Szele Tamás: Lapin vezérezredes bukása

Ma nagy dolgokról szól ez a második rész, pontosabban két nagy dologról és egy látszólag kisebbről, de az a kisebb annyira szomorú, hogy felér fél tucat világpolitikai ármánykodással is. Valóságos orosz népballada, a sötétebb századokból, bár a mostaninál sötétebb a helyzet Oroszországban csak akkor volt, mikor a mongolok vagy a németek szállták meg az országot.

Most viszont a saját hadseregük és kormányuk a megszálló és elnyomó. De lássuk a fontosabb eseményeket. Ma mindenképpen az a leglényegesebb, hogy dróntámadás érte Szevasztopol kikötőjét. Erről a TASZSZ így számol be:

MOSZKVA, október 29. /TASZSZ/. A kijevi rezsim drónok segítségével terrortámadást hajtott végre a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen Szevasztopolban – közölte szombaton újságírókkal az orosz védelmi minisztérium.

Ma 04:20-kor a kijevi rezsim terrortámadást hajtott végre a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen” – közölte a minisztérium.

A közlemény szerint a támadásban kilenc drón és hét autonóm tengeri pilóta nélküli jármű vett részt. „Minden légi célpontot megsemmisítettek” – közölte a minisztérium.

A Fekete-tengeri Flotta hajói, amelyeket szombaton korábban megtámadtak, az ukrán kikötőkből mezőgazdasági termékek exportálására használt gabonafolyosó biztonságának biztosításában vettek részt. „A Fekete-tengeri Flotta hajói, amelyek a terrortámadás célpontjai voltak, részt vesznek az ukrán kikötőkből mezőgazdasági termékek exportálására szolgáló nemzetközi kezdeményezés keretében a gabonafolyosó biztonságának biztosításában” – közölte a védelmi minisztérium.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerint az ukrán fegyveres erők drónok bevetésével végrehajtott támadása a szombati szevasztopoli öböl vizein a legmasszívabb offenzíva volt a különleges művelet kezdete óta. „Ma a szevasztopoli öböl vizein az UAV-kkal és távirányítású felszíni drónokkal végrehajtott legmasszívabb támadásnak lehettünk tanúi a szevasztopoli öbölben a különleges katonai művelet története folyamán” – mondta Razvozsajev. Megjegyezte, hogy a szevasztopoli CCTV-kamerák minden olyan adását, amely korábban a civilek számára elérhető volt, leállítják.

Brit szakértők

Az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálásában is részt vettek a brit Királyi Haditengerészet szakértői, akik az ukrán 73. Tengeri Különleges Műveleti Központ katonai állományát készítették fel a közelmúltban Szevasztopolban végrehajtott terrortámadásra.

A rendelkezésünkre álló információk szerint a brit haditengerészet képviselői részt vettek a szeptember 26-án a Balti-tengeren elkövetett terrorcselekmény tervezésében, támogatásában és végrehajtásában, amelynek célja az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek megszakítása volt” – áll a közleményben.

A minisztérium szerint a brit szakértők az ukrán hadsereget is felkészítették a szevasztopoli terrortámadásra. „A terrorcselekmény előkészítése és az ukrán 73. Tengeri Különleges Műveleti Központ katonai személyzetének kiképzése a Nyikolajev megyei Ocsakov városában található brit szakemberek irányításával történt” – közölte a tárca.”




Ugyan az ukrán források négy hadihajót, köztük az Admiral Makarov fregattot és egy partraszálló egységet említenek, és ezek megtámadása háború idején nem terrorcselekmény, hanem a hadviselés része, az orosz vezetés már meghozta döntését, erről is ír a TASZSZ:

MOSZKVA, október 29. /TASZSZ/. Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonakereskedelemben, miután Szevasztopolban terrortámadás érte a Fekete-tengeri Flotta hadihajóit és a gabonafolyosó biztonságára alkalmazott kereskedelmi hajókat – közölte szombaton közleményben az orosz védelmi minisztérium.

Figyelembe véve a kijevi rezsim által 2022. október 29-én brit szakemberek részvételével a Fekete-tengeri Flotta hajói és a gabonafolyosó biztonságának biztosítására alkalmazott polgári hajók ellen elkövetett terrorcselekményt, Oroszország felfüggeszti részvételét az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában” – áll a közleményben.”

Oroszos logika. Háború idején, nappal, katonai eszközök használata hadihajók ellen nem terrortámadás, hanem harc, de mi a válasz rá? Megfosztják a világot a gabonaszállítmányoktól. Mindemellé vegyük az értelmetlen rágalmat a „brit szakértőkről”, akiket nem csak a mostani támadással vádolnak, hanem az Északi Áramlat ellenivel is (reméljük, a Moszkva cirkálót mégis a tiltott helyen dohányzó matrózok süllyesztették el), és azt látjuk, hogy az orosz politikai vezetés egy harci cselekményt emel be a világpolitikába. És hogy miért épp a britek? Nos, Nagy-Britannia épp tegnap jelentette be, hogy január elsejétől többet soha nem vásárol orosz földgázt. Ha nincs most már Moszkva számára semmi hasznuk, bánbaknak még jók lehetnek.

Ennél kevésbé univerzális jelentőségű, de igen fontos, hogy Alekszandr Lapin vezérezredest felmentették az ukrajnai orosz erők központi hadseregcsoportjának parancsnoki posztjáról.

A csecsen állami televíziós és rádiós műsorszóró társaság Groznijban szintén beszámolt Lapin lemondásáról anélkül, hogy forrásait megnevezte volna. A „hazafias” Telegram-csatorna, a Szürke Zóna „jelentésekről” írt, amelyek szerint Lapint eltávolították posztjáról.

Ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg.

Alekszandr Lapin 2017-ben lett az orosz Központi Katonai Körzet parancsnoka. Az általa vezetett ukrajnai Középső Hadseregcsoport a luhanszki régiót vette át.

Nyáron Vlagyimir Putyin elnök az Oroszország Hőse címet adományozta Lapinnak. Ramzan Kadirov csecsen vezető szerint a tábornokot Liszicsanszk elfoglalásáért tüntették ki, bár – mint Kadirov állította – „de facto a közelében sem volt”.

Kadirov az elmúlt hónapban kétszer is bírálta Lapint. Október elején „középszerűnek” nevezte a tábornokot az orosz hadsereg visszavonulása miatt az északi Donyecki területen fekvő Liman városból. Október végén Kadirov azzal vádolta meg Lapint, hogy az ukrán fegyveres erők áttörést hajtottak végre az egyik frontvonalon.

És akkor itt álljunk meg kicsit gondolkodni: Lapin leváltása előtt úgy tűnt, a védelmi minisztérium frakciója erősödik a Kremlen belül, hiszen Putyin napok óta együtt mutatkozik Sojguval, a mozgósítás állítólagos végét is közösen jelentették be, azonban ha Kadirovnak sikerült ezt elérnie, akkor a szilovikok érdekcsoportja is tud egyet és mást. Nem érdemes ezen a meccsen egyik oldalra sem fogadni, olyan mérkőzés ez, aminek még a szabályai sem állandóak.

A végére hagytam a világ legszomorúbb házassági hirdetését. Egy kuzbászi mozgósított férfi hirdetést adott fel, amelyben menyasszonyt keresett. Nem azért, mert meg akar házasodni. Hanem azért, mert azt akarja, hogy legalább valaki kapjon pénzt az értelmetlen halála miatt.

Októberben a Kemerovói régió egyik kiadójában megjelent egy Belovo városi lakos felhívása arról, hogy menyasszonyt keres. Szerzője azt írta, hogy szeptember végén mozgósították, és mivel nincsenek hozzátartozói, azt szeretné, ha eleste esetén a biztosítási díj olyan személyhez kerülne, akinek szüksége van rá.

Szeretném megváltoztatni az egyik polgártásnőnk életét. Mindannyian megértjük, hogy a különleges hadművelet veszélyes küldetés. Nem akarom a biztosítási pénzemet homályos „alapoknak” adni, inkább kerüljön egy honfitársnőmhöz”




– írta a 35 éves Vaszilij Tyimofejev. Nem támasztott semmilyen feltételt a jelentkezőkkel szemben, csupán arra kérte őket, hogy a bejegyzés alatt hagyjanak egy telefonszámot, hogy felhívhassa őket, és megállapodhassanak az omszki kiképzési központba való érkezésük időpontjáról. Végül a legelső jelentkezőt, Nagyezsdát választotta, ő egyedülálló anya, aki három gyermeket nevel. Az első hívás után Vaszilij és Nagyezsda még többször beszéltek. Végül annyit tett közzé Vaszilij Tyimofejev:

Nem feleséget választottam, hanem egy olyan embert, akinek valamilyen módon segíteni akarok az életben. Hogy egy kedves szóval emlékezzenek rá. Ő egy jó asszony, és közel áll a szívemhez. Ő volt az első, aki megfelelően reagált a kérésemre, ezért őt választottam.”

Erre már nem nagyon van mit mondani, csak annyit, hogy ez egy orosz népballada, igen-igen sötét időkből.

Ennyi hír jutott mára, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!