Szele Tamás: Herszon rejtelmei

Herszonban nem tudni, mi folyik – illetve tudni, a Dnyeper – de egyre ellentmondásosabb hírek érkeznek a városból, amit állítólag elhagytak az orosz csapatok, ugyanakkor meg is erősítették, a lakosságát evakuálták, de azért ott hagyták, egy dolog tűnik biztosnak: kifosztották, mindent elvittek, ami nem volt lebetonozva, illetve azt is, ami igen, ha a köztéri szobrokat is számításba vesszük.

Mivel az ISW – nem győzöm eleget hangsúlyozni – mindig 24 órás késéssel számol be az eseményekről (erre az átfutási időre a tényellenőrzés miatt van szükség), előbb bemutatom a napi jelentésüket, benne a tegnapi hírekkel, aztán összeszedek néhány mai hírt Herszonból, bár nehéz rajtuk kiigazodni, annyi biztos…

Akkor lássuk azt a napi jelentést.

Az orosz haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítések a nyugati szankciókkal együtt hosszú távon káros hatással vannak az orosz gazdaságra, amint azt az ISW korábban már előre jelezte. Pénzügyi szakértők a Reutersnek elmondták, hogy a Kremlnek olyan költségvetési hiánnyal kell szembenéznie, amely „Moszkva tartalékait az évek óta legalacsonyabb szintre fogja lecsapolni” az energiabevételek előre jelzett csökkenése, a szankciók és az orosz mozgósítás költségei miatt. Egy szakértő azt jósolta, hogy a mozgósítottaknak történő kifizetések, beleértve a szociális juttatásokat is, 900 milliárd rubel és hárombillió rubel (kb. 14,6-32,4 milliárd dollár) közötti összegbe kerülhetnek a Kremlnek a következő hat hónapban. Ez a szám nem veszi figyelembe az orosz erőkön belül a katonák más kategóriáinak, például a BARS (harcoló hadsereg tartalékosai), az önkéntes zászlóaljak, valamint a szerződéses katonák, az önkéntesek, a megszállt területekre költözött nem katonai szakemberek és a proxy-harcosok számára a veteránok kifizetéseire vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalásokat. Az ISW korábban úgy becsülte, hogy egy 400 katonából álló önkéntes zászlóalj havonta legalább 1,2 millió dollárba kerül Oroszországnak, a besorozási bónuszok és a katonai teljesítményekért járó külön kifizetések nélkül.

A Kreml továbbra is nagymértékben támaszkodik az oroszok anyagi ösztönzésére, hogy Ukrajnában harcoljanak, ami valószínűleg még évtizedekig meg fogja terhelni az orosz gazdaságot. Az orosz tisztviselők olyan fizetéseket ígértek az önkénteseknek és a mozgósított férfiaknak, amelyek több mint kétszerese az átlagos orosz civil fizetéseknek az ukrajnai oroszországi teljes körű invázió előtt és alatt. A Kreml megpróbálta a haderőfejlesztés költségeinek egy részét az orosz szövetségi szubjektumokra hárítani, de valószínűleg hamarosan nagyobb mértékben kell majd megcsapolnia a szövetségi költségvetést is. Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország párttitkár például kijelentette, hogy az összes régió orosz katonáinak egységes juttatásokat kell kapniuk, és megjegyezte, hogy a szövetségi kormánynak kell fedeznie a különbözetet, ha a szövetségi szubjektum nem képes teljes mértékben kompenzálni a „különleges katonai művelet” minden résztvevőjét. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője még azt is elismerte egy Egységes Oroszország ülésen, hogy a megszállt Donyecki Területen nincsenek kielégítő intézkedések a mozgósított állomány és családjaik támogatására.

A Kremlnek már most is kihívásokkal kell szembenéznie az ígért kártérítések teljesítése során, olyan kihívásokkal, amelyek növelik a társadalmi feszültségeket az orosz társadalmon belül. Az orosz Telegram-csatornák felvételeket tettek közzé, amelyeken mozgósított férfiak Uljanovszkban tiltakoznak a kifizetés nehézségei ellen. Más, a Csuvas Köztársaságból származó felvételeken egy feltehetően orosz helyi tisztviselő azt kiabálja a tiltakozó mozgósított férfiaknak, hogy nem ígért nekik 300 000 rubel (kb. 4860 dollár) kifizetést. A mozgósított férfiak családjai nyilvánosan panaszkodtak Voronyezs terület kormányzójánál, Alekszandr Gusejevnél, hogy nem kapták meg az ígért 120 000 rubel (kb. 1 945 dollár) kártérítést. A Kremlnek továbbra is ki kell fizetnie, amit megígért, hogy fenntartsa a társadalmi kontrollt és a morál némi látszatát Oroszország ad hoc összegyűjtött erői között. Az ISW arról is beszámolt, hogy a Kreml a különböző forrásokból összevont orosz katonai alakulatokon belül is konfliktusokat szít azáltal, hogy különböző fizetéseket, juttatásokat és bánásmódot kínál. A közösségi médiában október 31-én készült felvételeken például fizikai harc látható a szerződéses katonák és a mozgósított férfiak között, állítólag személyes tárgyak és katonai felszerelés miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívásai a versenyképes orosz hadiipar érdekében elválnak az orosz ellátási lánc és a védelmi ipari bázis problémáinak valóságától. Putyin november 2-án az Orosz Fegyveres Erők Koordinációs Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy fontos, hogy az orosz kormány aktív versenyt biztosítson az orosz katonai fegyvergyártók között. Putyin felhívásai ellentétben állnak azokkal a közelmúltbeli jelentésekkel, amelyek szerint Oroszország fegyverrendszereket vásárolt Irántól és Észak-Koreától az ukrajnai háborús erőfeszítéseinek támogatására. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője november 2-án bejelentette, hogy az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea titokban tüzérségi lövedékeket szállít Oroszországnak. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az Oroszországba irányuló iráni drónszállítmányok és lehetséges ballisztikus rakéták valószínűleg tovább növelik az oroszok függőségét az iráni gyártmányú fegyverrendszerektől. Oroszország valószínűleg azért tárgyalt a fegyverszállításokról Iránnal és Észak-Koreával, mert az ukrajnai háború során a légi, rakéta- és tüzérségi csapások során jelentősen kimerültek a lőszerkészletei, és nem tudja könnyen feltölteni azokat. Az, hogy Oroszország elszigetelt és erősen szankciókkal sújtott államokra támaszkodik a kritikus fegyverrendszerek beszerzésében, nem segíti Putyin azon igényét, hogy az orosz hadiipar rövid időn belül rendkívül versenyképessé váljon és kielégítse az Orosz Fegyveres Erők igényeit.

Orosz tisztviselők bejelentették, hogy a megszálló hatóságok november 2-án megkezdték a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) integrálását az orosz atomerőművet üzemeltető Rosznyergoatom fennhatósága alá. Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy a ZNPP „munkája szempontjából kritikus fontosságú” személyzete szerződést kötött a Roszenergoatommal, és hogy az orosz hatóságok vizsgálják a ZNPP körüli biztonsági övezet létrehozását. Az ukrán Energoatom október 28-án közölte, hogy a ZNPP erőműben maradt 6700 ukrán alkalmazott közül csak 100-an írtak alá új szerződést az orosz energetikai ügynökséggel, a Roszatommal (a február 24-ig 11 000 alkalmazottból). Az Ukrán Nukleáris Szabályozási Állami Felügyelet megállapította, hogy az orosz alakulatok a ZNPP hét kiégett fűtőelem-tárolójának egyikénél egy ismeretlen építményt építettek, megsértve ezzel a nukleáris biztonsági előírásokat. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) e cikk megjelenéséig nem adott ki nyilatkozatot, amelyben elítéli a ZNPP üzemeltetésének hivatalosan bejelentett illegális orosz átvételét, és nem foglalkozott azzal a valószínűséggel, hogy Oroszország a NAÜ-től a ZNPP feletti orosz ellenőrzés hivatalos elismerését fogja követelni, és ezzel de facto elismeri a megszállt ukrán terület orosz annexióját.

Orosz és fehérorosz illetékesek továbbra is az Oroszország és Fehéroroszország közötti kétoldalú védelmi együttműködést emelik ki annak a régóta tartó információs műveletnek az állandósítására, hogy Fehéroroszország Oroszország nevében fog belépni az ukrajnai háborúba. Fehéroroszország belépése a háborúba továbbra is nagyon valószínűtlen, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. Viktor Khrenin belarusz védelmi miniszter november 2-án bejelentette, hogy Oroszország és Belarusz megtartotta a védelmi minisztériumok közös tanácsának éves ülését, amelynek célja az orosz-belorusz uniós állam „közös katonai potenciáljának” megerősítése a NATO által jelentett „katonai jellegű kihívások és fenyegetések” elhárítása érdekében. Khrenin nyilatkozata valószínűleg a belaruszok Oroszország iránti folyamatos lojalitását hivatott jelezni, és a belarusz-orosz katonai egység képét kívánja bemutatni a Nyugat felé. Amint azt az ISW korábban már értékelte, Fehéroroszország hadba lépése továbbra is nagyon valószínűtlen a belpolitikai következmények sora miatt, amit egy ilyen akció Alekszandr Lukasenko elnök rezsimjére gyakorolna, valamint a korlátozott fehérorosz katonai képességek miatt. A védelmi minisztériumok közös tanácsának ülése ezért a fehérorosz és orosz oldalról egyaránt összehangolt erőfeszítés folytatása egy olyan információs művelet állandósítására, amely az uniós állam fenyegetését közvetlen fenyegetésként mutatja be, hogy az ukrán csapatokat az északi határhoz szorítsa és szennyezze az információs teret.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítések a nyugati szankciókkal együtt hosszú távon káros hatással vannak az orosz gazdaságra, ahogyan azt az ISW korábban már előre jelezte.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívásai a versenyképes orosz hadiiparra elszakadnak az orosz ellátási lánc és a védelmi ipari bázis problémáinak valóságától.
      • Orosz tisztviselők bejelentették, hogy a megszálló hatóságok megkezdték a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) orosz fennhatóság alá vonását.
      • Orosz és fehérorosz tisztviselők továbbra is fenntartják azt a régóta tartó információs műveletet, hogy Fehéroroszország Oroszország nevében belép az ukrajnai háborúba, de Fehéroroszország belépése a háborúba továbbra is nagyon valószínűtlen, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellentámadást folytattak Szvatove és Kreminna irányában, az orosz egységek pedig támadó hadműveleteket hajtottak végre az ukrán alakulatok visszaszorítása érdekében.
      • Az orosz csapatok folytatták a védelmi műveleteket a Dnyipro folyó mentén, míg az ukrán hadsereg folytatta a megtorló hadműveleteket.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadásokat Bakhmut és Donyeck város közelében.
      • Az orosz hadsereg folytatta a mozgósítási erőfeszítéseket és az önkéntes zászlóaljak meghirdetését, miközben alacsony morállal küzd.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatták a Herszoni Terület lakóinak erőszakos áttelepítését, a megszállt területen lévő ukrán vállalkozások államosítását és az ukrán gyermekek erőszakos deportálását Oroszországba.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-nyugati Luhanszki terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 2-án folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat Szvatovétől északnyugatra a Harkivi Területen Jahidne (27 km-re északnyugatra Szvatovétől), Mikolajivka (31 km-re északnyugatra Szvatovétől) és Orljanka (30 km-re északnyugatra Szvatovétől) közelében, valamint a Luhanszki Területen Kuzemivka közelében (13 km-re északnyugatra Szvatovétől). Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadási kísérletet Kreminnától északnyugatra Makijivka (22km Kreminnától északnyugatra), Ploscsanka (17km Kreminnától északnyugatra) és Cservonopopivka (6km Kreminnától északnyugatra) irányában. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbálják elérni Cservonopopivkát, hogy elvágják a Kreminna és Szvatove közötti országutat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Kreminna irányába Makijivka, Nyevszke (Kreminnától 18 km-re nyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében. Az orosz hadsereg valószínűleg Kreminnától nyugatra és délre folytat támadásokat, hogy korlátozza az ukrán ellentámadást Kreminna és Szvatove felé. Az ukrán főparancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a kelet-ukrajnai érintkezési vonal mentén.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz egységek november 2-án folytatták a védelmi műveletek előkészítését a Dnyipro folyó mentén Herszon területén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megismételte, hogy az orosz csapatok megpróbálják tartani az elfoglalt állásokat és védelmi műveleteket hajtanak végre. Az ukrán vezérkar és más ukrán források azt is megjegyezték, hogy az orosz csapatok felügyelik a polgári lakosság evakuálását a Dnyipro folyó keleti partján lévő egyes településekről. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az orosz csapatok előre gyártott beton „páncélszekrényeket” (kézifegyverek és tüzérségi rendszerek számára tüzelőnyílásokkal ellátott beton védelmi szerkezet) helyeznek el Hola Prisztanban (Herszon várostól 10 km-re délre, a Dnyeper folyó keleti partján). Az ukrán Herszon terület vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok Kakhovkában DZOT-okat (hosszú távú álcázott lőállások) és más erődítményeket állítanak fel Kakhovka városi területein belül. Egy orosz blogger beszámolt az orosz védelem állapotáról a Kinburn-nyárson, mintegy 80 km-re nyugatra Herszon városától, és azt állította, hogy ez az elszigetelt terület az orosz védelem déli szárnya a Dnyeper folyó keleti partján.


Ukrán és orosz források egyaránt szárazföldi manőverekről számoltak be november 2-án a Herszon területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt állította, hogy orosz felderítő csoportok összecsaptak ukrán csapatokkal Dudcsany közelében (Beriszlavtól 40 km-re északkeletre). Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok ismét sikertelen kísérletet tettek az orosz védelmi vonalak áttörésére a Herszon területen, egy blogger pedig alaptalanul állította, hogy az ukrán ellentámadások teljesen leálltak a 155 mm-es tüzérségi ágyúk hiánya miatt. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Iscsenka, Bruskinszke, Szuhanove és Pjatykhatszkij irányában, mind a jelenlegi frontvonal mentén, a Herszon terület északi részén.

Az ukrán csapatok folytatták az orosz koncentrációs területek, logisztikai csomópontok és szállítási eszközök elleni hadjáratukat a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán csapatok október 29-én megsemmisítettek egy orosz Pancir–1 légvédelmi rakétarendszert és más katonai felszereléseket Muzsikivkában (Herszon várostól 3 km-re északra), és hogy az ukrán erők október 30-án orosz állásokat támadtak Sznihurivka közelében (Herszon várostól 45 km-re északkeletre). Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megjegyezte, hogy az ukrán csapások orosz felszereléseket és személyzetet semmisítettek meg a beriszlavi járásban egészen a Henicseszk járásig, amely az oroszok által megszállt Krím félszigettel határos. Herszon város lakói felvételeket és képeket tettek közzé az Antonivszkij híd közelében történt ukrán csapás állítólagos utóhatásáról, amelyet orosz bloggerek szerint HIMARS-okkal hajtottak végre.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok november 2-án folytatták a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, valamint Verkhnokamjanszkénál (28 km-re északkeletre Bakhmuttól), Spirnénél (25 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Majorszknál (20 km-re délre Bakhmuttól). Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az ukrajnai harcok epicentruma jelenleg Bakhmut, Szoledar és Donyeck város körül van, ahol az ukrán egységek naponta több tucat támadást hárítanak vissza. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov arról számolt be, hogy a Wagner-erők gyorsan próbálják áttörni az ukrán védelmet Szoledarban és Bakhmutban, és kijelentette, hogy mindkét város külterületén heves harcok folynak. Az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű tüzelést a kontaktvonal mentén Bakhmut térségében.


Az orosz csapatok november 2-án folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Pjervomajszke (Donyeck várostól 20 km-re északnyugatra) és Novomikhailivka (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz blogger videofelvételt tett közzé, amelyen állítólag a Donyecki Népköztársaság (DNK) 100. brigádjának tüzérségi egységei lövik az ukrán állásokat Nevelszke közelében (Donyeck várostól mintegy 25 km-re északnyugatra). A november 1-jén közzétett geolokációs felvételeken a Déli Katonai Körzet egyik orosz harckocsija tüzel az ukrán erőkre Mariinkánál (Donyeck város délnyugati külvárosában). A november 2-án közzétett további videofelvételek azt mutatják, hogy orosz Szu-25-ösök ukrán célpontokat támadnak Mariinka nyugati külvárosában.

Az orosz erők november 2-án folytatták a Donyeck várostól délnyugatra folytatott offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Pavlivka (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra), Vodiane (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra) és Precsisztivka (Donyecktől 55 km-re délnyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok november 2-án éjjel rakétákkal és iráni Shahed–136-osokkal támadtak ukrán infrastrukturális létesítményeket Vuhledarban (Donyeck várostól 56 km-re délnyugatra) és Vodianéban. Ez az első megerősítés iráni Shahed–136-osok használatáról Vuhledar térségében. Különböző orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok veszteségeket szenvedtek Vuhledar közelében. Ezek az orosz források arról is beszámoltak, hogy a Pavlivka körüli harcok lelassultak, de nem szűntek meg, mivel az orosz csapatok sikertelenül próbálják felszámolni az ukrán jelenlétet Pavlivkában és Novomikhailivkában (Donyeck városától 25 km-re délnyugatra). Egy orosz forrás továbbá arról számolt be, hogy az orosz csapatok Novomikhailivka közelében ássák be állásaikat azzal a szándékkal, hogy keletről támadják Vuhledart, és elvágják az utat Novomikhailivkába. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség továbbra is rutinszerű ágyúzást folytat a kontaktvonal mentén Donyeck megye délnyugati részén.


Egy orosz forrás továbbá arról számolt be, hogy az orosz csapatok Novomykhailivka közelében ássák be állásaikat azzal a szándékkal, hogy keletről támadják Vuhledart, és elvágják az utat Novomikhailivkában. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők továbbra is rutinszerű ágyúzást folytatnak a kontaktvonal mentén Donyeck megye délnyugati részén.

Különböző orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok veszteségeket szenvedtek Vuhledar közelében. Ezek az orosz források arról is beszámoltak, hogy a Pavlivka körüli harcok lelassultak, de nem szűntek meg, mivel az orosz csapatok sikertelenül próbálják felszámolni az ukrán jelenlétet Pavlivkában és Novomikhailivkában (Donyeck városától 25 km-re délnyugatra). Egy orosz forrás továbbá arról számolt be, hogy az orosz csapatok Novomikhailivka közelében ássák be állásaikat azzal a szándékkal, hogy keletről támadják Vuhledart, és elvágják az utat Novomikhailivkába. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők továbbra is rutinszerű ágyúzást folytatnak a kontaktvonal mentén Donyeck megye délnyugati részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok november 2-án folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán és orosz források szerint az orosz egységek kamikáze drónokkal támadtak területeket Dnyipropetrovszk területen és egy infrastrukturális létesítményt Cserkasszi területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők három H-59-es rakétát lőttek le az Odesszai Terület felett. Az orosz erők Nikopol, Marhanec és Chervonohrihorivka, valamint a Mikolajivi Területen lévő térségeket lőttek. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán támadó akciók miatt a Zaporizzsjai Területen, valószínűleg közvetett tűzre hivatkozva, az orosz erők több mint 100 súlyosan sebesültet kényszerültek Tokmak és Melitopol kórházaiba szállítani az előző napokban.


Ukrán és orosz tisztviselők november 2-án bejelentették, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) 5. és 6. reaktorát a ZNPP személyzete forró leállási állapotba helyezte, hogy gőzt termeljen a hő és a melegvíz Enerhodar számára történő visszaállítása érdekében. Az ukrán állami energetikai ügynökség, az Energoatom megjegyezte, hogy ezek az intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a város hőellátása teljesen helyreálljon; Dmytro Orlov ukrán Enerhodar polgármestere kijelentette, hogy legalább egy ZNPP-reaktornak teljes kapacitással kellene működnie ahhoz, hogy Enerhodar fűtési rendszereinek teljes működése biztosított legyen.

Szergej Akszjonov krími megszálló vezető azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) november 2-án megakadályozott egy ukrán „terrorista” támadást egy krími energetikai létesítmény ellen- Az orosz Komszomolszkaja Pravda azt állította, hogy a letartóztatott ukrán személy az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SBU) tartozott.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok továbbra is folytatják a rejtett mozgósítást Oroszország-szerte. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz sorozási hivatalnokok továbbra is mozgósítási felszólításokat küldenek a katonai korú férfiaknak a részleges mozgósítási akció hivatalos befejezése ellenére. Viktor Szobolev, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának tagja azt is kijelentette, hogy Oroszország teljes mozgósításhoz folyamodhat, ha a politikai-katonai helyzet a jövőben romlik.


Az orosz haderőnek továbbra is kihívást jelent a mozgósítottak alacsony morálja és a katonai szolgálatra alkalmatlan férfiak mozgósításának következményei. A Novaja Gazeta orosz ellenzéki hírügynökség arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-i részleges mozgósításról szóló bejelentése óta megerősített adatok szerint összesen 23 férfi halt meg kiképzés közben fizikai összetűzések, alkohol, kábítószer, öngyilkosság és balesetek következtében. A Novaja Gazeta megerősítette összesen 89 elhunyt mozgósított férfi nevét a részleges mozgósítás kezdete óta, de a szám valószínűleg magasabb, mivel az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) csak 24 elhunyt katona családját értesítette. Háborúpárti orosz bloggerek arról is beszámoltak, hogy panaszokat kaptak a mozgósított férfiak hozzátartozóitól, amelyek szerint az orosz Védelmi Minisztérium nem foglalkozott a családokkal való kommunikációval kapcsolatos problémákkal. Egy másik orosz ellenzéki médium, a Mediazona arról számolt be, hogy az orosz erők újra megnyitják a Luhanszki Területen lévő Perevalszkban a rossz életkörülményeket biztosító táborokat a szerződéses katonák és az újonnan mozgósított, a harcot megtagadó férfiak fogva tartására. A Mediazona megjegyezte, hogy az orosz erőknek korábban voltak táborai Perevalszkban, amíg augusztusban a katonák családjainak felháborodását követően be nem zárták azokat. A jelentés megjegyzi, hogy az orosz erők arra kényszerítik a mozgósított férfiakat, hogy a fronton szolgáljanak, vagy csatlakozzanak a Wagner-csoport egységeihez.

Az orosz és a meghatalmazott tisztviselők újraindítják az orosz közös erőkön belüli önkéntes szerződéses szolgálatra vonatkozó hirdetéseket. Ramzan Kadirov csecsen vezető közzétett egy reklámvideót, amelyben bejelentette, hogy folytatják a csecsenföldi önkéntesek toborzását, hogy Ukrajnában harcoljanak. Kadirov kijelentette, hogy az önkéntesek Groznijban fognak kiképzésen részt venni, mielőtt lehetőségük lesz szerződést kötni az orosz védelmi minisztériummal. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok (LNK és DNK) hivatalos forrásai szintén szerződéses szolgálatot hirdettek a 2. hadtestnél, illetve a „Nyevszkij” önkéntes különítménynél. Egy Rosztovi Területről származó híradás arról számolt be, hogy egy orosz férfi, aki egy nappal azelőtt kapott mozgósítási értesítést, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 28-án bejelentette a mozgósítási parancs befejezését, önkéntesnek vonult be.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 2-án folytatták a Herszoni Terület lakosainak erőszakos kitelepítésére irányuló intézkedéseket. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz megszálló tisztviselők november 6-án tervezik megkezdeni a lakosok erőszakos kitelepítését a Herszoni Területhez tartozó Kakhovka körzetből. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Dnyeper keleti partján lévő Velika Lepetyka településről autóbuszokkal kényszerítik ki a lakosokat, és megtiltják az egyéni közlekedéssel történő távozást. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a megszálló hatóságok háromnapos felszólítást adtak Nova Zburjivka (17 km-re délnyugatra Herszon városától) lakosainak a kötelező evakuálásra. Az Ukrán Ellenállási Központ november 2-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők megkezdték a beriszlavi járás lakosainak erőszakos kitelepítését. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Herszoni Terület megszálló közigazgatása kijelentette, hogy befejezték az evakuálási intézkedéseket a Dnyeper folyó nyugati partján Herszon területén, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy a nyugati partról leálltak-e az evakuálások. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg tovább fogják fokozni az evakuálási intézkedéseket, ahogy az ukrán ellentámadás eőrehalad Herszonban.

Az orosz erők a közelmúltbeli evakuálási és „államosítási” intézkedéseket kihasználva november 2-án széles körű fosztogatást folytattak az oroszok által megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ november 2-án arról számolt be, hogy az orosz erők zaporizzsjai területen ipari méretű fosztogatásokat hajtanak végre ukrán cégeknél. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők Melitopolban az államosítási intézkedések álcája alatt pénzt sikkasztottak el a városban működő cégektől, és berendezéseket fosztottak ki a helyi bankokban. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok az ukrán tulajdonú vállalkozások államosításának álcája alatt berendezéseket és eszközöket fosztogatnak a Zaporizzsjai Területen található Krillivkában található szabadidőközpontokból. Jaroszlav Janusevics ukrán Herszon területi vezető arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők kifosztották egy ruházati vállalat raktárait Herszonban. Ukrán források november 2-án arról számoltak be, hogy az orosz erők széles körű fosztogatásba kezdenek a Herszon területről erőszakkal kitelepített lakosok által hátrahagyott vagyontárgyait ellopva. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz csapatok katonai személyzet elhelyezésére is használják az erőszakkal kitelepített lakosok otthonait Herszon területen. Az orosz katonák valószínűleg egyre gyakrabban fognak fosztogatni és más módon is megsértik a tulajdonjogokat, ahogy az oroszok által megszállt területeken folytatódnak a kitelepítési és államosítási intézkedések.


Az orosz és megszálló tisztviselők november 2-ától kezdve továbbra is illegálisan deportálják az ukrán gyermekeket, olyan bűncselekmények elkövetésének szándékával, amelyek népirtásnak minősülhetnek. A Children of War ukrán kormányzati portál arról számolt be, hogy november 2-án az orosz tisztviselők közel 10 000 ukrán gyermeket deportáltak az Orosz Föderációba. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az ukrán gyermekek erőszakos deportálása és örökbefogadása összehangolt orosz erőfeszítés az ukrán lakosság egy egész rétegének és így az ukrán népnek mint etnikai egységnek a megsemmisítésére. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentése megegyezik az ISW korábbi értékelésével, amely szerint az ukrán gyermekek erőszakos deportálása az Orosz Föderációba valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampánynak, valamint a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény nyilvánvaló megsértésének minősül.

Eddig tartott a napi jelentés, lássuk a frissebb híreket!

A herszoni terület megszállási adminisztrációjának helyettes vezetője, Kiril Sztremouszov kijelentette, hogy az orosz csapatok valószínűleg elhagyják Hersont és a Dnyeper jobb partját. „Egységeink, csapataink valószínűleg a Herszoni Terület balparti részére indulnak” – mondta Sztremouszov a Szolovjov.Élőben című televízióműsornak.

A helyi sajtóorgánumok csütörtök reggel közzétettek egy fényképet a herszoni területi közigazgatás épületéről, amelyről állítólag eltávolították az orosz zászlót. Az Insider UA azt írta, hogy az orosz hadsereg ellenőrzőpontokat hagyott Csornobajevkában, Sztepanivkában és Bilozerkben. Az UNIAN közzétett egy videót, amelyen állítólag egy buszon utazó herszoni lakosok örülnek, hogy az egyik ellenőrző ponton nincsenek orosz katonák.


Sztremouszov hozzátette, hogy azoknak a herszoni lakosoknak, akiknek még nem sikerült a Dnyeper bal partjára távozniuk, ezt mielőbb meg kell tenniük. Ezzel egy időben, október 2-án a megszálló hatóságok bejelentették a Dnyeperen átmenő személyforgalom megszüntetését. Az október 19-én megkezdett jobb parti evakuálás végét már 28-án bejelentették.

Az orosz hadsereg számára nincs katonai értelme megvédeni Herszon városát, de a visszavonulás a Vazsnije Isztorii által megszólaltatott katonai szakértők szerint „újabb erős pszichológiai csapást mérne az orosz hadseregre és a társadalom azon részére, amely támogatja a háborút”. Szóval nem veszíthetnek, hogy később ne veszítsenek sokkal többet, ugyanakkor megtartani meg sem nem tudják, sem nem érdemes. De legalább kifoszthatják, az is valami.

Jelenleg tehát leszögezhetjük, hogy túlzás volt az Index déli híre, Herszonba nem vonult be az ukrán hadsereg – az orosz meg vagy kivonult, vagy sem. Egyelőre ennyit tudunk.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, amit ma kizárólag Alekszandr Dugin jelenlegi helyzetének szentelek.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!