napján felszabadították Arhanhelszkét. Más bizonyítékok is alátámasztják a CNN jelentését. Ukrán katonai tisztviselők korábban azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erőszakkal mozgósított 109. ezrede augusztus 29-én menekült el egy meg nem határozott területről Herszon területen. A DNK a 109. ezredet július végén telepítette Arhanhelszkébe és más településekre az Inhulec folyó és Herszon-Dnyipropetrovszk terület határa mentén. Mindezek a bizonyítékok tovább jelzik, hogy az ukrán erők előretörtek Arhanhelszkébe.


Az ukrán hadsereg augusztus 30-án fokozta az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC), lőszerraktárak és erődítmények elleni csapásait az északi és középső Herszon területen keresztül. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság augusztus 30-án jelentette, hogy az ukrán csapatok folytatták az Antonivszkij közúti és a Dnyeper folyó feletti vasúti hidak, valamint az Inhulec folyó feletti Darivka híd csapását. Orosz és ukrán közösségi média-felhasználók olyan felvételeket töltöttek fel, amelyek az Antonivszkij közúti hídra mért ukrán csapások utóhatásait mutatják. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán légierő csapást mért orosz egységekre és koncentrációs pontokra Kiszelivkában és Kortyirkában, a frontvonal mentén, a Herszon területen.

Az orosz Telegram-csatornákon közzétették azt a videót, amelyen egy füstfelhő látható Nova Kakhovkában, állítólag a Novokahovka Elektromechanikai Üzem területe körül (a Kakhovka hídtól délre), bár az ISW nem tudja ellenőrizni a robbanás okát vagy pontos helyét. Oroszország által kinevezett tisztviselők azt állították, hogy az ukrán HIMARS csapások lakóövezeteket rongáltak meg Nova Kakhovkában, de az ISW nem tudja ellenőrizni ezt az állítást. A közösségi médiában közzétett felvételeken hallható robbanásoktól kísért füstfelhő is látható volt Tavriiskben (Nova Kakhovka keleti részén), és néhány közösségi média-felhasználó az orosz légvédelmi rendszerek aktiválásáról számolt be. Az ukrán erők valószínűleg csapást mértek a Nova Kakhovkától mintegy 10 km-re északkeletre fekvő Beriszlavra és a Dnyeper folyó bal partján fekvő Oleskire is. Az orosz és ukrán Telegram csatornák a nap folyamán robbanásokról számoltak be Herszon városából és Csornobajivkából is.

Ukrán partizánok valószínűleg harcba keveredtek az orosz erőkkel Herszon városában augusztus 30-án. Az északi Herszon város Tavrijszkij mikrokörzetéből származó, a közösségi médiában közzétett geolokációs felvételeken a távolban hallható kis lövöldözés után tűz volt látható. Mihail Andronik orosz haditudósító azt állította, hogy az orosz biztonsági erők „ukrán fegyveresek” kézifegyverekkel és improvizált robbanószerkezetekkel felfegyverzett erődjét találták a Tavrijszkij mikrokörzetben, és megjegyezte, hogy lövöldözés volt a területen. Orosz források emellett azt állították, hogy az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán felderítő csoportot Herszon városában, bár valószínűtlen, hogy egy nem támogatott ukrán felderítő elem eljutotttt az ukrán ellenőrzés alatt álló területről több mint 10 kilométeren keresztül orosz ellenőrzés alatt álló területen keresztül egészen Herszon városáig.


Az orosz védelmi minisztérium és orosz források továbbra is orosz győzelmet hirdettek az ukrán ellentámadás felett Herszon területen, valószínűleg Ukrajna műveleti csendjének kihasználása céljából. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők augusztus 29-én legyőzték az ukrán ellentámadást Mikolajiv-Krivij Rih irányában, és több mint 1200 ukrán katonát öltek meg. Az orosz Telegram-csatornák újra megosztották a két megrongálódott lengyel T–72-es harckocsiról és két teherautóról készült felvételeket, amelyek állítólag a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határához közeli Viszokopillja-Potomkine térségben készültek, a sikeres orosz védekezés bizonyítékaként. Orosz források nem szolgáltattak képanyagot az orosz harci károkkal kapcsolatos állítások alátámasztására. Az oroszok által kinevezett Kiril Stremeusov, a Herszon terület közigazgatási vezetője azt állította, hogy az ukrán ellentámadás „az orosz Mikolajiv város felszabadításának kezdete”, egy felvételen, amelyet Sztremouszov az oroszországi Voronyezsi Terület biztonságából készített.**

**Ide tartozik még egy groteszk jelent. Azt már tegnap óta tudjuk, hogy Sztremouszov a propaganda-videóit nem herszoni irodájában, hanem a voronyezsi Marriott Hotelben lévő lakosztályában készíti, sőt, nyilatkozott is a The Guardiannak telefonon és bevallotta, hogy:

Oroszország különböző városait járja, és különböző emberekkel találkozik a munkája miatt.”

Ehhez képest ma délelőtt annyira lebecsülte a nézőit, hogy a videofelvétel végén képes volt kimutatni az ablakon, és azt mondani:

Minden rendben van. Nincsenek problémák. Senki sem nyomul előre sehol. Békés a herszoni égbolt. Isten velünk van.”

A voronyezsi égbolt persze békés…


Az orosz források továbbra is tévesen számolnak be a Herszon területen lévő orosz GLOC-ok elleni folyamatos ukrán támadásokról. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légvédelmi rendszerek 44 HIMARS rakétát fogtak el, melyeket Herszon város, Nova Kakhovka, Antonivszki híd és a Khakovka vízerőmű (HPP) ellen indítottak. Ezek az állítások valószínűleg hamisak, mivel nincs bizonyíték arra, hogy az orosz légvédelem sikeresen elfogott volna akár egy HIMARS rakétát is, és augusztus 30-án számos dokumentált robbanás és csapás történt az egész északi és középső Herszon területen. Az orosz források továbbra is hamisan állítják be az ukrán ellentámadást, hogy aláássák a műveletet, és a nemzetközi információs térben hatástalannak állítsák be, hogy aláássák az Ukrajna iránti rokonszenvet.

Orosz katonai bloggerek és haditudósítók továbbra is legalább három irányban számoltak be az ukrán ellentámadás előrehaladásáról, azonban az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni állításaikat. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők elfoglalták Ternovi Podi-t, míg az orosz erők visszaverték az ukrán előrenyomulást Pravdine és Olekszandrivka településeken (ezek mindegyike Herszon városától északnyugatra és nyugatra található). A katonai bloggerek azt állították, hogy nem tudják megerősíteni az ukrán áttörésről szóló jelentéseket a Herszon várostól mintegy 23 km-re nyugatra található Mirne településen, és azt állították, hogy a harcok folytatódnak Szoldatszkében (Herszon várostól mintegy 27 km-re északnyugatra). Néhány katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők Snihurvika közelében és az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében lévő területen harcolnak. Sok katonai blogger azonos jelentéseket tesz közzé újra, hogy felerősítse a konkrét üzeneteket. A bloggerek beszámolói a Dél-Ukrajnában folyó harcokról ellentmondanak az orosz védelmi minisztérium állításainak az ukrán ellentámadás feletti teljes orosz győzelemről.

Az orosz haderő augusztus 30-án korlátozott támadást hajtott végre Izjumtól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni a Harkiv-Donyecki terület határához közeli, Izjumtól mintegy 30 km-re délre és Szlovjanszktól északnyugatra fekvő Snurki irányába. Az orosz erők emellett folytatták a légi, tüzérségi és MLRS-támadásokat az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, és csapást mértek Huszarivkára, Krasznopilljára, Dolinára, Bohorodicsnyére, Virnopilljára és több más településre a Harkiv-Donyecki terület határa közelében.

Az orosz csapatok augusztus 30-án nem hajtottak végre szárazföldi támadást Sziverszk felé, hanem Sziverszket és a környező településeket lőtték.

Az orosz hadsereg augusztus 30-án korlátozott támadások sorozatát hajtotta végre Bakhmuttól délre. Az orosz csapatok valószínűleg előrenyomultak a Bakhmuttól 13 km-re délkeletre fekvő Kodemába. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz alakulatok több irányból próbálják megszilárdítani az ellenőrzést Kodema felett, és hogy a település környékén folytatódnak a harcok. Orosz források szerint azonban az orosz csapatok augusztus 30-án még nem tisztították meg teljesen Kodemát. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnoka azt állította, hogy az ukrán erők augusztus 30-án helyi ellentámadást indítottak Kodemában, ami arra utal, hogy az orosz egységek tartják a település aktívan megtámadott részeit. Több orosz katonai blogger megerősítette azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz csapatok Kodema teljes ellenőrzésének megszilárdításáért harcolnak, és ezt a pozíciót használják fel arra, hogy támadásokat indítsanak észak felé, Bakhmut felé. Az ukrán vezérkar emellett arról számolt be, hogy az orosz csapatok megpróbálnak Bakhmut felé nyomulni délebbről, Horlivka térségéből, és megpróbáltak előrenyomulni Zaiceve (20 km-re délre Bakhmuttól) és Sumi (23 km-re délnyugatra Bakhmut-tól) környékéről. Az orosz alajulatok továbbra is támadták Bakhmutot és környékét harckocsikkal, csöves és rakétatüzérséggel a folyamatban lévő szárazföldi műveletek támogatása érdekében.

Az orosz csapatok augusztus 30-án folytatták a támadásokat Donyeck város nyugati külterületének közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok megkíséreltek előrenyomulni Opitne (Donyeck város külterületétől mintegy 5 km-re északnyugatra), Pjervomaiszke (Donyeck város külterületétől 12 km-re északnyugatra) és Krasznohorivka (Donyeck város külterületétől 15 km-re nyugatra) felé. Az orosz alakulatok folytatták az Avdiivka elleni előrenyomulásra irányuló erőfeszítéseket is, és aknavető- és tüzérségi csapásokat mértek Avdiivkára és környékére. Az orosz haderő nem hajtott végre megerősített támadást Donyeck várostól délnyugatra és augusztus 30-án is folytatta az ukrán állások ágyúzását Donyeck város és a Zaporizzsjai terület határa között.

Az orosz hadsereg augusztus 30-án korlátozott támadást hajtott végre Harkiv várostól északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők támadást hajtottak végre Udi közelében, Harkiv városától 32 km-re északra. Az orosz erők csapást mértek Harkiv város központjára, és folytatták a környező településekre mért csöves és rakétás tüzérségi csapásokat.

Az orosz haderő augusztus 30-án korlátozott támadást hajtott végre a Herszon-Mikolajiv terület frontvonalán. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek visszavonultak egy szárazföldi támadási kísérletet követően Potomkine felé, Krivij Rihtől délre, a T2207-es autópályán. Az orosz erők 16 S–300-as rakétával támadták Mikolajiv városát, és augusztus 29-én légicsapásokat és S–300-as csapásokat mértek a Basztanka körzetre, Mikolajiv várostól északkeletre, a H11-es autópályán. Az orosz erők UAV felderítést végeztek a frontvonalon augusztus 30-án Davidiv Brid, Sznihurivka, Pravdine és Velike Artakove közelében, mindhárom északnyugatra fekszik Herszon várostól. Az orosz erők folytatták a települések bombázását az érintkezési vonal mentén.

Az orosz csapatok augusztus 30-án nem hajtottak végre megerősített támadást zaporizzsjai területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek Krivij Rih és Dnyipro városára, Dnyipropetrovszk megyében, valamint Veszeljanka városára, Zaporizzsja megyében. Az orosz erők Zaporizzsja városát is támadták rakétatüzérséggel. Az orosz tüzérség a Dnyeper folyón túl fekvő településekre csapott le Enerhodarból, köztük Nyikopolra, Cservonohrihorivkára és Marhanecre. Az orosz erők folytatták a települések bombázását az érintkezési vonal mentén.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai katonai tisztviselő augusztus 29-én azt mondta, hogy az USA úgy véli, hogy Oroszország tüzérségi lövéseket ad le a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) körüli és annak közelében lévő állásokból. A magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy az USA azt is hiszi, hogy az ukrán erők aktívan intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a ZNPP-t érő csapásokat, hogy csökkentsék a katasztrófa kockázatát. Az ukrán vezérkar kifejezetten arról számolt be, hogy az orosz erők tüzérségi csapásokat hajtanak végre a ZNPP körüli állásokból, és az ISW korábban olyan műholdfelvételekről számolt be, amelyeken orosz katonai felszerelés látható, amely nyilvánvalóan a ZNPP infrastruktúrája alatt, a reaktortartály közelében húzódik meg.

Ukrán források szerint az orosz tüzérség augusztus 30-án, egy nappal azelőtt, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) küldöttsége a ZNPP-hez érkezik, lőtávolságon belül bombázta a ZNPP-hez vezető folyosót. Jevheny Balickij, a Zaporizzsjai terület megszálló közigazgatásának vezetője kijelentette, hogy a NAÜ küldöttségét szívesen látják a ZNPP területén, és közölte, hogy a megszálló közigazgatás állítólagosan bizonyítékot fog szolgáltatni a NAÜ-nek az erőművet támadó ukrán erőkről. Orosz források azzal vádolták az ukrán haderőt, hogy augusztus 30-án ágyúzta a ZNPP környékét, és négy UAV-t irányított a ZNPP fölé, amelyek az orosz védelmi minisztérium állítása szerint megrongáltak egy radioaktív hulladékot tartalmazó épületet, miután az orosz légvédelem lelőtte őket.

Az orosz hadsereg továbbra is további katonai felszereléseket szállít a Krímbe, valószínűleg a Herszon területen lévő orosz erők megerősítésére. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok harckocsikat, teherautókat és páncélozott járműveket szállítanak Krasznodari területen a Krím felé. További geolokációs felvételek orosz teherautókat, egy harckocsit és egy Tigr járművet mutatnak a krími Dzsankoj vasútállomáson, amelyeket valószínűleg vasúton szállítottak Oroszországból.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az önkéntes zászlóaljak toborzását és telepítését. Alekszandr Klicskov, az Orjol terület kormányzója toborzási emlékeztetőt tett közzé a „Jermolov” önkéntes zászlóalj és a 3. hadtest számára, és kijelentette, hogy az Orjol területről az önkéntesek első csoportját már a frontvonalra telepítették. Dmitrij Mariza, a Primorszki terület elnökhelyettese arról számolt be, hogy a különálló javító és helyreállító „Arszenyevszkij” önkéntes zászlóalj augusztus 29-én Primorjéből Donbászba települt. Az ISW korábban már beszámolt ennek a zászlóaljnak az augusztus 22-i megalakulásáról, és a megalakulását követő egy héten belüli ukrajnai bevetése alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy az önkéntes zászlóaljak súlyosan létszámhiányosan és rosszul kiképezve települnek Ukrajnába. Egy helyi Primorszki területi hírügynökség arról is beszámolt, hogy Primorszki Terület folytatja az önkéntesek toborzását nem részletezett csendes-óceáni flottaelemek (valószínűleg haditengerészeti gyalogság), a 83. különálló légideszant dandár és a keleti katonai körzet 5. egyesített hadseregének nem részletezett egységei számára.

A Kreml folytatja az intézkedéseket a harci veszteségek és az ukrajnai önkéntes szolgálatra való alacsony hazai hajlandóság ellensúlyozására. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy a közép- és délkelet-oroszországi oroszok egyre inkább elutasítják, hogy önként jelentkezzenek az ukrajnai harcokra, ezért a Kreml a katonai magáncégek (PMC) körében végzett titkos mozgósításhoz fordul. A GUR jelentése szerint a jelenleg Ukrajnában tevékenykedő 4500-5000 PMC zsoldos frontvonalbeli támadócsapat, ami megerősíti az ISW korábbi értékelését, miszerint a Wagner PMC erői a Kreml által preferált csapásmérő csoportként működnek Ukrajnában. A GUR jelentése szerint a PMC-erőkre való növekvő támaszkodás abból ered, hogy az aránytalanul magas harci veszteségeket elszenvedő közép- és délkelet-oroszországi területek lakói egyre kevésbé hajlandóak önkéntes szolgálatra jelentkezni a magas orosz harci veszteségek közepette.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is intézkedéseket tesznek az ukrán iskolák erőszakos integrálása érdekében az orosz oktatási térbe a szeptember 1-jén kezdődő tanévre való felkészülés jegyében. Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 30-án arról számolt be, hogy a Herszon területhez tartozó Nova Kakhovkában az orosz megszálló hatóságok azt ígérik, hogy 2000 rubelt (33 dollárt) fizetnek az ukrán családoknak minden olyan gyermek után, aki orosz vezetésű iskolába jár. A Rogyina című orosz magazin arról számolt be, hogy a megszállt Donyeck és Luhanszk megyék közép- és felsőfokú iskoláinak „Donbássz – Oroszország szíve” című tankönyvet adtak át, hogy a donbászi gyerekek a „megfelelő tankönyvekből” tanuljanak.”*** A krími Szevasztopol orosz támogatású kormányzója kijelentette, hogy orosz és megszálló adminisztrátorok orosz tankönyveket, irodalmat és oktatási anyagokat biztosítanak a melitopoli iskoláknak. Hasonló orosz szervezetek és politikai szervek az utóbbi időben az orosz tananyagok terjesztésére összpontosítottak a megszállt Ukrajnában, valószínűleg az Ukrajna megszállt területein a társadalmi infrastruktúra oroszosítására irányuló kiterjedt kampányok részeként.

***Ezek szerint mégis a Donbássz Oroszország szíve? Ám legyen, de akkor minek táborokban oktatni a lakóit az orosz szokásokra? Igazán hazudhatnának már egyszer koherensen is…

Az orosz hatóságoknak valószínűleg nehéz lesz fenntartaniuk az orosz iskolák jelentős létszámú beiratkozási arányát Ukrajna megszállt területein a pénzügyi kényszerítésre tett kísérletek és a megszállt területek orosz oktatási anyagokkal való ellátása ellenére. Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 29-én megállapította, hogy a megszállt területeket az orosz ellenőrzésű ellenőrző pontokon keresztül elhagyó gyermekes családok száma jelentősen megnőtt az elmúlt héten, nagyrészt a közelgő tanév miatt. A megszállt területek orosz oktatási szférába való erőszakos integrálására irányuló erőfeszítések hozzájárulhatnak a belső feszültségekhez és a megszálló rezsimekkel szembeni nyomásgyakorláshoz.

Eddig tartottak tehát a konkrét, harctéri, mozgósítással és megszállt területekkel kapcsolatos hírek, de maradjanak még a Zónán, mert következik a második rész, benne egy nem mindennapi kémhistóriával.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!