Szele Tamás: Malomjáték Ukrajnában

Az ukrajnai orosz invázió megakadni látszik, bár világos, hogy „döntő csata”, hirtelen, mesébe illő fordulat nem várható, de a hadiszerencse mintha egyre inkább az ukrán fél mellé szegődne. Az is igaz azonban, hogy annak van szerencséje, aki tesz is valamit a céljai érdekében – és az ukránok tesznek is.

A tegnap emlegetett katlanok ugyan még nem zárultak be, de az orosz taktika sem változott: mindenképpen komoly veszteségekre számíthatnak az Izjum környékén magukra maradt, legyengült orosz alakulatok, de ha most erősítést kapnak, akkor Herszont veszti el a Kreml. Szóval, működik a csiki-csuki, amit pedig máskor ők szeretnek alkalmazni.

De ne spekuláljunk tovább, lássuk a konkrét híreket, melyeket mai is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán fegyveresek Harkiv Terület délkeleti részén valószínűleg kihasználják az orosz csapatok déli tengelyre történő átcsoportosítását, hogy Izjumtól északnyugatra egy opportunista, de rendkívül hatékony ellentámadást folytassanak. Az ukrán erők – valószínűleg a taktikai meglepetést kihasználva – szeptember 7-én legalább 20 km-t haladtak előre az oroszok által ellenőrzött területre a keleti Harkivi területen, és mintegy 400 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok erősítést kezdtek telepíteni a területre az ukrán előrenyomulás elleni védekezéshez, és az orosz csoportosulás ezen a területen valószínűleg alul volt erősítve a korábbi orosz telepítések miatt, hogy támogassák a Donyecki Terület fennmaradó részének elfoglalására és a déli tengely támogatására irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket.

Ukrajna folyamatban lévő műveletei a Herszoni Területen arra kényszerítették az orosz hadsereget, hogy délre helyezze át a hangsúlyt, lehetővé téve az ukrán erőknek, hogy helyi, de rendkívül hatékony ellentámadásokat indítsanak Izjum térségében. Orosz katonai bloggerek aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez az ukrán ellentámadás arra törekszik, hogy elvágja a Kupjanszkban és Izjumban lévő orosz hátországokhoz vezető földi kommunikációs vonalakat (GLOC), ami lehetővé tenné az ukrán csapatok számára, hogy elszigeteljék az orosz csoportosulásokat ezeken a területeken, és nagy területeket foglaljanak vissza. Ezek a bloggerek nagyrészt pánikba estek és csüggedt hangnemet használtak, elismerték a jelentős ukrán sikereket, és azt állították, hogy az ukrán ellentámadás délen csak figyelemelterelés lehet a Harkivi területen zajló akciókról, amelyet a fő ukrán erőfeszítésnek neveznek. Az orosz katonai bloggerek által az ukrán sikerek sokkja és őszinte megvitatása az ukrán erők által elért meglepetés mértékéről beszél, amely valószínűleg sikeresen demoralizálja az orosz erőket. Bár nem valószínű, hogy a déli ellentámadás és a dél-ukrajnai orosz csapatok megfélemlítésére tett erőfeszítések a Harkivi területen végrehajtott újbóli hadműveletek színlelésére szolgálnak, az ukrán erők valószínűleg körültekintően kihasználták az orosz csapatok, felszerelések és az általános műveleti összpontosítás átcsoportosítását, hogy helyi ellentámadásokat indítsanak a Harkivi Terület kritikus pontjai felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta cáfolni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 6-i jelentését a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) kialakult helyzetről. Putyin azt állította, hogy a ZNPP területén a Roszgvargyija elemein kívül nincs orosz katonai felszerelés. A Roszgvargyija egységei megszállási feladatokat és frontvonalbeli harci műveleteket is végeztek Ukrajna orosz megszállása során. Putyin beismerése, hogy az erőmű területén Rosgvardia-elemek vannak, tovább erősíti, hogy az orosz csapatok a folyamatos orosz tagadások ellenére militarizálták jelenlétüket a ZNPP-nél. Putyin azzal is vádolta a NAÜ-t, hogy nyugati nyomásra cselekedett, hogy ne vádolja közvetlenül Ukrajnát az erőmű bombázásával. Ahogy az ISW korábban értékelte, a NAÜ jelentése egy kódolt, de elítélő minősítése volt az orosz tevékenységeknek a ZNPP-nél.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán csapatok ügyesen kihasználják, hogy Oroszország az Izjum-Harkiv térségétől távolabbra telepítette erőit, hogy területeket foglaljanak vissza és fenyegessék az orosz GLOC-okat a térségben, ami demoralizált válaszokat vált ki az orosz katonai bloggerekből.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta cáfolni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szeptember 6-i jelentését a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) kialakult helyzetről.
      • Az ukrán haderő folytatta az orosz logisztikai csomópontok, ember- és eszközkoncentrációk, közlekedési hálózatok, valamint parancsnoki és irányítási pontok elleni csapásokat Herszon területén.
      • Orosz és ukrán források kinetikus tevékenységről számoltak be a Herszon terület északi részén és a Herszon terület nyugati részén, a Herszon-Mikolajiv határ mentén.
      • Az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Harkiv városától északra, Szlovjanszktól északnyugatra, Sziverszktől északkeletre, Bakhmut városától délre és északkeletre, valamint Donyeck várostól északnyugatra.
      • Az ukrán hadsereg szeptember 6-7-én 400 négyzetkilométernyi területet szerzett Izjumtól északnyugatra egy opportunista és rendkívül hatékony ellentámadás részeként a délkeleti Harkivi területen.
      • Az orosz megszálló hatóságok november 4-ét hirdették meg az ukrajnai megszállt területeken az annexiós népszavazások lehetséges időpontjaként.

Az ukrán ellentámadások hírei:

Ukrán tisztviselők szeptember 7-én megismételték, hogy az ukrán erők orosz logisztikai csomópontokat, ember- és eszközkoncentrációkat, közlekedési hálózatokat, valamint parancsnoki és irányítási pontokat vesznek célba Herszon területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megállapította, hogy az ukrán csapatok szeptember 6. és 7. között több mint 250 bevetést hajtottak végre. Az ukrán vezérkar rámutatott, hogy az ukrán csapások jelentősen megrongálták az orosz üzemanyag- és lőszerraktárakat, ami hatással van az orosz logisztikai kapacitásra és aláássa a harci képességeket a déli tengely mentén.

A közösségi médiában a Herszon terület lakosai által szeptember 7-én készített felvételek vizuálisan is bizonyítják a folyamatos ukrán hadműveleti szintű elfogó hadjáratot. Az ukrán csapatok valószínűleg két fő területen – Herszon város környékén és Nova Kakhovka környékén (Herszon várostól 55 km-re keletre) – vették célba az orosz katonai eszközöket és logisztikai csomópontokat. A lakosok robbanásról számoltak be, és füstöt ábrázoló képeket tettek közzé a Herszon várostól mintegy 7 km-re délkeletre fekvő Oleskiben. Ukrán források Csornobajivka térségében (Herszon város északi külterületén) szeptember 6-ról 7-re virradó éjszaka szintén csapásokról számoltak be. Szeptember 6-án közzétett geolokációs képek megerősítik, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadtak Hola Prisztanban, Herszon várostól 10 km-re délnyugatra. Ukrán katonai vezetők megerősítették, hogy ukrán csapatok csapást mértek egy orosz hídátkelőre Hola Prisztan térségében, és hogy egy meg nem nevezett orosz egység 70 katonát vesztett a csapásban. A helyi jelentések ezen felül vizuális bizonyítékot szolgáltatnak ukrán csapásokról Nova Kakhovka térségében, Veszele és Kozatszke közelében, mindkettő Nova Kakhovkától mintegy 3 km-re északra, a Dnyipro folyón túl fekszik. Műholdfelvételek mutatják a Nova Kakhovka vízerőmű és a közeli közúti híd károsodását, amely úgy tűnik, hogy szinte teljesen leszakadt. Ukrán források azt állították, hogy ukrán csapások értek egy orosz eszközkoncentrációt Nova Kakhovka térségében.

Ukrán és orosz források szeptember 7-én két fő vonalon jelentettek kinetikus tevékenységet a Herszoni Területen: az északi részén, a Dnyipropetrovszki Területi határtól délre, valamint a nyugati részén, a Mikolajivi Területi határ mentén. A geolokációs harci felvételek és képek megerősítik továbbá, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak Viszokopillja és Novovoznyeszenszke területére, mindkettő a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától 5 km-en belül található. Orosz források, beleértve az orosz védelmi minisztériumot (MoD), véletlenül megerősítették, hogy az ukrán erők előretörést hajtanak végre Herszon terület nyugati részén, a Szuhij Sztavok körzetben (körülbelül 65 km-re északkeletre Herszon városától és az Inhulec folyó mentén). Az orosz MoD azt állította, hogy az orosz csapások célba vették az ukrán erők Bilohirka, Szuhij Sztavok és Andriivka környéki koncentrációit, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok az Inhulec folyótól délre tartanak fenn állásokat. Orosz források továbbra is ukrán támadó hadműveletekről beszéltek Szuhij Sztavok és a környező települések, Bezimmene, Kosztromka, Velike Artakov és Scsasztlive körül.

Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források továbbra is lekicsinyelték az ukrán ellentámadó műveleteket, és hangsúlyozták az állítólagos ukrán ember- és eszközveszteségeket a Herszoni Terület frontvonala mentén. Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy az ukrán erők szeptember 7-én nem hajtottak végre támadó műveleteket Mikolajiv-Krivij Rih irányában. Több orosz katonai blogger hasonlóképpen a Harkivi Területen zajló ukrán ellentámadó műveletekre helyezte a hangsúlyt, és nem számolt be a déli műveletekről a szokásos részletességgel. Mind az orosz védelmi minisztérium, mind az orosz bloggerek információs tere az elkövetkező napokban valószínűleg átirányítja a hangsúlyt a Harkivi Területen zajló fejleményekre, különösen mivel sok katonai blogger azt az álláspontot képviseli, hogy a Herszon Területen zajló ellentámadás szándékos ukrán figyelemelterelés a Harkivi Területen zajló műveletekről.

A frontok további hírei:

Az orosz hadsereg szeptember 7-én korlátozott támadást hajtott végre Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Dolina térségében, Szlovjanszktól mintegy 18 km-re északnyugatra, az E40-es Izjum-Szlovjanszk országút mentén. Az orosz csapatok rutinszerű tüzérségi csapásokat is mértek az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, valamint Szlovjanszktól északra és északkeletre fekvő területekre. Az orosz erők tüzérségi csapásokat is mértek Szlovjanszkra.


Az orosz csapatok szeptember 7-én korlátozott támadást hajtottak végre Sziverszktől északkeletre. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok Hrihorivka közelében támadtak, mintegy 10 km-re északkeletre Sziverszktől. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat a Sziverszk környéki települések ellen.

Az orosz egységek szeptember 7-én folytatták a támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar jelezte, hogy az orosz csapatok megpróbáltak északra, Bakhmut felé előrenyomulni Horlivka külvárosából Zajceve, Majorszk és Mikolajivka Druha környékén – mindez Bakhmuttól 20 km-en belül délre. Az ukrán vezérkar beszámolt továbbá orosz támadásokról Veszela Dolina (Bakhmuttól 5 km-re délkeletre) és Szoledar-Bakhmutszke térségében (Bakhmuttól 10 km-re északkeletre). Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a szeptember 6-i jelentéseket, miszerint az orosz csapatok teljes ellenőrzésük alá vonták a Bakhmuttól északra fekvő területet.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a szeptember 6-i jelentéseket, miszerint az orosz csapatok teljes ellenőrzésük alá vonták a Bakhmuttól 13 km-re délkeletre fekvő Kodemát, és tovább nyomulnak észak felé Zajceve és maga Bakhmut déli külvárosa felé. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi támadásokat Bakhmut és a környező települések ellen.


Az orosz erők szeptember 7-én korlátozott támadást hajtottak végre Donyeck város északnyugati külvárosa mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok Opitne környékén támadtak, Donyeck várostól mintegy 5 km-re északnyugatra. Orosz források továbbra is tárgyaltak állítólagos orosz előrenyomulásokról Piszkiből Pjervomajszke felé, Donyeck várostól mintegy 10 km-re északnyugatra. A geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők folytatják a marginális, blokkonkénti előrenyomulást Marinkán belül, Donyeck város délnyugati peremén, Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz alakulatok szeptember 7-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai Terület keleti részén, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat ezeken a területeken.

Az ukrán erők legalább 20 km mélyen behatoltak az orosz ellenőrzés alatt álló területre Izjumtól északra, Kupjanszk felé, és szeptember 6-7-én mintegy 400 négyzetkilométert foglaltak vissza. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok délkelet felé haladtak előre az E40-es és az N26-os országút mentén Izjum, illetve Kupjanszk felé. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán egységek északkelet felé is előrenyomultak a T2110-es országút mentén Balaklija, Verbivka, Jakovenkove, Volokhiv Jar (a T2210-es és az E40-es út kereszteződésénél), valamint Sevcsenkove (a T2210-es és az N26-os út kereszteződésénél) felé. Orosz források azt állították, hogy az ukránok megpróbálnak előrenyomulni Szavinci felé (Zalimantól északra az R78-as úton), ami elvágná Balakliját a hátsó GLOC-októl. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán erők valószínűleg a GLOC-ok hálózata – beleértve a T2210, E40 és N26 autópályákat – feletti ellenőrzés átvételére törekedtek, hogy megteremtsék a feltételeket a további előrenyomuláshoz délre Izjum és keletre Kupjanszk felé. Helyi források arról számoltak be, hogy az ukrán erők csapást mértek Izjumra és Kupjanszkra (orosz források szerint HIMARS-okat használva), valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az orosz csapatok utánpótlását és megerősítését a frontvonalakon ezekből a városokból. Az orosz egységek célba vették az ukrán hátvédterületeket Javirszke, Prisib, Andriivka, Liman és Zmiiv településeken, mind Balaklijától északnyugatra az R78-as úton.


Az orosz csapatok szeptember 7-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Pitomnyik és Ruszki Tyiski közelében, mindkettő Harkiv városától 15 km-en belül. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok jelentős, nem részletezett előretörést hajtottak végre Bajrak, Peremoha és Sesztakove felé – mind a Rubizsnye és a T2104-es földi kommunikációs vonal (GLOC) közötti úton, a Sziverszkij Donyec folyótól nyugatra –, de nem s

zolgáltak bizonyítékkal ezen állítások alátámasztására. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzérségi és rakétacsapásokat Harkiv városára és a környező településekre. Orosz források azt állították, hogy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok nem részletezett műveleteket hajtottak végre Bilji Kolodjazban, Vovcsanszkban és Hnyilicjában, melyek mind mélyen az orosz hátországban fekszenek, a Sziverszkij Donyec folyótól keletre.

Az orosz hadsereg szeptember 7-én nem hajtott végre megerősített támadásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és folytatta a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat a Zaporizzsjai Terület érintkezési vonalán. Orosz és ukrán források továbbra is azt állították, hogy a másik fél szeptember 7-én egész nap lőtte Enerhodart és a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP). Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere arról számolt be, hogy az orosz lövések megrongálták a „Luch” alállomást, ami áramkimaradásokat okozott az egész városban. Az orosz egységek szeptember 7-én folytatták a rutinszerű rakéta- és tüzérségi támadásokat a frontvonalak mentén Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben.

Az orosz mozgósításról semmiféle érdemleges hír nem érkezett.

A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló hatóságok november 4-ét jelentették be, mint ideális időpontot a megszállt területeken az annexiós népszavazások kitűzésére, és folytatták a népszavazások körülményeinek kialakítását. Az Orosz Föderációs Tanács első elnökhelyettese, Andrej Turcsak bejelentette, hogy az ukrajnai megszálló hatóságoknak „megfelelően és szimbolikusan” november 4-én, az orosz nemzeti egység napján kell megtartaniuk az annexiós népszavazásokat. A Herszon terület megszálló közigazgatása bejelentette, hogy a herszoni annexiós népszavazásra november 4-én kerül sor, megerősítve az ISW korábbi értékelését, miszerint a megszálló hatóságok valószínűleg elhalasztják az annexiós népszavazásokat a korábban megadott szeptember közepi határidőhöz képest.

Más megszálló közigazgatások is valószínűleg el fogják halasztani a népszavazásokat, hogy a megszálló kormányokkal való fokozott civil együttműködést kikényszerítsék. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció Tanácsának tagja bejelentette, hogy a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációja szociális juttatásokat fog fizetni azoknak az ukránoknak, akik a megszállt Zaporizzsjai Területen élnek, még akkor is, ha az elsődleges lakóhelyük egy másik megszállt területen vagy a megszállás alatt nem álló Ukrajnában van, ami arra utal, hogy a megszállási adminisztráció célja, hogy meggyőzze vagy kényszerítse a civil lakosság nagyobb támogatását az annexiós népszavazásokhoz. A Harkivi Terület megszállási adminisztrációja szeptember 7-én osztotta ki az első 15 orosz útlevelet a Harkivi Területhez tartozó Vovcsanszk lakosainak. Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg tovább fogják késleltetni ezt a határidőt, mivel továbbra sem sikerült érvényesíteniük a hatalmukat a folyamatban lévő ukrajnai hadműveletek zavaró hatása miatt.

Az orosz és a megszálló hatóságok szeptember 7-én folytatták az ukrán partizánok és támogatóik tevékenységének felszámolását. A Roszgvargyija (Orosz Nemzeti Gárda) sajtószolgálata bejelentette, hogy a Roszgvargyija erői a megszállt Ukrajnában 137 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe, akik az ukrán erőkkel, az SBU-val és állítólagos nacionalista szervezetekkel együttműködtek, meg nem határozott ideig. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők 40 civilt vettek őrizetbe a Harkivi területen, Kupjanszkban, valószínűleg azért, hogy csökkentsék az ukrán kilátásokat a Kupjanszk irányában folyó ellentámadási műveletek során.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg újabb látszatperek megtartására készülnek az ukrán hadifoglyok ellen. A Donyecki Népköztársaság (DNK) főügyészsége szeptember 7-én bejelentette, hogy meg nem nevezett számú ukrán hadifogoly ellen emelt vádat meg nem nevezett háborús bűnök miatt, és a pereket Donyeck városban és Mariupolban, a Donyecki területen, meg nem határozott időpontokban fogja megtartani. A DNK főügyészsége megjegyezte, hogy a DNK bíróságai korábban halálra ítélték a hadifogságba esett külföldi harcosokat, ami arra utal, hogy a DNK bíróságai valószínűleg hasonló vagy ugyanilyen büntetésre ítélik majd ezeket az ukrán hadifoglyokat is.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része, sok furcsasággal.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!