Szele Tamás: A vereség másnapja

Tegnap nagy és fontos dolgok történtek Ukrajna harcterein, ma kevesebb esemény volt és nem is annyira lényegesek, de ne legyünk mohók. Nem lehet minden nap bevenni egy-egy közepes várost, hozzá tartozó komolyabb vasúti csomóponttal (mert Liman katonai szempontból leginkább emiatt jelentős).

Kellenek olyan napok is, mikor dörögnek ugyan a fegyverek, de nem nagy eredménnyel, amikor nincs offenzíva, és az orosz fél gyászolja tegnapi vereségét. Az már más kérés, hogy a visszavonulás beismerésének pillanatában megkezdték a radikálisabb körök a bűnbak-keresést, Ramzan Kadirov Telegram-posztjáról már tegnap beszámoltam (bezzeg a TASZSZ még ma sem írt róla), de mások is mozgolódnak, keresik a felelősöket. Ha keresik, meg is fogják találni, valószínű, hogy komoly átrendeződések következnek az orosz vezérkarban.

De egyelőre lássuk a konkrét, pontos híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg újabb jelentős hadműveleti vereséget mért Oroszországra, és október 1-jén felszabadította a Donyecki területhez tartozó Limant. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette az orosz csapatok visszavonását Limanból „előnyösebb pozíciókba”, hogy elkerüljék a település „bekerítésének veszélyét”. A közösségi médiában megjelent felvételek és ukrán katonai illetékesek megerősítették, hogy az ukrán csapatok október 1-jével bevonultak Limanba, és valószínűleg megtisztítják a települést.

Az orosz információs tér – amely a Kreml propagandistáiból, szakértőiből és katonai bloggerekből állt – a vereséget az orosz hadvezetőség azon mulasztásának eredményeként regisztrálta, hogy nem küldött időben erősítést, miközben nyíltan bírálta a mozgósítás során elkövetett ismételt bürokratikus hibákat. Az orosz kommentátorok túlnyomórészt reményüket fejezték ki, hogy a részleges mozgósítás elegendő erőt fog generálni a támadó műveletek folytatásához és a kezdeményezés visszaszerzéséhez. Ramzan Kadirov csecsen vezető, akit láthatóan lesújtott a limani vereség, felszólította Oroszországot, hogy folytassa a harcot a négy elcsatolt terület „felszabadításáért” minden rendelkezésre álló eszközzel, beleértve a kis hatóerejű nukleáris fegyvereket is.

Kadirov eszmefuttatása hasonlít a szervezetlen és gyakran túlzó katonai bloggerek eszmefuttatásaihoz, amelyek a Kremlt az ukrajnai háború folytatására szólítják fel, és a nukleáris fegyverek alkalmazására való felhívása nem volt reprezentatív az orosz információs téren belüli diskurzus szempontjából. Az orosz szövetségi televíziós csatornák és az extrém módon harcias katonai bloggerek gyakran beszéltek az orosz nukleáris képességekről az orosz belföldi közönség hazafias érzelmeinek felkeltésére irányuló erőfeszítésük részeként, és Kadirov nyilatkozata ebben a kontextusban nem volt különösebben figyelemre méltó.

Kadirov taktikai atomfegyverek alkalmazására való felhívása valószínűleg nincs összhangban azzal a követelésével, hogy folytassa a „különleges katonai műveletet”, amelynek célja, hogy minél több ukrán terület kerüljön orosz ellenőrzés alá. Az orosz hadsereg jelenlegi állapotában szinte biztosan nem képes nukleáris harctéren tevékenykedni, még akkor sem, ha rendelkezik a szükséges felszereléssel, és hagyományosan erre képezte ki egységeit. A kimerült szerződéses katonák, sietve mozgósított tartalékosok, sorkatonák és zsoldosok kaotikus összevisszasága, amely jelenleg az orosz szárazföldi erőket alkotja, nem tudna működni nukleáris környezetben. Az orosz taktikai atomfegyverek által érintett területek így az oroszok számára járhatatlanok lennének, ami valószínűleg megakadályozná az orosz előrenyomulást. Ez a szempont is csökkenti az orosz taktikai nukleáris fegyverek bevetésének valószínűségét.

Kadirov a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokát, Alekszandr Lapin vezérezredest hibáztatta a Liman körüli kudarcokért. Kadirov támadásai jelentős visszhangot váltottak ki az orosz információs térben, és azt jelzik, hogy a szakadék az orosz hagyományos és nem hagyományos erők között valószínűleg növekszik. Kadirov azt állította, hogy az ukrajnai „központi” erőcsoportért felelős Lapin nem szerelte fel megfelelően a Liman térségében tevékenykedő egységeket, és a főhadiszállását messze a frontvonaltól helyezte át. Kadirov azzal is vádolta az orosz vezérkart és konkrétan a vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov hadseregtábornokot, hogy fedezi Lapin mulasztásait. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója nyilvánosan egyetértett Kadirov Lapin-bírálatával, mondván, hogy a magasabb katonai vezetésnek „mezítláb, gépkarabélyokkal, a frontvonalakon” kellene harcolnia.” Bloggerek és állami televíziós műsorvezetők méltatták Kadirov és Prigozsin kritikáját az orosz katonai parancsnoksággal kapcsolatban, hozzátéve, hogy a parancsnokság korrupt és érdektelen az orosz stratégiai célok iránt. Kadirov, Lapin és Prigozsin mind a Donbássz szektorban tevékenykednek, és az ilyen megjegyzések jelzik az Ukrajnában működő orosz erőkön és azok vezetésén belüli feszültségeket. A Kreml felerősítheti az ilyen kritikákat, hogy feltételeket teremtsen a felsőbb katonai vezetésen belüli személyi változásokhoz a következő hetekben.

A Luhanszk körüli vereség azt is jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki a hírek szerint mikromenedzselte* a helyszínen lévő orosz parancsnokokat – Luhanszk területének védelmét a dél-ukrajnai megszállt területek megtartása javára helyezi előtérbe. Ukrán és orosz források egybehangzóan jelzik, hogy az orosz alakulatok folytatták az orosz állások megerősítését a Herszoni és Zaporizzsjai Területen, a Harkiv-Izjum front közelmúltbeli összeomlása ellenére, sőt, még akkor is, amikor a Luhanszk környéki orosz állások összeomlottak. A döntés, hogy nem erősítik meg a sebezhető kupjanszki vagy limani frontvonalakat, szinte biztosan Putyin, és nem a katonai parancsnokság döntése volt, és arra utal, hogy Putyint sokkal jobban érdekli Herszon és Zaporizzsja területének stratégiai fontosságú területeinek megtartása, mint a Luhanszki Területé.

*Az ISW nemzetközi szinten elsimert katonai szakértőkhöz méltóan igen finoman fejezi ki magát. Én ezt a „mikromenedzselést” inkább nevezném „kézi vezérlésnek”. Ami mellesleg tragédiákba torkollik minden esetben, ha Putyin ragadja magához az irányítást.

Oroszország valószínűleg előkészíti a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) jogi átvételét. Az orosz hatóságok szeptember 30-án őrizetbe vették a ZNPP vezérigazgatóját, Ihor Muraszovot. Egy orosz blogger azt állította, hogy Muraszov őrizetbe vételének nem lesz kézzelfogható hatása az erőmű működésére, mivel az erőműblokkok már leálltak, és kijelentette, hogy a hatóságok jelenleg „rutinszerű” jogi munkát végeznek annak érdekében, hogy az erőmű irányítását átadják az orosz állami atomenergetikai vállalatnak, a Roszatomnak, és új jogi személyt hozzanak létre a ZNPP számára. Muraszov őrizetbe vétele és a ZNPP irányításának a Roszatomra való átruházásának „jogi” folyamata figyelemre méltó jelei annak, hogy az orosz hatóságok valószínűleg arra fogják használni a ZNPP feletti ellenőrzésüket, hogy nyomást gyakoroljanak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségre (NAÜ), hogy legitimálja a megszállt ukrán területek illegális orosz annektálását, kényszerítve azt arra, hogy elismerje Oroszország törvényes ellenőrzését a ZNPP felett.


Az orosz csapatok október 1-jén sikertelen támadást hajtottak végre az északi Harkivi területen található Kozacsa Lopany ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadást a település ellen, 5 km-re a Harkivi Terület és Oroszország határától. Az ilyen támadások azt jelzik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg továbbra is célja, hogy visszaszerezze az ellenőrzést az általa jogellenesen elcsatolt területeken túli övezetek felett, és hajlandó orosz katonai eszközöket ilyen támadó akciókra fordítani ahelyett, hogy azokat a donbásszi ukrán ellentámadás elleni védelemre vezényelné.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán erők felszabadították Limant, és valószínűleg október elsejétől kiürítik a települést.
      • Oroszország valószínűleg feltételrendszert alakít ki a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) jogi átvételéhez.
      • Az ukrán csapatok folytatják az ellentámadást a Herszon területen, és megteremtik a feltételeket a további előrenyomuláshoz.
      • Az orosz egységek támadásokat hajtottak végre a Donyecki területen lévő Bakhmut és Avdiivka térségében.
      • Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű csapásokat a déli ukrán hátország ellen.
      • Az orosz katonai vezetés továbbra is veszélyezteti a haderő jövőbeni újjáalakulását azzal, hogy a lehető legtöbb alakulat azonnali mozgósítását helyezi előtérbe az Ukrajnában folyó harcokhoz.
      • Az orosz mozgósítási hatóságok továbbra is diszkriminatív mobilizációs gyakorlatot folytatnak.

Ukrán ellentámadások (az oroszok által megszállt területek felszabadítására irányuló ukrán erőfeszítések)

Kelet-Ukrajna: (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal):

Az ukrán csapatok október 1-jén felszabadították Limant. Az orosz védelmi minisztérium és különböző orosz katonai bloggerek megerősítették, hogy az orosz csapatok Limanból „előnyösebb vonalakra” vonultak vissza, és a közösségi média geolokációs felvételein ukrán csapatok láthatóak Liman különböző részein október 1-jén egész nap. Orosz források szerint a BARS–13-as különítmény, amely az orosz védelmi vonalat tartotta Drobisevében, Limantól északnyugatra, Kreminnába (kb. 25 km-re keletre Limantól) vonult vissza. Az ukrán előrenyomulás részletei azonban továbbra sem világosak. Több orosz forrás arról számolt be, hogy ukrán csapatok felrobbantottak egy hidat Kirove keleti külterületén, Limantól 10 km-re északkeletre, azonban a felvételeket a közösségi média geolokációs felhasználói nem támasztják alá. Az ukrán ellentámadó hadműveletek dinamikus jellege ezen a területen valószínűleg zavaros és ellentmondásos jelentéseket generál. Orosz források Limantól északra, Torszke, Terni és Jampilszke környékén ukrán támadásokról is beszéltek, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok folytatják a Limantól északra fekvő települések elfoglalására irányuló erőfeszítéseket. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a Liman körüli fejleményeket, és amint azok megerősítést nyernek, friss híreket közöl a terület ellenőrzéséről.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Ukrán katonai illetékesek október 1-jén megismételték, hogy az ukrán csapatok folytatják az ellentámadási műveleteket Herszon területen, és a frontvonal mentén különböző területeken kialakítják a jövőbeli előrenyomulások feltételeit. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az orosz csapatok tartalékokat vonnak össze és átcsoportosítanak a folyamatos ukrán akciókkal szemben Dél-Ukrajnában. Ukrán illetékesek továbbá kijelentették, hogy az ukrán egységek folytatják az orosz koncentrációs területeket célzó hadjáratot Herszon területén.


A közösségi médiában közzétett felvételek szerint az ukrán erők csapást mértek egy orosz lőszerraktárra a Herszon várostól 57 km-re keletre fekvő Tavriiskban, Nova Kakhkova külterületén.

Orosz források egy fő területet azonosítottak, ahol az ukrán csapatok október 1-jén aktív manővereket hajtottak végre Herszon területen. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők megtámadták az orosz állásokat Davidiv Bridben, a nyugati Herszon területen, a Herszon-Mikolajiv terület határának közelében, az Inhulec folyó mellett. A katonai blogger azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték a támadást és az ukrán egységeket az Inhulecen keresztül történő visszavonulásra kényszerítették, de fenntartotta, hogy az ukrán csapatok Davidiv Brid elfoglalására összpontosítanak.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 1-jén támadásokat hajtott végre Bakhmut és Avdiivka térségében, és folytatta a rutinszerű tűzharcot a Donyecki Területen húzódó kontaktvonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat közvetlenül Bakhmutnál, északkeletre Szoledar közelében, valamint Bakhmuttól délre Veszela Dolina (6 km-re délkeletre Bakhmuttól), Zajceve (8 km-re délkeletre Bakhmuttól) és Niu York (15 km-re nyugatra Horlivkától) közelében, valamint Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében.

Az orosz egységek október 1-jén folytatták a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben.Az orosz haderő csapást mért Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára, Ocsakivra és Nikopolra. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők tovább támadták Mikolajiv városát Shahed-136 kamikáze drónokkal, és megrongálták a kikötői, lakó- és ipari infrastruktúrát. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek Odessza városára is, megrongálva az ipari infrastruktúrát. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület orosz megszálló adminisztrátora azzal vádolta az ukrán erőket, hogy fokozták az Enerhodar és a Zaporizzsjai Atomerőmű elleni ágyútüzet.


Az orosz erők továbbra is orosz katonai eszközöket irányítanak Dél-Ukrajnába. A Twitterre szeptember 30-án felkerült felvételeken orosz páncélozott járművek és harckocsik láthatóak, amelyek vasúton haladnak állítólag a Krím felé. Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó kijelentette, hogy az orosz erők október 1-jén 11 darab nehézgépjárművet szállítottak a Donyecki terület Nikolszkából nyugatra, a Zaporizzsjai terület Rozivka felé.

Orosz és ukrán források október 1-jén robbanásokról számoltak be a megszállt krími Szevasztopolban lévő Belbek repülőterén. Szevasztopol orosz megszálló kormányzója, Mihail Razvozsajev azt állította, hogy egy orosz repülőgép lecsúszott a kifutópályáról és kigyulladt, amikor megpróbált leszállni. Elmosódott felvételeken látható, amint a repülőgép felrobban, miután legurult a kifutópályáról, és a később készült felvételeken füstfelhők és másodlagos robbanások láthatók, amelyek rakétalőszereknek tűnnek.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai vezetés továbbra is veszélyezteti a haderő jövőbeli újjáalakítását azzal, hogy a lehető legtöbb hadtest azonnali mozgósítását helyezi előtérbe az Ukrajnában folyó harcok miatt. Az ukrán vezérkar október 1-jén jelentette, hogy az orosz katonai vezetés elrendelte az orosz katonai akadémiák kadétjainak idő előtti elbocsátását a tiszthelyettesi állomány hiánya miatt. A Rjazanyi Légierő-kiképző Iskola utolsó évfolyamán lévő kadétokat a jelentések szerint altiszti beosztásokba osztják be, és mozgósítási tartalékos ezredeket fognak felkészíteni a Rjazany, Omszk, Pszkov, Tula és más városok melletti területeken. A vezérkar jelentése szerint a kadétokat és tartalékos ezredeiket legfeljebb egy hónapos kiképzés után fogják az ukrajnai frontvonalra vezényelni. A kadétok tartalékos ezredekhez való idő előtti beosztásának gyakorlata valószínűleg tovább fogja rontani a már amúgy is gyenge parancsnoki struktúrákat, mivel az alulképzett kadétokat elégtelen képzéssel és kevés vagy semmilyen szakmai tapasztalattal nem rendelkező vezetői szerepkörbe kényszerítik. A kadétok ilyen módon történő felhasználása súlyosan megnehezítheti az orosz erőfeszítéseket az orosz hadsereg újjáépítésére az elkövetkező években.


Az orosz mozgósítási hatóságok továbbra is diszkriminatív mozgósítási gyakorlatot folytatnak. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) közzétette egy lehallgatott telefonbeszélgetés hangfelvételét, amelyben egy orosz katona arról panaszkodik, hogy a tehetősebb orosz régiókból, nevezetesen Szentpétervár és Moszkva környékéről származó férfiakat nem mozgósítják ugyanolyan mértékben, mint például Kurszk, Voronyezs és Belgorod megyékből, ahol a legnagyobb mozgósítási tevékenység zajlik. A lehallgatott hangfelvétel megerősíti, hogy a periférikusabb és kevésbé tehetős orosz területeken a sorozóbizottságok katonai tapasztalattal nem rendelkező férfiakat mozgósítanak. Ukrán tisztviselők emellett azt állították, hogy az orosz tisztviselők egyre gyakrabban tartanak fogva katonakorú férfiakat Ukrajna megszállt régióiban.

Eddig tartottak a mai harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!