Szele Tamás: Az utolsó rakéták?

Az orosz hadsereg ez idő szerint sikeresebben harcol az ukrán civil lakosság, a családok és otthonaik ellen, mint amennyi győzelmet Ukrajna hadseregével szemben elkönyvelhet az utóbbi hat hétben: a harcmezőn sok tízezer embert veszítettek már az oroszok, a hátország rombolása közben természetesen egyet sem.

A háború folyamán végig így volt ez, most annyi a különbség, hogy eddig meg kellett szálljanak egy területet ahhoz, hogy megkínozhassák az ott élőket, most már elég, ha az energetikai infrastruktúrájukat rombolják le, a többit megteszi a hideg és a vízhiány. Egyelőre – az ukrán szakminisztérium jelentése szerint – Ukrajna energetikai hálózatának harminc százaléka vált működésképtelenné, mostantól az a kérdés, mennyi Iszkander és Kalibr akad az orosz raktárakban, mennyi Shahed–136-os robotrepülőgépet kapnak a polgárháború szélén táncoló Irántól, meddig folytathatják a gyáva pusztítást?

Ez egyelőre a jövő titka, mi nézzük a konkrét harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg október 11-én már a második egymást követő napon nagy erejű rakétacsapásokat hajtott végre Ukrajna-szerte. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők közel 30 H–101 és H–55 cirkálórakétát lőttek ki Tu–95 és Tu–160 stratégiai bombázókról, és megrongálták a kritikus infrastruktúrát Lemberg, Vinnyica, Dnyipropetrovszk, Donyeck és Zaporizzsja megyékben. 21 cirkálórakétát és 11 pilóta nélküli légi járművet (UAV) semmisített meg az ukrán légvédelem. A közösségi médiában közzétett felvételek a csapások utóhatásait mutatják Ukrajna-szerte. Az orosz hadsereg emellett folytatta az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat iráni gyártmányú Shahed–136-os drónokkal. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán légvédelem október 10-én és 11-én éjszaka nyolc Shahed–136-os drónt semmisített meg Mikolajiv területén.

Szergej Szurovikin hadseregtábornok korábbi tapasztalata az orosz fegyveres erők parancsnokaként Szíriában valószínűleg nem magyarázza az elmúlt napokban Ukrajnára mért masszív rakétacsapáshullámot, és nem is jelzi az orosz képességek vagy stratégia változását Ukrajnában. Ukrajna fő hírszerzési igazgatóságának (GUR) képviselője, Andrij Juszov a közelmúltbeli csapásokat Szurovikin hadszíntérparancsnoki kinevezésével hozta összefüggésbe, és október 11-én kijelentette, hogy „a rakéták polgári infrastrukturális objektumokra történő indítása” összhangban van Szurovikin szíriai taktikájával. Szurovikin azonban már a háború kezdete óta Ukrajnában szolgált (az orosz légierő parancsnokaként, majd állítólag az orosz erők déli csoportosításának parancsnokaként), ahogyan számos magas rangú orosz parancsnok is, akiket hasonlóan kapcsolatba hoztak a szíriai orosz műveletekkel. 2015-2016 között Alekszandr Dvornikov hadseregtábornok, akit áprilisban neveztek ki a Szurovikin által most betöltött pozícióba, hasonlóan orosz erőket irányított Szíriában, és arról vált ismertté, hogy szándékosan és brutálisan támadott civileket. Alekszandr Csajko vezérezredes, a Keleti Katonai Körzet korábbi parancsnoka, aki aktívan részt vett az ukrajnai háború első szakaszában, 2015-től 2016-ig szintén a szíriai orosz erők vezérkari főnökeként szolgált. Amint azt az ISW áprilisban megjegyezte, az összes orosz katonai körzet-, légierő- és légideszant-parancsnok legalább egy bevetést teljesített Szíriában az orosz erők vezérkari főnökeként vagy parancsnokaként, és az orosz erők szándékosan támadták a polgári infrastruktúrát, beleértve a kórházakat és a élelmiszer-szállítókat, Oroszország aktív részvételének teljes időtartama alatt ebben a háborúban. A nemzetközi jog semmibe vétele és a polgári lakosság brutalizálásának iránti lelkesedés a szíriai orosz erők szokásos működési rendje volt Szurovikin hivatali ideje előtt, alatt és után. Ez az orosz háborús módszer részévé vált.

Szurovikin kinevezése nem fog az ukrajnai orosz hadműveletek fokozódó „szíriaivá” válásához vezetni, mivel az ukrajnai hadszíntér alapvetően különbözik a szíriai hadszíntértől, és a Szurovikin szíriai „forgatókönyvével” való közvetlen összehasonlítás elhomályosítja azt a tényt, hogy Oroszországnak nagyon eltérő kihívásokkal kell szembenéznie Ukrajnában. Oroszország nem tudja tovább „szíriaiasítani” a háborút, főként azért, mert nem tud légi fölényt szerezni, ami kizárja, hogy olyan masszív szőnyegbombázó hadjáratokat indíthasson Ukrajnában, mint amilyeneket Szíriában képes volt, és meg is tett. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz légi műveletek jelentősen eltérőek lettek volna, ha vitatott légtérben vagy nagyobb kihívást jelentő légvédelmi környezetben hajtották volna végre, mint Ukrajnában. Ezért nagyon valószínűtlen, hogy Szurovikin hadszíntérparancsnoki szerepe alapvető változást okozna az ukrajnai orosz légi és rakétahadműveletekben mindaddig, amíg Ukrajna nyugati támogatói továbbra is ellátják Kijevet a légvédelemmel, amely szükséges ahhoz, hogy Oroszország ne szerezzen légi fölényt.

Az orosz katonai illetékesek talán inkább azért hangolták össze Szurovikin kinevezését és az ukrán kritikus infrastruktúrára mért október 10-i cirkálórakéta-csapásokat, hogy helyreállítsák az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) megítélését. Bárkit is neveztek ki a hadszíntér parancsnokává, ő felügyelte volna az október 10-i cirkálórakéta-csapásokat, amelyeket az ukrán hírszerzés szerint már október 2-án megterveztek (és amelyeket Szurovikin biztosan nem a kinevezése napján tervezett, készített elő és hajtott végre). Orosz katonai bloggerek a közelmúltban mind az október 10-i hatalmas csapáshullámot, mind Szurovikin kinevezését méltatták, és a kettőt az ukrajnai orosz műveletek szempontjából pozitív fejleményként értékelték. Ez a narratíva összhangban állhat a folyamatban lévő orosz kommunikációs műveletekkel, amelyek célja Alekszandr Lapin vezérezredes, a Központi Katonai Körzeti Parancsnokság ezredesének hírnevének rehabilitálása a Liman körüli orosz kudarcokat követően, egy szélesebb körű kampány részeként, amely az orosz katonai intézményrendszerről alkotott közvélekedés javítását célozza. Az orosz védelmi minisztérium nyilvánvalóan nagy hangsúlyt fektet a közvéleményben kialakult képének helyreállítására, és az október 10-i rakétacsapások és a szélsőségesen nacionalista orosz információs térben hősként számon tartott Szurovikin kinevezése valószínűleg arra irányul, hogy a tér leghangosabb hangadóit kiszolgálja.

Az Oroszországi Föderáció valószínűleg lőszert és egyéb hadianyagot von ki a fehéroroszországi raktárbázisokról – ez a tevékenység nem egyeztethető össze az Ukrajna elleni nagyszabású orosz vagy fehérorosz szárazföldi támadás körülményeinek Fehéroroszországból történő kialakításával. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) október 11-én jelentette, hogy egy vonat 492 tonna lőszerrel a fehérorosz 43. rakéta- és lőszerraktárból (Gomel) a közelmúltban egy meg nem határozott időpontban érkezett a krími Kirovszkaja vasútállomásra. A GUR arról számolt be, hogy fehérorosz tisztviselők további 13 vonatot terveznek küldeni fegyverekkel, felszereléssel, lőszerrel és egyéb, meg nem határozott anyagokkal öt különböző fehéroroszországi bázisról a Rosztovi Terület Kamenszka (Kamenszk-Šahtyinszki) és Marcsevo (Taganrog) vasútállomására egy meg nem határozott jövőbeli időpontban. A nyílt forrású közösségi médiafelvételek alátámasztják ezt a jelentést. A geolokációs felvételek legalább két fehérorosz vonatot mutattak, amelyek fehérorosz T–72-es harckocsikat és Ural katonai teherautókat szállítottak Minszkben, valamint Tor-M2-es föld-levegő rakétaindítókat Orsában (Vityebszki terület) október 11-én. Az Oroszországba irányuló fehéroroszországi felszerelésmozgások azt jelzik, hogy az orosz és fehérorosz erők valószínűleg nem alakítanak ki gyülekezőhelyeket Fehéroroszországban. A Krímbe és a Rosztovi Területre irányuló fehérorosz felszerelés- és utánpótlásmozgások azt jelzik, hogy az orosz hadsereg kevésbé bízik az északi és nyugati Luhanszki Területen átvezető orosz szárazföldi kommunikációs vonalak biztonságában, tekintettel az ott zajló ukrán ellentámadásra. Az ukrán vezérkar megismételte, hogy figyelemmel kíséri Fehéroroszországot, és október 11-én nem észlelt támadó csoportok kialakulására utaló jeleket Fehéroroszországban. Az orosz és/vagy fehérorosz csapatok továbbra sem valószínű, hogy Fehéroroszországból támadnák Ukrajnát, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte.

Fehéroroszország mindazonáltal továbbra is társ-hadviselő fél Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Fehéroroszország anyagilag támogatja az ukrajnai orosz offenzívákat, és az orosz csapatok számára olyan bázist biztosít, ahonnan precíziós lőszerekkel támadhatják Ukrajnát. Az orosz erők október 10-én fehérorosz területről indított Shahed–136-os drónokkal mértek csapást Kijevre. A GUR emellett arról számolt be, hogy Oroszország október 10-től 32 Shahed–136-os drónt telepített Fehéroroszországba, és október 14-ig további nyolcat telepít.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg már a második egymást követő napon nagy erejű rakétacsapásokat hajtott végre Ukrajna-szerte.
      • Szergej Szurovikin hadseregtábornok korábbi tapasztalata, mint az orosz fegyveres erők parancsnoka Szíriában, valószínűleg nincs összefüggésben az elmúlt napokban Ukrajnára mért masszív rakétacsapáshullámmal, és nem is jelzi az orosz képességek vagy stratégia változását Ukrajnában.
      • Az Orosz Föderáció valószínűleg lőszert és egyéb hadianyagot von ki fehéroroszországi raktárbázisokról, ami összeegyeztethetetlen azzal az elképzeléssel, hogy az orosz erők Fehéroroszországból kiindulva készítik elő az Ukrajna elleni szárazföldi támadást.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek folytatták az ellentámadásokat az Oszkil folyótól keletre és Kreminna-Szvatove irányában.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat az északi és nyugati Herszon területen.
      • Az ukrán egységek folytatják az orosz katonai, műszaki és logisztikai eszközöket és koncentrációs területeket célzó hadjáratot a Herszoni Területen.
      • Az orosz haderő folytatta a támadásokat a Donyecki Területen.
      • A krími Dzsankojban történt robbanásokról szóló orosz jelentések a Krímben a Kercsi-szoros híd felrobbanását követően a Krímben lévő további logisztikai kapacitások elvesztése miatti pánikra utaltak.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok a mozgósítás újabb meghosszabbításait és szakaszait jelentik be egyes régiókban, ami arra utalhat, hogy nem teljesítették a mozgósítási kvótákat.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői továbbra is folytatják a szűrési tevékenységet az orosz megszállás alatt álló területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg október 11-én folytatta a támadó műveleteket az Oszkil folyótól keletre, Kreminna és Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán csapatokat a Harkivi Területen található Krokhmalne (20 km-re északnyugatra Szvatove-tól) és a Luhanszki Területen található Sztel’makhivka (15 km-re északnyugatra Szvatove-tól) közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az ukrán erők október 11-én sikertelenül próbáltak átkelni a Zserebec folyón Szvatovétól délnyugatra Raihorodka és Novovodiane (Luhanszki Terület) irányába. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán haderő átcsoportosítja és helyreállítja harci képességeit Kupjanszk közelében, hogy felkészüljön a Persotravneve-Kiszlivka vonal közelében történő támadásokra. A katonai blogger azt is állította, hogy az ukrán erők személyi állományt és felszerelést összpontosítanak a Liman-Szvatove irányába, hogy egy akár 40 000 fős csapásmérő csoporttal támadást indítsanak Szvatove és Kreminna ellen. Az ISW nem törekszik az ukrán műveletek előrejelzésére, illetve az azokról szóló orosz előrejelzések valószínűségének értékelésére.


Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok helyi ellentámadást hajtottak végre és visszafoglalták a Kreminnától nyugatra fekvő területeket, miközben október 11-én folytatták a Kreminna-Szvatove térségében a védelmi állások kialakítását. Orosz katonai bloggerek október 11-én azt állították, hogy az orosz erők ellentámadást hajtottak végre Limantól keletre, és visszafoglalták Ternyit, Torszkét, Novoszadovét, Makijivkát és Nyevszkét, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezen állítások egyikét sem. Október 11-én orosz források olyan videókat tettek közzé, amelyeken állítólag az orosz erők BTM–3 sáncépítő gépekkel árkokat húznak a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és az egyik forrás az erőfeszítéseket orosz „Maginot-vonalnak” nevezte (utalva a két világháború között épített francia erődítmények masszív övére, amelyet a németek egyszerűen megkerültek). Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője arról is beszámolt, hogy az orosz erők továbbra is aknásítják a területeket a Luhanszki Területen, hogy lelassítsák az ukrán ellentámadási műveleteket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők október 11-én rutinszerű közvetett tüzet folytattak az Oszkil folyó-Kreminna vonal mentén.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Orosz források továbbra is azt állítják, hogy ukrán csapatok október 11-én szárazföldi támadásokat hajtottak végre az északi és nyugati Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy két ukrán taktikai zászlóaljcsoport (BTG) támadó műveleteket hajtott végre Borozsenke és Piatykhatki irányában – mindkettő a jelenlegi Davidiv Brid-Dudcsany frontvonal mentén az északi Herszoni Területen és mintegy 35 km-re a kritikus orosz ellenőrzés alatt álló Beriszlav városától. Egy orosz katonai blogger hasonlóképpen jelezte, hogy az ukrán csapatok a Davidiv Brid-Dudcsany vonaltól délre készülnek előretörni és tüzérségi előkészületeket végeznek a Beriszlav irányában lévő orosz állások elleni későbbi támadásokhoz. Orosz katonai bloggerek továbbá jelezték, hogy az ukrán csapatok megpróbálják megerősíteni az állásokat Davidiv Brid térségében (a nyugati Herszoni Területen, a Mikolajivi Terület határának közelében és az Inhulec folyó mentén), hogy felkészüljenek a délkeleti irányú előrenyomulásra. Több orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán csapatok megkíséreltek támadást indítani Bruskinszke (6 km-re délre Davidiv Bridtől), Iszcsenka (8 km-re délkeletre Davidiv Bridtől) és Szadok (12 km-re délkeletre Davidiv Bridtől) felé. Az ISW nem értékeli ezeket az orosz állításokat a valószínű jövőbeli ukrán műveletekről vagy erőcsoportosításokról.


Az ukrán katonai tisztviselők nagyrészt fenntartották operatív hallgatásukat a Herszoni Területen végrehajtott ukrán támadásokkal kapcsolatban, de megismételték, hogy az ukrán csapatok folytatják az orosz katonai, műszaki és logisztikai eszközöket és koncentrációs területeket célzó kampányt. Az október 11-én, a közösségi médiában közzétett geolokációs felvételek az október 10-i ukrán csapások utóhatását mutatják egy beriszlavi orvosi kollégium ellen, amelyet az orosz erők állítólag szállásként használtak. Az október 11-én közzétett képfelvételek emellett egy ukrán HIMARS csapást követően az Antonivszkij hídon keletkezett károkat mutatják Herszon városában. A geolokalizált felvételek azt mutatják, hogy egy ukrán RAM II lőszer egy orosz Osa légvédelmi rendszerbe csapódott Kiszelivka közelében, Herszon várostól 17 km-re északnyugatra.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Orosz alárendelt főerő-Donyecki terület (orosz célkitűzés: Donyecki terület egészének elfoglalása, amely Oroszország donbászi megbízottjainak állítólagos területe).

Az orosz csapatok október 11-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében, Bakhmuttól északkeletre Szoledar és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmuttól délre Mikolajivka és Majorszk közelében. Egy orosz forrás szerint az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a Bakhmuttól délre fekvő Ozerjanivka és Kamianka területén, Bakhmuttól délkeletre az N20-as autópályán. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Avdiivkától nyugatra, Pjervomajszke közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Nevelszke és Pjervomajszke irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek három ukrán taktikai századcsoportot Mikilszke, Novomajorszke és Sztyepne közelében a Donyecki Terület nyugati részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz tüzérség október 10-én folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és Odessza területein. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapást mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára, Krivij Rih városára, Dnyipro városára, valamint meg nem határozott helyszínekre az Odesszai Területen. Ukrán források azt is közölték, hogy az orosz csapatok a Mikolajivi Területen lévő Kinburn-szoroson lévő állásokból lőtték a Kucurub Hromadát, Mikolajivi területen.


Orosz források október 11-én robbanásokról számoltak be a krími Dzsankojban. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy a robbanás a Herszon-Kercs és a Harkiv-Szevasztopol vasútvonalak közötti vasúti csomópontnál történt, de nem azonosította az okot. A forrás megjegyezte, hogy az egyetlen Krímen átvezető logisztikai útvonal, amely a dél-ukrajnai orosz erőket ellátja, Dzsankojon keresztül halad. A Baza orosz hírportál arról számolt be, hogy egy orosz harckocsi javítás közben véletlenül tüzet nyitott, amely egy dzsankoji házba csapódott, és megsebesített egy gyermeket. Az erről az incidensről szóló jelentések és állítások arra utalnak, hogy az oroszok pánikba estek, hogy a Kercsi-szoros hídjának felrobbanása után további logisztikai lehetőségeket veszítenek a Krímben.

Az orosz megszálló hatóságok fokozták a megszállt Enerhodarban lévő Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti fizikai ellenőrzésük megerősítésére irányuló erőfeszítéseket, valószínűleg azért, hogy megteremtsék a feltételeket a ZNPP üzemeltetése feletti ellenőrzés átvételéhez és a ZNPP-nek az orosz energiahálózatba való integrálásához. Az Energoatom ukrán nukleáris ügynökség arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok október 10-én elrabolták és megkínozták Valerij Martinjukot, a ZNPP vezérigazgató-helyettesét, és továbbra is ismeretlen helyen tartják fogva. Az Energoatom szerint az orosz megszálló hatóságok azért kínozzák Martinjukot, hogy személyes információkat szerezzenek a ZNPP személyzetéről, hogy rákényszerítsék őket, hogy helyette az orosz nukleáris ügynökségnek, a Roszatomnak dolgozzanak. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) szerint a megszálló hatóságok arra kényszerítik a ZNPP személyzetét, hogy a Roszatommal kössenek szerződést, és a hivatalos munkához orosz útlevelet használjanak. Az Energoatom közölte, hogy az orosz hatóságok ágyakat, matracokat, fűtőtesteket és más háztartási cikkeket kezdtek el szállítani a ZNPP-be. Az Energoatom közölte, hogy az orosz hatóságok vagy téli bázist próbálnak létrehozni a ZNPP-ben, vagy túszul akarják ejteni a ZNPP ukrán személyzetét, ahogyan azt a csernobili atomerőmű 2022. februári és márciusi megszállása során tették. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztrációs Tanács tagja kijelentette, hogy a ZNPP-t visszakapcsolták a külső áramvezetékekhez, de még korai lenne a reaktorok újraindításáról beszélni.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai parancsnokság továbbra is harci kiképzés nélkül telepít újonnan mozgósított katonákat a kelet- és dél-ukrajnai frontvonalakra. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy „több ezer” mozgósított férfi érkezik a Luhanszki Területre, de megjegyezte, hogy ezeknek a katonáknak csak az első csoportjai rendelkeznek valamilyen katonai tapasztalattal. Egy ukrán Telegram-csatorna feltöltött egy videót, amelyen orosz mozgósított férfiak panaszkodnak, hogy mindössze 11 nappal a behívásuk után, minimális vagy egyáltalán nem létező katonai tapasztalatuk ellenére Szvatovébe telepítették őket a Moszkvai Területről. Az orosz hadsereg a megszállt ukrán régiókban is képez mozgósított férfiakat. A Zaporizzsjai terület megszálló közigazgatásának egyik tagja, Vlagyimir Rogov kijelentette, hogy az orosz mozgósítottak Melitopol külvárosában kapnak kiképzést. A felvételek azt is mutatják, hogy a mozgósítottak állítólag a megszállt Luhanszki Területen gyakorolnak. Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko megjegyezte, hogy orosz katonai felszerelés érkezett a Mariupoltól nyugatra fekvő Manhus irányába, kijelentve, hogy az orosz erők a településen kiképzőközpontot hozhatnak létre a mozgósítottak számára. Az ukrán vezérkar hangsúlyozta, hogy a mozgósított oroszok Ukrajnába telepítése nem fogja megakadályozni az ukrán erők ellentámadásait.


Az orosz szövetségi szubjektumok a mozgósítás újabb szakaszait jelentik be egyes régiókban. Vaszilij Golubev, a Rosztovi Terület kormányzója megjegyezte, hogy a terület „új mozgósítási feladatot kapott”, és kijelentette, hogy a helyi sorozóbizottságok megkezdték egy nem részletezett mozgósítási parancs végrehajtását. Alekszandr Guszjev, a Voronyezsi Terület kormányzója megjegyezte, hogy a mozgósítási tevékenység október 10. után is folytatódik. Nem világos, hogy ezek az területek egy második mozgósítási hullámot indítanak-e, vagy egy teljesen új mozgósítási parancsot követnek. Lehetséges, hogy ezek a szubjektumok nem tudták teljesíteni az eredeti mozgósítási kvótát, és meg kell hosszabbítaniuk a mozgósítási időszakot, amely gyakorlatot korábban az önkéntes zászlóaljak toborzása során a nyár folyamán tapasztaltak. Egy orosz blogger még azt is megjegyezte, hogy Rosztov és Kurszk területeknek, annak ellenére, hogy jelentették a mozgósítási parancsuk teljesítését, lehet, hogy az eredeti mozgósítási kvóták elérése érdekében az eredeti határidőn túl is folytatniuk kell a mozgósítási kampányukat.

Az orosz tisztviselők továbbra is büntetésként használják a mozgósítást a Kreml mozgósítási parancsait megtagadó egyénekkel szemben. Szergej Noszov, a Magadáni Terület kormányzója egy kiszivárgott, beosztottjaival folytatott beszélgetésben azt követelte, hogy közvetlenül adjanak ki behívót az aranybányászati vállalat vezetőjének, amiért az megtagadta, hogy mozgósítási értesítést adjon ki alkalmazottainak. Egy meg nem nevezett vállalkozó azt mondta az RFE/RL-nek, hogy a helyi tisztviselők megzsarolják az üzletembereket alkalmazottaik 10 százalékával, cserébe azért, hogy a cégek vezető alkalmazottait mentesítsék a mozgósítás alól. A Kreml arra is kötelezte az összes oroszországi üzlettulajdonost, hogy adjanak információt alkalmazottaikról a helyi katonai besorozási központoknak, és a helyi tisztviselők ezeket a listákat arra használhatják, hogy kényszerből több embert mozgósítsanak. A helyi tisztviselők a mozgósítás ürügyén kenőpénzt követelhetnek az üzlettulajdonosoktól; ukrán és orosz források beszámoltak ilyen szervezett korrupciós rendszerek megjelenéséről az orosz védelmi szektorban.


Az orosz sorozótisztek továbbra is kiadják a téves mozgósítási felszólításokat, és egyre inkább megpróbálják kényszeríteni a férfiakat, hogy elfogadják ezeket az értesítéseket. Az orosz hatóságok elhunytaknak állítanak ki mozgósítási felszólításokat. A szentpétervári Fontanka hírportál arról számolt be, hogy a lakásfenntartó irodák alkalmazottai évek óta halott férfiak ajtaján hagytak behívókat. Az RFE/RL olyan jogtalanul mozgósított férfiak beszámolóit osztotta meg, akik azt állították, hogy a sorozótisztek, annak ellenére, hogy tudtak a jogtalan mozgósításukról, megpróbálták fizikailag és mentálisan kényszeríteni a férfiakat, hogy elfogadják az idézést. Az orosz sorozóközpontok valószínűleg továbbra is mozgósítják a mentesített férfiakat a korábban megállapított mozgósítási kvóták teljesítése érdekében, annak ellenére, hogy a Kreml azt állítja, hogy foglalkozik a jogtalan mozgósítás kérdésével.

Egyes oroszok továbbra is ellenállást fejeztek ki a mozgósítással szemben egész Oroszországban. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett keleti katonai körzet egyik meg nem nevezett gyakorlóterén több mint száz újonc nem hajlandó eleget tenni a parancsnoki utasításoknak, és nem hagyják el a laktanyájukat a rossz élet- és egészségügyi körülmények elleni tiltakozásul. Egy orosz férfi gyújtogatást kísérelt meg egy katonai toborzóközpont ellen a Rjazanyi Területen, és ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak egy városházára a Cseljabinszki Területen.


A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 11-én is folytatják a szűrési tevékenységet az orosz megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz egységek őrizetbe veszik az ukrán katonai és rendvédelmi erők tagjainak családtagjait és barátait a Luhanszki Területen fekvő Sztarobilszkban. Petro Andrjuscsenko mariupoli városi tanácsos október 11-én azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az orosz nyomozóbizottság szűrőközpontot hozott létre a Donyecki Terület Mariupolban található Központi Kerületi Rendőrkapitányságán. Andrjuscsenko azt is állította, hogy az orosz hatóságok egy kínzókamrát hoztak létre a szűrőközpontban, ahol az FSZB személyzete vallomásokat kényszerít a fogvatartottaktól. Oleh Szynehubov, a Harkivi Terület vezetője október 11-én jelentette, hogy 37 gyermek, akiket az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői illegálisan elvittek a Harkivi Területről, visszakerült szüleikhez Kárpátalja területére. Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői továbbra is ukrán gyermekeket visznek el az orosz megszállás alatt álló területekről. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője jelenleg egy olyan programot hajt végre, amelynek keretében akár 40 000 gyermeket és felnőttet is elvisznek a Herszoni Területről az oroszok által megszállt Krímbe és az Oroszországi Föderációba. Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői valószínűleg fokozni fogják a szűrési tevékenységet az ukrán ellenoffenzívák előrehaladtával.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!