Szele Tamás: Háború bizonytalanul

Hölgyeim és uraim, nem szaporítom a szót: Ukrajna déli offenzívájáról azt biztosan kijelenthetjük, hogy vagy valami, vagy megy valahova, de ezen kívül szinte semmiféle pontos információnk nincs az események menetéről, néhány rémülten sápítozó orosz katonai blogger írásait kivéve.

Tehát ha jelen pillanatban bárki hajlandó megmondani, mi lesz a vége a támadásnak, akkor tudjuk az illetőről, hogy hazudik. Még az sem teljesen biztos, hogy a hadművelet célja az, ami evidensnek tűnik, tehát a Herszoni és a Zaporizzsjai Területek felszabadítása, illetve azt nem tudjuk, hogy ez elsődleges cél-e avagy másodlagos, és Kijev vigyázó szemét nem veti-e inkább Donyeckre, ahonnan a herszoni harcok törvényszerűen sok orosz erőt vonnak el.

Nem lehet mást mondani: majd meglátjuk, őrültség kategorikus kijelentéseket tenni. Lássuk azonban, amit biztosan tudunk a harctéri eseményekről, az orosz mozgósításról és a megszállt területek életéről.

Az összefoglalót ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 1-jén ismét hamisan állította be provokáció nélküli ukrajnai invázióját Oroszország védelmét szolgáló védelmi műveletnek. Egy kalinyingrádi iskolásokkal tartott találkozón Putyin kijelentette, hogy a „különleges katonai művelet” célja az Ukrajnában kialakuló „oroszellenes enklávé” felszámolása, amely egzisztenciális fenyegetést jelent az orosz államra nézve.” Putyin hasonlóan hivatkozott az „oroszellenes” fogalomra az Ukrajnában indítandó „különleges műveletet” meghirdető február 24-i beszédében. Putyin önismétlése az „oroszellenes” entitásról, amelyet katonailag le kell győzni Oroszország védelme érdekében, megerősíti maximalista szándékait Ukrajnával kapcsolatban, és valószínűleg az a célja, hogy megteremtse az információs feltételeket ahhoz, hogy további orosz erőfeszítéseket és erőfejlesztést követeljen meg az idei év őszén és telén.

Az orosz katonai bloggerek továbbra is azt próbálják állítani, hogy Ukrajna déli ellentámadása máris kudarcot vallott. Igor Girkin, az orosz nacionalista és a 2014-es donbásszi harcokban részt vevő korábbi parancsnok (sőt, egykori DNK-hadügyminiszter és mellesleg háborús bűnös) azt állította, hogy az ukrán erők az „első támadás kudarca után” folytatják a támadást – hamisan úgy állítva be a folyamatban lévő ukrán műveleteket, mint különálló támadásokat a kezdeti kudarc után –, és megismételte azt a gyakori orosz narratívát, hogy szerinte Ukrajna „nyugati irányítói” arra kényszerítették Ukrajnát, hogy ellentámadást folytasson. Girkin továbbá kijelentette, hogy Ukrajna nyugati partnerei rosszul tervezték meg az ellentámadást, alábecsülték az orosz képességeket és feltételezték, hogy az oroszok inkompetensek, és elsősorban politikai – nem katonai – megfontolások alapján számoltak el. Egy katonai blogger szerint Ukrajna déli veresége lesz a legerősebb pszichológiai csapás Kijevre, és ez a kudarc hosszú távon is folyamatos pszichológiai hatással lesz Ukrajna moráljára. Az orosz milbloggerek egyre központibb módon jellemzik az ukrán támadásokat taktikátlan és „öngyilkos” kapkodásnak.

Amint arról az ISW beszámolt, a folyamatban lévő ukrán ellentámadáshoz mérhető léptékű katonai műveletek nem sikerülnek vagy buknak el egy nap vagy egy hét alatt. Az ukránoknak és a Nyugatnak nem szabad bedőlniük az orosz dezinformációs műveleteknek, amelyek úgy állítják be az ukrán ellentámadást a Herszon területen, mint ami szinte azonnal kudarcot vallott, vagy amelyek Ukrajnát a nyugati urak tehetetlen bábjának állítják be, amiért most indította el.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 31-ről a még mindig nagyon valószínűtlen szeptember 15-i céldátumra hosszabbította meg az orosz erők számára a Donyecki Terület elfoglalásának határidejét, és az orosz erők több átcsoportosítást hajtanak végre e cél elérése érdekében. Olekszij Gromov, az ukrán főműveleti főosztály helyettes vezetője kijelentette, hogy az orosz erők átcsoportosítják a Központi Katonai Körzet (CMD) Luhanszk-Donyeck irányaiban működő elemeit, hogy növeljék a Donyeck várostól nyugatra lévő csapatok számát. Gromov hozzátette, hogy az orosz erők két taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) telepítettek a nyugati Zaporizzsjai Terület frontvonala irányába a Belgorodi Területről, amelyek – mint megjegyezte – támogathatják az újraindított orosz támadó műveleteket Donbászban. Gromov kijelentette, hogy az orosz katonai vezetők folytatják a Donyecki Területre telepítendő 3. hadtest megalakítását, amely szintén valószínűleg újraindítja a donyecki műveleti területen a támadó akciókat. Gromov megjegyezte, hogy nem világos, hogy vett-e részt a mozgósított 3. hadtest minden katonája katonai kiképzésen. Az orosz erők a jelentések szerint egy-egy BTG-t is bevetettek Szlovjanszk és Mikolajiv irányában. Az RFE/RL felvételei azt is mutatják, hogy az orosz erők továbbra is úgy reagálnak az ukrán ellentámadásra a Herszoni Területen, hogy a Kercsi-szoros hídján keresztül folyamatosan katonai konvojokat helyeznek át Dél-Ukrajnába. Ezek az orosz telepítések valószínűleg arra szolgálnak, hogy megteremtsék a feltételeket a Donyecki Terület elfoglalására irányuló támadó műveletek folytatásához, de továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy az orosz erők szeptember 15-ig elérjék a terület elfoglalásához szükséges szintet.

A Kreml valószínűleg arra törekszik, hogy kihasználja a Donyeck város körüli, 2014 óta vitatott területek elfoglalásának jelentőségét, hogy növelje az orosz és a proxy erők morálját. Az orosz csapatoknak nem sikerült Sziverszk felé előrenyomulniuk vagy elfoglalniuk a Szlovjanszk-Bakhmut felé vezető E40-es autópályát Liszicsanszk eleste óta, és valószínűleg kihívásokkal szembesülnek a Luhanszki Népköztársaság (LNK) elemeinek ösztönzése terén, hogy folytassák a harcot a Donyecki Terület közigazgatási határainak eléréséért. Az orosz alakulatok kisebb területi nyereségeket értek el Avdiivka körül, ami pozitív véleményeket generált a Donyecki Népköztársaság (DNK) harcosai körében augusztus elején, majd az előrenyomulás megakadt Donyeck városától nyugatra.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán erők továbbra is célba vették az orosz logisztikai csomópontokat és kulcsfontosságú állásokat az egész Herszon területén a Dél-Ukrajnában zajló ellentámadás támogatására. Orosz katonai bloggerek megismételték azokat az állításokat, hogy az ukrán egységek négy előrenyomulási tengely mentén harcolnak a nyugati Herszon területen.
      • Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északnyugatra, Bakhmuttól délre és északkeletre, valamint Donyeck városától északnyugatra és délnyugatra.
      • Az orosz hatóságok fokozták azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erők fenyegetik mind a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP), mind a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemrég érkezett küldöttségét a ZNPP területén.
      • Az orosz 3. hadtest tovább szerveződik a donbásszi bevetésre.
      • Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg egyre inkább felismerik, hogy az orosz katonai kudarcok és a megszállt területeken folytatódó ukrán ellenállás miatt képtelenek sikeresen látszat-népszavazást tartani Ukrajna megszállt területein.

A déli ukrán offenzíva hírei:

Ukrán katonai vezetők megismételték, hogy az ukrán hadsereg továbbra is célba vette az orosz logisztikát és erősítéseket, és szeptember elsején fenntartották a műveleti csendet az ukrán ellentámadás előrehaladásáról Dél-Ukrajnában. Olekszij Gromov, az ukrán főműveleti főosztály helyettes vezetője kijelentette, hogy az orosz veszteségek jelenleg az orosz parancsnoki állásokat, állásokat és lőszerraktárakat augusztus 29. és augusztus 31. között ért ukrán rakéta-, légi, UAV- és tüzérségi csapások sorozata miatt összpontosulnak.

Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy pontonhidat az Inhulec folyó felett Darivkában, mintegy 18 km-re északkeletre Herszon városától, amely a Herszon város-Nova Kakhovka autópályán található. Az ukrán egységek augusztus 29-e óta különösen a pontonhidakat veszik célba, valószínűleg azért, hogy taktikailag megzavarják az orosz csapatokat és támogassák a folyamatban lévő ukrán offenzív műveleteket. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt is megjegyezte, hogy az ukránok hat lőszerraktárra mértek csapást a Közép-Herszon régióban, Bersilavszkij és Herszonszkij körzetekben (járások), valamint a Hennicsenszkij körzetben, a keleti Herszon terület-Krími határ közelében. Az ukrán erők a jelentések szerint megsemmisítették továbbá a 98. gárdista légideszant hadosztály orosz 331. gárdista légideszant ezredének és a 7. gárdista hegyi légideszant hadosztály 56. légideszant támadó ezredének parancsnoki állásait meg nem határozott területeken. A 331. ezred korábban februárban és márciusban a Kijevi területhez tartozó Hosztomel közelében tevékenykedett, és jelentős veszteségeket szenvedett, és ukrán katonai tisztviselők azt állították, hogy az ukrán erők korábban augusztus 23-án csapást mértek az egység parancsnokságára a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre, Novovoszkreszenkében.

Az ukrán csapatok szeptember 1-jén valószínűleg folytatták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) és kulcsfontosságú állások támadását Herszon terület középső részén. Helyi ukrán civilek robbanásokat hallottak és aktív légvédelmi rendszereket láttak Nova Kakhovkában és Kakhovkában (Nova Kakhovkától kb. 12 km-re északkeletre), és a közösségi médiában közzétett felvételek újabb ukrán csapásokat mutattak az Antonivszkij híd ellen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légvédelem elhárította az ukrán AGM-88 HARM rakétákat az Antonivszkij híd felett. Egy ukrán Telegram-csatorna arról számolt be, hogy egy ukrán rakéta eltalált egy meg nem határozott célpontot Oleshkyben (kb. 9 km-re délkeletre Herszon városától a Dnyeper folyó bal partján), és hogy az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán rakétát Kalancsak felett (kb. 67 km-re délre Herszon városától). Egy ukrán Telegram-csatorna felvételeket is közzétett egy állítólagosan lerombolt orosz katonai bázisról Siroka Balka-ban, mintegy 35km-re nyugatra Herszon városától. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy egy orosz katonai bázis megsemmisült az ukrán Nemzeti Gárda egykori laktanyájában Herszon városban, amely valószínűleg egy augusztus 29-i ukrán csapás során pusztult el. Az ukrán Telegram-csatornák arról is beszámoltak, hogy az orosz erők több uszályt szállítottak Nova Kakhovkába, valószínűleg azért, hogy megkönnyítsék a folyón keresztüli szállítást a térségben.


Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán erők legalább négy irányból folytatták a támadást Herszon területen, de ezek az állítások nagyrészt ellenőrizhetetlenek maradtak. Különböző bloggerek azt állították, hogy a harcok folytatódtak Viszokopilljától nyugatra, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől keletre és északkeletre, Sznihurivka környékén, Mikolajiv városától mintegy 65 km-re keletre, valamint Herszon városától északra.

Egyes bloggerek azt állították, hogy az orosz VDV visszaverte az ukrán támadásokat Olhinéban, míg mások megjegyezték, hogy az orosz erők „magabiztos ellenőrzésük alatt tartják” Olhine és Viszokopillja déli felét, és védelmi harcokban vesznek részt a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre. Az ukrán erők a jelentések szerint folytatták a harcokat Arhanhelszkében az Inhulec folyó közelében, a Herszoni Terület legészakibb részén. Más orosz bloggerek arról számoltak be, hogy az orosz erők részleges ellenőrzést szereztek Bila Krinicja felett (az ukrán hídfő és Davidiv Brid között), míg mások azt állították, hogy Roszgvargyija és orosz VDV-csapatok harcolnak az ukrán erőkkel magában Davidiv Bridben. A geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az orosz erők ukrán katonai felszerelésre csapást mérnek Bila Krinicjától délre. Egy blogger azt is állította, hogy az ukrán erők elfoglalták Kosztromkát (10 km-re délkeletre az ukrán hídfőtől) és előrenyomultak Bruskinszke külvárosáig a T2207-es autópályán, miközben egyidejűleg megtámadták a Kosztromkától délre fekvő Scsaszljevét. A Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselői és bloggerek azt állították, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást Sznihurivka ellen, és geolokációs felvételeken látható, hogy az ukrán erők orosz állásokat lőttek a településen. Egy blogger azt állította, hogy az orosz erők visszanyerték az ellenőrzést Zeleni Haj (körülbelül 23 km-re északra Herszon városától) felett, és megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is tüzérséggel lőtték az ukrán állásokat. Geolokációs felvételeken orosz tüzérségi lövedékeket mutattak, amelyek az ukrán erőket lőtték Mirne közelében (Zeleni Hajtól mintegy hét kilométerre nyugatra), és orosz bloggerek korábban azt állították, hogy az orosz erőknek nem sikerült augusztus 31-én Mirne felé előrenyomulniuk. A geolokációs felvételek egy megsemmisült ukrán harckocsit is mutattak Ljubomirivkánál (Zeleny Hai-tól mintegy 7 km-re északra), ami megerősíti az orosz milíciabloggerek augusztus 31-i állításait az ukrán előrenyomulásról a térségben. A geolokációs felvételeken látszólag öt orosz katona adja meg magát az ukrán erőknek Pravdinéban (Herszon városától mintegy 35 km-re északnyugatra).


Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy megsemmisítette az ukrán lőszerraktárakat az Inhulec folyó nyugati partján. A Herszoni Terület megszálló rendőrsége azt is állította, hogy semlegesített egy ukrán „terrorista” főhadiszállást Herszon városban.

Az orosz haderő szeptember 1-jén korlátozott támadást hajtott végre Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megkíséreltek előrenyomulni a Szlovjanszktól 18 km-re északnyugatra, az E40-es autópálya mentén fekvő Dolina felé. Az orosz egységek emellett folytatták a rutinszerű ágyúzást, légicsapásokat és légi felderítést az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén és a Harkiv-Donyecki terület határa közelében. Az orosz erők szeptember elsején nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást Sziverszk felé, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Sziverszk és a környező települések ellen.

Az orosz csapatok szeptember 1-jén folytatták a korlátozott támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar szerint az orosz alakulatok megkíséreltek előrenyomulni Veszela Dolina (Bakhmut-tól 5 km-re délkeletre), Zajceve (Bakhmuttól 8 km-re délkeletre), Szoledar (Bakhmuttól 10 km-re északkeletre) és Bakhmutszke (Bakhmuttól 8 km-re északkeletre) felé. Ukrán és orosz források egyaránt jelezték, hogy az ukrán csapatok valószínűleg fokozzák a Bakhmut körüli műveleteket, esetleg az elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében.


Az orosz hadsereg szeptember elsején korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Donyeck város nyugati külterülete mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megpróbálták javítani állásaikat Pjervomaiszke, Nyevelszke és Optine környékén, amelyek mind Donyeck város északnyugati sarkától 15 km-en belül helyezkednek el. Az orosz erők folytatták a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat is az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz haderő szeptember elsején korlátozott támadást intézett Donyeck várostól délnyugatra. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megpróbálták javítani állásaikat Vodiane környékén, Donyeck várostól mintegy 35 km-re délnyugatra, a Vuhledarból Marinkába vezető út közelében. Az orosz csapatok folytatták az ukrán állások elleni rutinszerű ágyúzást és légicsapásokat a Donyeck város és a Zaporizzsjai Terület határa közötti területen.

Az orosz erők szeptember elsején nem hajtottak végre megerősített támadást a Harkiv City tengely mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők folytatták a légi felderítést UAV-k segítségével a frontvonal mentén lévő települések közelében. Az orosz erők továbbra is harckocsi-, csöves és rakétatüzérséggel lőtték a Harkiv városától északra és északkeletre fekvő településeket.

Az orosz védelmi minisztérium (MOD) azt állította, hogy az orosz erők szeptember 1-jén visszavertek egy ukrán offenzívát Ruszki Tiszkij közelében, mintegy 20 km-re északkeletre Harkiv városától. Az ISW azonban nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az állítást.

Az orosz erők nem hajtottak végre támadó műveleteket Herszon és Zaporizzsja területeken, és folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők fokozták légicsapásaikat Herszon területen és távolról aknázzák állásaikat, hogy megvédjék magukat az ukrán előrenyomulással szemben. Az orosz csapatok rakétacsapásokat indítottak Odessza terület ellen, és folytatták az MLRS rendszerek és a nehéztüzérség tüzét Nikopol és Krivij Rih körzetekre. Műholdfelvételek állítólag azt mutatták, hogy az orosz erők egy újabb Sz–400-as légvédelmi rendszert mozgatnak a krími Belbek közelében. Az orosz erők valószínűleg folytatják a Krím légvédelmének megerősítésére irányuló intézkedéseket.

Az orosz hatóságok szeptember 1-jén eszkalálták azokat a kísérleteket, amelyek szerint az ukrán erők fenyegetik mind a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP), mind a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) újonnan érkezett személyzetét. Ukrán és orosz források egyaránt megerősítették, hogy a NAÜ megfigyelő missziója szeptember 1-jén érkezett az erőműhöz. Ukrán és orosz források egymást vádolták azzal, hogy lövöldözték a NAÜ csapatának a ZNPP-hez vezető egyeztetett útvonalát. Ukrán kormányzati és helyi források arról számoltak be, hogy Enerhodarban az orosz ágyúzás miatt le kellett állítani a ZNPP ötödik erőművi blokkját. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy két, legfeljebb 60 fős ukrán szabotázscsoport szállt partra a Nova Kakhovka víztározó partján, a ZNPP-től 3 km-re keletre, és hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást az erőmű elfoglalására. Nagyon valószínűtlen, hogy az ukrán haderő egy kis csoportja támogatás nélkül indított támadást a ZNPP visszafoglalására. Az orosz hatóságok valószínűleg fokozni fogják erőfeszítéseiket, hogy az ukrán erőket veszélyforrásként állítsák be a nemzetközi NAÜ-megfigyelők számára.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai hatóságok folytatták az önkéntes egységek megalakítását és Ukrajnába telepítését, hogy ellensúlyozzák az Ukrajnában bekövetkezett személyi veszteségeket. Egy helyi veteránszervezet Burjátföldön bejelentette, hogy szeptember 1-jén további 30 önkéntest toborzott az ukrajnai harcokra. Olekszij Gromov, az ukrán fő műveleti főosztály helyettes vezetője kijelentette, hogy az orosz katonai hatóságok a jelentős veszteségek miatt a 31. különálló légideszant támadó dandár és a 22. különálló különleges célú dandár feloszlatásáról döntöttek, azt állítva, hogy mindkét dandár személyzetének kevesebb mint 20%-a élte túl az ukrajnai műveleteket. Mindkét dandár olyan csatákban harcolt, ahol az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek. Az orosz 31. Különleges Légideszant Támadó Dandár egységei harci műveletekben vettek részt a Kijevi területen lévő Hosztomelben és a Luhanszki területen lévő Szeverodonyeckben. A 22. Különleges Rendeltetésű Dandár egységei a Donyecki területen lévő Mariupolban harcoltak.

A CNN augusztus 31-én megerősítette két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő állítását, miszerint Oroszország „súlyos” katonai létszámhiánnyal küzd Ukrajnában, és új utakat keres a harcra alkalmas személyzet előállítására. A riport megerősítette az egyik azonosítatlan tiszt állításait, miszerint az orosz Védelmi Minisztérium megpróbál szerződéses katonákat toborozni a személyzeti veszteségek kompenzálására, „arra kényszerítve a sebesült katonákat, hogy újra harcba szálljanak, személyzetet szerezve magánkézben lévő biztonsági cégektől, és bónuszokat fizetve a sorkatonáknak.” A tisztviselők azt is megjegyezték, hogy az USA-nak „hiteles jelentése” van arról, hogy az orosz Védelmi Minisztérium „valószínűleg elkezdi” az elítélt bűnözők toborzását Ukrajnába „kegyelemért és pénzügyi kompenzációért cserébe”.

A megszállt területek hírei:

Ukrán források egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy az orosz megszálló hatóságok valószínűleg elismerik saját képtelenségüket arra, hogy a megszállt ukrán területeken nagyszabású népszavazásokat tartsanak, mivel az orosz hadsereg nem tudta elfoglalni a kívánt területeket, és a megszállt területeken belül a helyi ellenállás nyomása miatt. Az Ukrán Ellenállási Központ szeptember elsején közölte, hogy a Kreml 2022 nyarára Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye teljes területének birtoklásával számolt, és hogy az orosz hadsereg képtelensége, hogy átvegye az ellenőrzést ezeken a területeken, aláásta a Kreml kilátásait a nagyszabású népszavazások megrendezésére a megszállt területeken. Az Ellenállási Központ hozzátette, hogy az orosz hatóságok továbbra is propagálni fogják a nagyszabású népszavazások koncepcióját az információs térben, de a megszálló tisztviselők alapvetően megértik, hogy még a megrendezett szavazásra sem biztos, hogy egyáltalán sor kerül az orosz katonai kudarcok és az ukrán partizánok és civil ellenállás által gyakorolt nyomás tandemhatása miatt. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz megszálló hatóságok valószínűleg nem lesznek képesek színlelt népszavazásokat megrendezni a megszállt régiókban a feltételezett szeptember eleji határidőig.

Ezek voltak a fontosabb harctéri, mozgósítási és megszállási hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, ami most, a tanévkezdés alkalmából egyetlen témát fog körüljárni: az új orosz tantárgyat, melynek már a neve is csalóka: „Beszélgetések fontos dolgokról”. Jól sejtik, háborús propagandáról van szó benne. Aminek nem mindenki örül.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!