Szele Tamás: Mikor az FSZB-nek ügy kell

Ma is sok hírünk lesz, egyik különösebb, mint a másik, az orosz társadalomban már senkiről sem lehet tudni, valójában kicsoda, ahogy valamikor a Neurotic énekelte: „Ez már dupla pszeudó, ez már tripla csavar” – de kezdjük egy hézagpótlással.

Tegnap kicsit lerövidítettem Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin okfejtését arról, hogy miért is lenne jó az az éhező országoknak, ha kevesebb gabonát kapnak, ugyanis a végeredményt tartottam szem előtt, miszerint ő a kevesebb élelmiszert tartja az éhezés ellenszerének. Ezért volt, aki megtalált és sértő szavakkal illetett, pedig még enyhítettem is az ő bálványának a hazugságán. De legyünk pontosak, lássuk, mit mindott Putyin?

Ha Törökországot mint közvetítő országot nem vesszük figyelembe, akkor csak két hajót küldtek a legrászorultabb országok megsegítésére, a többit pedig az uniós országokba vitték ki. Oroszországnak meg kellene fontolnia az Ukrajnából származó gabona és egyéb élelmiszerek exportjának korlátozását.”

Akkor lássuk a Meduza diagramját a kérdésről. Mint láthatjuk, a tegnapig elindult hajókból a legtöbb – 32 – épp Törökországba ment, de ugye, ezt nem vesszük figyelembe, a csuka parancsára, vagy Putyinéra, mindegy. Rendben, felejtsük el ezeket a hajókat. További harminc indult az Európai Unió tagállamaiba, melyek nem tudom, miért ne lehetnének legalább annyira közvetítő országok, mint Törökország, ezt vegyük úgy, hogy megint a csuka parancsára van így. De ezen kívül elment még 22 hajó Egyiptomba, Kínába, Dél-Koreába, Izraelbe, Indiába, Iránba, Jemenbe, Szudánba, Szomáliába, Dzsibutiba és Libanonba.

Nem kettő. Huszonkettő.

Szóval, inkább örülhetett volna a reklamáló olvasó, hogy nem derül ki eggyel több hazugság az ő imádott Putyinjáról, de nem, neki feszegetni kellett a kérdést. Így járt.

Akkor most már lássuk a mai híreket. Kezdjük azzal, hogy szegény orosz sajtót most viszi az ördög. Szeptember 8-án reggel több orosz városban is házkutatásokat tartottak újságíróknál. Jekatyerinburgban Vlagyiszlav Posztnyikov, a Vecsernyije Vedomosztyi újság főszerkesztője, Tyumenben Julija Glazova, a Sibir.Realii korábbi szabadúszó tudósítója és a 86.ru munkatársa, Rosztov-na-Donuban pedig Bella Naszibjan, a RusNews újságírója került az FSZB célkeresztjébe.

A moszkvai régióban házkutatást tartottak az Odintszovo-INFO portál négy munkatársnál és Andrej Osztrouhovnál, az orgánum igazgatójánál, valamint Viktor Zarjanovnál, az Orlec Telegram-csatorna adminisztrátoránál. Az Orjol régióban a rendőrség Szergej Noszov aktivista otthonába, Moszkvában pedig Ruszlan Szuhusin fotóshoz mentek.

A RIA Novosztyi bűnüldöző szerveknél dolgozó forrása azt állítja, hogy házkutatásokat tartottak a Februári Reggel projekt Telegram- és YouTube-csatornáinak adminisztrátorainál, amelyek Ilja Ponomarjov volt Állami Duma-képviselő tulajdonában vannak. Moszkvában házkutatásokat tartottak az Oroszországi Légió Szabadság Telegram-csatorna moderátorainál – közölte egy másik ügynökségi informátor. Szerinte a légió ukrán nacionalistákkal áll kapcsolatban, és a nyomozás úgy véli, hogy Ponomarjov tanácsokat adott a „légiónak”. A Februári Reggel Telegram-csatorna tagadta, hogy az újságírók, akiknek az otthonát átkutatták, együttműködtek volna a projekttel. A csatorna adminisztrátorai a rendőrségi intézkedést a független média elleni fellépésnek minősítették.

Arról lehet szó, hogy Ponomarjov különös figura, közelebb áll a szélhámoshoz, mint a politikushoz, bár időnként magam sem tudom megkülönböztetni egyiket a másiktól. 2007-ben lett az orosz Állami Duma tagja az Igazságos Oroszország frakcióból. 2014 márciusában ő volt az egyetlen orosz képviselő, aki a Krím Oroszországhoz csatolása ellen szavazott. Nem sokkal később Ponomarjov elhagyta Oroszországot, és 2019-ben ukrán állampolgárságot kapott. 2015-ben a Nyomozó Bizottság sikkasztás miatt büntetőeljárást indított a politikus ellen, és Ponomarjovot nemzetközi körözési listára tették.

Augusztusban, egy nappal azután, hogy Alekszandr Dugin lánya, Darja kocsiját Moszkva közelében autóbomba pusztította el, Ponomarjov azt állította, hogy a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) áll a gyilkosság mögött. Korábban senki sem hallott erről a szervezetről. Szerintem azért, mert se korábban nem létezett, se most nem létezik.

Később Ponomarjov azt is állította, hogy az NRA és két másik szervezet Kijevben politikai központot hoz létre „az orosz fegyveres ellenzék számára, amely a front mindkét oldalán háborút folytat a Putyin-rezsim ellen”.

Hát, itt az a baj, hogy ha elővesznek mindenkit, aki 2007 óta az orosz sajtóban Ponomarjovval foglalkozott (így tehát ismerte valamennyire), akkor nagyjából megszűnik az orosz sajtó, hiszen képviselő volt, közéleti ember, ráadásul mindig ilyen szélhámos, nagyot mondó természetű, interjúalanynak kiváló, minden egyébnek csapnivaló. Tudnék a magyar politikai életből is mondani példát, nem is egyet, sőt, sokat, akikről az egész sajtószakma tudta és tudja, hogy vagy szélhámos, vagy őrült, de interjúk mégis születtek velük, jegyzetek róluk, csak nem azért, hogy dicsérjék, hanem azért, mert kinevették őket. Mondhatnék, de nem mondok: túl sok ilyen van. De ha mindenkit lecsuknának, aki X-szel vagy Y.-nal szakmai kapcsolatban volt valaha is, hát holnap nem csak az ellenzéki és független sajtó nem jelenne meg, de jó eséllyel az Origo, a Pesti Srácok és a Magyar Nemzet sem.

Ezt azért az FSZB is tudja, csak nekik most ügy kell, tehát csinálnak ügyet.

Közben, ha már sajtóról van szó, a Novaja Gazeta Evropa szerint  a közelgő orosz önkormányzati választások nem-kormánypárti jelöltjeit ál-újságírók hívogatják telefonon.

A legkülönbözőbb körzetekben máris mintegy 30 jelöltet hívtak fel egyszerre. Ugyanakkor a telefonálók nem létező újságírók nevén mutatkoztak be, akik nem dolgoznak az említett a kiadványoknál.” – mondta Kirill Goncsarov, a Jabloko párt szövetségi elnökségének tagja. Ő kezdett utána járni a titokzatos hívásoknak. Elment a Nezaviszimaja Gazeta szerkesztőségébe, és kiderült, hogy az egyik telefonáló által megadott néven nem dolgozik ott újságíró. A jelöltek a Google segítségével ellenőrizték a többi nevet, és rájöttek, hogy ilyen újságírók „egyszerűen nem léteznek”. Goncsarov elmondása szerint a politikusokat az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásukról és az Okos Szavazásról kérdezik. Ez utóbbit nálunk „stratégiai szavazásnak” hívják, nemrég próbálkoztunk vele, nem sikerült.

Azt a bolond is tudja, hogy provokátorok a telefonálók, akik megpróbálnak olyan kijelentéseket kicsalni a jelöltekből, amelyek miatt le lehetne őket tartóztatni még a választás előtt, de azért az FSZB-ről többet gondoltam: ez még kísérletnek is amatőr.

Viszont így, hogy jön a választás, alig van hátra három nap a mandátumukból, a szentpétervári Szmolnyinszkoje önkormányzati egység tanácsa összeszedte minden bátorságát, és végre becsületes döntést hozott. Még hősiesnek is mondanám, de inkább vakmerő. Úgy döntöttek ugyanis, hogy felszólítják az Állami Duma képviselőit: emeljenek vádat Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen hazaárulás miatt, és menesszék hivatalából. Erről Dmitrij Paljuga szmolnyinszki (a Szmolnij körzete) önkormányzati képviselő számolt be a Meduzának.

A döntést az Állami Duma képviselőihez küldött megkeresésekről a jelenlévő képviselők többsége támogatta”

– mondta Paljuga anélkül, hogy pontosan megmondta volna, hány képviselő hagyta jóvá a határozatot.


Az okirat szövegét és az Állami Duma képviselőinek küldendő felszólítást is közzétette. Azt mondta, hogy „fiatal, munkaképes” orosz állampolgárok halnak meg a háborúban, az orosz gazdaság szenved, a NATO kelet felé terjeszkedik, Ukrajna pedig új fegyvereket kap (bár Putyin az invázió egyik céljának az ország „demilitarizálását” nevezte).

Úgy véljük, hogy Putyin elnök döntése, miszerint elindítja a különleges műveletet, árt Oroszország és polgárai biztonságának. Ezzel kapcsolatban arra kérjük Önöket, mint az Állami Duma tagjait, hogy tegyenek javaslatot az orosz elnök elleni hazaárulás vádjára, hogy eltávolítsák hivatalából”

– áll a felhívásban. Azt, hogy hány képviselőnek tervezik elküldeni, Paljuga nem részletezte.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, ugyanezek a szmolnyinszki képviselők felhívást intéztek Vlagyimir Putyinhoz, hogy hagyja abba a háborút és mondjon le. Szentpéterváron is háborúellenes tüntetést akartak tartani, de a városi hatóságok nem engedélyezték azt, de akkor még megúszták – kicsit olyan ez, nagyságrendjét tekintve, mintha egy kerületi képviselő-testület akarná leváltani a magyar kormányt.

Bátor emberek, becsületes emberek, őszinte emberek – de most, hogy még a hivataluk sem biztos, hogy megmarad, nem hiszem, hogy sokáig szabad emberek lesznek.

Hiszen láthatjuk: ma minden arról szólt, hogy az FSZB-nek „ügy” kell, és ha nincs, csinál. Szmolnyinszkban még csinálniuk sem kell, mert van.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!