Szele Tamás: Gyilkosok az iskolákban

Lázadnak, tüntetnek a diákok, a tanárok, a szülők, a munkások, a kereskedők. Nem Budapesten: Iránban mindenfelé, a karhatalom pedig már középiskolásokat gyilkol, majd letagadja. Az állami propagandának már senki sem hisz, bár mindenhonnan az harsog, a rebelliseket csapdába próbálják csalni, de nem sok sikerrel. Ennek a rendszernek már nem sok lehet hátra.

Mondom, félre ne tessék érteni: ez Teheránban történik, nem máshol, máshol elő sem fordulhatna, hogy elege lesz elsősorban a tanulóknak és tanároknak, aztán lassan mindenkinek a rendszer értelmetlen packázásaiból. Hiszen máshol a rendszert megfontolt, tiszta kezű, erkölcsös emberek vezetik, és minden gondolatuk népük java, nem pedig saját javaik gyarapítása körül forog.

Akárhogyan is, lássuk, mi történt Iránban mostanság? Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Egyes iráni közösségi média-felhasználók a 2019. novemberi benzintüntetéseket idézik, mivel a folyamatban lévő, rezsimellenes tüntetések belépnek a perzsa naptár szerinti Aban hónapba (2022. október 23-november 21.). Egyes perzsa nyelvű beszámolók a folyamatban lévő tüntetéseket a benzintüntetések folytatásaként írják le, amelyeket gyakran Aban-tüntetésekként emlegetnek, mivel azok elsősorban 2019. november 15–19. között zajlottak. 2019 novemberében az állambiztonsági szolgálatok által megölt civilek számát illetően a becslések 304 és 1500 áldozat között mozognak.

Az iráni biztonsági erők a jelentések szerint október 24-én átkutattak és megvertek több, a teheráni Szadr szakközépiskolába járó diákot. Az oktatási minisztérium tagadta a biztonsági erők és a diákok közötti erőszakos összecsapásokról szóló jelentéseket, de elismerte, hogy az iskola tantestülete átkutatta és lefoglalta néhány diák mobiltelefonját, és hogy néhány diáknál vérnyomásesést tapasztaltak emiatt, akik orvosi ellátásra szorultak. Az Oktatási Minisztérium és a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) tagadta a diákok haláláról szóló jelentéseket. A LEC a zavargásokról szóló jelentéseket a Sadr középiskola közelében tartózkodó „gengszterek” közötti összecsapásokra fogta. A rendszerellenes Iran International arról számolt be, hogy erős biztonsági jelenlétet tapasztaltak a teheráni Loghman kórháznál, ahol állítólag egy Sadr-diákot kezelnek, miután sérülései miatt kórházba szállították.

Egyetemi hallgatók rendszerellenes jelszavakat skandáltak egy magas rangú Raisi kormányzati tisztviselőnek, aki október 24-én megpróbált kapcsolatba lépni a diáktüntetőkkel. Ali Bahadori Jahromi, a Raisi-kormányzat szóvivője beszédet tartott a teheráni Khajeh Nasir Tousi Műszaki Egyetemen, de elhagyta a helyiséget, miután a diákok a beszéde alatt is rezsimellenes jelszavakat kiabáltak. Ebrahim Raisi elnök korábban, október 23-án támogatta az elégedetlenkedő diákokkal való kapcsolatfelvételt.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Egyes iráni közösségi média felhasználók a 2019. novemberi benzintüntetésekre hivatkoznak, mivel a folyamatban lévő, rendszerellenes tüntetések belépnek a perzsa naptár szerinti Aban hónapba.
    • Az iráni biztonsági erők a jelentések szerint átkutattak és megvertek több diákot, akik a teheráni Szadr szakközépiskolába jártak.
    • A rendszerellenes tüntetések 11 tartomány legalább 17 városában zajlottak.
    • Az iráni tanárok továbbra is szolidaritást vállalva sztrájkoltak a diáktüntetőkkel.
    • Egy teheráni vízügyi tisztviselő kijelentette, hogy Teherán tartományban a következő 100 napon belül vízhiány léphet fel.
    • Az Iszlám Forradalmi Gárda Telegram-csatornája október 24-én egy hamis VPN-szolgáltatást hirdetett, amely valószínűleg a rezsim internetkorlátozásait kijátszani próbáló tüntetők megfigyelésére és azonosítására szolgál.




Rendszerellenes tüntetések

Október 24-én 11 tartomány legalább 17 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken került sor tiltakozásokra:

    • Shahr-e Kord, Chaharmahal és Bakhtiari tartomány (A Shahr-e Kord Egyetem több tucat diákja tüntetett az egyetemen).
    • Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (A Tabriz University of Islamic Arts 25-50 hallgatója tüntetett az egyetemen).
    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány ( Az Azad Iszfahán Egyetem, az Iszfaháni Orvostudományi Egyetem és az Iszfaháni Műszaki Egyetem 100-200 hallgatója tiltakozott a nemi szegregáció ellen az egyetemen)
    • Falavarjan, Iszfahán tartomány ( a Falavarjan Azad Egyetem 25-50 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Shiraz, Fars tartomány (több tucat orvos tüntetett Shirazban egy meg nem határozott helyen; a biztonsági erők állítólag tüzet nyitottak az orvosokra).
    • Kashan, Iszfahán tartomány ( A Kashan Orvostudományi Egyetem több tucat diákja ülősztrájkot tartott az egyetemen).
    • Hamedan város, Hamedan tartomány ( A Hamedan Műszaki Egyetem 100-200 hallgatója tüntetett az egyetemen; A Hamedan Azad Egyetem 50-100 hallgatója tüntetett az egyetemen; a Boali Sina Hamedan Egyetem több tucat hallgatója vegyes nemű ülősztrájkot tartott; a jelentések szerint a biztonsági erők összecsaptak a Hamedan Azad Egyetem tüntetőivel).
    • Bandar Abbász, Hormozgan tartomány (néhány tucat fiatal tüzet gyújtott Bandar Abbász utcáin)
    • Ahvaz, Khuzestan tartomány ( A Chamran Egyetem 50-100 diákja tiltakozott az egyetemen).
    • Dezfoul, Khuzestan tartomány (a Dezfoul Azad Egyetem néhány tucat diákja tüntetett az egyetemen).
    • Saghez, Kurdisztán tartomány (több tucat középiskolás diák tüntetett az iskolájában).
    • Babolsar, Mazandaran tartomány (A Mazandaran Egyetem biztonsági igazgatója meg nem határozott számú tiltakozó diákot megfenyegetett azzal, hogy „az erő vár rátok”).
    • Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány (50-100 zahedani orvostudományi egyetemi hallgató tiltakozik az egyetemen).
    • Teherán város, Teherán tartomány ( a Khajeh Naszir al-Din Egyetem 50-100 hallgatója, az Amir Kabir Egyetem több tucat hallgatója, az Azad Teheráni Orvostudományi Egyetem 50-100, a Sharif Egyetem 50-100, az al-Zahra Egyetem 50-100 és a Teheráni Yadegar Egyetem több száz hallgatója tiltakozott a saját campusukon; a Teheráni Egyetem hallgatói ülősztrájkot is tartottak a campuson; a biztonsági erők állítólag megverték a Sadr középiskola diákjait, akik a campuson tiltakoztak).

A CTP alacsony biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszínen tiltakozásokra került sor:

    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (Meghatározatlan számú fiatal gyújtott tüzet Sanandaj utcáin).
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (Meghatározatlan számú fiatal tüntetett és épített barikádokat Mahábád utcáin).
    • Ourmia, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (kevesebb mint egy tucat fiatal gyújtogatott és tiltakozott Ourmia utcáin).




Az iráni tanárok a diáktüntetőkkel szolidaritást vállalva folytatták a sztrájkot. Az iráni tanárok október 24-én öt tartomány legalább kilenc városában vettek részt sztrájkokban. Az oktatási minisztérium Ardabil tartományban „influenzajárvány” miatt iskolabezárásokat jelentett be. Ardabil tartományban néhány iskola az országos tanársztrájkok közepette a tanárhiány miatt zárhatott be.

Egy teheráni vízügyi tisztviselő október 23-án kijelentette, hogy Teherán tartományban a következő 100 napon belül vízhiány léphet fel. A tisztviselő hivatala később, október 24-én közleményt adott ki, amelyben tagadta a helyi vízproblémák lehetőségét. A vízhiány már korábban is kiváltotta a rendszerellenes tiltakozási hullámokat Iránban, és a jelenlegi tiltakozásokkal együtt tovább fokozhatja a rendszerellenes hangulatot és a zavargásokat.


Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Telegram-csatornája október 24-én egy hamis VPN-szolgáltatást hirdetett, amely valószínűleg a rezsim internetkorlátozásait kijátszani próbáló tüntetők megfigyelésére és azonosítására szolgál.

Az IRGC Telegram-csatornái a rendszer retorikáját visszhangozták, amely a tüntetők motivációit rágalmazza. Az IRGC egyik Telegram-csatornája újra közzétette azokat az állításokat, miszerint a Sharif Egyetem diákjai az egyetemen tüntetve megrongálták a köztulajdont és biztonsági tisztviselőket támadtak meg. Egy másik IRGC Telegram-csatorna „huliganizmusnak” minősítette a Raisi kormányszóvivője, Ali Bahadori Jahromi sajtótájékoztatója alatti tüntetéseket. A rendszer iráni proxy médiája továbbra is lekicsinyelte a tüntetések méretét, és elutasította azt az elképzelést, hogy a tüntetések veszélyt jelentenek a rezsim stabilitására.

Eddig tartottak Irán hírei, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az ukrajnai és oroszországi helyzet összefoglalója, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!