Szele Tamás: Értelmetlen hadműveletek

Ukrajnában folytatódnak a hadműveletek, éspedig pont úgy, ahogy az utóbbi időben megszoktuk: az ukránok haladnak, közepes tempóban az orosz erők viszont rejtelmes akciókkal múlatják az időt olyan települések környékén – Bakhmut és a donyecki falvak – amelyek számukra nem igazán lehetnek fontosak.

Meglehet, ők sem tudják, mit cselekszenek, ez azonban a templomban mentség, a bíróság előtt már nem mindig, a harcmezőn meg soha: csak gyanítani lehet, hogy van valamiféle stratégiai elképzelésük a céljaikról, bár könnyen meglehet, hogy még sincs, és egyszerűen ösztönös, netán öntudatlan cselekményeket látunk. Esetleg motorikusakat.

De hagyjuk a feltételezéseket, lássuk a konkrét és pontos harctéri hírösszefoglalót, melyet ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg továbbra is értelmetlen támadó hadműveleteket folytat Donyeck város és Bakhmut körül ahelyett, hogy a folyamatosan előrenyomuló ukrán ellentámadások elleni védekezésre összpontosítana. Az orosz csapatok továbbra is támadják Bakhmutot és a Donyeck város melletti különböző falvakat, amelyek érzelmi jelentőséggel bírnak a Donyecki Népköztársaság (DNK) háborúpárti lakosai számára, de egyébként nem sok jelentőséggel bírnak. Az oroszok az Ukrajnában rendelkezésre álló igen korlátozott tartalékok egy részét inkább ezekre az erőfeszítésekre fordítják, mint a sebezhető orosz védelmi vonalakra, amelyeket az Oszkil folyó mentén, a keleti Harkivi területen sietve állítottak fel. Az oroszok nem reménykedhetnek abban, hogy Bakhmut vagy Donyeck város körül elég nagyarányú előnyre tesznek szert ahhoz, hogy az ukrán ellentámadást kisiklassák, és úgy tűnik, hogy folytatják a Donyecki területen való térnyerésre irányuló, szinte gépies erőfeszítéseket, amelyek egyre inkább elszakadni látszanak a hadszíntér általános realitásaitól.

Mivel az oroszok nem tudtak nagyszabású erősítéseket küldeni a keleti Harkivi és a Luhanszki Területre, az oroszok által megszállt északkelet-ukrajnai régió nagy része rendkívül sebezhetővé vált a folyamatos ukrán ellentámadásokkal szemben. Az oroszok talán úgy döntöttek, hogy nem védik meg ezt a területet, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kijelentette, hogy a „különleges katonai művelet” célja Donyeck és Luhanszk megyék „felszabadítása”. Stratégiai értelemben van értelme a dél-ukrajnai orosz térnyerések védelmét előtérbe helyezni Északkelet-Ukrajna megtartásával szemben, mivel a Herszon és Zaporizzsjai terület mind Oroszország, mind Ukrajna számára kritikus terep, míg az északkeleti, ritkán lakott mezőgazdasági területek sokkal kevésbé. A Bakhmut és Donyeck város körül folytatódó orosz támadó hadműveletek azonban, amelyek Oroszország nagyon korlátozott hatékony harci erejének egy részét az ukrán ellentámadások elleni védekezés rovására használják fel, azt jelezhetik, hogy az orosz színtéren a döntéshozatal továbbra is megkérdőjelezhető.

Úgy tűnik, hogy az ukrán erők az Oszkil folyótól keletre és a Sziverszkij Donyec folyótól északra olyan pozíciókat terjesztenek ki, amelyek lehetővé tehetik számukra, hogy bekerítsék a Liman körül tartó orosz csapatokat. A további ukrán előrenyomulás kelet felé, a Sziverszkij Donyec folyó északi partja mentén tarthatatlanná teheti a Liman körüli orosz állásokat, és megnyithatja a Liszicsanszk és végső soron Szeverodonyeck megközelítését. Úgy tűnik, hogy az orosz védők Limanban még mindig nagyrészt a BARS (orosz harcászati hadsereg tartalékosai) tartalékosaiból és a Harkivi Terület ellentámadásában súlyosan megsérült egységek maradványaiból állnak, és úgy tűnik, hogy az oroszok nem irányítanak erősítést a hadszíntér más részeiből ezekre a területekre.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg továbbra is a stratégiailag értelmetlen Donyeck város és Bakhmut körüli támadó hadműveleteket helyezi előtérbe a Harkivi Területen folytatódó ukrán ellentámadással szembeni védelemmel szemben.
      • Az ukrán csapatok felszabadítottak egy települést Limantól délnyugatra, és valószínűleg tovább bővítik pozícióikat a térségben.
      • Az ukrán haderő folytatta a hadműveleteket a Herszoni Területen.
      • Az orosz csapatok továbbra is sikertelen támadásokat folytattak Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • Ukrán források kiterjedt partizántámadásokról számoltak be orosz katonai eszközök és logisztikai eszközök ellen a Zaporizzsjai Terület déli részén.
      • Orosz tisztviselők továbbra is folytatták a kriptomobilizációs intézkedéseket, hogy erőket hozzanak létre a háborús orosz erőfeszítésekhez.
      • Az orosz hatóságok azon dolgoznak, hogy a megszállt Donyecki területről 125 „árva” ukrán gyermeket orosz családoknál helyezzenek el.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna ( Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal):

Ukrán és orosz források jelezték, hogy az ukrán egységek szeptember 17-én tovább folytatják a Liman északnyugati és délnyugati pozícióik kiépítését, míg az orosz csapatok fenntartották állásaikat Liman és Jampil térségében. A geolokációs felvételeken látható, hogy az ukrán erők zászlót bontottak Scsurove felett, amely a Sziverszkij Donyec folyó keleti partján, Limantól hat kilométerre délnyugatra található. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón és elérték Studenokot (körülbelül 25 km-re északnyugatra Limantól), miután az orosz erők szeptember 15-én kivonultak a településről. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők lőtték Olekszandrivkát, ami arra utalhat, hogy az ukrán erők nyolc kilométerre haladtak előre Studenoktól. Orosz bloggerek szintén heves harcokat jegyeztek fel Olekszandrivkában és Olekszandrivkától északnyugatra fekvő településeken. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok tüzérségi tüzet zúdítottak Jarovára (10 km-re délkeletre Studenoktól), míg katonai bloggerek harcokat jegyeztek fel a településen, ami valószínűleg ukrán előrenyomulást jelez a térségben. Orosz források aktív harcokról számoltak be Dobrisevében is, a felszabadított Scsurove és a vitatott Jarova között.

Ukrán és orosz források kinetikus tevékenységről számoltak be az Oszkil folyó északi szakaszán, a Harkivi Területen is. Az ukrán vezérkar és az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz erők Dvoricsnát (Kupjanszktól mintegy 17 km-re északkeletre) lövik, míg katonai bloggerek azt feltételezték, hogy az ukrán egységek a településről kelet felé irányuló ellentámadásra készülnek. Geolokációs felvételeken ukrán tüzérségi tűz látható az Oszkil folyó keleti partján, Izjumtól mintegy 38 km-re északkeletre működő orosz katonai eszközökre.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Az ukrán katonai tisztviselők szeptember 17-én fenntartották a műveleti csendet az ellentámadás előrehaladásával kapcsolatban, de megjegyezték, hogy az ukrán hadművelet folytatódik a Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán egységek csapást mértek egy alternatív orosz pontonátkelőre Szadove közelében (kb. 17 km-re keletre Herszon városától), egy elektronikai hadviselési (EW) állomásra Nova Kakhovkában, valamint egy orosz koncentrációs területre Sztara Zburijivkában (kb. 23 km-re délnyugatra Herszon várostól). Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy az orosz erők visszavonulási útvonalakat készítenek elő, beleértve egy új átkelőt a Kakhovka vízerőmű területén, a Dnyeper folyón átívelő orosz átkelők elleni ukrán csapások miatt. Ukrán katonai illetékesek megjegyezték, hogy a Herszon városára szeptember 10-én mért ukrán csapás több mint 180 orosz katona halálát okozta. A közösségi médiából származó felvételek alátámasztják az ukrán hivatalos nyilatkozatokat a Herszon területen folytatott megtorló hadjárat folytatásáról. A lakosok füstről és robbanásokról számoltak be Antonivkában (a Dnyeper folyó bal partján) és Nova Kakhovkában.

Ukrán és orosz források három fő területről jelentettek kinetikus tevékenységet: Herszon városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, Viszokopillja közelében. Az orosz védelmi minisztérium és az orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz egységek szeptember 16-án visszavertek egy ukrán „nagyszabású” támadást Pravdine (kb. 28 km-re északnyugatra Herszon városától) ellen. Egyes bloggerek pontosították, hogy az ukrán erők legfeljebb két megerősített századdal (valószínűleg egy zászlóaljnál kisebb erővel) nyomultak előre az orosz védelmen keresztül Pravdine felé, ami aligha számít nagyszabású támadásnak. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbálták megtámadni Pravdine felől Sztepova Dolinát (a Pravdine-től északra fekvő következő települést). Egy blogger azt állította, hogy az ukrán erők helikoptereket használnak arra, hogy csapatokat szállítsanak Szuhij Sztavokba (kb. 12 km-re délkeletre a hídfőtől), ami ha igaz, valószínűleg az orosz légvédelem csökkent kapacitását jelzi a térségben. Az ukrán és az orosz erők megjegyezték, hogy az orosz egységek továbbra is lövik a várost és légicsapásokat mérnek Szuhij Sztavokra. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán erők orosz állásokat lőttek Davidiv Bridben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy egy orosz felderítő és szabotázscsoport sikertelen előrenyomulást kísérelt meg az ukrán ellenőrzés alatt álló Novovoznyeszenszke (8 km-re délkeletre Viszokopilljától) ellen, és sikertelen támadó műveleteket hajtott végre Arhanhelszke-Ivanivka irányába az Inhulec folyó mentén.

Az orosz haderő a térségben zajló ukrán ellentámadás következtében fokozza a szűrési és társadalmi ellenőrző intézkedéseket Herszon területen. Egy helyi Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az orosz erők szűrési intézkedéseket hajtanak végre a Csajkovszkij utcán, Herszon városban. Az orosz Telegram-csatornák felvételeket tettek közzé orosz katonákról, akik a Herszon városi vasúti terminál közelében meg nem határozott célpontokra lőttek, azt állítva, hogy az orosz erők „terrorellenes műveletet” hajtanak végre.


Orosz főerőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő-Donyecki terület:

Az orosz csapatok folytatták a műveleteket és az erősítéseket a Donyecki területen lévő viszonylag kisebb települések elfoglalását célzó támadó akciókhoz irányították, ahelyett, hogy ezeket az erőket a folyamatban lévő ukrán ellentámadások elleni védekezésre fordították volna. Az orosz egységek szeptember 17-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre és folytatták a rutinszerű tűzharcot az egész Donyecki területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál és attól délre, Avdiivkánál és attól nyugatra, valamint Donyeck városától délnyugatra. Orosz források szerint az orosz egységek fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut keleti és déli külterületén. Orosz források azt állították, hogy az oroszok visszavertek egy ukrán támadást Beresztovénál, Szoledartól 15 km-re északkeletre a T1302-es úton. Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andrjuscsenko szeptember 17-én jelentette, hogy az orosz hadsereg egy 15 orosz tankból álló, a 3. hadtest jelével megjelölt oszlopot szállított Mariupolból Donyeck város felé, valószínűleg a Bakhmut-Donyeck város frontvonal mentén lévő orosz állások megerősítésére.

Az orosz tüzérség szeptember 17-én folytatta az ukrán infrastrukturális létesítmények elleni csapásokat. Lőtték a Szlovjanszki Hőerőművet, ami tüzet okozott és megrongálta a létesítményt. Az ukrán hatóságok azt is közölték, hogy a Mikolajivkát ért orosz lövedékek megszakították a település vízellátását.


A Donyecki Népköztársaság (DNK) hatóságai és más orosz források azzal vádolták az ukrán csapatokat, hogy szeptember 17-én Donyeck városközpontjában kormányzati épületeket támadtak. A DNK területvédelmi parancsnoksága azt állította, hogy az ukrán erők hat darab 155 mm-es NATO-tüzérségi lövedéket lőttek ki egy közigazgatási épületre, az Igazságügyi Minisztérium épületére és a központi postára, négy ember meghalt és nyolc civil megsebesült.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok nem hajtottak végre támadásokat, és folytatták a rutinszerű tüzelést Zaporizzsjai területen, Huljajpolétól nyugatra szeptember 17-én.[ Orosz források szerint az orosz tüzérség nem részletezett infrastruktúrára mért csapást Zaporizzsja városban, valószínűleg az ukrán infrastruktúra célba vételére irányuló folyamatos erőfeszítés részeként. Ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy az oroszok szeptember 16-17-én egész éjszaka és szeptember 17-én reggel a Mikolajivi Területen lévő Ocsakivot (kevesebb mint 10 km-re a Herszon területen lévő Kinburn-szorostól) lőtték, és szeptember 17-én napközben légi- vagy rakétacsapásokat mértek a településre.

Ukrán források kiterjedt partizántámadásokról számoltak be az orosz katonai eszközök és logisztikai eszközök ellen Zaporizzsja megye nyugati részén szeptember 17-én. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy (valószínűleg partizánok) robbanószerkezeteket robbantottak a Nizjany vasútállomáson (40 km-re keletre Tokmaktól), megrongálva a vasúti síneket, amelyeken az orosz hadsereg gyakran szállít katonai felszerelést és utánpótlást a megszállt Krímből. Orosz források azt állították, hogy az ukránok tüzérséggel, rakétákkal vagy HIMARS-okkal támadták a Nizjany vasútállomást, de a dokumentált partizántevékenység magas szintje és az ellentmondásos orosz narratíva arra utal, hogy valószínűleg ukrán partizánok hajtották végre a támadást. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere robbanásokról (valószínűleg partizántevékenység miatt) számolt be Bohatirban és Radivonivkában (Melitopol délnyugati peremén), ahol Fedorov szerint az orosz erők katonai bázist létesítettek és katonai felszerelést tárolnak. Az orosz megszálló hatóságok azt állították, hogy „terroristák” (valószínűleg ukrán partizánok) felrobbantották az elektromos vezetékeket Melitopol déli részén, megrongálva a betontartókat az M18/E105 autópályán, amely Melitopolt a Krím félszigettel köti össze.


A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 17-én bejelentette, hogy az ukrán hatóságok szeptember 16-án a külső fő áramvezetékek javítását követően visszakapcsolták a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) az ukrán elektromos hálózatra. Az Energoatom ukrán állami nukleáris ügynökség szeptember 16-án jelentette be, hogy egy nagy konvoj, amely pótalkatrészeket, vegyi reagenseket és dízelüzemanyagot tartalmazott, átutazott az orosz ellenőrző pontokon, és szeptember 16-án érkezett meg a ZNPP-hez, ami lehetővé tette az Energoatom mérnökei számára, hogy elvégezzék a ZNPP ukrán elektromos hálózatra való visszakapcsolásához szükséges javításokat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán egységek szeptember 17-én „folytatták a provokációkat” a ZNPP körüli terület ágyúzásával, de nem szolgáltatott bizonyítékot az állítólagos ágyúzásra. Az orosz csapatok folytatták az Enerhodarral szemben lévő Kakhovka víztározó északi partján lévő területek elleni rutinszerű csapásokat.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok kiképzett katonák hiányában igyekeznek ágyútölteléket keresni az ukrán ellentámadásokkal szemben, és szélsőséges intézkedéseket tesznek a toborzási erőfeszítések felgyorsítása érdekében. Egy szevasztopoli toborzási plakát mindössze 10 napos kiképzést hirdetett az újoncoknak a bevetés előtt a fekete-tengeri flotta 810. gárdista tengerészeti gyalogosdandárjának részeként, amely ukrán források szerint elvesztette állományának több mint 85%-át. A jelentés megjegyezte, hogy a helyiek hasonló plakátokat láttak a krími Bahcsiszerájban, Szimferopolban, Kercsben és Jaltában. 10 nap távolról sem elegendő idő még az alapvető szintű katonai kiképzéshez sem. Az ilyen „csapatok” lekötése inkább tovább rontja az orosz csapatok képességét az ukrán erőkkel szembeni védekezésre és saját támadó műveletek végrehajtására, mintsem hogy növelné az orosz harci teljesítményt.

Az orosz hatóságok továbbra is támogatják a börtönökben a katonai magáncégek (PMC-k) révén történő toborzást. A BBC beszámolt arról, hogy az IK–6 büntetőtelepen egy fogoly apja azt állította, hogy a Wagner-csoport vezetése aktívan támogatja a Wagner-csoportnál való katonai szolgálatot a kegyelemért cserébe, beleértve a kábítószerrel és szexuális bűncselekményekkel kapcsolatosakat, amelyek korábban kizárták az egyéneket a Wagner-csoportnál való foglalkoztatásból. Olga Romanova, a „Rusz Szidja” orosz humanitárius csoport vezetője azt állította, hogy az orosz vezetésű erők legalább 7000 foglyot toboroztak az ukrajnai harcokhoz, nagyjából 35 büntetőtelepet látogattak meg, és látogatásonként átlagosan 200 új foglyot toboroztak.

Az orosz katonák körülményei továbbra is a katonák szerződéses státuszától függően változnak, és orosz források arról számoltak be, hogy rendszeresen előnyben részesítik a „hagyományos” szerződéses katonákat a tartalékosokkal szemben. Az Orosz Ejtőernyősök Szövetsége és egy orosz katonai blogger szeptember 14-én nyilvános felhívást tett közzé, amely részletezi a BARS személyzetével szembeni rossz bánásmódot az ígért juttatások megszerzése, a szerződésük nyilvántartása, valamint az orvosi ellátásuk dokumentálása és minősége terén. A poszt azt állította, hogy az orosz blogger közel két tucat ilyen bánásmódról szóló jelentést gyűjtött össze egyetlen rosztov-na-doni egységtől, és hogy a BARS személyzet egy részét pénz és ellátmány nélkül dobták az utcára, hogy hazatérjenek, és néhányan kezeletlen sérülésekkel érkeztek haza. A poszt felhívást intézett az orosz védelmi minisztériumhoz, hogy védje meg a katonai személyzet jogait, és vonja felelősségre az egyenlőtlen bánásmód legsúlyosabb felelőseit.

Az orosz szövetségi szubjektumok továbbra is katonai személyzetet telepítenek Ukrajnába. Ramzan Kadirov csecsenföldi államfő bejelentette, hogy szeptember 16-án több csecsen Szpecnaz alakulat, köztük egy meg nem nevezett mesterlövész szakasz és több megerősített aknavetős, légvédelmi, utász és rohamosztagos század elhagyta a csecsenföldi Groznijt egy meg nem nevezett donbásszi helyszínre.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok arról számoltak be, hogy az Oroszországba örökbefogadás céljából erőszakkal kitoloncolt ukrán gyermekek orosz állampolgárságot kaptak, és előfordulhat, hogy elválasztják őket testvéreiktől. Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos kijelentette, hogy az orosz hatóságok azon dolgoznak, hogy a megszállt Donyecki területről 125 „árva” ukrán gyermeket orosz családokhoz helyezzenek el, de előfordulhat, hogy a több mint hétgyermekes családokból el kell választani a testvéreket. Lvova-Belova kijelentette, hogy az orosz hatóságok már megadták ezeknek a gyerekeknek az orosz állampolgárságot, és „pszichológiai vizsgálatokat” végeznek, hogy meghatározzák a megfelelő elhelyezést orosz családoknál. Amint arról az ISW korábban beszámolt, a gyermekek erőszakos áthelyezése egyik csoportból a másikba „azzal a szándékkal, hogy részben vagy egészben elpusztítsanak egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportot”, a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősül.

Az orosz hatóságok fokozzák a megszállási rendszerrel szembenálló ukránok azonosítására és őrizetbe vételére irányuló intézkedéseket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a Zaporizzsjai Terület megszálló hatóságai nemrégiben bejelentették a hazafias ukránok elleni „szankciók” szigorítását, és ukrán aktivistákat fenyegetnek azzal, hogy kényszertoloncolják őket a megszállt Donyecki és Luhanszki Területekre, ahol a megszálló hatóságok az ukrán ellenállási mozgalom tagjainak támogatását halállal büntetendő cselekménynek tekintik. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a megszálló hatóságok a Herszoni Területen hetente ellenőrzik az ukrán vállalkozásokat, és azzal fenyegetőznek, hogy „államosítják” a vállalkozásokat, ha nem működnek együtt a megszálló rezsimmel. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok hazafias ukránokat keresnek Herszon városában úgy, hogy párbeszédeket folytatnak, hogy személyes adatokat halásszanak ki, hamis adománygyűjtéseket szerveznek az ukrán erők számára, vagy az orosz erők bevetéséről kérdeznek, ami után a megszálló hatóságok szűrés céljából őrizetbe veszik az ukránokat. A Roszgvargyija Sajtószolgálata bejelentette, hogy a Roszgvargyijia erői az elmúlt héten „az ukrán fegyveres erők” több mint 50 állítólagos „cinkosát” vették őrizetbe a megszállt Zaporizzsjai és Herszon területeken.

Ukrán illetékesek szeptember 16-17-én közölték, hogy nem ukrán partizánok gyilkolták meg Szergej Gorenko főügyészt és Jekatyerina Szteglenko főügyészhelyettest a Luhanszki Népköztársaság (LNR) főügyészét. Szerhij Haidai, Luhanszk ukrán megyei vezetője azt állította, hogy az LNK belső megosztottsága, konkrétan a Gorenko és Leonyid Pasecsnik LNK vezető közötti szakadás okozta Gorenko halálát. Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó felvetette, hogy helyi szervezett bűnözői csoportok gyilkolhatták meg Gorenkót, vagy hogy az orosz hatóságok az orosz háborús bűnök tanúit takarítják el.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen jön az összefoglaló második része, ma kicsit szelídebb újdonságokkal, mint az elmúlt napok folyamán – hiába, orosz földön is vasárnap van.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: