Szele Tamás: Herszoni hadicselek

A Herszoni Területen egyre különösebb dolgok történnek, kezd úgy kinézni, hogy azért telepítik ki a valódi civil lakosságot, hogy a helyükre civil ruhába öltözött, frissen mozgósított orosz katonákat költöztessenek, ami abban az esetben, ha az ukrán hadsereg elhiszi, miszerint civilek, mocskos hadicsel, a nemzetközi egyezmények felrúgásával.

Amennyiben nem hiszi, vagy viszonozza a tüzüket, akkor viszont őket fogják civilek megtámadásával vádolni. Szóval, ki van ez találva, amolyan oroszosan, hogy semmiképpen se legyen jó – viszont ily módon meg lehet spórolni még az orosz mozgósított állomány egyenruháját is. A leváltott Lapin tábornokot közben sehol sem találják, a brit sajtó – egy ukrán honlap nyomán – a Moszkva folyóban kereste, más források szerint kórházban van, az a lényeg, hogy Ukrajnában ne legyen.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Október 29-én valószínűsíthetően az ukrán hadsereg pilóta nélküli felszíni járművekkel támadást hajtott végre a Fekete-tengeri Flotta (BSF) Grigorovics-osztályú fregattja ellen Szevasztopol közelében. A közösségi médiában közzétett felvételek dokumentálták, hogy ismeretlen számú pilóta nélküli felszíni jármű október 29-én Szevasztopolnál legalább egy Grigorovics-osztályú fregattra csapást mértek. A felvételeken füst is látható volt a szevasztopoli kikötő közelében, úgy tűnt, hogy a szevasztopoli orosz légvédelem légi célpontokat támad. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők hét autonóm tengeri drónt és kilenc pilóta nélküli légi járművet használtak a BSF és szevasztopoli polgári célpontok elleni „terrortámadás” végrehajtására. A hadihajók elleni támadások háborús időben legitim háborús cselekmények és nem terrorakciók. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők megsemmisítették az összes légi célpontot, megsemmisítettek négy tengeri drónt a külső rakparton, és három tengeri drónt a belső rakparton. Először szeptember 21-én jelent meg egy ilyen azonosítatlan pilóta nélküli felszíni jármű a Krím partjainál.

A Fekete-tengeri Flotta hajóiban keletkezett károk egyelőre tisztázatlanok. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a támadás kisebb károkat okozott a BSF Ivan Golubets aknakereső hajójában és a déli öbölben lévő védőgátban. Az orosz tisztviselők nem ismerték el, hogy a Grigorovics-osztályú fregattnak kára keletkezett volna, hasonlóan ahhoz, ahogyan az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy a Moszkva cirkálónak kára keletkezett volna, amikor az ukrán erők április 14-én elsüllyesztették. Ukrán tisztviselők nem vállalták a felelősséget a támadásért a cikk megjelenéséig.

Az orosz külügyminisztérium október 29-én bejelentette, hogy Oroszország a támadás miatt határozatlan időre felfüggesztette részvételét az Ukrajnával kötött, az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodásban, Oroszország azonban már egy ideje készülődött a megállapodásból való kilépésre.

A Fekete-tengeri Flotta három Grigorovics-osztályú fregatttal rendelkezik, amelyek mindegyike képes Kalibr cirkálórakéták indítására. Az ukrán döntés, hogy a Kalibr-fegyverekkel felszerelt fregattot támadnak meg, jelenleg értelmes, tekintve az ukrán energetikai infrastruktúrát célzó intenzívebb orosz drón- és rakétacsapás-hadjáratot. Ha Kijev rendelte volna el ezt a támadást, az arányos, sőt visszafogott válasz lett volna az elmúlt hetekben Ukrajna-szerte polgári célpontokat támadó kiterjedt orosz stratégiai bombázási hadjáratra.

A Kreml állítólag felmentette a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokát, Alekszandr Lapin vezérezredest az ukrajnai „központi” haderőcsoport parancsnoki tisztségéből. A Kreml október 29-ig hivatalosan nem erősítette meg Lapin leváltását, ami miatt a Kreml által támogatott csatornákon és a Telegram-csatornákon egymásnak ellentmondó jelentések jelentek meg. A Kreml által támogatott csatornák a csecsenföldi „Groznij” tévécsatorna, katonai bloggerek és más meg nem nevezett hivatalos források jelentését idézték, miszerint Lapin már nem irányítja az orosz erőket az északi Luhanszki Területen. Egyes orosz katonai bloggerek azt állították, hogy Lapin saját kezdeményezésére mondott le, míg mások azt állították, hogy igazságtalanul bocsátották el. Egy Wagner-közeli blogger azt állította, hogy Lapin azért veszítette el a pozícióját, mert a felelősségi zónájában a mozgósított emberek bevetése és megszervezése terén lesújtó kudarcot vallott, és az ISW korábban beszámolt arról, hogy a Szvatove-Kreminna frontvonalon Lapin parancsnoksága alatt a kiképzetlen mozgósított emberekkel rosszul bántak.

Nem világos, hogy Lapint felmentették-e a Központi Katonai Körzet parancsnoksága alól is. Egyes bloggerek arra utaltak, hogy Lapin már nem a CMD parancsnoka is, azonban erre nincs egyértelmű jelentés vagy bizonyíték. Az Ura helyi orosz hírügynökség egy meg nem nevezett orosz védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva azt állította, hogy Lapin háromhetes egészségügyi szabadságon van.

Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni a Lapin elbocsátásáról szóló jelentéseket, de az egymásnak ellentmondó jelentések áradata azt jelezheti, hogy a Kreml küzd a magasabb katonai vezetéssel kapcsolatos kommunikáció ellenőrzéséért. A Kreml korábban tartózkodott a parancsnoki változások megvitatásától a sikeres limani ukrán ellentámadás előtt, amely után Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan is leváltotta a nyugati és a keleti katonai körzetek (WMD és EMD) parancsnokait. Putyin valószínűleg azért cserélte le nyilvánosan a körzeti parancsnokokat, hogy bűnbakként használja őket a Harkivi Területen és Limanban bekövetkezett orosz katonai kudarcokért. Az orosz információs téren belüli növekvő átláthatóság – élén Ramzan Kadirov szilovik csecsen vezetővel és Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner-csoport finanszírozójával, valamint a háborúpárti közösséggel – valószínűleg megnehezíti a Kreml számára, hogy a nyilvánosság előtt elrejtse és megmagyarázza a parancsnoki változásokat. Kadirov és Prigozsin is többször támadta nyilvánosan Lapint, ami arra késztetett néhány katonai bloggert, hogy rámutasson arra, hogy más orosz körzeti parancsnokokat a saját hibáik (és kirúgásaik) ellenére sem ért kritika. A Lapin elbocsátásáról szóló hírek, akár igazak, akár hamisak, azt jelzik, hogy az orosz szilovik-frakció egyre nagyobb dominanciát szerez az információs térben, ami lehetővé teszi, hogy kárt tegyen az orosz felsőbb katonai vezetésről alkotott képben, amelyet a védelmi minisztérium valószínűleg kedvezőbbbben mutatna be.

A Lapin elbocsátásáról szóló hírek még inkább rávilágítottak az orosz háborúpárti közösségen belüli széttagoltságra. Egy Lapint védelmező katonai blogger azt állította, hogy meg nem nevezett „lobbisták” végül saját önös érdekükben, a katonai bloggerek Lapin-párti csoportja ellenében eltávolították Lapint a posztjáról. A Kreml által vezetett orosz kiadványok azt is hangsúlyozták, hogy a bloggerek egy csoportja támogatta Lapint, ami a milbloggerek egyre növekvő befolyását jelzi az információs térben. A blogger hozzátette, hogy ő és más Lapin-párti bloggerek szembe kerültek olyan kritikákkal, amelyek azzal vádolták a bloggereket, hogy Lapin fizetési listáján szerepelnek, és propagandát gyártanak Lapin támogatására. Egy Wagner-párti blogger viszont azt állította, hogy a Lapint támogató hangos kiabálás nem fedi el Lapin számos katonai kudarcát. A bloggerek mindkét oldalról gyakorlatilag az orosz katonai vezetés kudarcaira összpontosítanak a vita bármelyik oldaláról, ami tovább rontja az orosz fegyveres erők és a Kreml hírnevét.

Az orosz háborúpárti katonai bloggerek elismerték, hogy a nyugatiak által biztosított HIMARS júliusban megállította az orosz támadó műveleteket az északnyugati Herszoni Területen. Néhány orosz blogger kommentálta a Satellogic amerikai magáncégtől kapott műholdképeket, amelyeken egy üres orosz katonai bázis látható a herszoni Csornobajivka nemzetközi repülőtéren (Herszon várostól északnyugatra). A bloggerek megjegyezték, hogy az orosz hadsereg május és szeptember között kivonta „kontingensét”, katonai felszerelését és légierejét Csornobaivkából, hogy megvédje felszerelését a bázist érő ukrán csapásokkal szemben. Egy blogger megjegyezte, hogy míg az orosz csapatok május és június között az ukrán Tochka-U csapások miatt kivontak néhány légi elemet a bázisról, a HIMARS bevezetése miatt az orosz parancsnokság kénytelen volt egy kivonulási tervet kidolgozni a bázisról, amely szeptemberben zárult le. Egy másik blogger megjegyezte, hogy a műholdfelvételek tovább erősítették, hogy a helyzet az északnyugati Herszoni Terület frontvonalán két hónapja nem változott, és a kivont alakulatok nem tértek vissza a pozícióikba. Korábbi, augusztus-szeptemberi műholdfelvételek legalább 16 harckocsit és páncélozott személyszállítót mutattak Csornobajivkánál, ami arra utal, hogy a teljes orosz kivonulás a herszoni nemzetközi repülőtérről meglehetősen friss.

Oroszország valószínűleg felgyorsítja az erőfeszítéseket, hogy erőszakkal elnéptelenítse a Herszoni Terület Dnyeper folyó mentén fekvő térségeit, és újra benépesítse azokat orosz katonákkal, akik közül néhányan a fegyveres konfliktusok jogát megsértve nem viselnek egyenruhát. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 28-án jelentette, hogy orosz tisztviselők kétnapos kilakoltatási határidőt adtak Herszon város lakosainak, és hogy az orosz erők fokozott vizsgálati és ellenőrzési pontokat vezettek be az útakadályoknál az oroszok által megszállt Krím felé vezető „evakuációs” útvonalakon. Az ukrán vezérkar október 29-én azt is közölte, hogy az orosz csapatok folytatják a civilek erőszakos evakuálását Nova Kakhovkából, és hogy Beriszlavban orosz katonák tömegesen öltöznek át civil ruhába és költöznek be magánlakásokba. A nemzetközi jog a „civil státusz szimulálását” a fegyveres konfliktus törvényeinek megsértését jelentő álnoksághoz való folyamodásnak tekinti. Oroszország talán az álnoksághoz való folyamodás taktikáját használja arra, hogy a Herszoni Terület térségeit elnéptelenítse és civil ruhás katonákkal népesítse be újra, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy az orosz katonai állások támadásakor Ukrajnát azzal vádolhassa, hogy polgári célpontokat támad.


Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a bloggerek által az orosz hadifoglyokkal (POW) való bánásmóddal és a fogolycserék lebonyolításával kapcsolatban gyakorolt nyomásra reagált. Az orosz védelmi minisztérium október 29-én bejelentette, hogy Oroszország tárgyalásokat folytatott 50 orosz hadifogoly szabadon bocsátásáról, de további részleteket nem közölt a hadifoglyok személyazonosságáról vagy a csere feltételeiről. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin kijelentette, hogy a hadifoglyok közül hét a DNK katonája, kettő pedig a Luhanszki Népköztársaság (LNK) állományához tartozik. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy cserébe 52 ukrán hadifogoly tért vissza Oroszországból. Az orosz hadügyminisztériumnak a cseréről szóló bejelentése különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a bloggerek a közelmúltban bírálták az orosz hadügyminisztérium korábbi hadifogoly- és hadifogolycsere-kezelési gyakorlatát. Amint arról az ISW szeptember 22-én beszámolt, az orosz védelmi minisztériumot jelentős bírálatok érték egy hadifogolycsere miatt, amelynek során 215 ukrán katonát, köztük az Azov ezred parancsnokait engedték szabadon 55 orosz katonáért és politikai fogolyért cserébe. Orosz források emellett korábban azt is kifogásolták, hogy az orosz hadügyminisztérium elmulasztotta az orosz hadifoglyokkal való kapcsolattartást és a megfelelő ellátást, és követelték, hogy az orosz hatóságok tegyenek többet a hadifoglyok biztonságának szavatolása érdekében. Az orosz hadügyminisztérium valószínűleg azzal próbálja enyhíteni a hadifoglyok kezelése miatti nyilvános nyomást, hogy proaktívabb megközelítést mutat be a hadifogolycserékkel kapcsolatban.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Valószínűleg ukrán erők október 29-én Szevasztopol közelében pilóta nélküli felszíni járművekkel támadást intéztek a Fekete-tengeri Flotta (BSF) Grigorovics-osztályú fregattja ellen.
      • A Kreml állítólag felmentette a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokát, Alekszandr Lapin vezérezredest az ukrajnai haderő „központi” csoportjának parancsnoki tisztségéből.
      • Oroszország valószínűleg felgyorsítja az erőfeszítéseket, hogy erőszakkal elnéptelenítse a Herszoni Terület Dnyeper folyó mentén fekvő térségeit, és orosz katonákkal népesítse be azokat, akik közül néhányan a fegyveres konfliktusok jogát megsértve nem viselnek egyenruhát.
      • Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a bloggerek nyomására reagál az orosz hadifoglyokkal való bánásmóddal és a fogolycserék lebonyolításával kapcsolatban.
      • Az ukrán hadsereg megszilárdította előnyeit és folytatta az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az ukrán hírszerzés jelezte, hogy a legjobb minősítésű orosz csapatok továbbra is a Herszoni Terület védelméért felelősek.
      • Az orosz csapatok folytatták a védelmi állások kiépítését a Dnyeper folyó nyugati partján.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg egy ukrán csapás miatt lassította a támadó műveletek ütemét Bakhmut térségében.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok támadást indítottak Vuhledar térségében.
      • Az orosz alakulatok valószínűleg csekély előnyre tettek szert Donyeck város környékén.
      • A Kreml állítólag utasította az orosz bírákat, hogy ne bocsássák feltételesen szabadlábra a foglyokat, hanem irányítsák őket a nem részletezett katonai magáncégekhez (PMC) történő toborzás felé.
      • A Kreml valószínűleg dezinformációs műveletet folytat az oroszországi keresztények és muszlimok közötti feszültségek csökkentése érdekében, hogy az orosz fegyveres erőkön belül a vallási kisebbségi csoportokat kiszolgálja.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-nyugati Luhanszki terület):

Az ukrán hadsereg megszilárdította előnyeit, és október 29-én folytatta az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes október 29-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok teljes tüzérségi fölényt szereztek az R66-os (Szvatove-Kreminna) út főbb szakaszai felett, amiről Cserevaty megjegyezte, hogy lehetetlenné teszi az orosz logisztika és utánpótlás továbbhaladását az útvonalon. Cserevaty arról is beszámolt, hogy a Szvatove-Kreminna vonal mentén folyamatosak a harcok. Egy neves orosz blogger hasonlóképpen azt állította, hogy az ukrán csapatok megpróbálnak áttörni Kreminna felé, és erőket halmoznak fel, hogy megtámadjanak egy pozíciót, amely kevesebb mint 2 km-re van a jelenlegi orosz állásoktól és 4 km-re az R66-os autópályától. Több orosz forrás, köztük az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán csapatok a Kreminnától 6 km-re északnyugatra fekvő Cservonopopivka irányában támadtak. Az ukrán vezérkar szerint egy ukrán precíziós csapás 20 orosz katonát likvidált és 30-at megsebesített Cservonopopivkában.


Orosz források továbbra is azt állították, hogy orosz csapatok október 29-én támadó hadműveleteket hajtottak végre az északkeleti Harkivi Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy nem részletezett orosz „cselekmények” ukrán eszközkoncentrációkat semmisítettek meg Timkivkában, Ivanivkában, Tabaivkában és Hrokmalnében, mindannyian Kupjanszk térségében és Szvatovétól mintegy 20 km-re északnyugatra. Az október 29-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy egy ukrán csapás megsemmisített egy orosz harckocsit Piszkiben (egy kis település az északkeleti Harkiv területen, a nemzetközi határtól mintegy 3 km-re délre), ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok még mindig tartják állásaikat az Oszkil folyótól keletre, a nemzetközi határ közelében.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg még mindig a legjobb minőségű erőivel tevékenykedik a Herszoni Területen, és azt jósolja, hogy az ukrán csapatok november végére fel fogják szabadítani a várost. Az ukrán katonai főhírszerzési igazgatóság (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov kijelentette, hogy 40 000 orosz katona van a Herszoni Területen, akik közül a legtöbben az orosz légideszant csapatok, a különleges műveleti erők és a haditengerészeti gyalogság illetékes egységeit alkotják. Budanov hozzátette, hogy az orosz haderő mozgósított személyzettel tölti fel ezeket az egységeket, és megjegyezte, hogy az orosz erőcsoportosítás Herszon városában, valamint a Dnyeper folyó nyugati és keleti partján tevékenykedik. Budanov megjegyezte, hogy az orosz csapatok továbbra is ellenállnak és naponta akadályozzák az ukrán előrenyomulást. Budanov megismételte, hogy a GUR hivatalos értékelése szerint Oroszország nem fogja teljesen lerombolni a Kakhovka vízerőmű gátját, hanem a gáton átvezető utat fogja lerombolni, hogy lassítsa az ukrán előrenyomulást a Dnyeper folyón át.


Az orosz erők október 29-én folytatták a Dnyeper nyugati partján a védelmi állások kialakítását. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz hadsereg továbbra is mozgósított embereket telepít a nyugati partra, annak ellenére, hogy ezeken az embereken az alacsony morál és az előzetes kiképzés hiánya látszik. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentette, hogy az orosz katonák a civileket erődítmények építésére kényszerítik Herszon területen. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz erők folytatják a meg nem nevezett megszállók evakuálását, és orvosi felszerelést lopnak Herszon város kórházaiból. Szerhij Hlan, a Herszoni Területi Katonai Adminisztráció tanácsadója kijelentette, hogy az orosz egységek még nem készültek fel az utcai harcokra Herszon városában.

Ukrán és orosz források korlátozott információkkal szolgáltak a Herszoni Terület frontvonalán kialakult helyzetről október 29-én. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők csapást mértek Davidiv Bridre és Mala Szeideminukhára (az Inhulec folyó keleti partján) és Kobzarcira ( Mikolajiv városától mintegy 60 km-re keletre) Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok öt ukrán szárazföldi támadást vertek vissza a frontvonal mentén Milove, Szuhanove, Pjatyicsatszkij, Iszcsenka, Bruskinszke és Szadok irányában a Herszoni Terület északi részén. Egy orosz milblogger azt is állította, hogy a 126. Különleges Partvédelmi Gárdadandár és a 11. Légideszant Gárdadandár elemei továbbra is északkeleti irányban, (feltehetően) a nyugati Herszon területen tevékenykedtek.


Az ukrán csapatok október 29-én folytatták hadjáratukat. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy ukrán rakéta- és tüzérségi egységek három lőszerraktárt semmisítettek meg a Beriszlav és a Mikolajiv körzetben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az ukrán légierő nyolc csapást mért az orosz ember- és eszközkoncentrációs területekre, a légvédelemre és a logisztikai támogató területekre is. Ukrán közösségi médiaforrások arról számoltak be, hogy az ukránok csapást mértek az Antonivszkij hídra, és két robbanást észleltek a Herszon várostól északnyugatra fekvő Csornobajivkában.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 29-én valószínűleg lassította a támadó műveletek ütemét Bakhmut közelében, feltehetően egy október 28-i ukrán csapásból felépülve. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők október 28-án nagy pontosságú csapást mértek a Bakhmut-tól délre, Majorszk közelében álló orosz erőkre, akik újabb támadásra készültek. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a csapás során mintegy 300 orosz személy vesztette életét, és az orosz erők 60 sebesültet evakuáltak a Donyecki Területen fekvő Horlivkában lévő egészségügyi létesítménybe. Az ukrán vezérkar ezt követően sem a reggeli, sem az esti jelentésében nem számolt be orosz szárazföldi támadásokról Bakhmut közelében. A támadásról az ukrán vezérkar nem számolt be sem a reggeli, sem az esti jelentésében.

Orosz bloggerek tömegesen állították, hogy az orosz csapatok október 28-29-én támadást indítottak a nyugati Donyecki területen lévő Vuhledar felé. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek Pavlivka felé támadtak a Jehorivka melletti déli és a Mykilszke melletti keleti állásokból. Néhány orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok megsemmisítették az ukrán védelem első vonalát, és behatoltak Pavlivka délkeleti külvárosába. Egyik állítás sem tartalmazott megerősítő harci felvételeket. Az ukrán vezérkar nem jelentette, hogy az orosz hadsereg október 29-én szárazföldi támadást hajtott volna végre Donyeck megye nyugati részén.

Az orosz hadsereg október 29-én tovább folytatta a fokozatos területi térnyerést Donyeck város közelében. A geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz erők behatoltak Vodjane délkeleti külvárosába, Donyeck várostól északra. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták az M04-es autópálya egy szakaszát, és előrenyomultak Nevelszke közelében és Pjervomajszke felé, mindkettő Donyeck várostól északnyugatra fekszik. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától északkeletre Kamjanka közelében, Donyeck városától északra Vodjane közelében és Donyeck várostól északnyugatra Nevelszke közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők október 29-én folytatták a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapást mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára, Ocsakivra, Nikopolra és Marhanecre. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője azt állította, hogy az ukrán erők megpróbáltak partra szállni a Dnyeper folyó déli partján, a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében, de az orosz tüzérségi tűz visszaverte a támadást.


Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml állítólag utasította az orosz bírákat, hogy ne bocsássák feltételesen szabadlábra a foglyokat, hanem irányítsák őket nem részletezett katonai magáncégekhez (PMC-k) történő toborzás felé, ami a Wagner befolyásának kiterjesztését jelzi az orosz büntető igazságszolgáltatási rendszer elemei felett. Vlagyimir Osecskin orosz emberi jogi szószóló azt állította, hogy meg nem nevezett Kreml-tisztviselők utasították az orosz bírákat, hogy ne engedjék feltételesen szabadlábra a foglyokat, hanem irányítsák őket a katonai PMC-khez, és megjegyezte, hogy a Wagner-csoport nagymértékben toboroz foglyokból. Osecskin kijelentette, hogy kevesebb fogoly marad a börtönökben lévő munkakolóniákban, ami arra utal, hogy a PMC-khez csatlakoznak. Osecskin jelentése az ISW korábbi értékelését is megerősíti, miszerint az orosz katonai mozgósítás növeli a munkaerőhiányt az orosz munkaerőpiacon.

A Kreml valószínűleg dezinformációs műveletet folytat az oroszországi keresztények és muszlimok közötti feszültségek csökkentésére, hogy kiszolgálja az orosz fegyveres erőkön belüli vallási kisebbségi csoportokat. Egy orosz katona felhívást forgatott a közel-keleti és észak-afrikai arab világhoz, amelyben a katona azt állítja, hogy Oroszország azért harcol, hogy megvédje a keresztény és iszlám hitet, szokásokat és hagyományokat a „perverz nyugati liberális értékektől.” A katona azt állította, hogy az USA felfegyverzi Ukrajnát, ahogy az USA felfegyverezte az ISIS-t, hogy „elpusztítsa a Közel-Kelet országait”. Az „Imarat Donbass” nevű ismeretlen orosz szervezet október 28-a körül egy iszlám propagandavideót tett közzé „Az orosz kalifátus visszatérése” címmel, amelyben arról értekezik, hogy „minden föld Allahé”, és hogy Allah földet ad azoknak, akik az ő nevében harcolnak, miközben egy összeállítást mutat az Ukrajnában harcoló muszlim katonákról, miközben a háttérben nashid zene szól. A muszlim orosz katonák október 15-én a Belgorodi Területen állítólag vallási okokból fellázadtak, és az orosz közösségi média felvételein látható, amint egy orosz tiszt október 24-én megvert egy muszlim katonát, amiért az egy bizonyos időpontban imádkozni próbált.


Jelenleg nincs erős bizonyíték arra, hogy az „Imarat Donbass” tényleges politikai vagy vallási szervezet lenne. Egyes orosz források „médiaközpontként” írják le. Az Imarat Donbass legalább 2022 májusa óta készít propagandavideókat, amelyekben iszlám dzsihád elemeket kombinálnak az ukrajnai orosz háborúról készült harci felvételekkel átfedve. Maxim Fomin orosz blogger népszerűsíti az Imarat Donbass tartalmát, és számos videójában feltűnő szerepet játszik.

A Kreml különböző célzott tájékoztatási műveletei ellentmondanak egymásnak. A Kreml politikai jobboldali nyugati közönséget célzó dezinformációs műveletei, amelyek Oroszországot a kereszténység és a hagyományos keresztény értékek bástyájaként állítják be, nem összeegyeztethetőek a muszlim világot célzó más orosz információs műveletekkel, amelyek Oroszországot az iszlám szövetségeseként igyekeznek feltüntetni.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!