Szele Tamás: Mordvicsev altábornagy feltámadása

Donyeckben egyre véresebbek a harcok, Herszonban egyre különösebb a készülődés – az ukrajnai háború nem csitul, sőt, ellenkezőleg, egyre rútabb arcát mutatja, de legalább minden résztvevőjének. Oroszországban véget ért a részleges mozgósítás, tehát folytatják, és megkezdődött a fél évente esedékes sorozás, amit ezek szerint nem kéne folytatni, de zajlik az is.

Mindeközben a bajban lévő Oroszországi Föderáció a szintén nem túl acélosan álló Irántól vásárol ballisztikus rakétákat és drón-alkatrészeket, amiket majd ők összeállítanak, hogy nyoma se legyen rajtuk az iráni felségjelnek. A szállítás módja egyelőre vitatott, de talán repülő szőnyegen fogják megoldani, mert minden más közlekedési eszköz sérülékeny. Hogy repülő szőnyeg nem létezik? Az igaz, de ez mind semmi ahhoz képest, hogy a Központi Katonai Körzet élére sikerült kinevezni egy hősi halottat.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Irán azt tervezi, hogy több harci drónt és új ballisztikus rakétarendszert küld Oroszországnak ukrajnai felhasználásra, ami valószínűleg tovább erősíti Oroszország függőségét az iráni gyártású fegyverrendszerektől. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) november 1-jén jelentette, hogy iráni tisztviselők több mint 200 darab Shahed–136, Mohajer–6 és Arash–2 harci drónt kívánnak Oroszországba küldeni. A GUR jelentése szerint Irán a drónokat szétszerelt állapotban küldi Oroszországnak, és orosz személyzet fogja azokat orosz jelölésekkel összeállítani. A CNN november 1-jén arról számolt be, hogy egy nyugati ország meg nem nevezett tisztviselői, akik szorosan figyelemmel kísérik az iráni fegyverprogramokat, kijelentették, hogy Irán az év végéig ezer fegyvert tervez Oroszországnak küldeni, köztük rövid hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakétákat és harci drónokat. Ez lenne az első megerősített eset, hogy Irán fejlett, precíziós irányítású rakétákat küld Oroszországnak. Oroszország valószínűleg azért tárgyalt a további iráni fegyverrendszer-szállításról, mert az ukrajnai háború során, különösen az ukrán kritikus infrastruktúra elleni orosz hadjárat során kimerültek a cirkálórakéta- és drónrendszerekből álló készletei. A GUR jelentése szerint az ukrán légvédelem több mint 300 Shahed–136 drónt lőtt le azóta, hogy Oroszország szeptember 13-án elkezdte használni őket Ukrajnában. Oroszország valószínűleg továbbra is dróntámadásokkal és rakétacsapásokkal próbálja majd ellensúlyozni a frontvonalon lévő hagyományos erőinek kudarcait és korlátait.

Az orosz védelmi minisztérium november 1-jén kezdte meg féléves őszi sorozási akcióját, az országszerte folytatódó titkos mozgósításról szóló jelentések szerint. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy 85 szövetségi szubjektumban 2700 sorozóbizottság kezdte meg az őszi 120 000 főt érintő sorkatonai behívásokat. Sojgu azt is kijelentette, hogy Oroszországban befejeződött a részleges mozgósítás. Az orosz vezérkar fő szervezési és mozgósítási igazgatóságának vezetője, Jevgenyij Burdinszkij megismételte, hogy Oroszország 7500 férfival kevesebbet soroz be, mint az előző években, és megjegyezte, hogy a részleges mozgósítás egy hónappal elhalasztotta a sorozási ciklust. Burdinszkij azt állította, hogy a sorkötelesek idén nem fognak a megszállt Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja területeken szolgálni, és nem vesznek részt harcokban. Vlagyimir Cimljanszkij, az orosz vezérkar fő szervezési és mozgósítási igazgatósága 4. igazgatóságának vezetője hozzátette, hogy a legtöbb újonc kiképzőalakulathoz és katonai egységhez kerül, ahol öt hónapig képzik őket, míg mások a képességeik és az iskolai végzettségük alapján kapnak beosztást. Az orosz hadügyminisztérium évtizedek óta félévenkénti behívásokat tart és képesnek kell lennie arra, hogy ezt a folyamatot hatékonyan és eredményesen hajtsa végre. Az őszi behívó végrehajtásával kapcsolatos esetleges problémák valószínűleg azt jelzik, hogy a részleges mozgósítás és az ukrajnai háború megnehezítette a szokásos eljárást.

Számos orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz sorozótisztek továbbra is mozgósítják a férfiakat annak ellenére, hogy Sojgu korábban bejelentette a részleges mozgósítás befejezését és a sorkatonai szolgálatra való átmenetet október 28-án. Helyi orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy október 31-én Tyumenben és Szentpéterváron olyan esetekről számoltak be, amikor egyesek még mindig kaptak mozgósítási értesítést. Az orosz Központi Katonai Körzet (CMD) állítólag azt mondta egy orosz hírügynökség újságíróinak, hogy a mozgósítási folyamatok Oroszország-szerte folytatódnak, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök alá nem írja a mozgósítási időszakot lezáró rendeletet. Az ukrán Melitopol és Mariupol hatóságai arról is beszámoltak, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is önkéntes zászlóaljakba és területvédelmi egységekbe kényszerítik az ukránokat.

A Déli Katonai Körzet (SMD) 8. Összhaderőnemi Hadseregének parancsnoka, Andrej Mordvicsev altábornagy állítólag Alekszandr Lapin vezérezredest váltotta a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokaként.* Több orosz blogger – köztük néhányan az orosz állami televízióban is – megjegyezte, hogy Mordvicsev váltotta Lapint ebben a pozícióban, de az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) november 1-jéig hivatalosan nem jelentette be sem Mordvicsev kinevezését, sem Lapin menesztését. Egy orosz helyi médium az orosz védelmi minisztérium egy meg nem nevezett tisztviselőjére hivatkozva azt állította, hogy Mordvicsev csak Lapin állítólagos háromhetes betegszabadságának idejére váltja Lapint az ukrajnai „központi” erők parancsnokaként. Egy blogger, aki gyakran szerepel az orosz állami médiában, azt állította, hogy az ukrajnai orosz erők parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok személyesen nevezte ki Mordvicsevet Lapin helyére, mivel elkötelezett az objektív frontvonalbeli tudósítások iránt. Ha a Mordvicsev kinevezéséről szóló hírek igazak, akkor a Kreml talán megpróbálja megnyugtatni a háborúpárti katonai blogger-közösséget, amely átláthatóságot és őszintébb tudósításokat követel. A blogger hozzátette, hogy Mordvicsev állítólag „meleg munkakapcsolatban” áll Ramzan Kadirov csecsen vezetővel, és hogy Kadirov március közepén tartott találkozójukon Mordvicsevet „a legjobb parancsnoknak” nevezte. Mordvicsev kinevezése tehát azt jelezheti, hogy a Kreml megpróbálja megnyugtatni a Kadirovból és a Wagner-csoport finanszírozójából, Jevgenyij Prigozsinból álló szilovik-frakciót, amely nyilvánosan is bírálta Lapint. Lapin elbocsátása azonban Szurovikin javaslatára is történhetett, tekintve, hogy mindkét parancsnok a Luhanszki Terület térségében tevékenykedett, hogy júniusban elfoglalja Liszicsanszkot és környékét. Az ISW egyelőre nem tudja függetlenül ellenőrizni a bloggerek vagy az orosz helyi csatornák jelentését.

*Őszintén gratulálok az altábornagynak, első sorban nem is a kinevezéséhez, az megesik az emberrel, hanem ahhoz az egyedülálló katonai teljesítményhez, amivel visszatért a hősi halálból. Ugyanis mindez idáig úgy volt, hogy Andrej Mordvicsev altábornagy idén március 18-án, a csornobajivkai repülőtéren hősi halált halt, egy ukrán légicsapás következtében. Március 28-án ugyan mutatott róla az orosz állami televízió egy felvételt, amelyen Ramzan Kadirov társaságában lett volna látható, éspedig Mariupol környékén, de az készülhetett akárhol és akármikor. Tehát kivételes képességű embert látunk: olyant még katona sosem tett, hogy feltámadott volna.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg megpróbálja kezelni a párhuzamos katonai struktúráival szembeni kritikákat Lapin jelentett elbocsátását követően. Prigozsin megvédte zsoldosait a meg nem nevezett „több tízezer kritikus” ellen, kijelentve, hogy a Wagner zsoldosai meghalnak, míg a kritikusok nem hajlandóak a frontvonalra menni. Prigozsin az elmúlt napokban számos megkeresésre válaszolt a Wagner-egységek veszteségeit illetően, vagy a fogoly újoncok között kitörő fertőző betegségekkel szembesülve, de a Lapin elleni támadásai arra késztettek egyeseket a háborúpárti közösségen belül, hogy nyilvánosan megkérdőjelezzék a tekintélyét. Sok orosz blogger, aki korábban védte Lapint, hevesen bírálta Prigozsin megjegyzéseit az orosz felsőbb katonai vezetésről, az egyik blogger kijelentette, hogy „pásztorok és szakácsok”, szarkasztikusan utalva Ramzan Kadirov csecsen vezetőre és Prigozsinra, nem tudják értékelni Lapin teljesítményét. Az ISW korábban azt is megjegyezte, hogy Prigozsin egységei június óta nem értek el jelentős nyereséget Bakhmut körül.

Prigozsin valószínűleg igyekszik csökkenteni annak a látszatát, hogy túl nagy hatalomra tesz szert, kijelentve, hogy nem tervezi, hogy politikai tisztséget töltsön be, és visszautasítana egy ilyen pozíciót, ha felajánlanák neki. Prigozsin azt is hozzátette, hogy nem tartja magát a közvélemény vezetőjének, és nem vesz részt „leszámolásokban” orosz tisztviselőkkel, annak ellenére, hogy továbbra is nyilvánosan támadja Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzót, és többször felszólította lemondására. Prigozsin hozzátette, hogy nem versenyez Beglovval a szentpétervári üzleti szférában.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A drónok és ballisztikus rakéták tervezett iráni szállítása Oroszországba valószínűleg tovább erősíti az oroszok Irántól és az iráni gyártású fegyverrendszerektől való függőségét.
      • Az orosz védelmi minisztérium megkezdte féléves őszi sorozási ciklusát annak ellenére, hogy az orosz hatóságok értesülései szerint az orosz hatóságok titokban folytatják a mozgósítási intézkedéseket.
      • A Déli Katonai Körzet (SMD) 8. Összevont Fegyveres Hadseregének parancsnoka, Andrej Mordvicsev altábornagy a jelentések szerint Alekszandr Lapin vezérezredest váltotta a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokaként.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg a párhuzamos katonai struktúrákkal szembeni kritikákat próbálja kezelni Lapin állítólagos menesztése után.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellentámadást folytatnak Szvatove és Kreminna irányában.
      • Az orosz hadsereg folytatta a védelmi előkészületeket, miközben az ukrán egységek ellentámadó műveleteket hajtottak végre Herszon területén.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut és Donyeck város környékén.
      • Az orosz haderő folytatta a Zaporizzsjai Atomerőmű feletti orosz ellenőrzés megerősítését.
      • Az orosz katonai struktúrák a jelentések szerint bővítik a kiképzési kapacitásokat.
      • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is feltételeket szabtak a lakosok hosszú távú és végleges áttelepítésére a Dnyeper folyó keleti partjáról Herszon területen.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg november 1-jén folytatta az ellentámadást Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Szvatovétól északnyugatra, a Luhanszki Területen Mikolajivka és Kuzemivka (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra), valamint a Harkivi Területen Orljanszke közelében (Szvatovétól 30 km-re északnyugatra). Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők megelőző csapást mértek az Orljanszke irányában az ellentámadás folytatására készülő ukrán erőkre is, és azt mondta, hogy az elmúlt hetekben Kupjanszk irányából indított sikertelen ukrán támadások az ukrán erőknek jelentős felszerelésébe és emberállományába kerültek, ami arra kényszeríti az ukrán parancsnokokat, hogy felkészüljenek az orosz ellentámadásokra Kupjanszk irányából. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy november végéig vagy decemberig nagyon valószínűtlen, hogy az orosz egységek képesek lennének támadást indítani Kupjanszk irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok Sztelmahivka közelében (Szvatovától 15 km-re északnyugatra) átkeltek a Zserebec folyón és készülnek a térségben lévő orosz állások elleni támadás folytatására. Orosz források azt állították, hogy az orosz BARS (harci tartalékos) 13. és 16. osztagok jelenleg Szvatove irányában lévő területeket védik. A BARS–13 parancsnoka arról számolt be, hogy az ukránok megerősítették harccsoportjukat Szvatove irányában és még ezen a héten be akarják venni Szvatovét.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek november 1-jén folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukránok továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak a Kreminna-Svatove országút irányában. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők támadó hadműveleteket készülnek folytatni Cservonopopivka felé, hogy északról elérjék Kreminnát. A blogger azt is állította, hogy az ukrán erők Ploscsanka közelében (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) olyan támadásokat szándékoznak indítani, amelyek elvágják a Kreminna és Szvatove közötti országutat. Egy másik orosz blogger úgy tudja, hogy az orosz egységek rendszeresen ellentámadásokat indítanak Kreminnától nyugatra Terni (17km Kreminnától északnyugatra) és Torszke (15km Kreminnától nyugatra) közelében, hogy korlátozzák az ukrán alakulatok akcióit az autópálya irányába. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán egységek sikertelenül próbálták megtámadni Kreminnát Nevszke (18km Kreminnától északnyugatra) irányából. Az ISW nem tudja ellenőrizni ezeket az orosz állításokat. A Luhanszki Területi Adminisztráció november 1-jén megerősítette, hogy az ukrán erők visszafoglalták Nevszkét.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg november 1-jén folytatta a védelmi előkészületeket a Herszoni Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az aktív védelmi tevékenységet, légi felderítést végeznek, és védelmi vonalakat alakítanak ki a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. A lakosok arról számoltak be, hogy az orosz egységek árkokat ásnak és berendezkednek a keleti part védelmére, többek között a Nova Kakhovka-Dnyiprjanij-Korsunka vonal mentén (a keleti parton, Herszon várostól mintegy 45 km-re keletre), Hola Prisztan (Herszon várostól 8 km-re délnyugatra) és egészen délre Mikhajilivkáig, amely jóval az oroszok által megszállt területen fekszik, Herszon várostól mintegy 45 km-re délre. Az ilyen jelentések arra utalnak, hogy az orosz csapatok elhúzódó védelmi műveletekre készülnek a keleti parton.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 1-jén folytatták az ellentámadó hadműveleteket Herszon területen. Kirill Sztremouszov herszoni megszálló képviselő és más orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadási kísérletet Beriszlav irányában. Az orosz védelmi minisztérium hasonlóképpen azt állította, hogy az ukrán csapatok sikertelenül próbáltak előrenyomulni Milove (Beriszlavtól 30 km-re északkeletre), Szukhanove (Beriszlavtól 32 km-re északra), a Bruskinszke-Kosztromka terület (Beriszlavtól 40 km-re északnyugatra) és Zeleni Haj (Herszon várostól 24 km-re északnyugatra) felé. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az orosz állításokat.

Az ukrán hadsereg november 1-jén folytatta az orosz koncentrációs területek, logisztikai csomópontok és katonai eszközök elleni hadjáratát a Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 31-én jelentette, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek 180 bevetést hajtottak végre orosz ember- és eszközkoncentrációk ellen a Herszoni Területen, valamint hogy az ukrán légierő csapást mért egy orosz erődítményre a Mikolajivi Területen található Sznihurivkában. Jaroszlav Janusevics a Herszoni Terület ukrán vezetője kijelentette, hogy az ukrán erők orosz lőszerraktárakra is csapást mértek Beriszlav körzetben. A közösségi média felhasználói emellett robbanásokról számoltak be november 1-jén a Nova Kakhovka melletti Kozackében.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 1-jén folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar nem említett konkrét orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, de megjegyezte, hogy az orosz erők november 1-jén folytatták a támadó műveleteket Bakhmut irányában. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy heves harcok folynak Opitne közelében ( Bakhmuttól mintegy 3 km-re délnyugatra) Kurdjumivka irányában. Egy Kreml-közeli orosz blogger arról is beszámolt, hogy heves harcok folynak Szoledar (Bakhmuttól 13 km-re északkeletre) és Bakhmut külterületén, ahogy a Wagner-csapatok megpróbálják áttörni az ukrán védelmet. Orosz források megosztottak geolokációs felvételeket az ukrán erők és a Wagner-csapatok közötti közelharcról Zajceve (Bakhmuttól 8 km-re délkeletre) közelében. Ukrán katonák felvételeket tettek közzé Bakhmut környéki településekről, és arról számoltak be, hogy az ukrán egységek továbbra is visszaverték a Bakhmut elleni végeláthatatlan orosz támadásokat, és hogy az ukrán csapatok evakuálják a civileket a közeli Kliscsivkában (Bakhmuttól mintegy 9 km-re délnyugatra). Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok továbbra is rutinszerűen közvetett tüzet folytatnak a Donyecki Területen lévő kontaktvonal mentén.


Az orosz hadsereg november 1-jén folytatta az offenzív műveleteket Donyeck város északi, északnyugati és délnyugati külterületén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok támadó műveleteket hajtottak végre Avdiivka irányában (Donyeck várostól 15 km-re északnyugatra), de nem pontosította tovább e műveletek helyét vagy jellegét. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája azt állította, hogy megrohamozta az ukrán állásokat Nevelszkében (Donyeck várostól mintegy 25 km-re északnyugatra) és ukrán foglyokat ejtett. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy a harcok október 31-én a nap végén is folytatódtak Pjervomajszke és Vodiane településeken, valamint Opitnye közelében (mindegyik Donyeck várostól mintegy 15 km-re északnyugatra). Egy másik orosz blogger emellett azt állította, hogy az orosz csapatoknak sikerült előrenyomulniuk Marinkán belül (Donyeck város délnyugati peremén), de még túl korai lenne értékelni az orosz térnyerést a településen. Az orosz erők rutinszerű tüzérségi csapásokat mértek Avdiivka-Donyeck város térségében.

Az orosz haderő november 1-jén folytatta a Donyeck várostól délnyugatra folytatott offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok támadó műveleteket hajtottak végre Novopavlivka irányában (ez a műveleti irány a Donyecki Terület nyugati részén folytatott tevékenységre utal), de nem adott további információkat arról, hogy hol zajlottak a támadó műveletek. A Donyecki Népköztársaság (DNK) első tájékoztatási miniszterhelyettese, Daniil Bezsonov azt állította, hogy november 1-jén a harcok felerősödtek Vuhledar irányában, és kijelentette, hogy az orosz csapatok megpróbálják elfoglalni Pavlivkát (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra) és Novomikhailivkát (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra), miközben az ukrán erők megpróbálják tartani a Káslja folyó bal partját és átcsoportosulni Vuhledar közelében. Bezsonov jelezte, hogy ez az offenzíva valószínűleg a Vuhledarban lévő ukrán csoportosulás bekerítésére irányul, de megjegyezte, hogy Vuhledar elfoglalása valószínűleg sokba fog kerülni az oroszoknak. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok október 31-én már Pavlivka felét ellenőrzik, és hogy a Novomikhailivka környékén tevékenykedő orosz egységek nem értek el jelentős előrelépést. Egy másik orosz blogger cáfolta azokat az állításokat, miszerint a DNk egységei harcolnak ezen a területen, és azt állította, hogy ehelyett a Keleti Katonai Körzet 155. haditengerészeti gyalogosdandárjának elemei tevékenykednek a területen. Az oroszok folytatták a rutinszerű tüzérségi tüzelést Donyeck nyugati és Zaporizzsja megye déli részén.

Ukrán források november 1-jén arról számoltak be, hogy egy ukrán csapás megsemmisítette az Akhtamar szállodát a Mariupol-Donyeck városi út mentén, Volnovakha közelében. Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó azt állította, hogy a szállodában Ramzan Kadirov parancsnoksága alatt álló csecsen csapatok szálltak meg.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 1-jén folytatta a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Az oroszok az éjszaka folyamán Shahed-136 drón- és S-300-as rakétacsapásokat hajtottak végre Dnyipro város és Mikolajiv város ellen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség Nikopolt és Marhanecet (a Dnyipropetrovszki területen), valamint Mikolajiv várost, Bashtanka, Berenezhuvate, Pjervomajszke és Siroke övezeteket lőtták a Mikolajivi területen. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov azt állította, hogy az ukrán katonai infrastruktúrára mért közelmúltbeli orosz csapások az ukrajnai Ocsakivban, a Mikolajivi Területen elsüllyesztettek két kikötői vontatóhajót. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán erők folytatták az orosz offenzívára való felkészülést a Zaporizzsjai Területen Huljajpolétól nyugatra.


Az orosz alakulatok valószínűleg fokozták szabotázsakcióikat a megszállás alatt nem álló Dél-Ukrajnában, hogy az oroszok kivonulását követően tovább akadályozzák az ukránok részvételét a gabonakereskedelemben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság november 1-jén jelentette, hogy orosz szabotőrök ténykednek Dél-Ukrajnában. A Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán hatóságok letartóztattak egy orosz hírszerző szolgálatokkal kapcsolatban álló Odessza városi rendfenntartót, aki adatokat gyűjtött az ukrán katonai felszerelések szállításáról és egy vasútvonal felrobbantását tervezte. Az ukrán logisztikai vonalak sikeres orosz blokkolása Dél-Ukrajnában akadályozhatja Ukrajna képességét, hogy gabonát szállítson semleges kikötőkbe nemzetközi szállítás céljából.

Az orosz hatóságok továbbra is igyekeznek megszilárdítani a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzést, miközben az erőműben romlanak a munkakörülmények. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) október 31-én bejelentette, hogy október 30-án a ZNPP határának közelében akna robbant fel, amely elvágta a 4. reaktorblokk áramellátását, és arra kényszerítette, hogy az alapvető biztonsági és védelmi funkciók ellátásához külső áramvezetékekre támaszkodjon. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója október 31-én aggodalmát fejezte ki a ZNPP személyzetének munkakörülményei miatt, és kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is nyomást gyakorolnak a ZNPP személyzetére, hogy írjanak alá szerződéseket az orosz atomenergetikai ügynökséggel, a Roszatommal. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) november 1-jén jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok november 1-jei és december 2-i határidőket szabtak a ZNPP személyzetének, hogy aláírják a szerződéseket a Roszatommal, és korlátozták az ukrán személyzet ZNPP-hez való hozzáférését. A GUR arról is beszámolt, hogy csecsen egységek érkeztek Enerhodarba, valószínűleg rendészeti feladatok ellátására, és hogy az orosz csapatok felszerelést telepítettek az 5-ös reaktorblokk tetejére, hogy légi felderítést végezzenek a területen.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai struktúrák a jelentések szerint bővítik bizonyos kiképzési képességeiket. Az orosz védelmi minisztérium november 1-jén arról számolt be, hogy Oroszország „taktikai szimulátor” komplexumokat fejleszt különböző, nem részletezett kiképzési segédeszközök felhasználásával, hogy csökkentse a drága fegyverrendszerek használatának költségeit. A belarusz Védelmi Minisztérium hasonlóképpen arról számolt be, hogy Belarusz és Oroszország közös kiképzőközpontok létrehozását tervezi az orosz és belarusz katonai személyzet együttes kiképzésére. Ezek az intézkedések látszólag az orosz hadsereg kiképzési és fejlesztési képességeinek bővítését célozzák, esetleg válaszul a részleges mozgósítási parancs alapján mozgósított tartalékosok kiképzésével kapcsolatos széles körű és rendszerszintű problémákra.

Az orosz katonai vezetés valószínűleg továbbra is küzd a mozgósított katonák moráljával és fegyelmével. Orosz források november 1-jén arról számoltak be, hogy a Bajkál-menti Területen található Csita katonai bázis parancsnoka a Bajkál-menti Terület kormányzójának, Alekszandr Oszipovnak a bázison tett látogatása előtt kiutasította a mozgósított katonákat a bázis területéről. Orosz források arra hivatkoztak, hogy a katonatisztek attól tartanak, hogy „kellemetlen kérdéseket tesznek fel Oszipovnak az ellátással kapcsolatban.” A mozgósítási struktúrákkal kapcsolatos rendszerszintű problémák a részleges mozgósítás hivatalos befejezése ellenére is széles körben elterjedtnek tűnnek.

Ramzan Kadirov csecsen vezető utalt arra, hogy Csecsenföld továbbra is küldeni fog behívókat a csecsen egységeken belüli szolgálatra olyan férfiaknak, akiknek korábbi harci tapasztalataik vannak. Kadirov kiemelte, hogy ezek a férfiak nem a hadseregben fognak szolgálni, hanem „a csecsenek között”, feltehetően a Csecsen Köztársaság belső biztonsági erőiben fognak szolgálni. Kadirov talán ismét közvetve bírálta az orosz fegyveres erőket azzal, hogy kijelentette, hogy a csecsen katonák családjai tudni fogják szeretteik bevetési helyét és egységeit, ami az orosz hadsereg katonáira nem vonatkozik. Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a családok arra panaszkodtak, hogy az orosz védelmi minisztérium nem tájékoztatta őket megfelelően hozzátartozóik bevetéséről.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők a Herszoni Területen folytatták az ukránok hosszú távú, ha nem végleges, kényszer-áttelepítésének megvalósítását a Dnyeper folyó keleti partjáról. Kirill Sztremouszov herszoni megszálló képviselő bejelentette, hogy megkezdődtek az „evakuálások” (kényszer-áttelepítések) a Dnyeper keleti partjának 15 km-es zónájából. Vladimir Szaldo, a Herszoni Terület megszálló vezetője bejelentette, hogy az orosz tisztviselők akár 70 000 lakost is „evakuálnak” a Dnyeper keleti partjáról a Herszoni Területről, és ideiglenesen áttelepítik őket a megszállt Herszoni Terület mélyére vagy más megszállt vagy orosz területekre. Szaldo kijelentette, hogy a megszállt Krímben, a Krasznodari Területen, a Rosztovi Területen és a Voronyezsi Területen az orosz hatóságok lakásutalványokat és 100 000 rubeles (nagyjából 1620 USD) bónuszokat adtak ki a Herszon területről „kitelepítetteknek”, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok nem szándékoznak megengedni az eredeti ukrán lakosoknak, hogy hosszú ideig vagy egyáltalán visszatérjenek a Herszon terület kiürített zónáiba. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megfélemlíti a Herszoni Terület lakóit, hogy távozzanak, és megfosztotta őket a kommunikáció eszközeitől.

Az orosz hadsereg a jelentések szerint megerősödik a megszállt Herszon terület civil térségeiben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok erődítményeket és robbanóakadályokat építenek a civil lakások körül a Herszoni Területen. Szaldo bejelentette, hogy a Herszoni Terület megszállási adminisztrációja egy több mint 1000 fős területvédelmi zászlóaljat hoz létre, és hogy az orosz erők a Dnyeper folyó keleti partján erődítményeket létesítenek. A Herszoni Terület lakosai arról számoltak be, hogy az orosz erők, beleértve a mozgósított személyzetet is, polgári épületeket foglalnak el és erődítményeket építenek a Herszoni Terület hátországában. Ha ez igaz, ezek az erődítések arra utalnak, hogy az orosz erők arra számítanak, hogy az ukrán erők végül mélyen benyomulhatnak a megszállt Herszoni Területre a Dnyeper folyótól keletre.


Az Ukrán Ellenállás Központ november 1-jén jelentette, hogy október 31-én robbanás sebesítette meg súlyosan az orosz megszállás alatt álló Berdjanszk alpolgármesterét. Egy ukránbarát csatorna azt állította, hogy egy valószínűleg ukrán partizánoktól származó, fémgolyókkal vagy szögekkel töltött, improvizált robbanószerkezet (IED) detonációja sebesítette meg a tisztviselőt.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!