Szele Tamás: A nyúlcipő és a hétmérföldes csizma

Ukrajna Herszonban felhúzta a hétmérföldes csizmát, az orosz hadak pedig a nyúlcipőt: valóságos népmesei jelenetek játszódnak le arrafelé. Az orosz mozgósítás botrányosabban halad, mint valaha, emiatt a Kreml bűnbakot keres, és ha keres, talál is Sojgu hadügyminiszter személyében, a rossz nyelvek már azt rebesgetik, hogy napokon belül menesztik.

Igazság szerint frakcióharcok zajlanak a kulisszák mögött, meglepő szereposztásban: a három vetélkedő fél: a háborúpárti szilovikok, élükön Kadirovval és Prigozsinnal, a Védelmi Minisztérium veteránjai, és akármilyen hihetetlen, a katonai bloggerek, akiknek támogatása eldöntheti a hatalmi harcot: sőt, ha a szilovikok kerülnek ki belőle győztesen a világ sorsát is, mert a szilovikok kardoskodnak a leghangosabban a taktikai nukleáris fegyverek bevetése mellett. Ha valaki akár csak a múlt héten is azt mondja, hogy meglehet, az életünk Sztrelkovtól vagy „Murz harci macskától” függ majd, nem hittem volna neki, bár manapság semmi sem lehetetlen.

De hagyjuk a merengést, lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze. Illetve, mielőtt nekikezdenék, még lesz egy szolgálati közlemény: ma azért nem voltak iráni hírek, mert egész egyszerűen nem történt annyi lényeges esemény, hogy érdemes legyen külön írásban foglalkozni velük. Ha történik valami valóban fontos, visszatérek Iránba is. De egyelőre lássuk Ukrajnát.

Ukrajna észak-harkivi ellentámadása egy hónapnyi sikeres hadművelet után sem ért még a tetőpontjára, és most Luhanszk megye nyugati részébe hatol. Az ukrán csapatok október 5-én elfoglalták Hrekivkát és Makijivkát a Luhanszki Terület nyugati részén (Szvatovától mintegy 20 km-re délnyugatra). Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője október 5-én arról számolt be, hogy az ukrán erők megkezdték a Luhanszki Terület nem részletezett falvainak felszabadítását. Az ukrán hadsereg szeptember 6-án kezdte meg az ellentámadás manőverezési szakaszát Harkiv területén – amely mostanra elérte Luhanszk határát. Az orosz erőknek nem sikerült megtartaniuk az Oszkil és a Sziverszkij Donyec folyók partját, és természetes határként kihasználni őket, hogy megakadályozzák az ukrán erők előretörését az oroszok által megszállt Északkelet-Ukrajna sebezhető részeire. A nyugat-luhanszki terep alkalmas arra a fajta gyors manőverező hadviselésre, amelyet az ukrán erők szeptember elején hatékonyan alkalmaztak a keleti Harkivi Területen, és nyílt forrásokból nincs arra utaló jel, hogy az orosz hadsereg jelentősen megerősítette volna a nyugati Luhanszki Területet. Ukrajna folyamatban lévő északi és déli ellentámadásai valószínűleg arra kényszerítik a Kremlt, hogy az egyik műveleti terület védelmét a másik rovására helyezze előtérbe, ami potenciálisan növeli az ukrán siker valószínűségét mindkettőben.

Az orosz erők október 5-én Shahed–136 dróncsapást hajtottak végre a Kijevi Területen található Bila Cerkva ellen, amely június óta az első orosz csapás volt a kijevi régióban. A csapás utáni felvételek a lakóépületekben keletkezett nyilvánvaló károkat mutatnak. Az orosz militarista bloggerek dicsérték a Shahed–136 drónok pusztító képességét, de megkérdőjelezték, hogy az orosz erők miért használnak ilyen technológiát az ukrán hátország mélyén lévő és az aktív harci övezetektől távol eső területek megcélzására. Ez a döntés beleillik abba a nagyobb mintába, hogy az orosz erők nagy pontosságú technológiát használnak fel Ukrajna olyan területein, amelyek korlátozott hadműveleti jelentőséggel bírnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök intézkedéseket hozott a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti teljes orosz ellenőrzés megerősítésére. Putyin október 5-én rendeletet adott ki, amely a ZNPP irányítását átruházza az orosz állami vállalatra, a Roszenergoatomra. A ZNPP jelenlegi ukrán üzemeltetője, az Energoatom bejelentette, hogy elnöke október 5-én átvette a ZNPP vezérigazgatói posztját. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz tisztviselők arra kényszerítik a ZNPP dolgozóit, hogy orosz útlevelet szerezzenek és munkaszerződést írjanak alá a Roszsenergoatommal. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója ezen a héten Kijevben és Moszkvában találkozót tervez ukrán és orosz tisztviselőkkel, hogy megvitassák a ZNPP körüli „védőövezet” létrehozását. Az orosz hatóságok várhatóan megpróbálják majd a közelgő megbeszélések és tárgyalások során arra kényszeríteni a NAÜ-t, hogy ismerje el a Roszenergoatom hivatalos ellenőrzését a ZNPP felett, és ezzel együtt Oroszország illegális annexióját Zaporizzsjai terület felett.

A Csecsen Köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov bejelentette, hogy Putyin október 5-én vezérezredesi rangot adományozott neki. Ez az előléptetés különösen figyelemre méltó a Kadirov körül a közelmúltban kialakult vita és a Központi Katonai Körzet (CMD) Alekszandr Lapin vezérezredes közvetlen bírálata kapcsán, amelyet az ISW korábban elemzett. Bár az ISW nem talált hivatalos megerősítést Kadirov előléptetéséről, Putyin talán azért hozta meg a döntést Kadirov rangjának megemeléséről, hogy fenntartsa Kadirov és a csecsen erők támogatását, miközben egyúttal visszaszorítja az orosz védelmi minisztériumot és Szergej Sojgu védelmi minisztert, akitől Putyin retorikailag elhatárolódni látszik. Kadirov új rangja annak a jele lehet, hogy Putyin hajlandó a hagyományos katonai intézményrendszer rovására a szilovik bázis radikálisabb és hangosabb követeléseit megnyugtatni.

Az Oroszország „részleges mozgósításával” kapcsolatos, egyre erősödő belföldi kritikák valószínűleg arra késztetik Putyint, hogy az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium) és konkrétan Szergej Sojgu védelmi minisztert tegye bűnbakká. Putyin október 5-én egy rendelettel elhalasztotta a mozgósítást minden hallgató számára, beleértve a részmunkaidős és a mesterszakos hallgatókat is. Putyin az orosz hírügynökségeknek azt mondta, hogy mivel „a védelmi minisztérium nem változtatta meg időben a mozgósítás alól kivontak listájára vonatkozó jogi keretet, kiigazításokat kell végrehajtani.” A védelmi minisztériumnak ez a közvetlen kritikája egyben implicit kritika is Sojgu ellen, akit Putyin, úgy tűnik, arra akar felkészíteni, hogy elvigye a balhét Putyin ukrajnai inváziójának kudarcaiért. Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov nyugállományú vezérezredes október 5-én az orosz állami televízióban szintén bírálta a Védelmi Minisztériumot. Kartapolov azt mondta, hogy minden orosz tudja, hogy a Védelmi Minisztérium hazudik és abba kell hagynia, de ez az üzenet nem jut el „az egyes vezetőkhöz”, ami egy újabb célzás volt Szoigu felé. Egy orosz militarista blogger azt állította, hogy Kartapolov megjegyzései azt mutatják, hogy Sojgut hamarosan „lerombolják” és „elismerik az orosz katonai kudarcok fő bűnösének”. A blogger emlékeztette olvasóit, hogy az orosz védelmi minisztérium és annak vezetője volt az, aki „felbecsülhetetlen és hatalmas mértékben hozzájárult ahhoz, hogy most egy katonai-politikai katasztrófa szélén állunk.” Egy másik blogger megvédte Jevgenyij Prigozsin Wagner-pénzembert és Ramzan Kadirov csecsen vezetőt a védelmi minisztérium bírálatáért, megtapsolva őket a szükséges változások ösztönzéséért. Kadirov bejelentése, hogy Putyin vezérezredesi rangot adományozott neki, hasonlóképpen azt jelzi, hogy Putyin hajlandó megnyugtatni a szilovik bázist, amely folyamatos retorikai csapásokat mér a védelmi minisztérium intézményére.

Putyin valószínűleg addig fog várni a távozással, amíg úgy érzi, hogy továbbra is Sojgut okolhatja a folyamatos katonai kudarcokért, és hogy támogatást szerezzen más frakciók körében. Sojgu utódjának felelősséget kell majd vállalnia azokért a kudarcokért, amelyek az ő hivatali idejének kezdete után következnek be. Putyin már most azon dolgozik, hogy növelje támogatottságát a nacionalista bloggerek és az olyan szilovikok, mint Prigozsin és Kadirov körében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője október 5-én régi riportereknek azt mondta, hogy Prigozsin „lehetőségeihez mérten nagyban hozzájárul” az oroszországi és ukrajnai erőfeszítésekhez, és nem volt hajlandó válaszolni a Prigozsin kormánytisztviselőkkel szembeni kritikáival kapcsolatos kérdésekre. Egy milblogger október 5-én hangsúlyozta, hogy Putyin „rendszeresen fogadja a katonai tudósítókat, figyelmesen elolvassa a jelentéseiket, felteszi a megfelelő kérdéseket, és objektív válaszokat kap”, implicit módon szembeállítva ezt a kapcsolatot azzal a tisztességtelen móddal, ahogyan a bloggerek szerint a Védelmi Minisztérium Putyinnal érintkezik.

Az orosz hatóságok október 5-én őrizetbe vették több katonai blogger Telegram-csatorna vezetőjét, ami azt jelzi, hogy a Kreml valószínűleg korlátokat szab a hazai orosz információs térben megengedett kritikáknak. Alexander Khunshtein, Putyin politikai pártja, az Egységes Oroszország főtitkárának helyettes titkára október 5-én olyan felvételeket tett közzé, amelyeken az orosz hatóságok Alekszej Szlobodenyukot tartóztatják le. Szlobodenyuk a Wagner pénzember Jevgenyij Prigozsin Patriot médiacsoportjának alkalmazottja, és több blogger Telegram-menedzsere, amelyek közül a legismertebbek a „Release Z Kraken” és a „Skaner”. A „Skaner” csatornán jelentős állami tisztségviselőket és katonai személyeket bíráltak, akik közül a legismertebbek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz hatóságok csalás vádjával őrizetbe vették Szlobodenyukot. Őrizetbe vétele azt sugallja, hogy a Kreml megpróbálja kijelölni a határokat, hogy milyen kritikák megengedettek az információs térben, és mely magas rangú tisztviselőket bírálhatják a bloggerek és az újságírók – a védelmi miniszter, Sojgu, Putyin valószínűsíthető bűnbakja, most úgy tűnik, szabad préda, míg a Putyinhoz közel álló tisztviselők, mint Lavrov és Putyin szóvivője, tiltott személyek.


A legfontosabb hírek röviden:

      • A Harkivi Területen megkezdett ukrán ellentámadás még nem ért tetőfokára, és aktívan nyomul a Luhanszki Terület felé.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök intézkedéseket hozott a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti teljes orosz ellenőrzés megerősítésére.
      • Az orosz erők június óta először hajtottak végre csapást Kijev területén egy Shahed–136 típusú drónnal.
      • Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője bejelentette, hogy Putyin vezérezredesi rangot adományozott neki.
      • Az Oroszország „részleges mozgósításával” kapcsolatos egyre erősödő belföldi kritikák valószínűleg arra késztetik Putyint, hogy az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium) és konkrétan Szergej Sojgu védelmi minisztert tegye bűnbakká.
      • Az ukrán csapatok valószínűleg megerősítették állásaikat és átcsoportosították erőiket az északi Herszoni Területen, miután az elmúlt 48 órában jelentős előnyökre tettek szert.
      • Orosz források ukrán támadási előkészületekről számoltak be Herszon városától északnyugatra, nyugatra és északkeletre.
      • Az orosz csapatok október 5-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen.
      • Orosz katonai bloggerek továbbra is bírálták az orosz „részleges mozgósítás” végrehajtását október 5-én.
      • A gazdaságilag hátrányos helyzetű orosz állampolgárok és az etnikai kisebbségi orosz közösségek továbbra is aránytalanul nagy terhet viselnek a mozgósítási arányok és a veszteségek tekintetében az oknyomozói jelentések szerint, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok szándékosan hozhatják veszélyesebb helyzetbe a szegény és kisebbségi orosz állampolgárokat, mint a jómódú etnikai oroszokat.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én fejezte be az utolsó formaságokat az oroszok által megszállt ukrán területek illegális annektálásának folyamatában.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Az ukrán hadsereg október 5-én előnyre tett szert az északnyugati Luhanszki területen, Szvatove közelében. A közösségi médiában közzétett képeken ukrán csapatok láthatók Hrekivkában és Makiivkában, két luhanszki településen, Szvatovétól 20 km-re délnyugatra. Orosz források továbbra is aggodalommal beszéltek az R66-os (Szvatove-Kreminna) autópálya mentén zajló ukrán támadásokról, és azt állították, hogy az orosz csapatok – állítólag a 3. motorizált lövészhadosztály egységeit is beleértve – védekezésre készülnek Szvatovében, Kreminnában és az R66-os út mentén. Az orosz erők valószínűleg azért összpontosítanak a Szvatove-Kreminna frontvonal védelmére, mert egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ukrán behatolás ezen a vonalon lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy veszélyeztessék Sztarobilszkot, egy kulcsfontosságú orosz logisztikai központot, amely Szvatovétól mintegy 50 km-re keletre található, és amelyen keresztül számos földi kommunikációs vonal (GLOC) fut, amelyek létfontosságúak az orosz műveletekhez a Luhanszki Területen. Az R66-hoz való hozzáférés valószínűleg lehetővé teszi az ukrán csapatok számára azt is, hogy Szvatovétól délre, Kreminna, Rubizsnye, Szeverodonyeck és Liszicsanszk felé nyomuljanak, aminek valószínűleg jelentős információs hatása lenne, figyelembe véve a Szeverodonyeck júniusi elfoglalására irányuló elhúzódó és költséges orosz hadjáratot.


Az ukrán csapatok október 5-én valószínűleg folytatták az előrenyomulást az északkeleti Harkivi Területen, Kupjanszk környékén. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők Orljanka irányába (Petropavlivkától 8 km-re keletre) nyomultak előre a Petropavlivka és Vilsana közötti „szürke zónán” keresztül. A blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok megerősítik Kupjanszk térségét, hogy felkészüljenek a további keleti előrenyomulásra.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Az ukrán alakulatok valószínűleg megerősítették állásaikat az északi Herszoni Területen, és október 5-én átcsoportosítottak, miközben az orosz csapatok megpróbáltak talpra állni a közelmúltbeli ukrán előnyomulás után. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága október 4-én megerősítette, hogy az ukrán csapatok felszabadították Ljubimivkát, Hrescsenivkát, Zolta Balkát, Biljaivkát, Ukrainkát, Velika Olekszandrivkát, Mala Olekszandrivkát és Davidiv Bridet az ISW október 4-i értékelése szerint. Az ukrán vezérkar megállapította, hogy az utóbbi időben elért ukrán sikerek arra kényszerítik az orosz csapatokat, hogy a sebesülteket a Dnyeper folyón lévő átkelőhelyekre evakuálják, és hogy az orosz egységek több mint 150 sebesült katonát szállítottak Veszelébe, amely a Dnyeper túloldalán található Nova Kakhkovka mellett. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága azt is állította, hogy az orosz csapatok a visszavonulás során megsemmisítik saját lőszertartalékaikat, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák, hogy az ukrán egységek előrenyomulásuk során lőszert és felszerelést zsákmányoljanak. Orosz milbloggerek korábban kritizálták a szeptember elején Harkiv területen rosszul végrehajtott orosz visszavonulásokat és átkeléseket, amelyek során sok orosz felszerelést és ellátmányt hagytak magukra és szereztek meg az ukrán erők.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 5-én támadó hadműveletekre készülnek Herszon városától északnyugatra. Több katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán csapatok csoportosulást építenek ki Poszad Pokrovszke (Herszon várostól 25 km-re északnyugatra), Olekszandrivka (Herszon várostól 35 km-re nyugatra) és Ternovi Podi (Herszon várostól 25 km-re északnyugatra) körül. Több forrás is harcokról számolt be Sznihurivka (Herszon várostól 45 km-re északkeletre) közelében. A közösségi média felhasználói megerősítették azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz csapatok teljesen kivonultak Sznihurivkából, amit a Mikolajivi Terület vezetője, Vitalij Kim cáfolt, aki megállapította, hogy az orosz hadsereg tisztjei elhagyták a várost, de az orosz csapatok még mindig ott vannak. Ezen ellentmondásos jelentések alapján nagyon valószínű, hogy az orosz parancsnokság az ukrán támadásokra számítva kivonulhat Sznihurivkából, de az orosz kontingens magja a városon belül marad. Az orosz források nyilvánvalóan a Herszon várostól északnyugatra lévő ukrán tevékenységre összpontosítanak, mivel attól tartanak, hogy az ukrán hadsereg megteremti a feltételeket a közvetlenül Herszon város felé történő előrenyomuláshoz. Ha az orosz erők elveszítenék Sznihurivkát, az jelentős fejlemény lenne, tekintve, hogy a város az Inhulec folyó nyugati oldalán fekszik. Ha az orosz erők elveszítenék az Inhulec folyó feletti ellenőrzést, az tovább izolálná Herszon városát keletről, és növelné a város sebezhetőségét egy ukrán bekerítéssel szemben.

Az ukrán csapatok október 5-én folytatták a hadjáratot a Herszoni Területen, hogy támogassák a folyamatban lévő szárazföldi offenzívákat. Ukrán források megismételték, hogy az ukrán csapások célpontjai orosz logisztikai, szállítási és parancsnoki eszközök és koncentrációs területek voltak Herszon területén. Geolokációs felvételek mutatják egy ukrán csapás utóhatását egy Herszon városbeli szállodára, amely állítólag az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjeinek adott otthont. A közösségi média felhasználói emellett a Herszon várostól mintegy 60 km-re keletre fekvő Nova Kakhkovkában lévő Kakhovka vízerőmű közelében végrehajtott ukrán csapásokról számoltak be.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 5-én folytatta a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Sziverszktől délkeletre Vjimka ( Sziverszktől 8 km-re délkeletre) és Spirne (Sziverszktől 13 km-re délkeletre) közelében; Bakhmutban és attól délre Zajceve (8 km-re délkeletre Bakhmuttól), Majorsk (20 km-re délre Bakhmuttól) és Kurdjumivka (13 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében; valamint Bakhmuttól északra Bakhmutszke (10 km-re északkeletre Bakhmuttól) közelében. A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pusilin folyamatosan azt állította, hogy az ukrán alakulatok visszavonulnak a Bakhmutban lévő állásokból, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az ukrán visszavonulásra vonatkozó orosz állításokat. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától délre, Novomikhailivka közelében (36 km-re délnyugatra Avdiivkától). Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok áttörték az ukrán védelmi állásokat Donyeck város közelében, és megpróbálnak előrenyomulni Pjervomajszke és Vodiane felé. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán haderő visszaverte az orosz szárazföldi támadásokat Vuhledar közelében is. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők október 5-én folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyecki Területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz egységek október 5-én folytatták a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők Iszkander rakétákkal csapást mértek az infrastruktúrára Zaporizzsja városában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok csapást mértek egy ukrán katonai hangárra a Mikolajivi Területen lévő Voznyeszenszk repülőterén. Vitalij Kim, az ukrán Mikolajivi Regionális Államigazgatás vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is Shahed–136 kamikaze drónokkal céloztak meg nem határozott területeket Mikolajivi területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok továbbra is célba vették a kikötői infrastruktúrát a Mikolajivi területen található Ocsakivban. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok tüzérségi és rakéta-sorozatvetőcsapásokat mértek a Dnyeper folyó északi partján fekvő településekre Nikopolban, Marhanecben és Cservonohrihorivkában, a Dnyipropetrovszki Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz S–300-as rendszert Tokmakban, a Zaporizzsjai Területen. Az orosz védelmi minisztérium és a megszálló hatóságok azt állították, hogy az ukrán csapatok lőtték a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) és a Zaporizzsjai Hőerőművet, Vlagyimir Rogov megszálló tisztviselő pedig azt állította, hogy a lövések megrongálták a Zaporizzsjai Hőerőmű egyik tornyát.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai bloggerek továbbra is kritizálták az orosz „részleges mozgósítás” október 5-i végrehajtását. Egy blogger bírálta a Védelmi Minisztérium „égbekiáltó hanyagságát” a mozgósított személyzettel kapcsolatban országszerte, többek között Omszk, Novoszibirszk és Voronyezs megyékben, valamint Habarovszk vidékén. A blogger arról számolt be, hogy a Szverdlovszki Területen lévő Jelankszij helyőrségben már három mozgósított személy halt meg, utalva arra, hogy a rossz életkörülmények és a mozgósítottak körében uralkodó általános fegyelmezetlenség végzett velük. A közösségi média felhasználói olyan videókat terjesztettek egy meg nem nevezett helyen lévő orosz személyzetről, amelyeken azt állítják, hogy az utcán élnek a hidegben, parancsnok, sátor és élelem nélkül. Egy blogger arról számolt be, hogy az Omszki Területen mozgósított személyzetet szörnyű körülmények között képzik ki a túlzsúfolt pályákon, és a fagypont alatti hőmérséklet ellenére áram és fűtés nélküli hangárokban szállásolják el őket. Egy másik blogger megosztotta egy mozgósított moszkvai férfi nyilatkozatát, aki szerint az egységének több mint a fele koronavírusos vagy más légúti betegségben szenved, és hogy Dél-Oroszországba mentek, ott néhány napot töltöttek, majd visszaszállították őket északra. Az orosz védelmi minisztérium megpróbált védekezni ezekkel a vádakkal szemben, és október 5-én kijelentette, hogy az Amuri Területről mozgósított személyzet „tapasztalt kiképzőkkel kezdte meg a kiképzést… akiknek van tapasztalatuk a modern fegyveres konfliktusokban való részvételben”.

Az orosz hadsereg állítólag október 4-én és 5-én is folytatta az újonnan mozgósított férfiak frontvonalra küldését. Az ukrán Stratégiai Kommunikációs Központ október 4-én arról számolt be, hogy egy mozgósított orosz férfi Orszkból csatlakozott a 15. Különleges Motorizált Lövészdandárhoz, hogy Olhivka közelében, valószínűleg a herszoni Beriszlav melletti faluban harcoljon, öt nappal a mozgósítási értesítés kézhezvételét követően. A katona állítólag megadta magát az ukrán erőknek az ukrán „Élni akarok” forródrótot használva. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája október 5-én mozgósított orosz katonákról tett közzé felvételeket, amelyeken az oroszok által megszállt Herszoni Terület egy meg nem határozott részén gyakorlatoznak, de nem tisztázta, hogy a mozgósítottak eredetileg Herszon területéről, más oroszok által megszállt ukrán területekről, mint a DNK, vagy magából Oroszországból származnak-e.


A gazdaságilag hátrányos helyzetű orosz állampolgárok és az etnikai kisebbségi oroszországi közösségek továbbra is aránytalanul nagy terhet viselnek a mozgósítási arányokban és a veszteségek számában a vizsgálati jelentések szerint, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok szándékosan hozhatják veszélyesebb helyzetbe a szegény és kisebbségi orosz állampolgárokat, mint a jómódú etnikai oroszokat. A grúziai székhelyű Conflict Intelligence Team (CIT) és az orosz nyelvű Vazsnije Isztorii október 5-én helyi tisztviselőkre és a közmédiára hivatkozva tanulmányt tett közzé a mozgósítási számokról és a halálozási arány növekedéséről orosz régiók szerint. Számításaik szerint az orosz hatóságok 53 régióban legalább 213 000 férfit mozgósítottak, de további 32 régióról nem találtak adatokat, ami arra utal, hogy sokkal több embert mozgósítottak már a szeptember 21. óta eltelt két hétben, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a „részleges mozgósítást”. Szergej Sojgu védelmi miniszter október 4-én azt állította, hogy már 200 000 férfit mozgósítottak. A CIT megjegyezte, hogy azok a régiók, amelyek aránytalanul nagy arányú mozgósításról számolnak be, következetesen Oroszország legszegényebb és többségében kisebbségek által lakott részei. Moszkva és Szentpétervár mutatta a legalacsonyabb halálozási arány-növekedést a háború kezdete óta, 0%-os, illetve 3%-os növekedéssel, míg a Dagesztáni Köztársaságból jelentették a legnagyobb növekedést a férfiak halálozási arányában: 105%. Az elemzők szerint a Kreml olyan régiókat céloz meg, amelyekben kevésbé valószínű, hogy tiltakoznak az aránytalan mozgósítási arányok ellen, hogy további állományt generáljon anélkül, hogy növelné a belföldi instabilitást.

Az orosz civilek és a nem kormányzati szervezetek továbbra is gyűjtést folytatnak, hogy alapvető ellátást biztosítsanak a mozgósított orosz katonák számára. A Kalugai Terület kormányzója állítólag lemondta a terület újévi ünnepségét (amely Oroszországban jelentős ünnep), miután egy nyilvános petíció felszólította őt, hogy az újévi pénzeszközöket inkább a mozgósított lakosok számára csoportosítsa át. Egy orosz hírügynökség jelentése szerint országszerte egyéb petíciók is keringenek, de más ünnepségeket még nem mondtak le. Egy orosz blogger október 5-én megosztott egy videót, amely állítólag a régióközi közszervezet crowdfunding kezdeményezésén keresztül vásárolt felszereléseket mutatja be. A blogger hozzátette, hogy a szervezet téli ruhákat, generátorokat, takarókat, drónokat, kommunikációs eszközöket és álcahálókat kíván vásárolni az orosz erők és az oroszok által megbízott Luhanszki Népi Milícia számára.


Az orosz tisztviselők igyekeznek nyilvánosságra hozni az erőszakkal mozgósított férfiak családjainak nyújtott támogatást, valószínűleg azért, hogy javítsák a mozgósítás körüli hangulatot és csökkentsék a családos mozgósított férfiak ellenállását. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester október 5-én rendeletet írt alá, amelyben elrendelte, hogy a moszkvai városi kormányzat nyújtson támogatást a mozgósított férfiak családjainak. Ez a támogatás magában foglalja a szakképzést és a segítségnyújtást, az ingyenes étkezést, az ingyenes napközit és az idős és fogyatékkal élő családtagok számára nyújtott további szociális szolgáltatásokat.

Az orosz védelmi tisztviselők folytatják az orosz foglyok toborzását, hogy feltöltsék a megfogyatkozott orosz erőket Ukrajnában. Az ukrán vezérkar október 5-én jelentette, hogy a sztavropoli régió szigorúan vett büntetőtelepeinek több mint 650 foglya beleegyezett, hogy részt vegyen az ukrajnai harci műveletekben.

A megszállt területek hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én befejezte az utolsó formaságokat az oroszok által megszállt ukrán területek illegális annektálásának folyamatában. Putyin aláírta a Donyecki Népköztársaság (DNK), a Luhanszki Népköztársaság (LNK), a Zaporizzsjai Terület és a Herszoni Terület Orosz Föderációhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket ratifikáló négy szövetségi törvényt. A törvények új jogi személyiségeket hoztak létre az oroszok által megszállt területek számára, és a jelenlegi megszálló közigazgatás vezetőit megbízott vezetői vagy kormányzói státusszal ruházták fel az adott területekre.


Október 5-én az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői hivatalos adminisztratív intézkedéseket hoztak az orosz megszállás alatt álló ukrán területek és Oroszország közötti határrendészeti eljárások tisztázására. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz tisztviselők mostantól az orosz megszállás alatt álló ukrán területek és az Orosz Föderáció közötti határokat belső közigazgatási határnak ismerik el, nem pedig nemzetközi határnak. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői megszüntették a vámellenőrzést az Orosz Föderáció és az orosz megszállás alatt álló területek között. Orosz források azonban arról számoltak be, hogy az orosz hatóságok biztonsági okokból továbbra is működtetnek ellenőrző pontokat ezeken a határokon.

Eddig tartott az ISW jelentése, de a pontosság kedvéért még hozzá kell fűznöm a The Insider frissebb híreit, melyeket moszkvai idő szerint ma délután fél hétkor zártak le.

A The Insider tehát úgy tudja, hogy kevesebb mint egy hét alatt az ukrán hadsereg több mint 400 négyzetkilométert szabadított fel a Herszon régióban – közölte Natalija Humenyuk, az egyesített parancsnokság sajtótitkára. Elmondása szerint a katonaság több irányban 20 kilométerrel mélyebbre tolta a frontvonalat.

Október 6-án a herszoni megszálló hatóságok újabb ágyúzást jelentettek be az Antonov-híd ellen. A RIA Novosztyi propagandistái szerint robbanások sorozata hallatszott a városban: a légvédelmi erők jelentéseik szerint öt, az ukrán fegyveres erők által kilőtt HIMARS rakétát lőttek le. A híd nem sérült meg, és állítólag nem voltak áldozatok.

Október 5-én este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök három Herszon megyei település felszabadításáról számolt be: Novovoszkreszenszkoje, Novohrihorivka és Petropavlovka falvakról. Az ukrán média ma is beszámolt Trifonovka falu felszabadításáról, és egy videót is közzétettek az ukrán zászló kitűzéséről. Az ukrán vezérkar még nem erősítette meg ezt az információt.

Szerhij Hrabszkij katonai szakértő a The Insiderrel folytatott beszélgetésben elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők előrenyomulása a Herszon régióban jelenleg nem olyan gyors, mint Észak-Ukrajnában, mert az ottani ellenség „jobban felkészült a védekezésre”. A következőképpen írja le a helyzetet:

Kitartó védelmi harcok folynak. Az oroszok megértették, hogy ha nem tartják meg ezt az állást, akkor a Dnyeper jobb partján lévő orosz csapatok teljes csoportosulását bekerítik. Ezt az állapotot a frontvonalon láthatjuk: az ellenség folytatja a polgári infrastruktúra tömeges bombázását, Harkiv, Zaporizzsja és Mikolajiv is támadás alatt áll.

Már látjuk a Luhanszki terület felszabadított településeit, amelyek 25 kilométerre vannak Szvatovétól. Szvatovéból és Kremennából az ellenség megkezdte a „szociális és egészségügyi létesítmények” kiürítését, és kétségbeesett védekezésre készül. Ha ez nem sikerül, akkor a megszálló védelem teljes sávja Trojkótól Szeverodonyeckig egyszerűen összeomlik, és ez megnyitja az utat az ukrán csapatok előtt. Svatove fontos szerepet fog játszani az elkövetkező napokban, és minden figyelem erre a településre irányul majd.

Viszont senki sem fog most Liszicsanszkkal együtt Szeverodonyeckre támadni, mert a városi harc a legkellemetlenebb dolog. Az ukrán csapatok feladata Luhanszk irányában az, hogy minél gyorsabban és minél tovább nyomuljanak előre, felszabadítva a területeket. Az ellenség az ilyen súlyos terület-, személyi és eszközveszteségek ellenére, jobb alkalmazáshoz méltó kitartással továbbra is támadja az ukrán csapatokat a Bakhmut és Marinka közötti vonalon, igyekszik növelni a lövések számát, feszültség alatt tartva ezt az egész vonalat.”

Nos, ma ennyit tudtunk meg, eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert ma viszont lesz második része az összefoglalónak, meglehetősen fontos hírekkel.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!