Szele Tamás: Liman előtt

Ma nem lesz könnyű dolgom a harctéri hírek összefoglalásával, ugyanis a nap legfontosabb eseménye, hogy Liman felszabadult. Azonban csak a ma déli órákban szabadult fel, tehát az ISW tegnap este lezárt jelentésében ez a hír még nem szerepelhet. A jelentést kihagyni bűn volna, megszakítaná a tudósítások folytonosságát, így aztán szokatlan megoldás mellett döntöttem.

Az első részben, tehát itt ismertetem a napi jelentésben összegzett, egyébként nagyon is fontos tényeket, információkat, a limani híreket kivéve, a második részben pedig összegzem, mit tudunk a város felszabadulásáról (meg kell jegyeznem: nagyon sokat azért nem, de ez a kevés is izgalmas). Így ugyan kimarad néhány társadalmi és poltikai-diplomáciai hír, elemzés, de ezeket megpróbálom pótolni holnap: a friss információ mindig fontosabb.

Akkor lássuk, mit mond az ISW napi jelentése?

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fenyegetőzött azonnali atomtámadással az ukrán ellentámadások megállítására az oroszok által megszállt Ukrajnában az ukrán területek Oroszország általi illegális annektálását bejelentő beszédében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án bejelentette négy ukrán terület illegális orosz annektálását anélkül, hogy egyértelműen meghatározta volna az igényelt területek határait. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott szeptember 30-i beszélgetés során nem volt hajlandó meghatározni az újonnan elcsatolt területek határait: „a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat (DNK és LNK) Oroszország 2014-ben ismerte el a határain belül. Ami a Herszon és Zaporizzsjai területeket illeti, ezt tisztáznom kell. Ma mindent tisztázni fogunk.” Denisz Pusilin, a DNK vezetője hozzátette, hogy még az a szövetségi körzet is tisztázatlan, amelybe az elcsatolt területeket beolvasztják: „Mi lesz a neve, mik lesznek a határai – várjuk meg a végleges döntéseket, most folynak az egyeztetések arról, hogyan kell ezt jól csinálni.” Az orosz tisztviselők az elkövetkező napokban tisztázhatják ezeket a határokat és közigazgatási felosztásokat, de szembesülnek egy eredendő problémával: az ukrán erők még mindig nagy kiterjedésű területeket ellenőriznek Donyeck és Zaporizzsja, valamint Luhanszk és Herszon területének egyes részein, és ez a katonai helyzet valószínűleg nem fog változni az elkövetkező hónapokban.

Putyin valószínűleg elsiette ezeknek a területeknek az annektálását, mielőtt még a határokról és az irányításról szóló alapvető adminisztratív döntéseket is meghozta volna. Az orosz tisztviselők ezért nem határoztak meg egyértelmű módszert vagy feltételeket a megfelelő igazgatáshoz. Az erőszakkal elcsatolt négy terület irányításának megszervezése bürokratikus kihívást jelentene bármely állam számára, miután az orosz megszállók szisztematikusan megölték, letartóztatták vagy elüldözték azokat az ukrán tisztviselőket, akik korábban a regionális közigazgatásokat vezették. De az a bürokratikus hozzá nem értés, amelyet a Kreml által megkísérelt részleges orosz mozgósítás mutatott, azt sugallja, hogy az orosz bürokratáknak hasonlóan nehéz lesz létrehozni a kormányzási struktúrákat egy ellenálló és közreműködni nem kívánó lakosság felett az oroszok által megszállt ukrán területnek nevezett háborús övezetben.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország szokásos őszi sorozási ciklusa egy hónapos késéssel, november 1-jén kezdődik, valószínűleg azért, mert az orosz férfiak részleges mozgósítása megterheli az orosz katonai komisszáriumok bürokráciáját, amelyek általában a féléves sorozási ciklust felügyelnék. 2021 őszén Putyin szeptember 30-i rendelete 120 000 orosz sorkötelest említ – 7 000-rel kevesebbet, mint 2021 őszén. Sem Putyin rendelete, sem az azt követő hivatalos nyilatkozatok nem tisztázták, hogy az Oroszország által újonnan elfoglalt, megszállt ukrán területeken élő, hadköteles korú (18-27 éves) ukrán civilek is sorkötelesek lesznek-e. Az orosz szervezési és mozgósítási főigazgatóság képviselője, Vlagyimir Cimljanszkij ellentengernagy azt állította, hogy a 2022 őszi sorkötelesek nem fognak harcolni a „különleges műveletben” Ukrajnában, amit Putyin a 2021 őszi és 2022 tavaszi sorkötelesekkel kapcsolatban is megígért (és ígéretét meg is szegte). Az orosz sorkatonák jogilag nem vethetők be a határon túl, amíg nem kaptak legalább négy hónapos kiképzést, kivéve, ha Putyin hadiállapotot hirdet. Az ukrajnai megszállt területek Oroszország általi illegális annektálása valószínűleg megszünteti ezt a problémát az Orosz Föderáció jogának keretein belül, ami részben oka lehet annak, hogy Putyin sietett az annexió bejelentésével.

Az orosz tisztviselők újra mozgósíthatják a tavalyi sorkatonákat, amikor október 1-jén lejár a megbízatásuk. Cimljanszkij szeptember 30-án hangsúlyozta, hogy minden olyan orosz sorkatonát, akinek a szolgálata lejárt – vagyis a 2021 őszén besorozottakat –, „időben” felmentik a szolgálat alól és visszatérnek lakóhelyükre. 2021 őszén besorozottak a felmentést követően technikailag az orosz tartalékosok részévé válnak, így Putyin szeptember 21-i részleges mozgósítási parancsa alapján jogilag mozgósíthatóak lesznek.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án bejelentette négy ukrán terület illegális orosz annektálását anélkül, hogy egyértelműen meghatározta volna az igényelt területek határait. Putyin bejelentette, hogy Oroszország szokásos őszi sorozási ciklusa egy hónapos késéssel, november 1-jén kezdődik, valószínűleg azért, mert az orosz férfiak részleges mozgósítása megterheli az orosz katonai komisszáriumok bürokráciáját, amelyek általában a féléves sorozási ciklust felügyelnék. Az orosz tisztviselők újra mozgósíthatják a tavalyi sorkatonákat, amikor október 1-jén lejár a megbízatásuk.
      • Az ukrán csapatok valószínűleg a következő 72 órában elfoglalják vagy bekerítik Limant.
      • Az ukrán katonai vezetők továbbra is fenntartották a műveleti csendet az ukrán szárazföldi manőverekkel kapcsolatban Herszon területén, de kijelentették, hogy az ukrán alakulatok továbbra is arra kényszerítik az orosz csapatokat, hogy védjék állásaikat.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Donyecki Területen.
      • Az orosz hatóságok folytatták az orosz részvétel kikényszerítésére irányuló erőfeszítéseket a mozgósítási erőfeszítésekben, de valószínűleg nehezen fogják tudni kikényszeríteni a részvételt, mivel az oroszok továbbra is menekülnek Oroszországból az őket befogadó határ menti államokba.
      • Az orosz tisztviselők kenőpénzeket fogadnak el, és egyéb kedvezményes bánásmódot alkalmaznak annak érdekében, hogy megakadályozzák vagy enyhítsék a mozgósítás gazdasági terheit a gazdagok számára.
      • Az orosz hatóságok továbbra is megfelelő képzés és felszerelés nélkül telepítenek mozgósított személyzetet Ukrajnába, és a személyzet valószínűleg nem tudja megfizetni a saját ellátását.
      • Az orosz erők rakétacsapást mértek egy ukrán humanitárius konvojra, és megpróbálták az ukrán kormányt hibáztatni.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán erők a következő 72 órában valószínűleg elfoglalják vagy bekerítik Limant.* Az orosz csapatok szeptember 30-án tovább folytatták a visszavonulást a Liman körüli állásokból, miközben az ukrán erők folytatták az orosz csapatok bekerítését a térségben. A Donyecki Népköztársaság (DNK) illetékesei és orosz haditudósítók azt állították, hogy az orosz erők továbbra is ellenőrzik Limant, de visszavonultak a Drobisevében (Limantól mintegy 6 km-re északnyugatra) és Jampilban (Limantól mintegy 13 km-re délkeletre) lévő állásaikból. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők még mindig ellenőrzik a Limanból Torszkéba vezető utat, míg az ukrán erők elvágták a Drobisev-Torszke utat Sztavszk térségében. Orosz források emellett ukrán felderítő és szabotázscsoportok fokozott tevékenységét észlelték a Limantól északkeletre lévő Szvatove-Torszke országúton, miután állítólag átkeltek a Zserebec folyón. A geolokációs felvételeken ukrán tüzérségi csapások is látszottak a visszavonuló orosz erőkre Torszke közelében. Egyes orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők Dronivkánál átkeltek a Sziverszkij Donyeck folyón, és most az attól délre fekvő erdőkben tevékenykednek. Orosz források egyöntetűen megjegyezték, hogy az ukrán tüzérség továbbra is blokkolja az orosz erők egyetlen megmaradt kijáratát a Kreminna-Torszke úton.

*El is foglalták: arról szól majd a hírösszefoglaló második része.

Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek további tartalékokat hoznak be, hogy megerősítsék az orosz állásokat Liman közelében, de egyes bloggerek bírálták az orosz katonai vezetést, amiért nem tanult a Harkiv környéki hibáiból. A DNK vezetője, Denis Pusilin azt állította, hogy az orosz hadsereg szeptember 30-án további tartalékosokat is bevetett Liman védelmére. Orosz katonai bloggerek arról is beszámoltak, hogy az orosz erők az 58. Összevont Fegyveres Erők 503. Gárdista Motorizált Lövészezredének egységeit telepítették Torske közelébe, hogy megpróbálják áttörni a bekerítést a térségben, megjegyezve, hogy az egység legalább részben újonnan mozgósított férfiakból áll. Más katonai bloggerek megjegyezték, hogy a Nyugati és a Központi Katonai Körzet (WMD és CMD) egységei az orosz proxy köztársaság egységeivel együtt tevékenykednek Liman térségében. Sok blogger azt állította, hogy a Limanból való orosz visszavonulás a rossz koordináció és a tüzérségi támogatás hiánya miatt hasonlít a Harkivi Területen található Balaklijából történő kaotikus visszavonulásra. Mások azt állították, hogy az orosz katonai parancsnokság nem küldte el a szükséges erősítést, és rakétákat lő Mikolajiv területére ahelyett, hogy segítene Liman védelmében. Az orosz védelmi minisztérium csak arról számolt be, hogy a Limantól északra fekvő Ridkodubban lévő ukrán erőkre mértek csapást, és nem tett említést a Limantól nyugatra, keletre vagy délre lévő ukrán erőkre mért csapásokról.

Szeptember 30-án az ukrán erők valószínűleg folytatták fokozatos előrenyomulásukat az Oszkil folyó keleti partján fekvő Kupjanszk környékén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők lőtték Petropavlivkát (hét kilométerre keletre Kupinszktól), ami arra utalhat, hogy az ukrán erők aktívak a térségben.

Az ukrán tüzérség szeptember 30-án folytatta az orosz katonai célpontok támadását a Luhanszki Területen. Ukrán jelentések szerint geolokációs felvételek mutatták a HIMARS-csapások utóhatását egy tévétorony és egy rádióadó torony ellen Sztarbilovszkban, valamint egy aszfaltgyár ellen Alcsevszk közelében, ahol állítólag orosz erők állomásoztak.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán katonai vezetők szeptember 30-án fenntartották operatív hallgatásukat a dél-ukrajnai ukrán ellentámadás előrehaladásáról. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán csapatok továbbra is arra kényszerítik az orosz egységeket, hogy védjék állásaikat. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz erők folytatják a civilek kilakoltatását Herszon városában, hogy további orosz erősítéseket szállásoljanak el. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz erők megpróbálják helyreállítani az Antonivszkij híd működését, és további építőanyagokat és javítóeszközöket szállítanak a hídra.


Szeptember 29-én és 30-án az ukrán erők folytatták a megtorló hadjáratukat, elsősorban az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC), állásokat és lőszerraktárakat támadták az északi és középső Herszonban. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szerint az ukrán erők csapást mértek orosz katonai konvojokra Nova Kakhovkában, egy parancsnoki állásra Beriszlav régióban és hat orosz koncentrációs területre Herszon városában, Nova Kakhovkában, Dariivkában és Nova Kardashinkában. Ukrán katonai tisztviselők hozzátették, hogy az ukrán erők célba vettek egy pilóta nélküli légi jármű (UAV) irányítóközpontot az Inhulec folyó keleti partján lévő Davidiv Bridnél. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy egy Herszon városára mért ukrán csapás megölte a Herszon terület megszállási adminisztrációjának oroszok által kinevezett helyettes vezetőjét, Alekszej Katerincsevet. A helyi Telegram csatornák arról számoltak be, hogy robbanásoknak voltak tanúi Nova Kakhovkában, valamint ukrán csapások érték az Electromash gyárat Nova Kakhovkában és a Herszon városi hajógyár területét.

Szeptember 30-án ukrán és orosz források két területen azonosítottak kinetikus tevékenységet: a Herszon-Dnyipropetrovszk térség határától délre és az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők felfedeztek és visszavertek egy kisebb orosz szabotázs- és felderítőcsoportot Oszokorkivkában (a T0403-as országúton, Herszon északi részén), az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy az orosz alakulatok továbbra is támadják az ukrán állásokat Oszokorkivkában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága szintén nem részletezett „sikeres akciókat jegyzett fel Davidiv Brid térségében”, és megjegyezte, hogy az ukrán erők „visszaszorítottak egy orosz erődítményt”, de ez a megfogalmazás homályos, és azt jelentheti, hogy az ukrán csapatok támadást hajtottak végre a térségben, vagy bombázással okoztak károkat az orosz állásoknak. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők pusztító támadást hajtottak végre a Davidiv Brid elleni ukrán támadásra számítva. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Bezimenne (a hídfőtől délkeletre) ellen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok szeptember 30-án folytatták a támadásokat a Donyecki Területen, de nem értek el megerősített területi nyereséget. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmuttól északkeletre Bakhmutszke közelében és Bakhmuttól délre Veszela Dolina (6 km-re délkeletre Bakhmuttól), Zajceve (8 km-re délkeletre Bakhmuttól), Odradivka (9 km-re délre Bakhmuttól) és Majorszk (20 km-re délre Bakhmuttól) közelében. Orosz források azt is állították, hogy az orosz erők szárazföldi támadásokat hajtottak végre magában Bakhmutban és Szoledar közelében. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat a Donyecki Területen az érintkezési vonal teljes hosszában.

Támogató erőfeszítések-déli tengely:

Az orosz hadsereg szeptember 30-án folytatta a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk területeken. Ukrán és orosz források szerint az orosz erők szeptember 30-án csapást mértek Mikolajiv városára, Zaporizzsja városára, Dnyipro városára, Nikopolra és Krivij Rihre. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz erők Smerch rakéta-sorozatlövőkkel támadtak a Mikolajivi területen, Ocsakiv közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők szeptember 30-án csapást mértek és megsemmisítettek egy orosz parancsnoki állást és egy orosz S–300-as rendszert Melitopolban, valamint orosz állásokat támadtak Tokmakban.


Az orosz erők szeptember 30-án továbbra is iráni gyártmányú drónokat vetettek be ukrán állások és városok ellen Dél-Ukrajnában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az oroszok két Shahed–136 dróntámadást hajtottak végre egy közigazgatási épület és egy kritikus infrastrukturális létesítmény ellen Mikolajiv városában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról is beszámolt, hogy az ukrán légvédelem lelőtt három orosz Shahed–136 drónt Mikolajiv Területen és két nem részletezett, veszteglő eszközt – valószínűleg szintén Shahed–136 drónokat – Odessza területén.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok folytatták a mozgósítási erőfeszítésekben való orosz részvétel kikényszerítésére irányuló erőfeszítéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án rendeletet írt alá, amely egyszerűsíti az állampolgársági megadását az orosz hadseregben szolgálatot teljesítő külföldiek számára, tovább ösztönözve a külföldieket a katonai szolgálatra való önkéntes jelentkezésre. Egy orosz forrás szeptember 30-án azt állította, hogy az orosz hatóságok kiutazási tilalmat vezettek be az orosz rendvédelmi és kormányzati személyzet számára, akik hozzáférnek államtitkokhoz, és arra kényszerítik ezeket a személyeket, hogy adják le útlevelüket. A forrás azt is kijelentette, hogy az orosz belügyminisztérium hetente növeli a személyzetének célgyakorlatát, ami arra utal, hogy Oroszország arra törekszik, hogy több biztonsági szolgálati személyt telepítsen Ukrajnába, valószínűleg azért, hogy a megszállt területeken biztonsági feladatokat lássanak el. A Baskíriai Köztársaság dumai képviselői szeptember 30-án olyan törvénytervezetet nyújtottak be az orosz Állami Dumába, amely legalizálná az orosz katonai toborzási törekvéseket a börtönökben a „különleges katonai művelethez”, 10 napot levonva minden elítélt büntetéséből minden Ukrajnában letöltött nap után. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz belügyminisztérium személyzete elkezdte őrizetbe venni a tüntetésekre felhívó és zavargásokat kiváltó Telegram csatornák üzemeltetőit, és valószínűleg arra kényszerítette a tüntetések szervezőit a Dagesztáni Köztársaságban, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjenek a tüntetések szításáért.


Oroszország valószínűleg nehezen fogja tudni kikényszeríteni a mozgósításban való részvételt, mivel az oroszok továbbra is menekülnek Oroszországból az őket befogadó határ menti államokba. A Financial Times arról számolt be, hogy kazah és grúz tisztviselők hajlandóságot mutattak arra, hogy befogadják a kényszermobilizáció elől Kazahsztánba és Grúziába menekülő oroszokat, ami azt jelzi, hogy az orosz befolyás Közép-Ázsiában és a Kaukázusban csökkent. A Kreml valószínűleg nem tudja kihasználni befolyását arra, hogy Kazahsztánt és Grúziát arra kényszerítse, hogy a menekülő mozgósított személyzetet visszatérítse Oroszországba. Az oroszok továbbra is Grúziába és Kazahsztánba menekülnek Oroszországból, hátrahagyva járműveiket, sőt családjukat is, hogy elkerüljék a mozgósítást. Izraeli tisztviselők a jelentések szerint felszólították az összes izraeli katonai alkalmazottat, akik kettős orosz-izraeli állampolgárok, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe, jelezve a nemzetközi félelmet, hogy Oroszország mozgósíthatja az orosz kettős állampolgárokat.

Az orosz tisztviselők kenőpénzt fogadnak el és más kedvezményes bánásmódot alkalmaznak, hogy megakadályozzák vagy enyhítsék a mobilizáció terheit a gazdagok számára. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Habarovszki Területen a mozgósítás kiválasztásáért és előkészítéséért felelős tisztviselők 100 000 rubeles „tarifát” állapítottak meg a mozgósított személyek számára, hogy elkerüljék a mozgósítást, de ez az összeg a Habarovszki terület legtöbb lakosa számára elérhetetlen. Az orosz Duma szeptember 30-án elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi a mozgósított üzletemberek számára, hogy halasztott hitelkifizetéseket, az üzleti tranzakciók feltételeinek meghosszabbítását és ingyenes számlavezetést kérjenek a bankjaiktól.

Az orosz hatóságok továbbra is mozgósított személyzetet telepítenek Ukrajnába megfelelő kiképzés és felszerelés nélkül. Egy orosz forrás szeptember 29-én arról számolt be, hogy a Szverdlovszki Területről mozgósított személyzet egy napot töltött egy kiképzőközpontban, mielőtt Oroszország határ menti területeire telepítették volna, és nem jelezte, hogy ez a személyzet további kiképzésben részesül-e. Az orosz hatóságok valószínűleg átcsoportosítják a személyzetet a határ menti régiókból az ukrajnai területekre, ahogy az orosz előrenyomulás és az ukrán ellentámadások idővel változnak. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a katonai hatóságok őrizetbe vettek egy orosz katonát, aki olyan felvételeket tett közzé, amelyeken a Permi területről mozgósított személyzet táborozik egy mezőn a Volgográdi területen a kültéri időjáráshoz szükséges felszerelés nélkül, de az orosz tisztviselők tagadták az őrizetbe vételt. Orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken a megszállt Donyecki területen lévő kiképzőközpontokban lévő mozgósított személyzet szovjet korabeli fegyverekkel és felszereléssel látható. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy Oroszország egyre rosszabbul látja el a mozgósított és a már Ukrajnában lévő személyzetet orvosi szempontból, és úgy értékelte, hogy az orosz erők valószínűleg rosszul ismerik az orvosi és elsősegélynyújtási képzést, ami súlyosbítja az alacsony orosz morált.

Az orosz katonák, különösen az újonnan mozgósítottak, valószínűleg nem tudják majd maguk biztosítani a saját ellátmányukat. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a részleges mozgósítás szeptember 21-i bejelentése óta a tízszeresére emelkedtek a testpáncélok árai Oroszországban. A forrás arról számolt be, hogy a mozgósított személyzet kereskedelmi testpáncélokat vásárolt, mert úgy gondolják, hogy azok megbízhatóbbak, mint az orosz hadsereg által kiadott felszerelések. Az orosz monopóliumellenes szolgálat szeptember 30-án elrendelte a katonai felszerelések és egyenruhák árellenőrzésének szigorítását a magas felszerelésárak elleni küzdelem érdekében. Az orosz hatóságok döntése, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható felszerelések magas költségei ellen küzdenek ahelyett, hogy minőségi felszerelést biztosítanának az orosz katonai személyzet számára, tovább hangsúlyozza az orosz mozgósítás ad hoc jellegét és azt, hogy az orosz kormány nem tudott tervezni vagy gondoskodni a hirtelen beáramló személyzetről.

A regionális orosz hatóságok továbbra is próbálják kijavítani azokat a problémákat, amelyek a mozgósításra nem jogosult személyek behívását eredményezik. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a moszkvai területi hatóságok töröltek néhány mozgósítási behívót a helytelenül mozgósított férfiak számára, és a katonai toborzóirodákban külön csoportokat különítettek el a helytelen behívók törlésére. Az Altaj terület hatóságai határozatlan időre elhalasztották az eredetileg szeptember 30-ra tervezett újonnan mozgósított állomány kiküldését. Egy helyi hírportál arról számolt be, hogy az Altaj terület hatóságai egy bizottságot is létrehoztak a helytelenül mozgósított állomány számára, és október közepén folytatják a mozgósítási erőfeszítéseket.

A megszállt területek hírei:

Az orosz erők szeptember 30-án rakétacsapást mértek egy ukrán humanitárius konvojra, és megpróbálták az ukrán kormányt hibáztatni. Az orosz erők az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja város külterületén mértek csapást a humanitárius konvojra, megölve 28 civilt és megsebesítve 88-at. A konvoj állítólag egy orosz ellenőrző pontnál várakozott, hogy beléphessen az oroszok által megszállt területre Zaporizzsja területen, valószínűleg azért, hogy ukrán civileket szállítson ki a megszállt területekről. A Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció oroszok által kinevezett vezetője, Jevgenyij Balickij és más megszálló tisztviselők azt állították, hogy az ukrán erők „bosszúból” hajtották végre a támadást Zaporizzsja terület orosz annektálásáért, és azt állították, hogy a konvoj az oroszok által megszállt területre menekült. Az orosz erők várhatóan korlátozni fogják az ukrán civilek mozgását a megszállt területeken; az Ukrán Ellenállási Központ szeptember 30-án arról számolt be, hogy a megszálló adminisztráció tisztviselői október 1-jén meg kívánnak akadályozni minden mozgást az ukránok által birtokolt területre, és bevezetik az ideiglenes utazási engedélyek nem részletezett rendszerét.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az ukrán civilek erőszakos mozgósítására irányuló erőfeszítéseket a megszállt ukrán területeken. Az ukrán vezérkar szeptember 30-án jelentette, hogy a megszálló hatóságok Herszon városában fokozták a harcképes korú férfiak önkényes letartóztatását, akiket aztán az orosz erők olyan egységekbe kényszerítenek, amelyeket hamarosan a frontvonalra telepítenek. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy további Roszgvargyijia-egységeket telepítettek Berdjanszkba a várható zavargások elfojtására, mivel a megszálló tisztviselők erőszakkal mozgósítják a berdjanszki ipari munkásokat. Mariupol ukrán polgármestere, Petro Andrjuscsenko szeptember 30-án azt mondta, hogy az orosz katonai tisztviselők az utcán állítják meg az embereket, hogy ellenőrizzék az okmányaikat, és a Donyecki Területen regisztrált férfiakat azonnal mozgósítják és a frontvonalra küldik. Melitopol ukrán polgármestere, Ivan Fedorov szeptember 30-án azt mondta, hogy az orosz megszálló tisztviselők katonai komisszáriumot nyitottak Melitopolban, és október 10-ig 3000 „önkéntest” szándékoznak erőszakkal mozgósítani a városból. Fedorov arról számolt be, hogy ha egy „önkéntes” megtagadja a besorozást, akkor egy másik férfit kell hoznia a helyére.

Az orosz megszálló tisztviselők fokozták erőfeszítéseiket az ukrán befolyás felszámolására és a polgárok kényszerítésére, hogy együttműködjenek az orosz adminisztrátorokkal, miután Putyin törvénytelenül annektálta a megszállt ukrán területeket. Az ukrán vezérkar szeptember 30-án jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők arra kényszerítik az ukrán lakosokat, hogy orosz állampolgárságot és útlevelet szerezzenek, és azzal fenyegetőznek, hogy elbocsátják azokat a tanárokat, akik nem hajlandóak orosz útlevelet váltani. Az orosz tisztviselők állítólag elkobozzák az ukrán útleveleket, és azzal fenyegetőznek, hogy kitoloncolják azokat az ukrán állampolgárokat, akik október 1-jéig nem veszik fel az orosz állampolgárságot.

A Donyecki Terület megszálló tisztviselői szeptember 30-án bejelentették, hogy elkobozták a Donyecki Területi Adminisztráció 144 ukrán tisztviselőjének és különböző donyecki vállalatoknak a vagyonát. A megszálló tisztviselők valószínűleg vagy államosítják a vagyont, vagy a Kreml által kiválasztott kegyenceknek osztják szét jutalmul azért, mert támogatják a terület Oroszország általi illegális annexióját.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert perceken belül érkezik a második rész Liman elestéről.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!