Szele Tamás: Álrakéták és hullarablók

A mai második rész kis késéssel érkezik, ugyanis feltorlódtak a hírek, és érkezett egy olyan is, ami fontosságában az összes többit felülmúlja: a maga oroszos módján elárulta a RIA Novosztyi, hogyan is képzeli Sojgu védelmi miniszter ezt a „piszkos bomba”-provokációt. Ördögi a terv, annyi biztos, és nehezen kivédhető.

Mint tudjuk, de azért újból felidézzük, az egész mostani nukleáris krízist a RIA Novosztyin keresztül robbantotta ki az orosz védelmi minisztérium, így aztán ezt a hírügynökséget vagy dezinformációs rezidentúrát – ki-ki nevezze, ahogy akarja – különös figyelemmel kísérem vasárnap óta. És nem hiába: ma délután 18:46-kor ijesztő hír jelent meg rajta, szó szerint idézem:

Moszkva, október 26. – RIA Novosztyi. A kijevi rezsim már befejezte egy „piszkos bomba”-provokáció technikai előkészületeit, mivel az ukrán Juzsmasz vállalat szakemberei egy radioaktív anyaggal megtöltött rakéta-utánzatot készítettek, amelyet majd állítólag a csernobili zóna fölött lőnek le, és amely az orosz fegyveres erők nukleáris töltet indítását jelenti be – mondta a RIA Novosztyinak egy, a helyzetet jól ismerő forrás.

A Juzsmash szakemberei már elkészítették az Iszkander rakéta utánzatát, amelynek fejét a tervek szerint radioaktív anyaggal töltik meg, majd az ukrán légvédelmi erők a csernobili atomerőmű záróvonala felett „lövik le”, hogy bejelenthessék: Oroszország nukleáris töltetet indított Ukrajna ellen” – mondta a forrás. Pontosította, hogy az Iszkander rakétaimitáció egy Tochka-U rakéta alapján készült.

Miután a makettet „lelőtték”, a kijevi hatóságok a nyugati és ukrán médiának meg akarják mutatni a makett darabjait és az állítólagos Iszkander rakéta elektronikájának elemeit, hogy meggyőzzék a nyugati közvéleményt Oroszország bűnösségéről” – mondta a forrás.”




Hát, izé… ez körülbelül olyan, mintha valaki azt mondaná a haverjának a kocsmában:

– Te szemét! Te azt fogod rólam híresztelni, hogy megvertelek, mint szódás a lovát!

– Már miért híresztelnék én ilyesmit?

– Mert meg is foglak verni, azért.

Szóval tehát higgyünk a most is névtelen „forrásnak”, aki szerint Ukrajna majd „úgy tesz”, mintha kilőttek volna rá Oroszországból egy Iszkander formájú Tocska-U-t (a kettő nagyon nem azonos), majd elszállítja a már készen álló makettet Csernobilba, „úgy tesz”, mintha megtalálná a roncsokat, majd bemutatja a világnak, pusztán azért, hogy befeketítse azt a szegény, ártatlan Oroszhont.

Ehhez a nyakatekert maszkirovkához már orosznak kell születni, hogy el is higgye az ember. Lenne pár kérdésem.

    1. Azt mondják, készen áll a műrakéta. Mi a csodának rakták össze? Hiszen csak a roncsait kell megtalálni, semmi szükség nem volna egy egész rakétára, egy darabban.
    2. Az Iszkander rakétát egy Tocska-U-alapján építették meg. Odáig igaz, hogy az Iszkander váltotta fel a Tocskát, de körülbelül akkora rokonságban vannak egymással, mint az én Spárga kandúrom az állatkerti tigrissel. Nehéz őket a gyakorlatban összetéveszteni.
    3. Miért pont Csernobil fölött kéne állítólag lelőni? Mert arrafelé már nem újdonság a radioaktív szennyeződés? Vagy mégis, miért? Túl tetszett tolni, akármit is szed.

A terv persze fordított: Oroszország ezek szerint igenis akar indítani egy ilyen töltetet, aztán, ha az ukrán légvédelem lelőné, kész a legenda, amivel mentik a bőrüket, ha meg nem sikerül lelőjék, ezt a sztorit elsüllyesztik, és megünneplik a találatot, melynek következményei jelenleg szó szerint beláthatatlanok lesznek.

Közben a mozgósítással nagy gondok lehetnek, ugyanis a védelmi minisztérium megirigyelte Prigozsin börtöntoborzását és állami szintre emelte. Az Állami Duma második (fő) olvasatban elfogadta a mozgósítási törvény módosításait, amelyek hatályon kívül helyezik a súlyos bűncselekmények miatt büntetett előéletű vagy büntetésüket töltő személyek besorozásának jelenlegi tilalmát.

A tilalom továbbra is érvényben marad a büntető törvénykönyv bizonyos cikkei alapján elítéltek esetében, mint például:

      • kiskorúak szexuális integritása elleni bűncselekmények;
      • terrorcselekményt elkövetése;
      • túszejtés;
      • illegális fegyveres alakulat szervezése;
      • hazaárulás;
      • Közszereplő élete ellen elkövetett merénylet;
      • Nyilvános felhívások szélsőséges tevékenységre;
      • szélsőséges közösség megszervezése és finanszírozása.

Tehát figyeljük meg: a politikai foglyokat azért nem soroznák, de a tolvajokat, rablógyilkosokat és sikkasztókat mindenképpen, sőt, egyenesen a börtönből is kivezényelhetőek lesznek a harctérre. Ezek után Prigozsin labdába sem rúghat a börtönökben – de nem bánja. Ugyanis most más, képzettebb csoportra vetette ki a hálóját: a Wagner-PMC az ukrajnai háborúhoz az afgán hadsereg elit kommandósait toborozza, akiket amerikai kiképzők képeztek ki, és a tálibok hatalomra kerülése után munkanélkülivé váltak. A Foreign Policy ezt a volt különleges erők forrásaira hivatkozva közölte. Az írás megjegyzi, hogy 2021 augusztusában, amikor a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, az Egyesült Államok a különleges erőknek csak néhány száz magas rangú tisztjét evakuálta, és 20-30 ezer harcost sorsukra hagytak. A szomszédos országokba kellett menekülniük vagy bujkálniuk, mivel a tálibok levadászták és megölték azokat a katonákat, akik együttműködtek az Egyesült Államokkal és az előző afgán kormánnyal. Mint írják:

Hajlandóak napi 3-4 dollárért dolgozni Pakisztánban vagy Iránban, vagy napi 10 dollárért Törökországban. Ha a Wagner PMC vagy bárki más odamegy egy ilyen emberhez, és 1000 dollárt ajánl neki, nem fogja visszautasítani, hogy újra harcoljon. Ha pedig beszervezel egyet, az a régi egységének felét is maga után hozhatja.”




Én már csak annyit tennék hozzá, hogy nem akkora abszurd az orosz oldalon harcoló afgán, mint sokan hinnék: voltak ők – igaz, jóval az orosz megszállás után – már fegyvertársak, konkrétan a Wagner és a Liwa Fatemiyoun, az Irán által létrehozott afgán siita proxy-milícia azonos oldalon harcoltak például a 2018-as khashami csatában. Szóval ismerik egymást, nem csak ellenségként, szövetségesként is. Persze a Fatemiyoun nem azonos az előző afgán kormány különleges alakulataival.

Viszont szükség is lesz az afgánokra is, a rabokra is, mert menekülnek az újoncok a sorozás elől. Még a régi rejtői tétel sem érvényes, hogy csak arról nem derül ki, hogy nem szerepel egy névsorban, aki a névsort olvassa – Moszkvában a csinovnyikok, a hivatalnokok sem úszták meg a sorozást, ennek következtében a moszkvai polgármesteri hivatal, az oktatási minisztérium, a pénzügyminisztérium, az orosz központi bank de még az Orosz Labdarúgó Szövetség is szembesült a tisztviselők elvándorlásával, akik vagy lemondtak, vagy szabadságot kértek, és nem tértek vissza. A helyzet a moszkvai városházán a legsúlyosabb, egyes osztályok egy hónap alatt a férfi alkalmazottak akár 30 százalékát is elveszítették. Az informatikusok távoztak elsőként: ez megbénította a munkát, mivel a tisztviselők nem tudták használni az elektronikus dokumentumkezelést, és az ezért felelős rendszergazdák nem voltak a helyükön. Az Orosz Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának legalább 10 tisztségviselője pedig úgy döntött, hogy nem tér vissza Moszkvába Biskekből, ahonnan egy Oroszország-Üzbegisztán barátságos mérkőzésre repültek.

Mondjuk érthető a dolog, senki sem szeret meghalni egy olyan háborúban, amihez semmi köze, és a hozzátartozóik is meggyászolnák őket. Az orosz ortodox egyház persze ebben a kérdésben is külön álláspontot fogalmazott meg. „Ha az oroszországi nők gyakrabban szülnének, könnyebben elküldhetnék fiaikat a háborúba” – vélte Mihail Vasziljev, a Stratégiai Rakétaerők főhadiszállásán lévő Nagy Mártír Barbara-templom rektora egy televíziós interjúban, de még meg is magyarázta!

Isten minden nőnek megengedi, hogy sok gyermeket szüljön. És ha a hölgy a „szaporodjatok és sokasodjatok” parancsolatot teljesítve lemondott a terhességmegszakítás mesterséges eszközeiről, a lehető legtágabb értelemben, akkor nyilvánvalóan egynél több gyermeke lesz. Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan fájdalmas és ijesztő számára az elválás, még ha csak egy időre is. Az ördög nem olyan ijesztő, mint amilyennek lefestik. Ha Isten nem mond le rólunk, akkor egy disznó sem fog megenni minket.”

Először hallok papot így vélekedni az ördögről de ez még hagyján – ebben a történetben én csak egy disznót látok, de az nem megenni akarja az embereket, hanem a tévében nyilatkozik. Remélem, az oroszországi hölgyek ellátják a baját.


Nincs ettől a háborútól nyugodalma az embernek már a megszentelt földben sem. Írtam múltkor, hogy eltűnt Herszonból Usakov és Szuvorov szobra. Kérem, lehet fokozni: az orosz hadsereg ellopta Grigorij Potemkin herceg emlékművét és földi maradványait a herszoni Szent Katalin-templomból. Erről Volodimir Szaldo, a város megszállási adminisztrációjának vezetője számolt be. Elmondása szerint a kulturális értékeket a Dnyeper bal partjára vitték. Potemkin, Herszon alapítója 1791. október 5-én halt meg, útban Jasiból Mikolajivba. Bebalzsamozott holttestét az év november 23-án a temették el, a herszoni Szent Katalin-székesegyházban.

Mostantól teljesen új értelmet kap a „hullarablás” szó: a hős orosz katonák a síremlékkel együtt a hullát is elrabolták!

Ennyi fért a mai második részbe, a krónika holnap folytatódik.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!