Szele Tamás: Minidrónok és elmegyógyintézetek

Az iráni rendszer rendületlen buzgalommal ássa a saját sírját, már a legkorszerűbb technológiák és fegyverrendszerek bevetésétől sem riad vissza, melyeket természetesen tulajdon polgárai ellen alkalmaz. Hogy ezen kívül esetleg még belekeveredik egy külső háborúba is, puszta makacsságból és önfejűségből, az már szinte természetes is.

Holott elég volna beismerni pár tévedést, enyhíteni néhány értelmetlenül szigorú szabályozáson és némi toleranciát mutatni bizonyos ügyekben, és a tiltakozók esetleg elcsitulnának – bár az utóbbi napok tüntetésein alkalmazott brutalitás után ez már egyáltalán nem biztos. Meglehet, hogy már túl messzire ment az ajatollahok rendszere és nincs visszaút.

De hagyjuk az elmélkedést, lássuk, mit tudunk a tegnap nap eseményeiről? Az iráni válságról szóló friss híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni vezetés még mindig nagyrészt önmagához beszél, nem pedig az iráni néphez. Az iráni tisztviselők továbbra sem vesznek tudomást a tüntetők panaszairól, ehelyett inkább azt hangsúlyozzák, hogy készek brutálisan lesújtani. Ali Khamenei legfelsőbb vezető október 12-én másodszor is nyilvánosan szólt a tüntetésekhez, megismételte vádját, miszerint külföldi ellenségek felelősek a zavargásokért, és a tüntetéseket kisebb jelentőségű eseményként kezelte. Khamenei nem említette Mahsa Aminit vagy a tüntetéseken megölt polgárokat. Khamenei valószínűleg arra törekedett, hogy a politikai és biztonsági vezetés számára megerősítse, hogy jóváhagyja a brutális leszámolást, miközben erőt próbált mutatni.

Más iráni tisztviselők követik Khamenei példáját, figyelmen kívül hagyják a tüntetők panaszait, és az elnyomás eszközeivel büszkélkednek. Ebrahim Raisi elnök október 11-én találkozott a Legfelsőbb Kibertér-tanáccsal, hogy megvitassák a nemzeti intranet fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. A rezsim ezt az intranetet a külföldi internetszolgáltatások helyettesítésére használja, nagyobb ellenőrzést gyakorolva az iráni információs tér felett. A Rendészeti Parancsnokság (LEC) egyik magas rangú tisztviselője, Hasszan Karami dandártábornok azzal dicsekedett, hogy a LEC különleges egységei miniatűr drónokat használnak a sikátorokba menekülő tüntetők követésére. Karami a különleges egységek parancsnoka, amely a LEC magasan képzett, zavargások elleni erői. Ezek az egységek jelentős mértékben részt vesznek a folyamatban lévő leszámolásokban.

Ez az üzenet azt sugalja, hogy a rendszer nem fog engedményeket tenni a tüntetőknek. Ez a retorika nem fogja csillapítani a tiltakozók frusztrációját sem. A hatalom tisztviselői remélhetik, hogy a tüntetések idővel és a brutalitás hatására veszítenek lendületükből, és lassan eloszlanak, de a tetteik és az, hogy még csak nem is beszélnek közvetlenül a népükkel, inkább a zavargások folytatódását szítják.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az iráni vezetés még mindig nagyrészt önmagához beszél, nem pedig az iráni néphez.
      • A rendszerellenes tüntetések 18 tartomány legalább 29 városában zajlottak.
      • A tüntetők továbbra is bizonyítják, hogy képesek nagyszabású tüntetések koordinálására a hatalom növekvő cenzúrája és az egyre erőszakosabb elnyomás ellenére.
      • Kereskedelmi és ipari csoportok egyre inkább megpróbálják összehangolni a tüntetéseket és sztrájkokat a városok között.
      • Iráni proxy médiacsatornák Irakban és Libanonban a Nyugat-ellenes üzeneteket hangsúlyozták Ali Khamenei legfelsőbb vezető október 12-i beszédéből.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 12-én 18 tartomány legalább 29 városában zajlottak rezsimellenes tüntetések. A kereskedelmi és ipari sztrájkok kilenc városban folytatódtak, és kiterjedtek a Kurdisztán tartománybeli Banehre és a Kermanshah tartománybeli Sarpol-e Zahabra is. Az iráni biztonsági erők a legerőszakosabban az etnikailag kurdok lakta iráni területeken reagáltak a tüntetésekre, ahol az országban a leggyakoribbak a tiltakozások.

A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken került sor tüntetésekre:

    • Fardis, Alborz tartomány
    • Karaj, Alborz tartomány (erőszakos cselekményeket jelentettek)
    • Ardabil, Ardabil tartomány
    • Asalouyeh, Bushehr tartomány
    • Bushehr, Bushehr tartomány
    • Baharestan, Esfahan tartomány
    • Iszfahán, Iszfahán tartomány
    • Shahinshahr, Isfahan tartomány
    • Shiraz, Fars tartomány
    • Rasht, Gilan tartomány
    • Gorgan, Golestan tartomány
    • Kermanshah, Kermanshah tartomány
    • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány
    • Abadan, Khuzestan tartomány
    • Baneh, Kurdisztán tartomány
    • Marivan, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről számoltak be)
    • Saghez, Kurdisztán tartomány
    • Arak, Markazi tartomány
    • Sari, Mazandaran tartomány
    • Teherán, Teherán tartomány
    • Bukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

A CTP alacsony valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken került sor tiltakozásokra:

    • Nadzsafábád, Esfahan tartomány
    • Abadeh, Fars tartomány
    • Ilam, Ilam tartomány
    • Kerman, Kerman tartomány
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről számoltak be)
    • Babol, Mazandaran tartomány
    • Qom, Qom tartomány

A tüntetők továbbra is bebizonyítják, hogy képesek nagyszabású demonstrációkat koordinálni a rezsim egyre kiterjedtebb cenzúrája és az egyre erőszakosabb elnyomás ellenére. A tiltakozások október 12-én jelentősen fokozódtak, miután a CTP október 11-én 11 tartomány legalább 16 városából jelentett tüntetéseket. A tiltakozók már október 10-én elkezdték felhívni a figyelmet az október 12-i tüntetésekre.

Az iráni rendszer október 12-én a szokásosnál korábban aktiválta az internet és a távközlés korlátozását. A hatalom október 12-én helyi idő szerint körülbelül 6 órakor korlátozta az internet-hozzáférést. A rendszerellenes Iran International azt állította, hogy az iráni mobilkészülékek az ország nemzeti intranetjéhez csatlakozni tudtak, de a globális internethez nem. A jelenlegi tiltakozási hullám idején a rendszer általában késő délelőttre vagy kora délutánra halasztotta a hozzáférés korlátozását. A hatalom úgy döntött, hogy az internet és a távközlés korlátozását korábban vezeti be, valószínűleg az előre tervezett október 12-i tiltakozó akciók megnövekedésére számítva. A korábbi kikapcsolás mindazonáltal nem tudta megakadályozni a tüntetéseket, illetve azt, hogy az irániak a tüntetésekről szóló jelentéseket és felvételeket eljuttassák a külvilágba.

Kereskedelmi és ipari csoportok egyre inkább megpróbálják összehangolni a tüntetéseket és sztrájkokat a városok között. Az Iráni Munkások Szabad Szakszervezete október 12-én közleményt tett közzé, amelyben arra szólította fel az iráni munkásokat, hogy terjesszék ki a munkabeszüntetéseket a városaikra és az iparágakra.


Október 11-én Yousef Nouri oktatási miniszter kijelentette, hogy a rezsim letartóztatott középiskolás diákokat küldött „pszichológiai központokba”, hogy neveljék és megreformálják őket. Nouri elmulasztotta megmondani, hogy hány diákot küldött a rezsim ezekbe a központokba, amikor egy újságíró megkérdezte őt, azt állítva, hogy „nem sokan vannak”.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az iraki parlament állítólag még mindig azt tervezi, hogy október 13-án megválasztja az új elnököt. A Kurdisztáni Demokrata Párt (KDP) október 12-én visszavonta az iraki elnöki posztra javasolt jelöltjét, és kompromisszumos jelöltet javasolt a Kurdisztáni Hazafias Uniónak (PUK). A KDP a PUK-hoz kötődő Latif Rasheed volt iraki vízügyi minisztert jelölte kompromisszumos jelöltként. A PUK még nem fogadta el a KDP kompromisszumos jelöltjét. A KDP és a PUK közötti, az elnökjelöltséggel kapcsolatos patthelyzet fennmaradása megakadályozhatja, hogy a parlament október 13-án szavazzon az elnök személyéről. Egyetlen politikai csoport sem kérte még az október 13-i ülésszak elhalasztását. Az iraki nacionalista síita lelkész, Mukhtada asz-Szadr és a korrupcióellenes Tishreen mozgalom támogatói valószínűleg tiltakozni fognak, ha a parlament összeül, akár megválasztják az új elnököt, akár nem. Ha a parlament úgy ül össze, hogy nem választ új elnököt, a kudarc további lendületet adhat a tiltakozásoknak, amelyek célja az Irán által támogatott siita koordinációs keret kormányalakítási törekvéseinek további delegitimálása.


Az Irán által Irakban és Libanonban közvetített médiacsatornák hangsúlyozták Ali Khamenei legfelsőbb vezető október 12-i beszédének Nyugat-ellenes üzeneteit. A libanoni Hezbollah médiacsatornák Khamenei beszédének olyan részeit tették közzé, amelyek a folyamatban lévő tüntetéseket az iráni iszlám rendszer aláásására irányuló, nyugati vezetésű összeesküvésként jellemezték. Az Irán által támogatott Asaib Ahl al Haq Telegram-csatorna Khamenei beszédének egy olyan részletét tette közzé, amely ugyanezt a narratívát hangsúlyozta.

Eddig tartottak az iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az Ukrajnával és az Oroszországi Föderációval kapcsolatos összefoglaló is, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!