Szele Tamás: Haditudósítás a ködből

Az ukrajnai orosz invázió továbbra is zajlik, bár fogalmunk sincs róla, meddig tart, ugyanis azt már megszoktuk így, az ukrán légierő hatodik teljes megsemmisítése után, hogy Konasenkov vezérőrnagy sajtótájékoztatóinak csak módjával adjunk hitelt, az ukrán oldal viszont betartja a „műveleti csendet”, így aztán fogalmunk sincs a valós helyzetről.

Az kezd világossá válni, hogy az orosz „milblogger-szféra” (katonai tárgyban publikáló bloggerekről van szó) tulajdonképpen csak egy eleme a mindent átható propagandának, ez különösen most látszik, mikor elkeverték a kottáikat, össze-vissza húzzák a nótát és az orosz védelmi minisztérium már legszívesebben szabadulna ettől a link csapattól, mert csak a zűrzavart képesek növelni.

Azt látjuk hát, hogy minek ne higgyünk, azt nem tudjuk, minek higgyünk. Vegyük elő legalább azt, amit viszonylag biztosan tudunk. A harctéri és mozgósítással kapcsolatos híreket (ma nem jött semmi a megszállt területekről) ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Levada orosz független közvélemény-kutató szervezet szeptember 1-jén felmérési eredményeket tett közzé, amelyek szerint az oroszok többsége még mindig támogatja az ukrajnai katonai műveleteket, de a háború támogatottsága fokozatosan csökkenhet. A Levada megállapította, hogy az ukrajnai orosz hadsereg általános támogatottsága nem változott jelentősen a nyár folyamán, a felmérésben részt vevők 76%-a támogatja az orosz haderő ukrajnai fellépését (46% erősen támogatja és 30% általában támogatja). A Levada azt is megjegyezte, hogy a válaszadók 48%-a szerint szükséges, hogy az orosz hadműveletek folytatódjanak Ukrajnában. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 44%-a helyesli a béketárgyalásokat, és az orosz lakosság fiatalabb rétegeinek (18-39 évesek) többsége is támogatná azokat. 2022 márciusában a Levada megállapította, hogy a válaszadók 53%-a határozottan támogatja az orosz katonai akciókat Ukrajnában, de augusztusra az ebbe a kategóriába tartozó válaszadók aránya 46%-ra csökkent. 2022 márciusában a válaszadók 53%-a támogatta az orosz katonai akciókat Ukrajnában, de augusztusra a válaszadók aránya 46%-ra csökkent. Ez egy kisebb romlás, és nem fogja alapvetően rontani a Kreml hadvezetési képességét. A csökkenő támogatás és a háborús fáradtság azonban valószínűleg egyre inkább akadályozni fogja az orosz toborzási és haderő-generálási erőfeszítéseket.

Az orosz és proxy illetékesek megszilárdítják az ukrán ellentámadással kapcsolatos narratíváikat, hogy felerősítsék azokat a hamis állításokat, amelyek szerint az ukrán ellentámadás Herszon területen káros Ukrajna további létezésére. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptember 2-án azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárólag azért tervezte meg az ukrán ellentámadást a Herszon területen, hogy illúziót keltsen a „nyugati kurátorokban”, miszerint az ukrán erők képesek hatékony ellentámadást folytatni. Vitalij Kiszeljov, a Luhanszki Népköztársaság ( LNK) belügyminiszter-helyettese azt állította, hogy az ukrán erők részvétele az ellentámadásban (múlt időben utalva az offenzívára) „kollektív öngyilkosság” volt, és nagy veszteségeket szenvedtek. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szeptember 1-jén azt állította, hogy a belső ukrán megosztottság hamarosan véget vet a katonai konfliktusnak. Az orosz katonai bloggerek szeptember 1-2-án fokozták e narratívák megerősítését, mivel az ukrán ellentámadás sikere és üteme körüli információs tér homályos maradt. Az orosz források valószínűleg folytatni fogják e hamis információs narratívák terjesztését, hogy kihasználják az ukrán műveleti csendet. Amint azt az ISW korábban megjegyezte, az összetett ellentámadásokat nem lehet egyik napról a másikra vagy néhány nap alatt megoldani, és az azonnali ukrán kudarc orosz bemutatása a területi nyereségre vonatkozó állandó ukrán állítások hiánya miatt a valóság szándékos eltorzítása.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Egy független közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az oroszok többsége még mindig támogatja az ukrajnai orosz háborút.
      • Az orosz és proxy illetékesek megszilárdítják az ukrán ellentámadást övező narratíváikat, hogy azt állítsák, hogy az legyengíti az ukrán hadsereget.
      • Ukrán hivatalos személyek arról számoltak be, hogy pozícióharcok folynak a Herszoni Terület meg nem határozott részein, és hogy az ukrán erők továbbra is támadják az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC), logisztikai csomópontokat és az erősítési törekvéseket a Herszoni Terület déli és középső részén.
      • Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Bakhmut déli és északkeleti részén, valamint Donyeck város nyugati és északi peremén.
      • Az orosz egységek továbbra is támadták az ukrán hátországot a GLOC-ok mentén, és a Donbásszban és a Krímben lévő orosz hátországból származó felszerelések átcsoportosításával megerősíthetik a déli tengelyt.
      • Ukrán források azt állítják, hogy Oroszország további 300.000-350.000 katonai személyt vonhat ki az Oroszországban, Szíriában, Örményországban, Tádzsikisztánban, Hegyi Karabahban és Kazahsztánban lévő támogató egységekből. Ezek a számok nem tükrözik pontosan azt a tényt, hogy a harci szerepkörbe került támogató egységek nem fognak jelentős harci erőt generálni, és a harci, kiképzési és egyéb műveletek támogatásához szükségesek.

Az ukrán déli offenzíva hírei:

Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy a pozícióharcok folytatódtak a Herszoni Terület meg nem határozott részein, de az ukrán ellentámadás előrehaladásáról szeptember 2-án hadműveleti csendet tartottak fenn. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők sikertelen szárazföldi támadást indítottak Potomkine irányában (a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre), és főként légicsapásokat mértek a Herszon terület északi részén található Hrescsenyivka ellen. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők ellenőrzik Hrescsenyivkát, de a térségben végrehajtott orosz légicsapások arra utalnak, hogy az ukrán erők a közelben előrenyomulhattak. Orosz katonai bloggerek felerősítették azt az állítást, hogy az orosz erők bekerítették az ukrán csapatokat Petrivkában, ami megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy az ukrán erők valószínűleg behatoltak Petrivkába. A NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) távérzékelt adatai szeptember 2-án tüzeket mutattak Hrescsenyivkától délre, ami tovább erősítheti az ukrán előrenyomulást a térségben. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a FIRMS-adatok augusztus 31-én tűztevékenységet mutattak Petrivkában (Hrescsenyivkától északra), mielőtt orosz katonai bloggerek másnap ukrán jelenlétről számoltak be Petrivkában. Az ukrán vezérkar légicsapásokat is rögzített az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, nevezetesen Szuhoj Sztavoknál. Az ISW arról számolt be, hogy számos katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők augusztus 29-én Szuhoj Sztavokig nyomultak előre.

Ukrán katonai vezetők megismételték, hogy az ukrán erők továbbra is célba veszik az orosz GLOC-okat, erősítéseket és lőszerraktárakat. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán csapatok csapást mértek a Dnyeper folyón átkelő orosz kompátkelőkre Lvove (Nova Kakhovkától nyugatra) és Kozatszke (Nova Kakhovkától északra) településeken. Ukrán katonai illetékesek arról is beszámoltak, hogy csapást mértek egy orosz katonai felszerelés koncentrációs pontra Tavriiskban (Nova Kakhovkától keletre), és megsemmisítettek egy UAV (pilóta nélküli légi jármű) műveleti központot Pravdineban (kb. 33 km-re északnyugatra Herszon városától), ami arra utal, hogy a CNN augusztus 29-i jelentése Pravdine ukrán erők általi elfoglalásáról valószínűleg pontatlan volt. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek precíziós csapásokkal megsemmisítettek három orosz tüzérségi rendszert, egy lőszerraktárt és egy orosz századot Enerhodar és Herszon közelében. Nem világos, hogy az ukrán csapás „Enerhodar közelében” milyen közel volt Enerhodar városhoz. Ukrán katonai hatóságok azt is megjegyezték, hogy az ukrán erők öt lőszerraktárat semmisítettek meg a Bastanszkij, Beriszlavszkij és Herszonszkij körzetben, valamint kilenc parancsnoki állást nem részletezett területeken. Az orosz védelmi minisztérium azt állította (valószínűleg tévesen), hogy 14 HIMARS rakétalövedéket fogtak el Herszon város és Nova Kakhovka felett. A geolokációs felvételek szerint az ukrán erők továbbra is támadták az orosz erőket az Inhulec folyó keleti partján, Novohrednyevénél.

A közösségi médiából származó felvételek vizuális bizonyítékai azt mutatják, hogy az ukrán erők szeptember 1-jén és 2-án folytatták az orosz állások és GLOC-ok támadását a középső és déli Herszon területen. A szeptember 1-jei műholdfelvételek és geolokációs fotók azt mutatják, hogy a Nova Kakhovka közelében lévő Kozats’ke gabonaterminál körül tűz ég. A szeptember 2-án készült közösségi médiafelvételeken állítólag rakétacsóvák láthatóak Nova Kakhovka közelében. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy az ukránok csapást mérhettek egy orosz pontonátkelőre az Antonivszkij vasúti híd közelében, és a felvételeken füstfelhők emelkedtek a híd környékének közelében. A közösségi média felhasználói arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők csapást mértek a kompra váró orosz katonai felszerelésekre az Oleski vasúti híd közelében (körülbelül 9 km-re délkeletre Herszon városától), valamint a darivkai pontonátkelőre. Nem világos, hogy a közösségi média felhasználói a darivkai átkelőt ért újabb csapás szemtanúi voltak-e, vagy megismételték a szeptember 1-jén az átkelőt ért megerősített csapásról szóló jelentéseket. A geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az Odesszai Állami Belügyi Egyetem Herszon városi kirendeltségét érő csapás utóhatásai láthatóak, ahol az ukrán közösségi média felhasználói azt állították, hogy az orosz erők ott szállásolták el csapataikat. A szeptember 1-jén és 2-án közzétett harci felvételek azt mutatták, hogy az ukrán erők Bayraktar TB2 fegyveres drónokat használtak az ukrán alakulatok taktikai légi támogatására szeptember 1-jén és augusztus 31-én.

Orosz bloggerek azt állították, hogy a harcok négy irányban folytatódtak, de az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Több milblogger azt állította, hogy a harcok folytatódtak Viszokopilljától keletre és nyugatra, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől délkeletre, Sznihurivka környékén, Mikolajiv városától mintegy 65 km-re keletre, és Herszon várostól északra.

Több blogger azt állította, hogy az ukrán erők továbbra is ellentámadásokat indítottak Krivij Rih irányából, és megjegyezték, hogy az oroszok rakétatüzérséget és légierőt használnak a Viszokopilljától keletre fekvő települések elleni ukrán támadások visszaverésére. A bloggerek azt is állították, hogy Ukrajna fő célja Beriszlav elérése (Novák Kakhovkától északra). Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz egységek továbbra is lövik az ukrán csapatokat a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határa mentén. Egy orosz milblogger tudomása szerint az ukrán erők megpróbálnak elegendő erőt összegyűjteni ahhoz, hogy megszerezzék az ellenőrzést Viszokopillja felett, egy másik pedig megjegyezte, hogy orosz drónok tüzérségi tüzet irányítottak az előrenyomuló ukrán katonai felszerelésekre Viszokopillja közelében. Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Viszokopilljától északnyugatra ukrán állásokat támadtak. Katonai bloggerek azt állították, hogy az ukránok Kosztromkától délre (10 km-re délkeletre az ukrán hídfőtől) Bezimenne felé nyomultak előre, miután nem sikerült Scsasztljevéig (Bezimenne-től nyugatra és a T2207-es autópálya irányába) előrenyomulniuk. A bloggerek emellett azt írták, hogy az oroszok a légierő segítségével több mint egy tucat FAB–500 500 kg-os bombát dobtak le az ukrán erőkre Bezimenne-ben. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy megsemmisítette az ukrán fegyvereket Bila Krinyicában (az ukrán hídfő és Davidiv Brid között), akaratlanul is elismerve némi ukrán előrenyomulást a térségben. Egy katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek két gyalogsági harcjárművet vesztettek el, miután sikertelenül próbáltak támadást indítani Blahodatne (Sznihurivkától nyugatra) ellen. A bloggerek megjegyezték, hogy az orosz erők visszaszerezték az ellenőrzést Zeleni Haj és Ternovi Podi (körülbelül 25 km-re északra Herszon városától) felett, míg az ukránok fenntartották a pozícióvédelmet Mirne (körülbelül hét kilométerre nyugatra Zeleni Hajtól) és Ljubomirivka (Ternovi Poditól északra) felett. Egyesek megjegyezték, hogy az oroszok csapásmérő csoportot készítenek elő, növelik a tüzérségi és a többszörös rakétaindító rendszer (MLRS) tüzét, és légi támogatást kérnek Poszad-Pokrovszke (Herszon várostól mintegy 27 km-re északnyugatra) irányába.*


*Itt azt figyelhetjük meg, hogy a „milbloggerek” valami miatt elveszíthették nem csak az eddig sem túl acélos információ-forrásaikat, hanem a kapcsolatot is azzal vagy azokkal, akik mostanáig koordinálták a tevékenységüket. Mivel pedig ez majdnem kizárólag orosz vagy oroszpárti műfaj, csak az történhetett, hogy Moszkva elengedte a kezüket, talán azért, mert sokukat hiába próbálta arra szorítani, hogy csak a védelmi minisztérium forrásai alapján írjanak. Az eredmény látható: teljes káosz, tanácstalanság és hajtépő fejetlenség.

Az orosz védelmi minisztérium fenntartotta, hogy az ukrán egységek továbbra is sikertelen ellentámadást indítottak Mikolajiv-Krivij Rih irányában. Az orosz védelmi minisztérium hozzátette, hogy az orosz csapatok elfogtak két ukrán hadifoglyot, és néhány blogger újra közzétette egy állítólagos ukrán hadifogoly kihallgatási felvételét. A Kreml-közeli „Komszomolszkaja Pravda” rádiócsatorna interjút készített Vlagyiszlav Surihin orosz katonai szakértővel, aki valószínűleg hamisan állította, hogy az ukrán alakulatok az újonnan alakuló orosz 3. hadtesttől való félelem miatt döntöttek úgy, hogy ellentámadást indítanak délen. Az orosz erők ehelyett valószínűleg felgyorsították a 3. hadtest megalakítását, hogy megerősítsék az orosz állásokat Izjum és a keleti Zaporizzsjai Terület körül, valamint hogy pótolják a más tengelyekről a Herszon terület megerősítésére átcsoportosított orosz erőket, mielőtt az ukránok bejelentették volna az augusztus 29-i ellentámadásukat.

A korábbi harcterek hírei:

Az orosz erővonalak szervezését felül kellett vizsgálni, hogy a Donyecki területhez tartozó, Zaporizzsjai terület keleti részén végrehajtott orosz műveleteket a Donyecki területre irányuló erőfeszítések részeként szerepeltessék, mivel a közelmúltban megfigyelt erőelosztások azt mutatják, hogy a Huljajpoletől keletre lévő, korábban a Déli tengelyhez csoportosított orosz csoportosulás a Donyeck várostól délnyugatra irányuló erőfeszítéseket fogja támogatni.

Az orosz hadsereg szeptember 2-án nem hajtott végre megerősített támadást az Izjum-Szlovjanszk tengely mentén vagy Sziverszk felé, hanem folytatta a rutinszerű bombázást ezeken a területeken.


Az orosz csapatok szeptember 2-án folytatták a támadásokat Bakhmuttól délre és északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Veszela Dolina ( Bakhmuttól 5 km-re délkeletre) felé, és hogy csecsen egységek támadásokat hajtottak végre Zajceve és Majorszk környékén, mindkettő Bakhmuttól mintegy 20 km-re délnyugatra, Horlivka külterületén. Az orosz alakulatok a jelentések szerint folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmuttól északkeletre, Szoledar-Bakhmutszke térségében is. Orosz források szerint a Wagner-csoport harcosai, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) egységei aktívak Bakhmut északkeleti és déli részén.

Az orosz haderő szeptember 2-án korlátozott támadásokat hajtott végre Donyeck város északi és nyugati peremén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Opitne, Pjervomajszke és Nevelszke felé, amelyek mindegyike Donyeck város északnyugati külvárosától 10 km-en belül van. Orosz források azt állították, hogy az orosz és proxy erők, beleértve a 11. DNK ezredet is, a nemrég elfoglalt pozíciókat használják Piszkiben, hogy Donyeck városától nyugatra nyomuljanak, és erődítményeket létesítsenek Pjervomajszke körül. Az orosz csapatok a jelentések szerint folytatták az offenzív műveleteket Avdiivka-Krasznohorivka térségében is, Donyeck város külvárosától mintegy 5 km-re északra.

Az orosz egységek szeptember 2-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai Terület keleti részén, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat ezeken a területeken.

Az orosz hadsereg szeptember 2-án nem hajtott végre megerősített támadásokat Harkiv északkeleti részén, és folytatta Harkiv város és környéke rutinszerű bombázását. Orosz források szeptember 2-án azt állították, hogy az orosz csapatok visszavertek egy 12 fős ukrán felderítő csoportot, amely szeptember 1-jén megpróbálta áttörni az orosz védelmi vonalakat Dementiivka közelében (Harkiv várostól 20 km-re északra). Egy orosz katonai blogger azt is állította, hogy az orosz erők szeptember 1-jén Ruszka Lozova közelében visszaverték egy nem részletezett ukrán támadás kezdetét. Az ISW azonban nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz raktárra Novoszinovában, mintegy 100 km-re délkeletre Harkiv városától, az oroszok által ellenőrzött, Kupjanszkba vezető földi kommunikációs vonal (GLOC) mentén.

Az orosz erők szeptember 2-án Mikolajiv és Odessza megyékben az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOCS) mentén lévő hátországot vették célba. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) állítása szerint az orosz egységek több, Krivij Rih felé elterülő településre mértek csapást, köztük Basztanka (az N11-es GLOC közelében), Berenezsuvatye (az R81-es autópályán) és Dobre (a T1509-es autópályán). Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Mikolajiv városában és a várostól északkeletre fekvő területeken. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Területi Katonai Adminisztráció szóvivője arról számolt be, hogy az orosz erők szeptember 2-án Onyx cirkálórakétákkal csapást mértek Odessza városára.


Az oroszok nem hajtottak végre támadást Huljajpoletól nyugatra, és folytatták a rutinszerű bombázást a kontaktvonal mentén a Zaporizzsjai Terület nyugati részén szeptember 2-án. Orosz források azt állították, hogy orosz páncéltörő aknák megállítottak egy ukrán előrenyomulást Orikhiv közelében (a T0408, T0803, T0812 és T0815 országutak kereszteződésénél) egy meg nem határozott időpontban. Egy másik orosz forrás egy meg nem határozott időpontban Zaporizzsja irányában egy orosz páncélozott személyszállítóról közölt felvételeket, amely egy ukrán aknán való áthajtás után felrobbant.

Az orosz haderő valószínűleg katonai eszközöket csoportosít át a hátországból a déli tengelyre. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója kijelentette, hogy az orosz erők 10 harckocsit szállítottak Mariupolon keresztül Berdjanszk felé, és megjegyezte, hogy az orosz egységek az elmúlt napokban fokozták a katonai felszerelések mozgását a Donyecki Területről nyugatra, Mariupolon keresztül Berdjanszk felé. A Szabad Európa/Rádió Szabadság krími részlege, a Krym Realii felvételt közölt egy orosz katonai konvojról, amely a kercsi hídtól észak felé tart az ukrán szárazföld felé, valószínűleg a Herszon Területen lévő orosz egységek megerősítésére.

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára szeptember 2-án azt mondta, hogy bizonyíték van a Zaporizzsjai Atomerőmű fizikai épségének megsértésére (de nem nevezte meg a vétkest), és hogy a NAÜ folyamatos jelenlétet létesít a ZNPP-nél. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők a NAÜ küldöttségének érkezése előtt eltávolították az összes katonai felszerelést a ZNPP területéről, 100 darabot az Enerhodar központjában lévő Atomenergomash üzembe szállítottak, a többi felszerelést pedig szétosztották a közeli települések között. Szeptember 2-án újabb jelentések érkeztek a ZNPP körüli lövésekről. Az orosz védelmi minisztérium és Szergej Sojgu védelmi miniszter „nukleáris terrorizmus” elkövetésével és a ZNPP veszélyeztetésével vádolta meg az ukrán erőket, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz hatóságok valószínűleg fokozni fogják erőfeszítéseiket, hogy az ukrán haderőt veszélyforrásként állítsák be a nemzetközi NAÜ-megfigyelők számára. Az Energoatom ukrán atomenergetikai ügynökség arról számolt be, hogy az 5-ös számú atomreaktor szeptember 2-án újra üzembe állt, miután állítólag orosz lövések miatt szeptember 1-jén kikapcsolták.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) szóvivője, Vadim Szkibickij kijelentette, hogy az orosz hadsereg további 300-350 000 főnyi személyi állományt tud Ukrajnába telepíteni Oroszország, Szíria, Örményország, Tádzsikisztán, Hegyi Karabah és Kazahsztán egységeiből. Bár Szkibickij állítása technikailag helytálló lehet abban a tekintetben, hogy Oroszországnak több mint 300 000 főnyi egyenruhás személyzete van ezeken a helyeken, e személyzet túlnyomó többsége olyan támogató személyzet, amely nem alkalmazható közvetlen harci szerepkörben, állandó pozíciót kell fenntartaniuk, és nem eredményeznének hatékony harci erőt. Egyes elemek, amelyeket Szkibickij említett – például a Szíriában és Hegyi-Karabahban lévő orosz elemek – állítólag már hónapokkal ezelőtt Ukrajnába települtek, így ezek a számadatok torzak lehetnek. Az orosz hatóságok továbbra sem valószínű, hogy jelentős harci erőt generálnának az ukrajnai bevetéshez.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is toboroznak és telepítenek önkéntes zászlóaljakat Ukrajnába. A Kommerszant című orosz napilap szeptember 2-án arról számolt be, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i székhelyű „Kuzma Minyin” harckocsizászlóalj szakaszosan települ Ukrajnába, amely jelentés összhangban van az ISW korábbi értékelésével, miszerint egyes önkéntes zászlóaljak teljes létszámuk nélkül telepítenek elemeket. A Kommerszant jelentése szerint a „Kuzma Minyin” harckocsizászlóalj mintegy 400 önkéntest toborzott, ami drámai növekedés egy korábbi, augusztus 16-i jelentéshez képest, amely szerint az egység a 160 kívánt újoncból csak 30-at tudott toborozni. Nem valószínű, hogy a zászlóalj toborzási aránya két hét alatt ilyen drámai mértékben nőtt, és elképzelhető, hogy a Nyizsnyij Novgorodi hatóságok szándékosan felfújják vagy hamisan adják meg a toborzási számokat. A megszállt Krím Oroszország által kinevezett kormányzója, Szergej Akszjonov szeptember 2-án kijelentette, hogy több mint 1200 krími önkéntes harcol Ukrajnában, ami az első nyilvános orosz nyilatkozat a krími önkéntes katonákról. Nem világos, hogy ezek az önkéntes katonák milyen alakulatban harcolnak. Akszjonov azt állította, hogy szeptember 12-ig további 100 krími katona fog az ukrajnai frontvonalakra vonulni.

Az orosz erők létrehozására irányuló erőfeszítések további pénzügyi terhet rónak az orosz szövetségi szubjektumokra. Az orosz Orjol város tisztviselői jóváhagyták az Orjol város költségvetésének kiigazítását, hogy a „lehető legrövidebb időn belül” 6,2 millió rubelt (kb. 103 000 dollár) különítsenek el a „különleges katonai műveletekre.” Az Orjol terület költségvetése korábban csak 2 millió rubelt (kb. 33 000 dollár) különített el a háborúra. Orjol város alpolgármestere, Alekszej Sztyepanov kijelentette, hogy 41 orjoli lakos jelentkezett a 3. hadtestbe, miután az Orjol terület korábban egyszeri 100 000 rubeles bónuszt vezetett be azok számára, akik a 3. hadtesthez jelentkeznek, a 200 000 rubeles szokásos besorozási bónuszon felül.

Az orosz tisztviselők folytatták a megszállt területek állampolgárainak mozgósítását az orosz hadseregbe. A Zaporizzsjai területen fekvő Melitopolból ukrán források képeket tettek közzé azokról az idézésekről, amelyeken a Zaporizzsjai terület orosz útlevelet kapott lakosait behívták a sorozási központokba.

A megszállt területeken zajló partizántevékenységről fontos hír ma nem érkezett.

Ennyit tudunk pillanatnyilag és ez nem sok, de ezek voltak a harctéri hírek – maradjanak a Zónán, nemsokára jön az összefoglaló „hátországi” része is, benne egy igen érdekes hírrel Ramzan Kadirovról.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!