Szele Tamás: Orosz csapatok ukrán katlanban?

Különös folyamatok zajlanak az orosz invázió dúlta Ukrajnában, nem kizárt, hogy Izjum környékén katlancsata van kialakulóban, az eddigiekhez képest azzal a finom különbséggel, hogy most az oroszok vannak a katlanban, és az ukránok őrlik fel őket kívülről. Mármint, ha sikerül a teljes bekerítés.

Kicsit ambivalens helyzetben van a krónikás, ugyanis az alapvető forrásomat, melynek megbízhatóságáról már számtalanszor meggyőződtem, vagyis az ISW napi jelentését tegnap este tízkor zárták le, és abban még nincs szó az izjumi helyzetről ilyen szinten, csak az előzményeiről, ellenben a friss The Insider már hosszú írásban elemzi a mai napon kialakult harci helyzetet, így csak azt tehetem, hogy előbb ismertetem a biztos, ellenőrzött tegnap esti jelentést, aztán rátérek a mai, talán még kissé kialakulatlan állapotok elemzésére.

Akkor lássuk a tegnap esti harctéri és egyáb háborús vonatkozású híreket!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 6-i jelentése a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) kialakult helyzetről számos olyan módot ismertet, amelyekkel az orosz megszálló hatóságok és az orosz hadsereg veszélyeztetik az erőmű biztonságos működését. A jelentés nem próbálja meghatározni, hogy melyik fél felelős a létesítményt megrongáló lövésekért, és ismételten felszólítja „minden érintett felet”, hogy tegyen intézkedéseket a helyzet javítása érdekében. E megfogalmazás mértéktartása és látszólagos semlegessége háttérbe szoríthatja az erőmű biztonságát aláásó orosz tevékenység rendkívül egyértelmű megfogalmazását, valamint azt a tényt, hogy a jelentés nem tulajdonít Ukrajnának veszélyes cselekményeket. A NAÜ jelentése tehát kódoltan elítéli az orosz lépéseket, amelyek létrehozták és fenntartják a nukleáris katasztrófa veszélyét Ukrajnában.

A jelentés külön megjegyzi, hogy Ukrajna jelentette a NAÜ-nek, hogy orosz egységek katonai felszereléseket helyeztek el két turbinacsarnokban és különböző más létesítményekben a ZNPP-ben és annak környékén. Hozzáteszi, hogy az ellenőrző csoport, amely végül nemrégiben látogatást tett az erőműben, közvetlenül megfigyelt orosz katonai felszereléseket a turbinacsarnokban és máshol az erőmű körül. Hozzáteszi, hogy az orosz állami atomenergetikai szervezet, a Roszatom személyzete is a helyszínen tartózkodott, és megfigyelte, hogy „a Roszatom vezető műszaki személyzetének jelenléte az operatív parancsnokság vagy hatóság szokásos vonalainak megzavarásához vezethet, és lehetséges súrlódásokat okozhat a döntéshozatal során.” Megjegyezte továbbá, hogy „az üzemeltető személyzetnek nem volt korlátlan hozzáférése egyes területekhez, például a permetező hűtőmedencékhez, az épületek tetejéhez és a vízbevezetés területén lévő építményekhez, és a hűtőmedencék területére való belépést a helyszínen tartózkodó katonai személyzetnek kellett engedélyeznie.” A NAÜ ellenőrző csoportjának elmondták, hogy „a helyszíni vészhelyzeti központ nem volt hozzáférhető az erőmű személyzete számára a vészhelyzeti reagáláshoz, mivel azt a katonai hatóság foglalta el”. A csoport meglátogatta az alternatív vészhelyzeti központot, és megállapította, hogy az „nem rendelkezik független áramellátással vagy független szellőztető rendszerrel, és nincs internetkapcsolat, amely lehetővé tenné a hatékony kommunikációt a vészhelyzeti reagálásban részt vevő valamennyi féllel.”

A NAÜ jelentése tehát azt bizonyítja, hogy az orosz hatóságok katonai felszereléseket helyeztek el olyan helyeken, amelyek akadályozzák az alapvető létesítményekhez való hozzáférést, saját személyzetüket telepítették az erőmű működésének felügyeletére olyan módon, amely a NAÜ megítélése szerint alááshatja a nukleáris vészhelyzetre való hatékony reagálást, korlátozták az ukrán üzemeltető személyzet hozzáférését a létesítmény kulcsfontosságú részeihez, és a vészhelyzeti központot olyan helyre költöztették, ahonnan hiányoznak a súlyos nukleáris vészhelyzetre való hatékony reagáláshoz elengedhetetlenül fontos elemek. Az oroszok tehát olyan körülményeket teremtettek a ZNPP-ben, amelyek növelik a veszélyhelyzet bekövetkezésének kockázatát, és jelentősen növelik annak veszélyét, hogy az üzemeltető személyzet képtelen lesz hatékonyan és eredményesen reagálni egy ilyen esetben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálhatja kihasználni az intézkedései által kiváltott félelmeket, hogy a NAÜ-t és a nemzetközi közösséget arra kényszerítse, hogy de facto elismerje Oroszország jogát a ZNPP üzemeltetésében való részvételre, amit úgy próbálhat meg beállítani, mint Dél-Ukrajna orosz megszállásának de facto elismerését. A NAÜ-jelentés némileg kódolt nyelvezete tükrözi azt a tényt, hogy Ukrajna továbbra is a ZNPP üzemeltetője, és a nemzetközi jog értelmében Ukrajna a felelős a biztonságos üzemeltetésért és a NAÜ-nek való megfelelésért. A NAÜ nem veheti közvetlenül igénybe Oroszországot az erőmű működésével kapcsolatban anélkül, hogy legalább hallgatólagosan el ne ismerné, hogy Oroszországnak joga van a konzultációra. Putyin megpróbálhatja kihasználni ezt a helyzetet arra, hogy megpróbáljon egy olyan folyamatot létrehozni, amely analóg a minszki megállapodásokkal, amelyek a 2014-es orosz inváziót követő ukrajnai „tűzszünetet” hozták létre. A minszki és a Minszk II. megállapodás semleges félként, nem pedig résztvevőként kezelte Oroszországot, és ezzel hallgatólagosan elfogadta Putyin azon állítását, hogy Ukrajna polgárháborúban van, nem pedig az orosz agresszió áldozata. Putyin megpróbálhatja felhasználni a ZNPP-ben általa teremtett feltételeket arra, hogy egy párhuzamos nemzetközi keretet hozzon létre, amely aláássa Ukrajna szuverén jogait az ukrán terület sokkal nagyobb kiterjedésű, jelenleg az orosz erők által megszállt területen.

Az ukrán hadsereg szeptember 6-án ellentámadást hajtott végre a Harkivi területen, Balaklija közelében,* amely valószínűleg visszaszorította az orosz erőket a Sziverszkij Donyec és a Szerednya Balaklija folyók bal partjára (északi oldalára). Az ukrán erők szeptember 6-án valószínűleg elfoglalták Verbivkát (Balaklijától kevesebb mint 3 km-re északnyugatra). A szeptember 6-án közzétett geolokációs felvételeken ukrán gyalogság látható Verbivka keleti részén (Balaklijától kevesebb mint 3 km-re). Több orosz forrás elismerte az ukrán előnyöket Verbivkában, és arról számolt be, hogy az orosz erők nem meghatározott hidakat romboltak le Balaklija keleti környékén, hogy megakadályozzák a további ukrán előrenyomulást. A szeptember 6-án közzétett képeken egy lerombolt orosz híd is látható a Szerednya Balaklija folyó felett – egy olyan földrajzi objektum, amely mögött valószínűleg az orosz frontvonal húzódik ebben a szektorban. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az orosz erők szeptember 6-án kivonultak az ellenőrzőpontokról Balaklijától hat kilométerre nyugatra.

*Ennek az ellentámadásnak az eredményét láthatjuk majd a mai jelentésekben.

Az orosz erők valószínűleg már nem tartják fenn korábbi állásaikat Bajrakban és Nova Huszarivkában (Balaklijától délre, a Sziverszkij Donyec folyó jobb partján). Az orosz erők valószínűleg augusztus végén hagyták el Bajrakot és Nova Huszarivkát. Az augusztus 30-án közzétett képek azt mutatják, hogy az orosz erők egy meg nem határozott időpontban felrobbantották a Sziverszkij Donyeck folyó fölötti hidat Bajrak közelében. A hídromboló tevékenység a tervezett orosz visszavonulásra utal. Az ukrán vezérkar szeptember 6-án jelentette, hogy az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Bajrak ellen, ami arra utal, hogy az ukrán erők előrenyomulhattak a térségben.

Az, hogy Oroszország Harkivból és Kelet-Ukrajnából erőit Ukrajna déli részére telepítette, valószínűleg lehetőséget ad az ukrán ellentámadásokra. A szeptember 6-i ukrán ellentámadás Harkivban valószínűleg opportunista erőfeszítés volt, amelyet az orosz erők átcsoportosítása tett lehetővé a térségből, hogy megerősítsék az orosz állásokat az ukrán ellentámadással szemben a Herszon területen. Az orosz katonákról szóló gyászjelentések szerint Oroszország legkorábban augusztus végén telepítette az 1. gárdista páncéloshadsereg 2. motorizált lövészhadosztálya 147. tüzérezredének elemeit Herszon területére. Ez az első alkalom, hogy az ISW megfigyelte, hogy az orosz elit 1. gárdista páncéloshadsereg egységei Dél-Ukrajnában tevékenykednek. A 147. hadosztály elemei korábban márciusban harcoltak a kijev melletti Bucsában, és az 1. Gárdista Páncéloshadsereg alakulatai elsősorban a Harkiv tengely mentén tevékenykedtek az oroszok Kijevből való kivonulása után.

A legfontosabb hírek, röviden:

      • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szeptember 6-án közzétett jelentése olyan orosz tevékenységeket ír le, amelyek növelik a Zaporizzsjai Atomerőműben bekövetkező nukleáris baleset valószínűségét, miközben csökkentik az erőmű személyzetének képességét, hogy hatékonyan reagáljon egy ilyen balesetre.
      • Az ukrán haderő valószínűsíthetően opportunista ellentámadásokat indított a Harkivi terület déli részén, és több települést visszafoglalt. Az orosz csapatok átcsoportosítása erről a területről a Herszonban zajló ukrán ellentámadás elleni védekezés céljából valószínűleg ezeket az ellentámadásokat váltotta ki és segítette elő.
      • Az ukrán erők folytatják a hadműveleti szintű elfogási kampányt és csapást mérnek az orosz logisztikai csomópontokra, szállítási eszközökre, ember- és eszközkoncentrációkra, valamint ellenőrző pontokra Herszon területen.
      • Orosz és ukrán források a Herszon várostól északnyugatra és a nyugati Herszon területen, az Inhulec folyó mentén folyó kinetikus tevékenységről beszéltek.
      • Az orosz egységek fokozatos előnyre tettek szert Bakhmut városától délre, és folytatták a szárazföldi támadásokat Donyeck városától északra, északnyugatra és délnyugatra.
      • Az orosz hatóságok továbbra is meghatározzák az oroszok által megszállt ukrán területen élő ukránok oroszosításának feltételeit.

Az ukrán offenzíva hírei:

Ukrán katonai vezetők szeptember 6-án megismételték, hogy az ukrán erők orosz logisztikai csomópontokat, szállítási eszközöket, ember- és eszközkoncentrációkat, valamint ellenőrző pontokat vesznek célba a déli tengelyen. 16. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága közölte, hogy az ukrán csapatok több mint 150 tűzoltó bevetést hajtottak végre Herszon terület irányában, és kifejezetten orosz folyami átkelőket céloztak meg a kritikus területeken. Az ukrán vezérkar megállapította, hogy ezek az ukrán csapások jelentős hatást gyakorolnak az orosz erők azon képességére, hogy támadó műveleteket hajtsanak végre. Az ukrán tisztviselők műveleti csendet tartanak fenn, és nem közöltek konkrétumokat az ukrán szárazföldi mozgásokról a Herszon területen. Az ukrán illetékesek nem közöltek konkrétumokat a herszoni területre vonatkozóan.


A közösségi médiában a Herszoni Terület lakosai által szeptember 6-án készített felvételek vizuális bizonyítékot szolgáltatnak a folyamatos ukrán hadműveleti szintű elfogó hadjáratról. Az ukrán haderő szeptember 5-6-án este valószínűleg három fő területen csapott le kulcsfontosságú orosz logisztikai csomópontokra és katonai eszközökre: Herszon város környékén, Nova Kakhkovkában és környékén (55 km-re keletre Herszon várostól), valamint mélyen az oroszok kezén lévő hátsó területeken, Herszon terület déli részén. A közösségi médiában a Herszon város térségéből származó beszámolók között szerepelnek olyan videók, amelyek azt állítják, hogy a Herszon város északi külterületén, Csornobajevkában lévő orosz állásokat ért csapásból származó robbanások hangját rögzítették. A szeptember 5-i geolokációs és műholdas felvételek szerint az ukrán csapások valószínűleg megsemmisítették a Darivszkij hidat (Herszon várostól mintegy 15 km-re északnyugatra). A lakosok robbanások hangjairól számoltak be, miután ukrán csapás érte az orosz felszereléskoncentrációkat Nova Kakhkovkában és környékén, mintegy 55 km-re keletre Herszon városától. A lakosok robbanásokról és az orosz légvédelem aktiválásáról is beszámoltak a Dnyeper folyótól délre fekvő különböző területek felett, beleértve Hola Prisztan (Herszon várostól 10 km-re délnyugatra), Kalancsak (Herszon várostól 65 km-re délkeletre) és Csaplinka (Herszon várostól 80 km-re délkeletre) térségét.

Ukrán és orosz források szeptemberben kinetikus tevékenységről számoltak be két fő területről a Herszoni Terület frontvonala mentén – Herszon várostól északnyugatra, a Mikolajiv-Herszon határ közelében, valamint Herszon Terület nyugati részén, a Mikolajiv és Herszon Területek között folyó Inhulec folyó mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz előrenyomulási kísérletet Ljubomirivka közelében, mintegy 25 km-re északnyugatra Herszon városától. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága hasonlóképpen megjegyezte, hogy az ukrán csapatok orosz támadásokkal szemben harcoltak Schmidtove és Ternovi Podi közelében, mindkettő mintegy 25 km-re északra Herszon városától és a Mikolajiv-Herszon terület határa mentén fekszik. A Herszon várostól északnyugatra húzódó frontvonal valószínűleg erősen vitatott, mivel az ukrán csapatok megpróbálnak befelé nyomulni Herszon város felé, az orosz csapatok pedig kifelé, Mikolajiv város felé.


Orosz katonai bloggerek szeptember 6-án megvitatták az állítólagos ukrán hadműveleteket Herszon nyugati részén, az Inhulec folyó mentén. Az egyik orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán erők erősítést szállítanak az Inhulec folyó déli partjára, de az ukrán csapatoknak nem sikerült Szuhij Sztavoknál (kb. 65 km-re északkeletre Herszon városától) délebbre nyomulniuk. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok megkíséreltek északnyugatról az Inhulec folyón keresztül Bilohirka (4 km-re északkeletre Szuhij Sztavoktól) felé előrenyomulni, és hogy Kosztromkánál (4 km-re délkeletre Szuhij Sztavoktól) folynak a harcok. Orosz források azt is közölték, hogy orosz csapatok ukrán állásokat lőttek a Szuhij Sztavok-zseb környékén, ami megerősíti, hogy az ukrán erők ott állásokat tartanak fenn. Több geolokációs videó is megerősíti, hogy az ukrán csapatok területeket foglaltak el Észak-Herszonban, a Dnyipropetrovszki terület határának közelében, nevezetesen Olhine, Viszokopillja és Novovoznyeszenszke környékén.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) szeptember 6-án látszólag mérsékeltebb hangnemet ütött meg az ukrán ellentámadással kapcsolatos állításaiban, és kijelentette, hogy az ukrán csapatok folytatják a támadási kísérleteket Mikolajiv-Krivij Rih irányában. Az ellentámadás augusztus 29-i kezdete óta az orosz védelmi minisztérium által alkalmazott próza jellemzően fanyar, és célja az ukrán akciók aláásása, valamint az ellentámadás egészének kudarcként való bemutatása. Az orosz védelmi minisztérium szeptember 6-i nyilatkozatának semlegesebb hangvétele arra utalhat, hogy az orosz védelmi minisztérium igyekszik elkerülni, hogy túlságosan eltávolodjon az orosz katonai bloggerek diskurzusától, akik az ellentámadás konkrétumairól részletesen beszámoltak. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg nem hajlandó közvetlenül cáfolni a haditudósítók konkrét állításait, és az ukrán ellentámadás semlegesebb megközelítése olyan hibalehetőséget biztosít a védelmi minisztérium számára a Herszon területen zajló műveletek megvitatása során, amely nem hozza túlságosan nagy ellentétbe a szélesebb orosz információs térben tevékenykedő katonai bloggerekkel.

A korábbi frontok hírei:

Az orosz csapatok szeptember 6-án nem hajtottak végre megerősített támadást az Izjum-Szlovjanszk tengely mentén, és folytatták a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat ebben a térségben. A szeptember 5-én közzétett geolokációs felvételeken ukrán csapatok szabadon gyalogolnak egy úton Sztarij Karavánban, mintegy 10 km-re északkeletre Szlovjanszktól. A felvételek arra utalnak, hogy az ukrán erők korlátozott ellentámadást hajthattak végre Szlovjanszktól északkeletre, és területet szereztek a T0514-es országút közelében, amely magába Szlovjanszkba vezet, vagy beszivárgó felderítő akciót hajtottak végre a térségben. Az orosz csapatok ellenőrzése Sztarij Karaván felett valószínűleg mindkét esetben csökkent.


Az orosz hadsereg szeptember 6-án nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást Sziverszk felé, és folytatta a Sziverszk és a környező települések elleni rutinszerű tüzérségi csapásokat.

Az orosz haderő szeptember 6-án folytatta a támadásokat Bakhmut déli és északkeleti részén, és Bakhmuttól délre fokozatos előnyökre tett szert. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai szeptember 6-án a nap végére teljes ellenőrzést szereztek Kodema (Bakhmut-tól 13 km-re délkeletre) egésze felett, és egy orosz katonai tudósító felvételeket közölt arról, hogy a katonák szabadon mozognak Kodema utcáin. Az orosz egységek valószínűleg a kodemai állásokat fogják felhasználni arra, hogy észak felé nyomuljanak Zajceve felé, ahol jelenleg is folynak a harcok. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok támadásokat kíséreltek meg Vesezla Dolina közelében (5 km-re délkeletre Bakhmuttól) és Szoledarban (10 km-re északkeletre Bakhmuttól). A Donyecki Népköztársaság (DNK) 3. dandárja azt állította, hogy Horlivka külterületéről (20 km-re délre Bakhmut-tól) is előrenyomulnak.

Az orosz katonaság szeptember 6-án Donyeck város külvárosától északra, nyugatra és délre támadások sorozatát hajtotta végre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Avdiivka (Donyeck város külvárosától 5 km-re északra), Novobakhmutivka (Donyeck város külvárosától 15 km-re északra), valamint Szpartka és a Butivka akna (mindkettő közvetlenül Donyeck város északi külvárosán) közelében. Orosz források azt állították, hogy a 11. DNK ezred ellenőrzése alá vont egy hidat Piszki és Pjervomaszke (mindkettő Donyeck város északnyugati külterülete) között vezető úton, és folytatják az erőfeszítéseket, hogy nyugat felé nyomuljanak Pjervomajszke felé. Az ukrán csapatok állítólag visszaverték az orosz támadásokat Marinkában is, Donyeck város délnyugati külterületén. Az orosz csapatok rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat hajtottak végre az Avdiivka-Donyeck város frontvonalon.

Az orosz egységek szeptember 6-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai Terület keleti részén, és folytatták a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat ezeken a területeken. A DNK Területi Védelme azt állította, hogy a proxy erők orosz tüzérségi tűz fedezete alatt átvették az ellenőrzést Novopil és Vremivka felett, Donyeck várostól mintegy 90 km-re délnyugatra és közvetlenül a Donyeck-Zaporizzsjai Terület határa mentén. Az ISW azonban nem észlelt bizonyítékot erre az állításra.

Az orosz erők szeptember 6-án nem hajtottak végre megerősített támadásokat Harkiv északkeleti területén, de folytatták Harkiv város és környéke rutinszerű bombázását.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők szeptember 6-án támadó hadműveletet indítottak Balaklija (Harkiv várostól mintegy 65 km-re délkeletre) ellen.** Azt is állították, hogy az ukránok ellenőrzésük alá vonták Verbivka északnyugati részét (Balaklijától 4 km-re északnyugatra) a Krainya Balaklija folyó északi oldalán. A Verbivka területén készült geolokációs videofelvételeken ukrán katonák halott orosz katonák holttesteit vizsgálják szeptember 6-án, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak a településre. Több orosz katonai blogger azt állította, hogy Balaklija körül súlyos harcok folynak, mivel az ukrán csapatok a jelentések szerint a település külterületén sáncolták el magukat, ami arra kényszerítette az orosz egységeket, hogy tartalékos csapatokat vezényeljenek át a területre a védelmi műveletek támogatására. Orosz források aggodalmuknak adtak hangot, hogy a Balaklija elleni ukrán támadás célja az orosz erők elvágása Izjumtól és lassan „éket vernek” a Luhanszki Területen. Ukrán illetékesek még nem nyilatkoztak a Harkivi Területen folyó ukrán offenzív műveletek előrehaladásáról.

**Ez már a mai események előzménye.

Az orosz haderő szeptember 6-án nem hajtott végre megerősített támadásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és folytatta a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat az érintkezési vonal mentén Zaporizzsjai Területen. Orosz és ukrán források továbbra is azt állították, hogy a másik fél szeptember 6-án egész nap lőtte Enerhodart és a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP). Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere egy nagy robbanásról számolt be, amely teljes áram- és vízkimaradáshoz vezetett Enerhodarban. Orosz források azzal vádolták az ukrán csapatokat, hogy tüzet nyitottak egy orosz útlevélhivatalra Enerhodarban.

Az orosz csapatok szeptember 6-án folytatták a rutinszerű rakéta- és tüzérségi támadásokat a frontvonalak mentén Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is önkéntes zászlóaljakat toboroznak, alakítanak és telepítenek Ukrajnába.

A Permi terület törvényhozó gyűlésének volt képviselője, Alekszandr Grigorenko szeptember 5-én visszatért Permbe, miután a meg nem nevezett önkéntes egysége Donbászba települt. Grigorenko Permbe való visszatérése az első olyan jel, amelyet az ISW megfigyelt egy Permi terület önkéntes egységének Ukrajnába való telepítéséről. A Kaszparov orosz médiacég arról számolt be, hogy a Szamara Oblasztyban lévő katonai sorozóirodák telefonon keresztül hívják fel a szamarai tartalékos tiszteket, hogy egyszeri 300 000 rubeles (4895 dollár) kifizetésért és 200 000 rubeles (3263 dollár) havi fizetésért önkéntes szolgálatra jelentkezzenek. Az orosz média azt is közölte, hogy a valószínűleg Murmanszki területen újonnan alakult „Murman” lövészszázad, amely a 200. motorizált lövészdandár része, szeptember 6-án Ukrajnába települt, és hogy az Északi Flotta „Komi” motorizált lövészszázada augusztus 30-án Ukrajnába vonult. A TVKOM orosz csatorna arról számolt be, hogy a burjátiai „Bajkál” zászlóalj megalakulása körülbelül 70 százalékon áll (a tervezett 500 fős végső létszámból), és hogy a zászlóalj az alakulás után a Nyizsnyij Novgorod-i Mulinóba kerül kiképzésre. Ramzan Kadirov csecsen vezető szeptember 6-án ezen felül kijelentette, hogy a Csecsen Köztársaság „több ezer” további önkéntest és harcost készít fel két új egység számára, amelyeket a meglévő két önkéntes csecsen ezred és három zászlóalj részeként Ukrajnában való harcra toboroznak.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok továbbra is meghatározzák az oroszok által megszállt ukrán területeken élő ukránok oroszosításának feltételeit. Az LNR belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev szeptember 6-án kijelentette, hogy a Kremlben kormányzó Egységes Oroszország Párt segített megszervezni egy „rehabilitációs tanfolyamot” a „különböző súlyosságú neuropszichiátriai kórképekben” szenvedő donbászi ukrán gyermekek számára a moszkvai városi egészségügyi minisztérium gyermekpszichoneurológiai tudományos és gyakorlati központjában. Az Egységes Oroszország egyik tisztviselője állítólag kijelentette, hogy néhány donbászi szülő szeptember végén dagesztáni szanatóriumba megy további „terápiára”.

Az orosz megszálló hatóságok szeptember 6-án továbbra is szembesültek a partizánok tevékenységével a megszállt területeken. Ukrán partizánok szeptember 6-án Berdjanszk város megszálló parancsnoka, Artem Bardin ellen Berdjanszkban végrehajtottak egy robbanószerkezetes támadást. Orosz források szerint Bardin életben van, de súlyos állapotban fekszik egy helyi kórházban.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az annexiós népszavazás előkészítését. A Zaporizzsjai Terület oroszok által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának vezetője, Vlagyimir Rogov szeptember 6-án azt állította, hogy a „Zaporizzsjai terület választási bizottsága” választói listákat készít a népszavazásra. Rogov kijelentette, hogy a választók álló fülkékben és szavazóurnákban fognak szavazni, és hogy a bizottság tagjai minden szavazóhelyiséget ellenőriztek, és a választási folyamat védelmére rendfenntartókat választottak ki. Az oroszok által támogatott választási bizottság elnöke, Galina Katyuscsenko azt állította, hogy a választási bizottság megkezdte a választói listák elemzését és javítását annak érdekében, hogy „a régió minden lakosa részt vehessen az akarat kinyilvánításában”.

Ide tartozik még a friss hír, miszerint Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország párt (az orosz kormánypárt) főtanácsának elnöke szerint az elfoglalt ukrajnai régiókban november 4-én, amikor Oroszország a nemzeti egység napját ünnepli, meg fogják tartani az ál-népszavazásokat a csatlakozásról, de ezt csak az összefoglaló második részében fogom részletezni.

Akkor lássuk a mai eseményeket a The Insider nyomán!

Azt írja a rangos orosz ellenzéki lap, hogy az ukrán hadsereg operatívan bekerítette az oroszok által megszállt Balakleja települést a Harkivi Területen, Izjum körzetében, kihasználva az orosz erők átcsoportosítását Herszon irányába. Ez utat nyit az ukrán fegyveres erők számára Kupjanszk városához, és ezt követően az orosz hadsereg számára a bekerítés veszélyét teremtheti meg Izjum közelében. Az ukrán vezérkar hivatalosan nem számolt be a műveletről.

Az ukrán hadsereg Balakleja elleni támadását a saját offenzívájuk tette lehetővé Herszon térségében. Az oroszok néhány alakulatot odaköltöztettek, aminek következtében az ukránok legalább Verbovkát el tudták foglalni, míg az oroszok visszavonultak a Sziverszkij Donyec bal partjára a Balakleja folyón át, a hidakat felrobbantva. Itt tehát a malomjátékból ismert csiki-csuki elve érvényesült: ahhoz, hogy az egyik frontot tartani tudják, az oroszoknak meg kellett gyengíteni a másikat, így valahol törvényszerűen veszíteniük kell.

A maradék folyami átkelők megsemmisítésével az ukrán fegyveres erők gyakorlatilag megfosztották az orosz megszálló erők csoportját az élelmiszer- és lőszerellátástól – jegyzi meg a The Insider forrása. Ez lehetővé teszi a sikeres offenzívákat és az orosz tartalékok Herszonhoz való közelebb csalogatását. Miközben az orosz katonai vezetés fő figyelmét a Herszon irányában zajló fejlemények kötötték le, az ukrán csapatoknak sikerült két átkelőt létrehozniuk a Sziverszkij Donyec folyón, és visszaszerezniük az ellenőrzést a Donyecki Területen fekvő Ozernoje falu felett. Az északi csoportosulás felszabadította Bazalijevka és Lebjazse falvakat is.


Tegnap az Ukrán Fegyveres Erők két kisebb katlant határoltak be Balaklejától északra és délre. Most az ukrán csapatok egy másik műveleti területet kezdtek el kialakítani: Volkhov Jar – Sevcsenkovo térségében. E pontok elfoglalása lehetővé teszi, hogy tűz alá vonják a megszállók északi csoportosulásának egyik legfontosabb logisztikai csomópontját, Kupjanszk városát. Az AFU ellenőrzése alatt álló Kupjanszk esetleges elfoglalása új frontvonalat fog kijelölni az Oszkol folyó mentén, és az Izjum és Szlavjanszk felé előrenyomuló orosz taktikai zászlóaljcsoportok hadműveleti szempontból be lesznek kerítve – az egyik oldalon az ukrán hadsereg, a másik oldalon pedig a vízi akadályok (az Oszkol és a Sziverszkij Donyec folyók). Az orosz csapatok egy csoportja kénytelen lesz elhagyni az északi és keleti Harkivi területet.

A The Insider tudósítója azt állítja, hogy az orosz csapatok az 1940-es évekből származó 100 mm-es KC–19-es légvédelmi ágyúkat kezdtek használni, amelyeket hivatalosan már leszereltek. Az Ukrán Fegyveres Erők trófeái között ukrán BTR–4E-k és „múzeumi” BTR–152 páncélozott személyszállító járművek is vannak az 1950-es évekből.

Alekszandr Koc, a Komszomolszkaja Pravda propagandakiadvány haditudósítója a Telegramban azt írta, hogy Verbovka, Jakovenkovo, Taranusinó és Volkhov Jar falvak vonalán harcok kezdődtek; egy sikeres ukrán ellentámadást is elismert. Szerinte, ha az ukrán fegyveres erők Sevcsenkovén keresztül Kupjanszkba vonulnak vissza, akkor az „Izjum-csoportosulást” elvágják a szárazföldtől, és a katonaságnak Oszkolon keresztül kelet felé kell visszavonulnia: „Ez bizonyára nem egynapos folyamat, de szeretnénk remélni, hogy az ukránok nem tudnak a tegnap esti sikerre építeni.” – írta.


Ugyanakkor a közösségi oldalakon megjelennek a város bejáratánál zászlóval érkező ukrán katonákról készült fotók, valamint az orosz csapatoktól „trófeaként” zsákmányolt felszerelések. Az interneten megjelent egy videó is, amely egy orosz S–300-as üteg valószínűsíthető megsemmisítéséről készült Balakleya közelében.

Tegnap heves harcok törtek ki Balakleja közelében, amikor az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak. Az ukrán fegyveres erők elfoglalták Verbovka falu északnyugati részét, amelyet a folyó két részre oszt. Roman Szvitan tartalékos ezredes és katonai szakértő a The Insidernek megerősítette, hogy az AFU ellentámadásokat folytat, és még kedd este azt állította, hogy az Orosz Föderáció „Izjum csoportosulása” szinte körül van kerítve. Elmondása szerint az Orosz Föderáció két vasúton keresztül Kupjanszkon keresztül az orosz Valukból és Belgorodból látja el csoportosulását. Szeptember 7-én reggel az orosz propaganda Telegram-csatornái arról számoltak be, hogy a szamarai és baskíriai különleges gyorsreagálású egységek (SOBR) harcosai a Balakleja melletti üsthöz kerültek. Például a Rosich | Rosich csatorna 22:13-kor azt írta, hogy a szamarai SOBR harcosokat bekerítették és leállították a kapcsolatfelvételt. A következő posztja a Balakleja melletti SOBR-ről így végződik: „Samara! Baskíria! Imádkozzatok értük”.

Érik valami, nagyon érik… valószínűleg egy alapos elnadrágolás az oroszoknak, most kéne feladni, míg még nem esett csorba a becsületen, katonai jó hírnéven. De nem fogják.

Eddig tartottak a harcterek hírei, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik a második rész, Turcsakkal, Putyinnal, és sajnos néhány magyar vonatkozással…

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!