Szele Tamás: Káosz Herszonban

Lehet gondolni, hogy az orosz hadsereg a világon a második, csak az a nem mindegy, miben: a Reuters által megtalált iratok mindenesetre azt bizonyítják, hogy a harcértéke erősen lecsökkent, mármint harctéri körülmények között. Valódi békehadsereg, háborúban semmi haszna. Békeharcra is való. Viszont kiváló kórusaik vannak, talán azon a téren kéne próbálkozniuk.

Herszon kiürítése kaotikus körülmények között zajlik, már senki sem tudja, ki hol van vagy hova tart, mindenki össze-vissza beszél, közben pedig Prigozsin orosz népi táncokat jár az információs térben, Putyin idegzetén és a Kreml termeinek tükörsima padlóján, míg el nem csúszik, ám egyelőre még biztosan szedegeti a lábát.

De hagyjuk a bojárok cselszövéseit, lássuk inkább a híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Reuters vizsgálata, amely a Harkivi Területen található Balaklijában egy elhagyott orosz parancsnoki állásban talált dokumentumokról szólt, alátámasztja az ISW régóta fennálló értékelését az orosz haderő hiányosságairól. Az ISW már régóta úgy értékeli, hogy az Ukrajnában állomásozó hagyományos orosz katonaság súlyosan leromlott, és 2022 nyara óta nagyrészt elvesztette támadó képességeit, hogy az orosz stratégiai parancsnokok mikromenedzselik a műveleti parancsnokok taktikai kérdésekben hozott döntéseit, és hogy az orosz morál nagyon alacsony. A Reuters vizsgálata megállapította, hogy a Balaklija közelében lévő orosz egységek súlyosan létszámhiányosak voltak: egy harci zászlóalj 19,6 százalékos, egy tartalékos egység pedig 23 százalékos létszámú volt. A vizsgálat megállapította, hogy a rossz morál, a rossz logisztika és a túlbuzgó parancsnokok hozzájárultak az orosz csapatok gyenge teljesítményéhez. A jelentés megállapította, hogy az orosz nyugati katonai körzet kifejezetten megtiltotta egy beosztottjának, hogy visszavonuljon egy tarthatatlan pozícióból a kis Hrakove faluban (amelynek területe kevesebb mint három négyzetkilométer). Az ukrán erők szeptember 8-10. körül legyőzték az orosz hadsereget Balakijánál, és megfutamították az orosz erőket Harkiv terület keleti részén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök retorikája arra utal, hogy nem érdekelt komolyan tárgyalások folytatásában Ukrajnával, és fenntartja maximalista háborús céljait. Putyin október 26-án a Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági tisztviselőivel tartott találkozón kijelentette, hogy Ukrajna „elvesztette szuverenitását.” Putyin szerint az Egyesült Államok „faltörő kosként” használja Ukrajnát Oroszország, az Orosz-Belorusz Uniós Állam, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete és a FÁK ellen. Az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin felerősítette ezt a narratívát, kijelentve, hogy „Ukrajna elvesztette az államként való létezés képességét”, „Ukrajnát a NATO megszállta”, és „Ukrajna az USA gyarmatává vált.” Ez a nyelvezet összeegyeztethetetlen az egyenlő alapon történő tárgyalásokkal a tűzszünetről, nem is beszélve az Oroszország által megkezdett konfliktus megoldásáról. Ehelyett határozottan arra utal, hogy a Kreml továbbra is katonai győzelemre törekszik Ukrajnában és rendszerváltásra Kijevben, ami Ukrajna végleges átorientálódását eredményezné a Nyugattól elszakadva – Oroszország irányítása alá. Ez azt is jelzi, hogy Putyin céljai túlmutatnak azon a területen, amelyet állítólag elcsatolt, nem is beszélve azokról a területekről, amelyeket hadereje ténylegesen ellenőriz.

Az orosz megszálló tisztviselők a Herszoni Területen igyekeznek enyhíteni a Dnyeper folyó nyugati partjáról történő kezdeti orosz kivonulás káoszának kommunikációs következményeit. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője október 26-án kijelentette, hogy „gyakorlatilag lehetetlen” teljesen megsemmisíteni a Kakhovka vízerőmű gátját, és hogy még a gát zsilipjeinek megsemmisítése is csak kevesebb, mint 2 méteres emelkedést okozna a Dnyipro folyó vízszintjében. Szaldo kijelentése közvetlenül ellentmond saját korábbi nyilatkozatainak és az ukrajnai orosz fegyveres erők parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok október 18-án tett figyelmeztetéseinek, miszerint Ukrajna azt tervezi, hogy lecsap a Kakhovka-i vízerőműre és árvízkárokat okoz a Dnyeper folyó mentén. Szaldo saját figyelmeztetéseinek nyilvánvaló visszavonása arra utalhat, hogy kormányképességének megőrzése érdekében igyekszik elfojtani a civilek és az orosz katonai és megszálló elemek Dnyeperen keresztüli tömeges mozgását kísérő aggodalmat. Szaldo biztosítékokat adott ki az alapvető közművek és pénzügyi szolgáltatások biztosításáról is, amelyek állítása szerint még akkor is folytatódnak, amikor a keleti partra történő evakuálások folyamatban vannak. Szaldo nyilatkozatai arra utalnak, hogy kormánya megpróbálja enyhíteni a pánikot az információs térben, valószínűleg azért, hogy a folyamatban lévő evakuálások hátterében megőrizze az ellenőrzést a Herszoni Terület lakossága felett.

Az orosz csapatok támadást intéztek a Harkivi Területen található Ternova ellen, valószínűleg azért, hogy rögzítsék az ottani ukrán erőket, és megakadályozzák, hogy megerősítsék az ukrán ellentámadó hadműveleteket máshol. Az ukrán vezérkar október 26-án jelentette, hogy az ukrán egységek visszavertek egy támadást Ternova (Harkiv várostól 40 km-re északkeletre) ellen, amely jóval távolabb van a kelet-ukrajnai ellentámadás által érintett területektől. Az orosz csapatok valószínűleg nem szándékoznak korlátozott területeket visszaszerezni a Harkivi Terület határ menti részein, hanem valószínűleg azt remélik, hogy a térségben tartják azokat az ukrán alakulatokat, amelyek egyébként csatlakozhatnának az ellentámadási műveletekhez. Az orosz hadsereg valószínűleg hasonló eredményt remél az északnyugat-ukrajnai haderőcsoportosítással a fehéroroszországi közös erőcsoportosításhoz és az azt övező üzengetéstől.

Orosz tisztviselők továbbra is elismerték, hogy Oroszország örökbefogadás és üdülési programok ürügyén gyermekeket toloncol Oroszországba. Az orosz média október 26-án arról számolt be, hogy a gyermekek jogaiért felelős orosz biztos, Maria Lvova-Belova örökbe fogadott egy ukrán gyermeket, akit Mariupolból toloncoltak Oroszországba. Lvova-Belova azt állította, hogy orosz tisztviselők 31 gyermeket hoztak Mariupolból Oroszországba, és hogy hivatala azon dolgozik, hogy „rehabilitálja” az aktív harci övezetekből származó ukrán gyermekeket. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az ukrán gyermekek orosz családokba való erőszakos befogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősülhet.

Oroszország továbbra is a rekreációs utak ürügyén deportál ukrán gyerekeket Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai megszállási adminisztráció tagja október 26-án arról számolt be, hogy csak idén több mint 500 enerhodari gyerek ment „nyaralni” Jevpatorijába, a Krímbe és Anapába, a Krasznodari Területre. Rogov azt állította, hogy a gyerekek „új ismereteket” kaptak az „oktatási program” részeként. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol oroszok által kinevezett kormányzója hasonlóképpen azt állította, hogy a megszállt Herszon városból és Enerhodarból származó gyerekek „kirándulásokon” vettek részt Szevasztopolban. Ezek a jelentések összhangban vannak az ISW korábbi megfigyeléseivel, miszerint az orosz tisztviselők az ilyen rekreációs és rehabilitációs programok látszatát használják arra, hogy igazolják az ukrán gyerekek deportálását az Oroszországi Föderáció orosz ellenőrzés alatt álló területeire és területeire.

Október 26-án a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin tagadta az ISW jelentését, miszerint Prigozsin szembeszállt Putyinnal és a Kreml szilovik frakcióival az ukrajnai orosz háború előrehaladásával kapcsolatban. Prigozsin kifejezetten tagadta az ISW október 25-i értékelését, és hamisan arra célzott, hogy az ISW titkos hírszerzési információkat kap. Az ISW semmilyen forrásból nem kap titkos anyagot, kizárólag nyilvánosan elérhető információkat használ, és a jelentések alapjául széles körben támaszkodik orosz, ukrán és nyugati tudósításokra és a közösségi médiára, valamint kereskedelmi forgalomban kapható műholdképekre és más térinformatikai adatokra. Az ISW kifejezetten nem kap információkat Prigozsin elhunyt anyósától, ahogyan ő (ironikusan) állította.


A legfontosabb hírek röviden:

    • A Reuters vizsgálata a Balaklijából származó orosz dokumentumokról alátámasztja az ISW korábbi értékeléseit az orosz hadsereg rossz állapotáról.
    • Putyin október 26-i beszédében kijelentette, hogy Ukrajna „elvesztette szuverenitását”, ami azt jelzi, hogy Oroszország valószínűleg fenntartja maximalista céljait Ukrajnában, és továbbra is ellenáll a tárgyalásoknak.
    • Az orosz megszálló tisztviselők a Herszon területen megpróbálják enyhíteni a Dnyeper folyó nyugati partjáról való orosz kivonulás információs következményeit.
    • Az orosz csapatok megpróbálják rögzíteni az ukrán erőket Ukrajna északi határán.
    • Orosz tisztviselők továbbra is elismerték, hogy az orosz hatóságok ukrán gyermekeket toloncolnak Oroszországba örökbefogadás és üdülési programok ürügyén.
    • Jevgenyij Prigozsin cáfolta az ISW egy korábbi értékelését, amely szerint szembesítette Putyint és más sziloviki frakciókat az ukrajnai háború előrehaladásával kapcsolatban.
    • Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők ellentámadást folytattak Szvatovétól nyugatra.
    • Az orosz egységek folytatták a védelmi állások előkészítését a Dnyeper folyó nyugati és keleti partján, Herszon területén.
    • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadó hadműveleteket a Herszoni Terület északnyugati részén.
    • Az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre a Donyecki Területen.
    • Az orosz hadsereg állítólag megpróbál külföldieket toborozni az ukrajnai háborús erőfeszítései támogatására.
    • Az orosz megszálló tisztviselők a Herszoni Területen folytatták a lakosok kitelepítését a Dnyeper folyó nyugati partjáról.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 26-án ellentámadást hajtottak végre Szvatovétól nyugatra. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az ukrán egységek öt egymást követő, sikertelen támadást indítottak Kuzemivka (Szvatovétól 13 km-re északnyugatra) felé Piscsane (Szvatovétól 23 km-re északnyugatra) felől. Több katonai blogger azt állította, hogy az orosz haderő több ukrán támadási kísérletet visszavert Szvatove felé. Egy másik neves katonai blogger egy térképet tett közzé, amely szerint az ukrán erők egészen Dzserelnéig, Szvatovétól mintegy 16 km-re nyugatra haladtak előre.


Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok október 26-án visszaszerezték a Szvatove-Kreminna vonaltól nyugatra elvesztett állásaikat. Egy orosz katonai blogger arról számolt be, hogy a 20. Összhaderőnemi Hadsereg 3. motorizált lövészhadosztályának egységei állásokat foglaltak el Makiivkában (Kreminnától 20 km-re északnyugatra) és Novoszadovéban (Kreminnától 15 km-re északnyugatra), és kiszorították az ukrán csapatokat a Makiivkától délre, a Zserebec folyó keleti partján lévő állásokból. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Kreminnától északnyugatra folyó harcok a rossz időjárás és a sáros körülmények miatt szünetelnek, de megjegyezte, hogy az orosz erők tartják Cservonopopivkát (6 km-re északnyugatra Kreminnától), és hogy Nyevszke (18 km-re északnyugatra Kreminnától) „szürke zóna”. ” A közösségi médiába október 26-án felkerült felvételeken azonban egy ukrán katona zászlót tűz ki Nyevszkében, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok valószínűleg átvették a település ellenőrzését, és az orosz források igyekeznek elkendőzni a térnyerést. Orosz források azt is állították, hogy az orosz csapatok visszaverték a Kreminnától 10 km-re délre fekvő Bilohorivka felé irányuló ukrán támadási kísérleteket.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz haderő október 26-án folytatta a védekezésre való felkészülést a Dnyeper folyó nyugati és keleti partján egyaránt. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok folytatják a védelmi állások előkészítését a Dnyeper folyó keleti partján. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentette, hogy az orosz egységek Nova Kakhovkában a város védelmét készítik elő az utcai harcokra. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok erődítményeket építenek Herszon városában, és erődítéseket hoznak létre a jövőbeli ukrán áttörések esetére, az egyik forrás az erődítményeket „Szurovikin vonalnak” nevezte. Nova Kakhovka a Dnyeper folyó keleti partján fekszik, így a városban folyó harcokra való orosz előkészületek ellentétben állnak az orosz állításokkal, miszerint az orosz hadsereg Herszon várost és a Dnyeper nyugati partját kívánja tartani. Ez arra is utalhat, hogy az orosz csapatok arra számítanak, hogy a Dnyeper folyó keleti partján, az oroszok által megszállt területen, mélyebben a Herszoni Területen zajlanak majd a harcok. Az október 26-án készült geolokációs felvételeken egy lakos arról panaszkodik, hogy az orosz csapatok visszavonulnak a Kosevaja folyó keleti partjára (5 km-re délnyugatra Herszon városától). Ezek a folyamatos jelentések az oroszok visszavonulásáról arra utalnak, hogy az orosz hadsereg nem számít arra, hogy meg tudja tartani Herszon várost, még ha harcolni is szándékozik érte.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 26-án folytatták az ellentámadó hadműveleteket az északnyugati Herszoni Területen. Orosz források azt állították, hogy az orosz légideszant erők (VDV) egységei és az 58. Összhaderőnemi Hadsereg 42. Motorizált Lövészhadosztálya visszavert egy ukrán támadást Icsanka felé Davidiv Brid közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán támadásokat a Beriszlav-Nova Kakhovka térségtől északra Bruskinszke (Beriszlavtól 39 km-re északnyugatra), Pjatykhatki (Beriszlavtól 38 km-re északra) és Kosara (Beriszlavtól 32 km-re északra) közelében, az északnyugati Herszoni Területen. Az orosz 11. gárdista légideszant dandár egységei a jelentések szerint az északkeleti Herszoni Területen tevékenykednek, valószínűleg a beriszlavi járás közelében vagy annak területén.

Az ukrán katonai illetékesek nagyrészt fenntartották a műveleti csendet az október 26-án a Herszoni Területen végrehajtott ukrán manőverekkel kapcsolatban. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága megjegyezte, hogy az ukrán csapatok október 25-én visszavertek egy orosz kísérletet az ukrán vonalak áttörésére egy meg nem határozott irányban. Ukrán katonai források azt is megismételték, hogy az ukrán egységek folytatják a hadjáratot, amely az orosz koncentrációs területeket célozza meg Herszon területén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok október 26-án több mint 150 bevetést hajtottak végre a Dél-Bug irányában, de nem részletezték, hogy mely orosz célpontokat találták el.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 26-án folytatták a támadásokat Donyeck területén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, Bakhmuttól északkeletre Bakhmutszke (10 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Szoledar (12 km-re északkeletre Bakhmuttól) környékén, valamint Bakhmuttól délre Ivanhrad (4 km-re délre Bakhmuttól), Kurdjumivka (13 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Andriivka (10 km-re délnyugatra Bakhmuttól) környékén. Orosz források arról is beszámoltak, hogy orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Szoledar és más települések körül Bakhmut északkeleti részén. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán haderő visszavert korlátozott orosz támadásokat Donyeck városától északra és nyugatra, valamint a Donyecki Terület nyugati részén. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok korlátozott előnyre tettek szert Donyeck várostól északnyugatra, és ellenőrzésük alá vonták Vodiane felét (Donyeck várostól 10 km-re északnyugatra). Az oroszok egyébként rutinszerű tüzérségi csapásokat hajtottak végre Bakhmut környékén, Avdiivka-Donyeck város térségében és a Donyecki Terület nyugati részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg október 26-án továbbra is rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat hajtott végre Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv Területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség csapást mért Dnyipróra és Nikopolra Dnyipropetrovszk Területen, valamint Bereznehuvatéra a Mikolajivi Területen. A Dnyipropetrovszki Terület vezetője, Valentyin Reznyicsenko arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem október 26-án lelőtt egy Shahed-136 típusú drónt Nikopol felett. Egy orosz blogger október 26-án egy képet tett közzé az orosz Hírszerzési Főigazgatóság (GRU) Szpecnaz állítólag Zaporizzsjai területen működő egységéről.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg a jelentések szerint megpróbál külföldieket mozgósítani az ukrajnai háborújának támogatására. A Foreign Policy október 25-én arról számolt be, hogy orosz szereplők – állítólag az orosz Wagner-csoport tagjai – felvették a kapcsolatot az Egyesült Államokban kiképzett afgán nemzeti hadsereg kommandós alakulatának tagjaival, hogy beszervezzék őket egy orosz „idegenlégióhoz”, mely Ukrajnában harcolna. A Foreign Policy arról számolt be, hogy ezek közül a jól kiképzett volt katonák közül sokan bujkálnak, mióta a tálibok 2021-ben átvették az irányítást Afganisztán felett, és stabil munkahely vagy személyes biztonság nélkül maradtak, ami azt jelenti, hogy akár 10 000 ilyen kommandós is kiszolgáltatott lehet az orosz ajánlatoknak. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Gomeli Területen lévő fehérorosz katonai komisszárok fehérorosz sofőröket és szerelőket mozgósítottak orosz katonai felszerelések javítására Fehéroroszországban. A Kreml valószínűleg külföldi elemekkel kívánja kiegészíteni háborús erőfeszítéseit, mivel az orosz harci erők továbbra is akut létszámhiánnyal küzdenek.

A helyi orosz katonai komisszárok továbbra is ellentmondanak az orosz regionális kormányzóknak. Jevgenyij Kutuzov krími katonai komisszár azt ígérte, hogy a Krím november 1-jéig befejezi részleges mozgósítását, az őszi sorozási ciklus kezdetére, ahogy azt az ISW korábban előre jelezte. Szergej Akszjonov krími orosz megszálló kormányzó azt állította, hogy a mozgósítási tevékenység a Krímben szeptember 25-én befejeződött. A regionális orosz tisztviselők, az orosz védelmi minisztérium és katonai komisszárok, valamint az orosz polgári lakosság, amelyből a mozgósított erőket merítik közötti szakadások valószínűleg fokozódni fognak az elkövetkező hónapokban.


Orosz források arra panaszkodnak, hogy az orosz védelmi minisztérium nem tartja a kapcsolatot az Ukrajnában lévő orosz alakulatokkal és hadifoglyokkal. Anasztaszija Kaszhevarova orosz újságíró október 26-án nyilvános panaszt írt arról, hogy a Szvatove közelében működő 55. motorizált lövészdandár egy egész orosz mozgósított századnyi embere parancsnokság nélkül maradt. A 2. gárdista tamani motorizált lövészdandár 15. motorizált lövészezredének egyik szakaszához tartozó tizenhárom orosz mozgósított férfi videót készített, amelyben azt állítják, hogy egységük veresége után egy üres házban bújtak el Szvatove közelében. A férfiak arról számoltak be, hogy nem volt kapcsolatuk a századparancsnokukkal vagy a parancsnokság többi tagjával. Egy orosz blogger arról panaszkodott, hogy az orosz tisztviselők cserbenhagyják az orosz hadifoglyokat Ukrajnában, és könyörgött az orosz hatóságoknak, hogy tegyenek valamit az orosz hadifoglyok megsegítésére.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (UKMOD) egy orosz háborúellenes csoportnak tulajdonított egy október 24-i támadást, amely egy orosz vasútvonalat célzott meg a Brjanszki Területen. Ismeretlenek október 24-én robbanószerkezettel romboltak le egy vasúti szakaszt Novozibikovóban, a Brjanszki Területen, mintegy 15 km-re az orosz-fehérorosz határtól. A UKMOD jelentése szerint az „Állítsuk meg a vagonokat” nevű orosz háborúellenes csoport vállalta a felelősséget a támadásért, és nem szolgált további kommentárral. A fehérorosz ellenzékiek állítólag február óta szabotázsakciókat hajtottak végre a fehérorosz vasutak ellen. Az orosz katonai mozgósítás elősegítheti az elégedetlen oroszok hasonló akcióit.


A megszállt területek hírei:

Október 26-án a Herszoni Területen az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői folytatták a lakosok áttelepítését a Dnyeper folyó nyugati partjáról a keleti partra. Volodimir Szaldo, a herszoni megszálló közigazgatás vezetője október 26-án azt állította, hogy az orosz és a megszálló hatóságok az elmúlt héten 70 000 lakost telepítettek át a Dnyipro folyó nyugati partjáról a Herszoni Területen. Szaldo azt állította, hogy 40 000 herszoni lakost telepítettek át a Dnyeper folyó keleti partjára, és meg nem határozott számú lakost telepítettek át más, Oroszország által megszállt területekre és magába az Orosz Föderációba. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállási adminisztráció helyettes vezetője október 25-én azt állította, hogy a megszálló hatóságok 22 000 lakost telepítettek át a nyugati partról. Sztremouszov azt is kijelentette, hogy a herszoni megszállási adminisztráció áttelepítési programját 60 000 lakos befogadására tervezték. A Szaldo és Sztremouszov által közölt adatok eltérései hangsúlyozzák a megszálló és orosz tisztviselők által elkövetett hibák miatt az áttelepítés kaotikus jellegét. Lehet, hogy Szaldo olyan számot közölt, amely azoknak a lakosoknak a végleges számát tükrözi, akiket az orosz és a megszálló tisztviselők a Dnyeper folyó nyugati partjáról kívánnak áttelepíteni. Az orosz és a megszálló tisztviselők valószínűleg fokozni fogják a nyugati partról való áttelepítésre irányuló erőfeszítéseket, ahogy az ukrán ellentámadás előrehalad a Herszoni Területen.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!