Szele Tamás: Oroszok Alaszkában

Ma sok hír lesz ebben a második részben, ami tegnap elmaradt – de nem azért mert feltorlódtak a tegnapi hírek, hanem ma történt rengeteg olyasmi, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Még így is kicsit szűkszavú kell majd legyek időnként, hogy beleférjek a még elolvasható terjedelembe.

Kezdjük azzal, hogy a herszoni Quisling, Kirill Sztremouszov, aki valósággal díszpéldánya az árulóknak, muszkavezetőknek, ma olyan produkciót adott elő, aminek köszönhetően most már nem csak abban az esetben tűnik biztosnak, hogy felkötik, ha az ukránok visszafoglalják Herszont (tudom, Ukrajnában nincs halálbüntetés, de egy ennyire népszerűtlen hazaárulóval harcok közepette azért mégis megeshet, hogy beleszalad fejjel egy külön neki előkészített hurokba), hanem akkor is számíthat a nyakkendőre, ha az oroszok győznek. Ehhez tudni kell, hogy az ukrán csapatok öles léptekkel közelednek Herszonhoz, Sztremouszovot már rég visszazavarták oroszországi körútjáról a városába, elvégre ő ott a második ember (vagy az utolsó előtti – attól függ, honnan nézzük) és az idegei kezdik felmondani a szolgálatot. Ma közzétett egy videót, amin nagyon érdekes dolgot mondott. Azt, hogy:

Sokan azt mondjuk, hogy Sojgu védelmi miniszternek – aki hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok – egyszerűen főbe kellene lőnie magát, mint egy valódi tisztnek.”




Eddig is nehezen kötöttek volna vele életbiztosítást, mostantól már kizárt dolog, hogy legyen ilyesmije. Viszont érteni vélem, mi áll a kijelentés hátterében. Sztemouszov vagy összeomlott (nem zárhatjuk ki ennek a lehetőségét) vagy most is manőverezget. Tudja, hogy a Kremlben ádáz harcot vívnak a hatalomért (az elnök feletti befolyás megszerzéséért) a Kadirov-Prigozsin-féle ultramilitarista szilovikok és a Védelmi Minisztérium veteránjai, Sojguval az élen. Lehet, hogy így akart a kadirovi oldalhoz csatlakozni, de ezzel is csak a saját esélyeit rontotta. Ugyanis gondolkodjunk: eddigi élete és munkássága csak ukrán győzelem esetén predesztinálta őt a csúfos végre, ezek után viszont vége van nem csak akkor, ha elkapják az ukránok, hanem akkor is, ha Sojgu pártja győz. Persze, ha Sojguról holnap reggel érkezik egy hír, mely szerint lelkiismeret-furdalásától űzve leugrott a Szpasszkaja-bástya harangjátékának csengéséről és zuhanás közben hetvenkétszer hátba lőtte magát egy mérgezett kötéllel, akkor Sztremouszov megúszta – legalábbis egyelőre – mert győztek Prigozsinék. Ami viszont nem is olyan biztos, Prigozsin egyik kulcsfontosságú sajtósát épp ma vették őrizetbe, tehát nem állnak nyerésre. Viszont ha mégis nyernének, tudjuk, hogy ez a „párt” (valójában inkább klikk) szorgalmazza leginkább a taktikai nukleáris fegyverek harctéri bevetését, tehát herszoni emberük ugyan egyelőre életben marad, de a jövőben nem biztos, hogy elkerüli a sugárbetegséget.

Közben elszabadult az orosz hadsereg kötelékéből egy rablóbanda. Kivételesen ez most nem egy jelző, hanem egy ténymegállapítás. A Verhovna Rada képviselője, Olekszij Goncsarenko tette közzé a hírt saját Telegram-csatornáján, miszerint orosz katonák egy csoportja megszökött a „Don” kozák különítmény katonai egységéből az elcsatolt Herszonban és körözési listára kerültek. A legfrissebb információk szerint 13 katona szökött meg az egységből. Fegyvereket, lőszereket vittek el, és ellopták az orosz védelmi minisztérium két autóját. A szökevények közül legalább hárman Moszkvában éltek, mielőtt részt vettek volna a háborúban.

Ilyen az orosz lélek, ha huzamosabb időre távol kerül Moszkvától, búskomor lesz, depressziós, ivásnak adja a fejét, aztán fegyvert és katonai kocsit lop, majd haramiának áll Bahcsiszeráj határában. Ráadásul veszélyes haramiának, az orosz katonai rendészet körözése erre külön felhívja a figyelmet:

A személyek azonosításakor és elfogásakor fokozott óvatossággal járjanak el, automata fegyverekkel, pisztolyokkal, cső alatti gránátvetővel, az ahhoz való töltényekkel és kézigránátokkal vannak felfegyverkezve. Rendkívül veszélyesek, harci és műveleti tapasztalattal rendelkeznek, a Herszon régió területén elkövetett súlyos és különösen súlyos bűncselekmények sorozatával gyanúsítják őket.”

A legfrissebb információk szerint a katonák Herszonból a Krímbe hajtottak, már be is jutottak a félszigetre. Jelenleg a tartózkodási helyük ismeretlen. Mint Pavel Csikov, az Agora emberi jogi szervezet vezetője megjegyezte:

A háborúba induló bűnözők várhatóan felfegyverkeztek, bandát alakítottak és turnéra indultak. Gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel az orosz védelmi minisztérium autóiban.”

Van az így, kérem, mikor bűnözőkből akarunk katonát csinálni. De most inkább vegyük azokat, akik katonák sem akarnak lenni!

A moszkvai katonai komisszariátusok elkezdtek anyagokat küldeni a belügyminisztérium osztályainak, követelve, hogy kezdjék meg azoknak a férfiaknak a felkutatását, akik nem jelentek meg a katonai sorozóhivatalokban a kijelölt időpontban az idézésre. Rajtuk kívül legalább tíz, mozgósítás kijátszásával gyanúsított férfit találtak Moszkvában arcfelismerő kamerák segítségével. Sok kamera a lakóépületek bejáratánál kapcsolt be.

Nos, akkor már kezdi látni a moszkvai egységsugarú átlagszerjózsa is, mik az általános megfigyelési rendszer hátrányai.

Ellenben az már maga az abszurd, hogy megérkeztek az első orosz menekültek Alaszkába!

Jól tetszettek olvasni, Alaszkába.

Az alaszkai Szent Lőrinc-szigeten ugyanis őrizetbe vettek két orosz állampolgárt, akik azt állítják, hogy Csukotkáról érkeztek hajóval.

Az Alaskaʼs News Source szerint az oroszok október 4-én, kedden szálltak partra a szigeten. A helyieknek elmondták, hogy hajóval érkeztek a csukotkai Egvekinot faluból, amely a Szent Lőrinc-szigettől mintegy 500 kilométerre fekszik a tengeren. A helyiek szerint az oroszok azt mondták nekik, hogy a katonai szolgálat elől menekülnek.

A Szent Lőrinc-szigeten partra szállt férfiakat őrizetbe vették. Először a szigeten lévő Gambell városában tartották őket fogva, majd Alaszka legnagyobb városába, Anchorage-ba küldték őket. Ott őrizetbe vették őket a szövetségi hatóságok, akiknek többek között azt kell majd megállapítaniuk, hogy az oroszok megsértették-e az amerikai határátlépési szabályokat, és hogy van-e joguk az országban maradni.

Mike Dunleavy, Alaszka kormányzója viszont kijelentette, hogy állítólag elszigetelt esetről van szó. Az állami hatóságok, mint mondta, nem számítanak az Oroszországból érkező migránsok folyamatos áramlására.

Lám, hát mégis igaz. Az oroszok képesek eljutni Alaszkába és ott partra is szállnak. Csak nem mint katonák. Hanem mint katonaszökevények.

Ahelyett, hogy otthon maradtak volna, két napig imádkozni áldásért Putyin elnök fejére, aki holnap lesz hetven éves. Erről majd külön meg fogok emlékezni magam is, legfeljebb nem csak engem, de még az olvasóimat is örök időkre letilt a Facebook, de lássuk, hogy is van ez az imádság-dolog? Úgy, hogy Kirill pátriárka betegágyából felszólította a pravoszlávokat, holnap, az elnöki születésnapon, és holnapután, Radonyezsi Szent Szergej napján egész nap imádkozzanak Putyinért, éspedig a következő szavakkal:

Imádkozunk Hozzád, Urunk, Istenünk az orosz államfő Vlagyimir Vlagyimirovicsért, és azért, hogy részesítsd őt dúsan kegyelmedben és nagylelkűségedben, adj neki egészséget és hosszú életet, a látható és láthatatlan ellenségek minden támadásától mentsd meg, bölcsességben és lelki erőben erősítsd meg őt, kérünk Téged, Urunk, halld meg és könyörülj rajta!”

Igen szép ima, én csak annyit tennék hozzá, hogy kívánom: minél előbb legyen nagyon nagy szüksége kegyelemre is, könyörületre is.


Végül kivételesen egy komoly és fontos hírrel zárnám az összefoglalót. A Belgorodi Területen – vészesen közel az ukrán határhoz – katonai zendülés tört ki. A The Insider híre szerint:

A nemrég mozgósított katonák a Belgorodi Régióban (Oroszország déli részén) lázadnak az elviselhetetlen életkörülmények, a parancsnokaik hozzáállása és az ellen, hogy egyenesen az 1970-es évekből származó fegyvereket kaptak. A videón látható férfi kitart amellett, hogy a Belgorodi régióban mintegy 500 katonát nem osztottak be semmilyen katonai egységbe, és egy hete „rideg tartáson” élnek, mindenféle ellátás nélkül.

Elmondása szerint olyan fegyvereket kaptak, amelyek nem szerepelnek a katonai nyilvántartási kártyáikon, és amelyeket raktárakból írtak le. A mozgósítottak azt is állítják, hogy megaláztatást szenvednek el tisztjeik részéről, és rengeteg saját pénzt költenek élelmiszerre és felszerelésre.

Más férfiak a videón azt kiabálják, hogy miután megérkeztek, több napig a szabadban éltek, és hogy sokan közülük ennek következtében megbetegedtek, és lázasak lettek. Legtöbbjüket nem látták el sisakkal vagy testpáncéllal sem.”

A Mediazona ennél részletesebben is utána járt a dolognak, ők megtudták, hogy a felvételen egy Szergej Szurkov nevű férfi beszél:

Körülbelül 500-an vagyunk fegyverrel, lőszerrel ellátva. Ugyanakkor egyáltalán nem vagyunk beosztva semmilyen egységhez. Egy hete bestiális körülmények között élünk, abszolút bestiális körülmények között!”





Egy másik zendülő, Artyom Kovrignyik szerint a mozgósítottak már hat napja árokban élnek, ott alszanak, hogy legalább a széltől védve legyenek. A zendülők sorsáról egyelőre semmi biztosat nem tudunk, de érdekes módon az esemény nyilvánosságot kapott, és nem csak az ellenzéki hírcsatornákon. A felvételek kis időeltolódással jelentek meg az orosz háborúpárti forrásokban: a Rybar, a Katonai Igazság és a Dvach Telegram-csatornákon is. Számos médium leadta a hírt, a konzervatív, kormánypárti Tsárgrád TV-től kezdve a „külföldi ügynököknek” elismert független médiumokig. Még a RIA Novosztyi is reagált az éjszaka folyamán a videókra: az ügynökség honlapján a Nyugati Katonai Körzet egyik forrására hivatkozva egy hírt tett közzé, amely szerint „ez a szakasz” a Nyizsnyij Novgorod régióban található Mulino gyakorlótér egyik kiképzőközpontjába tart. Az ügynökség anyagában egyébként a védelmi minisztérium szokásos kommentárjai szerepeltek: bár a videón szereplő emberek azt mondták, hogy élelmezniük kellett magukat, és a számukra kiadott fegyvereket semmilyen módon nem dokumentálták, a védelmi minisztérium ezt cáfolta.

Mindez arra utal, hogy a zendülés lehetett akár valódi is, de hogy most fegyver lett a szilovikok kezében Sojgu hadügyminiszter ellen, az biztos.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!