Szele Tamás: Hatezer négyzetkilométer

Ukrajnában egyre érdekesebb a helyzet, az orosz csapatok hátrálnak, az ukránok előrenyomulnak, a tegnap visszafoglalt háromezer négyzetkilométernyi terület mára már hatezer… de ne ünnepeljen senki, vegyük tekintetbe, hogy az ország teljes területe a Krímmel együtt összesen 603 700 négyzetkilométer volna.

Tehát szépek az ukrán sikerek, de messze még a háború vége. Az orosz morál viszont minden, csak nem irigylésre méltó: míg a hátországban a politikusok késhegyig menő vitát folytatnak az általános mozgósításról (azt senki sem mondja közülük, hogy ne lenne rá szükség, de azt sokan mondják, hogy nem lehetséges és nagyon veszélyes lépés lenne), a védelmi minisztériumban valószínűleg azon töpreng a válságstáb, hogy ha elrendelik, honnan adnak elegendő egyenruhát, ételt, ágyat, fegyvert és lőszert a behívottaknak? Mert még a mostani állománynak sem jut elég.

Hagyjuk őket töprengeni, mi nézzük inkább a konkrét harctéri híreket, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Ukrajna déli ellentámadása továbbra is jelentős hatással van az orosz morálra és katonai képességekre Dél-Ukrajnában. A Herszon várostól 15 km-re északnyugatra fekvő Kiszelivkában lévő ismert orosz állásokról készült műholdképek azt mutatják, hogy négy kivételével az összes orosz jármű elhagyta korábbi előretolt állásait, ami összhangban van azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai elhagyták Kiszelivkát és visszatértek a Dnyeper folyó felé. Kiszelivka operatív szempontból jelentős hely az orosz csapatok számára Herszon város környékén, mivel ez az utolsó nagyobb település mind az E58-as autópálya, mind a jelenlegi ukrán állások és Herszon város legkülső része, Csornobajivka közötti vasútvonal mentén. Az orosz csapatok nyilvánvaló visszavonulása ebből a pozícióból veszélyeztetheti az oroszok azon képességét, hogy megvédjék Herszon város északnyugati külterületét, és arra utal, hogy az orosz csapatok ebben a térségben közvetlen fenyegetést érzékelnek pozícióikra nézve. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk szeptember 12-én kijelentette, hogy a Dnyeper folyó jobb partján, Herszon területen található orosz erők a nemzetközi jog égisze alatt próbálnak tárgyalásokat folytatni a megadásról. A Harkivi Területen zajló ukrán hadműveletek valószínűleg nem gyakoroltak ilyen drámai pszichológiai hatást az orosz csapatokra ilyen messze délen, és mind a csapatok visszavonása a kiszelivkai előretolt állásokból, mind a megadási tárgyalásokról szóló jelentések azt jelzik, hogy az ukrán ellentámadások délen jelentős mértékben haladnak, még ha a Harkivra való összpontosítás miatt korlátozott is a láthatóság ezen a tengelyen.

A közelmúltbeli ukrán ellentámadások sikere befolyásolhatja az orosz katonai vezetés akaratát vagy képességét arra, hogy időben bevethesse az újonnan alakult önkéntes egységeket Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz katonai parancsnokság felfüggesztette az új, már megalakult egységek Ukrajnába küldését a közelmúltbeli orosz veszteségek és az orosz katonai parancsnoksággal szembeni széles körű bizalmatlanság miatt, ami miatt számos önkéntes kategorikusan elutasította a harcokban való részvételt. Ez az értékelés még nincs megerősítve, de az ukrán ellentámadás sikere miatti alacsony morál pusztítónak bizonyulhat a Kreml amúgy is gyenge képességeire nézve, hogy érdemi harci képességeket hozzon létre. Ezeknek az újonnan felállított egységeknek a bevetése az ukrán ellentámadások elleni védelmi vonalak megerősítésére hadműveleti szempontból megalapozott döntés lenne az orosz katonai vezetés részéről; és e bevetések késleltetése vagy esetleges felfüggesztése időt ad az ukrán csapatoknak, hogy megszilárdítsák, majd – ha úgy döntenek – folytassák az offenzívát, anélkül, hogy az újonnan érkezett és friss (bár alulképzett és alulerősített) egységekkel kellene szembenézniük.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg továbbra is jelentős előnyöket ér el a Herszoni Területen, és folyamatosan rontja az orosz erők morálját és harci képességeit ezen a területen.
      • Az orosz katonai parancsnokság a közelmúltbeli orosz veszteségek és a morál általános romlása miatt felfüggesztheti az újonnan felállított egységek Ukrajnába történő telepítését.
      • Az orosz egységek nem erősítik meg az új frontvonalat az ukrán térnyerést követően a keleti Harkivi Területen, és aktívan menekülnek a területről, vagy más tengelyekre csoportosulnak át.
      • Az ukrán csapatok továbbra is célba vették az orosz katonai eszközöket és állásokat a Herszoni Területen, valószínűleg folyamatosan rombolva azokat.
      • Izjum ukrán visszafoglalása valószínűleg rontotta az orosz haderő azon képességét, hogy tüzérségi csapásokat hajtson végre az Izjum-Szlovjanszk autópálya mentén.
      • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) második tartalék áramszállító vezetékét.
      • Ukrajna átfogó ellentámadása károsítja az orosz közigazgatási képességeket, és messze az érintkezési vonal mögé szorítja az orosz távozókat Ukrajna megszállt részeiről.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna: (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán csapatok szeptember 12-én folytatták az ukrán erők térnyerésének megszilárdítását a keleti Harkivi területen. Az ukrán Azov-ezred különleges alakulatának Harkiv megyei különítménye közölte, hogy az ukrán egységek ellenőrzésük alá vonták Harkiv megye teljes északkeleti részét a Veszele-Vovcsanszk vonal mentén. Ukrán források megerősítették, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták Dvorcsinát (Harkiv városától 100 km-re keletre) és Ternovát (Harkiv várostól 30 km-re északkeletre), ami jól mutatja az ukrán előrenyomulás hatótávolságát Harkiv megye északkeleti részén. Az ukrán légi támadó parancsnokság azt is állította, hogy az ukrán ejtőernyősök ellenőrzésük alá vonták Bohorodicsnét, egy kis települést az északnyugati Donyecki területen, közvetlenül a délkeleti Harkivi terület határa mentén. A geolokációs felvételek azt mutatják továbbá, hogy az ukrán csapatok teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták a Bohorodicsnétől 3 km-re keletre fekvő Szvjatohirszket.

Orosz források azt állították, hogy a front nagyrészt stabilizálódott az Oszkil folyónál, amely közvetlenül a Harkiv-Luhanszki terület határától nyugatra folyik. Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán és orosz erők Liman körül harcolnak, de Liman továbbra is az orosz és a proxy erők ellenőrzése alatt áll. Egyes orosz források aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy az ukrán csapatok megpróbálnak átkelni a Sziverszkij Donyec folyón Zakitne környékén (Limantól mintegy 15 km-re délkeletre), hogy visszafoglalják Jampilt. Az orosz források látszólag a Liman-Jampil vonalra összpontosítanak, mint az ukrán előrenyomulás következő potenciális célpontjára.

Az orosz egységek nem erősítik meg az új frontvonalat az ukrán térnyeréseket követően a keleti Harkiv területen, és aktívan menekülnek a területről, vagy más tengelyekre csoportosítanak át. Ukrán források azt állították, hogy az összes orosz erő elhagyta a Luhanszki területen található Szvatovét (mintegy 45 km-re keletre a jelenlegi ukrán állásoktól az Oszkil folyó mentén), és hogy csak a Luhanszki Népköztársaság ( LNK ) milícia elemei – valószínűleg helyi lakosok – maradtak Szvatovében. A közösségi médiában közzétett felvételeken kilométereken át húzódó kocsisorok láthatók Scsasztja és Sztanyiszja Luhanszka közelében, amelyek mindkettő a régóta birtokolt LNK területének határán és az orosz határhoz közel vannak. Az orosz csapatok és az oroszbarát kollaboránsok valószínűleg a gyors ukrán térnyerés pszichológiai nyomását érzik, és igyekeznek eltávolodni az új frontvonal közelében lévő településekről, amelyeket az ukrán előrenyomulással szemben sebezhetőnek tartanak. Egyes proxy erők a jelentések szerint már átcsoportosításra is kerültek a Harkivi területről a délnyugati Donyecki területre, ami azt jelzi, hogy az orosz hadvezetés nem tekinti prioritásnak az Oszkil folyótól keletre fekvő sebezhető állások megerősítését.

Dél-Ukrajna: (Herszoni Terület):

Ukrán katonai vezetők szeptember 12-én hangsúlyozták, hogy az ukrán csapatok kézzelfogható győzelmeket érnek el a Herszoni Területen. Az ukrán Kakhovka Operatív Csoport bejelentette, hogy az ukrán erők 4 és 12 km közötti mélységben hatoltak be a frontvonalba meg nem határozott körzetekben, ami több mint 500 négyzetkilométernyi felszabadított területet jelent. A Kakhovka Csoport közölte, hogy az ukrán csapatok 13 települést szabadítottak fel, köztük Viszokopillja, Novovozneszenszke, Bilohirka, Szuhij Sztavok és Mirolubivka településeket. Ukrán katonai illetékesek azt is közölték, hogy az ukrán csapatok folytatják a hadműveleti akadályozó hadjáratot, és rendszeresen csapást mérnek orosz katonai, logisztikai és szállítási eszközökre Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz 810. haditengerészeti gyalogosdandár elvesztette állományának több mint 85%-át, és most nem hajlandó visszatérni a harcba, ami arra utal, hogy még a dandár szintű elemek is jelentős veszteségeket szenvedtek az ukrán ellentámadás következtében.

A közösségi médiában a Herszon terület lakói által készített felvételek további vizuális bizonyítékot szolgáltatnak a Herszon területen lévő orosz eszközök és állások elleni ukrán csapásokról. A szeptember 12-én közzétett felvételeken füst látható az Antonivszkij híd közelében Herszon városában egy ukrán csapást követően, és a lakosok robbanások hangjáról számoltak be Herszon város környékén. Ukrán források továbbá arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok sikeresen megsemmisítettek két orosz pontonhidat Darivka (Herszon várostól 15 km-re északkeletre) és Nova Kakhovka (Herszon várostól 55 km-re keletre) közelében, így ideiglenesen lehetetlenné tették az átkelést az Inhulec és a Dnyeper folyókon ezeken a területeken.


Sem orosz, sem ukrán források nem beszéltek a szeptember 12-i szárazföldi manőverekről a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén. Orosz és ukrán források megvitatták az ukrán állások elleni orosz közvetett tűztámadásokat Herszon megye északi és nyugati részén, megerősítve, hogy az ukrán csapatok a közelmúltban visszafoglalt állásokat tartják a Dnyipropetrovszki terület határának közelében és a Szuhoj Sztavok zóna közelében Herszon megye nyugati részén. Az orosz védelmi minisztérium továbbra is valószínűleg túlzó számokat közölt az ukrán veszteségekről Herszon megye területén, de szeptember 12-én nem tett további bejelentéseket. Az orosz források egyre inkább arra összpontosítanak, hogy kommentálják az ukrán előrenyomulást Harkiv megye területén.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Izjum ukrán visszafoglalása valószínűleg rontotta az orosz erők azon képességét, hogy tüzérségi csapásokat hajtsanak végre az Izjum-Szlovjanszk autópálya mentén. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők szeptember 12-én nem hajtottak végre tüzérségi csapásokat Szlovjanszk irányába, valószínűleg a Szlovjanszktól északnyugatra, az E40-es autópályán lévő településekre utalva. Az orosz egységek továbbra is rutinszerűen lőtték Szlovjanszkot és a környező területet kelet, délkelet és dél felé.

Az orosz hadsereg szeptember 12-én folytatta a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Bakhmut és Avdiivka környéki különböző települések ellen. A támadások folytatása ezen a területen, távol az ellentámadás frontvonalától azért figyelemre méltó, mert a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes kapta a felelősséget az erők nyugati csoportosításáért, amely a Harkivi Területen volt, miután a terület nagy részét elvesztették az ukrán erők. Lapin nem mutatta semmi jelét annak, hogy változtatni szándékozna a folyamatban lévő korlátozott offenzív kampányán, annak ellenére, hogy hirtelen felelősséget kapott egy összeomló frontért. Ehelyett úgy tűnik, hogy eltökélten folytatja a csapásokat, amelyeknek nincs érdemi esélyük arra, hogy hadműveleti szempontból jelentős, nemhogy döntő előnyöket biztosítsanak. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzelést az érintkezési vonal mentén a Donyecki Területen.


Az orosz haderő nem hajtott végre szárazföldi támadásokat a nyugati donyecki területen vagy a keleti zaporizzsjai területen, és folytatta a rutinszerű tüzelést az érintkezési vonal mentén Huljajpoletól keletre. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők Vuhledar térségében összpontosulnak, és aggodalmukat fejezték ki, hogy az ukrán csapatok a következő napokban szárazföldi támadásokat indíthatnak Vuhledar felé. Egy orosz forrás azonban azt állította, hogy az ukrán erők ezen a területen azóta szétszéledtek.

Az orosz haderő nem hajtott végre támadásokat a Zaporizzsjai Területen Huljajpoletól nyugatra, és szeptember 12-én folytatta a rutinszerű tüzelést az egész Mikolajivi Területen. Az orosz erők szintén folytatták a rutinszerű ágyúzást Dnyipropetrovszki Területen a Kakhovka víztározó északi partja mentén.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 12-én bejelentette, hogy helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) második tartalék áramátviteli vonalát. A NAÜ szerint ez az áramátviteli vonal lehetővé teszi az Energoatom számára, hogy az egyik áramvezetéket tartalékban tartsa, míg a másik vonal a ZNPP számára biztosítja az alapvető biztonsági műveletek fenntartásához szükséges villamos energiát a hideg leállás alatt és után. A ZNPP több áramátviteli vonalának helyreállítása visszaállítja azokat a biztosítékokat, amelyeket korábban a ZNPP orosz militarizálása és valószínűsíthetően bombázása veszélyeztetett vagy megszűntetett. Vlagyimir Rogov, az orosz Zaporizzsjai Terület megszállási tisztviselője kijelentette, hogy a ZNPP működése újraindulhat, miután a bombázás megszűnik és az érintkezési vonal eltávolodik az erőműtől, ami azt jelzi, hogy az orosz tisztviselők valószínűleg remélik, hogy a jövőben újraindíthatják az erőművet és az energiatermelését az orosz hálózatok felé irányíthatják. Az orosz hatóságoknak nincs hivatalos felhatalmazása arra, hogy elrendeljék az erőmű be- vagy leállítását, és valószínűleg vagy le kell cserélniük, vagy kényszeríteniük kell az erőművet üzemeltető ukránokat az újraindításra.


A megszállt területek hírei:

Ukrajna átfogó ellentámadása károsítja az orosz közigazgatási képességeket, és az oroszok távozását Ukrajna megszállt részeiről messze az érintkezési vonal mögé tereli. Az Ukrán Ellenállási Központ szeptember 12-én jelentette, hogy az orosz csapatok az egész megszállt Herszoni Területen korlátozták az általános mozgásszabadságot, megerősítették a katonai ellenőrzőpontokat, és fokozták a fosztogatást, különösen a motorkerékpárokat – mindez az orosz elkeseredés nyilvánvaló jele. Az orosz erők talán mopedeket és motorkerékpárokat zsákmányolnak, hogy egy esetleges katonai összeomlás esetén elmeneküljenek. A megszállt Krím oroszok által támogatott vezetője, Szergej Akszjonov szeptember 12-én azt állította, hogy az orosz FSZB tisztjei ukrán „terroristákat” tartóztattak le, akik támadást terveztek a herszoni megszállási adminisztráció ellen. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz erők szeptember 12-én Mariupol környékén megerősítették az őrjáratokat és az ellenőrző pontokat, hogy meghiúsítsák az ukrán „szabotázst”.

Az ukrán ellentámadások hatásai csökkenthetik annak valószínűségét, hogy Oroszország a következő hónapban színlelt annexiós népszavazást tart a megszállt területeken. A Központ arról számolt be, hogy „néhány” szakember továbbra is a megszállt Herszonban tartózkodik, de a Kreml „szünetelteti” a népszavazást. A Zaporizzsjai Terület Oroszország által kinevezett vezetője, Jevgenyij Balickij szeptember 12-én azt állította, hogy a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció megtartja az annexiós népszavazást, „amint biztonság szempontjából készen állunk”. Balickij azt is állította, hogy a zaporizzsjai lakosok 86%-a támogatja a terület orosz annektálását – ami vagy arra utal, hogy a megszállási tisztviselők hamis közvélemény-kutatásokat végeznek a tervezett népszavazásuk támogatására, vagy arra, hogy előre meghatározták az ál-referendum eredményét.

Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az ukrán erők arcfelismerést és más hírszerzési eszközöket fognak használni az orosz tisztviselők és ukrán kollaboránsok azonosítására az újonnan felszabadított ukrán területeken. Az ukrán csapatok szeptember 9-én letartóztatták a Harkivi Területen lévő Ivanivka falu megszálló közigazgatásának vezetőjét és szeptember 11-re a Harkivi Területen lévő Balaklija megszálló rendőrség kollaboráns vezetőjét, és azt tervezik, hogy mindkét tisztviselőt bíróság elé állítják.

Ezek voltak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen következik az összefoglaló második része, melyben sok szó esik majd a mozgósításról és – érdekes módon – a pedagógiáról.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!