Szele Tamás: Offenzíva Herszonban

Engedjék meg, hogy mindenekelőtt elnézést kérjek, bár nem én hibáztam. Arról van szó, hogy a napi jelentéseket hűségesen és a legnagyobb pontossággal szállító ISW háza táján történhetett valami, ugyanis ma a jelentés helyett egy nagyon érdekes tanulmányt tettek közzé az orosz médiatérről, meg négy térképet, azzal, hogy: „A harci cselekményeket majd holnap részletezzük”.

Nekem a tanulmány is tetszett, szó se róla, az is tény, hogy a legfontosabb rövid híreket azért leadták – de én már nagyon régóta az ő napi jelentésüket használom, mivel az a legpontosabb, leghitelesebb, most mihez kezdjek azokkal az olvasókkal, akiket a harctéri hírek érdekelnek? A tanulmányt beteszem a második részbe, mert figyelemreméltó, de, hogy azok is kapjanak valamit – ha nem is olyan kiváló minőségben és olyan nagy pontossággal mint tegnap és remélhetőleg holnaptól megint – akik a háború pillanatnyi állását szeretnék tudni, készítettem egy hírösszefoglalót a többi forrás nyomán, a térképek és a rövid hírek még az ISW-től vannak, a többi a Meduzából, The Insiderből, innen-onnan, arra ügyeltem a legjobban, hogy hamis hír be ne csússzon közéjük.

Persze, máskor az ISW ügyel erre… mindenesetre lássuk akkor a harcterek mai híreit.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán csapatok tovább folytatták a Limantól keletre és északkeletre fekvő települések felszabadítását, és felszabadították a Donyecki Területen található Torszkét. Orosz források azt állították, hogy az orosz haderő visszavonult a Limantól északkeletre fekvő állásairól, valószínűleg Kreminna környéki állásokba az R66-os Szvatove-Kreminna autópálya mentén.
      • Az ukrán hadsereg folytatta az előrenyomulást a Kupjanszktól keletre fekvő településeken, és felszabadította Kisharivkát a Harkivi Területen.
      • Az orosz egységek továbbra is sikertelen támadásokat indítottak Bakhmut, Vjimka és Avdijivka környékén.
      • Az ukrán erők folytatták az ellentámadásokat az északi Herszoni Területen, és biztosították állásaikat Zolota Balka és Hreszenyivka környékén. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok felszabadították Sevcsekivkát és Ljubimivkát is, és az orosz erőket új védelmi állásokba szorították Mikailivka körül.
      • Az orosz hadsereg továbbra is célba vette Krivij Rih és Mikolajiv területét iráni gyártmányú Shahed–136 típusú drónokkal.
      • Az orosz Állami Duma képviselői visszavontak egy törvényt, amely a mozgósított férfiaknak egyszeri 300 000 rubel (kb. 4980 dollár) kifizetést és egyéb juttatásokat biztosított volna, anélkül, hogy megindokolták volna döntésüket.
      • Ukrán katonai tisztviselők kijelentették, hogy az orosz erők egy motorizált lövészhadosztályt alakítanak a Krím, a Krasznodari terület és az Adygeai Köztársaság mozgósítottjaiból.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök törvénytervezetet nyújtott be az Állami Dumának a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Zaporizzsjai és Herszoni Terület felvételéről az Orosz Föderációba.

A herszoni offenzíva hírei:

Az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívát hajtanak végre a megszállt Herszon régióban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 2-án közölte, hogy a hadsereg felszabadította az Inhulec folyó mentén fekvő Arhangelszke falut, valamint Mirljubivka falut. Felbukkant egy fotó, állítólag Mirljubivkából, ahol az ukrán katonaság kitűzte az ukrán zászlót az egyik épületre. Az, hogy az ukrán erők ellenőrzik Mirljubivkát és Arhangelszke nagy részét, szeptember eleje óta ismert.

Az ukrán hadsereg a Dnyeper folyó mentén is offenzívát folytat. Orosz „haditudósítók” szerint az ukrán fegyveres erők már több települést elfoglaltak a Dnyipropetrovszki terület határán fekvő Novovoroncovkától legalább a 25 kilométerre fekvő Mihajlovkáig. Az elmúlt 24 órában az AFU mintegy 15 kilométert haladt előre.

Az ukrán fegyveres erők megközelítették Dudcsany falut, „nem sikerült stabilizálni a frontot” – jelentette október 2-án este a Herszon megyében állomásozó Roman Saponkov orosz „haditudósító”. Egy másik „katonai tudósító”, Jurij Kotenok ugyanakkor azt mondta, hogy az ukrán hadsereg elfoglalta Dudcsanyt. A Rybar orosz „hazafias” táviratcsatorna azt állítja, hogy október 3-án 11:00 órakor az orosz hadsereg elvesztette állásait Zolotaja Balka falu közelében, míg az AFU a Novovoroncovka – Novoalekszandrovka országút mentén megerősödött és Dudcsany felé nyomult előre.

Az ukrán fegyveres erők be akartak törni a Dudcsany falu közelében lévő Kakhovka vízerőműhöz, de „sikerült legyőzni őket” – közölte Vladimir Szaldo, a megszállt Herszoni Terület orosz ellenőrzésű közigazgatásának vezetője. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán csapatok Zolotaja Balka – Alekszandrovka irányában „mélyen bevágódtak” az orosz védelembe.

Október 2-án bizonyíték merült fel arra, hogy az ukrán katonák valószínűleg behatoltak Kreszenyivka és Oszokorivka falvakba (Oszokorivka közelében van egy emlékmű, ott készültek fotók és videók róluk). Ukrán források egy állítólag Zolotaja Balkában készült videót is terjesztettek. Október 3-án az ukrán média egy zászlót és ukrán katonákat ábrázoló fotót tett közzé, állítólag Mikhailivka faluban.

Az Ukrán Fegyveres Erők hivatalosan azt közölték, hogy a haladásuk a Herszoni Területen „egyre jobban felgyorsul”. „Folytatjuk a harcokat és a megerősítést azokon a területeken, amelyeket már felszabadítottunk és megtisztítunk” – mondta október 3-án Natalja Humenjuk, a dél-ukrajnai védelmi erők képviselője. Elmondása szerint az ukrán erők felajánlják, hogy evakuálják az orosz csapásoknak kitett, a frontvonal mentén fekvő közel 45 település lakóit.

Ugyanakkor az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon régió közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy „minden ellenőrzés alatt áll” Herszon irányában az ukrán hadsereg áttörési kísérletei ellenére. Elmondása szerint az ukrán erők „egy kicsit mélyebbre törtek”, és „minden támadást visszavertünk”. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett.

Az ukrán csapatok korábban a Dnyeper folyó felett átívelő hidak elleni sikeres támadásokat követően elvágták az orosz haderő nagy részét Herszon térségében az utánpótlási vonalakról.

Mi történik a donyecki régióban?

Október 1-jén az ukrán hadsereg egy keleti ellentámadás keretében elfoglalta a Donyecki területen lévő Limant. Az ukrán erők szeptember 30-án, pénteken megközelítették Liman külvárosát. Két-háromezer orosz katona tartózkodott a városban abban az időben – mondta a The New York Timesnak Szerhij Cserevaty, a keleten harcoló ukrán erők szóvivője.


A NYT szerint az ukrán hadvezetés eredetileg Liman gyors visszafoglalását tervezte, mivel a tetemes túlerőben lévő ukrán hadsereg erői szinte teljesen körülzárták a várost, de az orosz hadsereg erősítést küldött. Heves harcok folytak az erdőkben és a Sziverszkij Donyec folyó partján. Megölt orosz katonák holttestei és kiégett felszerelések hevernek a városon kívül az út szélén – jelentette a The Wall Street Journal.

Szerhij Cserevaty szerint az orosz katonák kaotikusan vonultak vissza, gyakran kis csoportokban bujkáltak az erdőkben. Elmondása alapján közülük sokan meghaltak vagy fogságba estek. Október 1-jén este az ukrán rendőrség járőrözést szervezett Limanban, és elkezdte keresni az orosz katonákat, akik esetleg a városban maradtak. Október 2-án délben Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Limant „teljesen megtisztították”. Ekkorra már senkit sem vettek őrizetbe a városban – közölte a Limant is magában foglaló kramatorszki járás belügyminisztériuma. A végsőkig tisztázatlan, hogy az orosz katonák melyik része tört ki a bekerítésből. Október 2-án az ukrán hadsereg közölte, hogy sok orosz még mindig a Liman környéki erdőkben bujkál.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok „a bekerítés veszélye miatt” kivonultak Limanból „kedvezőbb vonalakra”. Alekszandr Koc, a Komszomolszkaja Pravda katonai tudósítója szerint az orosz csapatok szakaszosan vonulnak vissza, de „az utolsó egységek már ténylegesen áttörnek a blokádból, harcolva”. Koc szerint az ukrán hadsereg offenzívájában állítólag 23 ezer ember vett részt, ami többszöröse az orosz erők létszámának.


A Limanból való visszavonulás okairól szólva Kots elmondta, hogy az orosz hadsereg nem rendelkezett elegendő erővel, az erősítés későn érkezett, és a „refuznyikok” elhagyták a stratégiailag fontos állásokat. Ramzan Kadirov csecsen elnök Alekszandr Lapin vezérezredest, a Központi Katonai Körzet parancsnokát tette felelőssé Liman elvesztéséért.

Miután az orosz csapatok kivonultak Limanból, a helyiek felhasználták az elhagyott orosz készleteket. Október 2-án több tucat ember jött a város főterén lévő elhagyott orosz üzletekhez, és „orosz humanitárius segély” feliratú lisztes zsákokat vitt el – írja a WSJ. A rendőrség szerint mintegy ötezer ember maradt Limanban, ahol a háború előtti időszakban mintegy húszezren éltek. A helyi lakosok szerint a megszállás alatt gáz és áram nélkül éltek. A rendőrség szerint az orosz hadsereg meg sem próbálta helyreállítani az áram- és vízellátást, az emberek pedig rendszeres élelmiszer-ellátás nélkül éltek, sokan orvosi ellátásra szorulnak.

Ennyit tudunk a harcterekről, viszont idekívánkozik még egy moszkvai hír, ami az elcsatolt területekkel kapcsolatos. Meg azzal hogy az orosz Állami Duma valóban páratlan testület: olyasmikre képes, mint senki más a világon. A mai teljesítményüket talán csak a magyar parlament lenne képes utánozni, felülmúlni azonban még ők sem tudnák.


Arról van szó, hogy ma tartották a Dumában a szavazást a négy Ukrajnától annektált terület csatlakozásáról az Ororoszországi Föderációhoz. Az eredmény nem volt kétséges, de a szavazati arány – mit ne mondjak, csodálatos volt. Sőt, annál is több. Vjacseszlav Volodin, a duma elnöke bejelentette, hogy a parlament alsóháza „egyhangúlag” jóváhagyta az önhatalmúlag kikiáltott DNK és LNK, valamint a megszállt Zaporozsjei és Herszoni Területek „Oroszországi Föderációba való beolvasztásáról” szóló szerződések ratifikálását.

A szavazást négyszer tartották meg – minden egyes területre külön-külön szavaztak. És a Duma eredményjelző táblájából ítélve minden alkalommal más és más számú képviselő szavazott a szerződés ratifikálása mellett, bár egyetlen „ellenszavazat” sem érkezett, és nem volt tartózkodás. Lássuk az eredményeket!

A DNK „csatlakozása” mellett – 413 szavazat

Az LNK „csatlakozása” mellett – 412 szavazat

A Zaporizzsjai Terület „csatlakozása” mellett – 409 szavazat

A Herszoni Terület „csatlakozása” mellett – 411 szavazat

Ellenszavazat nem volt, tartózkodás nem volt, hozzászólás nem volt. MI hát ebben a csodálatos?

Az, hogy az előzetes regisztrációs adatok, a jelenléti ív szerint október 3-án összesen 408 képviselő jelent meg a Dumában!

Az Állami Duma képviselői többen szavaztak mind a négy alkalommal az annexióra, mint ahányan egyáltalán ott voltak! Ráadásul nem is egyforma volt az eredmény, hogy ne legyen gyanús.

Na, ezt csinálja utánuk, aki tudja.

Eddig tartottak a nehezen összeszedett harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert következik a második rész, benne az ígért tanulmány az orosz médiatérről.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!