Szele Tamás: Kadirov játékai

Talán azért, mert hét vége van, de kevesebb a hír, azok sem igazán véresek, kegyetlenek – annál jellemzőbbek az orosz világra. Arra az orosz világra, ami napról napra közelebb jár hozzánk, lassan már karnyújtásnyira van, és ha egyszer bekebelezett, többet sosem szabadulunk belőle. Legalábbis a mi életünkben nem.

Benne meg bizony nem kellemes az élet. Pedig élnek arrafelé derék emberek is. Ott van például a petrozavodszki ács, Szergej Filenko (aki mellesleg blogger is), ő bizony alaposan kitolt a bírósággal.

Az úgy történt, hogy megbüntették, éspedig az orosz hadsereg lejáratásáért (a közigazgatási szabálysértésekről szóló törvénykönyv 20.3.3. cikkelyének 1. része alapján), harmincezer rubel pénzbírságot kapott. Miért? Azért, mert azt írta a Facebookon (már a felület használata is tilos), miszerint:

Sok éven át dolgoztam asztalosként. Az építő számára természetes, hogy ellenáll az agresszív háború abszolút gonoszságának. A háborúhoz való viszonyulás február 24-e után az etika lakmuszpapírja.”




Ez a három mondat harmincezer rubelt ért, mondatonként pont ezret. Nem az első bírsága volt ez: június 23-án pénzbírsággal sújtották egy háborúellenes demonstráció miatt. Akkor az ülés végén 324 üveggolyót szórt szét a bíró előtt – a háború miatt addig megölt ukrán gyerekek számának megfelelően. A mostani ítélet előtt emlékeztette Irina Kuznyecova bírónőt az alkotmány 29. cikkére, amely garantálja a véleménynyilvánítás jogát, azt is kijelentette, hogy a „lejáratás” fogalma nincs megfejtve a törvényben, és az orosz elnyomó törvényeket a Harmadik Birodaloméhoz hasonlította. Igaza is volt, ha már biztos a büntetés, legalább szolgáljuk meg.

A bírságot be kell fizetni, nem is kérdés, hanem eszébe jutott, hogy mi van, ha az ő befizetett pénzét az állam lőszerre költi? Tehát fogta magát, kiváltott a bankból egy csomó készpénzt, minél kisebb bankjegyet kapott, annál jobb, összeszedett vagy ötezret különböző címletekben – és mindegyikre üzenetet írt.

Nem a háborúra!”

Tilos háborúra vagy Putyin lakájaira költeni!”

Egy fillért sem Putyinnak!”

Költsétek jótettekre”

Lőszert ebből venni tilos!”

És így tovább. Naivitás? Talán az, de a legbecsületesebb fajtából. Természetesen ezért újabb pénzbüntetést kapott. Most már elvből megtagadta a kifizetését – amiből előbb előzetes lesz, aztán büntetőkolónia, de a karéliai ácsok akkor is kemény emberek, mint láthatjuk.

Nem olyan nagyon kemény fickó viszont Ramzan Kadirov, akinek elmúlhatott a másnapossága. Én legalábbis annak tulajdonítom a tegnapi lágy, oktalanul dünnyögő, lemondásról beszélő nyilatkozatát – vagy, persze, annak, hogy tisztogatásra készül. Lehet más oka is, de arról majd később. Ma már nem mond le, ma csatába készül, legalábbis a RIA Novosztyi szerint.

GROZNY, szeptember 4. – RIA Novosztyi. Az Akhmat különleges célú egység és a Luhanszki Népköztársaság második hadteste nagyszabású offenzívát indított a Donyecki Népköztársaságban – közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján.

Harcosaink aktívan nyomulnak Szoledar, Jakovlevka, Szeverszk irányába. Az utóbbi időben taktikai okokból fenntartott szünet teljes mértékben igazolta magát. Nem árulok el minden titkot, de az általunk kidolgozott tervnek köszönhetően a felbátorodott ellenség minden pozícióját felfedte” – olvasható a közleményben.”

Akkor lássuk külön azt a híres közleményt.

Operatív információk!

A Donyecki Népköztársaságban az Akhmat különleges erők és az LNR 2. hadtest több területen is nagyszabású offenzívát indítottak. Harcosaink aktívan nyomulnak Szoledar, Jakovlevka, Szeverszk irányába.

Az utóbbi időben taktikai okokból fenntartott szünet teljes mértékben igazolta magát. Nem árulok el minden titkot, de az általunk kidolgozott tervnek köszönhetően a felbátorodott ellenség felfedte az összes pozícióját. Pontosan erre volt szükségünk. Most az Akhmat különleges erők a szövetséges erőkkel együtt aktív offenzívákat hajtanak végre, és kíméletlenül verik az ellenséget. Mindent összevetve körülbelül 60 km területet kell megtisztítanunk a fasiszta gazemberektől.

Kedves testvérem, Oroszország Hőse, az Akhmat különleges erők parancsnoka, Apta Alaudinov jelenti a helyszínről, hogy ebben az órában a nácik már hatalmas veszteségeket szenvedtek mind emberekben, mind felszerelésben. És ha az elmúlt napokban az ellenség a mi taktikai szünetünk által inspirálva megpróbált ellentámadást indítani, most már csak arra gondolhatnak, hogy megmentsék a nyomorult életüket.

AHMAT AZ ERŐ!”




Ja, szóval úgy készül csatába a nagy vitéz, hogy a népét küldi maga helyett, meg „kedves testvérét, Apta Alaudinovot”. Így könnyű. De Kadirovnak mégis okos dolog vigyáznia magára, mert moszkvai források szerint nem volt teljesen indok nélküli az a tegnapi, közelgő lemondásra utaló nyilatkozat. Azt írja a Novaja Gazeta, hogy:

Egy, az elnöki adminisztrációhoz közel álló forrás elmondta: „Ramzan Kadirovval kapcsolatban most a Szövetségi Gárdaszolgálat vezetőségébe való esetleges áthelyezésének lehetőségét mérlegelik.”

Egy másik, a védelmi minisztériumhoz közel álló forrás is megerősítette ezt a verziót. Szerinte Kadirov válthatja Viktor Zolotovot a Roszgvargyija élén. Mi több, a lap beszélgetőpartnerei biztosak abban, hogy „ez a közeljövőben megtörténhet”.

A lap azt írja: „Ha Kadirov átkerülne a biztonsági szolgálatokhoz, akkor Adam Delimkhanov, a csecsen törvényhozó a Csecsen Köztársaság ügyvivő vezetője lehetne a Föderációs Tanács egyik forrása szerint.”

2009-ben Delimhanovot nemzetközi körözési listára tették a Vosztok zászlóalj egykori parancsnoka, Szulim Jamadajev, Oroszország Hőse meggyilkolásának megszervezésével gyanúsítva. Az Interpol 2012-ben megszüntette a körözést.”




Idén április végén Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország Hőse címet adományozta Delimkhanovnak. A rendelet szerint a címet „a Donyecki Népköztársaság, a Luhanszki Népköztársaság és Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai művelet során tanúsított bátorságért és hősiességért” ítélték oda.

Kezd értelmet nyerni a tegnapi szánalmas nyivákolás, kezd lekerekedni, ami tegnap még szögletes volt… szóval az agg Kadirov, akinek már negyvenhat év nyomja a vállát, lemond, jöjjenek a fiatalok, például az ötvenkét éves Delimkhanov. Ő viszont össz-szövetségi (mondjuk ki: birodalmi) szintre lép, éspedig a Roszgvargyiját fogja vezetni, ami kényelmesebb állás is a mostaninál, meg jobban is fizet.

Már persze, ha egyáltalán történik valami, mert tegnap is jeleztem volt: ez Kadirovnak a pályafutása során az ötödik vagy hatodik lemondása.

Az is bolond, aki ennek a ripacsnak akár egy szavát is elhiszi.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!