Szele Tamás: Állóháború minden fronton

A frontok állnak Ukrajnában, vagy csak nagyon keveset haladnak, olyasféle állóháború kezd kialakulni, mint nyáron, csak most az őszi raszputyica és a téli fagyok is közelednek, szóval nem lesz ebből béke idén, ahogy a dolgok kinéznek. Ez a moszkvai bojárok hatalmi játszmáit kicsit sem zavarja, egymással már remekül tudnak harcolni, az ukránokkal már kevésbé.

Ramzan Kadirov megint Lapinon veri a port, Prigozsin kontrázik neki, a katonai bloggertársadalom ingadozni látszik Lapin és a szilovikok között, ugyanakkor Sojgu védelmi miniszter visszakerülni látszik a legfelsőbb kegyekbe, de az sem lehetetlen, hogy Putyin csak amiatt tartja keze ügyében, hogy szükség esetén minél gyorsabban tudja kijelölni bűnbaknak. Szóval, Moszkvában sem életbiztosítás a főhatalom közelében forogni, könnyen kitörhet az ember nyaka – illetve a nyaktörés egészen bizonyos a kegyencek körében előbb-utóbb, a sorrend a bizonytalan és az, ki meddig bírja. Szurkov például annak idején nagyon tartós darabnak bizonyult, aztán márciusban eltűnt, most sem tudjuk, hol van, mi történt vele és miért.

De térjünk inkább a konkrét hírekre, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg nem ért el jelentős haladást Bakhmut környékén, a Donyecki területen vagy bárhol máshol a frontvonalak mentén. Egy orosz dezinformációs művelet azt a narratívát terjeszti, hogy az orosz csapatok jelentős előrehaladást érnek el Bakhmutban, valószínűleg azért, hogy javítsák az orosz hadsereg morálját, és valószínűleg azért, hogy javítsák a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsin személyes helyzetét, akinek erői nagyrészt felelősek a térségben elért minimális győzelmekért. Az orosz erők korlátozott mértékben, de nagyon lassan és nagy veszteségek árán haladtak előre a bakhmuti ukrán erődítmény felé. Prigozsin október 23-án elismerte a Wagner-csoport műveleteinek lassú ütemét Bakhmut körül, és kijelentette, hogy a Wagner-csapatok naponta csak 100-200 métert haladnak előre, ami szerinte abszurd módon a modern előrenyomulás normális üteme. 24. körül az ukrán egységek visszafoglaltak egy betongyárat Bakhmut keleti peremén. Ukrán katonai illetékesek október 16-án kijelentették, hogy az orosz egységek tévesen azt állították, hogy az elmúlt napokban több várost is elfoglaltak Bakhmut közelében, de az ukrán csapatok tartották a vonalaikat az orosz támadásokkal szemben. Az orosz haderő valószínűleg azért hamisítja meg a Bakhmut térségében történt előrenyomulásra vonatkozó állításokat, hogy legalább egy szektorban nyereségesnek tüntesse fel magát az északkelet- és dél-ukrajnai folyamatos veszteségek közepette. Még az állítólagos előrenyomulás mértéke is kudarc lenne egy gépesített háborúban végrehajtott főbb erőfeszítéshez képest – és az állítások valójában túlzóak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 28-án bejelentette az orosz katonai mozgósítás végét. Shoigu kijelentette, hogy a katonai komisszárok a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses katonákat toboroznak. 300 000 embert mozgósított Oroszország, akik közül 82 000-et Ukrajnában állomásoztatnak, 218 000-et pedig az orosz gyakorlótereken képeznek. 41 000 katona az Ukrajnában lévő 82 000-ből harcoló egységekben teljesít szolgálatot – közölte Putyin. Putyin elismerte, hogy az orosz erőknél logisztikai és ellátási problémák merültek fel a mozgósított csapatokkal kapcsolatban, de hamisan állította, hogy ezek a problémák csak a mozgósítás „kezdeti szakaszát” érintették, és hogy ezek a problémák mostanra megoldódtak. Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak „le kell vonnia a szükséges következtetéseket”, modernizálnia kell „a katonai nyilvántartási és sorozóirodák teljes rendszerét”, és „át kell gondolnia és ki kell igazítania a fegyveres erők valamennyi összetevőjének szerkezetét, beleértve a szárazföldi erőket is”.

Putyin valószínűleg azért vetett véget a mozgósításnak Oroszországban, hogy időben felszabadítsa az adminisztratív és képzési kapacitásokat a november 1-jén kezdődő őszi orosz sorozási ciklus késleltetett kezdetére. Az orosz hadseregnek valószínűleg nincs kapacitása arra, hogy egyszerre támogassa 218 000 mozgósított férfi és körülbelül 120 000 őszi sorozott újonc képzését. Nem világos továbbá, hogy a 2022-es őszi sorozottak hogyan fogják befejezni a képzésüket, mivel az orosz sorkatonák képzésének szokásos csúcspontja a katonai egységekhez való csatlakozás – amelyek már Ukrajnában harcolnak és súlyos veszteségeik vannak.

Oroszország most befejezett mozgósítása valószínűleg nem fogja döntően befolyásolni az orosz harci képességeket. Putyin leírta, hogy a mozgósított személyzet 50-50 százalékban oszlik meg a harci és a támogató szerepkörökben Ukrajnában. Ha ez az arány általánosságban érvényes, akkor ez arra utal, hogy összesen 150 000 mozgósított személyt fognak harci feladatokra bevetni Ukrajnában, miután a kiképzés befejeződik, valószínűleg valamikor novemberben. Az, hogy Oroszország 41 000 gyengén kiképzett harcoló katonát vezényelt Ukrajnába, átmenetileg megmerevíthette az orosz védelmi vonalakat, bár ezek a tartalékosok még nem szembesültek egy jelentős és felkészült ukrán ellentámadás teljes súlyával. A telepítés nem növelte jelentősen az orosz harci erőt. A további mintegy 110 000 mozgósított ember harci egységekben történő bevetése ezért továbbra sem valószínű, hogy megváltoztatná a háború menetét.

Putyin talán megpróbálja visszaállítani Szergej Sojgu védelmi miniszter tekintélyét az orosz információs térben, hogy ellensúlyozza a háborút támogató orosz szilovik-frakció növekvő befolyását. Az orosz szilovik-frakció olyan, Putyin belső körén belül jelentős hatalmi bázissal rendelkező személyeket jelent, akik harci erőket vetnek be Ukrajnában. Putyin maga is bejelenthette volna a mozgósítás befejezését ahelyett, hogy egy Sojguval folytatott megbeszélésen jelentette volna be, vagy megbízhatta volna Sojgut, hogy egyedül fejezze be a meghiúsult mozgósítási erőfeszítéseket. Megrendezett nyilvános találkozójuk összhangban van Sojgu közelmúltbeli médiamegjelenéseinek megugrásával. Például október 23. és 26. között Shoigu több nyilvános telefonbeszélgetést folytatott török, kínai és nyugati kollégáival. Ezek a nagy nyilvánosságot kapó találkozók megkülönböztetik Sojgut és az orosz felsőbb katonai vezetést a szilovikoktól, akik az orosz információs térben való népszerűségük ellenére nem rendelkeznek azonos ranggal vagy tekintéllyel. Sojgu a tavasz és a nyár folyamán nagyon korlátozottan jelent meg nyilvánosan, jelenléte az információs térben a Kreml jóváhagyásától függ, mivel Putyin ellenőrizheti, hogy Sojgu mikor beszél és beszél-e nyilvánosan. Sojgu szilovik riválisai saját Telegram-csatornájukat ellenőrzik, és szabadon beszélnek a médiának.

A szilovik-frakció növekvő befolyása – amelyet a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin vezet – tovább töri az orosz háborúpárti közösséget. Ramzan Kadirov csecsen vezető október 27-én másodszor is bírálta a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokát, Alekszandr Lapin vezérezredest a Szvatove-Kreminna-vonal irányítása miatt. Kadirov a Lapinnal szembeni kemény bírálatát Prigozsin és a Wagner-egységek kiemelt dicséretével állította szembe, sőt Prigozsint „született harcosnak” nevezte. Kadirov október 25-e óta ismét bírálta az orosz invázió előrehaladását és az orosz felsőbb katonai vezetést, valószínűleg válaszul az északkeleti Herszoni Területen található csecsen egységekre mért ukrán csapásra. Kadirov azóta bejelentette, hogy az ukrán csapás 23 csecsen harcost ölt meg és 58 katonát sebesített meg.

Kadirov azzal vádolta Lapint, hogy nem kommunikál a csecsen vezetőkkel, azt állítva, hogy sikertelenül próbálta elérni Lapint, hogy megvitassák a Liman körüli ukrán áttöréseket. Kadirov hozzátette, hogy senki sem tudta megtalálni Lapint vagy a beosztottjait, amikor Lapin egyik egysége átcsoportosította magát Rubizsnyéből a frontvonalak megerősítésére. Kadirov azt állította, hogy a csecsen egységeknek Lapin támogatása nélkül kellett tartaniuk az orosz védelmi állásokat, kijelentette, hogy a katonák egyre inkább dezertálnak Lapin egységeiből, és célozgatott arra, hogy Lapin hamarosan elveszíti Szvatovét. Kadirov korábban, október 1-jén támadta Lapint, amiért a főhadiszállását messzire helyezte a frontvonaltól, és katonai kudarcai miatt, Prigozsin pedig nyilvánosan egyetértett Kadirov akkori kijelentésével. Kadirov dicsérete Prigozsinról tovább bizonyítja, hogy a szilovikok egyre inkább az orosz fegyveres erők hírnevének rovására népszerűsítik párhuzamos katonai struktúráikat.

Kadirov vádjai ismét szakadékot hoztak létre a háborúpárti orosz katonai bloggerek között, és aggodalomra adtak okot a szilovik-frakció növekvő befolyása miatt a háborúpárti közösségen belül. Egyes bloggerek támogatásukról biztosították Lapint, megjegyezve, hogy kudarcai – mint például a katonai felszerelés nagymértékű elvesztése Csernyihiv területén vagy a pusztító kudarc a Sziverszkij Donyec folyónál lévő Bilohorivka átkelőnél – nem voltak olyan súlyosak, mint egyes orosz katonai parancsnokok más kudarcai, még akkor sem, ha ugyanezek a bloggerek közvetve bírálták Lapint ezekért az incidensekért. A legtöbb Lapin-párti blogger az orosz védelmi minisztériumot hibáztatta, amiért tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megvédje Lapint az olyanokkal szemben, mint Kadirov és Prigozsin. Egy blogger még azt is megjegyezte, hogy elfogadhatatlan, hogy bármely orosz kormányzó vagy regionális vezető kritizálja az orosz fegyveres erőket, mivel az ilyen kritikák „az orosz állam lényegének eróziójához vezető egyenes útra visznek.” Kadirov egyetlen hivatalos pozíciója a Csecsen Köztársaság vezetője. A blogger megjegyezte, hogy az orosz parancsnokok nem védhetik meg tetteiket a Telegramban – ellentétben Prigozsinnal és Kadirovval –, és kijelentette, hogy az ilyen kritikák csak belső konfliktusokat szítanak. Ezzel szemben a Wagnerhez köthető Telegram-csatornák felerősítették a Szvatove-Kreminna frontvonalon uralkodó szörnyű állapotokról szóló jelentéseket, a dezertőrök magas számát, az alacsony morált, a rossz életkörülményeket és a parancsnokság gyávaságát tárgyalva.

Kadirov második, Lapinnal szembeni kritikája a háborúpárti közösségen belüli további széttöredezettségre utal, ami hosszú távon lehetővé teheti Prigozsin számára, hogy nagyobb hatalomra tegyen szert. Putyinnak továbbra is meg kell békítenie a szilovik-frakciót, miközben megpróbálja támogatni a kegyvesztett felsőbb katonai parancsnokságát, és megőrizni a bloggerek kegyét, akik tisztelnek néhány hagyományos orosz katonai parancsnokot, mint Lapin és az ukrajnai orosz erők parancsnoka, Szergej Szurovikin.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg nem ér el jelentős előrelépést Bakhmut és a Donyecki terület körül vagy bárhol máshol a frontvonalak mentén.
      • Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette a részleges mozgósítás befejezését.
      • Putyin talán megpróbálja rehabilitálni Sojgu imázsát az információs térben, hogy ellensúlyozza a háborúpárti szilovik-frakció növekvő befolyását.
      • A szilovik-frakció növekvő befolyása tovább tördeli a háborúpárti orosz közösséget.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok ellentámadást hajtottak végre Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz haderő folytatta a mozgósított személyzet telepítését és védelmi állások kialakítását a Dnyeper folyó nyugati partján, a Herszoni Területen.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek ellentámadó hadműveleteket hajtottak végre az északnyugati Herszoni Területen.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadásokat a Donyecki Területen.
      • Az orosz megszálló hatóságok befejezték a megszállt Herszoni Terület egyes részeinek „kiürítését”.
      • Az orosz megszálló hatóságok a jelentések szerint október 30-ig orosz állampolgárságot kívánnak kényszeríteni az ukrán civilekre Ukrajna megszállt részein, valószínűleg részben azért, hogy legalizálják az ukrán civilek kényszermobilizálását a november 1-jei őszi sorozási ciklus részeként.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatják az ukrán történelem, kultúra és nemzeti identitás eltörlésére tett kísérleteiket Ukrajna orosz megszállás alatt álló részein.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület – Nyugat-Luhanszki terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok október 28-án folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadást a Harkivi Területen található Berestove irányában (20 km-re északnyugatra Szvatovétól). Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz egységek támadást hajtottak végre a Luhanszki Területen található Kuzemivka közelében (13 km-re északnyugatra Szvatovétól). Egy másik orosz blogger azt állította, hogy orosz tüzérségi tűz visszaverte az ukrán előrenyomulási kísérleteket a Harkivi területen lévő Nyizsnya Duvanka irányában, Kiszlivka közelében (28km-re északnyugatra Szvatovétól) és Orljanka térségében (31km-re északnyugatra Szvatovétól). Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán támadásokat Kreminnától északnyugatra, Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északnyugatra). Az ISW nem tudja ellenőrizni az orosz források által tett állításokat az október 28-i kelet-ukrajnai ukrán támadásokról. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz ellentámadásokat Liszicsanszktól nyugatra Bilohorivka közelében (11 km-re nyugatra Liszicsanszktól) és Szvatovétól nyugatra Andriivka közelében, a Luhanszki Területen (15 km-re nyugatra Szvatovétól).

Az orosz egységeknek folyamatos személyzeti problémákkal kell szembenézniük Szvatove-Kreminna térségében. Egy orosz blogger a Szvatove-Kreminna térségben október 27-én azt állította, hogy az ottani orosz csapatok még csak most kezdik megerősíteni védelmi állásaikat, és hogy vannak olyan esetek, amikor a személyzet megtagadja a parancsokat. A blogger azt állította, hogy a térségben az újonnan mozgósított személyzet alacsony morálja miatt a parancsnokok úgy vélik, hogy nem fognak szívesen harcolni, és ezért a parancsnokok a mozgósított állományt csak a második és harmadik védelmi vonalban helyezték el. A blogger azt is állította, hogy szemtanúja volt annak, hogy egy orosz tábornok könyörgött egy orosz századnak, hogy térjenek vissza a harctéren lévő pozícióikba a Szvatove-Kreminna vonal mentén. A személyzeti problémák valószínűleg továbbra is fennállnak a Szvatove-Kreminna térségben, mivel az orosz erők továbbra is a súlyosan demoralizált egységekre és a rosszul kiképzett mozgósított személyzetre támaszkodnak a frontvonal stabilizálása érdekében a keleti Harkivi Területen és a nyugati Luhanszki Területen.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg október 28-án folytatta a mozgósított állomány telepítését és védelmi állások kialakítását a Dnyeper folyó nyugati partján. Az ukrán vezérkar jelentése szerint 1000 mozgósított ember érkezett a Dnyeper folyó nyugati partjára, néhányan pedig Cservony Majak, Novorajszk és Zmijivka környékére települtek Beriszlavtól mintegy 20 km-re északnyugatra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalija Humenyuk kijelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az utcai harcok előkészítését Herszon városában, és védelmi állásokat alakítanak ki a folyó nyugati és keleti partján. A Herszoni Terület vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan hozzátette, hogy az orosz csapatok erősen aknásítják Herszon város külterületét is, és megtisztítják a kórházakat a városban élő civilektől, hogy felkészüljenek a katonai személyzet kezelésére. A Herszoni Megszállási Adminisztráció helyettes vezetője, Jekatyerina Gubareva október 28-án bejelentette, hogy az orosz egységek az épületek első emeletének megerősítésével, homokzsákok elhelyezésével és ukrán „szabotőrök” keresésével készítik elő Herszon várost az utcai harcokra. Ukrán partizánok állítólag október 28-án gyújtogatásos támadást hajtottak végre egy orosz rendőrőrs ellen Herszon városában. Ukrán tisztviselők arról is beszámoltak, hogy az orosz alakulatok orvosi felszerelést lopnak az északnyugati Herszon területről, és Szkadovszkba és Henicseszkbe szállítják, valószínűleg azért, hogy a Krímhez közelebbi védelmi állásokat készítsenek elő. Egy Herszon városában tevékenykedő orosz blogger megjegyezte, hogy a Roszgvargyija egységei biztosítják a nyugalmat a keleti folyóparton. Egy másik blogger megjegyezte, hogy az orosz erők „óriási erőddé” alakítják a Herszoni Területet, amelynek célja a Krím védelme és a Fekete-tengerhez való ukrán hozzáférés elvágása.


Az ukrán csapatok október 28-án folytatták a hadjáratot, és egy helyszínen lévő orosz forrás megerősítette a sikereiket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők mintegy 100 sebesült katonát szállítottak kórházba a Herszoni Területen egy meg nem nevezett helyszínt ért ukrán csapást követően. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt is megjegyezte, hogy az orosz alakulatok további kórházi ágyakat helyeznek át, hogy el tudják látni a sebesült katonák beáramlását. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az ukrán csapások egy ember- és eszközkoncentrációs területre 44 orosz katonát öltek meg és két lőszerraktárt semmisítettek meg Beriszlav járásban. Az ukrán erők állítólag egy orosz pontonátkelőt is támadtak a Herszoni Területen. Egy Herszon városában tartózkodó orosz blogger az orosz állami médiának azt mondta, hogy az ukrán hadjárat súlyosan megzavarta az élelmiszer- és gyógyszerellátást a Dnyeper folyó keleti partjáról a nyugati partjára. A blogger azt állította, hogy az Antonivszkij közúti híd megrongálódása miatt a forgalomban kellett várakoznia, hogy felszállhasson egy 10 perces kompjáratra, amely átkel a folyón Herszon városába. Orosz források azt is állították, hogy az ukránok rakétacsapást mértek egy rák-klinikára Herszon területén.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 28-án korlátozott támadásokat hajtottak végre az északnyugati Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz tüzérség és légierő ukrán felderítő és szabotázscsoportokat támadott egy meg nem határozott területen a frontvonal közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz 11. Gárdista Légideszant Dandár egy ukrán felderítőcsoportot vett célba gránátvetővel. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Poszad-Pokrovszki irányában működő „Petrovics” katonai magáncég (PMC) harcosai lelőttek egy ukrán drónt, de az ISW jelenleg nem rendelkezik további információkkal a „Petrovics” PMC-ről. Egy harmadik orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást az Inhulec folyó keleti partján lévő Szuhoj Sztavok térségében. Az október 27-én és 28-án közzétett geolokációs felvételeken ukrán csapatok orosz tankokra mértek csapást Sznihurivka közelében (Mykolaiv városától mintegy 60 km-re keletre).

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 28-án folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Bakhmutszke (11 km-re északkeletre Bakhmuttól), Zelenopillja (5 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Szoledar (13 km-re északkeletre Bakhmuttól) közelében; valamint Bakhmuttól délre, Majorszk közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok támadást hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Bilohorivka közelében (27km Bakhmuttól északkeletre) is. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától északnyugatra Novobakhmutivka közelében (15km Avdiivkától északnyugatra); Avdiivkától délkeletre Jakolivka közelében (7km Avdiivkától délkeletre); és Avdiivkától délnyugatra Mariinka (28km Avdijivkától délnyugatra), Nevelszke (16km Avdiivkától délnyugatra) és Pjervomajszke (13km Avdiivkától délnyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Donyeck megye nyugati részén, Vremivka közelében is. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck megye területén.


Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg október 28-án folytatta a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség csapást mérte Nikopolra a Dnyipropetrovszki Területen, valamint Mikolajiv városára, Ocsakivra és Bereznehuvára a Mikolajivi Területen.

Az ukrán hadsereg október 28-án folytatták az orosz ember- és eszközkoncentrációk támadását a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt Novovodiane közelében, és csapást mértek a Zaporizzsjai Területen lévő Tokmak, Molocsanszk és Kinszki Rozdori közelében lévő csapatösszevonásokra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a csapásokban akár 110 orosz katonai személy is megsebesült.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz törvényhozók egyre nyíltabban tárgyalják az orosz katonai mozgósítás hiányosságait. Az orosz Állami Duma képviselője, Makszim Ivanov (aki a Szverdlovszki Területet képviseli) október 28-án felhívást intézett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterhez, hogy oldja meg a megfelelő kiképzés nélkül a frontvonalakra telepített mozgósított férfiak problémáját. Ivanov kijelentette, hogy végtelen számú panaszt kap választóitól – különösen a nőktől –, hogy férjeik és fiaik nem kaptak kiképzést. Ivanov kijelentette: „Mi haszna lesz egy kiképzetlen férfinak például egy Donyeck melletti ellenőrzőponton? Valószínűleg minimális.” Ivanov elmondta, hogy választókerületéből 86 férfi vonult be Ukrajnába megfelelő kiképzés nélkül, csak a mozgósítás első néhány napja alatt. Ivanov azt javasolta, hogy a kiképzés nélkül a frontvonalakon lévő mozgósított férfiaknak vissza kellene térniük Oroszországba. Andrej Medvegyev moszkvai dumai képviselő október 28-án hasonlóan beszélt a mozgósítottak egységes kiképzésének hiányáról, kijelentve, hogy egy taktikai egység harctéri sikere zászlóaljszinten vagy annál alacsonyabb szinten attól függ, hogy az egység parancsnoka mennyire törődik az alárendeltek kiképzésével. Medvegyev a mozgósítottak képzésének „radikális átszervezésére” szólított fel, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet, amelyben egy egység sikere döntően egy tiszt kezdeményezésétől és a mozgósítottak aktivitásától függ, „kategorikusan rossz és veszélyes”.


Az orosz katonai mozgósítás valószínűleg jelentősen növeli a hiányt az orosz munkaerőpiacon. Egyes orosz szövetségi szubjektumok főiskolai hallgatókat küldenek helyettesítő munkavállalóként, hogy ellensúlyozzák a katonai mozgósítás gazdasági hatásait. Szergej Civilev, Kemerovo terület kormányzója október 21-én bejelentette az utolsó éves egyetemi és szakiskolai hallgatók „munkaerő-mobilizálását”, hogy ipari vállalatoknál dolgozzanak az ukrajnai háború miatt mozgósított munkások helyettesítésére. Az RBK orosz üzleti lap október 27-én arról számolt be, hogy a Csukotka Autonóm Körzetben, valamint Kaluga, Kurgan, Kurszk, Leningrád és Cseljabinszk megyékben a regionális hatóságok fontolgatják a negyedéves diákok hasonló „munkaerő-mobilizációjának” végrehajtását. A mozgósítás közvetlenül legalább 300 000 férfit távolított el a munkaerő-piacon, és legalább 700 000 orosz állampolgár menekült el Oroszországból a mozgósítás kezdete óta.

Az orosz hatóságok továbbra is folytatják a razziákat a mobilizált férfiak összegyűjtésére. Az orosz rendőrség október 26-án razziát tartott egy gázturbina-üzemben a Jaroszlavli Területen található Rjabinszkban. Fizikailag elzárták az üzem kijáratát, és arra kényszerítették a férfiakat, hogy átvegyék a mozgósítási felszólításokat. Az üzem igazgatója állítólag korábban megtagadta az idézések átadását a dolgozóinak.

Egyes oroszok továbbra is ellenállnak a Kreml mozgósítási gyakorlatának. Egy ismeretlen személy október 28-án Molotov-koktélt dobott egy katonai toborzóközpontra a Kemerovói Terület Zavodszkij járásában.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok befejezték a megszállt Herszoni Terület egyes részeinek erőszakos „kiürítését”. A Krím megszállási adminisztráció Oroszország által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov október 27-én bejelentette, hogy az orosz hatóságok befejezték a herszoni lakosok erőszakos áttelepítését Oroszország „biztonságos régióiba”. A Herszoni Terület vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan október 28-án jelentette, hogy azok a gyerekek, akiket az orosz hatóságok „evakuáltak” Herszonból, nem térhetnek vissza, és nem tudnak kapcsolatba lépni szüleikkel vagy rokonaikkal. Egy orosz blogger október 28-án úgy érvelt, hogy a herszoni lakosok Oroszország más részeibe való kényszertoloncolása „a fő siker” a herszoni orosz erők számára, mert lehetővé teszi „az új oroszok keveredését … a nagy szülőföldjükkel”. Azt állította, hogy a kényszertelepítések „visszavezetik az embereket történelmi mentalitásukhoz”.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az ukrán történelem, kultúra és nemzeti identitás eltörlésére tett kísérleteiket Ukrajna oroszok által megszállt részein. Az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ október 28-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok átnevelési kampányt indítottak az orosz megszállás alatt álló területeken, hogy az iskolákban a történelem orosz verzióját népszerűsítsék, beleértve azokat a hamis narratívákat, hogy Oroszország teremtette Ukrajnát, és hogy Ukrajnának mindig is az Orosz Föderáció részének kellett volna lennie. A tanároknak a jelentések szerint speciális képzésben kell részesülniük, és minden órájukba, tantárgytól függetlenül, be kell építeniük „Oroszország nagyságáról” szóló leckéket. Az ukrán választók az 1991-es népszavazáson elsöprő többséggel döntöttek a Szovjetuniótól és Oroszországtól való függetlenség mellett, és az Oroszországi Föderáció a nemzetközi közösség többi részével és az ENSZ-szel együtt elismerte Ukrajna függetlenségét. Az orosz megszálló hatóságok az iskolákon kívül is kialakítják az ukrán történelem oroszosított változatát; a DNK vezetője, Denis Pusilin október 28-án azt állította, hogy az Orosz Hadtörténeti Társaság regionális fiókot hozott létre a megszállt Donyecki Területen, és bemutatta Pavel Szudoplatov, egy ukrán származású szovjet hírszerző tiszt mellszobrát, aki a Szovjetunió nevében harcolt az ukrán nacionalizmus ellen.


Az orosz megszálló hatóságok állítólag október 30-ig tervezik az orosz állampolgárság rákényszerítését az ukrán civilekre Ukrajna megszállt részein, valószínűleg részben azért, hogy legalizálják az ukrán civilek kényszermobilizálását a november 1-jei őszi sorozási ciklus részeként. Enerhodar és Melitopol ukrán polgármesterei október 28-án jelentették, hogy a Zaporizzsjai Terület oroszok által megszállt részein élő összes ukrán civil október 30-tól automatikusan orosz állampolgárrá válik beleegyezésük nélkül, két nappal az őszi sorozási ciklus kezdete előtt. Az orosz hatóságok valószínűleg az ukrán férfiak erőszakos besorozását próbálják legalizálni e ciklus részeként, miután korábbi erőfeszítéseik, hogy az ukrán civileket orosz útlevelek elfogadására kényszerítsék, nagyrészt sikertelenek voltak. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció ukrán vezetője október 28-án bejelentette, hogy az orosz hatóságok nem engedik, hogy az ukrán férfiak elhagyják az oroszok által megszállt területeket, és csak kis számú nő, gyermek és idős ember visszatérését engedélyezik az ukránok által elfoglalt területekre.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!