Szele Tamás: A Wagner-vonalon innen és túl

Herszon kiürítése már folyik, az orosz alakulatok és megszálló hatóságok úgy döntöttek, hogy ha lehet, a város minden lakóját is magukkal vigyék, bár ez lehetetlen feladat.

A visszavonulást a harcokban edzett – és megtizedelődött – egységek vezetik, a frissen mozgósított alaklatokat viszont hátrahagyják a manőver fedezetére, és valószínűleg mind egy szálig el fognak esni.

Jevgenyij Prigozsin közban a maga pecsenyéjét sütögeti: a saját elképzelése szerint építi aWagner-vonalat, fittyet hányva védelmi minisztériumra, főparancsnokságra, miegyébre. A vonal leginkább azt mutatja meg, mit találnak még egyáltalán védhetőnek a Wagner-csoport tisztikara szerint és mit nem – hogy finoman fogalmazzunk, erősen eltér a nyomvonal a Moszkvában született, politikai indíttatású elképzelésektől. De Prigozsin ezzel képes tovább növelni népszerűségét az orosz nacionalista körökben.

Hagyjuk azonban azt, mi lesz Prigozsinnal, lássuk a friss híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg folytatta a visszavonulást a nyugati Herszoni Területről, miközben késleltető akciók végrehajtására készül, amelyek valószínűleg csak részben lesznek hatékonyak. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok teljesen elhagyták állásaikat Csarivnyében és Cskalovéban (mindkettő Nova Kakhovkától mintegy 33 km-re északnyugatra), és az orosz tiszteket és orvosokat állítólag evakuálták Beriszlavból. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz alakulatok a Dnyeper keleti partján lévő Kakhovka kórházból is elszállítják a betegeket, valószínűleg azért, hogy felszabadítsák a kórházi ágyakat az orosz katonai veszteségek számára, amelyek a folyón való visszavonulásból adódhatnak. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy egyes orosz egységek Herszon városát előkészítik a városi harcokra, míg más katonák továbbra is az Antonivszkij híd közelében működő kompon keresztül menekülnek a városból. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma október 22-én jelentette, hogy az orosz erők befejezték egy uszályhíd építését a sérült híd mellett, és előre jelezték, hogy az uszályhíd kritikus átkelőhely lesz az orosz erők számára, amint az ukrán erők Herszon város felé nyomulnak. A jelentések szerint Herszon város lakosságának nagy része is elhagyta a települést.

Az orosz csapatok egy sor késleltetési akciót készítenek elő, vegyes hatékonysággal. Az orosz hadsereg valószínűleg a Kakhovka Vízerőmű (KHPP) gátjának lerombolására készül, elárasztva és kiszélesítve a Dnyeper folyót, hogy késleltesse az ukrán előrenyomulást. A Nova Kakhovkában lévő orosz megszálló hatóságok valószínűleg megpróbálják mérsékelni az ebből eredő áradást; Nova Kakhovka megszálló vezetője, Vlagyimir Leontyev október 22-én azt mondta, hogy az orosz hatóságok csökkentik a gát mögötti víztározó vízmennyiségét, hogy minimalizálják a károkat abban az esetben, ha a KHPP-t megsemmisítik, de hű maradt ahhoz a hamis narratívához, hogy Ukrajna és nem Oroszország robbantaná fel a gátat. Ukrajnának nem érdeke a gát lerombolása, és elemi érdeke a Herszoni Terület újonnan felszabadított részeinek energiaellátásának megőrzése. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megismételte, hogy az orosz katonai vezetés átköltöztette a tisztikarát a folyón, de az újonnan mozgósított embereket a Dnyeper nyugati partján hagyta, mint egy érintkezésben maradt különítményt. Az ilyen tapasztalatlan erők késleltető akcióra való felhasználása orosz megfutamodáshoz vezethet, ha az ukrán hadsereg úgy dönt, hogy erőlteti a támadást, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Egy orosz katonai blogger megjegyezte, hogy a helyzet a Herszoni Területen szörnyű az orosz csapatok számára, megjegyezve, hogy Oroszország számára „gyakorlatilag lehetetlen” a csapatok evakuálása az első védelmi vonalakról, és már csak két kérdés maradt: hogyan vonják vissza az egységek utolsó frontvonalát, és hogyan magyarázzák meg a visszavonulást az orosz lakosságnak.

Az orosz megszálló hatóságok október 22-én elrendelték a civilek erőszakos „evakuálását” Herszon városából. Az orosz megszállási adminisztráció bejelentette, hogy „Herszon minden polgárának azonnal el kell hagynia a várost”, és közölte, hogy minden civilnek és „a polgári közigazgatás valamennyi osztályának és minisztériumának mostantól át kell kelnie a Dnyeper folyó keleti partjára.” A megszállási adminisztráció a fronton kialakult „feszült” helyzetre, „a város tömeges ágyúzásának fokozott veszélyére és a terrortámadások veszedelmére” hivatkozott, és utasításokat adott arra vonatkozóan, hogy hol találhatnak az evakuáltak csónakokat, amelyek átviszik őket a folyón. A megszállási adminisztráció arra biztatta a kitelepítetteket, hogy hozzanak magukkal ruhákat, értéktárgyakat és dokumentumokat, jelezve, hogy nem számítanak gyors orosz katonai vagy polgári visszatérésre Nyugat-Herszonba. Az orosz csapatok arra számítanak, hogy elhagyják a várost, és ezért valószínűleg megpróbálják elnépteleníteni a terület azon részeit, amelyeket Ukrajna visszafoglal, ami károsítja Dél-Ukrajna hosszú távú társadalmi és gazdasági életképességét. Az orosz hatóságok valószínűleg a kezdeti erőfeszítéseket is megteszik, hogy legalább azokat a civileket evakuálják, akik hajlandóak együttműködni az orosz megszálló hatóságokkal, és egyébként a felrobbant kakhovkai gátból eredő áradások útjába kerülnének.

Az orosz hadsereg október 22-én kilenc területen hajtott végre tömeges rakéta- és dróntámadásokat az ukrán energetikai infrastruktúra tönkretétele érdekében. Az ukrán vezérkar október 22-én jelentette, hogy az orosz haderő 40 rakétacsapást és 16 iráni gyártmányú Shahed-136 drónt indított az ukrán infrastruktúra ellen, és hogy az ukrán légvédelem 20 orosz cirkálórakétát és 11 orosz drónt lőtt le. Az orosz csapások az ukrán energetikai infrastruktúrát érték Voliny, Rivne, Harkiv, Hmelnyickij, Kirovohrad, Cserkaszi, Zaporizzsja, Odessza és Mikolajiv megyékben. Az Ukrenergo, az ukrán állami energetikai vállalat október 22-én bejelentette, hogy az október 22-i orosz csapások mértéke elérte vagy meghaladta az október 10-12-i orosz csapások mértékét és hatását, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök tévesen azt állította, hogy diszkrét válaszlépés volt Ukrajna október 8-i, a Kercsi-szoros hídja elleni támadására. Ehelyett az orosz csapatok valószínűleg megpróbálják csökkenteni Ukrajna harci kedvét, és arra kényszeríteni az ukrán kormányt, hogy további erőforrásokat fordítson a civilek és az energetikai infrastruktúra védelmére, ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat Ukrajna keleti és déli ellentámadásaira irányítaná.

Az ukrán polgári infrastruktúrára mért folyamatos orosz csapások rendkívül valószínűtlen, hogy csökkentik az ukrán harci hajlandóságot, de a hőmérséklet csökkenésével egyre nagyobb gazdasági és humanitárius kihívást jelentenek Ukrajna számára. Az orosz lövések és csapások az elmúlt hetekben Ukrajna energetikai infrastruktúrájának mintegy 30%-át megrongálták, ami országszerte áramszüneteket okozott, nem csak a frontvonalak mentén. Az áramszünetek a hideg téli időjárással és a megrongálódott polgári épületekkel együtt valószínűleg növelni fogják Ukrajna polgári lakosságának szenvedéseit ezen a télen. Oroszország ukrán energetikai infrastruktúrát célzó kampánya humanitárius tragédiát okoz anélkül, hogy érdemben megváltoztatná a harctéri helyzetet, és az orosz kifogások az ilyen támadásokra egyre inkább fogynak. Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyevenzja október 22-én azt állította, hogy az orosz drónok csak azért találnak el civil célpontokat Ukrajnában, mert az ukrán védelmi tűz miatt a drónoknak irányt kell változtatniuk, ami a bűnösség bizarr beismerése.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is szakadékot okoz az orosz kormányon belül az északkelet-ukrajnai erődítések úgynevezett „Wagner-vonalának” nyilvánosságra hozatalával, amely nem tűnik összhangban lévőnek a háború menetéről szóló, Kreml által irányított narratívákkal. Prigozsin a Wagner-közeli Telegram-csatornákon bejelentette, hogy orosz regionális tisztviselők szüneteltetik a Wagner-vonal erődítéseinek meghosszabbítását, amelyek az érintkezési vonal mögött futnak Luhanszk és Donyeck megyékben és az oroszországi Belgorodi területre. Prigozsin azzal vádolta az orosz bürokráciát – amelyet „bürokrata-ellenfeleknek” jellemzett –, hogy „közvetlenül szembefordul a lakosság érdekeivel” és nem védi az orosz lakosságot azzal, hogy támogatja a vonal építését. Az orosz nacionalista közösség már többször vádolta a Kremlt azzal, hogy nem védi meg a Belgorodi Terület határát, és Prigozsin talán megpróbálja megerősíteni követeléseiket. A Kreml valószínűleg igyekszik fenntartani a háború korlátozott kereteit, ami valószínűleg továbbra is felbosszantja a nacionalista közösséget, amelyet láthatóan aggaszt a Belgorodi Terület körüli védekezés hiánya. Prigozsin és a Wagner-közeli Telegram-csatornák korábban jelezték, hogy a Kreml hatalmi körein belül folyamatos a szakadás a háború folytatásától személyes érdekből ódzkodó és az orosz totális győzelmet pártoló tisztviselők között.

Az orosz térképek azt mutatják, hogy a Prigozsin által javasolt Wagner-vonal meghosszabbítása megvédi a Belgorodi terület és az ukrajnai Szumi, Harkiv és Luhanszki terület közötti határt, de feltűnően nem fedné le Luhanszki Terület északi részét az érintkezési vonalig, ami ellentmondásba kerül a Kreml azon ígéreteivel, hogy megvédi egész Luhanszkot. Más térképek szerint a Luhanszk-Donyeck Wagner-vonal szakasza nagyrészt csak Luhanszk területének azon területét védi, amelyet az orosz proxy alakulatok a február 24-i teljes körű inváziójukat megelőzően ellenőriztek. A vonal kiterjed néhány újonnan elfoglalt településre, mint Liszicsanszk, Zolote és Popaszna, de kizárja Kreminnát és Szeverodonyecket. Prigozsin és a Wagner parancsnokai valószínűleg azokat az állásokat készülnek megerősíteni, amelyeket reálisan tarthatónak gondolnak, nem pedig az orosz vonalak jelenlegi kiterjedését vagy az összes területet, amelyet a Kreml állítólag annektált, és valószínűleg nem bíznak abban, hogy Oroszország képes lesz megvédeni a Liszicsanszktól északra fekvő településeket, mint Kreminna és Szvatove.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg folytatta az ukrán infrastruktúrára mért nagyszabású csapásokat. A folyamatos csapások valószínűleg nem fogják csökkenteni az ukránok harci kedvét, de a tél folyamán gazdasági és humanitárius kihívásokat jelentenek majd.
      • Az orosz csapatok folytatták a visszavonulást a nyugati Herszoni Területről, miközben késleltetési akciókra készülnek, amelyek valószínűleg csak részben lesznek hatékonyak.
      • A Herszoni Terület megszálló hatóságai október 21-én utasították a civileket a keletre történő evakuálásra. A Herszon városából történő evakuálások támogatni fogják a Kakhovka Vízerőmű (HPP) gátjának felrobbantására irányuló várható orosz terveket, hogy fedezzék a kivonulásukat.
      • A Prigozsin vezette erőfeszítések a védelmi erődítésekből álló „Wagner-vonal” kiépítésére irányuló erőfeszítések a Luhanszki Terület középső részén és korlátozott mértékben Belgorodba is átnyúlnak.
      • Prigozsin erőfeszítései és üzenetei, beleértve a „Wagner-vonal” létrehozását is, egyre inkább eltérnek a Kreml retorikájától, és kritikusak a Prigozsin szerint lassan mozgó „bürokrata-ellenségekkel” szemben. Az ilyen aktivizmus kedveltté teszi Prigozsint az orosz nacionalisták körében, akik elégedetlenek a Kreml korlátozott eszkalációjával és a védelmi minisztérium szervezetlenségével.
      • Orosz források október 22-én ukrán ellentámadásokról számoltak be Kreminna és Szvatove irányába.
      • Az orosz egységek korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre, megerősített előrenyomulás nélkül, hogy visszaszerezzék az elveszített területeket Harkiv, Luhanszk és Donyeck megyékben október 22-én.
      • A krími megszálló hatóságok megtiltották az infrastruktúra és a katonai logisztika filmezését, valószínűleg az orosz utánpótlási csomópontokat és vonalakat célzó folyamatos ukrán csapások miatt.
      • Az ISW október 22-én további jelentéseket azonosított, amelyek szerint az orosz mozgósítás nem érte el a haderőfejlesztésre vonatkozó célokat, és valószínűleg alternatív formában folytatódik.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 22-én folytatták az oroszok által megszállt ukrajnai területeken a lakosok erőszakos áttelepítését.
      • Az orosz és a megszálló tisztviselők október 22-től továbbra is korlátozták az Ukrajna orosz megszállás alatt álló területein élő lakosok mozgását, és fokozták az ellenőrzőpontok ellenőrzését.

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 22-én ellentámadást hajtottak végre Kreminna és Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán támadást Kuzimivka irányában ( Szvatovétól 13 km-re északnyugatra), a Szvatovébe északról bevezető N26-os autópálya közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadást Kreminnától északnyugatra Novovodiane (24 km-re Kreminnától északnyugatra) és Cservonopopivka (6 km-re Kreminnától északnyugatra) közelében. Egy orosz katonai blogger azt is állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadást Kreminnától nyugatra, Ternyi közelében. Egy orosz harci tartalékos (BARS–13-hoz tartozó) Telegram-csatorna azt állította, hogy a BARS–13 tüzérségi egységei visszavertek egy ukrán előrenyomulási kísérletet Kreminnától északra. A BARS–13-hoz kapcsolódó Telegram-csatorna azt is állította, hogy az ukrán manőverek Ternyi és Novoszadove közelében (17 km-re északnyugatra Kreminnától) azt sugallják, hogy az orosz alaklatoknak nincsenek folyamatos védelmi pozícióik az R66-os Szvatove-Kreminna autópálya mentén, annak ellenére, hogy orosz források korábban ennek ellenkezőjét állították. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz állításokat az október 22-i Kreminna és Szvatove irányú ukrán ellentámadásokról.

Az orosz egységek október 22-én sikertelen korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre az elveszített területek visszaszerzésére Harkiv, Luhanszk és Donyeck megyékben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást a Harkivi területen lévő Ternova közelében (Vovcsanszktól 20 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az orosz támadásokat Bilohorivka (15 km-re nyugatra Szeverodonyecktől) és Zolotarivka (14 km-re délnyugatra Szeverodonyecktől) közelében a Luhanszki Területen, valamint Liman irányában a Donyecki Területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség október 22-én folytatta a rutinszerű közvetett tüzet az Oszkil folyó-Kreminna vonalon.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg valószínűleg harci visszavonulást hajt végre, és továbbra is támadja az ukrán állásokat az északnyugati Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok az Inhulec folyó közelében és Herszon várostól északnyugatra fekvő településeket lőttek, és légicsapást mértek Novovoszkreszenszke (Nova Kakhovkától mintegy 66 km-re északkeletre) ellen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy orosz helikopterek háromszor támadták az ukrán erőket Nova Kamianka és Trifonivka (Nova Kakhovkától mintegy 55 km-re északkeletre) településeken. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága hozzátette, hogy az orosz erők támadták Novovoskreszenszkét és a közelében lévő településeket is, iráni gyártmányú Shahed–136 drónokkal és S–300-as rendszerekkel támadva a földi célpontokat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz hadsereg visszavert több ukrán támadást az északnyugati Herszoni Területen. Orosz megbízott tisztviselők azt állították, hogy orosz ejtőernyősök (VDV egységek) továbbra is tevékenykednek az északi Herszoni Területen. Geolokációs felvételeken orosz tüzérségi célpontok látszottak, amelyek az ukrán erőket célozzák Bezimennében, az Inhulec folyótól mintegy 15 km-re délkeletre.


Az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi az orosz logisztikát, katonai felszerelést és állásokat a középső Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán csapatok október 20-án csapást mértek egy orosz javítóbázisra Nova Kakhovkában, és az október 22-én közzétett geolokációs felvételek egy orosz föld-levegő rakétarendszer elleni ukrán csapás utóhatását mutatták a városban. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán tüzérség lőtte a Kakhovkai Vízierőművet. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán csapatok lelőttek egy orosz harci helikoptert és megsemmisítettek három lőszerraktárt a beriszlavi járásban.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 22-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól északkeletre Szoledar közelében, valamint Bakhmuttól délre Ozarjanivka, Odradivka és Ivanhrad közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy Bakhmut keleti külterületén harcok folynak, és hogy az orosz alakulatok ukrán állásokat támadtak a Donyecki Területhez tartozó Bilohorivkában, Szoledartól 11 km-re északkeletre, a T1302-es országúton. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok elfoglaltak egy meg nem határozott kulcsfontosságú utcát Szoledar irányában, és folytatják a házról házra folyó harcokat a térségben. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán eegységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától északra Novokalinove közelében és Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán „taktikai századcsoport” szárazföldi támadásait Donyeck megye nyugati részén, de az ISW nem tudja megerősíteni az orosz védelmi minisztérium állításainak valóságtartalmát. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok szárazföldi támadást hajtottak végre Pobjeda felé a nyugati Donyecki Területen. Az október 22-én közzétett geolokációs felvételeken az ukrán erők Bakhmuttól délkeletre, Zajceve területén járőröznek, ami arra utal, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban visszaszerezhette a Bakhmuttól délkeletre lévő állásait.


Az orosz egységek továbbra is eredménytelenül osztják el a katonai eszközöket a Donyecki Területen történő területszerzésre ahelyett, hogy a Luhanszki Területen zajló ukrán ellentámadással szemben védekeznének. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciája által október 22-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az LNK erői tüzérségi csapásokat hajtanak végre az ukrán erők ellen Bakhmut északi részén, Bakhmutban ahelyett, hogy a Luhanszki Területet védenék az ukrán ellentámadással szemben. Az orosz haderő Bakhmut körüli eredménytelen támadásokra való allokálása ahelyett, hogy az ukrán erők által fenyegetett északi területekre irányulnának, valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy az orosz csapatok nehezen védekeztek az ukrán ellentámadással szemben, ahogy azt az ISW korábban már értékelte. Az, hogy az orosz katonai vezetés a Donyecki Terület elfoglalását helyezte előtérbe a Luhanszki Terület védelmével szemben, valószínűleg szintén hozzájárult az LNK erők csökkent moráljához és a háborúért való mérsékelt lelkesedésükhöz, hogy támogassák az új területek megszerzésére irányuló orosz kísérleteket, amint arról az ISW korábban már beszámolt.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok Berenezhuvate, Halicinove, Pjervomajszk, Inhulszke és Siroke járásokakat lőttek Mikolajiv megyében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt is jelentette, hogy az ukrán erők 10 orosz drónt lőttek le Mikolajiv Terület felett. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg nehéztüzérséget, rakéta-sorozatvetőket és S–300-as rakétákat vetett be Nikopol és Marhanec ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz katonák fosztogatják korábbi lakóhelyeiket az enerhodari lakásokban és szállodákban, ami összhangban van a korábbi ukrán jelentésekkel, amelyek szerint az orosz harcoló alakulatok részben kivonultak Enerhodarból.

Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok mozgósítási listákat állítottak össze a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) személyzetéről, akik szerződést kötöttek az orosz állami atomenergetikai ügynökséggel, a Roszatommal. Az Ellenállási Központ megjegyezte, hogy a megszállt Ukrajnában az orosz állami ügynökségeknek, mint a Roszatom, mozgósítási listákat kell készíteniük, hogy megfeleljenek a hadiállapot orosz kihirdetésének.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok valószínűleg nagyobb titoktartásra törekszenek a haderőfejlesztés logisztikája körül, az orosz ellátási csomópontok és ellátási vonalak elleni folyamatos ukrán csapások hatása miatt. Egy neves orosz katonai blogger október 22-én kijelentette, hogy a krími megszálló hatóságok megtiltották a járművek, a műszaki építmények, a vasútvonalak, a kommunikációs infrastruktúra és az orosz haderő navigációja és helymeghatározása szempontjából fontos információk filmezését. A blogger „régóta esedékesnek” dicsérte a kezdeményezést, és felszólította az orosz szövetségi szubjektumokat, hogy hasonlóan korlátozzák az erők létrehozására irányuló törekvésekről szóló tudósításokat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a fehérorosz biztonsági tisztviselők hasonló korlátozásokat hajtanak végre a fehéroroszországi Pinszk és Sztolinszk körzetekben, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák a fehéroroszokat abban, hogy az orosz csapatok mozgását rögzítsék a gyakorlótereken.

Az ukrajnai harcokból való visszatérésük után adóssággal és újabb nehézségekkel szembesülő orosz önkéntes és mozgósított katonákról szóló jelentések fokozták az orosz mozgósítás végrehajtásával kapcsolatos belföldi elégedetlenséget. Az orosz kormány valószínűleg erre az elégedetlenségre reagált azzal, hogy október 22-én jóváhagyta a mozgósított személyzet és a cégük egyedüli tulajdonosának számító üzleti vezetők adó- és biztosítási díjfizetési halasztását. Ez a halasztás azonban nem foglalkozik minden olyan esettel, amelyben a katonák visszatérésük után büntetőintézkedésekkel szembesülnek. Az orosz Telegram-csatornák október 22-én bíráltak egy Nyizsnyij Novogorodban működő bírót, aki három hónap börtönbüntetésre ítélt egy BARS (orosz harci tartalékos) önkéntes katonát, mert nem teljesítette a bíróság által elrendelt büntetőmunkát, miközben Ukrajnában harcolt. A csatornák azt is állították, hogy az Orosz Nemzeti Bolsevik Párt transzparenst függesztett ki, amelyen elítélték a bírót ezért és más, a „hazafias közvélemény” elleni döntésekért.


Az ISW október 22-én további jelentéseket azonosított, amelyek szerint az orosz mozgósítás nem érte el a Kreml eredeti haderő-fejlesztési céljait, és valószínűleg alternatív formákban folytatódik. Az ISW október 21-én arról számolt be, hogy a mozgósítással kapcsolatos eltérő regionális kötelezettségvállalások, a rejtett és illegális mozgósítás, valamint a további mozgósításra való felkészülés valószínűleg növelni fogja az orosz tisztviselők, az orosz védelmi minisztérium és a katonai komisszáriumok, valamint az orosz polgári lakosság közötti ellentéteket az elkövetkező hónapokban. Az Idel.realii október 21-én arról számolt be, hogy Dmitrij Kilejev katonai komisszár bejelentette, miszerint az orenburgi hatóságok a tervezett mozgósításnak csak 60%-át hajtották végre, mielőtt a tisztviselők bejelentették a részleges mozgósítási időszak végét, és hogy a mozgósítás október 28-ig folytatódhat. Egy másik forrás hasonlóképpen azt állította, hogy Krasznodarban a katonai nyilvántartási és besorozási tisztviselők információkat gyűjtenek a lakosoktól, hogy összeállítsák a jövőbeni mozgósításra alkalmas férfiak listáját. Több Telegram-csatorna azt állította, hogy a moszkvai és szentpétervári mozgósítási tisztviselők illegálisan megváltoztatják a polgárok képzettségi és tapasztalati nyilvántartását, hogy biztosítsák a mozgósításukat. Az orosz és fehérorosz határőrök továbbra is eltávolítják a mozgósítás elől menekülő orosz férfiakat az Oroszországból és Fehéroroszországból induló járatokról. Az ukrán vezérkar október 22-én azt állította, hogy az orosz katonai vezetés külföldi zsoldosokat próbál toborozni egy meg nem nevezett közel-keleti országból, de az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezt a jelentést. Egy ismert orosz Telegram-csatorna október 21-én meg nem erősített pletykákat osztott meg arról, hogy két iráni teherszállító repülőgép érkezett Moszkvába, amely meg nem nevezett és meg nem erősített fegyvereket és drónok nélküli légi járműveket szállít. Az ISW nem tudta megerősíteni ezt a jelentést. Egy fehérorosz ellenzéki csatorna arról számolt be, hogy Fehéroroszország több mint 24 T–72A harckocsit biztosított a Donyeck irányába tartó orosz erőknek.

A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 22-től folytatták az oroszok által megszállt ukrajnai területeken a lakosok erőszakos áttelepítését. Október 22-én a herszoni városi tanács tagja, Gajane Oganeszjan azt állította, hogy az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői a Herszoni Területen lévő fogolytáborokból foglyokat és rabokat telepítenek át nem nyilvános helyekre a Herszoni Területen folyamatban lévő evakuálási erőfeszítések álcája alatt. Az orosz tisztviselők folytatták a lakosok erőszakos áttelepítésének adminisztratív keretrendszerének kialakítását a Herszoni Területről. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök október 22-én aláírta azt a határozatot, amely meghatározta azokat a szabályokat, amelyek alapján a más orosz területekre véglegesen áttelepülő herszoni lakosok összesen 100 000 rubel (kb. 1622 dollár) összegű lakhatási támogatásban részesülhetnek. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Herszoni Területről menekült vagy erőszakosan áttelepített lakosok a Krasznodari Területen kezdtek lakhatási igazolásokat kapni. Az oroszok által megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov kijelentette, hogy adminisztrációja kiterjeszti a lakhatási igazolásokat és támogatásokat minden olyan orosz állampolgárra, aki áttelepül Herszon városából és a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő településekről. Az orosz és a megszálló adminisztráció tisztviselői valószínűleg tovább gyorsítják a Herszoni Terület lakosainak erőszakos áttelepítésére irányuló erőfeszítéseket az elkövetkező napokban, ahogy Ukrajna déli ellentámadása előrehalad.


Az orosz és a megszálló adminisztráció tisztviselői továbbra is korlátozták az oroszok által megszállt ukrán területeken élő lakosok mozgását. Az Ukrán Ellenállási Központ október 21-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok növelik az ellenőrzőpontok számát és megerősítik az ellenőrzéseket a már meglévő pontokon az orosz megszállás alatt álló területeken. Az Ellenállási Központ október 22-én arról is beszámolt, hogy a megszálló közigazgatás által október 1-jén bevezetett ideiglenes utazási engedélyek rendszere az elmúlt egy hónapban tízszeresére csökkentette az ukrán fennhatóság alatt álló területre utazó lakosok számát. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz erők minden 35 év alatti férfi ujjlenyomatát, címét és úti célját is összegyűjtik, aki áthalad a Zaporizzsjai Területen lévő Vasziljevka ellenőrzőponton, valószínűleg azért, hogy előkészítsék ezen ukrán civilek jövőbeli erőszakos mozgósítását. Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői valószínűleg fokozni fogják a mozgási korlátozásokat, ahogy az ukrán ellentámadó műveletek előrehaladnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!