Szele Tamás: A háború folytatódik

Ukrajnában nem csitulnak a harcok, a kercsi hídon történt robbantás a jelentések szerint nem okoz komoly fennakadást az orosz alakulatok utánpótlásában, ellenben a moszkvai vezető körök forronganak, mintha csak valóságos palotaforradalom készülődne. Holott csak Putyin készül újabb bűnbakokat találni akiket tulajdon tévedéseiért megbüntethet.

A mozgósítás egyre több elégedetlenséget és gazdasági problémát szül, ellenben egyelőre nincs komoly, katonai szempontból is értékelhető eredménye – többe fog kerülni ez a leves, mint a hús, de ezt már tényleg csak Putyin tudja, miért éri meg neki.

Lássuk akkor a konkrét híreket, melyeket mai is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Október 8-án nagy erejű robbanás rongálta meg a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi-szoros hídját. A Maxar műholdfelvételei azt mutatják, hogy a robbanás a közúti híd egyik sávját beszakította, és megrongálta a közeli vasúti pályát. Az orosz Nyomozó Bizottság szerint egy teherautó robbant fel a hídon, és hét üzemanyagtartályt gyújtott meg a vasúti pályán. Az orosz katonai bloggerek egy kis része azt feltételezte, hogy ukrán szabotőrök egy csónakot használtak a híd felrobbantására a tenger felől, bár erre a következtetésre nincs látható bizonyíték. A Kreml tartózkodott attól, hogy Ukrajnát szabotázzsal vagy támadással vádolja, hasonló visszafogottságot tanúsított, mint a Moszkva cirkáló elsüllyedése és a krími Szakij repülőteret ért ukrán csapás után is. Ukrajna nem vállalta a felelősséget az incidensért, de a The New York Times arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett magas rangú ukrán tisztviselő azt állította, hogy az ukrán hírszerzés részt vett a robbanásban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy egy kormánytisztviselőkből, biztonsági szolgálatokból és a rendkívüli helyzetek minisztériumából álló kormánybizottság vizsgálja ki a „vészhelyzetet”.

A robbanás nem fogja tartósan megzavarni a Krím felé vezető kritikus orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC), de utóhatásai valószínűleg egy ideig növelni fogják a feszültségeket az orosz logisztikában. A közúti híd legalábbis részben működőképesnek tűnik, és a vasúti híd sem szenvedett jelentős szerkezeti károkat az orosz jelentések szerint, amelyek a rendelkezésre álló videós bizonyítékok alapján általában hihetőnek tűnnek. Az orosz felvételeken emberek sétálnak a sérült közúti hídon, és egy vonat közlekedik a vasúti síneken. Szergej Akszjonov, a megszállt Krím vezetője azt állította, hogy a közúti híd megmaradt sávját szigorú biztonsági ellenőrzés után megnyitották a személygépkocsik és buszok előtt, de a teherautóknak komppal kell közlekedniük. A közúti híd összeomlott sávja korlátozni fogja az orosz katonai mozgásokat, amíg azt meg nem javítják, így egyes orosz erők egy ideig kénytelenek lesznek a kompkapcsolatra támaszkodni. Az orosz hadsereg valószínűleg továbbra is képes lesz nehéz haditechnikai eszközöket szállítani a vasútvonalon közlekedve. Az orosz tisztviselők azonban valószínűleg fokozni fogják a hídon áthaladó összes jármű biztonsági ellenőrzését, ami további késedelmet okoz az orosz katonai felszerelések, személyzet és utánpótlás Krímbe történő mozgásában. Putyin már aláírt egy rendeletet a híd biztonsági protokolljának megerősítéséről az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felügyelete alatt.

A Kreml valószínűleg továbbra is az orosz védelmi minisztériumot teszi meg bűnbakként a kercsi híd felrobbanásáért és más orosz katonai kudarcokért, hogy elterelje a felelősséget Putyinról. Az orosz Védelmi Minisztérium a cikk megjelenéséig nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az incidenssel kapcsolatban. A Meduza orosz ellenzéki kiadvány arról számolt be, hogy az orosz elnöki adminisztráció útmutatót küldött ki az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek arról, miként kell a hídon keletkezett károk súlyosságát megfelelően lekicsinyelni, és lehetséges, hogy a Kreml utasította az orosz Védelmi Minisztériumot, hogy hallgasson a helyzetről. Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista kijelentette, hogy Oroszországnak csapásmérő hadjáratot kell indítania a kritikus ukrán infrastruktúra ellen ahelyett, hogy az orosz Védelmi Minisztérium ígéreteire hallgatna.

Egyes nacionalista hangok megjegyezték, hogy Putyin és szűk köre nem foglalkozik azonnal a szimbolikus híd elleni támadással, először hangoztatva közvetlen kritikát Putyinnal szemben. Egy blogger arra figyelmeztetett, hogy ha Putyin nem tesz megtorló lépéseket, azt „az elnök gyengeségének fogják tartani.” Egy másik blogger megjegyezte, hogy képmutató, hogy a Kreml arra szólítja fel az oroszokat, hogy álljanak Putyin mögé, ha ő nem képes olyan jelentős eseményeket véleményezni, mint a Moszkva elsüllyedése, az Azovsztal-harcosokat is magában foglaló fogolycserék vagy a harkivi frontvonal összeomlása. Mások bírálták a Biztonsági Tanács orosz elnökhelyettesének, Dmitrij Medvegyevnek a robbanással kapcsolatos hallgatását, tekintettel arra, hogy Medvegyev több olyan nyilatkozatot is tett, amelyben a kercsi híd elleni bármilyen támadást az orosz „vörös vonalak” megsértéseként definiált. Az orosz bloggerek és propagandisták egyaránt felszólították a Kremlt, hogy folytassa az ukrán infrastruktúra elleni csapásokat, és feltűnően nem szólították fel Oroszországot taktikai nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajna ellen.

Ukrán és orosz források azt állították, hogy a Kreml a kercsi híd felrobbantását követően néhány magasabb katonai parancsnoki pozíciót betöltő személyt vett célba, de ezek a jelentések e cikk megjelenésekor még nem voltak megerősítve. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) arról számolt be, hogy a Kreml október 8-án Moszkvában őrizetbe vett, letartóztatott és blokkolt nem részletezett katonai tisztségviselőket, valamint utasította az elit Dzerzsinszkij Különleges Műveleti Célú Hadosztály egységeit. A Wagner-csoportot favorizáló bloggerek azt állították, hogy a Kreml lecserélte Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov hadseregtábornok vezérkari főnököt állítólag Alekszej Djumin tulai kormányzóra és Alekszandr Matovnyikov altábornagyra, a szárazföldi erők főparancsnok-helyettesére. Az ISW egyelőre egyik jelentést sem tudja függetlenül ellenőrizni.

A Kreml a légierő orosz parancsnokát, Szergej Szurovikin hadseregtábornokot nevezte ki az ukrajnai orosz hadművelet új parancsnokává, és ez a kinevezés pozitív visszajelzéseket váltott ki a nacionalista közösségen belül. Szurovikin korábban az ukrajnai erők „déli” csoportját irányította, és állítólag ő volt a felelős Liszicsanszk júliusi elfoglalásáért. Bloggerek osztották meg örömüket Szurovikin kinevezésével kapcsolatban, megjegyezve, hogy Szurovikin rendelkezik azzal a „kemény” jellemmel, amely szükséges ahhoz, hogy visszaszerezze a kezdeményezést Ukrajnában. Jevgenyij Prigozsin Wagner pénzember extravagánsan dicsérte Surovikin-t, mert „beült egy tankba és rohant megmenteni” a Szovjetuniót az 1991-es moszkvai puccskísérlet során. Prigozsin interjúja tovább erősítette a Kremlben a háborúpárti és „liberális” frakciók közötti szakadékról szóló jelentéseket, amelyet az ISW a későbbi jelentésekben részletesebben fog vizsgálni.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Egy nagy erejű robbanás súlyosan megrongálta a Kercsi-szoros hídját, amely a megszállt Krímet köti össze Oroszországgal.
      • A Kreml a légierő orosz parancsnokát, Szergej Szurovikin hadseregtábornokot nevezte ki az ukrajnai orosz hadművelet új parancsnokává, és ez a kinevezés pozitív visszajelzéseket váltott ki a nacionalista közösségen belül.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadó hadműveleteket Harkiv és Luhanszk megyékben.
      • Az orosz hadsereg folytatta a védelmi állások kiépítését az északi Herszon területen.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadásokat Bakhmut, Avdiivka és Donyeck városától nyugatra fekvő települések ellen.
      • Az ukrán erők a jelentések szerint továbbra is lelőtték az iráni gyártmányú Shahed–136 típusú drónokat.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok pénzügyi kihívásokkal küzdenek a mozgósítás finanszírozása terén.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői folytatták az ukrán gyermekek otthonukból való eltávolítására irányuló intézkedéseket az oroszok által megszállt területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 8-án folytatták az ellentámadást a Harkivi területről Szvatove irányába. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat Kupjanszktól délkeletre. A Harkivi Terület közigazgatási vezetője, Oleg Szinehubov arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták Kupjanszk és a környező települések bombázását. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Kelet-Ukrajnában Harkiv város, Bohodukhiv és Izjum közelében.


Orosz források azt is állították, hogy az ukrán egységek október 8-án folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték azokat az ukrán erőket, amelyek egy meg nem nevezett helyen megpróbáltak átkelni a Zserebec folyón. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milícia azt állította, hogy az orosz erők teljes ellenőrzést tartanak fenn a Kreminna-Szvatove országút felett, annak ellenére, hogy korábbi jelentések szerint ukrán egységek tevékenykedtek a területen. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz légicsapások két ukrán állomány-koncentrációt értek Kreminnától délre, Sziverszk közelében és Kreminnától nyugatra, Jampilivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium napi jelentése egyre gyakrabban tartalmaz taktikai részleteket az ukrán erőkről az állításaiban, valószínűleg válaszul az orosz bloggerek kritikájára, miszerint nem számolnak be eleget az ukrán előrenyomulásról. Az ISW nem kísérli meg értékelni az orosz védelmi minisztérium által az ukrán egységek méretéről, szintjéről, beosztásáról vagy típusáról közölt részletek valóságtartalmát, és nem is fogja ezeket a részleteket a jelentéseinkben bemutatni.

Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz alaulatok továbbra is személyi veszteségeket szenvednek a Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar október 8-án arról számolt be, hogy az orosz erők 300 sebesültet szállítottak egy Luhanszki területen lévő kórházba.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg október 8-án folytatta a védelmi állások kiépítését a Herszoni Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz tüzérség folytatta az érintkezési vonal mentén lévő területek bombázását, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást, és megkezdték új védelmi vonalak kialakítását a Beriszlav és Nova Kakhovka körzetekben. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán hadsereg folytatja az ukrán erők megerősítését a frontvonal mentén Davidiv Brid és Mala Olekszandrivka közelében, és erődítményeket szerelnek fel Bezimennében, mindez az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében. Az ISW nem kísérli meg a lehetséges ukrán hadműveletekre vonatkozó orosz előrejelzések érvényesítését, és nem kommentálja azok valószínűségét.


Ukrán és orosz források október 8-án Herszon városától északra és északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint Beriszlavtól északkeletre folyamatban lévő harcokról számoltak be. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Ternovi Podi közelében, körülbelül 20 km-re északnyugatra Herszon városától. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz alakulatok sikertelenül próbáltak előrenyomulni Davidiv Brid és Mala Olekszandrivka térségében, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán előrenyomulási kísérleteket Szuhanove, Pjatikatki, Szadok, Iszcsenka, Burszkinszke, Scsaszlive és Mala Szeideminyikha közelében az északi Herszoni Terület frontvonalán. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok visszafoglalták a Herszon várostól 33 km-re északnyugatra fekvő Pravdinet. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Dudcsany közelében, a Dnyeper folyó nyugati partján. A Donyecki Népköztársaság (DNK) azt állította, hogy az orosz alakulatok állásokat tartanak fenn a Mikolajivi területen lévő Sznihurivkában, Mikolajiv várostól mintegy 60 km-re keletre, és folyamatos harcokról számolt be a település külterületén.

Az ukrán hadsereg október 8-án folytatta hadjáratát a Herszoni Területen, hogy támogassa a déli ellentámadást. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az ukrán haderő csapást mért három orosz állomány- és eszközkoncentrációra, valamint egy logisztikai pontra a beriszlavi járásban. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán légierő csapást mért az orosz légvédelmi rendszerekre a beriszlavi és a kakhovkai járásban. A geolokációs képek azt mutatják, hogy az ukrán erők valószínűleg öt üzemanyagraktárat találtak el a Bilozerskij körzetben, Kiszelivka közelében. Az ukrán csapatok állítólag lelőttek egy orosz Orlan–10 drónt a Beriszlav körzetben lévő Cservonéban. Az orosz védelmi minisztérium azonban azt állította, hogy a szárazföldi és tengeri logisztikai útvonalak folyamatosan ellátják a Mikolajiv-Krivij Rih és Zaporizzsja irányában működő orosz csapatokat.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 8-án folytatta a támadásokat a Donyecki Terület egész területén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat a Vjimka melletti Bakhmut, Bilohorivka, Bakhmutszke és Kraszna Hora északi részén és környékén, valamint Majorszk, Ozerjanivka, Zajceve, Odradivka és Andriivka déli részén. Egy orosz katonai blogger „taktikai sikerként” említette a Zajceve és Veszela Dolina térségben történt közelmúltbeli, oroszok által állított térnyerést Bakhmuttól délre. Az ISW először augusztus 5-én, illetve július 13-án számolt be a Zajceve és Veszela Dolina elleni orosz szárazföldi támadásokról, megjegyezve, hogy az orosz egységeknek több mint két hónapra volt szükségük ahhoz, hogy azt mondhassák, hogy biztosították a két kis falut. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivka környékén Pjervomajszke, Veszele, Kamianka és Nevelszke közelében, valamint a nyugati Donyecki Területen Pobjeda, Krasznohorivka és Novomikhailivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán ellentámadást egy meg nem határozott helyen, „Dél-Donyeck” irányában, ami valószínűleg Vuhledarra, a Donyecki terület nyugati részén lévő területre utal, de jelenleg nincs független megerősítés az orosz védelmi minisztériumnak az ezen műveleti irányra vonatkozó meghatározására.

Az ukrán csapatok október 8-án valószínűleg csapásokat mértek a Donyecki Terület orosz hátországában lévő vasútállomásokra. A DNK azt állította, hogy az ukrán alakulatok csapást mértek egy vasútállomásra a Donyecki területen fekvő Ilovajszkban, megrongálva három dízelüzemanyag-tartályt a vonatok számára és az állomás műszaki területét. Orosz források szerint az ukrán erők csapást mértek a Donyecki területen, Andriivkában lévő Karan vasútállomásra, Mariupoltól nagyjából 51 km-re északra. A geolokációs felvételeken füst száll fel az állomás területéről, hallható másodlagos detonációkkal, valószínűleg lőszerek működhettek el.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz erők október 8-án folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők Shahed–136 kamikaze drónokkal támadták Zaporizzsja városát, Mikolajiv városát, Ocsakivot és az Odesszai terület területének egyes részeit, de azt állították, hogy az ukrán erők sikeresen lelőtték azokat. Az orosz erők folytatták a tüzérségi tüzet és a dróncsapásokat a Dnyipropetrovszki Területen Nikopol és Marhanetc, valamint Dnyipropetrovszk folyó északi partján lévő infrastruktúrája ellen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők lőtték az orosz állomány- és eszközkoncentrációkat a Zaporizzsjai Terület Polohi és Tokmak járásában, és hogy az orosz erők legalább 85 főnyi veszteséget szenvedtek.


Orosz és ukrán források kölcsönösen egymást vádolták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) október 7-ről 8-ra virradó éjjeli bombázása miatt. Orosz és ukrán tisztviselők, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a bombázás megszakította a ZNPP külső energiaellátását, miután a mérnökök október 7-én éppen helyreállították a külső tápvezetéket. Az ukrán Enerhodar polgármestere, Dmytro Orlov később kijelentette, hogy a mérnökök október 8-án helyreállították Enerhodar és a környező települések áramellátását. Az oroszokkal kollaboráló zaporizzsjai Vlagyimir Rogov hivatalnok kijelentette, hogy az orosz atomenergetikai ügynökség, a Roszatom már megkezdte a ZNPP orosz elektromos hálózatba való integrálásának folyamatát.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz mozgósítási folyamat támogatásának pénzügyi, logisztikai és politikai kihívásai továbbra is szítják az Oroszországon belüli társadalmi megosztottságot és a kormánnyal szembeni kritikát. A Kreml és az orosz Védelmi Minisztérium azt kockáztatja, hogy elidegeníti a legfontosabb híveiket, köztük a mozgósítást támogatókat is, ha nem foglalkozik a mozgósítás végrehajtása során felmerülő következetlenségekkel és hiányosságokkal.

A munkaképes korú orosz férfiak nagyarányú távozása (akár mozgósítás, akár menekülés miatt) űrt hagyott a korábban betöltött pozíciókban. Egy orosz forrás október 6-án arról számolt be, hogy az orosz Természeti Erőforrások Minisztériuma azt javasolta, hogy a szemétszedőket és a szemétszállító teherautók vezetőit mentesítsék a mobilizáció alól. A Forbes október 6-án arról számolt be, hogy az orosz sportközpontok ismét kérelmezték a hatóságoknál, hogy az edzők és oktatók mentesüljenek a mobilizáció alól, mivel a mobilizáció az ágazatban foglalkoztatott férfiak 70%-ára vonatkozik. A férjeik mobilizációja után a gyermekeket gondozó anyáknak szintén nagyobb munkaidőn kívüli igényekkel kell szembenézniük. Egy orosz forrás október 6-án arról számolt be, hogy a Liberális Demokrata Párt törvénytervezetet készített, amely engedélyezi a mobilizált férjek gyermekeit nevelő anyák munkaidejének csökkentését heti 35 órára a korábbi fizetések mellett. Úgy tűnik, az orosz hatóságok felismerték és megpróbálták kezelni a mobilizáció okozta munkaerőhiányt. Az ukrán vezérkar október 8-án arról számolt be, hogy egyes oroszországi körzetek helyi hatóságai megpróbálják végrehajtani a mozgósítási terveket a sorköteles korú munkanélküli férfiakra támaszkodva. Az orosz munkaerő egy részének hirtelen eltávolítása miatt keletkezett gazdasági rések azonban valószínűleg továbbra is bonyodalmakat okoznak.


A mobilizáció finanszírozása gazdasági kihívás elé állítja az orosz régiókat, ahogyan arról az ISW korábban már beszámolt. Az orosz régiók egyensúlyoznak a kényszer alatt, hogy teljesítsék a mobilizáltaknak tett ígéreteiket, ugyanakkor maradjanak a lehetőségeik keretein belül. Egy helyi orosz forrás október 6-án arról számolt be, hogy Gela Geraszimova tatárföldi pénzügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Tatárföld költségvetése nem tudja finanszírozni a mozgósítást. Geraszimova azt állította, hogy a mozgósítás a szövetségi költségvetésből fog meríteni. Alekszandr Burkov omszki kormányzó október 7-én kijelentette, hogy talált egy nem részletezett módot arra, hogy minden egyes mozgósított személynek 100 000 rubelt (1 603 dollár) fizessen, miután korábban kijelentette, hogy a régió költségvetése nem engedhet meg magának ilyen kifizetéseket. A mozgósítás költségei valószínűleg még 2023-ig fennmaradnak, és az ilyen megoldások hosszú távú életképessége kérdéses.

A gyakorlótérre vitt sorkatonák által tanúsított rossz viselkedés zavarja a közeli településeket. Egy orosz forrás október 7-én arról számolt be, hogy Mulino lakói panaszt tettek arra, hogy a mulinói kiképzőtérre küldött mozgósítottak sokat isznak és a faluban sétálgatnak. Az ISW korábban már beszámolt hasonló panaszokról ezen a területen. Gleb Nyikitin, Nyizsnyij Novgorod kormányzója ezért megtiltotta az alkohol árusítását a mozgósítás alatt Mulinóban.

Október 6-i és 7-i jelentések szerint Oroszország-szerte egy csomó nő videoüzeneteket rögzített, amelyekben segítséget kértek férjük illegális mozgósítása miatt. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az egészségi és személyes körülményeiket tekintve alkalmatlan oroszok mozgósítása folyamatos. A szentpétervári Fontanka október 6-án jelentette, hogy a szentpétervári Krasznogvardejszkij kerületben egy háziasszony mozgósítási értesítést kapott. Ez az ISW által azonosított jelentés az első, amely részletesen beszámol egy nő mozgósításáról, releváns munkahelyi háttér említése nélkül.


A mozgósított katonáknak továbbra is szélsőséges körülményekkel kell szembenézniük. Egy orosz hírforrás október 7-ig 15 halálesetet számolt össze a különböző régiókból az ukrajnai bevetés előtt mozgósítottak között.

Az újonnan mozgósított egységek és a szerződéses katonák iránti közérdeklődés szintje közötti eltérések valószínűleg szakadékot hoztak létre az orosz társadalomban. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) október 8-án közzétette egy szerződéses orosz katona és az édesanyja közötti hívás felvételét. Az anya arra panaszkodott, hogy a mozgósított egységek előnyben részesülnek a hónapok óta harcoló önkéntes és szerződéses katonákkal szemben. Az anya azzal érvelt, hogy az orosz szerződéses katonák saját felszerelést vásároltak, és ugyanazokkal a nehézségekkel szembesülnek, mint az újonnan mozgósított katonák, miközben az orosz közvélemény velük nem foglalkozik annyira, mint a mozgósítottakkal. Azt is megjegyezte, hogy a szerződéses katonáknak a mobilizáltak által kapott 200-300 000 rubel (3 207-4 811 dollár) bónusz nélkül is ilyen nehézségekkel kellett szembenézniük. Az anya egyenesen elégedetlenségét fejezte ki Putyin látszólagos elérhetetlensége miatt a katonák jólétével kapcsolatos kérdésekben, és megkérdőjelezte, hogy „egyáltalán tudja-e, hol vannak a mi embereink?” Az ISW nem tudja megerősíteni az ilyen elégedetlenség mértékét, de a mozgósított férfiak számára a mozgósítási erőfeszítéseket ért széles körű kritikákra adott egyre több engedmény növelheti az ilyen érzéseket a szerződéses katonák, az önkéntes katonák és családjaik körében.

Viktor Goremikin orosz védelmi miniszterhelyettes azzal hárította el azokat a kritikákat, amelyek szerint az orosz védelmi minisztérium súlyosan ellátatlanul hagyja a katonákat, hogy október 7-én azt állította, hogy az Orosz Fegyveres Erők „minden szükséges eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy minden katonát teljes mértékben ellássanak”. Széles körben terjedtek a jelentések arról, hogy az orosz mozgósított egységek kénytelenek saját maguk megvásárolni felszerelésüket és ruházatukat, napokig élelem és víz nélkül maradnak, és adományokat kérnek az orosz társadalomtól, ami ellentmond Goremikin állításának. Orosz katonai bloggerek nyilvánosan gúnyolódtak Goremykin hamis állításán, és csodálkoztak azon, hogy az orosz Védelmi Minisztérium továbbra is képes tagadni a nyilvánvaló logisztikai problémákat. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz Védelmi Minisztérium a katonák élete és a győzelem szükségessége fölé helyezi a „külső csillogás megteremtésére irányuló kísérleteket” Egy másik katonai blogger kijelentette, hogy a valóságot már nem lehet szép beszámolókkal helyettesíteni. A kirívóan hamis állítások csökkentik az orosz Védelmi Minisztérium hitelességébe vetett általános hitet, és hozzájárulnak a Védelmi Minisztérium inkompetenciájának terjedő narratívájához.


Úgy tűnik, hogy az orosz hatóságok igyekeznek elkerülni a katonai idézéseket kijátszó férfiak felelősségre vonását. Pavel Csikov orosz ügyvéd október 7-én a Telegramban közzétette, hogy a penzai ügyészség megszüntette az orosz büntető törvénykönyv 328. cikke szerinti mozgósítás megkerülése miatti első büntetőeljárást, miután két nappal korábban megindította az ügyet. A Föderációs Tanács alkotmányjogi és államépítési bizottságának vezetője, Andrej Klicsasz október 7-én kijelentette, hogy jogellenes a 328. cikk szerinti büntetőjogi felelősségre vonással fenyegetni a polgárokat a mozgósítás megtagadása miatt. Az ilyen reakciók a közvélemény nyomására adott választ vagy az összes mozgósításkerülő elleni büntetőeljárás során felmerült kihívásokat jelenthetik. Jelenthetik azt a törekvést is, hogy a mozgósítás alól kibúvókat alternatív cikkelyek alapján állítsák bíróság elé, vagy folytassák azokat a kísérleteket, amelyek arra kényszerítik a mozgósítás alól kibúvókat, hogy inkább mobilizáljanak, minthogy börtönben üljenek.

A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői október 8-án tovább fokozták a szűrési és rendfenntartási intézkedéseket az oroszok által megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ október 8-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatják a szűrési tevékenységet az ukrán hadsereg által támadott állások közelében, hogy megtalálják a feltételezett ukrán partizánokat, akikről úgy vélik, hogy az ukránok számára orosz állomány- és eszközkoncentrációk állásait lokalizálják. Az orosz média arról számolt be, hogy az orosz alakulatok az orosz megszállás alatt álló Melitopolban fokozták a lakosok iratainak utcai ellenőrzését. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz és megszálló adminisztráció tisztviselői egy Telegram-chatbotot indítottak az orosz megszállás alatt álló területeken lévő ukrán partizánok tartózkodási helyéről szóló jelentések fogadására. A központ arról is jelentést tett, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai egyre gyakrabban kérdezik ki a lakosokat a szűrőközpontokban arról, hogy részt vettek-e az oroszok által megszállt területeken szeptember végén tartott annexiós népszavazásokon. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azt állította, hogy a megszálló adminisztráció tisztviselői kitoloncolják az ukránbarát érzelmű lakosokat, és a vasziljevkai határellenőrző pontra szállítják őket, de az orosz hatóságok továbbra sem engedik át a lakosokat az ukránok által birtokolt Zaporizzsjai Területre.

Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői október 8-án folytatták az ukrán gyermekek otthonukból való eltávolítására irányuló intézkedéseket az oroszok által megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt Krím beleegyezett, hogy több mint 5000 gyermeket fogadjanak be „nyaralásra” a Herszoni Területről, és hogy ezek közül 1500 gyermek már megérkezett a Krímbe. Vlagyimir Szaldo azt is bejelentette, hogy Krasznodar megye és Sztavropol megye kormányzója kijelentette, hogy közigazgatásuk kész akár 10 000 gyermeket is befogadni a Herszoni Területről. Szaldo nem határozta meg az ilyen felajánlások vagy „vakációk” időtartamát.

Eddig tartottak a harctéri hírek, ma sajnos nem lesz második rész, más irányú elfoglaltságaim miatt.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!