Szele Tamás: Életmentő cédrustobozok

Az orosz közélet most egyértelműen két téma körül forrong, az egyik a népszavazások kérdése, a másik a sorozásoké. Mindkettő népszerűtlen és mindkettőt a legaljasabb módon irányítják a hatóságok. Emiatt lassan elemi erővel kezdenek elszabadulni az indulatok: nem kizárt, hogy válságba torkollik ez a túlterhelés.

Kezdjük a népszavazásokkal, mert arról egészen érdekes dolgot sikerült megtudnom a Meduzából. Egészen pontosan: az eredményüket. Igen, azt az eredményt, ami csak három nap múlva születik meg. Nincs időgépem, a Meduzának sincs, ellenben az orosz ellenzéki lapnak van informátora a Kreml falai között, aki elárulta milyen eredménnyel kell záruljanak a népszavazások. Itt a hangsúly azon van, hogy „kell” – mást el sem fogadnak majd. Megszabták előre, hogyan végződjön a referendum.

A „szavazás” időpontját többször is elhalasztották az orosz hadsereg fronton elszenvedett vereségei miatt, szeptember elején pedig az ukrán erők sikeres ellentámadása után a Harkivi Területen a „népszavazásokat” „felfüggesztették” és határozatlan időre elhalasztották. Alig néhány nappal később azonban a megszállt területek oroszbarát adminisztrációinak képviselői azt kezdték állítani, hogy „azonnal” megtartják őket.

Mint a Meduza forrásai kifejtették, ez a döntés sietve született meg, miután a további eszkaláció támogatóinak a magas rangú orosz biztonsági szolgálatok és tisztviselők körében sikerült meggyőzniük Vlagyimir Putyint, hogy a „népszavazást” és a mozgósítást minél hamarabb meg kell tartani.

Két, az orosz elnöki adminisztrációhoz közel álló Meduza-forrás szerint ugyanakkor a Kreml belpolitikai blokkját – és annak vezetőjét, Szergej Kirijenkót – gyakorlatilag kivonták a „népszavazás” előkészületeiből. Szerintük elsősorban a helyi oroszbarát adminisztrációk és a különleges szolgálatok felelősek a „szavazás” menetéért: „Ez nem választási, hanem mozgósítási eljárás.”

A források szerint a Kreml a következő eredményeket akarja – és fogja is – látni:

A DNK-ban és az LNK-ban – mintegy 90%-os részvétel mellett az „Orosz Föderációhoz való csatlakozás” győz;

A megszállt területeken a Herszon és Zaporizzsja régiókban – körülbelül 90% a „csatlakozás” mellett lesz, 80%-os részvétel mellett.

Az orosz VCIOM közvélemény-kutató intézet szeptember 23-án már közzétette a felmérések eredményeit, amelyek szerint az önjelölt DNK-ban és LNK-ban a megkérdezettek 87%-a részt vesz a „népszavazáson”, és 97%-uk az „Orosz Föderációhoz való csatlakozásra” kíván „szavazni”. A Herszon régióban a VCIOM szerint 69%-uk szándékozik „szavazni”, és 89%-uk támogatja az „Oroszországhoz való csatlakozást”. Zaporizzsja régióban állítólag 80% vesz részt a „népszavazáson”, és 87% támogatja a Kreml döntését.

Ez lesz az eredmény, szavazzon a lakosság ahogyan csak akar.

Ez van megrendelve. Kár, hogy nem én beszéltem az elnöki adminisztráción dolgozó forrással, mert megkérdeztem volna tőle a lottószámokat is, szerintem Moszkvában azokat is megrendelik… és nem kizárt, hogy az elnöki titkárságon.

Térjünk át a mozgósításra. Azzal kapcsolatban szinte semmi sem világos, csak annyi, hogy lesz, sőt, már van, és minimum háromszázezer újoncot kebelez be az orosz hadsereg. Tegnap délután a Novaja Gazeta úgy tudta, lesz az egymillió is, ma reggel a Pilhál Tamás egyenesen kétmillióról delirizált a Magyar Nemzetben, míg a Meduza ma délután azt közölte, hogy egészen pontosan 1,2 millió lesz a behívottak száma.

Egy, a moszkvai vezetéshez közeli forrás a Meduzának elmondta, hogy a tervek szerint akár 16 ezer embert is mozgósítanak a fővárosban. Ezt az információt az egyik szövetségi minisztériumhoz közel álló hivatalnok megerősítette. Szentpéterváron mintegy 3200 embert fognak behívni – tette hozzá egy, az északnyugati szövetségi körzet nagykövetségéhez közel álló informátor. Ami nem a legjobb ötlet: a nagyvárosokat eddig kímélték, mert ott a legkevésbé népszerű a kormány.

Szentpétervárom már alakul is az abszurd: ma például az ottani rendőrök felkerestek egy helyi lakost, és kézbesítettek neki egy idézést a katonai sorozási irodába, amelyet a kilenc éve elhunyt nagybátyjának címeztek. A hölgy elmondása szerint 15 percig próbáltak bejutni a lakásba. „Azzal fenyegetőztek, hogy hívják az tűzoltóságot, hogy vegyék ki az ajtót. Mindenesetre kinyitottuk nekik” – mondta a szentpétervári nő.

Nem ez az első ilyen eset. Burjátföldön be akartak sorozni egy két éve meghalt férfit. A nővére mesélt róla a Novaja Gazetának.

A bátyám soha nem szolgált a hadseregben, mert egészségi állapota miatt nem volt alkalmas a szolgálatra. Először nem hitték el, hogy meghalt, de aztán bocsánatot kértek. Hogyan hihetünk most a kormányzati röplapoknak, amik szerint nem mindenki tartozik a mozgósítás hatálya alá, és hogy ez „részleges”? Ha már a halottakért is eljönnek?”

Ulan-Udéban még rosszabb világ járja, ott lezártak egy bevásárlóközpontot, hogy megtalálják a katonaköteles korú férfiakat. A szemtanúk szerint a rendőrök a földszinttől a legfelső, negyedik emeletig átfésülték az épületet. Mind a látogatókat, mind a férfi árusokat arra utasították, hogy maradjanak ott, ahol vannak, amíg nem azonosítják őket. A legfelső emeleten található fitneszteremben a rendőrség lezárta a kijáratokat, így senki sem hagyhatta el a helyiséget. A Bajkál Népe című helyi lap szerint több embert őrizetbe vettek. A pontos számot nem közölték.


Burjátföld a mozgósítottak számát tekintve az orosz régiók között az élen áll. Ulan-Udéban annak ellenére, hogy a védelmi miniszter, Sojgu ígérete szerint nem mozgósítják az egyetemi hallgatókat, szeptember 22-én jelentek meg a közösségi médiában azok a jelentések, amelyek szerint a diákokat egyenesen az órákról vitték el. A katonai sorozási hivatal öt gyermek apjának küldött idézést. Még egy két éve elhunyt férfi mozgósítása mellett is döntöttek. Közben a mongóliai határon kilométeres kocsisor alakult ki – azok, akik el akarták kerülni, hogy háborúba küldjék őket, alig várták, hogy távozhassanak. De ugyanott esett meg, miszerint egy 58 éves férfit, aki tartalékos százados volt, majdnem besorozták annak ellenére, hogy akár kora, akár egészségügyi állapota miatt alkalmatlan volt a mozgósításra. „Azt mondta, prosztatagyulladása és aranyere is van, megmutatta az orvosi papírjait. Két perccel később kijött az irodából, és azt mondta, hogy még mindig besorozzák. Ezután elszaladt valahová, visszajött, megmutatta az orvosi igazolásokat, és azt mondták neki: „Rendben, akkor mégsem veszünk fel”.

Burjátföldön a mozgósítás különösen a kis falvakat sújtja. Mint egy helyi lakos elmontda:

Átfésülik a falvakat. Az emberek azt mondják, hogy sok férfit visznek el, függetlenül a kritériumoktól. A mi falunkban 400 ember él, és 20 férfit vittek el. Azt tervezték, hogy többet visznek, de nem találtak egyet sem, mert itt cédrustoboz-szezon van, és a férfiak elmentek az erdőbe. Az összes 35 és 50 év közötti férfi most az erdőben van, és nem is tudják, hogy mozgósítás van.”

Lám, a cédrusotoboz is menthet emberéletet.


Aki azt hinné nem lehet fokozni a kényszersorozás aljasságát, az téved. Szentpéterváron a háborúellenes tüntetőket sorozták be! Mint a Novaja Gazeta írja:

A szentpétervári katonai nyilvántartási és sorozási hivatal egyik alkalmazottja eljött a fogdába, és idézést kézbesített hét embernek, akiket a mozgósítás elleni tüntetésen vettek őrizetbe. Erről a 78-as csatorna Telegram-jelentése számolt be.

A fiatalembereknek, akik közigazgatási letartóztatásukat töltötték, elmagyarázták, hogy szabadulásuk után azonnal várják őket a katonai nyilvántartási és sorozási irodában. Ott „szigorúan az általános kritériumoknak megfelelően” döntenek arról, hogy a srácokat az ukrajnai háborúba vagy egy oroszországi katonai helyszínre küldik-e katonai szolgálatra.

A közeljövőben még közel százötven embert fognak beidézni a gyűléseken őrizetbe vett személyek közül” – jelentette a 78-as csatorna.”

Hogy aztán a béketüntetőkből milyen lelkes katona lesz, azt el lehet képzelni.

Szóval darál, darál a mozgósítás gépezete, mindent és mindenkit, akit csak elér, nem érdekli semmi, márpedig ennek nem lesz jó vége. A végén ott áll majd több, mint egymillió dühös ember, akiket erőszakkal elszakítottak a családjuktól, munkájuktól, környezetüktől, emiatt roppant haragosak, és – lesz fegyverük is, lőszerük is.

Biztos, hogy ez olyan jó ötlet?

Biztos, hogy ezt akarja Putyin?

Biztos: ő mondta. No, akkor amit kap, az is az övé lesz.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!