Szele Tamás: Mozgósítás a mészárszékre

Az orosz mozgósítás egyre erőszakosabban működik, a legfrisebb hírek szerint jelen pillanatban is rendőrök igazoltatnak minden férfit a moszkvai és szentpétervári metrók kijáratánál, aki pedig hadköteles korban van, annak nincs kegyelem: azonnal megy a sorozóbizottság elé. Putyin mindeközben a kedélyeket nyugtatja, pedig érkeznek az első koporsók a frontról az orosz, nyugati területekre.

A háború tehát nem csak nem csitul, egyre véresebb, ahogy a megfelelő kiképzés és felszerelés nélküli tömegek megérkeznek a harctérre, bár volt már példa a csoportos megadásra is, de még mindig jobb hadifogságba esni, mint meghalni egy olyan rendszerért, ami megfelelő fegyver nélkül küldi a fiait (és most már lányait is időnként) a mészárszékre.

De ne moralizáljunk, ezt majd a gyakorlat eldönti, lássuk inkább a harctéri híreket, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az Ukrajnában rosszul felkészített orosz csapatok első veszteségeit tartalmazó nyilvános jelentések újabb bírálatokat váltottak ki az orosz katonai vezetéssel szemben. Az orosz média arról számolt be, hogy öt cseljabinszki mozgósított már meghalt az ukrajnai harcokban, mindössze három héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást hirdetett. A jelentés hatására számos háborúpárti katonai blogger azt állította, hogy a mozgósított katonák között a halottak és sebesültek száma ennél valószínűleg magasabb, mivel hiányzik az ígért kiképzés, felszerelés, egységkohézió és parancsnokok, valamint többször előfordult a helytelen mozgósítás.

Az orosz katonai bloggerek azt állították, hogy a Déli Katonai Körzet (SMD) 58. Összevont Fegyveres Hadseregének parancsnoka, Mihail Zusko október 2. és 3. körül elrendelte a 27. Motorizált Lövészdandár 15. ezredének frissen mozgósított katonáinak azonnali, harc előtti kiképzés nélküli bevetését Moszkva városából és Moszkva területéről a Szvatove körüli összeomló frontvonalra. Ukrán hírügynökségek korábban arról számoltak be, hogy a Kreml a harci veszteségek miatt letartóztatta Zuskót. Nem világos, hogy egy SMD parancsnok miért adna ki egy, a nyugati katonai körzet (WMD) egyik egységére vonatkozó parancsot. A katonai bloggerek megjegyezték, hogy a rokonok a 15. ezred állományának felét sebesülten találták egy Belgorod területi kórházban, miután az egység súlyos tüzérségi tűzbe került, amikor megpróbálták elérni a szvatovei frontvonalat. A bloggerek megjegyezték, hogy az ezrednek nem voltak parancsai, katonai parancsnoki felügyelete, jelzései és ellátmánya, és hogy a személyzet másik fele még mindig a szvatovei frontvonalon van. Egy másik blogger feljegyezte, hogy szemtanúja volt annak, amikor mozgósított férfiak koporsóinak érkezését látta Cselajbinszkben, Moszkvában és Jekatyerinburgban, és azt állította, hogy sok mozgósított férfi megadja magát az ukrán erőknek. Egy orosz blogger október 13-án arra panaszkodott, hogy az újonnan mozgósított férfiakat rendszertelenül vetik be, ami 2023 februárjáig 10 000 halálos áldozatot és 40 000 sebesültet fog okozni közöttük.

Az orosz mozgósítási struktúrák továbbra is bürokratikus kihívásokkal szembesülnek, ami tovább ronthatja a mozgósított állomány harci hatékonyságát. Milbloggerek azt állították, hogy az orosz védelmi minisztérium nem teremtette meg a megfelelő feltételeket a mozgósítottak frontvonalakon való bevetésének integrálásához és ellenőrzéséhez. Az orosz katonai egységek állítólag anélkül szórják szét a mozgósítottakat a különböző egységek között, hogy megfelelő nyilvántartást vezetnének a frontvonalakon való bevetési helyeikről, ami miatt a családok panaszt tesznek a katonai vezetésnél. Az orosz katonai tisztviselők továbbá változatlanul olyan egységekhez rendelik a korábbi katonai tapasztalattal rendelkező férfiakat, amelyek nem felelnek meg a szakértelmüknek. Egy katonai blogger még arra is figyelmeztetett, hogy az orosz hadügyminisztérium képtelensége arra, hogy megfelelően tájékoztassa a családokat rokonaik hollétéről, arra fogja késztetni az anyákat és feleségeket, hogy emberi jogi csoportokat hozzanak létre, amelyek „belülről fogják megtörni Oroszországot”.

Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a bloggerek állításait, de a közösség a Kreml mozgósítását a bejelentés napjától kezdve aktívan kiemelte, abban a reményben, hogy javulnak az ukrajnai orosz háború kilátásai. Az ISW korábban beszámolt egy videófelvételről is, amelyen a Moszkvai területről Szvatove városába mozgósított férfiak panaszkodtak a felszerelés hiányára és a megfelelő kiképzés nélküli frontvonalra vezénylésükre, ami megerősíti a bloggerek egyes jelentéseit. Az ilyen panaszok állandósága alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy a mozgósítási kampány nem fog elegendő harcképes orosz katonát produkálni ahhoz, hogy rövid távon befolyásolja a háború menetét. A Kreml mozgósított katonák gyors bevetése a Kreminna-Szvatove vonalra azt is jelezheti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó eldobni a mozgósítottak életét annak érdekében, hogy kétségbeesetten próbálja megőrizni az összeomló frontvonalat.

A Kreml továbbra is küzd, hogy a mozgósítás és a katonai kudarcok valóságából üzenjen magának. A Kreml folytatta a nacionalista közösségek ideiglenes megnyugtatásának általános módszerét azzal, hogy megtorló rakétacsapásokat mért Ukrajnára, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet a tartós mozgósítási problémákról. A mozgósítással kapcsolatos megújult blogger-kritikák ismét megmutatják, hogy a Kreml sikerei mennyire mulandóak a figyelem elterelésében. A nacionalista közösség újra felszólította a Kremlt, hogy váltsa le a magas rangú tisztviselőket és parancsnokokat, és hirdessen háborút, amivel egyesek már előre úgy számoltak, hogy ez lesz a Kreml válasza a Kercsi-szoros hídjának felrobbantására, a megszakadt mozgósítási folyamatra, valamint a Harkivi Terület nagy részének és Limannak az elvesztésére. A Kreml továbbra is a háborúpárti választói körök megnyugtatásának körforgásában rekedt, de fenntartja Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelését egy korlátozott háborúról Ukrajnában, ami összeegyeztethetetlen az ő követeléseikkel és elvárásaikkal.

Az orosz hadsereg október 13-án folytatta a kritikus ukrán infrastruktúrára mért csapásokat. Ukrajna nyugati légi parancsnoksága megjegyezte, hogy az orosz erők Kalibr cirkálórakétákat lőttek ki nyugat-ukrajnai infrastruktúrára, amelyek közül négyet az ukrán csapatok megsemmisítettek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok október 13-án egész nap rakétacsapásokat mértek kritikus infrastruktúrára és polgári objektumokra Kijev, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyékben. Ukrán katonai források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok folytatták a dróntámadásokat Ukrajna-szerte, és hogy az ukrán egységek október 12-én négy drónt lőttek le Vinnyica és Cserkaszi felett. A közösségi média felvételein ezen kívül robbanások láthatók Rivne, Ternopil, Lemberg, Csernyivicz területeken az ukrán légvédelmi rendszerek aktiválását követően.

Az orosz hadsereg valószínűleg továbbra is iráni Shahed-136 drónokat használ a kritikus ukrán infrastruktúra elleni tömeges csapásmérési akciók támogatására, mivel azok alacsony hatékonyságúak az aktív harci helyzetekben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Nataliya Humenjuk október 13-án azt állította, hogy az orosz erők a Shahed-136-osokat elsősorban épületek és infrastruktúra elleni csapásokra alkalmazzák, mivel a drónok korlátozott hatékonysággal rendelkeznek a csapatok koncentrációja ellen. Humenjuk különböző forrásokat idézett, akik szerint Oroszország 300 és több ezer közötti Shahed–136 közötti mennyiséget kapott, és a kilövési ponttól akár 1000 km-re lévő területeken is beveti őket, ezért a Shahed–136 használata sűrűn Dél-Ukrajna körül koncentrálódik. Az orosz csapatok egyre inkább az északi határvidékről is megpróbálják indítani a drónokat. Humenjuk kijelentése, valamint az ukrán hátországok infrastruktúrája elleni közelmúltbeli Shahed-136 csapások mintája alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint a Shahed-136-ok nem fognak aszimmetrikus hatásokat generálni az orosz erők számára, mivel nem olyan kritikus katonai jelentőségű területekre csapnak le, amelyek közvetlenül befolyásolnák a frontvonalat.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg folytatja erőfeszítéseit, hogy megkülönböztesse magát és a Wagner-csoport alakulatait a hagyományosabb orosz és proxy csapatoktól. Prigozsin a RIA FAN orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Wagner-csoport csapatai október 13-án egyedül vették át az irányítást Ivanhrad, egy Bakhmuttól délre fekvő település felett. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelmi Erők azonban azt állították, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) és a DNK közös erői vették ellenőrzésük alá Ivanhradot és a közeli Opitnye települést, ami nyilvánvalóan ellentmond Prigozsin állításának, miszerint „más egységekből egyetlen személy sem tartózkodott Ivanhradban a Wagner Magán Katonai Vállalat alkalmazottain kívül” a bevétel idején. Prigozsin emellett cáfolta azt az állítást, miszerint az orosz egységek elfoglalták Opitnyét, és kijelentette, hogy a külterületén heves harcok folynak. A Prigozsin és a DNK Területi Védelem állításai közötti ellentmondás, valamint Prigozsin nyilvánvaló vágya, hogy a Wagner-csoport harcosai kapják az egyedüli elismerést Ivanhrad elfoglalásáért, összhangban van az ISW korábbi megfigyeléseivel, miszerint Prigozsin az orosz védelmi minisztérium intézményével kapcsolatos közelmúltbeli kemény kritikáinak hátterében nagyobb népszerűségért verseng.


Az ukrajnai harci zónákban lévő orosz csapatok egyre romló morálja, fegyelme és harci képességei az ukrajnai harci övezetekben a támadó műveletek ideiglenes felfüggesztéséhez vezethetnek korlátozott területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy különösen a Donyecki Területen egyes orosz egységek parancsnokoktól utasítást kapnak a támadó műveletek ideiglenes leállítására a rendkívül alacsony morál, a pszichológiai állapotok, a dezertálás magas aránya és a harci parancsok végre nem hajtása miatt. A vezérkari nyilatkozat valószínűleg azt tükrözi, hogy az orosz alakulatok egyre inkább leromlanak, miközben viszonylag kis és jelentéktelen településekre települnek Donyecki Területen, különösen Bakhmut és Donyeck Város környékén. Ahogy ezek az egységek egyre inkább degradálódnak, valószínűleg ad hoc módon, szétszórt harci elemekből állnak újra össze, ami további demoralizációhoz és a támadó műveletek végrehajtásának inkoherenciájához vezet. Ugyanakkor a támadó műveletek nyilvánvaló felfüggesztése a Donyecki Területen, amely szinte az egyetlen olyan térség Ukrajnában, ahol az orosz csapatok támadó műveletekben vesznek részt, tovább fogja nehezíteni az orosz erőfeszítéseket újabb területek elfoglalására, és valószínűleg tovább fog hozzájárulni a rossz morálhoz és a harci képességek általános leépüléséhez.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az Ukrajnában rosszul felkészült, mozgósított orosz csapatok első veszteségeiről szóló nyilvános jelentések újabb kritikát váltottak ki az orosz katonai vezetéssel szemben.
      • Az orosz hadsereg október 13-án folytatta a kritikus ukrán infrastruktúrára mért csapásokat.
      • Az ukrajnai harci zónákban lévő orosz csapatok egyre romló morálja, fegyelme és harci képességei az ukrajnai harci övezetekben a támadó műveletek ideiglenes felfüggesztéséhez vezethetnek korlátozott területeken.
      • Az ukrán csapatok előnyre tettek szert Szvatove északnyugati részén.
      • Az orosz hadsereg folytatja a védelmi műveleteket a Kreminna felé irányuló esetleges ukrán támadásokra számítva.
      • Ukrán és orosz források szerint az orosz csapatok megpróbálják visszafoglalni állásaikat az északi és északnyugati Herszoni Területen.
      • A Kercsi-szoros hídjának sérülései továbbra is akadályozzák az orosz utánpótlás és személyzet Dél-Ukrajnába történő mozgását.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadásokat a Donyecki területen, és állításuk szerint Bakhmuttól délre csekély mértékű előrenyomulást értek el.
      • A mozgósított állományt az orosz hozzá nem értés továbbra is megviseli, még mielőtt az egyáltalán elérné a frontvonalakat, ami valószínűleg tovább rontja a már amúgy is alacsony morált.
      • Az orosz tisztviselők valószínűleg egyre inkább korlátozzák a mozgásszabadságot Oroszországban, hogy megőrizzék a további mozgósítható lakosságot, és megakadályozzák, hogy elmeneküljenek az országból.
      • Az orosz megszálló tisztviselők a civilek evakuálására szólítottak fel a megszállt Herszoni Területről.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Október 13-án az ukrán hadsereg előnyre tett szert a Harkivi Terület északkeleti részén, Szvatove városától északnyugatra. Az október 13-án közzétett geolokációs videofelvételeken látható, hogy az ukrán csapatok elfogják az orosz egységeket, akik önként megadták magukat az N26-os autópálya közelében, a Szvatovétól mintegy 20 km-re északnyugatra fekvő Krokhmalnénál. A felvételek valószínűleg arra utalnak, hogy az ukrán csapatok a környező Piscsane, Beresztove és Tabajivka településeket is ellenőrzésük alá vonták. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Krokhmalne-tól északabbra, és megkísérelték megtámadni OrlJanka és Kotljarivka településeket, mindkettőt Szvatove-tól 30 km-re északnyugatra. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán erők Kreminna-tól nyugatra megerősítik állásaikat, és megpróbálnak átkelni a Zserebec folyón, hogy felkészüljenek a település elleni támadásokra. Az ISW nem tesz erőfeszítéseket annak értékelésére, hogy a jövőbeli ukrán hadműveletekről szóló orosz állítások valóságtartalma megfelel-e a valóságnak.


Az orosz egységek folytatták a védelmi műveleteket Kreminna körül egy esetleges ukrán támadásra számítva. A Kreminnában állomásozó BARS–13 (az ország orosz harci tartalékosai) zászlóalj vezérkari főnöke október 13-án azt állította, hogy a BARS–13 „szilárdan” tartja a település védelmét, és teljes ellenőrzésük alatt tartják a Szvatove-Kreminna és a Kreminna-Rubizsnye utakat. A BARS–13 vezérkari főnöke emellett azt állította, hogy a 20. kombinált hadsereg elemei Kreminnától nyugatra nyomulnak, és megpróbálnak behatolni a Kreminnától 15 km-re északnyugatra fekvő Ternyibe. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Központi és Nyugati Katonai Körzet egységei Kreminnától nyugatra, Liman felé támadnak, és hogy a 20. Összfegyvernemi Hadsereg 3. Motorizált Lövészhadosztályának erői valahol Ternyi környékén foglyul ejtettek egy ukrán álampolgárt. Az október 12-én közzétett geolokációs felvételek Kreminnától délkeletre, Zolote környékén orosz „sárkányfogas” védelmi vonalakat mutatnak, ami tovább jelzi, hogy az orosz erők a Luhanszki Terület határának közelében történő sáncolásra összpontosítanak.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok október 13-án sikertelenül folytatták a korábban elfoglalt állások támadását az északi és északnyugati Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz egységek sikertelen támadást indítottak Kosztromka és Szuhoj Sztavok irányába az Inhulec folyó keleti partján. Orosz források azt is állították, hogy az orosz csapatok felderítést végeztek Szuhoj Sztavok közelében és ukrán hadifoglyokat ejtettek, de nem szolgáltattak fényképes bizonyítékkal az állítás megerősítésére. A geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az orosz alakulatok ukrán páncélozott járműveket támadtak Szadoktól északra, Davidiv Bridtől mintegy 14 km-re keletre. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők megpróbálták biztosítani az Iszcsenkától északra (Davidiv Bridtől kb. 8 km-re délnyugatra) lévő állásokat, és hogy az ukrán 46. légideszant dandár bevetést hajtott végre Borozenske és Bezvodne térségében, mindkettő Iszcsenkától keletre. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület katonai közigazgatásának tanácsadója kijelentette, hogy az oroszok megpróbáltak ellentámadást indítani Iscsenka térségében, de az ukrán hadsereg visszaverte a támadást. Orosz források azt is megjegyezték, hogy az orosz tüzérség továbbra is lőtte az ukrán állásokat Herszon városától északnyugatra, Pravdinye, Szoldatszke és Ternovi Podi térségében.


Az ukrán hadsereg október 13-án folytatta a hadjáratát. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalia Humenjuk bejelentette, hogy az ukrán egységek továbbra is célba veszik az orosz ponton- és uszályátkelőket a Dnyeper és az Inhulec folyókon. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy parancsnoki és megfigyelőállást Beriszlav környékén, és öt lőszerraktárt semmisítettek meg nem részletezett helyeken. Az ukrán vezérkar azt jelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek Tokarivkában (kb. 30 km-re keletre Herszon városától) egy orosz állománytömörülés területére is, 150 orosz katona meghalt. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz csapatok naponta akár 30 megrongálódott páncélozott járművet is megjavítanak Kalancsakban, kb. 70 km-re délkeletre Herszon városától. Az ukrán Telegram-csatornák nem részletezett robbanásokról számoltak be Nova Kakhovkában.

A Kercsi-szoros hídjának megrongálódása valószínűleg továbbra is lassítja az orosz utánpótlás- és személyszállításokat Dél-Ukrajnába. A Krim Realii műholdas felvételeket tett közzé arról, hogy a híd orosz oldalán több mint 1000 teherautó várakozik három-négy napos sorban, hogy átkelhessen a szoroson a kompon keresztül. A Krim Realii megállapította, hogy mindössze négy komp közlekedik, amelyek egyenként 90 teherautó és 300 ember befogadására alkalmasak. A Maxar műholdfelvételein orosz katonai teherautók is láthatóak, amelyek a kompot használják a Kercsi-szoroson való átkelésre.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre a Donyecki Területen, és október 13-án valószínűleg fokozatos előnyre tettek szert Bakhmuttól délre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték a Bakhmut környéki települések, nevezetesen Bakhmutszke (8 km-re északkeletre Bakhmuttól), Ozarjanivka (16 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Ivanhrad (5 km-re délkeletre Bakhmuttól) elleni orosz támadásokat. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelmi Erők azt állították, hogy a DNK csapatai átvették az ellenőrzést Ivanhrad és Opitnye (4 km-re délkeletre Bakhmuttól) felett. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azonban azt állította, hogy a Wagner-csoport erői egyedül vették át az ellenőrzést Ivanhrad felett, és hogy Opitnye továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, mivel a külterületén folytatódnak a harcok. Az ISW nem tapasztalt független megerősítést sem a Wagner-csoport, sem a DNK erőiről Ivanhradban vagy Opitnyében, és a Bakhmuttól délre lévő helyzetet valószínűleg elhomályosítják az aktív harcok és a kihívást jelentő információs környezet, ami valószínűleg hozzájárul az egyes települések ellenőrzésének státuszára vonatkozó ellentmondó állításokhoz. Az ukrán vezérkar emellett arról számolt be, hogy orosz csapatok korlátozott támadást hajtottak végre Marinkában, Donyeck város délnyugati peremén. Orosz források azt állították, hogy a DNK csapatai emellett Donyeck város nyugati peremén is harcolnak, és támadásra készülnek Nevelszke ellen.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz csapatok október 13-án nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást Huljajpolétól nyugatra, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk nyugati részén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok Grad rakéta-sorozatvetőkkel csapást mértek Nikopolra, a Dnyipropetrovszki területen, valamint S-300-as légvédelmi rendszerekkel Mikolajiv városára. Az orosz erők emellett Shahed-136 dróncsapásokat mértek Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Odessza területekre.

A Roszergoatom orosz nukleáris üzemeltető október 13-án azt állította, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) átáll orosz nukleáris üzemanyagra, amikor a ZNPP minden rendelkezésre álló nukleáris üzemanyagkészletét elhasználja. Az Energoatom ukrán nukleáris üzemeltető elnöke, Petro Kotin azonban cáfolta azokat az állításokat, hogy a ZNPP-t hamarosan újra kell tankolni, hangsúlyozva, hogy még mindig van két évre elegendő nukleáris üzemanyag az erőműben, amely – mint hangsúlyozta – továbbra is az ukrán személyzet ellenőrzése alatt áll.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz inkompetencia továbbra is megviseli a mozgósított személyzetet, mielőtt még a frontvonalhoz érnének, ami valószínűleg tovább rontja az amúgy is alacsony morált. A mozgósított személyzet továbbra is panaszkodik a rossz életkörülményekre, a hibás vagy nem létező felszerelésre és az elégtelen kiképzésre. Az orosz nyelvű ellenzéki Meduza arról számolt be, hogy a szeptember 21-i mozgósítás kezdete óta 19 mozgósított férfi halt meg a frontra érkezés előtt, többek között öngyilkosság, verés, baleset, túladagolás és kezeletlen orvosi vészhelyzetek miatt. Egy ukrán tisztviselő október 13-án egy olyan videót terjesztett, amelyen az látható, amint egy orosz páncélozott személyszállító (APC) elgázol egy frissen mozgósított férfit, amint az alakzatban állt a kiképzés során. Egy katonai blogger arra figyelmeztetett, hogy nincs olyan, hogy „részleges mozgósítás”, és hogy a mozgósítás újabb hullámai a háború során a veszteségek pótlására folytatódni fognak.

Még az orosz tisztviselők is egyre inkább elismerik, hogy egyes mozgósított férfiak, mint például a foglyok, várhatóan nem térnek vissza Oroszországba. Jevgenyij Prigozsin a Wagner pénzembere, aki részt vett abban az orosz kampányban, hogy foglyokat mozgósítsanak kegyelemért cserébe, október 13-án azt mondta egy újságírónak, hogy a foglyok vagy meghalnak a harcban, vagy megváltják magukat, és az ukrajnai háború után más országokban folytatják a harcot a terroristák ellen. Prigozsin azt mondta, hogy „sokan nem fognak visszatérni ebből a háborúból”, és utalt arra, hogy az erőszakos foglyok soha nem térnek vissza Oroszországba, de lehetőséget kaptak arra, hogy „hősként haljanak meg”.

Az orosz tisztviselők valószínűleg egyre inkább korlátozzák a mozgásszabadságot Oroszországban, hogy megőrizzék a további mozgósítható lakosságot, és megakadályozzák, hogy elmeneküljenek az országból. A szentpétervári hatóságok nem részletezett biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltották az egészségügyi szakembereknek, hogy üzleti útra a tengerentúlra utazzanak. Az egészségügyi szakemberek állítólag csak magánlátogatásokra hagyhatják el az országot a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamaiba, amely a Szovjetunió orosz dominanciájú utódállamai, Oroszország, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Egyes munkáltatók állítólag arra ösztönözték az egészségügyi dolgozókat, hogy írjanak alá egy papírt, amelyben megígérik, hogy nem hagyják el az országot. Orosz tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy körülbelül 3000 orvos és más egészségügyi szakember mozgósítható a „részleges mozgósítás” keretében.


Az orosz mozgósítási hatóságok tovább bővítették a mozgósítási idézések kiosztására szolgáló kiskapukat, miközben egyidejűleg keményen lecsaptak azokra, akik megpróbálták kijátszani a mozgósítást. Orosz források azt állították, hogy a hatóságok integrált adatbázisokat használnak a mozgósítási felszólításokat megkerülők felkutatására, amelyek a rendőrség, a határőrség, az adóhatóságok, valamint a kórházi és szállodai nyilvántartások adatbázisát tartalmazzák. Orosz források szerint ez lehetőséget ad a közlekedési rendőrségnek arra, hogy a mozgósítást megkerülőket őrizetbe vegye és átadja. A jelentések szerint a rendőrség mozgósítási razziákat is tart a moszkvai szállodákban és szállókban, hogy a férfiakat a katonai nyilvántartási és sorozási irodákba szállítsa. Szentpétervár lakói arról is beszámoltak, hogy a polgárok a közüzemi számlákon kapnak felszólításokat, és hogy a lakásügyi hatóságok kénytelenek minden eszközzel segíteni a katonai nyilvántartó és sorozó irodákat a felszólítások szétosztásában. Ehhez kapcsolódóan az állami vállalatok és magáncégek vezetői állítólag versenyeznek a katonai nyilvántartó és sorozó irodákkal, hogy megtartsák alkalmazottaikat, akik közül a katonai sorozó tisztek megpróbálnak mozgósítható férfiakat kiválogatni.

A jelentések szerint az orosz tisztviselők a hivatalos tagadás ellenére a mozgósítás „második hullámára” készülhetnek egyes régiókban. Katonai tisztviselők állítólag valamikor október 13-a előtt közölték egy moszkvai férfival, hogy az újév utáni „második mozgósítási hullámban” fogják behívni. Az orosz férfiak állítólag szintén október 13-a előtt kezdték el kapni a behívási értesítéseket a szokásos 2023 tavaszi behívási ciklusra. A szokásos féléves behívási ciklus nem keverendő össze egy új mozgósítási hullámmal, bár a behívókat a frontvonalra is bevethetik. Az ISW október 11-én arról számolt be, hogy az orosz szövetségi szubjektumok a mozgósítás új szakaszait jelentették be egyes régiókban, de ezeket nem új hullámokként, hanem „új mozgósítási feladatokként” nevezték meg. Az Állami Duma védelmi bizottságának elnökhelyettese, Jurij Szvitkin október 11-én újságíróknak azt mondta, hogy „Ez nem szakaszokra van felosztva. A mozgósítás egy folyamatos akció. Minden régiónak megvan a maga mozgósítási terve, és néhányan már teljesítették is.” Igor Jegorov, a Rosztovi Terület katonai komisszárja október 11-én újságíróknak azt mondta, hogy „minden mozgósítási tevékenységet a tervezett időben és az előírt számok szerint végeznek.”

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok október 13-án a civilek evakuálására szólítottak fel a megszállt Herszoni Területről. Az oroszok által kinevezett herszoni megszállási adminisztráció vezetője, Vlagyimir Szaldo október 13-án arra kérte az orosz tisztviselőket, hogy támogassák a civilek széles körű evakuálását Herszonból a megszállt Krímbe és a szomszédos orosz területekre, hogy „megvédjék” a herszoni civileket a rakétacsapásoktól- Szaldo azt javasolta, hogy minden távozni akaró herszoni lakos látogasson el Oroszország más részeire „nyaralás és oktatás” céljából, és hangsúlyozta a Dnyeper folyó jobb partja evakuálásának fontosságát. Az ukrán csapatok az elmúlt hetekben helyenként a Dnyeper folyó partjára szorították az orosz erőket, és elvágták a folyón átvezető orosz utánpótlási vonalakat. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes október 13-án bejelentette, hogy az orosz kormány „segítséget fog szervezni a lakosok távozásához” Herszonból. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállási adminisztráció helyettes vezetője azonban október 13-án azt állította, hogy Szaldó felhívása nem evakuálást jelentett, hanem inkább lehetőséget az „ideiglenes tartózkodásra és pihenésre” más régiókban. Sztremouszov hangsúlyozta, hogy „senki sem fogja kivonni az orosz csapatokat a herszoni régióból.” Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalija Humenjuk október 13-án arról számolt be, hogy az orosz erők a megszállt Herszonban üzleteket fosztogatnak és pontonátkelőket készítenek elő, hogy a Dnyeper folyó jobb partjáról a bal partjára meneküljenek.


Az orosz tisztviselők arra is felhasználhatják a Herszonból történő evakuálásokat, hogy további ukrán gyerekeket hurcoljanak el ukrán területről. Az ukrán vezérkar október 13-án jelentette, hogy orosz tisztviselők október eleje óta több mint 170 gyermeket vittek el Herszon városából. Az ISW korábban már beszámolt az ukrán gyermekek ukrán otthonokból való eltávolítására és Oroszországba küldésére irányuló orosz kísérletekről.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!