Szele Tamás: Másfél millió meztelen újonc meséje

A mai második rész valamivel rövidebb lesz a megszokottnál, nincsenek világrengető hírek, illetve valami kevés akad, a ma bemutatott három hírből egy lehet lényeges, sőt – a másik kettő is nagyon fontos, nagyon jellemző, csak éppen kezdjük megszokni az orosz mozgósítás kaotikus rémtörténeteit.

Mi több, ma Bulgakov-napot tartunk, ugyanis a három hírből kettőnek a főszereplőjét így hívják: egyik sem rokona az írónak (legalábbis a másodikról remélem, hogy nem az), valahogy így alakult, nem ritka név orosz földön a Bulgakov.

Az első Bulgakov pedig akár még származhatna is Mihail Afanaszjevicstől, mert költő, és részt vett a mozgósítás elleni Majakovszkij-felolvasáson, mely miatt másnap hajnalban a belügyminisztérium emberei házkutatást tratottak a 31 éves moszkvai költőnél, Artem Kamardinnál, aki részt vett az eseményen és mondott pár keresetlen szót. A lakásában mindenkit megvertek és megkínoztak, Kamardint pedig ügyvédje szerint egy súlyzóval análisan megerőszakolták. Kamardint, Jegor Sztovbét és Nyikolaj Dainekót gyűlöletkeltés, megalázás és erőszakra való felhívás bűncselekményével gyanúsították „az LNK és a DNK önkéntes fegyveres alakulatai” ellen, míg Borisz Bulgakovot „rendőri felszólításnak ellenszegüléssel” vádolják.

Most már kezd bizonyosnak tűnni, hogy a nyomozást vezető valamelyik tisztnek egészen extrém hajlamai lehetnek, ugyanis Bulgakov (mármint Borisz, a költő) a rendőrségről való szabadulása után behívót kapott. Amikor szeptember 30-án reggel hat órakor elhagyta a fogvatartási központot, rendőrök vártak rá, őrizetbe vették, és a kuncevói katonai sorozási irodába vitték. Bulgakovnál nem volt katonai igazolvány, ezért a sorozótisztnek azt mondta, hogy egészségügyi okok miatt alkalmatlan a szolgálatra, de mégis kézbesítettek neki egy idézést, amelyben felszólították, hogy október 3-án jelenjen meg a katonai sorozási irodában.

A katonai komisszár egy rendőrtiszt és két tanú jelenlétében pontosította, hogy ha nem jelenek meg, büntetőeljárás, börtönbüntetés és szexuális zaklatás vár rám a hazafiasan gondolkodó foglyok részéről”

– mondta Bulgakov, hozzátéve, hogy nem állt szándékában elmenni a katonai sorozási irodába.

Valakinek komoly problémái vannak a moszkvai belügyi szerveknél, ahogy ez kinéz…

A behívót különben más ellenzékieknek is előszeretettel kézbesítik, például kapott volna ilyent Dmitrij Baltrukov, a szentpétervári, közelebbről szmolnyinszki önkormányzat képviselője is, aki korábban társaival együtt felszólította az Állami Dumát, hogy emeljenek vádat Vlagyimir Putyin ellen, hazaárulás miatt. Az mentette meg, hogy épp üzleti úton volt, így a sorozóbizottság emberei – akik egyébként közüzemi dolgozóknak álcázták magukat – nem találták otthon, csak az édesanyjával tudtak beszélni. Mint elmondta:

Úgy vélem, hogy ami történik, annak célja, hogy politikai ellenfélként kiiktassanak, és bosszút álljanak azért, mert Putyint hazaárulással vádolom és kategorikusan elutasítom a háborút.”

Ilyenkor egészséges egy nagyon hosszú üzleti útra menni és ott is feledkezni pár évre, biztos, ami biztos. Amúgy nem értem én ezt a Putyint. Ahogy látom, összegyűjti a hadseregben az összes embert, aki nem kedveli őt (illetve, aki kedvelte, az az összegyűjtés miatt fogja megutálni) aztán fegyvert ad a kezükbe. Biztos, hogy nagyon jó ötlet ez? Megeshet, hogy felbukkan pár ideges alakulat a Kreml falainál…

Fegyvert lehet, hogy adnak a besorozottak kezébe de egyenruhájuk nem lesz. A világ első meztelen hadseregét toborozzák, vagy hogy is van ez. Mindenesetre idézném a Novaja Gazeta hírét:

Andrej Gurulev altábornagy, az Állami Duma képviselője a transzbajkáli területről azt mondta, hogy 1,5 millió egyenruhakészlet tűnt el.

Számomra még mindig nem világos, hogy hová tűnt a személyzeti átvételi pontokon tárolt 1,5 millió teljes egyenruha. Hol az egyenruhákkal, hol valami mással vannak problémáink. Minden ott volt, hová tűnt? Senki sem tudja ezt megmagyarázni semmilyen módon!” – mondta.

Gurulev szerint a befogadóközpontokat „már most fel kell tölteni a jövőre készülve”, hogy „nyugodtan” fogadhassák az embereket.

Nem Bulgakov tábornokot kellene más munkára küldeni, hanem konkrétan meg kellene kérdezni tőle, hogy hol, hogyan és miért történt, hogy a mi mozgósított embereink nem kapnak egyenruhát. Isten a tanúja, ma Mihail Jevgenyijevics Mizincev elfoglalta a logisztikai miniszterhelyettesi posztot, nem fogja tudni azonnal megváltoztatni a helyzetet, de a jövőben képes lesz rá, ebben biztos vagyok” – zárta a főhadnagy.

Dmitrij Bulgakov hadseregtábornokot szeptember végén menesztették a védelmi miniszterhelyettesi posztról. Helyére Mihail Mizincev vezérezredest nevezték ki, aki korábban az Orosz Föderáció Nemzeti Védelmi Irányítási Központjának vezetője volt.”

Lám, megvan a második Bulgakovunk, az áthelyezett tábornok, aki ezek szerint magánál felejtett másfél millió uniformist. Meglesz az, mind, csak a bankszámláján tessék keresni.

Nem mondom, az is nagy baj, ha hiányzik másfél millió egyenruha. De az lesz az igazi, ha a beléjük való újoncok se lesznek meg!

Márpedig efelé tart az orosz hadsereg, mozgósítás ide vagy oda – illetve pont annak köszönhetően.

Mára ennyi hír jutott, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!