Szele Tamás: Mahsa Amini negyven napja

Az iráni rendszerellenes megmozdulások ma minden valószínűséggel minden korábbinál komolyabbak lesznek, lévén, hogy ma negyven napja gyilkolták meg Mahsa Aminit, és Iránban ilyenkor szokás megemlékezni az elhunytakról. A legfrissebb híradások szerint Teherán utcáin már most is dühös tömegek gyülekeznek, és sokan tartanak a mártír sírjához is, megemlékezés céljából.

Sőt, a fővárosban már gyújtogatnak is, de egyezzünk meg: ez azért szokás utcai zavargások idején. Könnyű volna azt mondani, hogy a fiatalok a legelégedetlenebbek, de ez talán általánosítás, hiszen majdnem mindenkinek van oka haragudni a rendszerre, talán csak azoknak nincs, akik belőle élnek – a fiatalok tiltakozásai talán csak jobban látszanak, mint például az olajipari munkások sztrájkja.

Pedig azt is komolyan kéne venni: az Iran International szerint az abadáni finomító 2. fázisának dolgozói szerdán újabb sztrájkba kezdenek. A jelentések szerint a déli Bandar Abbas, Mahshahr, Assaluyeh és Kangan finomítók dolgozói is sztrájkolnak.

A South Pars gázkomplexum, a Fars Ghadir Neyriz acélvállalat, a Haft Tappeh cukornádgyár, a Mahshahr csőgyár, a Bushehr petrolkémiai komplexum, a Kian gumiabroncsgyár, a Borujerd textilgyár, az iszfaháni SNOWA vállalat, a Khuzestan National Steel Group, a tabrizi Aidin csokoládégyár dolgozói, valamint a teherautó-vezetők folytatják a sztrájkot.

Tovább terjedtek az ipari és üzleti sztrájkok. Atena Daemi iráni emberi jogi aktivista egy tweetben közölte, hogy „az Iráni Munkások Szabad Szakszervezete bejelentette, hogy a Tabrizi Traktorgyár alkalmazottai beszüntették a munkát, és csatlakoztak az országos sztrájkokhoz”.

Egy másik forrás azt közölte, hogy az északi Rasht város éttermei és kávézói sztrájkba léptek, és szerdán zárva lesznek a Mahsa Amini iránti tiszteletük jeleként.

És néha egészen meglepő formát ölt a demonstráció. Kedden például lendületet vett az a polgári engedetlenségi mozgalom is, amelynek keretében férfiak és nők együtt étkeznek a menzákon, dacolva a nemek közötti elkülönítésre vonatkozó szabályokkal. A legtöbb egyetem bezárta menzáit, hogy megakadályozza a vegyes nemek közötti étkezést, és a diákok a földön ülve, kint ebédeltek.

Ahol különnemű diákok közös ebédje már lázadás, ott még a legkonzervatívabb embernek is rebellissé kell válnia. De lássuk a többi hírt is. Ezeket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkesztette az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Október 26-án a Mahsa Amini meggyilkolása óta eltelt 40. napra való megemlékezés alkalmából a tiltakozási aktivitás valószínűleg megnövekszik, esetleg jelentősen is. A tiltakozó szervezetek, például a helyi ifjúsági csoportok továbbra is országos tüntetésekre hívnak október 26-ra. Számos tiltakozó szervezet továbbra is forradalmi retorikát használ a tervezett demonstrációk leírásában. Az irániak általában megemlékezést tartanak a halálesetet követő 40. napon. A rezsimellenes tüntetések hasonlóan 40 nappal azután törtek ki, hogy a biztonsági erők 2009-ben a Zöld Mozgalom során megölték Neda Agha Soltant – egy fiatal iráni tüntetőt. 2009. június 20-án a biztonsági erők megölték Agha Soltant, a megemlékezés pedig 2009. július 30-án volt.

A rendszer valószínűleg felkészült az október 26-ra tervezett tüntetések megelőzésére és leverésére, különösen tekintettel arra, hogy azok erősíthetik a tiltakozó mozgalmat. A rezsim valószínűleg megszakítja az internetszolgáltatást és a távközlést már kora reggel Irán-szerte, hogy meggátolja a tüntetők koordinációját és szerveződését. A rendszer várhatóan biztonsági erőket is bevet majd a nagyobb városokban, hogy elrettentse és megfélemlítse a tüntetőket, és erőszakot alkalmazzon, ha a tiltakozások teret nyernek.

A tiltakozók további tüntetéseket koordinálhatnak az iszlám köztársaság elleni tiltakozó mozgalomban más világi mártírok, például Nika Shakarami és Sarina Esmail Zadeh 40 napos megemlékezéseire. A 40 nap Shakarami eltűnése után október 30-án, a 40 nap Esmail Zadeh halála után pedig november 2-án lesz.

A legfontosabb hírek röviden:

    • A tiltakozó tevékenység valószínűleg fokozódni fog – valószínűleg jelentősen – október 26-án, a Mahsa Amini megölése óta eltelt 40. nap megünneplése alkalmából.
    • A rendszerellenes tüntetések 11 tartomány legalább 13 városában zajlottak.
    • Egyetemi hallgatók megzavarták a Raisi-kormány egyik magas rangú tisztviselőjét, aki már a második egymást követő napon próbált beszélni a tüntető diákokkal.
    • Az IRGC bejelentette, hogy ismeretlen fegyveresek megöltek egy IRGC-tagot és egy Baszidzs-tagot Zahedanban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 25-én 11 tartomány legalább 13 városában került sor rendszerellenes tüntetésekre. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

    • Karaj, Alborz tartomány ( A Karaj Műszaki és Szakképző Lányegyetem több tucat diákja tiltakozott az egyetemen, és azt skandálta, hogy „a diákok börtönben vannak, a professzoraink szenvednek”).
    • Ardabil város, Ardabil tartomány ( Az Ardabil Orvostudományi Egyetem egy tucat diákja a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálta az egyetem kávézójában).
    • Shahr-e Kord, Chaharmahal és Bakhtiari tartomány ( A Shahr-e Kord Egyetem 50-100 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány ( az Iszfaháni Azad Egyetem 100-200 hallgatója tiltakozott az egyetemen és azt skandálta, hogy „Sanandaj és Zahedán Irán szeme és lámpája”).*
    • *Magyarul talán úgy lenne értelmesebb, hogy „Irán szeme világa”.
    • Rasht, Gilan tartomány (több tucat középiskolás diák tüntetett és skandálta a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót Rasht utcáin).
    • Hamedan, Hamedan tartomány ( A Bou Ali Sina Egyetem és a Hamedan Orvostudományi Egyetem több tucat diákja tiltakozott az egyetemen; a biztonsági erők a jelentések szerint megverték a Bou Ali Sina Egyetem diákjait, akik levették a fejkendőjüket).
    • Kerman város, Kerman tartomány ( A kermani Azad Egyetem több tucat hallgatója tiltakozott az egyetemen, és azt skandálta, hogy „sem Gáza, sem Libanon, az életemet áldozom Iránért”).
    • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány (Mashhad tűzoltói az alacsony fizetés ellen tüntettek Mashhad utcáin; a Mashhad Egyetem 50-100 diákja tiltakozott az egyetemen és azt skandálták, hogy „ez nem az egyetlen nap, ez minden nap így lesz”).
    • Qom város, Qom tartomány (a Qom Egyetem hallgatói a rezsim egyik szóvivőjét, aki az egyetemen beszélt, megzavarták, és azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság, szabadság”; a civil ruhás biztonsági erők a jelentések szerint összecsaptak a tüntetőkkel).
    • Teherán város, Teherán tartomány ( a teheráni Azad Egyetem 50-100 hallgatója tüntetett Teherán utcáin; az Allameh Egyetem egy tucat hallgatója az egyetemen; a Soroor Egyetem több tucat hallgatója az egyetemen; a Markaz Egyetem 50-100 hallgatója a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálta az egyetemen).
    • Qods, Teherán tartomány (a Qods-i Azad Egyetem 50-100 hallgatója tüntetett az egyetemen, és a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálta).
    • Yazd város, Yazd tartomány ( a Yazdi Egyetem 100-200 hallgatója tiltakozott a nemek közötti szegregáció ellen, és a „nő, élet, szabadság” jelszót skandálta a campus kávézójában.

A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

    • Sabzevar, Khorasan Razavi tartomány ( a Hakim Sabzevari Egyetem meg nem határozott számú hallgatója tiltakozott az egyetemen).

Az egyetemi hallgatók már a második egymást követő napon zavarták meg a Raisi-kormányzat egyik magas rangú tisztviselőjét, aki megpróbált kapcsolatba lépni a tüntető diákokkal. A Khajeh Nasir Tousi Műszaki Egyetem hallgatói rendszerellenes jelszavakat skandáltak, miközben Ali Bahadori Jahromi, a Raisi-kormányzat szóvivője megpróbált beszédet tartani nekik október 24-én.

Az IRGC bejelentette, hogy ismeretlen fegyveresek megöltek egy IRGC-tagot és egy Baszidzs-tagot Zahedanban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban október 25-én. Nem világos, hogy tüntetők vagy rendszerellenes felkelők ölték meg a biztonsági tiszteket.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az IRGC Telegram-csatornái kormányellenes tüntetésekről számoltak be Bakuban, amelyek október 25-én rendszerváltást és az emberi jogok javítását követelték Azerbajdzsánban. A CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a jelentéseket. A helyi azerbajdzsáni média arról számolt be, hogy az Azerbajdzsáni Népfront Párt (AXCP) október 24-én és 25-én tüntetéseket szervezett Bakuban.

Az elmúlt hetekben nőtt a feszültség Irán és Azerbajdzsán között, mivel az utóbbi állítólag izraeli ügynököket látott vendégül, és megpróbált egy szárazföldi folyosót létrehozni, amely összekötné a tulajdonképpeni Azerbajdzsánt a nahicseváni autonóm enklávéval. Október 23-án az IRGC egyik Telegram-fiókja felszólította a rendszert, hogy gazdaságilag és katonailag támogassa a nahicseváni köztársaságban a szeparatista mozgalmakat, hogy csatlakozzanak Iránhoz.


Az IRGC egyik Telegram-csatornája október 25-én is egy új VPN-szolgáltatást hirdetett, amely valószínűleg a rezsim internetes korlátozásait megkerülni kívánó személyek azonosítására és megfigyelésére szolgál.

Nem tudom, Khamenei helyében nem erőltetném én ezt a nahicseváni szeparatizmust, ahogyan a többi szomszéddal mesterségesen elrontott viszony sem fog jóra vezetni: van most baj az országon belül is, azzal kéne inkább foglalkozni, a lakosság kissé idegesnek tűnik. De nem vagyok Khamenei helyében, sőt, még ajatollah sem vagyok – ő tudja, hogyan akar megbukni.

Eddig tartott az iráni összefoglaló, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkeznek az ukrajnai és oroszországi hírek, szokás szerint két részben.

Frissítés: Az iráni félhivatalos ISNA hírügynökség megerősítette, hogy szerdán összecsapásokra került sor a biztonsági erők és a Mahsa Amini emlékére rendezett megemlékezésen részt vevő emberek között a kurdisztáni tartományi szülővárosában, Szaquezben.

„A Mahsa Amini megemlékezésén jelenlévők egy korlátozott számú csoportja összecsapott a rendőri erőkkel Szaquez külvárosában, és szétoszlatták őket. A szétszórt összecsapásokat követően biztonsági okokból lekapcsolták az internetet Szaquezben” – jelentette az ügynökség, hozzátéve, hogy mintegy 10 000 ember gyűlt össze.




Oszd meg másokkal is!