Szele Tamás: Kozákok és forradalmi gárdisták

Oroszország egyre radikálisabb eszközökhöz próbál nyúlni az ukrajnai háborúban: azt talán még nyáron sem gondolta volna senki, hogy fel fognak tűnni az orosz hadsereg soraiban az iráni Forradalmi Gárda tisztjei, igaz, csak drónkezelési kiképzőként, de mi sem áll távolabb a büszke kozákok szellemiségétől, mint ők.

De most elfogadják, sőt, kérik is a segítségüket, csak aztán nehogy visszajárjon a kölcsönkenyér, mert érdekesen nézne ki, ha Iszfahán vagy Teherán utcáin pravoszláv vezetés alatt álló buddhista burjátok vernék le a siita perzsák tüntetéseit az ajatollahok kérésére. Mondjuk ez már fikció, de ha belegondolunk, február 23-án még ez az egész háború sem volt más.

De hagyjuk a fantasztikumot – még megvalósul – és lássuk a tegnapi konkrét híreket, melyeket most is az ISW napi jelentése (https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-october-12) alapján állítottam össze.

Oroszország a jelek szerint fokozta dezinformációs műveleteit, hogy Ukrajnát hamisan terrorista államnak állítsa be, valószínűleg azért, hogy információs körülményeket teremtsen az Oroszország terrorista államként való kijelölésére irányuló erőfeszítésekkel szemben. Több orosz forrás nem megerősített állításokat tett arról, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztviselői október 12-én ukrán állampolgárokat vettek őrizetbe, mert állítólag „terrortámadást” terveztek Szverdlovszk, Moszkva és Brjanszk megyékben. Orosz katonai bloggerek ezzel összefüggésben felerősítették az Ukrajnát terrorista államként vádoló retorikát, és felszólították az orosz hatóságokat, hogy fokozzák a „kémelhárítási” eljárásokat, és hivatalosan is nyilvánítsák Ukrajnát terrorista államnak. Az állítólagos felforgató ukrán tevékenység oroszországi előkészületeire vonatkozó állítások illeszkednek egy szélesebb körű kísérlethez, amely az Oroszország terrorista államként való hivatalos kijelölésére irányuló ukrán kísérletekre való válaszadás kommunikációs körülményeinek megteremtésére irányul, különösen a kritikus ukrán infrastruktúra és lakónegyedek ellen a közelmúltban elkövetett tömeges támadások nyomán. Az orosz információs tér olyan körülményeket is teremthet, amelyekkel további, az ukrán hátországok elleni tömeges támadásokat lehet igazolni; bár, ahogyan az ISW korábban értékelte, ezek a taktikák az orosz hadviselés részei, és valószínűleg az információs körülményektől függetlenül fogják alkalmazni őket. Az orosz hatóságok Oroszország elleni hamis zászlós támadásokat is előkészíthetnek, amelyeket ukrán terrorcselekményeknek álcáznak.

Az orosz erők az iráni Iszlám Forradalmi Gárdához (IRGC) kötődő személyeket hozhattak az ukrajnai megszállt területekre, hogy kiképezzék az orosz csapatokat a Shahed-136 drónok használatára. Az Ukrán Ellenállási Központ október 12-én jelentette, hogy az orosz erők meg nem határozott számú iráni kiképzőt vittek a krími Dzsankojéba, valamint a Herszoni Terület Zaliznij kikötőjébe és Hladivciba, hogy megtanítsák az orosz csapatoknak a Shahed–136 támadó drónok használatát. Az Ellenállási Központ szerint az iráni oktatók közvetlenül irányítják a drónok indítását polgári célpontok ellen Ukrajnában, többek között Mikolajiv és Odessza területén. Az IRGC nyilvánvalóan az iráni drónállomány elsődleges üzemeltetője, így ezek az iráni oktatók valószínűleg az IRGC-hez tartoznak vagy az IRGC-hez kapcsolódó személyzethez.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Oroszország fokozza erőfeszítéseit az Ukrajna terrorista államként való hamis bemutatására irányuló tájékoztatási körülmények megteremtésére, hogy elterelje az Oroszország terrorista államként való kijelölésére irányuló közelmúltbeli felhívásokat.
      • Az orosz erők valószínűleg az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) kötelékébe tartozó személyzetet importáltak az ukrajnai megszállt területekre, hogy az orosz csapatokat a Shahed-136 drónok használatára képezzék ki.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna felé. Az orosz erők folytatják a védelmi műveleteket ezen a területen.
      • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán erők támadásokat hajtanak végre az északnyugati és nyugati Herszon területen.
      • Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg megerősíti a frontvonalat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén.
      • Az orosz hadsereg továbbra is problémákkal küzd az egyes orosz katonák alapvető személyes felszerelésének biztosítása terén.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői továbbra is kényszerítő intézkedéseket alkalmaznak az oroszok által megszállt területek lakosaival szemben.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna-vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg október 12-én folytatta az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán egységeket a Harkivi területen lévő Kiszlivka közelében (Szvatovétól 25 km-re északnyugatra). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán támadásokat a Harkivi területen lévő Tabajivka (Szvatovétól 24 km-re északnyugatra) és Orljanka (Szvatovétól 29 km-re északnyugatra) irányában és a Luhanszki Területen lévő Kuzemivka (Szvatovétól 13 km-re északnyugatra) irányában is. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők október 12-én előrenyomultak Vilsana (Szvatovétól 44 km-re északnyugatra) külterületére, és légvédelmi rendszerekkel megerősítették állásaikat Dvorcsinában (Szvatovétól 54 km-re északnyugatra). Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők sikertelenül próbáltak átkelni a Zserebec folyón Kreminnától északnyugatra Raihorodka, Karmazinovka, Andrijivka, Makiivka és Novoljubivka közelében a Luhanszki Területen. Az ISW nem tesz erőfeszítéseket ezen orosz állítások értékelésére, és nem készít előrejelzést az ukrán szárazföldi mozgásokról. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést Kupjanszk irányába.

Az orosz hadsereg folytatta az ellentámadásokat Kreminnától nyugatra, miközben október 12-én megerősítette a védelmi állásait Szvatove-Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Novoszadove (Kreminnától 16 km-re nyugatra) ellen, annak ellenére, hogy a közelmúltban orosz állítások szerint az orosz egységek elfoglalták a települést. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők még mindig Terniben és Jampolivkában (mindkettő Kreminnától 17 km-re nyugatra) tevékenykednek, annak ellenére, hogy hasonló állítások szerint az orosz csapatok nemrégiben elfoglalták ezeket a településeket. Az orosz blogger hozzátette, hogy az oroszok visszaszerezték az ellenőrzést a Zserebec folyó bal partja felett, és hogy Torszke környéke jelenleg szürke zóna, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Ukrán és közösségi médiaforrások arról számoltak be, hogy az oroszok folytatják a Kreminna-Szvatove vonal mentén az árkok és megerősített védelmi állások kialakítására irányuló erőfeszítéseket. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok továbbra is aknásítják a hidakat és a Kreminna-Szvatove környéki területeket. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok teljes mértékben ellenőrzik a Kreminna-Szvatove országutat annak ellenére, hogy korábbi jelentések szerint az ukrán tüzérség lövi az utat és felderítő hadműveleteket folytatnak a térségben. Az orosz csapatok ellentámadásokat hajthatnak végre Kreminnától nyugatra, hogy késleltessék az ukrán előrenyomulást és időt nyerjenek az egységeik megerősítésére és utánpótlására, valamint a Kreminna-Szvatove térségében lévő védelmi állások megerősítésére. Az orosz alakulatok azonban ezen a területen valószínűleg jelentősen legyengültek. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Terület közigazgatásának szóvivője, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva október 12-én arról számolt be, hogy a Kreminna közelében állomásozó 144. gárdista motorizált lövészhadosztály orosz 488. motoros lövészezredének egységei kritikus ellátási problémákkal küzdenek, miután az ukrán erők október 10-én és 11-én csapást mértek a térségben lévő orosz utánpótlási oszlopokra.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Orosz források továbbra is azt állítják, hogy az ukrán csapatok október 12-én ellentámadást hajtottak végre az északnyugati és nyugati Herszoni Területen. Több katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők folytatják az erőfeszítéseket, hogy a jelenlegi frontvonaltól délre nyomuljanak az északnyugati Herszon területen, és Milove (Beriszlavtól 30 km-re északkeletre, a Dnyeper folyó nyugati partján) felé támadnak. Orosz források emellett azt állították, hogy az ukrán csapatok megpróbálnak előrenyomulni a nyugati Herszoni Területen lévő Davidiv Brid zónán túlra, több katonai blogger pedig azt jelezte, hogy az ukránok a Davidiv Brid melletti állásokból Iszcsenka és Kosztromka felé (mindkettő 10 km-en belül délre van Davidiv Bridtől) támadtak. Az ISW nem törekszik arra, hogy értékelje ezeket az állításokat, vagy előrejelzéseket készítsen a Herszoni Területen végrehajtott ukrán támadásokkal kapcsolatban.

Ukrán katonai illetékesek megerősítették, hogy az ukrán csapatok felszabadítottak öt települést az északi Herszoni Területen, de egyébként műveleti csendet tartottak fenn az e területen október 12-én végrehajtott konkrét ukrán manőverekről. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megjegyezte, hogy az ukrán csapatok sikeresen visszavették az ellenőrzést Novovaszilivka, Novohrihorivka, Nova Kamianka, Trifonivka és Cservone települések felett – ezek mind a Dnyipropetroszki Terület határától 25 km-re délre fekvő észak-herszoni települések, amelyeket az ukrán csapatok október 4-e körül szabadítottak fel. Ukrán katonai vezetők azt is megállapították, hogy az ukrán csapatok folytatják a hadjáratot, hogy célba vegyék az orosz koncentrációs területeket és katonai eszközöket a Herszoni Területen a folyamatban lévő manőverek támogatására. A Herszoni Terület lakói képeket tettek közzé, amelyeken állítólag az ukrán csapások utóhatásai láthatóak Herszon város közelében Csornobajivka és Komisany térségében, Nova Kakhovka-Beriszlav térségében, valamint Herszon várostól délnyugatra Nova Zburivkában.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz erők október 12-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmuttól északkeletre Szoledar, Spirne és Bakhmutszke közelében; valamint Bakhmuttól délre Majorszk, Ivanhrad és Mikolajivka közelében. Egy orosz forrás megismételte azokat az állításokat, miszerint a Wagner-csoport erői Ivanhradnál sáncolták el magukat, és néhány kilométerre Bakhmut központjától előrenyomultak. Egy orosz forrás azt is állította, hogy az orosz erők elfoglaltak egy meg nem határozott „fontos” útkereszteződést Bakhmut északkeleti részén, valószínűleg az E40 és a T1302 kereszteződésére utalva. Az ukrán vezérkar emellett arról számolt be, hogy az ukrán haderő visszaverte az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében és Donyeck városától nyugatra Krasznohorivka közelében. Orosz források azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 100. brigádja nem részletezett előrenyomulást hajtott végre Nevelszke felé, Donyeck városától északnyugatra. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Novodarivka közelében, a keleti Zaporizzsjai Területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz egységek október 12-től valószínűleg megerősítik a Zaporizzsjai Terület frontvonalát. A Kreml-barát RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy orosz katona állításairól számolt be, miszerint az orosz csapatok felszerelték a védelmi vonalakat az Orikhiv-Polohij front mentén, és felkészültek az előrenyomulásra. Az orosz egységek valószínűleg nem tudnak támadó műveleteket végrehajtani a Zaporizzsjai Területen; a RIA Novosztyi jelentése valószínűleg válasz a bloggerek folyamatos aggodalmára egy ukrán ellentámadással kapcsolatban délen. Az orosz bloggerek továbbra is aggodalmukat fejezik ki, hogy az ukrán erők ellentámadásra készülnek a Zaporizzsjai Területen, de megoszlanak a vélemények arról, hogy a támadás küszöbön áll-e vagy elhalasztják. Az orosz hadsereg megerősíthette a zaporizzsjai frontot az 58. Összhaderőnemi Hadsereg (CAA) elemeivel. Orosz források felvételeket tettek közzé, amelyeken az 58. Összevont Fegyveres Hadsereg (CAA) egy meg nem nevezett egységének egy orosz T–90M harckocsijáról készültek felvételek, amint egy célpontra lőnek egy meg nem nevezett területen a Zaporizzsjai Terület frontvonalán. Ukrán és nyugati források korábban arról számoltak be, hogy az 58. CAA súlyosan leépült, és orosz források szeptember 9-én arról számoltak be, hogy az orosz harckocsigyártó Uralvagonzavod egy tétel T–90M harckocsit szállított az orosz védelmi minisztériumnak és az utasította a gyárakat, hogy éjjel-nappal dolgozzanak a termelés növelése érdekében.


Az orosz hadsereg október 12-én folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljalpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és Odessza megyékben. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek csapást mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára és Ocsakivra. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz erők gyújtólövedékeket vetettek be a Dnyeper folyó északi partján fekvő Nikopol és Marhanec ellen. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs Központ arról számolt be, hogy az ukrán erők október 11-én csapást mértek egy tokmaki lőszerraktárra, megsemmisítve hat S-300-as légvédelmi rendszert.

Az orosz hadsereg a kercsi híd elleni támadás után valószínűleg fokozta a dél-zaporizzsjai és a nyugati donyecki területen átvezető logisztikai vonalak használatát. Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó október 12-én felvételeket tett közzé orosz katonai felszerelésekről, köztük szállító teherautókról, üzemanyagszállító teherautókról és műszaki berendezésekről, amelyek Mariupolból keletre és nyugatra tartanak. Andrjuscsenko azt is kijelentette, hogy az orosz erők ideiglenes katonai raktárakat és szálláshelyeket létesítettek Mariupolban. Az orosz reakció a Kercsi-szoros hídjával kapcsolatos félelmek mellett azt is jelezheti, hogy megnőtt a Krímen keresztül vezető orosz logisztikai vonalak további romlásának lehetőségétől való félelem.


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) október 11-én tette közzé a Krímben a Kercsi-szoros hídja elleni támadás okára vonatkozó megállapításait. Az FSZB azt állította, hogy a támadásban használt robbanóanyagot az ukrán kormány szállította Ukrajnából az odesszai kikötőn keresztül. Orosz katonai bloggerek megerősítették az FSZB jelentését, és kiemelték ezt a részletet az orosz kormányt felszólító felhívásaik részeként, hogy vagy ne újítsa meg, vagy lépjen ki a jelenlegi megállapodásból, amely lehetővé teszi Ukrajna számára a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportot.

Orosz és ukrán források kölcsönösen megvádolták egymást a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) október 12-i bombázásával; a támadás öt napon belül másodszor kapcsolta le a ZNPP-t a külső elektromos hálózatról. Az Energoatom ukrán állami nukleáris ügynökség október 12-én jelentette, hogy ukrán mérnökök helyreállították a ZNPP csatlakoztatását az ukrán elektromos hálózathoz. Orosz források szerint az orosz csapatok visszavertek egy 30 fős ukrán szabotázs- és felderítőcsoportot, amely a Dnyeper folyó felől közeledett a ZNPP felé.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg továbbra is problémákkal szembesült az egyes orosz katonák alapvető személyes eszközökkel való felszerelésével – beleértve a téli ruházatot is. Szevasztopol megszálló kormányzója, Mihail Razvozsajev bejelentette, hogy egy szevasztopoli vállalkozói ruházati márka megszervezte a helyi varrónők egy csoportját, és közel 400 pár termo alsóneműt varrt az orosz csapatok számára ingyen, amikor a cég megtudta, hogy az orosz hadseregnek szüksége van téli ruházatra. Razvozsajev kijelentette, hogy további 1000 pár termo-alsóneműt fog vásárolni, hogy segítse az orosz erők ellátását.* Egy orosz blogger szerint az orosz katonák túl sokat panaszkodnak, és hogy az olyan alapvető ellátmányok kifogyása, mint az alsónemű, a WC-papír és a szappan, csak a háború durva valósága. Az orosz védelmi minisztérium részéről ezeknek a problémáknak a lekicsinylése tovább csökkentheti az orosz mozgósítási erőfeszítések hatékonyságát. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy minden mozgósított katona modern felszerelést, védőfelszerelést, orvosi, taktikai felszerelést, megfelelő terepszínű egyenruhát és elsősegélycsomagot kap. Az orosz erők valószínűleg hiányt szenvednek a korszerűbb felszerelésekből is. Egy orosz blogger népszerűsített egy orosz crowdfunding kezdeményezést, hogy az orosz katonákat más felszerelésekkel, például szállítójárművekkel, hőkamerákkal, pilóta nélküli légi járművekkel (UAV), valamint zászlóalj- és dandárszintű kommunikációs berendezésekkel lássák el.

*Razvozsajev jól teszi, ha siet a bevásárlással, mert mi van, ha valami miatt hirtelen véget ér a háború, és ő ott fog állni ezer darab jégergatyában?


Az orosz kormány továbbra is rosszul fegyelmezett, kevéssé vagy egyáltalán nem kiképzett, mozgósított újoncokat küld Ukrajnába. Egy névtelenül nyilatkozó ukrán katonatiszt állítólag azt állította, hogy több száz orosz elítélt, akiknek kegyelmet ajánlottak a harcra, már megjelent az ukrajnai harctéren, és néhányan engedély nélkül távoztak is. Több mint 100 brjanszki orosz sorkatona állítólag megtagadta, hogy a Belgorodi terület szoloti bázisáról Ukrajnába települjön. Az ukrán vezérkar jelentése szerint 500 főnyi mozgósított, szovjet korabeli felszereléssel felszerelt utánpótlás már csatlakozott a 49. Összhaderőnemi Hadsereg orosz 205. Különleges Motorizált Lövészdandárjához az ukrajnai harcokban.

Az orosz megszálló alakulatok továbbra is ukrán állampolgárokból álló ad hoc egységeket alakítanak a megszállt Ukrajnában. Vlagyimir Saldo, a Herszoni Megszállási Adminisztráció vezetője október 12-én kijelentette, hogy az orosz megszálló erők a megszállt Herszoni területen Vaszilij Margelovról, a Szovjetunió hőséről elnevezett önkéntes felderítő zászlóaljat alakítanak. Szaldo azt állította, hogy az orosz megszálló hatóságok nem mozgósítják a herszoni lakosokat, hanem önkéntes jelentkezésre hívják az érdeklődőket.


A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői továbbra is kényszerintézkedéseket alkalmaznak az orosz megszállás alatt álló területek lakosai ellen, hogy erőszakkal támogatást szerezzenek az ukrajnai orosz katonai műveletekhez. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere október 11-én arról számolt be, hogy az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői több mint 700 melitopoli lakost vettek őrizetbe és kínoztak meg, hogy kikényszerített vallomásokat szerezzenek, és hogy együttműködésre kényszerítsék őket a zaporizzsjai megszálló közigazgatással. Fedorov október 12-én arról is beszámolt, hogy az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői arra kényszerítették Melitopol lakóit, hogy vért adjanak sebesült orosz katonáknak. Az Ukrán Ellenállási Központ október 12-én arról számolt be, hogy az orosz erők katonai személyzetet és felszerelést helyeztek el a Donyecki Területen lévő Jasznuvata, a Zaporizzsjai Területen lévő Tokmak és a Luhanszki Területen lévő Kadiivka, valamint a Herszoni Területen lévő Miroljubivka és Hladivka iskoláiban. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentése szerint az ukrán iskolákban a tanév folyamán az orosz erők elhelyezése azt jelenti, hogy az orosz erők „élő pajzsként” használják az iskolásokat, bár az ISW-nek nincs független megerősítése arra vonatkozóan, hogy az iskolákat jelenleg csapatok vagy diákok használják.

Eddig tartottak ma a harctári hírek, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik a hírösszefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!