Szele Tamás: Gátrobbantók

Ukrajnában a harcok tovább folynak, de az elmúlt nap folyamán már nem számolhatok be akkora területi nyereségekről és veszteségekről, mint korábban: az ukránok mintha levették volna a hétmérföldes csizmát, az oroszok a biztonság kedvéért még magukon tartják a nyúlcipőt, mert sosem lehet tudni. Az ukrán offenzíva előrenyomulása mintha lassulna.

De nem áll le, annak ellenére sem, hogy az orosz erők már a civil infrastruktúrát támadják a még rendelkezésükre álló leghatékonyabb fegyverekkel: a tegnap esti gátrobbantás Kiviij Rihnél sok kárt okozott, de ha az volt a célja, hogy az Inhulec folyó szintje megemelkedjen, és ezzel kiöntse helyéből az ukrán hídfőállásokat, elsodorja az ukrán pontonhidakat, az nem sikerült. Sikerült viszont elönteni Krivij Rih városát és a lakosság számára kínokat okozni: még jó, hogy az orosz hadsereg – saját állítása szerint – sosem lő civil célpontokra. Most már csak arra lennék kíváncsi, hogyan lett a víztározó gátja katonai létesítmény, mert én még katonai duzzasztógátat nem láttam. Nincs is.

De tekintsük inkább részletesen az elmúlt 24 óra harctéri eseményeit, melyeket most is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” arca lett. Prigozsin szeptember 14-én toborzó beszédet tartott, amelyben bejelentette, hogy az orosz foglyok július 1-je óta részt vesznek a háborúban, amikor is közreműködtek a Vuhlehirszka hőerőmű elfoglalásában. Egy orosz katonai blogger megjegyezte, hogy Prigozsin egy „sztálinista” módszert vezet be, amely lehetővé teszi a Kreml számára, hogy elkerülje egy általános mozgósítás elrendelését, amely társadalmi feszültségeket szíthatna az orosz társadalomban. A katonai bloggerek következetesen dicsérték Prigozsin ukrajnai sikereit, sőt egyesek szerint le kellene váltania Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, akit a bloggerek és a Kreml szakértői a Harkiv terület körüli orosz vereségért okolnak. Makszim Fomin orosz katonai tudósító és blogger (alias Vladlen Tatarsky) azt állította, hogy beszélt Prigozsinnal az ukrán–orosz határon kialakult helyzetről, miután az orosz erők kivonultak a térségből. A Prigozsin-Fomin találkozó, ha megtörtént, azt jelezheti, hogy a Kreml megpróbálja kezelni a katonai bloggerek hónapok óta tartó panaszait, miszerint az orosz védelmi minisztérium nem hallotta meg az orosz felsőbb vezetés eredménytelenségét kiemelő kritikájukat. Prigozsin Putyin közeli bizalmasa, és a bloggerekkel kialakuló kapcsolata segíthet megtartani a bloggerek támogatását a Kreml háborús erőfeszítései iránt, miközben bűnbaknak kiáltja ki Sojgut és az orosz védelmi minisztériumot a Harkiv területi vereségért. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml az orosz bloggerek és nacionalisták követeléseire reagálva megváltoztatta tájékoztatási megközelítését, ami arra utal, hogy Putyin igyekszik visszaszerezni az orosz kudarcok miatt elidegenedett kritikus bloggerközösséget.

Az orosz erők szeptember 14-én valószínűleg az ukrán hidrotechnikai infrastruktúrát vették célba a nyugati Dnyipropetrovszki területen, hogy megzavarják az Inhulec folyón átívelő ukrán műveleteket. Ukrán források arról számoltak be, hogy nyolc orosz cirkálórakéta csapódott be meg nem határozott célpontokra a Dnyipropetrovszki Területhez tartozó Krivij Rihben, és kiterjedt áradást okozott Krivij Rih egyes területein. Orosz források a célpont helyeként a Karacsun gátat azonosították, amely az Inhulec folyó mentén fekszik Krivij Rih nyugati külterületén. Az orosz erők valószínűleg a Karacsun gátat vették célba, hogy megrongálják a folyásirányban lejjebb lévő ukrán pontonhidakat, különösen a közelmúltban érkezett jelentések fényében, amelyek szerint az ukrán csapatok megpróbálják kiterjeszteni hídfőállásukat az Inhulec folyó felett Davidiv Brid közelében, a folyamatban lévő herszoni ellentámadás részeként.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” arca lett.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg az ukrán hidrotechnikai infrastruktúrát vette célba a Dnyipropetrovszki területen, hogy megzavarják Ukrajna azon képességét, hogy az Inhulec folyón átkeljen.
      • Az ukrán ellentámadás a keleti Harkivi területen továbbra is rombolja az orosz csapatok helyzetét, tüzérségét és légvédelmét.
      • Orosz és ukrán források ukrán szárazföldi támadásokról számoltak be a Herszoni Terület északi részén, a nyugati Herszoni Területen és Herszon városától északnyugatra, de nem számoltak be jelentősebb előnyökről.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén és Donyeck városától északnyugatra és délnyugatra.
      • Az önkéntes zászlóaljak finanszírozása valószínűleg pénzügyi terhet ró az orosz városokra és területekre.
      • Az orosz megszálló hatóságok szeptember 14-én lekapcsolták a mobilinternetet a megszállt Luhanszki Területen, valószínűleg az orosz műveleti biztonság megőrzése és az információs környezet jobb ellenőrzése érdekében, mivel az orosz erők, a megszálló tisztviselők és a kollaboránsok az újonnan felszabadított Harkivi területről az orosz és orosz ellenőrzés alatt álló területekre menekülnek.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna: (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán ellentámadás Kelet-Harkiv területén továbbra is csökkenti az orosz egységek erejét és fenyegeti az orosz tüzérséget és légvédelmet. Az ukrán vezérkar szeptember 14-én jelentette, hogy a Harkiv várost ért orosz tüzérségi támadások intenzitása jelentősen csökkent, ami arra utal, hogy az ukrán ellentámadás rontotta az oroszok képességét arra, hogy rutinszerű tüzérségi csapásokat mérjenek Harkiv város központjára, mivel az orosz alakulatokat kelet felé, az Oszkil folyó felé és északra, vissza Oroszországba szorították. Az ukrán előrenyomulás Kelet-Ukrajnában valószínűleg arra kényszerítette az orosz hadsereget, hogy a légvédelmi rendszereket távolabb vonják a frontvonalaktól, hogy megvédjék azokat az ukrán tüzérségi tűzzel szemben, ami potenciálisan kiteszi a frontvonalban lévő orosz csapatokat a légitámadásoknak. Az ukrán vezérkar szeptember 14-én jelentette, hogy szeptember 11-én és 12-én az orosz határ irányába S–300-as és Buk rendszereket szállító orosz konvojok haladtak át a Luhanszki terület Lutuhine városán.

Orosz források továbbra is korlátozott ukrán támadásokról beszéltek Harkiv keleti, Donyeck északi és Luhanszk nyugati részén. Több orosz blogger azt állította, hogy orosz és proxy erők védekeznek a Donyecki terület északi részén lévő Liman közelében az ukrán támadások ellen. Orosz források arról is beszámoltak, hogy harcok folynak Bilohorivkában (a Donyeck-Luhanszki terület határa mentén) és a közeli Sziverszk környéki településeken. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy orosz csapatok támadást kíséreltek meg Spirnében (12 km-re délre Bilohorivkától), valószínűleg azért, hogy észak felé nyomuljanak és veszélyeztessék a Bilohorivkában lévő ukrán erőket.

Dél-Ukrajna: (Herszon terület):

Az ukrán katonai források szeptember 14-én fenntartották a műveleti csendet. Olekszandr Szamojlenko, a Herszon Területi Tanács vezetője bejelentette, hogy az ukrán egységek felszabadították a Herszon várostól mintegy 23 km-re északnyugatra fekvő Kiszelivkát, de ukrán katonai tisztviselők egyelőre nem erősítették meg a település felszabadítását. Az ISW nem látott semmilyen vizuális bizonyítékot, amely alátámasztaná Szamojlenko kijelentését, és orosz források cáfolták az ukrán helyi jelentéseket a térségben történt előrenyomulásról. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán csapások folyamatosan aláássák az orosz erőfeszítéseket a Dnyeper folyón átívelő Kakhovka híd javítására, és járhatatlanná tették az Inhulec folyó feletti Darivka pontonhídját. Az ukrán erők a jelentések szerint továbbra is célba vették az orosz átkelőket Antonivka környékén, és tüzelnek az orosz konvojokra Az ukrán csapatok folytatták a megtorló hadjáratukat, és a jelentések szerint célba vették az orosz ember- és eszközkoncentrációs pontokat Hola Prisztanban (kb. 12 km-re délnyugatra Herszon városától), Dudcsanyban és Milovéban (mindkettő a T0403-as autópályán). A Déli Operatív Parancsnokság azt is közölte, hogy az ukrán erők négy lőszerraktárban okoztak károkat Herszon körzetben. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is lakott területeken szállásoltak el csapatokat, különösen a Herszon terület és Krím határától északra fekvő Csaplinka körzetben.

A közösségi médiában közzétett felvételek és az oroszok által kinevezett megszálló tisztviselők nyilatkozatai megerősítik a folyamatban lévő ukrán megtorló hadjáratot. A geolokációs felvételeken látható volt a Felsőbb Sportiskolára mért ukrán csapás utóhatása, amely állítólag az orosz csapatok koncentrációs területéül szolgált. A geolokációs felvételeken az is látható, hogy egy ukrán önkéntes légi felderítő egység csapást mért egy orosz raktárépületre Velika Olekszandrivkában, a T2207-es országúton. A lakosok arról is beszámoltak, hogy robbanások hangját és hat rakétacsapást hallottak Herszon város közelében. A Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Szaldo kijelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek az Antonivszkij hídra, de megjegyezte, hogy a megszálló hatóságok továbbra is használják a kompátkelőket a térségben. A Herszoni Terület megszálló közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt állította, hogy az ukrán erők lőttek egy kompra, amely civileket szállított át a Dnyipro folyón az Antonivszkij híd közelében. Számos geolokációs videó mutatja, hogy az orosz erők kompokat használnak katonai felszerelés átvitelére a Dnyipro folyón, és Sztremouszov nem szolgált bizonyítékkal állításai alátámasztására.

Ukrán és orosz források szeptember 14-én három fő területen azonosítottak kinetikus tevékenységet: Herszon városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő körül, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, Viszokopillja közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán alakulatok védelmi intézkedéseket foganatosítottak Poszad-Pokrovszke közelében (kb. 30 km-re északnyugatra Herszon várostól), és szondázó műveleteket hajtanak végre, tüzelve az orosz védelmet Blahodatne és Barvinok körzetében (Poszad-Pokrovszkétől délre). Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Novohrihorivka (29 km-re északnyugatra Herszon várostól) és Bezimenne közelében az Inhulec folyó mellett. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők lőtték Mala Seideminukát és Novohredevne-t – mindkét települést az Inhulec mellett, Blahodativkától délre –, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok a Szuhoj Sztavok zónából nyugatabbra nyomultak előre. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt is állította, hogy az orosz erők ukrán katonai felszerelést semmisítettek meg Bruskinszkében, a Davidiv Bridbe vezető T2207-es országút mentén. Egy blogger azt is állította, hogy az ukrán erők Arhanhelskét (Viszokopilljától délnyugatra) és Kosztyirkát (Viszokopilljától délkeletre) támadják. Egy másik blogger azt is állította, hogy az orosz erők ukrán erőkre is csapást mértek Potomkinében (Viszokopilljától délkeletre).

Az orosz védelmi minisztérium szeptember 14-én nem kommentálta a Herszoni Területen kialakult helyzetet, csak annyit állított, hogy orosz csapatok csapást mértek ukrán állásokra a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok szeptember 14-én folytatták a szárazföldi támadásokat az egész Donyecki Területen. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy orosz csapatok, konkrétan a Wagner-csoport különítményei támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól délre. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelme azt állította, hogy a proxy csapatok átvették az ellenőrzést Mikhajilivka és Mikhajilivka Druha felett, mindkettő Bakhmuttól mintegy 12 km-re délnyugatra, a T0513-as országút mentén fekszik. Orosz források arról is beszéltek, hogy folytatódtak az orosz támadások Bakhmut északkeleti részén, Szoledar környékén. Az ukrán vezérkar emellett azt állította, hogy az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck városától északnyugatra és délnyugatra. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Bakhmut, valamint Donyeck városok körül és Donyeck megye nyugati részén.

Az orosz erők szeptember 14-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és folytatták a tüzelést az érintkezési vonal mentén. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy ukrán csapatok gyülekeznek a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén, és hogy az ukrán csapatok sikertelen támadást kíséreltek meg Orikhiv (Zaporizzsja várostól mintegy 50 km-re délkeletre) és Nestrjanka (10 km-re délkeletre) között. Orosz források látszólag attól tartanak, hogy az ukrán csapatok megpróbálhatják megtámadni Vasziljevkát vagy délre nyomulni az oroszok által megszállt Tokmakra. Az orosz erők továbbá folytatták a rutinszerű ágyúzást az egész Mikolajivi és Dnyipropetrovszki Területen.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai hatóságok továbbra is nagymértékben támaszkodnak a feltehetően csecsen egységekre, hogy harci erőt generáljanak az ukrajnai műveletekhez. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) szeptember 14-én jelentette, hogy az orosz vezetés négy csecsen zászlóalj átcsoportosítását tervezi Ukrajnába, de ezek a zászlóaljak jelentősen létszámhiányosak, és főként nem csecsen zsoldosokból állnak, hanem olyan állományból, amely Oroszország gazdaságilag elmaradott régióiból származik. Az oroszbarát csatornákon terjesztett közösségi médiafelvételek csecsen katonák egy különítményét mutatják, amint Ukrajna egy meg nem határozott területére érkeznek.

Az önkéntes zászlóaljak finanszírozása valószínűleg pénzügyi terhet ró az orosz városokra és területekre. A szentpétervári törvényhozó gyűlés egyik ellenzéki tagja, Borisz Visinnyevszkij szeptember 14-én indítványt nyújtott be, amelyben arra kérte a város kormányzóját, hogy magyarázza el, a város költségvetésének mely része biztosítja a város önkéntes zászlóaljainak finanszírozását. A városvezetés elutasította az indítványát, valószínűleg arra utalva, hogy vagy a szentpétervári kormánynak nincs elegendő pénze a zászlóaljra, vagy a zászlóalj finanszírozása a Kremlből érkezik, vagy a város más programokból vonja el a finanszírozást oly módon, amit kínos lenne nyilvánosan beismerni. Az a modell, hogy az önkéntes program egyes részeinek költségeit a települések állják, valószínűleg a Kreml kísérlete volt mind a program költségeinek elfedésére, mind pedig a költségek elosztására.


Az orosz katonai vezetés valószínűleg arra próbálja kényszeríteni a Harkivi Területről evakuált Luhanszki Népköztársaság ( LNK) proxy erőit, hogy a Donyecki Területen lévő frontvonalakra települjenek át ahelyett, hogy az új frontvonalakat erősítenék meg Luhanszkban, a saját tartományukban. Szergej Bratcsuk, az Odessza katonai szóvivője újra megosztott egy Telegram-bejegyzést, amelyben azt állította, hogy a luhanszki nők megpróbáltak tiltakozni az LNK-erők azonnali átcsoportosítása ellen, és megosztott egy videót, amelyen sok egyenruhás és civil látható az utcán egy meg nem nevezett helyen. A proxy erők arra kényszerítése, hogy az állítólagos területükön kívül harcoljanak, valószínűleg súlyosbítja a morális problémákat és az esetleges engedetlenséget a proxy csapatok körében, különösen ha az ukrán erők tovább nyomulnak a Luhanszki Területen.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok szeptember 14-én kikapcsolták a mobilinternetet a megszállt Luhanszki területen, valószínűleg az orosz műveleti biztonság megőrzése és az információs környezet jobb ellenőrzése érdekében, mivel az orosz csapatok, megszálló tisztviselők és kollaboránsok az újonnan felszabadított Harkivi Területről az orosz és orosz ellenőrzés alatt álló területekre menekülnek. A Luhanszki Terület ukrán vezetője, Szerhij Haidai szeptember 14-én arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok látszólag „a védelmi képesség és a biztonság biztosítása érdekében” lekapcsolták az internetet, de utalt arra, hogy a megszálló hatóságok a leállítást legalább részben a nagyszabású evakuálások és fosztogatások elrejtésére szánták.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, mint látjuk, semmi sem dőlt el az elmúlt 24 órában, de az ukrán fél egyre jobban áll – maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!