Szele Tamás: Felfordult Oroszország

A hírösszefoglaló mai második része elképzelhető, hogy hosszabb lesz a megszokottnál, de informatívabb is, mert az orosz társadalom a mozgósítás hírére – ahogy boldogult nagyanyám mondaná – „fogta magát, s fenekestől felfordult”.

Hihetetlen indulatok feszülnek egymásnak, botrány botrányt követ és még az sem biztos, hogy arról van-e szó, amiről Putyin beszélt.

Putyin ugyanis „részleges” mozgósítást emlegetett, amit Sojgu védelmi miniszter pontosított egy interjúban, eszerint „300 ezer főnél többet nem kívánnak behívni a 25 milliós tartalékos állományból”. Mármost egyrészt nem mindegy, melyik háromszázezer emberről van szó, másrészt ez a szám nincs kőbe vésve. A mozgósítást elrendelő határozat (oroszul: ukáz) nyilvános változatából ugyanis kimaradt a hetedik pont, a hatodik után a nyolcadik jön, márpedig, amint azt Dmitrij Peszkov szóvivő elmondta, pont ez szól a mozgósítandó személyek számáról. Peszkovról különben lesz még szó ma, illetve a fiáról, de ne szaladjunk előre. Hanem ez a pont nagyon látványosan hiányzik, erre mindenki felfigyelt. Erről pár ellenzékinek ismert személy el is mondta a véleményét. Lássuk csak!

Ekaterina Sulman, politológus szerint:

A ma közzétett elnöki rendelet részleges mozgósításra szólít fel, de nem határozza meg a részleges mozgósítás paramétereit – sem területi, sem kategorikus szempontból. A szöveg szerint bárki besorozható, kivéve a hadiipari komplexum dolgozóit, akik a munkájuk idejére halasztást kapnak. Az, hogy a mozgósítás csak azokat érinti, akik tartalékosok, és rendelkeznek valamilyen különösen keresett katonai szaktudással, a beszédben megemlítésre került, de a rendeletben nem. És igen, a beszéd szerint a művelet most már megelőző, nem pedig különleges. A „speciális” módszer nem jött be, totálisan kell fellépni.”

Pavel Csikov, ügyvéd, az Agora Egyesület vezetője úgy véli:

A rendelet nem tartalmaz részleteket a mozgósításról. A lehető legátfogóbban van megfogalmazva. Az elnök a védelmi miniszterre bízza a mérlegelést. Valójában a védelmi minisztérium fogja eldönteni, hogy kiket, honnan és milyen létszámban küldenek háborúba.

A mechanizmus a következő lesz: A védelmi minisztérium fogja meghatározni a mozgósítási kvótákat Oroszország egyes régiói számára. A kvóták betartatásáért a kormányzók lesznek felelősek. Ramzan Kadirov nyilván tudott valamit, amikor bejelentette a régiók önmobilizációját.

Először a tartalékosoknak fogják elküldeni a mozgósítási parancsokat: ezek olyan férfiak, akik a hadseregben szolgáltak és szerződést írtak alá arról, hogy a tartalékosok között maradnak. Másodszor, olyan férfiaknak, akik bizonyos tartalékos kategóriákba tartoznak. Sojgu bejelentette a 300 000 fős célt. Ha többre van szükség, a rendelet lehetővé teszi korlátlan számú sorköteles mozgósítását.”




Alexander Peredruk, emberi jogi aktivista rámutat:

„Ez a rendelet lehetetlenné teszi, hogy megmondjuk, kit érint és kit nem érint ez a mozgósítás. A rendelet nem tartalmaz semmilyen korlátozást, ahogy a törvény sem. A mozgósításnak van egy bizonyos sorrendje és menete – először a tartalékosokat kell besorozni, vagyis azokat, akiknek külön szerződésük van, őket fogják először besorozni. A második kategóriába azok tartoznak, akik a tartalékosok első kategóriájába tartoznak. A tartalékosok struktúráját a szövetségi törvény hagyja jóvá, és három kategóriára oszlik. Az elsőbe a 35 év alatti férfiak tartoznak, akik már szolgáltak a hadseregben, de ami a korlátozásokat illeti, nincsenek korlátozások, abszolút mindenkit be lehet hívni a tartalékosokból. Nincs jogi szabályozás.

Ami azt illeti, hogy nem hagyhatják el a lakóhelyüket, a törvény kimondja, hogy ha mozgósítást hirdetnek, a katonai szolgálatra bejegyzett személyek nem hagyhatják el a lakóhelyüket. Senki sem tudja, hogyan fog ez a gyakorlatban működni, mert ilyen gyakorlat még nem volt. A törvény általánosságban kimondja, hogy a katonai nyilvántartásban szereplő polgárok a mozgósítás bejelentésétől kezdve külön engedély nélkül nem hagyhatják el lakóhelyüket. Nem csak a tartalékosok vannak katonai nyilvántartásban, és ez egy fontos pont. Senki sem érti, hogyan fog ez működni.”

Szóval, akárhány is lehet az a háromszázezer. Az már biztos, hogy aki megkapta a behívóját, az nem hagyhatja el a lakhelyét, az még nem, hogy ez másokra is vonatkozik-e – de a katonaköteles korú férfiak most rohannak külföldre, mielőtt megjön az értesítés, hogy Oroszország-anyácska számít rájuk. Annyira rohannak, hogy a repülőjegyek ára elkezdett meredeken emelkedni, illetve a legtöbb célállomásra már nem is kaphatóak, és ne feledjük: a szankciók miatt nincs nagyon sok ország, ahová egyáltalán elindulhat az orosz hadköteles.

Útlevél nélkül csak négy államba lehet eljutni: Örményországba, Fehéroroszországba (bár oda nem célszerű), Kirgizisztánba és Kazahsztánba, de az ott tartózkodás mértéke korlátozott. Útlevéllel, de vízum nélkül (nincs idő vízumot intézni) valamivel jobbak az esélyek, de például Grúziában majdnem mindig megtagadják az orosz állampolgároktól a beutazást, Nepálban érkezéskor kell igényelni a vízumot és legfeljebb kilencven napig maradhat az utazó, Vietnamban az első tizenöt nap után maximum kilencven napra lehet kérni vízumot, a legszelídebb még Mexikó, ahol száznyolcvan napig nem kérnek papírt, de oda meg elektronikus vízum szükséges. És a többi, elvileg elérhető desztináció is hasonlóképpen egzotikus hely,

De csak elvileg elérhetőek: még véget sem ért Putyin beszéde, minden jegy elfogyott a Grúziába, Törökországba és Örményországba induló járatokra, délben már Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Üzbegisztánba és Kirgizisztánba se lehetett jegyet kapni. Az orosz–finn határon 35 kilométeres kocsisor áll, feltehetően kizárólag lelkes hazafiakból, akik készek volnának ennen vérüket ontani a Rogyináért, csak nem most, hanem máskor, ha lehet, minél később, netán soha.

A moszkvai tőzsde is összeomlott: már tegnap hatalmasat esett a forgalom a népszavazások megtartásának hírére, akkor 20%-ot zuhantak az árfolyamok, de ma egyenesen elérte a február 24-i minimumot. A szeptember 21-i kereskedés nyitásakor az index 9,61%-kal, 2002,73 pontra esett. Az RTS index 11,81%-kal 1.017,86 pontra esett, ami augusztus 18. óta új mélypontot jelent. Később javult valamennyire a helyzet, de nem sokkal.

A Meduza külön írásban igazítja el a szolgálatot megatagdni vagy az elől elmenekülni kívánóat a potenciálisan őket segítő szervezetek között. Ezek:

A katonai szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadók mozgalma”.

Segít elkerülni a katonai szolgálatot, jogi segítséget nyújt. Az alternatív polgári szolgálat hívei.

Az újoncok iskolája”.

Emberi jogi szervezet, amely a sorkatonáknak, katonáknak és hozzátartozóiknak nyújt tanácsadást, és segít nekik abban, hogy saját maguk védjék meg jogaikat.

Felhívás a lelkiismerethez”

Ügyvédek és emberi jogi aktivisták egyesülete, akik segítenek az oroszoknak elkerülni a sorozást. Az alternatív polgári szolgálat hívei.

Agora”

Ügyvédi tanácsadás a sorkötelesek és a katonák jogainak védelmével kapcsolatos valamennyi kérdésben.

A polgár és a hadsereg”.

Bármilyen jogi segítségnyújtás a sorkatonák és a katonák számára.

Támogatási szolgáltatás”.

Válaszol a mozgósítással, a külföldre jutással, a katonai szolgálattal és sok mással kapcsolatos kérdésekre.

Katonaanyák Bizottsága”

Segítséget nyújt a sorkatonáknak és a katonáknak. Tanácsokat ad, hogyan lehet elkerülni az ukrajnai háborút vagy a szolgálatból való kilépést.

Szentpétervári katonaanyák”.

Tanácsot ad a sorköteleseknek és a katonáknak a katonai szolgálattal kapcsolatos valamennyi kérdésben – és védi jogaikat.

Bárka”.

Segítséget nyújt az orosz kivándorlóknak a külföldre távozással, szállás- és munkakereséssel kapcsolatos kérdésekben.

Útmutató”.

Költözési segítség: hogyan és hová kell sürgősen menni, milyen dokumentumokat kell magunkkal vinni stb.


Időközben a szentpétervári Pulkovo repülőterének honlapját feltörték és deface-elték, rá került egy olyan felirat, mely szerint:

Ez az őrült nagyapa csődbe megy, de a te életed a tét! Ha behívnak a hadseregbe, add meg magad, add le a felszerelésedet. Jutalmat és uniós állampolgárságot kaphatsz.”

Ez utóbbit nem tudom, honnan szedték, ugyanis egészen biztosan nem igaz, de jele annak, micsoda őrült világ járja orosz földön ma dél óta.

Időközben megszólalt Alekszej Navalnij is, aki jelenleg nincs a büntetőtelepen, elvitték egy tárgyalásra Kovrovba, mert beperelte a telepet, és ott értesült a hírekről. Mint fogalmazott:

Van egy dolog, amit nem tudok megérteni. A hadseregnek egymillió katonája van. A Roszgvargyijának 350 ezer embere van, a belügyminisztériumnak további 1,5-2 millió, és ebben nincs benne a büntetés-végrehajtás. Miért hívnának be civileket? Ennek eredményeképpen ötmillió sorköteles fog szaladgálni az országban. És egymillió rendőr fogja őket üldözni, hogy rávegye őket a sorozásra. Vegyük például Kovrov városának egyszerű munkásait, harmincas éveik elején járó srácokat. Őket pillanatok alatt mozgósítják, és aztán valahol Herszon határában végzik majd. Ez borzalmas. Nem hiszem, hogy sok moszkvai lakost mozgósítanának. Ha 50 ezer moszkvai lakost elvisznek, a hozzátartozóik másnap 150 ezres tüntetésen fognak tiltakozni.”

Vizuális típus vagyok, elképzeltem az ötmillió katonaszökevényt, amint az egymillió orosz rendőrrel fogócskáznak…


Időközben született egy új törvény is, amit alig lehetett észrevenni a nagy zűrzavarban, de szerencsére nem sikkadt el: eszerint a Szent György-szalagok megrongálása öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Szent György-szalagot a katonai dicsőség szimbólumaival egyenértékűvé tevő törvénytervezet első olvasatban átment az Állami Dumán. Így a szalag megrongálásában vétkes személyt mostantól 5 millió rubelig terjedő pénzbírsággal sújthatják, és jogi személyek esetében 5 évig terjedően, magánszemélyek esetében pedig 3 évig terjedően küldhetik büntetőtelepre.

Ugyanezek a cselekmények, amelyeket személyek egy csoportja előzetes összeesküvés útján vagy az interneten követ el, 2-5 millió rubel közötti pénzbírsággal vagy 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

Ugyanakkor a törvény nem határozza meg, hogy a „rongálás” milyen eszközök használata esetén büntetendő – csak a nyilvánosság feltételét írja elő. Hogy a sárba dobott, táskára vagy autóantennára kötött, elszakadt szalag gyalázásnak minősül-e, nincs meghatározva.

Ígértem, hogy foglalkozunk mág a jó Peszkov elvtárssal, akit azért tartanak, hogy ne Putyinnak, Patrusevnek, Kirijenkónak meg a többi gerontokratának kelljen hazudnia a saját szájával, hanem neki. Hát, az ő fia bizony megjárta, ajánlom az esetet azok figyelmébe, akik annak idején a budapesti főpolgármester gyengeelméjűségének jeleként fogták fel, hogy beugrott egy profi módon megkonstruált deep fake-konferenciahívásnak. Lássuk, mire volt képes Peszkov fia egy szimpla telefonhívás során!


Az történt ugyanis, hogy Dmitrij Nyizovcev, az Alekszej Navalnij támogatói által létrehozott YouTube-csatorna, a Popular Politics műsorvezetője élő adásban hívta be katonának Nyikolaj Peszkovot, Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkárának fiát. Persze azt mondta, hogy ő egy komisszár. Közölte, hogy kiküldték a behívót és lesz szíves másnap délelőtt tízre befáradni az orvosi vizsgálatra.

Az ifjú Peszkov a lehető legrosszabb választ adta:

Meg kell értenie, ha tudja, hogy én vagyok Peszkov úr, hogy milyen helytelen, hogy a listára kerültem. Egyszóval más szinten fogok ezzel foglalkozni. Meg kell értenem általánosságban, hogy mi történik, és milyen jogaim vannak. Ahhoz, hogy holnap elvigyenek – higgye el, erre sem magának, sem nekem nincs szükségem. Nekem nincs gondom azzal, hogy megvédjem a hazámat – de meg kell értenem, hogy milyen célból jelenek meg ott, bizonyos politikai árnyalatokról beszélek. Azt teszem, amit mondanak nekem. Ha Vlagyimir Vlagyimirovics azt mondja, hogy oda kell mennem, akkor elmegyek. De csak akkor. Különben pedig magának nem vagyok sorköteles.”

Hát ennek is esze annyi, hogy saját magát is „úrnak” szólítja, foglalkozása: védett állat, munkaköre: apja fia. Mást, többet nehéz volna elmondani róla, de elég ennyi is. A jól sikerült csemetének így, harminckét évesen érettségije nincs, nem is dolgozik, de van egy Teslája (amit Peszkov használ), egy Range Rovere, egy Ferrarija, egy Mercedese és egy Harley Davidsonja. Viszont a család nem most lett „arisztokrata” – az édesanyja egyenesen Bugyonnij marsall unokája. Mondjuk a nagypapát is inkább ismerték a bajuszáról, mint az éles eszéről vagy katonai tehetségéről.

Lapzártakor az összes orosz nagyvárosban tüntetések zajlanak a mozgósítás ellen, annak dacára, hogy a moszkvai ügyészség előre figyelmeztette a résztvevőket: tizenöt év jár a mai demonstrációért.

Ettől függetlenül sokan mentek az utcára, én csak az eddig letartóztatottak számát tudom egyelőre bemutatni.

      • Moszkva: 260 fő
      • Szentpétervár: 160 fő
      • Jekatyerinburg: 45 fő
      • Perm: 22 fő
      • Tver: 20 fő
      • Voronyezs: 40 fő
      • Barnaul és Ulan-Ude: nincs információ
      • Irkutszk: több, mint 60 fő
      • Krasznojarszk: körülbelül 30 fő
      • Zseleznogorszk: 3 fő
      • Tomszk: 15 fő
      • Ufa: 14 fő
      • Novoszibirszkből, és Jakutszkból nincs pontos információ
      • Cseljabinszk: 13 fő
      • Szalavat: 1 fő
      • Arhangelszk: 7 fő
      • Petrozavodszk: 4 fő
      • Korolev: 6 fő
      • Kaluga: 2 fő
      • Belgorod, Szmolenszk, Szrugut, Szamara, Volgográd, Tyumeny: 1-1 fő

Harminchat városban összesen 746 letartóztatás történt, azaz a mai demonstrációért az orosz bíróságok eddig 11 190 évet oszthatnak ki, de még nincs vége az eseményeknek. (Frissítés: a tördelés alatt lépte át a letartóztatottak száma az ezret.)

Az Oroszországi Föderáció forrong, sőt, teljes a felfordulás. Ennek jó vége nem lesz – de majd meglátjuk, mi következik.

Mára ennyi hír jutott, a krónika holnap folytatódik.

Oszd meg másokkal is!