Szele Tamás: Fellángolás Iránban

Tegnap azt írtam, hogy „Teherán csendes, újra csendes”, szerencsére azt nem tettem hozzá, hogy „elzúgtak forradalmai”, ugyanis ez mára nagyon megváltozott: bizony nincs vége a megmozdulásoknak, sőt, nagy mennyiségben, sok résztvevővel éledtek újjá.

A teheráni rendszer nem tud más szembeszegezni velük pillanatnyilag, mint az éles lőszerrel ellátott katonai alakulatokat, tűzparancsot és egy állítólagos Irán-párti szeparatista mozgalmat Nahicsevánban, ami része Khamenei Azerbajdzsán-ellenes terveinek. Csak hát neki valószínűleg a világ legtöbb országa ellen vannak tervei. A demonstrálók viszont egyre többet hangoztatják, hogy ez nem tüntetés, hanem forradalom, hogy elegük van a klerikális és korrupt rendszerből, itt már nem fogják megoldani a helyzetet átmeneti és mérsékelt reformokkal: a rendszer haldoklik, csak még nem meri bevallani.

De lássuk a friss információkat. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Október 22-én Iránban 18 tartomány legalább 24 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések – az elmúlt napok tüntetési aktivitásához képest jelentősen megnőtt a tüntetések száma. A tiltakozó szervezetek október 22-re országos tüntetésekre hívtak fel, amint arról a CTP korábban beszámolt. A tüntetők a folyamatos és súlyos internetes és távközlési cenzúra ellenére is folytatják a tüntetések szervezését. A tiltakozó szervezetek további demonstrációkra hívtak fel október 26-ra – a negyvenedik napra azóta, hogy az erkölcsrendészet járőrei megölték Mahsa Aminit.

A reformpárti frakció néhány marginalizált szegmense továbbra is bírálja a rendszer elnyomását. Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök reformpárti fia október 22-én az alkotmány módosítását javasolta a népi sérelmek kezelése érdekében. Abbász Ahmad Akhoundi reformpárti politikus október 22-én felszólította az iráni klerikális intézményeket, hogy nyilvánosan támogassák a tüntetőket és ítéljék el az elnyomást. Akhoundi mind Rafszandzsáni, mind a korábbi elnök, Hasszán Róháni alatt magas rangú kormánytag volt. Akhoundi megjegyzései a rezsim és a klerikális intézményrendszer egyes tagjai közötti szakadékról szóló, meg nem erősített híreket támasztják alá, amelyekről a CTP korábban már beszámolt. A Zeitoon perzsa nyelvű médium szeptember 30-án egy állítólag a teheráni, a mashhadi és a qomi szemináriumok diákjaitól és tanáraitól származó nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélték Khameneit és a rendszer tüntetésekkel szembeni fellépését. Más magas rangú klerikusok, mint Musztafa Mohaghegh Damad ajatollah, Aszadollah Bajat Zanjani ajatollah nyilatkozatokat adtak ki, amelyekben bírálták az állami biztonsági szolgálatokat Mahsza Amini szeptember 17-i halála miatt. Irán egyik legmagasabban rangsorolt szunnita klerikusa, Abdol Hamid maulvi október 21-én hasonló módon bírálta a rezsimet a szeptember 30-i zahedáni tüntetések brutális elfojtása miatt.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Október 22-én 18 tartomány legalább 24 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések, ami jelentős növekedés az elmúlt napok tüntetési aktivitásához képest.
    • A reformpárti frakció egyes marginalizált szegmensei továbbra is bírálják a rendszer elnyomását.
    • A rendszerellenes Black Reward hackercsoport 50 gigabájtnyi, az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumot tett közzé.
    • Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) és a rezsim médiacsatornái azt állították, hogy Azerbajdzsán autonóm Nahicseván régiójában új szeparatista mozgalom alakult.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 22-én 18 tartomány legalább 24 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyeken tartottak tüntetéseket:

    • Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (a Tabrizi Egyetem több száz diákja tiltakozott Tabriz utcáin; a tüntetők tüzet gyújtottak az utcán).
    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány ( A Mohadzser Egyetem több mint 100 hallgatója ülősztrájkot tartott az egyetemen).
    • Siráz, Farsz tartomány (több tucat tüntető skandálja, hogy „ez már nem tüntetés, ez forradalom”).
    • Hamedan város, Hamedan tartomány ( A Hamedan Orvostudományi Egyetem 50-100 hallgatója tiltakozik az egyetemen).
    • Bandar-e Lengeh, Hormozgan tartomány (több tucat tüntető Bandar-e Lengeh utcáin, a jelentések szerint összecsapások voltak a biztonsági erők és a tüntetők között).
    • Kermanshah város, Kermanshah tartomány ( a Razi Egyetem 100-200 diákja „buzgó diákok, támogatás, támogatás” jelszót skandálták Kermanshah utcáin).
    • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány (a jelentések szerint a biztonsági erők éles lőszert használtak a tüntetők ellen Mashad utcáin).
    • Ahvaz, Khuzestan tartomány (a Jondishapour Egyetem meghatározhatatlan számó hallgatója tüntetett az egyetemen).
    • Dezfoul, Khuzestan tartomány (Meghatározatlan számú tüntető tüntetett Dezfoul utcáin).
    • Yasouj, Kohgiluyeh és Boyer Ahmed tartomány ( a Yasouj Egyetem több tucatnyi hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Saghez, Kurdisztán tartomány (Meghatározatlan számú tüntető tüntetett Karimabad negyedében).
    • Szanandaj, Kurdisztán tartomány (Meghatározatlan számú tüntető gyújtogatott tüzeket Szanandaj utcáin; a biztonsági erők könnygázzal és állítólag éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre).
    • Arak, Markazi tartomány (több tucatnyi tüntető „nők, élet, szabadság” skandálásával Arak utcáin; összecsapások a tüntetők és a biztonsági erők között).
    • Babolsar, Mazandaran tartomány ( a Mazandaran Egyetem meg nem határozott számú hallgatója tüntetett az egyetemen).
    • Tonekabon, Mazandaran tartomány (több tucatnyi tüntető letépte a Rendészeti Parancsnokság (LEC) hirdetőtábláját, és felgyújtotta az erkölcsrendészet egyik létesítményét).
    • Bojnord, Észak-Khoraszán tartomány (a Bojnord Egyetem meg nem határozott számú hallgatója tüntetett az egyetemen).
    • Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány (Körülbelül 50 zahedani orvosegyetemista diák tüntetett az egyetemen és azt skandálta, hogy „buzgó diákok, támogatás, támogatás”).
    • Teherán város, Teherán tartomány (több száz diák és oktató tüntet a Teheráni Technológiai Intézetből, a Shahid Beheshti, a Teheráni, az Allameh Tabatabai és a Sharif Egyetemekről; meghatározatlan számú villamosenergia-ipari dolgozó és tüntető a „halál a diktátorra” jelszót skandálva Lalezarban; a tüntetők valószínűleg megpróbálták felgyújtani az IRIB rádióállomást).
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (Meghatározatlan számú tüntető Boukan utcáin).
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (25-50 tüntető gyújtogatott és tiltakozott Mahábád utcáin).
    • Yazd város, Yazd tartomány ( A Yazdi Egyetem több tucat diákja tüntetett az egyetemen).

A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

    • Karaj, Alborz tartomány (Meghatározatlan számú tüntető Karaj utcáin).
    • Shahin Shahr, Iszfahán tartomány (Meghatározatlan számú tüntető Shahin Shahr utcáin).
    • Bandar Abbas, Hormozgan tartomány ( a Hormozgan Egyetem meg nem határozott számú hallgatója „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálta és az egyetemen tüntetett).




A rendszerellenes Black Reward hackercsoport október 22-én 50 gigabájtnyi, az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumot tett közzé. A csoport egy videót tett közzé, amely állítólag a bushehri atomlétesítmény reaktortermét ábrázolta. A csoport olyan dokumentumok linkjeit is közzétette, amelyek iráni és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tisztviselői közötti magánbeszélgetéseket, az atomenergia-fejlesztéssel kapcsolatos külföldi és hazai szervezetekkel kötött szerződéseket, az iráni nukleáris ipar stratégiai tervezési dokumentumait, valamint a bushehri létesítményben végzett munkálatokban együttműködő orosz és iráni technikusok útleveleit és vízumát tartalmazzák.

A Black Reward először jelentett be kibertámadás-sorozatot a rezsim intézményei és médiumok ellen, miután szeptember 25-én felbukkant az interneten. A csoport azt állítja, hogy egy nagyobb iráni hacker-közösséghez tartozik, amely a „nőkért, az életért, és a szabadságért” a „klerikális bűnözői rezsim elpusztítását tervezi”.

A közösségi média felhasználói október 22-én hét tartomány 10 városában a kereskedők és a dolgozók rendszerellenes sztrájkjait dokumentálták, többek között:

    • Karaj, Alborz tartomány
    • Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány
    • Rezvanshahr, Esfahan tartomány
    • Marvdasht, Fars tartomány
    • Salas-e Babajani, Kermanshah tartomány
    • Marivan, Kurdisztán tartomány
    • Saghez, Kurdisztán tartomány
    • Szanandaj, Kurdisztán tartomány
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) és a rendszer médiacsatornái azt állították, hogy Azerbajdzsán autonóm Nahicseván régiójában új szeparatista mozgalom alakult. Az IRGC Telegram-csatornái és a rezsimhez kötődő Sahar azeri televízió egy szeparatista mozgalom létrejöttéről számoltak be, amely vissza akarja adni Nahcsevánt Iránnak. Az IRGC Telegram-csatornái olyan üzenettel tették közzé a videókat, amely figyelmeztetett mindenkit, „aki azt hiszi, hogy játszhat mások nemzetbiztonságával, tudnia kell, hogy a térségben sok szív Iránért dobog.” Ezek a bejelentések részei lehetnek az Azerbajdzsán fenyegetésére irányuló iráni erőfeszítésnek. Az IRGC október 17–19. között háromnapos hadgyakorlatot tartott az iráni-azerbajdzsáni határ mentén, amint arról a CTP korábban beszámolt, részben Azerbajdzsán megtámadásával fenyegetőzve, mert állítólag izraeli hírszerző ügynököket látott vendégül. Egy nyílt forrású elemző azt állította, hogy a gyakorlatról készült képet az Aras folyó egy szakaszára geolokalizálta, amely elválasztja Iránt Nahicsevántól.

A libanoni Hezbollah tulajdonában lévő média továbbra is visszhangozza az iráni rendszer retorikáját, amelynek célja az egyetemi tüntetések lejáratása. Az Al Ahed News egy olyan cikket tett közzé, amely lebeszélte az irániakat arról, hogy az egyetemi kampuszokon tüntessenek. A cikk tartalmazta az IRGC parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy október 22-i állítását, miszerint az USA és Izrael azért szítja az egyetemeken zajló tüntetéseket, hogy megfojtsa az iráni technológiai fejlődést.

Eddig tartottak az iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!