Szele Tamás: Khamenei öröksége

Folytatom az iráni eseményeket bemutató napi összeállítást, mert ma is érkeztek hírek, ha nem is sok.

Most még korai volna értékelni azt, amit látunk, de mintha az eseménysorozat nem valami lenne, hanem valaminek a kezdete – bár az is igaz, hogy Iránban nem ritkák a tömeges megmozdulások, tüntetések, csak az európai olvasó feledkezik meg erről.

Mindenesetre az események mintha három fő szálon futnának: az egyik mindenképpen Khamenei hatalmának tisztázatlan örökösödése (már amennyiben Khamenei egyáltalán rosszul van), a másik a spontán népi mozgalom, ami valóban a rendszer ellen lázad, bár több irányzat mentén, és remélhetőleg ennek ellenére egységes marad, a harmadik meg a Forradalmi Gárda (IRGC) háborúja az iraki kurd csoportok ellen, ami a jelek szerint nem más, mint pótcselekvés, és talán a csapatok harckészültségben tartását szolgálja.

De lássuk, mi történt – azonban előtte forrásomat megjelölve meg kell jegyeznem, hogy az iráni válságról szóló friss információkat az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rezsim kiterjedt internetes és távközlési cenzúrája súlyosan korlátozza az Iránban zajló rendszerellenes tüntetésekről rendelkezésre álló nyílt forrású információkat. Az iráni állami média és a tisztviselők megerősítették, hogy blokkolják a belföldi hozzáférést a nyugati közösségi média alkalmazásokhoz, például a WhatsApphoz és az Instagramhoz, hogy akadályozzák a tüntetők koordinációját és szervezését, és korlátozzák az információk szabad áramlását. Az iráni internetezők arról számoltak be, hogy korlátozták a külföldi domainekhez – beleértve a Google-t is – való hozzáférést, valamint nehézségekről számoltak be a Google Play és az Apple App Store elérésében, ami megakadályozza a felhasználók VPN letöltésére irányuló próbálkozásait. A CTP a közösségi médiában keringő tüntetésekről készült felvételek többségét nem tudja ellenőrizni. Az iráni hatóságok korábban már blokkolták az internet-hozzáférést a 2019-es benzinár-tüntetéseken.

Meg nem erősített közösségi médiajelentések szerint Irán szeptember 29-én enyhítette az internetkorlátozásokat Teherán környékén, de továbbra is blokkolhat egyes közösségi médiaplatformokat, például az Instagramot. Egyes iráni hivatalnokok az elmúlt napokban az Instagram végleges blokkolására szólították fel a kormányt. Iráni újságok hasonlóképpen arról számoltak be, hogy az Instagramot a tüntetések enyhülése után is véglegesen blokkolhatják.

Irán valószínűleg tovább fogja fejleszteni a cenzúra infrastruktúráját – valószínűleg Kína támogatásával –, hogy a jövőbeni tiltakozásokat hatékonyabban elnyomja. Az iráni hatóságok dicsérték a Kínai Kommunista Párt (KKP) ellenőrzését a hazai információs tér felett, és megállapodást írtak alá Kínával a cyber- és bűnüldözési együttműködésről. Egyes iráni internetszakértők a jelenlegi tüntetések előtti iráni internet-zavarásokat a KKP internetszűrő rendszeréhez hasonlították. A rezsim egyre inkább az internet szuverenitásának kínai modelljét követheti, amikor a zavargások megelőzésére és elfojtására törekszik.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ali Khamenei legfelsőbb vezető továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik, szeptember 29-én nem jelent meg nyilvánosan sehol és nem is nyilatkozott.
      • Szeptember 29-én valószínűleg legalább hat iráni városban zajlottak rendszerellenes tüntetések, de úgy tűnik, hogy a demonstrációk összességükben egyelőre lecsillapodtak.
      • A rendszerellenes tüntetések október 1-én Iránon belül és kívül is fokozódhatnak.
      • Az IRGC szeptember 29-én tüzérségi támadást hajtott végre az iraki Kurdisztánban, ami a hatodik egymást követő napja az ilyen jellegű támadásoknak.

A legfelsőbb vezető utódlása

Ali Khamenei legfelsőbb vezető továbbra is elérhetetlen, szeptember 29-én nem jelent meg nyilvánosan és nem nyilatkozott. A közösségi médiában olyan ellenőrizhetetlen pletykák keringenek az interneten, amelyek szerint Khamenei egészségi állapota romlik. A CTP állandó figyelemmel kíséri a helyzetet.

Rendszerellenes tüntetések

Szeptember 29-én legalább hat iráni városban zajlottak rendszerellenes tüntetések, bár úgy tűnik, hogy a megmozdulások egyelőre összességükben alábbhagytak. A közösségi média felhasználói Gilan, Qom, Isfahan, Kurdisztán, Khoraszan Razavi és Kermanshah tartományokban dokumentáltak megmozdulásokat, és Khuzestan, Mazandaran, Hormozgan tartományokból jelentettek zavargásokat, amelyeket a CTP nem tudott ellenőrizni. Iráni tisztviselők csökkent tüntetési aktivitásról számoltak be Teherán tartományban, ahol először Mahsa Amini szeptember 16-i halálát követően törtek ki zavargások. Mohsen Mansouri teheráni tartományi kormányzó szeptember 29-én bejelentette, hogy Teheránban a tüntetések alábbhagytak, és a közösségi média felhasználói kevesebb felvételt terjesztettek a teheráni és más városokban zajló megmozdulásokról. A közösségi média felhasználói az internetkorlátozások miatt kevesebb információt terjesztettek.

A közösségi médiából származó jelentések szerint október 1-jén, szombaton újraindulhatnak a rendszerellenes tüntetések Irán határain belül és kívül. Iráni diákok bejelentették, hogy október 1-jén több teheráni egyetem előtt újra tüntetést terveznek. A szervezett diáktüntetések egybeesnének az ugyanerre a napra több amerikai, ausztrál, kanadai és európai városban tervezett nemzetközi tüntetésekkel. Az iráni hatóságok a jelentések szerint hét városban október 9–10. között tervezik megakadályozni, hogy a nézők részt vegyenek iráni futballmérkőzéseken, ami valószínűleg arra utal, hogy a rezsim előre látja és megpróbálja megelőzni a további zavargásokat.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

Az IRGC szeptember 29-én tüzérségi csapást hajtott végre az iraki Kurdisztánban, ami a hatodik egymást követő napja ezeknek a támadásoknak. Az iraki média arról számolt be, hogy az IRGC két helyszínre mért csapást Erbil tartományban. Az IRGC szeptember 24-e óta tüzérségi, drón- és rakétatámadásokat hajtott végre a rendszerellenes kurd állások ellen az iraki Kurdisztánban. Az IRGC műveleti dandártábornok-helyettese, Abbas Nilforoushan dandártábornok azzal vádolta az iraki kurdisztáni kurd csoportokat, hogy szítják a folyamatban lévő tüntetéseket. Az IRGC szárazföldi erői szeptember 29-én közleményt tettek közzé, amelyben megfogadták, hogy folytatják a támadásokat, amíg teljesen el nem pusztítják a kurd csoportokat.

Egyelőre ennyi hírrel szolgálhatunk Iránból, de maradjanak a Zónán, mert érkezik majd a megszokott, két részes ukrajnai (és orosz) összefoglaló.


Oszd meg másokkal is!