Szele Tamás: Összfegyvernemi zűrzavar

Ukrajnában most is szólnak a fegyverek, de a trend nem változott – az ukrán hadsereg előre megy, az orosz hátra, már, ahol szabad neki, ugyanis elképzelhető, hogy a tegnap még megmagyarázhatatlannak tűnő donbásszi támadásaiknak az az oka, hogy elnöki parancsot kaptak: nem vonulhatnak vissza. Herszonba ilyen nem érkezett, retirálnak is szépen, szervezetten.

Ott így még elkerülhetik azt a fejvesztett menekülést, ami az orosz fegyveres erőket a harkivi áttöréskor pár napra Ukrajna legnagyobb fegyverszállítójává tette, hiszen annyi hadianyagot, fegyvert, lőszert, járművet és eszközt zsákmányoltak a támadók a menekülő orosz erőktől, hogy még most is alig győzik összegyűjteni. Egy rendezett visszavonulás esetén legalább megsemmisíteni van idő a nehézfegyverzetet.

De hagyjuk a merengést, térjünk a tárgyra, lássuk az elmúlt nap legfontosabb harctéri híreit, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Föderáció fegyveres erőinek hagyományos egységei és alakulatai helyett egyre inkább az irreguláris önkéntes és közvetítő erőkre támaszkodik. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy Putyin a nyár folyamán, és különösen a Harkivi Terület körüli vereséget követően megkerülte az orosz felsőbb katonai parancsnokságot és a Védelmi Minisztérium vezetését. Putyinnak a katonai parancsnoksággal és az orosz (Védelmi) Minisztériummal való megromlott viszonya részben magyarázhatja, hogy a Kreml egyre inkább arra összpontosít, hogy rosszul felkészült önkénteseket toborozzon ad-hoc szabálytalan egységekbe ahelyett, hogy megpróbálná őket tartalékba vagy a rendszeres orosz harci egységek utánpótlásába vonni.

Egy neves orosz katonai blogger arról számolt be, hogy az orosz hadsereg „már megkezdte a 4. hadtest megalakításának és személyi állományának a kialakítását, legalábbis dokumentációs szinten.” A jelentés igaz lehet, tekintettel arra, hogy a közelmúltban a Kreml képviselői a Harkiv terület körüli orosz vereséget követően Oroszország-szerte több regionális önkéntes egység megalakítását szorgalmazták a Kreml képviselői körében. Az orosz szövetségi szubjektumok már korábban, a 3. hadtest megalakulása körül elkezdték hirdetni az önkéntes egységekben való szerződéses szolgálatot. Az orosz haderő is egyre inkább foglyokat toboroz, kozák egységeket von be, beveti az orosz biztonsági szolgálatok elemeit, mint az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a Roszgvargyija, és titokban mozgósít embereket a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékből. Az irreguláris egységek kialakítására való folyamatos összpontosítás némi kritikát kap a nyugalmazott orosz tisztektől, akik az önkéntes zászlóaljak helyett inkább rendes, hagyományos hadosztályokat követelnek.

Az ilyen ad-hoc egységek megalakulása további feszültségekhez, egyenlőtlenségekhez és az erők közötti kohézió általános hiányához vezet. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz fegyveres erők megtagadták a veteránjuttatások kifizetését, az egyszeri besorozási bónuszokat, vagy az orvosi ellátást a BARS (orosz harcoló hadsereg tartalékosai) katonáinak. Egyes katonai alakulatok pénzügyi ösztönzőket kínálnak minden egyes kilométerért, amit a katona egysége előrehalad, ami valószínűleg kevés katona számára lesz hasznos, tekintve, hogy az orosz erők szinte mindenhol védekezésben vannak, kivéve a Bakhmut és Donyeck város körüli területeket, ahol az előnyök lassan és nagyon korlátozottan jelentkeztek. Az orosz ellenzéki Insider kiadvány etnikai diszkriminációról számolt be a csecsen egységeken belüli esetekről, megjegyezve, hogy a csecsen vezetés nem csecseneket telepít a frontvonalakra. A hivatásos katonák valószínűleg viselkedési problémákkal fognak szembesülni a besorozott foglyok között, különösen figyelembe véve az erőszakos bűncselekményekért, kábítószerekért és nemi erőszakért elítélt foglyok valószínűsíthető túlsúlyát. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok (LNK és DNK) korábban mindketten elutasították, hogy egymás területéért harcoljanak. Mindezen csoportok eltérő szintű katonai kiképzéssel, decentralizált parancsnoki struktúrákkal, valamint a háborúról alkotott eltérő felfogással és harci motivációval rendelkeznek, ami valószínűbbé teszi a konfliktusokat és a rossz egységkoordinációt. Az egyetlen közös bennük, hogy teljesen elégtelen a kiképzésük és a harcra való felkészítésük.

A szabálytalan, kapkodva kiképzett egységek felállítása kevés hatékony harci erőt ad az Ukrajnában harcoló orosz erőkhöz. A Forbes megjegyezte, hogy a 3. hadtest az ellentámadás során a Harkivi terület körüli orosz állások védelmére sietett, de nem tudott különbséget tenni a célok között, és „felolvadt”. A jelentések szerint a növekvő számú irreguláris orosz csapatok harctérre való érkezése alig vagy egyáltalán nem volt hatással az orosz hadműveletekre.

Az orosz csapatok valószínűleg egy megfontoltabb és ellenőrzöttebb visszavonulást próbálnak végrehajtani a nyugati Herszon területen, hogy elkerüljék azt a kaotikus menekülést, amely a hónap elején jellemezte az orosz védelmi állások összeomlását Harkiv területen. Az oroszok az elmúlt hónapokban jelentősen megerősítették a nyugati Herszon területet, többek között légi egységekkel és legalábbis az 1. Gárdista Páncélos Hadsereg néhány alakulatával. Ezek a látszólag professzionálisabb és jobban kiképzett és felszerelt egységek egy kis területen koncentrálódtak Herszon területen, és felkészültek a várható ellentámadásra. Úgy tűnik, hogy lényegesen jobban teljesítenek, mint az orosz erők a Harkivi területen. Az ukránok megsemmisítették az 1. Gárdista Páncéloshadsereg több egységét Harkiv Területen, megfutamították őket és nagy mennyiségű kiváló minőségű felszerelést zsákmányoltak. A hivatásos orosz katonák rosszabb teljesítménye a Harkivi területen a Herszon területen lévőkhöz képest annak tudható be, hogy az orosz erők koncentrációja a Harkivi területen vékonyabb, valamint annak, hogy az ukrán ellentámadás a Harkivi területen úgy tűnt, hogy meglepte az orosz védőket.

Az ukrán ellentámadás mindazonáltal halad előre a Herszoni Területen, és úgy tűnik, hogy az orosz erők inkább megpróbálják lelassítani és védhetőbb állásokba vonulni, mintsem megállítani vagy visszafordítani azt. A Dnyeper folyón át a nyugati Herszon területre vezető orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) elleni folyamatos ukrán támadások a jelek szerint egyre nagyobb hatással vannak a jobb parton lévő orosz ellátásra – a legutóbbi jelentések szerint az oroszok által elfoglalt Herszon városában élelmiszer- és vízhiány van, és legalábbis átmenetileg csökkent az orosz tüzérségi tűz. Az orosz frontvonalak egyes szektoraiban ráadásul a rossz minőségű helyettesítő egységek összeomlottak, lehetővé téve az ukrán előrenyomulást. Az ukrán csapatok az elkövetkező hetekben valószínűleg visszaszerzik a nyugati Herszon terület nagy részét, ha nem az egészet, ha továbbra is sikerül feltartóztatniuk az orosz GLOC-okat és folytatniuk az előrenyomulást. Az ukrán térnyerés továbbra is lassú lehet, ha az orosz csapatok meg tudják őrizni összetartásukat, de jelentősen felgyorsulhat, ha az orosz erők megtörnek.

Egy neves orosz katonai blogger azt is állította, hogy az orosz hadvezetés a múlt héten „visszavonulást tiltó” parancsot adott ki a Donbászban szolgáló összes egység számára, amely előírja, hogy a tengelyen tevékenykedő orosz egységek tartsák pozícióikat, függetlenül az előttük kialakult helyzettől. Ez a parancs két szempontból is figyelemre méltó lenne, ha a jelentés pontos. Először is, a Donyecki Terület az egyetlen olyan térség Ukrajnában, ahol az orosz hadsereg még mindig támadó hadműveleteket kísérel meg. Szórványos jelentések érkeztek korlátozott ukrán ellentámadásokról, de nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajna nagyszabású ellentámadásra készülne ezen a területen. A parancs azonban arra utal, hogy az orosz hadsereg azonban félhet egy ukrán ellentámadástól. Másodszor, mély bizalmatlanságot mutat a parancsot kapó egységek harci képességeivel szemben, ellentétben azzal a nyilvánvalóan nagyobb bizalommal, amelyet az orosz parancsnokok tanúsítanak a nyugati Herszon területen lévő egységek iránt, ahol a jelek szerint az ellenőrzött visszavonulás végrehajtására irányuló ésszerű erőfeszítések dominálnak.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint egyre inkább a szabálytalan, rosszul kiképzett ad-hoc önkéntes és meghatalmazott egységekre támaszkodik ahelyett, hogy megpróbálná újjáépíteni a sérült vagy megsemmisült hagyományos orosz szárazföldi erők egységeit.
      • Az ukrán csapatok az Oszkil folyó keleti partján, a Harkivi Területen továbbra is erősítik állásaikat, az orosz erőfeszítések ellenére, amelyek célja, hogy visszaszorítsák őket.
      • Az orosz hadsereg a nyugati Herszon területen talán megpróbál ellenőrzött visszavonulással védhetőbb állásokba vonulni, hogy elkerüljék azt a kaotikus visszavonulást, amely szeptember elején az orosz védelem összeomlását jellemezte Harkivban.
      • Az orosz csapatok pusztító ember- és eszközveszteségeket szenvedtek el a Kelet-Ukrajnáért folytatott harcukban és különösen az ukrán harkivi ellentámadás során. Több orosz páncélos és gépesített egységet valószínűleg hatékonyan megsemmisítettek a szeptember 18-án közzétett értékelések szerint.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán hadsereg továbbra is állásokat épít ki az Oszkil folyó keleti partján. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Kupjanszk keleti részén folynak a harcok, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok megszilárdítják korábbi térnyeréseiket. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Kupjanszk ellen. Szerhij Haidai ukrán luhanszki területi vezető olyan felvételeket tett közzé, amelyeken ukrán katonák egy pontonhídon hajtanak át egy tankot egy meg nem határozott helyen, és azt állította, hogy az ukrán csapatok ellenőrzik a folyó keleti partján lévő meg nem határozott helyet. A szeptember 17-én közzétett felvételeken az ukrán alakulatok csónakkal tevékenykednek az Oszkil folyón, és orosz tüzérségi tüzet kapnak, mielőtt a keleti partra nyomulnak.


Egy ukrán tisztviselő kijelentette, hogy az ukrán csapatok megvárják Liman elestét, mielőtt megkezdenék a szárazföldi hadműveleteket Luhanszk terület visszafoglalására. Az ukrán egységek állítólag szeptember 18-án csapást mértek az orosz logisztikai csomópontra a Luhanszk területen lévő Szvatovénál. A Luhanszki Népköztársaság belügyminisztériuma azt állította, hogy az ukrán tüzérság két HIMARS lövedékkel csapást mért egy szállodára és egy buszmegállóra. Az ukránok valószínűleg korábban is csapást mértek orosz katonai célpontokra Szvatovében, ami valószínűleg akadályozza az oroszok képességét Szvatove és más hátországi területek védelmére, ha az ukrán erők az előrenyomulás mellett döntenek. Szvatove a Szeverodonyeck felé vezető orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) csomópontjaként szolgált. Haidai megjegyezte, hogy az orosz haderő erődítményeket létesít a frontvonalhoz közeli területeken, beleértve Szvatove, Trojcke, Rubizsnye és Popaszna területeit. Az orosz hátország elleni ukrán csapások aláássák ezeket az erőfeszítéseket, és rontják az oroszok képességét arra, hogy megvédjék ezeket a területeket, ha Ukrajna előrenyomul. Ezek az állások ráadásul nincsenek közel egymáshoz, és az orosz csapatoknak ezen a területen kihívást jelenthet, hogy ilyen széles területen összefüggő védelmi vonalakat alakítsanak ki.

Az orosz egységek továbbra is támadták a határ menti övezeteket a Harkiv-Belgorodi terület határa mentén, és korlátozott támadást hajtottak végre Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Hoptivkánál, kevesebb mint két kilométerre a nemzetközi határtól.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz csapatok „engednek” és taktikailag jelentős pozíciókat veszítenek meg nem határozott térségekben a Herszoni Területen. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az orosz haderő csökkentette a tüzérségi tűz intenzitását néhány meg nem határozott szakaszon a kontaktvonal mentén. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság azonban megjegyezte, hogy szakasznyi orosz elemek továbbra is sikertelenül próbálják megtámadni az ukrán állásokat meg nem határozott térségekben. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok civileket kényszerítenek arra, hogy megerősítsék az orosz állásokat a keleti Herszon terület és Krím határán fekvő Csonharban, ami arra utalhat, hogy az oroszok védelmet állítanak fel a Dnyeper folyótól délre irányuló ukrán ellentámadásra számítva. Ukrán katonai vezetők hozzátették, hogy az orosz megszállók folytatják a civilek kilakoltatását otthonaikból Herszon városától nyugatra és az északi Herszon területen, és egyre inkább dezertőröket keresnek a térségben.


Ukrán katonai illetékesek és helyi jelentések megjegyzik, hogy az ukrán erők folytatják a megtorló kampányukat a Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz uszályra, amely katonai felszerelést és lőszert szállított, aminek következtében 62 orosz katona vesztette életét és legalább öt páncélozott jármű megsemmisült az előzetes információk szerint. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az ukrán csapások aláásták az Antonivszkij vasúti híd javítására irányuló orosz erőfeszítéseket. Ukrán katonai vezetők egy orosz lőszerraktár megsemmisítéséről is beszámoltak Blahodatnéban, bár nem világos, hogy a Mikolajivi Területen vagy a Herszoni Területen lévő Blahodatne településre utaltak-e. A közösségi média felhasználói arról is beszámoltak, hogy az orosz légvédelem aktiválódott Nova Kakhovkában, legalább 10 perccel azután, hogy egy rakéta csapódott be egy meg nem határozott célpontba. A lakosok füstfelhőkről készült felvételeket tettek közzé az Oleski Körzetben lévő Jubilejnyében (körülbelül 51 km-re délkeletre Herszon városától), és az ukrán déli operatív szóvivő, Natalija Humenyjuk robbanásokat említett Oleskiben, de azok okát nem részletezte. A helyi Telegram-csatornák az északi Herszon terület Beriszlav környékéről is közzétettek felvételeket, megjegyezve, hogy az orosz alakulatok több mint két órája oltják a tüzet.

Ukrán hatóságok tagadták az ukrán erők érintettségét a szeptember 17-ről szeptember 18-ra virradó éjszaka Herszon város belvárosában történt utcai lövöldözésben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt állította, hogy a lövöldözés orosz provokáció volt. Humenyjuk megjegyezte, hogy az ukrán biztonsági szolgálatok már korábban figyelmeztették a civileket a szeptember 17. és szeptember 20. közötti időszakban lakott területeken történő esetleges orosz provokációkra, és azt állította, hogy a Herszon városban történt lövöldözés orosz kísérlet az ukrán haderő lejáratására. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója megjegyezte, hogy az orosz utcai harcok azt jelzik, hogy az ukrán ellentámadás nyomása közepette forrong a feszültség a katonai magáncégek, az orosz fegyveres erők, a csecsen egységek és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elemei között. A Herszoni Területi Katonai Adminisztráció tanácsadója, Szerhij Hlan felvetette, hogy az incidens „olcsó látványosság” volt, és megjegyezte, hogy az orosz megszálló hatóságok propagandanarratívát igyekeznek létrehozni arról, hogy az orosz haderő képes fenntartani a város feletti ellenőrzést. Az orosz közvetítő hatóságok tagadták az ukrán szabotázscsoportok részvételét, és nem közöltek további részleteket. Az orosz közvetítő hatóságok kezdeti tagadása kevésbé valószínűvé teszi azt az értékelést, hogy az incidens az ukrán erők lejáratására irányuló információs művelet része volt. Az incidens inkább azt jelezheti, hogy az orosz erők küzdenek a város ellenőrzésének megtartásáért, esetleg a Podoljak szerint elterjedt belharcok miatt.


Ukrán és orosz források három helyen azonosították a szeptember 18-i kinetikus tevékenységet: Herszon városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, Viszokopillja közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Pravdinenél (kb. 30 km-re északnyugatra Herszon városától), és geolokációs felvételeken ukrán tüzérségi csapásokat lehetett látni a település közelében lévő orosz erőkre. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy ukrán és orosz csapatok továbbra is harcoltak Bezimennénél (kb. 12 km-re délkeletre a hídfőtől), és egyre gyakrabban kommentálták az Inhulec folyón lévő gátakon keletkezett orosz károk által okozott árvíz hatásait az ukrán logisztikára. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők tüzérségi tüzet nyitottak Ukrajinkára, és légicsapást mértek Biljaivkára, mindkettő Viszokopiljától délkeletre, az oroszok által értékelt területen belül. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint ukrán állásokat támadtak Veremiivkában, Ukrajinkától és Biljaivkától északra.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok szeptember 18-án folytatták a korlátozott támadásokat Bakhmut és Avdiivka környékén, és folytatták a rutinszerű tüzérségi tüzet a Donyecki Terület frontvonala mentén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek jelentős veszteségeket szenvedtek az Avdiivka irányában történő támadási kísérlet során, és hogy az egészségügyi létesítmények naponta több mint 30 katonát fogadnak be a Donyecki Népköztársaság (DNR) 1. hadtestének katonái közül. Az orosz tüzérség szeptember 18-án ismét lőtte a Szlovjanszki Hőerőművet, súlyosan megrongálva egy adminisztratív épületet.Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők visszavonultak Zajcevből Csasziv Jar irányába nyugatra.

Szeptember 18-án egy kinetikus esemény állítólag megölt egy ukrán hadifoglyot és megsebesített öt másikat az oroszok által megszállt Olenivka büntetőtelepen, Donyecki területen. A Donyecki Népköztársaság (DNK) azzal vádolta az ukrán csapatokat, hogy szeptember 18-án lőtték a büntetőtelepet. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán erők Uragan rakéta-sorozatvetővel mértek csapást a büntetőtelepre. Dmytro Lyubinec, az emberi jogok ukrán parlamenti képviselője nem erősítette meg, hogy a kinetikus esemény megtörtént-e, de kijelentette, hogy nincsenek információk az áldozatokról, és hogy nem világos, miért lőné Oroszország Olenivkát. Nyugati kiadványok úgy értékelték, hogy az orosz erők valószínűleg egy korábbi támadást hajtottak végre az Olenivka büntetőtelep ellen, amely legalább 53 ukrán hadifoglyot ölt meg és több tucatnyit sebesített meg július 29-én. Az orosz hatóságok az Olenivka büntetőtelep elleni újabb támadást arra használhatják fel, hogy igazolják a július 29-i támadás kivizsgálásával megbízott ENSZ tényfeltáró misszió késleltetését.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz erők nem hajtottak végre támadásokat Zaporizzsjai Területen, és szeptember 18-án folytatták a rutinszerű tüzelést a frontvonalak mentén Zaporizzsjai és Mikolajivi Területeken. Az orosz csapatok szeptember 17-18-án éjjel és szeptember 18-án reggel erősen lőtték Ocsakivot, amely kevesebb mint 10 km-re van a Kinburn-szorostól a Herszoni Területen. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzelést az Enerhodarral szemben lévő Kakhovka víztározó északi partján lévő területek ellen. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzelést az Enerhodarral szemben lévő területek ellen.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok orosz hátországi területeket támadtak a Zaporizzsjai Területen. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője azt állította, hogy az ukrán erők HIMARS-okkal csapást mértek Kamjankára (Tokmaktól nagyjából 25 km-re keletre). Rogov azt is állította, hogy az ukránok csapást mértek Bilmakra (Berdjanszktól nagyjából 70 km-re északra), és felvételeket tett közzé egy súlyosan megrongált hangárról. Egy orosz forrás számos robbanásról számolt be Melitopolban, de nem részletezte az okot vagy a számukat.

Az orosz mozgósítás hírei:

A hivatásos orosz harcoló egységek veszteségeinek mértékére vonatkozó újonnan felmerülő részletek olyan pusztító veszteségekről árulkodnak, amelyek az elit dandárokat és ezredeket harcképtelenné vagy szinte nem is létezővé teszik. Az ukrán vezérkar szeptember 18-án jelentette, hogy a Keleti Katonai Körzethez tartozó orosz 64. Különleges Motorizált Lövészdandár (MRB) 90%-os veszteségeket szenvedett a Kijev körüli harcok és az azt követő kelet-ukrajnai hadműveletek között. A 64. Különleges MRB bűnrészes volt a Bucsa körüli háborús bűnökben, és a jelentések szerint a Kijev körüli orosz kivonulást követően azonnal visszaküldték őket a harcokba, hogy személyzete ne tudjon válaszolni az atrocitásokkal kapcsolatos kérdésekre. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium átadta az egység megmaradt felszerelését az FSZB-nek, és készül a dandár feloszlatására. A vezérkar arról is beszámolt, hogy a balti flotta 11. hadteste 50%-os veszteségeket szenvedett. Egy független nyugati elemző úgy értékelte, hogy az 1. gárdista páncéloshadsereg 4. páncéloshadosztálya egy ezrednyi korszerű T-80-as harckocsit veszített az ukrán ellentámadás során a Harkivi Területen, megjegyezve, hogy ez a hadosztály kezdetben csak két ezreddel rendelkezett. Az ukrán vezérkar megállapította, hogy az ukrán erők az Izjum körüli ellentámadás során lerohantak egy orosz javítóüzemet Balaklijában, és több mint 200 modern és néhány esetben fejlett páncélozott járművet szereztek meg. Az orosz hadsereg néhány első osztályú hagyományos páncélos és motoros lövészegységének ezeket a veszteségeit rövid távon lehetetlen lesz pótolni.

Úgy tűnik azonban, hogy a Kreml a szabálytalan önkéntes egységekbe történő toborzást helyezi előtérbe ahelyett, hogy megpróbálná újjáépíteni a súlyosan megrongálódott vagy megsemmisült hagyományos egységeket. A moszkvai városi OMON különleges belügyi erők szeptember 18-án toborzási akciót jelentettek be, 75-80 000 rubelt és egy moszkvai lakást kínálva a 35 év alatti, korábbi katonai szolgálattal rendelkező önkénteseknek. Az ukrán vezérkar hasonló toborzási akcióról számolt be a helyettes belügyminisztériumnak. Oroszország szintén megpróbál több férfit rávenni arra, hogy katonai szerződést írjon alá, hogy támogassa a nemrég bejelentett „önmobilizációs” akciót. A Kurszki terület állítólag olyan logisztikai egységekbe toboroz férfiakat, amelyek ehelyett harci erőként fognak szolgálni – közölte az ukrán vezérkar –, míg Nyizsnyij Novogorod terület állítólag titokban toborozza az „Atomoborona” szervezet személyzetét, azzal az ürüggyel, hogy kritikus helyszínek védelmét szolgálják Ukrajnában.

Az orosz haderő folytatja a légvédelmi rendszerek átcsoportosítását az ukrajnai hadműveleteket valószínűleg támogató érzékeny helyszínekről. Egy finn hírportál szeptember 18-án arról számolt be, hogy a nyilvánosan elérhető műholdképek tanulmányozása azt mutatja, hogy a Szentpétervártól északnyugatra fekvő Zelenogorszk térségében lévő légvédelmi bázisokról a nyár folyamán részben vagy teljesen eltávolították a légvédelmi rendszereket. A hírportál megjegyezte, hogy az áthelyezett rendszerek többsége régebbi, így mozgatásuk valószínűleg nem befolyásolja érdemben Oroszország képességét a Szentpétervár környéki terület védelmére. Ez a jelentés, kombinálva a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint Oroszország S–300-as légvédelmi rendszereket vont ki Szíriából, azt sugallja, hogy az Orosz Föderációnak nehézséget okoz az Ukrajna feletti légvédelmi műveletek fenntartása. Bármilyen korúak vagy elavultak is legyenek a Szentpétervárról kivont rendszerek, távozásuk egy olyan időszakban, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatosan figyelmeztet a NATO Oroszországra jelentett fenyegetésére (nem beszélve Finnország közelgő szövetségi csatlakozásáról), kétségbe vonja, hogy Putyin mennyire veszi komolyan saját állításait a NATO fenyegetéséről.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a civilek erőszakos mozgósítását a megszállt Ukrajnában. Petro Andrjuscsenko, Mariupol ukrán polgármestere szeptember 17-én arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok a Mariupol melletti megszállt Manhusban férfiakat tartottak fogva, hogy erőszakkal mozgósítsák őket, és hogy a megszálló hatóságok a térségben október elején a mozgósítás céljából újabb fogva tartási fázist fognak végrehajtani. Szerhij Haidai ukrán Luhanszk megyei vezető arról számolt be, hogy az orosz csapatok továbbra is nyomon követik és mozgósítják a megszállt Luhanszk megyében élő férfiakat, és megakadályozzák, hogy elhagyják Luhanszk megyét Oroszország felé, valószínűleg a mozgósítási erőfeszítések további erősítése érdekében.

A megszálló hatóságok küzdenek azért, hogy a kollaboránsokat kárpótolják az ígért kifizetésekkel. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is megvesztegetik a helyieket, de a megszállt Melitopolban azok a szülők, akik orosz iskolába küldték gyermekeiket, nem kapták meg a beígért 10 000 rubeles (nagyjából 165 USD) kifizetést. Az Ukrán Ellenállási Központ megállapította, hogy a megszálló tisztviselők a kifizetések átvételéhez a megszállók számára jelentős személyes okmányokat követelnek, ezért a Központ szerint a megszálló hatóságoknak fel kell gyorsítaniuk az útlevél-kiadási erőfeszítéseket.

Eddig tartottak a konkrét harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, mely egy vérlázító hazugság jelzésén kívül ma mondhatni Alla Pugacsova-különszám lesz: annyira megrázta az orosz közönséget az énekesnő tegnapi gesztusa, hogy megkerülhetetlenné vált.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!