Szele Tamás: A Halál belovagolt Perzsiába

Az ember azt hinné: Iránban már nem fajulhat el alaposabban a helyzet, de téved, Kahmenei rendszere hasonló más, ismerősebb politikai rezsimekhez, mindent képes fokozni, mindig van benne lejjebb. Most éppen legalább ezer nyilvános politikai kirakatperre és kivégzésre készülődnek, melyek egészen biztosan minden eddiginél agresszívabb reakciót fognak kiváltani Irán népéből.

Mindeközben, ha a rendszer sajtóját nézzük, az országban mintha csak minden a legnagyobb rendben folyna. Vegyük elő a kormányhoz közel álló IRNA honlapját, ott semmi sem utal demonstrációkra, tiltakozásokra, illetve egyetlen megmozdulásról mégis beszámolnak, de ezen – szó szerint idézem – „Veteránok és mártírok családtagjainak egy csoportja gyűlt össze kedd reggel a teheráni német nagykövetség előtt, hogy tiltakozzon a német kormány elfogult intézkedései ellen a közelmúltbeli incidensek kapcsán.”, tehát szó nincs rendszerellenességről vagy spontaneitásról, és a transzparenseiken ott az oroszoktól kölcsönzött jelmondat: „Hideg tél vár Európára”.

De egyébként nem említik az „incidenseket”, viszont megtudhatjuk, hogy „Tizenöt állam vesz részt a Nemzeti Gyógynövényfesztiválon”, vagy „Iráni kulturális hét kezdődött Dusanbéban”. Azt hiszem, minden kormánysajtó egyforma… ha nagyon átbogarásszuk, találunk pár eldugott információt, de azokat is csak olyan formában, hogy „A Forradalmi Gárda szabotőröket tartóztatott le délnyugat-Iránban” vagy „Irán ellenségei ismét kudarcot fognak vallani”, ez utóbbi különösen szép, ugyanis úgy állítja be, mintha a tüntetések nem a rendszer, hanem a shirázi mecsetben történt merénylet ellen tiltakoznának. Egyszóval a kirakat rendezett, a bolt üres, a raktár rohad szét, de úgy tesznek, mintha nem lenne semmi baj.

Lássuk a legfrissebb valódi információkat Iránból. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A rendszer megkezdte a letartóztatott tüntetők vád alá helyezését és elítélését, ami része annak az egyre keményebb és kompromisszummentesebb álláspontnak, amelyet a rendszer a folyamatban lévő tüntetésekkel szemben képvisel. Ali al Ghasi Mehr teheráni tartományi főbíró október 31-én bejelentette, hogy mintegy 1000 tüntető ellen emeltek vádat. Asadollah Dzsafari, Shiraz tartományi főbíró 70 tüntető ellen emelt vádat, akik közül hatot a hatalom már bűnösnek talált. Mehr és Dzsafari egyaránt bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás a nyilvánosság számára is megnyitja a tüntetők elleni pereket. A rendszer valószínűleg arra fogja használni ezeket a kirakatpereket, hogy példát statuáljon néhány letartóztatott tüntetővel szemben, és elrettentse őket a jövőbeli megmozdulásoktól. Ha a rendszer bemutatja a tizenévesek tárgyalásait, ítéleteit, majd halálos ítéleteit, az inkább táplálja, mint csökkenti a tüntetések iránti lelkesedést.*

*Egy ilyen esetről az írás végén részletesebben is szó lesz.

A rendszer tisztviselői egyre keményebb hangnemet ütnek meg a tüntetésekkel szemben, a tüntetéseket és a sirazi terrortámadást egymással összefüggőnek és az Irán elleni, nyugati vezetésű hibrid háború részének állítva be. Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi főnök október 31-én kijelentette, hogy azok a személyek, akik több tüntetésen is részt vesznek, „az ellenség soraiba tartoznak”, és ezért súlyosabb büntetésre számíthatnak. Ejei utasította az igazságszolgáltatást, hogy a médiaszolgálatokkal együttműködve azonosítsák azokat a személyeket, akik több tüntetésen is részt vesznek. Ejei nem adott jogalapot erre az új bizonyítási normára, ami arra utal, hogy az igazságszolgáltatás a bűnösség vélelme alapján egyes tüntetőket külföldi ügynökként fog üldözni. A keményvonalas parlamenti képviselő, Mohammad Esmail Kowsari dandártábornok azzal fenyegetőzött, hogy a rendszer október 31-én fokozni fogja az elnyomást. Kowsari az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) nyugalmazott tisztje, aki történelmileg támogatja és felügyeli a tüntetőkkel szembeni brutális elnyomást.

A rendszer fokozza az egyetemi hallgatókkal való kapcsolattartást, hogy megnyugtassa a diáktüntetőket. A parlament elnöke (és az IRGC volt dandártábornoka), Mohammad Bagheri Ghalibaf október 31-én találkozott egyetemi hallgatókkal, hogy kritikákat és visszajelzéseket kérjen, és kijelentette, hogy ismét szándékában áll ilyen találkozót tartani. Az iráni állami média arról számolt be, hogy Ali Khamenei legfelsőbb vezető november 2-án is találkozik egyetemi hallgatókkal. Khamenei valószínűleg arra fogja felhasználni a találkozót, hogy hangsúlyozza a diákok fontosságát az ország számára, és megismétli a tüntetésekkel kapcsolatos kemény álláspontját. Ezek a találkozók azután valósulnak meg, hogy Ali Bahadori Jahromi, a Raisi-kormány szóvivője október 24-én és 25-én egyetemekre látogatott, hogy megvitassa a nép panaszait, amint arról a CTP korábban beszámolt. A diákok mindkét időpontban rendszerellenes jelszavakat skandáltak Jahromi előtt.

A legfontosabb hírek röviden:

    • A rendszer tisztviselői megkezdték a letartóztatott tüntetők elleni vádemeléseket és ítéleteket, ami része annak az egyre keményebb és megalkuvást nem tűrő álláspontnak, amelyet a rendszer a folyamatban lévő tüntetésekkel szemben képvisel.
    • A rendszer tisztviselői egyre keményebb retorikát alkalmaznak a tüntetésekkel szemben, a tüntetéseket és a sirazi terrortámadást összefüggőnek és az Irán elleni, nyugati vezetésű hibrid háború részének állítva be.
    • Legalább 30 rendszerellenes tüntetés zajlott 14 tartomány 17 városában.
    • Mehdi Bagheri parlamenti képviselő kijelentette, hogy a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) jelenleg nem működteti az erkölcsi járőrszolgálatot, mert nincs elég emberük.
    • A Kurdisztán tartományban dolgozó egészségügyi szakemberek október 31-én elítélték a rendszer kemény fellépését a közösségi média nem ellenőrzött beszámolói szerint.
    • A reformpárti Ham Miham újság cikket közölt, amelyben felszólította a LEC tisztjeit, hogy védjék meg az iráni tüntetőket a LEC különleges egységeitől – a rezsim magasan képzett, zavargásellenes karhatalmi szervététől.




Rendszerellenes tüntetések:

Legalább 30 rendszerellenes tüntetésre került sor 14 tartomány 17 városában.

Megjegyzés: A CTP megváltoztatja a rendszer tevékenységének bemutatását, hogy egy városon belül több tüntetést is meg tudjon örökíteni, ha megbízhatóan meg tudja különböztetni a különböző tiltakozó tevékenységeket. (Én meg azt kell hozzátegyem, hogy emiatt a Zóna olvasói el kell búcsúzzanak a megszokott, felsoroló tördeléstől pár helyen, egyelőre kiemelem a helységneveket…)

A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Meghatározatlan számú diáktüntető rendszerellenes jelszavakat skandált a város egyik utcáján. Nem világos, hogy a tüntetők egyetemisták vagy középiskolások voltak-e.

A karaji Azad Egyetem meghatározatlan számú diáktüntetője rendszerellenes jelszavakat skandált, valószínűleg egy egyetemi campuson.

Több mint 150 metróutas rendszerellenes jelszavakat skandált a Golshahr metróállomáson.

A Rasam Felsőoktatási Egyetem több tucat hallgatója azt skandálta, hogy „megöljük a lányainkat és testvérekkel helyettesítjük őket”.

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány

A Tabrizi Egyetem mintegy 150 orvostanhallgatója azt skandálta, hogy „te vagy a perverz, te vagy a mocsok, én egy szabadon gondolkodó nő vagyok”.

Több mint 100 tüntető rendszerellenes jelszavakat skandált egy városi utcán.

Shiraz, Fars tartomány

Több tucatnyi sirazi egyetemi hallgató tüntető gyűlt össze, és azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság, szabadság”.

A Zand Egyetem meghatározatlan számú diáktüntetője a „nő, élet, szabadság” jelszót skandálta.

Rasht, Gilan tartomány

A Rasht Gyógyszerészeti Egyetem meghatározatlan számú hallgatója tiltakozásul összekulcsolta egymás kezét és részt vettek a tüntetéseken.

Ghazvin város, Ghazvin tartomány

Az Imam Khomeini Nemzetközi Egyetem mintegy 100 hallgatója a „halál a diktátorra” jelszót skandálta az egyetem campusán.

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

A Khayyam Egyetem több mint 70 diákja az egyetem bejáratánál rendszerellenes jelszavakat skandált.

Ahvaz, Khuzestan tartomány

A Chamran Egyetem meg nem határozott számú diáktüntetője rendszerellenes jelszavakat skandált a rendszerpárti tüntetőkkel szemben az egyetemen. Egy, a tüntetések nyomon követésére létrehozott közösségi médiafiók azt állította, hogy a rendszerpárti tüntetők többsége nem az egyetem baszidzsi hallgatója, és az iráni hatóságok szállították őket az egyetemre.

Dezfoul, Khuzestan tartomány

Az Ahvazi Jondishapour Orvostudományi Egyetem meghatározatlan számú hallgatója a „szabadságot, szabadságot, szabadságot” jelszót skandálta.

Marivan, Kurdisztán tartomány

Több tucat diák a „halál a diktátorra” jelszót skandálta a város utcáin. Nem világos, hogy a tüntetők középiskolások vagy egyetemisták voltak-e.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Több mint 100 gyászoló gyűlt össze Peyman Manbari sírjánál, akit a biztonságiak lelőttek, mert október 8-án részt vett a rendszerellenes tüntetéseken. A gyászolók azt skandálták, hogy „nő, élet, szabadság” és „a mártírok nem halnak meg”.

Több mint 100 gyászoló gyűlt össze Sarina Saeidi sírjánál, egy 16 éves lányénál, akit a biztonságiak október 26-án megöltek, mert részt vett a tiltakozó akciókban. A gyászolók azt skandálták, hogy „Kurdisztán, Kurdisztán, a fasiszták temetője”.

A sanandaji Azad Egyetem meghatározatlan számú diákja vett részt a rendszerellenes tüntetéseken. Erről a tüntetésről nincs felvétel. A felvételeken látható, amint a biztonsági személyzet közbelép és lezárja az egyetem összes bejáratát. Lövések hallhatóak.

Khorramabad, Lorestan tartomány

A Lorestan Egyetem több száz hallgatója vett részt a rendszerellenes tüntetéseken az egyetemen.

Neyshabour, Razavi Khorasan tartomány

A neyshabouri Azad Egyetem meghatározatlan számú tüntető diákja a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszó skandálásával demonstrált.

Arak, Markazi tartomány

Meghatározatlan számú araki egyetemi hallgató tüntető azt skandálta, hogy „féljetek, féljetek, mindannyian együtt vagyunk”.

A felvételeken látható, amint a biztonsági személyzet könnygázt vet be a tüntetők ellen a város utcáin.

Shahroud, Semnan tartomány

A shahroudi Műszaki Egyetem több mint 100 diáktüntetője a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálta, a rendszerpárti tüntetők vlószínűleg kisebb tömegével szemben.

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

A Szisztáni és Beludzsisztáni Egyetem meghatározatlan számú hallgatója tüntetett a „szabadság, szabadság, szabadság” jelszót skandálva.

Teherán város, Teherán tartomány

A Shahid Beheshti Egyetem több száz – valószínűleg több mint ezer – diákja vonult fel és skandálta a „nő, élet, szabadság” és „nem akarunk gyermekgyilkos rezsimet” jelszavakat. A jelentések szerint néhány professzor is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Több mint 100 gyászoló gyűlt össze, hogy megemlékezzenek arról, hogy 40 napja annak, hogy a biztonsági személyzet megölte Erfan Khazaei-t, mert részt vett a rendszerellenes tüntetéseken. A gyászolók azt skandálták, hogy „halál a diktátorra”, „Egy embert megöltek, de még ezer marad”, és a „Baraaye” című dalt énekelték, amely a tüntetők rendszerrel szembeni sérelmeit foglalja össze.

Az Amir Kabir Műszaki Egyetem több száz hallgatója vett részt a rendszerellenes tüntetéseken az egyetem egyik épületében.

Nagyjából 50 középiskolás diák skandált rendszerellenes jelszavakat a Tehransar negyedben.

A dél-teheráni Azad Egyetem meghatározatlan számú diákja azt skandálta, hogy „Sharif fogolytábor lett, Evin pedig egyetem” és „harcolni fogunk, meghalunk, visszavesszük Iránt”.

A CTP alacsony valószínűséggel értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Marivan, Kurdisztán tartomány

Kevesebb mint egy tucat tüntető tüzet gyújtott egy városi utcán, valószínűleg megakadályozva a biztonsági személyzetet abban, hogy belépjenek egy olyan területre, ahol később tüntetések lesznek.

Saghez, Kurdisztán tartomány

Kevesebb mint egy tucat tüntető gyújtott tüzet egy városi utcán, valószínűleg megakadályozva a biztonsági személyzetet abban, hogy belépjen egy olyan területre, ahol később tüntetések lesznek.

A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy egyetemi hallgatók a következő helyszínen vettek részt a rendszer elleni ülősztrájkokban:

Teherán város, Teherán tartomány

A Sharif Egyetem 50-70 hallgatója vett részt ülősztrájkban az egyetem területén.

A nyugat-teheráni Azad Egyetem több, mint 70 hallgatója vett részt ülősztrájkban az egyetem területén.

Zanjan város, Zanjan tartomány

A Zanjani Orvostudományi Egyetem mintegy 100 fogorvostanhallgatója összegyűlt és ülősztrájkban vett részt az egyetem campusán.

Mehdi Bagheri parlamenti képviselő kijelentette, hogy a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) létszámhiány miatt jelenleg nem működteti az erkölcsi járőrszolgálatot. Bagheri kijelentette, hogy a LEC a tüntetések kezelését helyezi előtérbe, és nem tudja egyidejűleg működtetni az erkülcsi járőrszolgálat feladatát is. Bagheri megjegyzései a rendszer biztonsági erőinek egy kulcsfontosságú sebezhetőségét tükrözik: a rendszer nem rendelkezik elegendő biztonsági állománnyal a nagyszabású, országos tüntetések kezeléséhez. A CTP korábban már beszámolt arról, hogy a biztonsági erők a tüntetések kiterjedése és mértéke miatt létszámhiánnyal, kimerültséggel és alacsony morállal küzdenek.

A Kurdisztán tartományban dolgozó egészségügyi szakemberek október 31-én elítélték a rendszer elnyomását a közösségi média nem ellenőrzött beszámolói szerint. A Kurdisztáni Orvosi Tudományok Egyetemének és különböző kórházaknak az egészségügyi dolgozói és professzorai nyílt leveleket tettek közzé, amelyekben bírálták a rendszer diákokkal szembeni erőszakos fellépését. Az egészségügyi dolgozók felszólították a biztonsági erőket, hogy hagyják el a kórházakat, ahova a jelentések szerint a sérült tüntetők letartóztatására és azonosítására vonultak fel. A professzorok kijelentették, hogy nem tartanak órákat, amíg a rendszer nem garantálja a diákok biztonságát. Az orvosok megkezdték a sérült tüntetők kezelését magánházakban, hogy a tüntetők elkerülhessék a klinikákat és a kórházakat, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. Az iráni orvosi közösség körében növekvő rendszerellenes érzelmek arra vezethetnek, hogy több orvos támogatja a tüntetőket.


A reformpárti Ham Miham újság egy cikket tett közzé, amelyben felszólította a LEC tisztjeit, hogy védjék meg az iráni tüntetőket a LEC különleges egységeitől – a rendszer magasan képzett, zavargásellenes rendőrségétől. A cikk bírálta, hogy az LEC különleges egységei válogatás nélkül alkalmaznak erőszakot a rendszerellenes tüntetéseken részt vevő irániakkal szemben, és sürgette az iráni törvényhozókat, hogy vonják őket felelősségre. A Ham Miham beszámolt Mahsa Amini haláláról, és az elmúlt hetekben egyre kritikusabbá vált a rezsim tüntetéseket elnyomó taktikájával szemben.

Abdol Nasser Hemmati mérsékelt politikus október 30-án Twitteren kritizálta Ebrahim Raisi elnököt a tüntetésekhez való hozzáállása miatt. Hemmati kijelentette, hogy a Raisi-kormány kudarca a szociális kérdések kezelésében, az emberek életének javításában és a reformokban okozta a tüntetéseket. Hemmati a Rouhani-kormány idején az Iráni Központi Bank kormányzója volt, és Raisi ellen indult a 2021. júniusi elnökválasztáson. Hemmati Raisival szembeni kritikája azt a békülékenyebb hangnemet tükrözi, amelyet az iráni mérsékeltek és reformisták a tüntetőkkel szemben képviseltek.

A Teheráni Szomszédság Ifjúsága november 1-jén és 2-án megismételte a tüntetésekre való felhívását.


Ígértem, hogy beszámolok még néhány részletről, ezt az Iran International összefoglalója alapján teszem. Rögtön vegyük is a halálos ítéletek esetét – olyanra már van precedens.

Írtam a fentiekben, miszerint a keményvonalas igazságszolgáltatás hétfőn bejelentette, hogy a hét hete tartó, Mahsa Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatt kirobbant tüntetések leverésére tett erőfeszítések fokozásával nyilvános tárgyalásokat tart a letartóztatottak közül mintegy ezer ember ellen. A nyilvános tárgyalások azonban nem feltétlenül jelentenek tisztességes tárgyalásokat, mivel az Iszlám Köztársaság rendszeresen megtagadja az emberektől a jogot, hogy saját védőügyvédet válasszanak, és visszatartja tőlük az ügyről szóló információkat.

A Forradalmi Gárdához kötődő Tasnim hírügynökség szerint a teheráni főbíró azt mondta, hogy ezek az emberek „szabotázscselekményeket hajtottak végre a közelmúlt eseményei során, beleértve a biztonsági őrök megtámadását vagy megölését, (és) közvagyon felgyújtását”. A jelentés hozzátette, hogy a tárgyalásokat egy forradalmi bíróságon fogják lefolytatni, és a tervek szerint még ezen a héten megkezdődnek.

Nem volt azonnal világos, hogy a hétfőn bejelentett 1000 vádiratban szerepel-e az a 315 tüntető, akik ellen az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint szombaton Teheránban emeltek vádat. Közülük legalább ötöt főbenjáró bűncselekményekkel vádolnak.


A közösségi médiában hétfőn megosztott videóban a 22 éves Mohammad Ghobadlou édesanyja elmondta, hogy fiát két nappal ezelőtt halálra ítélték az első bírósági tárgyaláson, igazságtalannak nevezte az ítéletet, és segítségért folyamodott. Elmondta, hogy a férfit családja és ügyvédje jelenléte nélkül tárgyalták és „halálra ítélték” egy ülésen, hozzátéve, hogy a hatóságok a lehető leggyorsabban ki akarják végezni.

Sőt, az igazságszolgáltatás a közelmúltban több letartóztatott tüntetőt vádolt meg „földi korrupcióval”, ami az iszlám köztársaságban halálos ítélettel egyenértékű. Csakhogy ez nem korrupciót jelent, mint nálunk, ez a „Mofsed-e-filarz” kifejezés fordítása, az iráni jog egy gyűjtőfogalma, olyasmit jelent, hogy „a Föld romlottja; aki a korrupció terjesztésével vádoltatik” vagy még inkább: „az erkölcsi rend súlyos megsértői, Isten ellenségei a Földön”. Tehát politikai másként gondolkodás, de ez sem ennyire egyszerű, mert egy csomó minden beletartozik, például:

    • tömegek ellen elkövetett széles körű bűncselekmény;
    • a haza vagy a külső biztonság elleni bűncselekmények;
    • pletykák terjesztése és/vagy rágalmazás;
    • az állam ügyeiben elkövetett pénzügyi visszaélések;
    • veszélyes és mérgező anyagok terjesztése;
    • bordélyházak létesítése vagy azok működésében való részvétel, a közrend nagymértékű megzavarása;
    • biztonsági kockázatok okozása vagy jelentős fizikai sérülések okozása egyéneknek, illetve köz- vagy magántulajdonban okozott kár;
    • széles körű erkölcsi korrupció és bűncselekmények.

Szóval, ezért mind halálbüntetés jár, akármennyire is viszonylagos a meghatározás.

Nem kell nagyon sok ész ahhoz, hogy meglássuk: ahány kivégzés következik, annyi tüntetést gerjesztenek velük, mindegyiken több ezren vesznek majd részt. És ezek szerint mindegyik után további több ezer halálbüntetést lehet majd kiszabni, míg csak ki nem fogynak vagy a népből, vagy a hóhérokból.

Már persze, amennyiben nem kergetik el ezt az egész, most már gyilkos rendszert a Pokolba.

Eddig tartottak az iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!