Szele Tamás: Az ajatollahok aggódnak

A teheráni rezsim a széthullás összes jeleit mutatja: Izlandot kivéve kezd nem lenni ország a bolygón, amit meg ne vádolt volna a tömeges tiltakozások szításával, harcol a kamaszoktól a vénekig minden polgára ellen de lassan eljut odáig, hogy a tulajdon karhatalmában sem bízik. Ez már a vég kezdete: az már biztos, hogy Irán mostani rendszere rövidesen megváltozik.

A legújabb húzásuk, mellyel egyszerre fenyegetik Azerbajdzsánt és a saját tüntetőiket arra utal, hogy a Forradalmi Gárda a stratégiai gondolkodást nem dobta sutba, csak azt nem veszi tekintetbe, hogy az iráni állam nem viselhet hadat a tulajdon polgárai ellen – az IRGC pedig nem üzenhet hadat Azerbajdzsánnak saját hatáskörében.

De lássuk, mi történt Iránban a tegnapi nap folyamán. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) október 17-én háromnapos hadgyakorlatot kezdett az iráni-azerbajdzsáni határ mentén, valószínűleg azért, hogy megfenyegesse Azerbajdzsánt, mert állítólag izraeli hírszerző ügynököket fogadtak be. Az IRGC ezt a gyakorlatot arra használja fel, hogy demonstrálja, képes Azerbajdzsán megtámadására és az azerbajdzsáni területen lévő célpontok megsemmisítésére. A gyakorlaton tüzérség, helikopterek, harckocsik és rakéták vesznek részt. Az IRGC bejelentette, hogy a gyakorlat során először gyakorolják az Iránt és Azerbajdzsánt elválasztó folyón való átkelést. Az IRGC a Fateh-360 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát használja a gyakorlaton, amelynek a jelentések szerint 120 kilométeres a hatótávolsága. Az IRGC-hez kötődő média azzal dicsekedett, hogy az IRGC korábban már használta ezeket a rakétákat az iraki Kurdisztánba irányuló, határokon átnyúló támadásokhoz. Egy IRGC-hez kötődő újságíró azt tweetelte, hogy a gyakorlat az IRGC felkészültségét jelzi az Azerbajdzsánnal való összecsapásra.

Iráni tisztviselők és az állami média azt állítják, hogy Izrael Azerbajdzsánt hírszerzési bázisként használja a tüntetések szítására. Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy részt vett a gyakorlaton, és azzal vádolta Izraelt, hogy Irántól északra fekvő országokban tevékenykedik, ezzel Azerbajdzsánra célozva.

Irán és Azerbajdzsán között az elmúlt hónapokban feszültségek alakultak ki Örményország miatt, ami valószínűleg szintén befolyásolta a rendszer döntését a gyakorlat megtartásáról. Irán ellenzi az azerbajdzsáni törekvéseket, hogy szárazföldi folyosó kösse össze a tulajdonképpeni Azerbajdzsánt a Nakhicsevan Autonóm Köztársasággal, azzal érvelve, hogy ez megakadályozná az iráni gazdasági hozzáférést az európai és orosz piacokhoz. Az IRGC valószínűleg részben azért hajtja végre a gyakorlatot, hogy jelezze az azerbajdzsáni törekvésekkel szembeni tiltakozását.

Salami figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy ne használja fel médiabefolyását a tüntetések szítására a gyakorlat során. Ali Khamenei legfelsőbb vezető és magas rangú iráni politikai és biztonsági tisztviselők többször megvádolták az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát, hogy szítják és befolyásolják a tüntetéseket az Iszlám Köztársaság meggyengítése érdekében. Az IRGC Quds Hadereje a hutik vagy az Irakban lévő iráni ügynökök segítségével drón- és rakétatámadásokat hajthat végre Szaúd-Arábiában, megtorlásul a népi zavargások szításában játszott vélt rijádi szerepért.

Az IRGC átcsoportosíthatja a hadgyakorlatban részt vevő csapatokat az október 20-ra meghirdetett, tervezett északnyugat-iráni tüntetések erőszakos elfojtására. A perzsa nyelvű közösségi médiafiókok október 20-ra – ugyanazon a napon, amikor a háromnapos hadgyakorlat véget ér – tüntetésekre szólítottak fel az északnyugati Tabriz városában és más közeli városokban. Az IRGC fő harcoló egységei a térségben a 2. Imam Zaman gépesített dandár és a 31. Ashoura gépesített hadosztály, amelyek valószínűleg részt vesznek a gyakorlaton. Az IRGC valószínűleg ezeket az egységeket használná a tüntetésekkel szembeni rendkívüli erő alkalmazására.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Az IRGC megfenyegette Azerbajdzsánt és Szaúd-Arábiát a folyamatban lévő, rendszerellenes tüntetések szításában játszott állítólagos szerepük miatt.
    • Az IRGC a hadgyakorlatra mozgósított csapatokat arra használhatja, hogy erőszakkal elnyomja az október 20-ra tervezett tüntetéseket Irán északnyugati részén.
    • A rendszerellenes tüntetések 9 tartomány legalább 10 városában zajlottak.
    • A New York Times arról számolt be, hogy a rendszer az elmúlt napokban az IRGC szárazföldi erőinek különleges alakulatait vethette be a Teheránban és más nagyvárosokban zajló tüntetések elfojtására.
    • Több politikus reformokat javasolt a jelenlegi válság megszüntetésére.
    • A Jerusalem Post azonosítatlan forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IRGC a libanoni Hezbollah tagjait és iraki ügynököket használ az iráni tüntetések elfojtására.

Rendszerellenes tüntetések

Október 17-én 9 tartomány legalább 10 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken tartottak tüntetéseket:

    • Ardabil, Ardabil tartomány (legalább 50 orvostanhallgató tüntetett egy kórháznál; civil ruhás rezsimőrök megverték és letartóztatták a tüntetőket)
    • Bushehr, Bushehr tartomány (több tucat bushehri Perzsa-öböl menti egyetemista „diákok, munkások, egység, sztrájk” jelszóval)
    • Shahr-e Kord, Chaharmahal és Bakhtiari tartomány (100-200 Iszlám Azad Egyetem diákja „szabadság, szabadság” jelszóval)
    • Nadzsafábád, Esfahan tartomány (100-200 Nadzsafábádi Azád Egyetem diákja „tankágyú durran, a mullahoknak el kell tűnniük” jelszóval)
    • Bandar Abbász, Hormozgan tartomány (több száz tüntető Bandar Abbász utcáin)
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (100-200 középiskolás diák tüntetett Sanandaj utcáin; meghatározatlan számú tüntető gyújtogatott tüzeket Sanandaj utcáin)
    • Babol, Mazandaran tartomány (a Mazandaran Egyetem több száz diákja tüntetett az egyetemen)
    • Teherán, Teherán tartomány (a Teheráni Orvosi Tudományok Egyetemének és a Shahid Beheshti Egyetemnek a diákjai tüntetnek; több tucatnyi tüntető a teheráni utcákon és az Evin börtön közelében)

A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

    • Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (meghatározatlan számú középiskolás diák tüntetett egy iskolában)
    • Iszfahán, Iszfahán tartomány (Meghatározatlan számú főiskolai hallgató tüntetett valószínűleg az egyetemen; a tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtották a Fuladshahr szemináriumot)

Megjegyzés: A CTP elkezdte röviden elemezni a fontosabb tiltakozó tevékenységeket, beleértve a jelszavakat, ha azok hallhatóak és figyelemre méltóak, a rendelkezésre álló videók alapján a tömeg méretének durva becslését, a rezsim biztonsági erőinek magatartását és tevékenységét, valamint más jelentős eseményeket. A tényleges tömegméretek nagyobbak, akár jelentősen nagyobbak is lehetnek, attól függően, hogy mennyi videós bizonyíték kerül elő, és hogy a videók egy adott helyszínen az összes tiltakozó tevékenységet lefedik-e, vagy csak néhányat.

A New York Times október 17-én arról számolt be, hogy a rezsim az elmúlt napokban az IRGC szárazföldi erőinek különleges alakulatait vethette be a Teheránban és más nagyvárosokban zajló tüntetések elfojtására. Ezeket a különleges egységeket gyakran Saberin-alakulatoknak nevezik. Ezek állománya magasan képzett, akik légi és helikopteres támadásra, túszmentésre, mesterlövészetre és rajtaütésekre specializálódtak. Az IRGC korábban már használta Saberin-egységeit szíriai harci műveletekhez. A Saberin-csapatok bevetése azt jelezheti, hogy a rezsim biztonsági erői vagy egyre feszültebbek, vagy szélsőségesebb erőszak alkalmazására készülnek a tüntetőkkel szemben, vagy mindkettőt jelezhetik. A Saberin-állomány bevetéséről szóló jelentések összhangban vannak a CTP korábbi értékelésével, miszerint az IRGC szárazföldi erői nagyobb szerepet vállaltak a leszámolásban.

Október 17-én több politikus reformokat javasolt a jelenlegi válság lezárására. Mohammad Ali Abtahi, Ahmad Mazani és Rasoul Montajab Nia interjút adott az Iranian Students News Agency-nek, amelyben az irániak számára a sérelmek kifejezésére szolgáló jogi keretek fejlesztését szorgalmazták. Azt állították, hogy a rendszer nem tartja tiszteletben az irániak békés tiltakozáshoz való jogát, és hogy az irániak meg akarják reformálni az Iszlám Köztársaságot, de azért kényszerülnek tiltakozásra, mert nincsenek politikai lehetőségeik a kritikájuk kifejezésére. Mazani felszólított az erkölcsrendőrök járőrözésének felfüggesztésére, amíg a parlament nem vizsgálja felül a magatartásukat.


Egyes ifjúsági csoportok október 16-án utasításokat terjesztettek arról, hogyan kell szembeszállni és megfélemlíteni a biztonsági erőket és elzárni az utakat. Az oktató grafika hasonlított ahhoz, amelyet egy ifjúsági csoport tett közzé arról, hogyan kell rajtaütni a biztonsági erőkön október 14-én.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

A Jerusalem Post október 16-án azonosítatlan forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IRGC a libanoni Hezbollah tagjait és iraki ügynököket használ az iráni tüntetések elfojtására. A rendszer talán azért használja ezeket az ügynököket, hogy enyhítse a biztonsági erők kapacitásbéli korlátait. A külföldi milíciák beolvasztása a belső biztonsági erőkbe valószínűleg két elsődleges funkciót szolgál: a biztonsági apparátus megerősítését további munkaerővel, valamint az állambiztonsági szolgálatokon belüli széleskörű ellenvélemény kockázatának mérséklését. Az iráni vezetők tartanak a hűtlenségtől és az engedetlenségtől a polgártársaik elnyomására felkért biztonsági állomány körében. A külföldi proxy harcosok kevésbé hajlamosak az engedetlenségre, mivel nincsenek olyan személyes kapcsolataik Irán lakosságával, mint az IRGC és az LEC helyi tagjainak. A CTP nem tudja ellenőrizni ezt a jelentést, és nem látott olyan tiltakozó videókat, amelyeken levantei vagy iraki akcentussal rendelkező biztonsági erők jelentek volna meg Iránban.

A libanoni Hezbollah (LH) tulajdonában lévő Al Ahed News újra közvetítette a rendszer fenyegetéseit az iráni belügyekbe való külföldi beavatkozással kapcsolatban. Az Al Ahed közzétett egy cikket, amely idézte Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivőnek a meg nem nevezett „külföldi résztvevőknek” szóló figyelmeztetését, miszerint az iráni zavargások szítása következményekkel jár.

Eddig tartottak az iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és orosz vonatkozású összefoglaló is, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!