Szele Tamás: A defenzív offenzíva

Tegnap keveset tudtunk Ukrajna déli offenzívájáról, melyet az orosz invázió ellen indított, ellenben ma egy kicsit sem lettünk okosabbak.

Vagy az a célja, amit tegnap mondtak, vagy az, amit ma mondanak, de nem tartom kizártnak, hogy holnapra előkerül egy újabb verzió. Nekem így is megfelel, hiszen engem az események érdekelnek.

Viszont azoknak, akik fotelből drukkolnak egyik vagy másik félnek és valamiféle sportversenynek tekintik ezt a háborút, nagyon nem kellemes ez a „műveleti csend” és az állandóan változó kommunikáció, de meg is érdemlik, hogy kicsit rosszul érezzék magukat. No, de foglalkozzunk inkább azzal, amit viszonylag biztosan tudhatunk.

Lássuk a harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Ukrán illetékesek szeptember 3-án nyíltan kijelentették, hogy a Dél-Ukrajnában zajló ukrán ellentámadás szándékosan módszeres művelet az orosz erők és logisztika leépítésére, nem pedig nagy területrészek azonnali visszafoglalására irányul. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó a Wall Street Journalnak szeptember 3-án azt mondta, hogy az ukrán erők jelenlegi célja délen Putyin hadseregének „rendszerszintű bedarálása”, és hogy az ukrán csapatok lassan és szisztematikusan feltárják és tüzérségi és precíziós fegyveres csapásokkal megsemmisítik Oroszország operatív logisztikai ellátórendszerét. Aresztovics nyilatkozata egybecseng az ISW értékelésével, miszerint a folyamatban lévő ellentámadás valószínűleg nem fog azonnali nyereséget eredményezni, és hogy az ukrán erők arra törekednek, hogy megzavarják a kulcsfontosságú logisztikai csomópontokat, amelyek támogatják az orosz hadműveleteket délen, és elaprózzák az orosz katonai képességeket.

A Kreml fokozhatja erőfeszítéseit az öncenzúra előmozdítására az orosz katonai bloggerek és haditudósítók körében, akik az ukrajnai háborúról számolnak be. Az orosz hatóságok szeptember 2-án Moszkvában letartóztatták, majd később szabadon engedték Szemjon Pegov neves orosz milbloggert (a WarGonzo Telegram-csatorna alkalmazottja), mivel a WarGonzo leírása szerint Pegov részegen megfenyegette egy szálloda adminisztrátorát. Pegov tapasztalt katonai újságíró, a WarGonzo pedig kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik az orosz hadseregben, és hozzáférése van a 2014-es donbászi, 2015-ös szíriai és 2022-es ukrajnai orosz katonai műveletekhez. Az ISW továbbra is nyomon követi az orosz katonai bloggerekkel kapcsolatos rendellenes tevékenységeket. Nem tudjuk megerősíteni Pegov letartóztatásának körülményeit, de a WarGonzo magyarázata helytálló lehet.

Az ISW azonban korábban, júliusban úgy értékelte, hogy a Kreml öncenzúrát igyekszik előmozdítani a katonai bloggerek körében, akik aláásták a Kreml erőfeszítéseit, hogy az ukrajnai háborút döntő orosz győzelemként állítsák be, és a Kreml talán ezt a cenzúrát igyekszik felerősíteni. Az orosz katonai bloggerek őszintén beszámoltak az orosz erők gyenge teljesítményéről Ukrajnában, és megvitatták, hogy a Kreml hogyan próbálta cenzúrázni az ukrajnai tudósításaikat. A prominens blogger Rybar megjegyezte, hogy az orosz katonai vezetés és a haditudósítók közötti kapcsolat különösen megromlott, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott a haditudósítókkal a St. Petersburg Economic Forum június 17-én, amelynek során Putyin valószínűleg megpróbálta enyhíteni a katonai bloggerek elégedetlenségét. A Kreml később valószínűleg fokozta a bloggerek öncenzúrájának előmozdítására irányuló erőfeszítéseket, felhasználva az orosz katonaanyák kiszivárgott levelét, akik júliusban követelték az újságírói tevékenység betiltását a frontvonalakon.*

*Az akkori esettel foglalkoztam volt, valóban komoly sajtószakmai hiba miatt semmisült meg egy teljes orosz alakulat – az Izvesztyija tudósítója által közzétett videó alapján sikerült azonosítani a tartózkodási helyüket – azonban minden újságírói tevékenység teljes betiltása azzal járna, hogy ilyen hibák ugyan többet nem fordulnának elő, de a katonákról sem lehetne tudni a világon semmit, sőt, magáról a háború állásáról sem. Azonban meglehet, hogy a Kreml pont ezt szeretné.

A Kreml eddig nem fajult odáig, hogy a katonai bloggereket őrizetbe vegyék tudósításaik miatt. Pegov letartóztatása – ha összefüggésben van az ukrajnai tudósításával – jelentős fejlemény lenne az orosz információs tér ellenőrzésére irányuló orosz erőfeszítésekben. Az ISW előrejelzése szerint az orosz információs tér jelentősen megváltozna, ha a védelmi minisztérium lecsapna a bloggerekre és megakadályozná az operatív tudósításokat, mivel az ISW naponta használja a katonai bloggereket és az orosz haditudósítókat az orosz állítások forrásaként. Továbbra is figyelni fogjuk a katonai bloggerek és haditudósítók viselkedését, és amint megfigyeljük őket, jelezni fogjuk az orosz információs térben bekövetkező jelentős változásokat.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ukrán illetékesek nyíltan kijelentették, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadás inkább egy módszeres művelet az orosz erők és logisztika szándékos leépítésére délen, mint egy olyan akció, amelynek célja nagy területrészek azonnali visszafoglalása.
      • A Kreml valószínűleg fokozza az ukrajnai háborúról tudósító orosz katonai bloggerek és haditudósítók öncenzúráját.
      • Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán erők folytatták a pozíciós harcokat a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén, és hogy az ukrán csapatok az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC), a felszerelés- és embertömegek koncentrációi, valamint a logisztikai csomópontok támadására összpontosítanak a déli tengely mentén.
      • A közösségi médiában közzétett felvételek hatékony ukrán csapásokról tanúskodnak a nyugati és középső Herszon területen.
      • Az orosz bloggerek továbbra is azt állítják, hogy az ukrán erők harcolnak a nyugati Herszon területen, az Inhulec folyó mentén és az északi Herszonban, a Dnyipropetrovszki terület határától délre.
      • Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre Bakhmut városától északkeletre és délre, valamint Donyeck városától északra és délnyugatra.
      • Az ukrán erők lokális támadásokat hajthatnak végre az érintkezési vonal mentén a Nyugat-Zaporizzsjai területen, hogy megzavarják az orosz csapatok folyamatban lévő telepítését.
      • Az orosz hatóságok az általános mozgósítás megkerülése érdekében továbbra is harci erőt gyűjtenek az állami vállalatokon és börtönökön keresztül történő toborzásból.
      • Az orosz megszálló hatóságok egyre nehezebben tudják biztosítani az alapvető szolgáltatásokat Ukrajna megszállt területein.

A déli ukrán offenzíva hírei:

Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán erők szeptember 3-án folytatták a helyzeti harcokat a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az ukrán csapatok pozícióharcokat vívnak és tüzérségi csapásokat hajtottak végre orosz állások ellen meg nem határozott területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy válaszul a legutóbbi ukrán támadásokra az orosz egységek megerősítették a közigazgatási és rendőri rendszert a megszállt területeken a Dnyeper folyó körül, folytatták az ukrán állások bombázását és felderítő repüléseket hajtottak végre. Az ukrán illetékesek fenntartják a műveleti csendre való felhívásukat a déli ukrán támadások előrehaladásával kapcsolatban.

Ukrán katonai vezetők megismételték, hogy az ukrán erők szeptember 3-án továbbra is az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC), felszereléskoncentrációk és logisztikai csomópontok támadására összpontosítanak. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán haderő szeptember 3-án több mint 22 légicsapást és 400 tüzérségi bevetést hajtott végre. Ezek a csapások a jelentések szerint az orosz 205. különálló motorizált lövész kozák brigád parancsnoki és megfigyelőállását találták el Sznihurivkában ( Mikolajiv városától mintegy 60 km-re keletre, a Herszon-Mikolajiv terület határa közelében), egy orosz pontonátkelőt Kozatszke közelében (Herszon várostól mintegy 55 km-re keletre és a Dnyeper folyó túlpartján, Novák Kakhovkától), három lőszerraktárt a Herszon és Beriszlav körzetekben, valamint két lőszerellátó pontot meg nem határozott helyeken. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az ukrán repülőgépek több mint 40 bevetést hajtottak végre a szárazföldi egységek támogatására, amelyek meghatározatlan számú orosz parancsnoki és irányítási pontot, lőszerraktárakat, logisztikai támogató rendszereket és a koncentrált létszámú területeket semmisítettek meg. Az ukrán vezérkar elsősorban olyan felvételeket tett közzé, amelyeken ukrán Bayraktar TB2-esek orosz T–72-es tankokat semmisítenek meg egy meg nem határozott helyen a déli tengely mentén, ami az orosz légvédelmi képességek általános elégtelenségére utalhat a Herszon területen.

A közösségi médiában a Herszoni Terület lakóitól származó felvételek vizuális bizonyítékot szolgáltatnak az ukrán csapásokról a nyugati és középső Herszoni Területen. A geolokációs felvételek a Herszon városában lévő „Elveszett világ” szálloda- és sportkomplexum elleni ukrán csapás utóhatását mutatják szeptember 3-án. Ukrán források azt állították, hogy a komplexum az oroszok által támogatott herszoni megszálló közigazgatás vezetőjének, Volodimir Szaldónak a tulajdona volt. Az ukrán vezérkar szeptember 2-án megjegyezte, hogy az „Elveszett világ” sportkomplexumban működő orosz cég korábban kifosztotta az ingatlant, és a megszállt Krímbe menekült. Az oroszok által támogatott megszálló rezsim tagjai valószínűleg az „Elveszett világ” komplexumot valamiféle főhadiszállásként használták. A helyi lakosok emellett felvételeket tettek közzé egy orosz lőszerraktárra mért ukrán csapás utóhatásairól Oleskiben, a Dnyeper folyón túl, Herszon városától mintegy 8 km-re délkeletre. A geolokációs felvételeken egy megsemmisített orosz Pancir-S1 légvédelmi rendszer is látható Oleskiben. A közösségi médiában a Nova Kakhovkában (Herszon várostól 55 km-re keletre) történt robbanásokról készült felvételek alátámasztják a szeptember 2-i műholdfelvételeket, amelyek azt mutatják, hogy a Nova Khakovka gát hídja részben összeomlott az ukrán csapások következtében. A műholdfelvételek szerint a híd egy nagyjából 20 méterszer 9 méteres szakasza a folyóba zuhant, ami valószínűleg működésképtelenné tette a híd ezen szakaszát.


Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők szeptember 3-án három különböző irányban harcolnak – Herszon városától északnyugatra a Herszon-Mikolajiv terület határa mentén; Herszon terület nyugati részén az Inhulec folyó közelében a Herszon-Mikolajiv határ mentén; és Herszon terület északi részén a Dnyipropetrovszk terület határától délre. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni, hogy az ukrán erők harcolnak-e ezeken a területeken.

Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok előnyomulást kíséreltek meg Poszad Pokrovszke térségében, mintegy 25 km-re északnyugatra Herszon városától, a Mikolajivi terület határának közelében. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán csapatok felszerelést halmoznak fel Poszad Pokrovszkében, és védelmi állásokat foglalnak el a Poszad Pokrovszkétől keletre fekvő Mirne és Ljubomirivka településeken. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz alakulatok megsemmisítettek egy ukrán páncélos konvojt, amely megpróbált áttörni az orosz védelmi vonalakon Olekszandrivka és Tavriiske között, Poszad Pokrovszkétől nyugatra. A közösségi médiában szeptember 3-án közzétett felvételek azt is jelzik, hogy az ukrán csapatok előrenyomulhattak a Poszad Pokrovszkétől mintegy 5 km-re délre fekvő Mirjlubivka közelében lévő területekre. Több orosz forrás arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok megpróbáltak előrenyomulni Észak-Herszonban, a Dnyipropetrovszki terület határa közelében Viszokopillja, Olhine, Petrivka, Novorontszovka és Oszokorivka környékén. Több neves orosz blogger megerősítette azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erők áttörték az orosz védelmi vonalakat Ternivkánál (Sznihurivkától 16 km-re északkeletre), átkeltek az Inhulec folyón, és átvették az ellenőrzést Blahodativka felett. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok visszavonultak a korábban elfoglalt állásokból Bezimennéből és Scsaszljevéből a Blahodativkától közvetlenül délkeletre fekvő Szuhij Sztavokba, és hogy Kosztromka (Szuhij Sztavoktól éppen délkeletre) továbbra is vitatott „szürke zóna”.**

**A tegnapi káosz folytatódik az orosz katonai bloggerek világában.


Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) továbbra is azt állította, hogy az ukrán erőknek nem sikerült állásokat kialakítaniuk a Herszon-Mikolajiv határ mentén. Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy az orosz csapatok továbbra is kárt okoznak az ukrán csapatoknak és felszerelésnek, és hogy az ukrán veszteségek miatt az ukrán csapatok egyre nagyobb számban dezertálnak. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz légvédelem sikeresen elfogja az ukrán rakétákat, lövedékeket és csapáskísérleteket a déli tengely különböző területei felett.

Az eddigi harcterek hírei:

Az orosz haderő szeptember 3-án nem hajtott végre megerősített támadást az Izjum-Szlovjanszk tengely mentén, és rutinszerű bombázást hajtott végre ezen a területen. Az orosz haderő valószínűleg nem hajtott végre megerősített támadást Sziverszk felé szeptember 3-án, és folytatta a város és a környező települések elleni rutinszerű tüzérségi csapásokat. Orosz források azt állították, hogy orosz és proxy csapatok, köztük a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 4. dandárjának egységei aktívan támadták Sziverszket légi bombázások és tüzérségi támogatás fedezékében. Az ISW azonban nem tudja függetlenül megerősíteni az állítólagos felvételek valóságtartalmát, és az orosz erők nem hajtottak végre megerősített támadásokat Sziverszk felé az elmúlt héten.


Az orosz csapatok szeptember 3-án folytatták a támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint orosz csapatok támadtak Veszela Dolina ( Bakhmuttól 5 km-re délkeletre), Kodema (Bakhmuttól 13 km-re délkeletre) és Zajceve (Bakhmuttól 8 km-re délkeletre) közelében. Az orosz és proxy erők folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmuttól északkeletre, és a jelentések szerint megkíséreltek előrenyomulni Szoledar (Bakhmuttól 10 km-re északkeletre) körül.

Az orosz hadsereg szeptember 3-án korlátozott támadásokat hajtott végre Donyeck város északi és délnyugati külvárosa közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megkíséreltek előrenyomulni Novobakhmutivkából (Donyeck város külvárosától mintegy 15 km-re északra), és Avdiivka környékén (Donyeck város külvárosától mintegy 10 km-re északra) támadtak. Az orosz csapatok, köztük a 42. gárdista motorizált lövészhadosztály egységei a jelentések szerint szárazföldi támadásokat hajtottak végre Marinkában, közvetlenül Donyeck város délnyugati külterületén. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz csapatok szeptember 3-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai terület keleti részén, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat ezeken a területeken.

Az orosz erők szeptember 3-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat Harkiv északkeleti területén, és folytatták Harkiv város és a környező területek rutinszerű ágyúzását.

Az orosz haderő nem hajtott végre megerősített támadást a frontvonal mentén zaporizzsjai területen, Huljajpoletől nyugatra, és folytatta a rutinszerű bombázást az érintkezési vonal mentén szeptember 3-án. Az orosz védelmi minisztérium (MoD) azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek egy ukrán lőszerraktárra Orikhivban, Zaporizzsja várostól nagyjából 64 km-re délkeletre.


Az ukrán erők valószínűleg lokális támadásokat hajtanak végre az érintkezési vonal mentén Huljajpoletől nyugatra, hogy megzavarják az orosz csapatok mozgását. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok nem részletezett eszközökkel és nem részletezett helyeken támadják az orosz erők állásait a frontvonal mentén. A jelenlegi ukrán politika, miszerint a Herszon Területen végrehajtott ellentámadásokról hallgatnak, korlátozhatja a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén végrehajtott támadó akciókról szóló ukrán jelentéseket is. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán erők augusztus 31. óta naponta hajtanak végre felderítő hadműveleteket az orosz állások ellen Neszterjanka (Orikhivtól 10 km-re délnyugatra) térségében, és erősen lövik a környező területet, de az ISW nem tudja megerősíteni ezeket a jelentéseket. Szeptember 3-án az ukrán erők ismét csapást mértek a melitopoli repülőtérre.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította (valószínűleg tévesen), hogy az ukrán erők szeptember 2-án másodszor is megpróbálták megrohamozni a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 250 ukrán különítményes és külföldi fegyveres megpróbált partraszállni az Enerhodar melletti állásokban, de az orosz légierő és tüzérség visszaszorította az ukrán erőket a Kakhovka víztározó északi partjára. Orosz források egy orosz katona interjúját és egy drónról és robbanófejről készült képeket is közzétettek a ZNPP elleni ukrán támadás bizonyítékaként, de ezek a bizonyítékok nem meggyőzőek és könnyen megrendezettek lehetnek. Az ukrán erők továbbra sem valószínű, hogy taktikai és nem támogatott támadást indítanának a ZNPP ellen, és az orosz hadsereg valószínűleg fokozza a dezinformációs műveleteket, hogy az atomerőművet fenyegető ukrán veszéllyel riogassanak. Orosz tisztviselők és bloggerek szeptember 3-án a ZNPP elleni ukrán támadásokról szóló állítások mellett megerősítették azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erők vegyi vagy biológiai támadásokra készülnek Ukrajnában. Rosztiszlav Zsuravlev orosz haditudósító arról számolt be, hogy a RIA Novosztyi egy hónappal korábban gázálarcokkal látta el újságíróit egy vegyi támadás esetére. A Kreml valószínűleg együtt mutatja be a dél-ukrajnai nukleáris és biokémiai provokációkról szóló narratívákat, hogy megpróbálja csökkenteni a nyugati bizalmat és az Ukrajnának nyújtott támogatást.


Az orosz csapatok szeptember 3-án folytatták a Mikolajivi Terület hátországának támadását. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok légicsapást mértek egy logisztikai raktárra a Mikolajivi Terület egy meg nem határozott részén. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz erők egy lőszerraktárra mértek csapást a Mikolajivi területen, Voznyeszenszkben, Mikolajiv városától nagyjából 88 km-re északnyugatra.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az önkéntes zászlóaljak toborzását, megalakítását és Ukrajnába történő telepítését. A helyi média arról számolt be, hogy az Orenburgi Területről származó „Jermak” kozák önkéntes zászlóalj szeptember 2-án az ukrán határ közelében lévő végső állomáshelyre települt. Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője bejelentette, hogy a csecsen 78. motorizált lövészezred (amely a Déli Katonai Körzet 42. motorizált lövészhadosztályának van alárendelve) szeptember 3-án befejezte megalakulását.

Az orosz hatóságok a jelentések szerint egyre gyakrabban toborozzák az orosz állami tulajdonú vállalatok alkalmazottait „önkéntes” katonai szolgálatra Ukrajnában. Az ukrán vezérkar augusztus 3-án jelentette, hogy a Kreml új, nem részletezett normákat adott az orosz állami vállalatoknak az „önkéntesek” kiválasztásának megkönnyítésére, és utasította az Orosz Államvasutakat, hogy a polgári alkalmazottai közül akár 10 000 új jelöltet generáljon rövid távú katonai szolgálati szerződésekre. Ezek az erőfeszítések az orosz hatóságok további kísérleteit jelentik arra, hogy a meglévő struktúrákat felhasználva nyomást gyakoroljanak az oroszokra, hogy rövid távú szerződéseket írjanak alá anélkül, hogy általános mozgósítást kellene végrehajtaniuk.


Az orosz hatóságok továbbra is folytatják az önkéntesek toborzását nem hagyományos forrásokból, hogy megkerüljék az általános mozgósítás lebonyolítását. Az orosz Vot Tak szeptember 1-jén arról számolt be, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és alapítója, Dmitrij Utkin személyesen látogatott meg nem részletezett időpontokban büntetőtelepeket Rosztov és Ivano területeken, és mintegy 1000 foglyot toborzott az ukrajnai háborúhoz. A Vot Tak hozzátette, hogy Prigozsin egy speciális egység létrehozását tervezi az orosz börtönökből származó alacsony státuszú állampolgárok számára. A The Insider orosz hírforrás szeptember 2-án arról számolt be, hogy egy bandatagságért, köztük öt gyilkosságért 25 évre ítélt egykori orosz fogoly posztumusz magas orosz és luhanszki/donyecki népköztársasági kitüntetést kapott az Ukrajnában teljesített katonai szolgálatért. Az ukrán erők korábban is elfogtak katonai szolgálatra kényszerített egykori orosz elítélteket. A Rotunda orosz hírszervezet arról számolt be, hogy egy szentpétervári hajléktalanszálló működtetői megkereséseket kaptak toborzási szórólapok terjesztésére. A Rotunda továbbá egy meg nem nevezett védelmi minisztériumi toborzócsoport üzeneteit idézte, miszerint megfontolják a hadseregből korábban szerződésszegés miatt elbocsátott katonák új szerződését.

Az ukrán különleges erők a jelentések szerint egyre inkább képesek kisebb rajtaütéseket végrehajtani a határon át Oroszország felé, ami valószínűleg megzavarja az orosz logisztikát, és arra kényszeríti az orosz erőket, hogy a határ biztosítására átcsoportosítsanak. Szeptember 2-án a közösségi médiában közzétett felvételek egy ukrán rajtaütést ábrázoltak Oroszországba az ukrajnai Szumi területről, aknák elhelyezése és egy MDK–3 árokásó megsemmisítése céljából. Egy bejegyzés azt állította, hogy az ukrán erők „jöhetnek és mehetnek, ahogy akarnak” a határon túlra, bár ez szinte biztosan túlzás, és az ukrán határon átnyúló rajtaütések valószínűleg korlátozottak maradnak. Nyugati hírügynökségek először június végén számoltak be arról, hogy az ukrán különleges erők megkezdték a műveleteket orosz területen.


A megszállt területek hírei:

Az orosz proxy-köztársaságok közigazgatási tisztviselői továbbra is küzdenek az alapvető adminisztratív szükségletek biztosításával a megszállt területeken. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin szeptember 3-án kirúgott egy ellenőrt és szigorúan megdorgálta a Donyeck városbeli Kirovszkij körzet vezetőjét, mivel nem sikerült megoldaniuk a Kirovszkij körzetben fennálló vízellátási problémákat. A DNK hatóságai korábban az ukrán lövéseket okolták a vízszűrő üzemek megrongálásáért vagy áramkimaradásáért. Az orosz és a megbízott hatóságok többször szembesültek a megszállt ukrán területek vízellátásának nehézségeivel, de magának Donyeck város vízellátásának romlása, amelyet az orosz erők nyolc éve tartanak megszállva, növekvő kihívásokat jelez.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az annexiós népszavazások előkészítését. Jaroszlav Janusevics, Herszon ukrán területi vezetője kijelentette, hogy a megszálló hatóságok házról házra járnak a lakóövezetekben a Herszon területen található Velika Lepetykában (a Dnyeper folyó bal partján), és arra kényszerítik a civileket, hogy kérdőíveket töltsenek ki az orosz útlevél megszerzéséhez. Az orosz hatóságok a civilek adatait felhasználhatják a másként gondolkodók megfigyelésére és a megszálló kormányokkal való együttműködés kikényszerítésére. A Zaporizzsjai Terület megszállási választási bizottsága bejelentette, hogy mintákat kapott a szavazóeszközökből, köztük szavazófülkékből és átlátszó szavazóurnákból, hogy tovább készüljön a Zaporizzsjai Terület annektálási népszavazására. Az orosz megszálló hatóságok azonban a folyamatban lévő előkészületek ellenére sem valószínű, hogy nagyszabású népszavazást tudnak tartani, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte.

Eddig tartottak a harctéri, mozgósítási és megszállási hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, benne a Kadirov-saga folytatásával.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!