Szele Tamás: Terrorháború a hátországgal

Eldőlni látszik, hogy az új orosz stratégia nem arról szól, hogy a harctereken nyerjék meg a háborút, az ugyanis nem megy a világ második hadseregének, az orosz fegyverek mindenhol tökéletesen működnek, épp csak a harci körülményeket és bevetéseket kivéve. Leginkább akkor van baj a verhetetlen hadsereggel, amikor az ellenség képes, és visszalő.

De semmi gond, ha a csatában, katonák ellen nem képesek nyerni, majd nyernek a hátországban, civilek ellen. Persze azért is lehet majd mindenféle szép érdemrendeket kapni, és végső soron sokkal könnyebb eltalálni egy erőművet, sőt, még egy transzformátor-állomást is, mint egy mozgó ukrán katonát vagy harcjárművet. És ha mellélőnek, az elosztó nem lő vissza, ellenben megfagyhat néhány város lakossága. Egyszóval, szépek ezek az orosz katonai hagyományok, amiket oly nagy gonddal ápolnak, természetesen lovagi szellemben.

Hagyjuk is a terrorstratégiát, amennyire hagyhatjuk, hiszen a Kreml a saját népével is alig bánik kíméletesebben, lássuk inkább az elmúlt két nap harctéri híreit (azért ott is folynak küzdelmek), ugyanis az ISW napi jelentése bepótolta a tegnapi mulasztását.

Az orosz hadsereg október 17-én drón- és rakétacsapások sorozatát hajtotta végre lakóövezetek és kritikus infrastruktúrák ellen Ukrajna-szerte. Az orosz csapatok október 17-én Kijev, Zaporizzsja város, valamint Vinnyica, Szumi, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyékben lévő területekre mértek csapást, és kilenc rakétacsapást és 39 légicsapást hajtottak végre. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője közölte, hogy az orosz haderő 43 drónt indított Dél-Ukrajnából, amelyek közül 37-et az ukrán csapatok megsemmisítettek, és amelyek többsége iráni Shahed–136-os drón volt. 5 Shahed–136-os drón csapást mért Kijev Sevcsenkivszkij kerületében lévő infrastruktúrára, köztük az UkrEnergo (ukrán villamosenergia-átviteli rendszerüzemeltető) épületére.

A kijevi lakossági infrastruktúrát ért október 17-i dróntámadás összhangban van azzal a szélesebb körű mintával, hogy az orosz hadsereg a kézzelfogható harctéri hatások elérésével szemben a pszichológiai terrortámadások Ukrajnára gyakorolt hatását helyezi előtérbe. Brett Friedman amerikai katonai elemző október 17-én megjegyezte, hogy egy Shahed-136 hasznos töltete 88 font robbanóanyag, míg egy tipikus 155 mm-es M795-ös tüzérségi lövedék 23,8 font robbanóanyagot szállít, ami azt jelenti, hogy egy Shahed–136-os drón körülbelül három lövedéknyi robbanóanyagot szállít, de repeszképződés nélkül. Friedman szerint a Kijevre csapást mért öt Shahed–136 olyan hatással bírt, mintha 15 tüzérségi lövedéket lőttek volna ki egy nagyon nagy területre. Az ilyen csapások nagy károkat okozhatnak a polgári infrastruktúrában, és sok embert megölhetnek és megsebesíthetnek anélkül, hogy érdemi katonai hatást váltanának ki. Ez az elemzés azt sugallja, hogy az orosz erők továbbra is a Shahed–136 drónokat használják a polgári területek támadásával járó pszichológiai hatások kiváltására ahelyett, hogy aszimmetrikus műveleti hatásokat próbálnának létrehozni a legitim katonai és frontvonalbeli célpontok koncentrált támadásával.

A mobilizált katonák között október 15-én a Belgorodi Terület egyik gyakorlóterén történt testvérharc valószínűleg annak a következménye, hogy a Kreml folyamatosan az etnikai kisebbségi közösségekre helyezi az Orosz Föderáció mozgósításának terhét. Orosz források arról számoltak be, hogy a lövöldözésre azután került sor, hogy a dagesztáni, azerbajdzsáni és adigeai mozgósított katonák panaszt tettek a parancsnokuknál, hogy az ukrajnai háború nem az ő háborújuk, mire a parancsnok azt válaszolta, hogy „szent háborút” vívnak, és Allahot „gyávának” nevezte, aminek következtében dulakodás tört ki a muszlim és nem muszlim katonák között. Orosz források ezután azt állították, hogy három mozgósított tádzsik katona tüzet nyitott a gyakorlótéren, megölve a parancsnokot és mind a szerződéses, mind a mozgósított katonákat. Szemtanúk azt állították, hogy a lövöldözők azt mondták a muszlim katonáknak, hogy álljanak félre, amikor tüzet nyitottak. Az orosz információs tér azonnal rasszista retorikával reagált az incidensre a közép-ázsiaiak ellen, és felszólított a vízumkényszer bevezetésére Oroszországban.

A Kreml általános mozgósítás elkerülésére irányuló kampányának nagy része határozott etnikai vonalak mentén zajlott, és az etnikai kisebbségi enklávék nagy mértékben viselték Vlagyimir Putyin orosz elnök haderő-generálási törekvéseinek terhét. Az ISW korábban beszámolt a nem orosz etnikai kisebbségi közösségekben alakult önkéntes zászlóaljak elterjedtségéről, amelyek közül sokan jelentős veszteségeket szenvedtek az ukrajnai bevetéskor. Ez a tendencia folytatódott Putyin részleges mozgósításról szóló bejelentését követően is, amely után a hatóságok továbbra is szándékosan a kisebbségi közösségeket célozták meg a mozgósítási parancsok teljesítése érdekében. Az ISW korábban azt is megjegyezte, hogy a mozgósítási feladatok etnikai szempontok szerinti aszimmetrikus elosztása helyi és etnikai alapú ellenállási mozgalmak létrejöttéhez vezetett, ami az ISW előrejelzése szerint a háború folytatódásával belpolitikai következményekkel járhat. A belgorodi lövöldözés valószínűleg pontosan az ilyen belpolitikai következmények egyik megnyilvánulása. Az etnikai kisebbségek, amelyek célponttá váltak és arra kényszerültek, hogy egy olyan háborúban harcoljanak, amelyet az orosz birodalmi célok határoztak meg, és amelyet az orosz ortodox nacionalizmus alakított, valószínűleg továbbra is idegennek fogják érezni magukat, ami az elégedetlenség visszacsatolási hurkát fogja létrehozni, amely ellenálláshoz vezet, majd a kisebbségi enklávék elleni kemény fellépésekhez.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és a Wagnerhez kötődő közösségi médiafelületek egyre gyakrabban kommentálják a hagyományos orosz katonai intézmények hatástalanságát és a társadalmi kérdéseket, ami közvetve alááshatja a Kreml uralmát. Prigozsin megismételte, hogy csak Wagner-csapatok tevékenykednek Bakhmut irányában, látszólag cáfolva a Donyecki Népköztársaság (DNK) állításait, miszerint DNK-erők tevékenykednek a térségben. Prigozsin azt is hangsúlyozta, hogy teljes mértékben szponzorálja csapatai teljes felszerelését, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy az orosz védelmi minisztérium segíti-e Wagnert ellátmányozással. A Wagnerhez kötődő Telegram-csatornák olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken a Fekete-tengeri Flotta 126. Különleges Gárdista Partvédelmi Brigádjának egységei megköszönték a Wagnernek, hogy katonai felszereléssel látta el őket. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a 126. Partvédelmi Brigád videofelhívást tett közzé a katonai felszerelés hiányával kapcsolatban a herszoni frontvonalon. Prigozsin emellett reális képet nyújtott a bakhmuti helyzetről, megjegyezve, hogy az ukránok nem hajlandók megadni magukat. A Wagner-közeli Telegram-csatornák kommentálták a belgorodi gyakorlótéren történt lövöldözést, megjegyezve, hogy Oroszországban jelenleg „csendes polgárháború” zajlik, ami annak köszönhető, hogy az orosz kormány hosszú távon képtelen korlátozni a vélhetően közép-ázsiai országokból érkező migrációt.

Prigozsin narratívái rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel Vlagyimir Putyin orosz elnök nacionalista választói csoportját megszólíthatja, amely már régóta követeli, hogy az oligarchák finanszírozzák a fegyveres erők ellátását, átláthatóságot követel azzal kapcsolatban, hogy mi történik valójában a fronton, és bírálja az orosz katonai felsőoktatási intézményeket a fronton elkövetett kudarcok miatt. Bár Prigozsin nem áll szemben közvetlenül Putyinnal, vagy nem bírálja őt, a nacionalista közösségen belüli növekvő hírneve ehhez képest alááshatja Putyin „erős ember” legendáját. Az oroszországi polgárháborúról kialakuló viták tovább zavarhatják a Kreml Oroszországon belüli nemzeti, etnikai és vallási egységről szóló propagandáját.

Oroszország továbbra is kihasználja az Iránnal való kapcsolatát, hogy drónokat és rakétákat szerezzen be, valószínűleg azért, hogy kiegészítse az egyre inkább megfogyatkozott rakétaarzenálját. A Washington Post október 16-án arról számolt be, hogy Irán valószínűleg további rakétákat, köztük a Fateh–110 és a Zolfaghar rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak a Shahed–136, Mohajer–6 és Arash–2 drónok mellett. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni azonban október 17-én azt állította, hogy Irán nem szállított fegyvereket „egyik félnek sem”, annak ellenére, hogy orosz, iráni, ukrán és nyugati források bőségesen beszámoltak ennek ellenkezőjéről. Egy orosz Telegram-csatorna megjegyezte, hogy az iráni lőszerek, különösen a Shahed–136-osok közelmúltbeli orosz felhasználása valószínűleg azt tükrözi, hogy Oroszország majdnem kimerítette a műveleti-taktikai fegyverek hazai készletének nagy részét. A csatorna azt állította, hogy a Shahed–136-osok a cirkálórakéták szerepét töltik be, de lehetővé teszik Oroszország számára a szankciók kijátszását, miközben fenntartják a mélységi műveleti csapások végrehajtásának képességét.

Október 17-én a Krasznodari Körzetben lévő Jejszkben egy orosz Szu-34-es lezuhant egy lakóház közelében. Orosz források azt állították, hogy a Szu–34-es az egyik hajtóművével kapcsolatos probléma miatt zuhant le. A Szu–34-es muníciót szállítva zuhant le, amely a becsapódáskor felrobbant, és tüzet okozott, amely elborította a közeli lakóházat. Egy orosz forrás azt állította, hogy a balesetben egy ember meghalt, három másik pedig súlyosan megsérült.*

*A halottak száma a legfrissebb híradások szerint már 14 vagy 15, közöttük három gyermek.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz erők október 17-én drón- és rakétacsapásokat hajtottak végre lakóövezetek és kritikus infrastrukturális létesítmények ellen Ukrajna-szerte.
      • Az október 17-én Kijev lakónegyedei ellen végrehajtott orosz dróncsapások azt jelzik, hogy az orosz hadsereg a pszichológiai terrort helyezi előtérbe a kézzelfogható harctéri nyereséggel szemben.
      • Jevgenyij Prigozsin és a hozzá kapcsolódó Telegram-csatornák egyre gyakrabban foglalkoznak a hagyományos orosz katonai intézmények eredménytelenségével, ami a Kreml működését gyengítheti.
      • A mobilizált katonák között október 15-én Belgorod terület egyik gyakorlóterén történt testvérharc valószínűleg annak a következménye, hogy a Kreml folyamatosan az etnikai kisebbségi közösségekre hagyatkozik az Orosz Föderáció mozgósításának terheinek viselésében.
      • Oroszország továbbra is kihasználja az Iránnal való kapcsolatát drónok és rakéták beszerzése érdekében, valószínűleg azért, hogy ellensúlyozza egyre inkább megfogyatkozott rakétaarzenálját.
      • Egy orosz Szu–34-es lezuhant egy lakóház közelében a Krasznodari Körzetben lévő Jijszkben október 17-én.
      • Orosz források október 16-án és 17-én tovább folytatták a Szvatove északnyugati részén zajló esetleges ukrán ellentámadásról szóló megbeszéléseket.
      • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok október 16-án és 17-én ellentámadást folytatnak a Herszoni Területen.
      • Az orosz erők október 16-án és 17-én szárazföldi támadásokat hajtottak végre a Donyecki Területen.
      • Az ukrán erők október 16-án és 17-én folytatták a Zaporizzsjai Területen lévő orosz emberállomány- és felszerelés-koncentrációkra mért csapásokat.
      • Az orosz hatóságok folytatták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti teljes ellenőrzés kiterjesztésére irányuló intézkedéseket.
      • Moszkva városi tisztviselői október 17-én bejelentették a részleges mozgósítás befejezését a városban, valószínűleg azért, hogy csillapítsák a moszkvai lakosok kritikáját a városban zajló illegális mozgósításról szóló jelentések miatt.
      • Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői továbbra is „vakációs” programokat hirdetnek az oroszok által megszállt területek lakosainak, valószínűleg ürügyként az ukrán állampolgárok kitoloncolására és az orosz állampolgárok áttelepítésére.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források október 16-án és október 17-én továbbra is ukrán ellentámadási műveletekről beszéltek Szvatovétól északnyugatra. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok az északkeleti Harkivi területen lévő Kupjanszk környéki területen arra készülnek, hogy kelet felé nyomuljanak Nyizsna Duvanka felé, mintegy 14 km-re északra Szvatovétől. Orosz források, köztük az orosz védelmi minisztérium is arról számoltak be, hogy az orosz erők október 16-án és október 17-én légi és tüzérségi csapásokat mértek a Kupjanszk környéki ukrán csoportosulásra. Az orosz erők emellett tovább erősítik állásaikat a Szvatove-Kreminna-Liszicsanszk vonal mentén, és korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kreminnától nyugatra, hogy visszaszerezzék az elvesztett területeket Liman és Kreminna között. Az ukrán vezérkar október 17-én közölte, hogy az orosz csapatok sikertelen támadást kíséreltek meg a Kreminnától 15 km-re nyugatra fekvő Torszke ellen, ami összhangban van az orosz katonai bloggerek állításaival, amelyek szerint az orosz csapatok területért harcolnak ezen a területen.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok október 16-án és 17-én ellentámadást indítottak az északi Herszoni Területen. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) október 17-én nyilvánosságra hozott egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben egy orosz katona kijelenti, hogy az ukrán csapatok ellentámadást folytatnak a következő napokban Herszon területén. Több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbáltak délre nyomulni a Nova Kamianka-Dudcsany vonaltól Milove és Pjatykatki felé. Orosz források emellett azt állították, hogy ukrán csapatok megpróbáltak áttörni az orosz vonalakon az északnyugati Herszon területen Davidiv Brid közelében, és hogy ukrán alakulatok Herszon várostól északnyugatra tüzérségi előkészítést végeznek a harctéren. Ezek az orosz állítások továbbra is megalapozatlanok.


Az ukrán katonai illetékesek az október 16-i és 17-i manőverekkel kapcsolatban műveleti csendet tartottak fenn, de általában hangsúlyozták, hogy az orosz csapatok ebben a térségben aktív védekezést folytatnak a teljes Herszoni Terület frontvonalán. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megállapította, hogy az ukrán csapatok folytatják az orosz katonai, szállítási és logisztikai eszközöket és koncentrációs területeket célzó hadjáratukat az egész Herszoni Területen. A közösségi médiában közzétett felvételek vizuális bizonyítékot szolgáltattak az október 16-án és 17-én a Nova Kakhovka-Beriszlav térségben (kb. 60 km-re keletre Herszon városától) végrehajtott ukrán csapásokról. Az október 16-án közzétett felvételek egy állítólag egy orosz személyzeti koncentrációra mért ukrán csapás utóhatását mutatják Kalinyivkában, 30 km-re délkeletre Nova Kakhovkától. Nova Kakhkova lakói robbanásokról számoltak be a város közelében október 16-án. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az ukrán csapatok október 16-án Beriszlav közelében két orosz lőszerraktárat és egy légvédelmi objektumot semmisítettek meg. Az október 17-én közzétett geolokációs képek egy orosz építésű uszályhídat mutatnak a Dnyipro folyón az Antonivszki híd közelében, ami arra utal, hogy az orosz csapatok folytatják a folyami átkelők helyreállítását Herszon város közelében az Antonivszki hídra mért következetes ukrán csapásokat követően.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Az orosz hadsereg október 16-án és 17-én támadásokat hajtott végre a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok október 16-án és 17-én visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, Bakhmut északi részén Bakhmutszke (Bakhmuttól 11 km-re északkeletre), Soledar (12 km-re északkeletre), Beresztove (26 km-re északkeletre) és Spirne (30 km-re északkeletre) közelében, valamint Bakhmut déli részén Majorszknál. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők október 17-én Bakhmuttól délre Optinye (Bakhmut-tól 3 km-re délre) közelében is támadásokat hajtottak végre. Az orosz védelmi minisztérium október 17-én azt is állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán támadást az orosz állások ellen Bakhmuttól északra, Sztrjapivka (Bakhmuttól 14 km-re északkeletre) irányában.


Orosz források október 17-én azt állították, hogy az ukrán egységek súlyos veszteségeket szenvednek Bakhmut térségében, és megvitatták az ukránok kivonulásának lehetőségét a Bakhmut környéki településekről. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Csereváty azonban október 16-án azt állította, hogy az orosz alakulatok dezinformációs műveleteket folytattak arról, hogy az oroszok Bakhmut közelében lévő településeket foglaltak el, és hogy ezek az állítások nem igazak. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin is kijelentette állítólag, hogy az ukrán kivonulásról szóló orosz találgatások csak pletykák, és hogy a Wagner-egységek továbbra is harcolnak az ukrán hadsereggel Bakhmutban és környékén.

Az orosz csapatok október 16-án és 17-én is folytatták a támadásokat Donyeck város nyugati külterületén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok október 17-én visszaverték az Avdiivkától délre, Mariinka (28 km-re délnyugatra Avdiivkától), Krasznohorivka (23 km-re délnyugatra Avdiivkától), Pobjeda (32 km-re délnyugatra Avdiivkától), Nevelszke (16 km-re délnyugatra Avdiivkától), Vodijane (9 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Novomikhailivka (36 km-re délnyugatra Avdiivkától) közelében végrehajtott orosz támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok október 16-án és 17-én továbbra is rutinszerű közvetett tüzet folytattak az érintkezési vonal mentén a Donyecki Területen és a Zaporizzsjai Terület keleti részén.

Támogató erőfeszítések-déli tengely

Az ukrán hadsereg október 16-án és 17-én folytatta a csapások mérését az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Területen lévő orosz ember- és eszközkoncentrációkra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok október 16-án és 17-én orosz ember- és haditechnikai koncentrációkat támadtak Marfopil, Tokmak, Polohi, Kamjanka-Dnyiprovszka, Melitopol, Berdjanszk, Voszkreszenka és Vaszilivka közelében a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar október 17-én arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok valamikor az elmúlt napokban csapást mértek orosz ember- és eszközkoncentrációkra Molocsanszk, Enerhodar, Orikhiv és Huljajpole közelében. Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov október 15-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Melitopolt a katonai felszerelések dél-ukrajnai szállításának logisztikai központjává tette. Az orosz koncentrációs területek elleni ukrán csapásmérési erőfeszítések valószínűleg fokozódnak és hatékonyabbá válnak, ahogy az orosz alakulatok növelik a személyi állomány és a katonai felszerelések szállítását az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Területen keresztül.


Az orosz csapatok október 16-án és 17-én folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség október 16-án és 17-én csapást mért Zaporizzsja városára, Nyikopolra, Ocsakivra és Bereznehuvatra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz erők október 17-én H–59-es cirkálórakétával csapást mértek egy infrastrukturális létesítményre az Odesszai Területen. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok október 17-én drónokkal csapást mértek Mikolajiv városára és Odesszára. Ukrán források állítása szerint az ukrán légvédelem több mint egy tucat orosz drónt lőtt le Mikolajiv és Odessza fölött október 16-án és 17-én.

Az orosz tisztviselők folytatták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzés teljes körű kiterjesztésére irányuló intézkedéseket, miközben az orosz erők továbbra is katonai tevékenységet folytattak a ZNPP-ben és környékén. Az Ukrán Ellenállási Központ október 16-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok megpróbálják a lehető leggyorsabban csatlakoztatni a ZNPP-t az orosz elektromos hálózathoz. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok sietve hajtják végre a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolórendszerének az orosz nukleáris üzemeltető Roszatom által használt szabványoknak megfelelő átalakítását célzó intézkedéseket. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a csecsen Akhmat zászlóalj egységei felszerelést és fegyvereket telepítettek közvetlenül a ZNPP két turbinacsarnokába. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 15-én jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lövik Nikopolt Enerhodarból. Enerhodar ukrán polgármestere, Dmytro Orlov október 17-én jelentette, hogy az orosz lövések ismét leválasztották a ZNPP-t az ukrán elektromos hálózatra csatlakozó utolsó vezetékről. Az orosz hatóságok valószínűleg továbbra is arra fogják használni a ZNPP-nél bekövetkező nukleáris incidens fenyegetését, hogy növeljék alkupozíciójukat az Ukrajnával és a multilaterális szervezetekkel folytatott jövőbeli tárgyalásokon.


Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 15-én jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lövik Nikopolt Enerhodarból.[58] Enerhodar ukrán polgármestere, Dmytro Orlov október 17-én jelentette, hogy az orosz lövések ismét leválasztották a ZNPP-t az ukrán elektromos hálózatra csatlakozó utolsó elektromos vezetékről.[59] Az orosz hatóságok valószínűleg továbbra is arra fogják használni a ZNPP-nél bekövetkező nukleáris incidens fenyegetését, hogy növeljék alkupozíciójukat az Ukrajnával és a multilaterális szervezetekkel folytatott jövőbeli tárgyalásokon.

Az orosz mozgósítás hírei

Moszkva város tisztviselői október 17-én bejelentették a részleges mozgósítás befejezését a városban, valószínűleg azért, hogy csillapítsák a moszkvai lakosok kritikáját a városban zajló illegális mozgósításról szóló jelentések közepette. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy október 17-én délután minden mozgósítási központ bezárt, hogy minden feldolgozatlan behívó érvényét vesztette, és hogy a feldolgozatlan behívókkal rendelkező férfiaknak nem kell alávetniük magukat a mozgósítási eljárásoknak. A moszkvai tisztviselők valószínűleg a városlakók bírálataira reagáltak, akik arra panaszkodtak, hogy a moszkvai sorozótisztek a jelentések szerint a hétvégén az utcán, a lakásokban és a kollégiumokban mozgósítottak férfiakat. Az orosz kormány GYIK honlapja azt állítja, hogy csak Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentheti be a mozgósítási ciklus végét, ami arra utal, hogy Szobjanyin nyilatkozatának nincs jogi hatálya.


Moszkva város illetékesei valószínűleg Szobjanyin bejelentése ellenére is folytatják a titkos mozgósítást. Egy orosz emberi jogi csoport aktivistája kijelentette, hogy valószínűleg a moszkvaiak továbbra is kapnak majd behívókat, mert Moszkva város nem teljesítette a mozgósítási kvótát, de a helyi hatóságok valószínűleg nem fognak az utcán vadászni a férfiakra. A moszkvai Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy a besorozási tisztek órákkal Szobjanyin bejelentése után hirdetményeket tettek ki a lakóházakban, amelyekben a katonai toborzóközpontokba hívják a férfiakat. Orosz bloggerek azt is állították, hogy Moszkva városa már a bejelentés előtt is három önkéntes ezredet adott, annak ellenére, hogy a helyi tisztviselők korábban tagadták, hogy a városban bármilyen önkéntes egységet alakítottak volna. A moszkvai városi tisztviselők a mozgósítás hátterében további férfiakat kényszeríthetnek szolgálatra az önkéntes zászlóaljakon belül. A moszkvai tisztviselők nagyobb kritikával szembesülhetnek, ha rejtett mozgósítási erőfeszítéseik Moszkva városán belül ismertté válnak.

A Kreml tisztviselői közvetve elismerték a Putyin részleges mozgósítási parancsának finanszírozásával kapcsolatos problémákat. Putyin Emberi Jogi Tanácsának egyik tagja, Kirill Kabanov kijelentette, hogy a különböző régiókból egybehangzó jelentések érkeznek arról, hogy a mozgósított személyzetnek ígért kifizetéseket nem teljesítik időben, vagy egyes esetekben egyáltalán nem kapnak pénzt. Kabanov megjegyezte, hogy az Ukrajnában szolgáló önkéntesek szintén problémákkal küzdenek a beígért hitelkifizetési moratóriummal kapcsolatban. Kabanov a „fájdalmas” pénzügyi problémákat a „tisztviselők ostobaságára” és a bürokratikus eljárásokra fogta, például arra, hogy a bankok megtagadják a hitel-visszafizetési haladékot az önkéntesektől, mert nem tartoznak az orosz mozgósítási juttatásokról szóló törvény hatálya alá. Kabanov azzal is vádolta a katonai toborzási tisztviselőket, hogy jogtalanul hirdetik a hitel-visszafizetési haladékot az önkénteseknek, és a regionális tisztviselőket „regionális diszkriminációval” vádolta a mobilizáltaknak történő kifizetések elosztásakor. Az, hogy a Kreml egyenlőtlenül kezeli erőit – önkéntesek, mozgósított katonák, helyettes katonák, az orosz harcoló hadsereg tartalékosai (BARS), magán-katonai cégek alakulatai és csecsen egységek – további társadalmi feszültségeket idézhet elő ezen elemek között, ha nem foglalkoznak vele. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők megtagadták a BARS személyzetétől az önkénteseknek kínált juttatásokat, mint például a veteránfizetést, az egyszeri besorozási bónuszt vagy az orvosi ellátást. Andrej Vorobjov, Moszkva területének kormányzója bejelentette egy jótékonysági program elindítását is, amelynek célja a mozgósított állomány családainak anyagi témogatása. Az ISW szerint az orosz tisztviselők nem részesülnek az önkénteseknek kínált juttatásokban.


A Kreml valószínűleg megkísérli a mozgósítható szakmák listájának kibővítését, és valószínűleg megpróbálja a mozgósítást bizonyos politikai személyiségek likvidálására használni. Az „Igazságos Oroszország” párt törvényjavaslatot nyújtott be az orosz Állami Dumához, amelyben az orosz parlamenti képviselők mozgósítási felmentésének eltörlését javasolta. A törvényjavaslat azt is lehetővé tenné a Kreml számára, hogy mozgósítsa a rendvédelmi szerveknél, a Roszgvargyijánál, az orosz szövetségi biztonsági szolgálatnál (FSZB), a katonai ügyészségnél és a Nyomozó Bizottságnál dolgozó biztonsági erőket. Ez a törvényjavaslat azt sugallja, hogy a Kreml továbbra is úgy tekint a biztonsági állomány egészére, mint olyan erőkre, amelyeket az ukrajnai frontvonalakra küldhet.

Egyes oroszok október 16-án és 17-én továbbra is ellenálltak a mozgósításnak. A közösségi médiában közzétett felvételeken állítólag látható volt, ahogy a rendőrség őrizetbe vesz egy fiatalembert a szentpétervári metróban, mert nem volt hajlandó elfogadni a mozgósítási értesítést, egy másik videón pedig az látható, ahogy egy férfi elfut a sorozótisztek elől Szentpéterváron. Az orosz hírközlő eszközök arról számoltak be, hogy gyújtogatásokat követtek el katonai toborzóközpontok ellen a Moszkvai területen és a Burját Köztársaságban, valamint egy közigazgatási épület ellen a Volgográdi területen. Az oroszok Putyinhoz, a Kremlhez és a helyi tisztviselőkhöz intézett kéréseket is benyújtottak, hogy állítsák le a mozgósítást, foglalkozzanak számos mozgósítási problémával, vagy vessenek véget a tüntetők letartóztatásának. A Kabard-Balkár Köztársaság lakói felhívást tettek közzé a köztársaság vezetőjéhez, amelyben követelték, hogy a helyi tisztviselők függesszék fel a mozgósítást a „nemzeti génállomány” megőrzése érdekében a régióban. A Brjanszki Területről mozgósított férfiak hozzátartozói videófelhívást rögzítettek Putyinhoz, amelyben a frontvonalról való visszatérést követelték szeretteiknek, megjegyezve, hogy a helyi tisztviselők szervezték félre a mozgósítást. Lipeck város tisztviselői évek óta először engedélyezték a helyieknek, hogy tiltakozzanak a mozgósítási hibák ellen, és a tüntetők állítólag a Lipecki Területen belüli változásokat is követeltek a Lipecki Terület kormányán belül.

A megszállt területek hírei

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is „evakuálási és üdülési” tervekkel házalnak, valószínűleg ürügyként az ukrán állampolgárok orosz területre való deportálására, miközben a megszállt területeket orosz állampolgárokkal népesítik be. Egy orosz hírportál október 17-én felvételeket tett közzé a Herszoni Terület lakosairól, köztük gyerekekről, akik a Krasznodari Területen lévő Anapába érkeztek, hogy a fekete-tengeri üdülőhelyen „pihenjenek”, miközben az orosz csapatok műveleteket hajtanak végre a Herszon területen. Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület megszálló képviselője október 16-án azt állította, hogy a Herszoni Terület lakói a Krasznodari Területre mennek „pihenni és gyógyulni.” Ahogy az ISW korábban már beszámolt róla, a megszálló hatóságok a nyaralási programok álcáját használhatják az ukrán állampolgárok Oroszországba való deportálásának módszereként. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz fegyveres erők csecsen egységei erőszakkal kilakoltatják az ukrán lakosokat az oroszok által megszállt Luhanszki Területen rubizsnyei otthonaiból, ami hasonló kísérletet jelenthet arra, hogy a megszállt területeket megtisztítsák az ukrán állampolgároktól, és orosz megszálló és katonai elemekkel népesítsék be helyettük. Nem világos, hogy az orosz hatóságok mit szándékoznak tenni a rubizsnyei lakásokból kilakoltatottakkal. Az erőszakos kilakoltatás a megfelelő lakhatáshoz való jogra vonatkozó különböző nemzetközi jogi normák megsértését jelentheti.

Eddig tartottak az elmúlt két nap harctéri hírei, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!