Szele Tamás: Erőszak és propaganda

Eseménydús nap ez a mai, a szó legrosszabb értelmében, ugyanis egymást érik a tragédiák, borzalmak, szenzációk, eddig sem nevezhettük nyugodtnak a helyzetet, de a „részleges mozgósítás” a jelek szerint magához az Őskáoszhoz vezet az Oroszországi Föderációban. A sajtómunkás csak kapkodja a fejét, percenként éreznek a sajnos megkerülhetetlen hírek.

Kezdjük a legkevésbé véressel: nyilvánosságra került a Kreml reakciója az országban eluralkodó tiltakozásokra. Mint a Meduza az elnöki adminisztrációhoz közeli forrásokból megtudta, a Kreml „aggódik” a kaukázusi helyzet és mindenekelőtt a dagesztáni erőszakos tüntetések miatt. A Putyinhoz közel álló források azt állítják, hogy a hatóságok „békés eszközökkel” (célzottabb toborzás és az illegálisan besorozottak hazatérése) és „erőszakos eszközökkel” egyaránt „le akarják állítani a tiltakozást”. Ilyen békés eszköz lenne az a propaganda, aminek a módszertanát, metodicskáját már tegnap eljuttatták kézikönyv formájában a propagandistákhoz. Ezzel kéne ellensúlyozniuk a besorozottak és családtagjaik haragját. Akkor lássuk, mi áll benne.

A dokumentum szerint Oroszország „csak nemzeti egységben” nyert háborúkat, és csak akkor, ha polgárai úgy vélték, hogy „népi háborút vívnak”. A dokumentum szerzői ezért arra a következtetésre jutottak, hogy van egy alapvető tézis, amelyet most kell közvetíteni az oroszok felé: „Oroszország népének össze kell fognia a NATO fenyegetése ellen.” A Kreml szerint a szövetség „fel akarja darabolni és ki akarja fosztani” Oroszországot.

Nem lehet tovább a háttérben maradni és a felelősség teljes terhét a donbásszi vállalkozókra és népi milíciákra hárítani, a frontvonal több mint 1000 kilométeres, orosz katonákat és orosz embereket gyilkolnak NATO-fegyverekkel a NATO zsoldosai és a kijevi rezsim terroristái” – javasolják érvként az ajánlás írói, hogy meggyőzzék az oroszokat a mozgósítás szükségességéről.

A frontra küldés másik oka az orosz határ menti területek és a 2014-ben elcsatolt Krím bombázása: „Már a saját területünkön is harcolnak ellenünk. Már nem csak arról van szó, hogy nem hagyjuk cserben a mieinket, hanem meg is kell védjük magunkat”

Oroszország egyáltalán nem Ukrajnával áll háborúban, hanem a NATO-val. A Nyugat megtiltotta Kijevnek, hogy tárgyaljon Oroszországgal. A NATO-hírszerzés adatokat gyűjt orosz területen, hogy utasítást adjon Ukrajnának az ellenségeskedések Oroszországba való áthelyezésére – állítja a kézikönyv szövege.”

A metodicskához sok jel szerint lehet köze Vlagyimir Tabak politikai stratégának, (aki leginkább arról ismert, hogy a Moszkvai Állami Egyetemen újságíró-szakos lányok kényszerítésével erotikus naptárat készített Putyin születésnapjára), de hogy ez a süket halandzsa senkit sem fog meggyőzni, az biztosra vélhető. Van egy másik vonala a moszkvai hivatalos kommunikációnak, ami a népharagot hívatott ha nem is eltörölni, de legalább elterelni: ez a Vlagyimir Szolovjov és Margarita Szimonjan-féle irányzat, ami a mozgósítás okozta problémákért a sorozóbiztosokra hárítja a felelősséget.

Azért valószínű, hogy Ruszlan Zininnek nem Szolovjov adta a kezébe ma reggel a lefűrészelt csövű vadászpuskát, amivel rálőtt Uszty-Ilimszkben a körzeti katonai komisszárra és hatszor kilyukasztotta. A dolog úgy történt, hogy nem is Zinin kapott behívót, hanem a legjobb barátja, aki azonban soha sem volt katona, ettől indult fel Zinin. Odament a sorozásra, azt mondta, önkéntesnek akar jelentkezni, és mikor Alekszandr Jeliszejev komisszár elkezdett propagandáról beszélni, felállt és azt mondta:

Senki sem fog harcolni. Most hazamegyünk.”

aztán már lőtt is, egymás után hatszor. A Baza az események szemtanúira hivatkozva arról számolt be, hogy az Uszty-Ilimszkben található katonai nyilvántartási és sorozási iroda bejáratánál nem voltak fémdetektorok, és nem ellenőrizték az okmányokat. A RIA Novosztyi hírügynökség a Roszgvargyijára hivatkozva közzétette a Zinin által elsütött fegyver fotóját. Ez egy házi készítésű lefűrészelt puska. Zinin édesanyja nem tudja, hogy fia honnan szerezhette a fegyvert.

Zinin kissé ideges lehetett. De vajon mennyivel volt idegesebb nála az az egyelőre ismeretlen férfi, aki tegnap a rjazanyi buszpályaudvaron egészen egyszerűen felgyújtotta magát?

Egy szemtanú szerint:

Az utcán állt, ahol a buszok megállnak. Lángra kapott, nevetni kezdett, és azt kiabálta, hogy nem akar részt venni az ukrajnai különleges műveletben. A ruhája teljesen megégett. A rendőrök kirohantak, és egy hátsó szobába vitték. Aztán jött egy mentőautó, és elvitték.”

A férfi állapota nem tisztázott. A YA62.ru forrása szerint a férfi „kisebb sérüléseket” szenvedett, de a Novaja Gazeta rjazanyi kiadása azt írja, hogy testfelületének 90%-a megégett. A YA62.ru által közzétett videón látható, ahogy a férfi az incidens után orvosok kíséretében egyedül járkál.

A Novaja Gazeta által közzétett biztonsági felvételen látható, hogy a férfi az úttestre lépett, leöntötte magát valamilyen folyadékkal, majd lángra kapott és elfutott. Egy szemtanú a YA62.ru-nak elmondta, hogy az illető „hisztérikusan nevetni kezdett és azt kiabálta, hogy nem akar részt venni az ukrajnai különleges műveletben”. A Novaja Gazeta szerint azt kiabálta, hogy „nem akar a frontra menni”.

https://www.youtube.com/watch?v=eEclXlPwdDc&t=1s

Most értünk el ahhoz a ponthoz, ahonnan már kiskorúak nem kéne tovább olvassák ezt az írást. És az érzelmesebb felnőttek is tegyék le, az edzettek meg készüljenek borzalmakra.

Tizenöt ember halt meg egy izsevszki iskolában, egy lövöldözésben. A halottak között tizenegy gyermek van. A támadó öngyilkos lett. A halottak között a korábbi jelentések szerint két biztonsági őr és két tanár volt. Huszonnégy ember megsérült, köztük húsz gyermek. Néhány gyerek akkor sérült meg, amikor kiugrottak az iskola ablakán.

Egyes forrásokból úgy tudjuk, a támadó náci szimbólumokkal díszített ruhát viselt (ezt az információt később a Nyomozó Bizottság is megerősítette), és két Makarov pisztollyal volt felfegyverkezve. 12:20 körül a Nyomozó Bizottság közzétett egy videót a halott gyanúsítottról, amelyen látható, hogy horogkeresztet visel fekete pólóján. A neve Artyem Kazancev volt, és ugyanabban, vagyis a 88-as számú az iskolában végzett 1988-ban, ahol a tömegmészárlást elkövette. „Az oroszországi Nyomozó Bizottság nyomozói jelenleg házkutatást tartanak a lakóhelyén, vizsgálják a támadó személyazonosságát, nézeteit és környezetét. Neofasiszta nézetekhez és náci ideológiához való kötődését ellenőrzik” – közölte a vizsgálóbizottság. Amint azt is, hogy állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Idáig ez egy torokszorító, borzalmas tragédia, de most jönnek azok a részletek, amik arra utalnak, hogy fel fogják használni politikai célokra. Idézem a Meduzát:

A Baza (hírügynökség) szerint az elkövető fegyverén kulcstartók voltak, amelyeken Eric Harris és Dylan Klebold – akik 1999-ben 13 embert öltek meg az egyesült államokbeli Columbine iskolában – neve és a Columbine szó szerepelt. A fegyverek tokjára a „gyűlölet” szót írták. Az orosz hatóságok szerint Oroszországban létezik egy Columbine-féle „terrorista mozgalom”, amelynek tagjai „tagadják az általánosan elfogadott erkölcsi elveket és erkölcsi értékeket, és a deviáns viselkedést, az öngyilkosságot és az erőszakot életnormaként és céljaik elérésének módjaként hirdetik”.





Igen, erről már olvastam, tán írtam is. A „Colombine” terrorszervezet persze merő fantazmagória, még azt is tudjuk, hogy Patrusevtől származik a feltételezése, a Kreml falai közül: ő találta ki, hogy kell létezzen egy ilyen „szubkultúra”, és meg is hirdette ellene a harcot, idén február első felében. Sőt, voltak letartóztatások, kényszergyógykezelések is az orosz középiskolások körében, ezeknek még némi visszhangja is volt, aztán úgy májustól szeptemberig mással voltak elfoglalva az FSZB-s elvtársak, de e hónap hatodikán kiadtak egy hírt, mely szerint:

Az FSZB a belügyminisztériummal és a Nyomozó Bizottsággal együtt az ország 46 régiójából 187 orosz állampolgárral szemben hajtott végre operatív házkutatási és nyomozati akciókat, akiket a Columbine és az M.C.M. mozgalom támogatóiként neveztek meg. Ezeket az embereket úgy írják le, mint „a tömeggyilkossági ideológia támogatóinak online közösségeinek résztvevőit, amelyeket a Columbine terrorista mozgalom és az ukrán radikális csoport, a Maniacs; Cult of Murder moderátorai kezelnek”.

Az utóbbi „csoportot” úgy találhatták ki, hogy 15 évvel ezelőtt, Dnyipropetrovszkban valóban élt két 19 éves sorozatgyilkos, de ők mindketten tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésüket töltik jelenleg, nem mozgalmat szerveznek. Azonban az FSZB nem lenne az, ami, ha nem folytatta volna:

A 187 emberből 30-nál állítólag hideg fegyvereket, terrorista és szélsőséges jellegű anyagokat, levelezést „ukrán tömeggyilkossági ideológusokkal és nacionalista fegyveres csoportok tagjaival”, valamint az orosz hatóságok, az oktatás és a közlekedés létesítményei elleni szabotázsra vonatkozó fényképeket, videókat és utasításokat találtak.”





Ilyen mozgalmak, szervezetek nem léteznek. Ez középkori boszorkányüldözés, vagyis inkább annak az eszmei megalapozása: Colombine-ban is, Izsevszkben is, máshol is szociopaták, őrültek követik el az iskolai lövöldözéseket. Azonban Patrusev elvtárs kitalálta, hogy van ilyesmi, és nem csak leszállították neki a vádlottakat és a „bizonyítékokat” („hideg fegyver”? Hány kés is van egy átlagos háztartásban?), de már össze is kötötték a nem létező „Columbine” szervezetet Ukrajnával. Azt meg mindenki tudja, aki néz Szolovjovot és Szimonjant vagy a Cárgárd TV-t, olvassa a RIA Novosztyit, hogy az ukránok egytől egyig sátánhívők, tehát minden rosszról ők tehetnek, a 15 ártatlan ember, köztük 11 gyermek haláláról pedig ilyenformán mindenképp. És már győzött is az álhír, a konteó, a propaganda.

Azt nem állítanám még az FSZB-ről sem, hogy emiatt megrendeztek egy iskolai mészárlást, de azt igen, hogy ha már volt egy, és az elkövető is halott volt (hiszen főbe lőtte magát), azt találtak nála és rajta, amit akartak és amit magukkal vittek.

Szóval, ebből is sikerült háborús propagandát faragni. Nehéz lehetett: de sikerült.

Ennyi hír jutott mára, holnap folytatom ezt az egyre szomorúbb krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!