Szele Tamás: Az Odüsszeusz-bomba meséje

Ahogy nézem, az orosz állam hadban áll már mindennel és mindenkivel, időnként saját magával is. De főleg a józan ésszel. Ukrajna értelmetlen megtámadása csak egy tünete – még ha a legsúlyosabb is – annak az elmebajnak, amiben az orosz vezetés szenved, méghozzá sajnos nagyon hosszú ideje. És mindenki mást is hülyének néznek.

Hát még az épelméjű nép mennyire szenved az ő mániáiktól! Csoda, hogy ők is belé nem bolondulnak. De lássuk a mai híreket.

Az FSZB természetesen megoldotta a kercsi hídon történt robbantás ügyét. Ők mindig mindent megoldanak, méghozzá fénysebességgel, néha olyan ügyeket is felgöngyölítenek, amihez nem volt semmi közük, bár orosz földön nagyon kevés ilyen ügy van. Lássuk az ő verziójukat!

Az FSZB bejelentette, hogy azonosította „a krími hídon elkövetett terrortámadás szervezőit és bűntársait”. Az ügyben nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az ügynökség az orosz Nyomozó Bizottsággal együtt megállapította, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága (GUR), annak vezetője, Kirill Budanov, valamint „alkalmazottai és ügynökei” voltak az október 8-i robbantás kitervelői.

Naná, hogy őket vádolják, ki mást? Mondjuk nekik is volt pár szavuk a dologhoz, de erről majd később.

Az ügynökség összesen 12 gyanúsítottat azonosított a robbanással kapcsolatban. Az FSZB jelentéséből mindössze hét gyanúsított neve ismert: Mihail Csjurkalo, Denis Kovacs, Roman Szolomko, Vlagyimir Zloba ukrán állampolgárok, Sandro Inosaridze grúz állampolgár és „egy Levan nevű bróker”, valamint Artur Tercsanjan örmény állampolgár. Öt orosz, akiknek a nevét nem hozták nyilvánosságra, állítólag szintén részt vett a robbantásban. Őket három ukrán és örmény állampolgárral együtt vették őrizetbe.

Hej, ha az a „Kovacs” Béla volna, nem Dénes, mindjárt tisztulna a kép…

A nyomozók szerint a bombát Odesszából Bulgárián, Grúzián és Örményországon keresztül, építőipari fóliának álcázva hozták. Az FSZB szerint a robbanószerkezetet 22 raklapon, összesen 22,8 tonna súlyú fóliatekercsnek „álcázták”.

Madárlátta egy bomba, mit ne mondjak.

Augusztus elején a bombát Odessza kikötőjéből elszállították a bolgár Rusze városába – közölte az FSZB. Bulgáriából a szállítmányt a grúziai Poti kikötőjébe, majd onnan Örményországba vitték. Szeptember 29-től október 3-ig a jereváni Transalliance terminálon vámolták, majd október 4-én a felső-lars-i határátkelőhelyen lépte át az orosz-grúz határt. Újabb két nappal később a robbanószerkezetet a Krasznodari Területen található Armavir nagykereskedő bázisra szállították, ahol október 7-én raklapokat pakoltak Mahir Juszubov teherautójába, amely Szimferopolba indult. Október 8-án, moszkvai idő szerint reggel 6 óra körül a teherautó a krími hídon való áthaladás közben robbant fel.

A robbanószerkezet fedőneve: „Odüsszeusz”, mert csak a fortélyos görög volt képes ekkora kitérőket tenni Trója és Ithaka között ahelyett, hogy egyenesen ment volna.

A robbanószerkezet szállítására vonatkozó dokumentumokat az FSZB szerint a robbantás előkészítése során kétszer is megváltoztatták. A dokumentumokról készült fényképeket a médiában közzétették. A szállítmány utolsó címzettje egy nem létező krími cég volt. Az ügynökség szerint az ukrán Állambiztonsági Szolgálat egyik tisztje, aki „Ivan Ivanovics” néven mutatkozott be, és egy virtuális névtelen számot, valamint egy Szerhij Andrejcsenko nevű kremencsuki lakos nevére regisztrált számot használt, ellenőrizte a robbanószerkezet mozgását, és tartotta a kapcsolatot a szállításban résztvevőkkel.

Az orosz állami média közzétett egy videót egy robbanóanyaggal megrakott teherautó átvizsgálásáról és a tartalmának átvilágításáról. Az FSZB anyagát többek között a RIA Novosztyi jelentette meg. A videó hosszabb változatát azonban a Mash távirati csatorna már a robbanás napján közzétette, és ellentmondásokat találtak a kép és a videó között.

Oliver Alexander OSINT elemző szerint a videón egy bizonyos teherautó látható, míg az álcázott robbanóanyagokat tartalmazó képen egy másik. Felhívta a figyelmet a teherautókon lévő kerekek eltérő számára: az elsőnek a pótkocsi alatt mindkét oldalon öt, a másodiknak pedig négy kereke van. Az elemző szerint az International ProStar teherautót a térfigyelő kamerák felvételei rögzítették. Korábban a Baza arról számolt be, hogy Juszubovnak pontosan ilyen járműve van. A röntgenfelvételen állítólag nem a felrobbantott teherautó szerepelt, hanem egy másik teherautó – egy grúz rendszámú DAF, amely az FSZB szerint robbanószerkezetet szállított át a grúz-orosz határon. Fotóit korábban a Telegram-csatornák tették közzé.

Nos, rendben, az FSZB nem először tör Benedek Elek apó babérjaira, hosszú ideje próbálják meg elorozni tőle a „nagy mesemondó” címet, de az, hogy nem számolták meg a teherautók tengelyeit, még tőlük is meglepő. De hát kik vagyunk mi, hogy a szemünknek higgyünk, nem nekik? Akkor lássuk, ki mit szólt a hírhez. Elsőként lássuk a GUR-t, hiszen ők a fővádlottai ennek a kísértethistóriának vagy minek.

Az FSZB és a Nyomozó Bizottság minden tevékenysége képtelenség. Ezek a szervezetek a hazug Putyin-rezsimet szolgálják, ezért nem fogjuk kommentálni a következő nyilatkozataikat. Furcsa, hogy a krími híd környékén még nem találták meg a névjegykártyáinkat is”





mondta a Suspilne-nek Andrij Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés képviselője, aki újságírói kérdésekre válaszolt az FSZB és az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint az ukrán védelmi hírszerzésnek állítólag köze volna a Kercsi-szoroson átívelő hídon történt robbanáshoz.

Hát, ezt se nekem mondták. És mit mond Grúzia? Tiltakozik.

A grúz kormány közölte, hogy az október 8-án a Kercsi-szorosban lévő krími hídon felrobbantott teherautó nem lépte át az ország határát.

A vámhatárt nem lépte át semmilyen TNT-szállítmány, semmilyen más robbanóanyagot tartalmazó teherautó vagy kocsi. Ha valaki azt állítja, hogy ez a teherautó valóban átlépte az államhatárt, vizsgálatot indítunk, és a felelősöket bíróság elé állítjuk”

– mondta szerdán Giorgi Kakauridze grúz pénzügyminiszter-helyettes.


Az örmény vámszolgálat közölte, hogy elvégezte az összes szükséges eljárást, de nem talált kockázatot a krími híd elleni terrortámadásban érintett rakományban – jelentette a TASZSZ az örmény állami adóügyi bizottságra hivatkozva.

A bolgár hatóságok előző nap közölték, hogy a krími hídon felrobbant kamion soha nem járt az ország területén. „A bolgár kormány nem fogja megengedni, hogy az ország nevét terrorista tevékenységekkel kapcsolatban használják” – áll a bolgár kabinet közleményében.

Annak is van egy érdekes, FSZB-s bája, hogy az elhunytak száma emelkedik. Először azt mondták, csak a teherautó sofőrje halt meg, aztán azt, hogy a mellette haladó személyautóban is elhunyt egy férfi és egy nő. Ennek még volt valószínűsége. Tegnap azonban kiderült, hogy még négy halott került elő, történetesen Szergej Vlagyimirovics Maszlov moszlvai bíró, akinek a hídon haladó Cadillac Escalade terepjárójában ott ült még Eduard Csucsakin szentpétervári idegenvezető-történész és felesége, Zoya Sofronova, valamint egy jevpatoriai fitneszedző, Gleb Orgetkin. De mindannyiuk közül Maszlov bíró a legérdekesebb figura, mert ítélkezett már a Gazprom és Ramzan Kadiriv csecsen vezető lányának ügyeiben is, sokan lehettek, akik nem kedvelték.


Tetszik látni, milyen az Élet: odavezérelte ezt a népszerűtlen embert is meghalni, a robbanáshoz. Biztos az utasainak is voltak ellenségeik.

Már várom, hogy holnap előálljon az FSZB szemtanúkkal, akik látták a híd tövében Soros Györgyöt és Darth Vadert parolázni a robbanás után, nagy örömükben.

Kezdem érteni Tyutcsevet, aki még a tizenkilencedik században azt írta:

Oroszországot, ész, nem érted;
méter, sing sose méri fel:
külön úton jár ott az élet
Oroszországban hinni kell!”





Bizony hinni kell, mert ezt az ostoba mesesorozatot ésszel tényleg nem lehet felérni sem, elfogadni sem. Hinni kell, hívják azt a szolgálatot opricsnyikoknak, Ohranának, KGB-nek, FSZB-nek – aki ugyanis nem hisz nekik, megnézheti magát.

Mármint, annak kell hinni, aki ott él.

Aki minálunk él, annak egyelőre csak ajánlatos úgy tenni, mintha elhinné.

Kötelező majd jövőre lesz. Vagy nem.

Mindenesetre ez a hír el is vitte a mai második részt, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!