Szele Tamás: A fecsegő Sztremouszov

Hogy Herszonban mi történik, azt inkább tudja jelenleg a Jóisten, mint a hadviselő felek, mert minden aktuális jelentés ellentmond egymásnak. A városban részint teljes a kijárási tilalom, részint egyáltalán nincs ilyesmi, a lakosságot részint teljesen evakuálták, részint felszólították a távozásra, amit nehezen tudna megtenni, ha már nincs ott.

Időközben a Központi Katonai Körzet újabb vezetőt kapott, és nem értem, hogy a szemfülességükről híres orosz katonai bloggerek hogyan nem vették észre azt, amit én már tegnapelőtt, hogy ugyanis az állítólag tegnapelőtt kinevezett Mordvicsev altábornagy már március 18-án elesett volt? Mindenesetre csak egy napig volt parancsnok a megboldogult, de akkor is hadtörténeti ritkaságnak nevezhetjük az esetet.

De lássuk inkább a konkrét harctéri híreket, amiket ma is az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

Az orosz hadsereg folytatja egyes egységeinek kivonását az északnyugati Herszoni Területről, de egyelőre nem világos, hogy az orosz csapatok harcolni fognak-e Herszon városáért. Herszon város megszállási helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov november 3-án kijelentette, hogy az orosz csapatok „nagy valószínűséggel a Dnyeper folyó bal (keleti) partjára” vonulnak, és sürgette a civileket, hogy „a lehető leggyorsabban” hagyják el Herszon városát. Az ISW megfigyelte, hogy az orosz hadsereg folytatja a Dnyeper folyó bal (keleti) partján a tartalékállások előkészítését, miközben Sztremouszov kijelentése ellenére folytatják a védelmi állások felállítását Herszon várostól északnyugatra, és további mozgósított erőket szállítanak oda. Egyes orosz elit egységek – például a légideszantos erők és a haditengerészeti gyalogság – a jelentések szerint továbbra is a Dnyeper folyó jobb (nyugati) partján tevékenykednek, és teljes visszavonulásuk az északi Herszoni Területről egyértelműbb jelzés lenne arra, hogy az orosz alakulatok nem fognak harcolni Herszon városért vagy a jobb parton lévő településekért. Sztremouszov feltevéseket is megfogalmazott a következő két hétben Herszon városában és az északi Herszon területen folyó harcok valószínűségéről, ami arra utalhat, hogy a visszavonulásról szóló megjegyzései ellenére is számít némi harcra Herszon városáért. Sztremouszov emellett megbízhatatlan forrás, aki folyamatosan ellentmondásos nyilatkozatokat adott ki és érzelmi reakciókat adott az eseményekre, és nyilvános kijelentéseit elhomályosíthatják a megszálló kormányon belüli pozíciójának elvesztésétől való személyes félelmek.

Én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy semmin se tessék csodálkozni, Sztremouszov pályáját mint próféta kezdte, később vírus- és járványtagadásban utazott, nem kenyere sem a logika, sem a katonáskodás. Nem kellett volna egy futóbolondot kinevezni a terület második enberének – de az is igaz, hogy az épeszűek közül egy sem vállalta.

Ukrán és orosz források is széles körben tárgyalták a Herszon város környékén lévő néhány orosz ellenőrzőpont állítólagos bezárását, a városi emlékművek ellopását és az orosz zászló eltávolítását a Herszoni Területi Adminisztráció épületéről, mint a városból való folyamatban lévő orosz kivonulás jeleit. Egy orosz hírügynökség azt állította, hogy az orosz tisztviselők azért távolították el a zászlót, mert a megszálló közigazgatás a krími határ melletti Henicseszkbe költözött. Míg a Herszoni Terület megszálló kormányzatának áthelyezése arra utalhat, hogy az orosz erők arra készülnek, hogy elhagyják Herszon városát, ugyanígy azt is jelezheti, hogy a városon belüli urbánus harcok feltételeit készítik elő. Az elkövetkező napokban hasonló jelentések merülhetnek fel, tekintettel a civilek folyamatban lévő kényszerű evakuálására a Dnyeper folyó jobb és bal partjáról, de nem biztos, hogy ez az orosz csapatok azonnali kivonulását jelzi Herszon városából. Az orosz légideszant erők elhelyezkedése továbbra is a legjobb mutatója az orosz szándékoknak.

Az orosz erők idő előtt feláldozták a mozgósított személyzet elégtelen koncentrációját a Donyecki Területhez tartozó Bakhmut és Vuhledar közelében végrehajtott offenzív előrenyomulásokra, és a mozgósított személyzet friss utánpótlását a műveleti szempontból jelentéktelen települések felé irányuló marginális nyereségekre pazarolták. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes november 3-án kijelentette, hogy egy vagy két orosz motorizált lövészszázad tüzérségi- és harckocsitámogatással támadásokat hajtott végre az elmúlt héten Pavlivka elfoglalására, hogy elérjék Vuhledart, de az orosz egységek veszteségeket szenvedtek az ukrán védelem miatt. November 3-án orosz források is elismerték, hogy az ukrán ellenállás és sár miatt lassú az orosz előrenyomulás üteme Vuhledar közelében. Hromov kijelentette, hogy az orosz csapatok folytatják a támadásokat a mozgósított személyzet, a katonai magáncégek erői és a korábbi foglyok rovására, és hogy az oroszok az elmúlt 24 órában több mint 40 támadást hajtottak végre Bakhmut, Avdiivka és a Donyecki Terület nyugati részén, és csak egy irányban több mint 300 fős veszteséget szenvedtek. Az ISW korábban már beszámolt a Donyecki Területen való lassú orosz előrenyomulás üteméről és az erőforrások meggondolatlan elosztásáról a frontvonalakon. Az orosz alakulatok valószínűleg nagyobb sikert értek volna el az ilyen támadó műveletekben, ha megvárják, amíg elegendő mozgósított állomány érkezik, hogy elég nagy erőt tudjanak összeszedni ahhoz, hogy a rossz időjárási körülmények ellenére is legyőzzék az ukrán védelmet. A jelenlegi mintákat folytató orosz támadások valószínűleg nem fognak elég lendületet adni ahhoz, hogy visszaszerezzék a harctéri kezdeményezést. Az ISW nem kínál hipotézist az orosz erők türelmetlenségének magyarázatára, vagy arra, hogy a korlátozott katonai eszközöket továbbra is arra fordítják, hogy műveleti szempontból jelentéktelen területet szerezzenek a Donyecki Területen ahelyett, hogy a Luhanszki és Herszoni Területen zajló ukrán ellentámadások ellen védekeznének.

Az orosz csatornák továbbra is zavaros jelentéseket közöltek Alekszandr Lapin vezérezredes elbocsátásáról és leváltásáról, akár a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokaként, akár az ukrajnai orosz „központi” erők parancsnokaként. A CMD sajtószolgálata a Kreml-közeli Kommerszant című lapnak azt mondta, hogy a CMD szervezési és mozgósítási osztályának vezetője, Alekszandr Linkov vezérőrnagy ideiglenesen helyettesíti Lapint a CMD parancsnokaként. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan nem jelentette be Lapin elbocsátását vagy leváltását, és a CMD nem pontosította, hogy Linkov az ukrajnai „központi” erők parancsnokságát is átveszi-e majd. Meg nem nevezett orosz védelmi minisztériumi források korábban azt mondták más, Kreml-közeli orgánumoknak, hogy a Déli Katonai Körzet (SMD) 8. Összhaderőnemi Hadseregének parancsnoka, Andrej Mordvicsev altábornagy fogja irányítani a „központi” erőket, amíg Lapin háromhetes egészségügyi szabadságon van. Az orosz állami médiához kötődő katonai bloggerek nemrégiben azt is állították, hogy Mordvicsev a CMD parancsnoka is lesz. Az orosz védelmi minisztérium tisztviselőinek ilyen összefüggéstelen bejelentései a második legidősebb ukrajnai orosz parancsnok lehetséges leváltásáról rendkívül szokatlanok egy hivatásos hadsereg számára egy háború kritikus időszakában. (És még mindig nem vették észre, hogy Mordvicsev halott…)

Az orosz hatóságok valószínűleg előkészítik a feltételeket ahhoz, hogy a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) azonnal az orosz energiahálózatba kapcsolják, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) november 3-i nyilatkozatai megerősítették, hogy az ukrán hatóságok nem élnek vissza nukleáris anyagokkal. A NAÜ november 3-án azt is közölte, hogy a lövések megrongálták a ZNPP-hez vezető külső távvezetékeket az ukrán fennhatóság alatt álló területen, az erőműtől 50-60 km-re lévő pontokon, teljesen elvágva a ZNPP áramellátását, mindössze egy nappal azután, hogy az ukrán hatóságok két reaktort forró leállítási üzemmódba helyeztek, hogy hőt termeljenek Enerhodar számára. Ez az időzítés arra utal, hogy az orosz hatóságok arra törekszenek, hogy kikényszerítsék a ZNPP átadását az orosz áramhálózatnak, az orosz irányítást egyetlen járható útnak feltüntetve a ZNPP áramellátásának és Enerhodar és a környék hőellátásának biztosítására. A NAÜ szerint a ZNPP-t tartalék generátorok látják el energiával, és 15 napra elegendő üzemanyaggal rendelkeznek; az orosz megszálló hatóságok ezen a 15 napos határidőn belül átadhatják a ZNPP-t az orosz elektromos hálózatnak. Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára november 3-án azt állította, hogy az orosz hatóságok megakadályoztak egy ukrán „terrortámadást” a ZNPP-nél, ami tovább sugallja, hogy az orosz hatóságok a ZNPP egyetlen biztonságos üzemeltetőjeként kívánják feltüntetni magukat, szemben a NAÜ megállapításaival, amelyek szerint nincs jele be nem jelentett ukrán nukleáris tevékenységnek.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Továbbra sem világos, hogy az orosz csapatok meg fogják-e védeni Herszon városát, annak ellenére, hogy egyes orosz egységek jelenleg is kivonulnak az északnyugati Herszon területről.
      • Az orosz hadsereg az újonnan mozgósított személyi állományt idő előtt a nyugati Donyecki területen folytatott támadó műveletekre vetette be, minimális és műveleti szempontból jelentéktelen területi nyereségek elérése érdekében.
      • Az orosz csatornák továbbra is ellentmondásos és zavaros jelentéseket közöltek Alekszandr Lapin vezérezredesnek a CMD parancsnoki vagy az orosz „központi” erők parancsnoki tisztségéből való elbocsátásáról.
      • Az orosz hatóságok valószínűleg előkészítik a feltételeket a zaporizzsjai atomerőműnek az orosz áramhálózatba való azonnali átcsatlakozásához.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatják az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut, Avdiivka és Donyeck város környékén.
      • Az orosz hadseregnek továbbra is kifejezett problémákkal kell szembenéznie a kritikus katonai felszerelések ellátásában.
      • Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg titokban folytatja a mozgósítási erőfeszítéseket.
      • Az orosz megszálló tisztviselők folytatták a kényszerű evakuálásokat a Herszon területen.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 3-án folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium november 3-án azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán támadást Szvatovétól északnyugatra, a Luhanszki területhez tartozó Novoszelivszke irányában (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra). Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes november 3-án jelentette, hogy az orosz egységek valóban támadtak ukrán állásokat Novoszelivszkében. Orosz források azt állították, hogy orosz tüzérségi egységek visszaverték azokat az ukrán alakulatokat, amelyek megpróbáltak Kreminna felé előrenyomulni. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz csapatok megelőző csapást mértek a Kreminnától nyugatra fekvő Jampolivkából (17 km-re Kreminnától nyugatra) támadásra készülő ukrán erőkre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz haderő visszaverte az ukrán támadásokat Kreminnától északnyugatra Makiivka (Kreminnától 22 km-re nyugatra), Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re nyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Kreminnától nyugatra indított ukrán támadások célja a Kreminna-Szvatove országút elvágása és a Kreminnához való hozzáférés megszerzése a déli oldalon keresztül. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz állításokat a Kreminna és Szvatove irányába indított ukrán ellentámadó műveletekről.


Az orosz egységek november 3-án támadásokat hajtottak végre a keleti Harkivi Területen és a nyugati Luhanszki Területen, hogy visszaszerezzék a korlátozottan elvesztett területeket és korlátozzák az ukránok akcióit. Az ukrán vezérkari főnök helyettese, Olekszij Hromov jelentette, hogy az orosz csapatok három támadó műveletet hajtottak végre különálló, meg nem határozott irányokban Harkiv irányában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Kreminnától északnyugatra Makiivka és Nyevszke (18 km-re északnyugatra Kreminnától) közelében, valamint Kreminnától délre Bilohorivka (12 km-re délre Kreminnától) közelében a Luhanszki Területen. Egy orosz blogger azt állította, hogy az oroszok azért hajtották végre a támadásokat Kreminnától északnyugatra, hogy kiszorítsák az ukrán csapatokat az R-66-os országútról, amely Kreminnát és Szvatovét köti össze. Hromov arról is beszámolt, hogy az oroszok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre öt meg nem határozott irányban Kramatorszk műveleti irányában. Orosz források azt állították, hogy az orosz tüzérség csapást mért egy gyárra is Harkiv városában, amely állításuk szerint lőszert gyárt a HIMARS MLRS-ekhez, ami abszurd állítás. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a kelet-ukrajnai kontaktvonal mentén.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Ukrán és orosz források november 3-án továbbra is korlátozott információkkal szolgáltak az északnyugati és északi Herszoni Területen lévő frontvonalakon kialakult helyzetről. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők Sz–300-as légvédelmi rakétákkal és Uragan rakéta-sorozatlövőkkel támadták a felszabadított Hreszenyivka és Biljavka településeket a beriszlavi járásban. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes megjegyezte, hogy az orosz erők a Dnyeper folyó jobb (nyugati) partján a logisztikával kapcsolatos bonyodalmak miatt – valószínűleg az ukrán hadjárat eredményeként – fokozták a támadó repülőgépek alkalmazását a Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők öt ukrán támadást vertek vissza Milove, Szukhanove, Bruskinszke és Iscsenka ellen, amelyek mind a T2207 és T0403 autópályák között helyezkednek el az északi Herszoni Területen. Egy orosz blogger megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is lőtték a teljes érintkezési vonal mentén, de kifejezetten Posad-Pokrovske és Luch területére összpontosítottak, körülbelül 35 km-re északnyugatra Herszon városától. Ukrán katonák az IntelliNewsnak elmondták, hogy az orosz csapatok legutóbb körülbelül egy hónappal ezelőtt hajtottak végre felderítő támadást Sznihurivka környékén (körülbelül 60 km-re keletre Mykolaiv várostól).


Az ukrán haderő november 3-án folytatta hadjáratát a Herszoni Területen az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) és logisztikai eszközök elleni támadással. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán csapatok az Antonivszkij híd térségében lecsaptak egy orosz alternatív folyami átkelő útvonalra, és a geolokációs felvételek állítólag robbanások sorozatát mutatták az Antonivszkij híd alatti uszályokon a Dnyipro folyó jobb (nyugati) partjáról. A közösségi médiában közzétett felvételek az Antonivszkij híd közelében lévő mólónál bejelentett ukrán csapások utóhatását is mutatták, amelyeken megsemmisült hajók láthatóak, amelyek állítólag részt vettek az orosz folyón való átkelési kísérletekben. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága azt is megállapította, hogy az ukrán hadsereg csapást mért egy orosz felszerelésraktárra Csornobajivkában (Herszon városától északnyugatra), amikor az orosz erők a felszerelést egy másik helyre szállították. Az ukrán csapatok a jelentések szerint az elmúlt napokban 60 orosz katonát likvidáltak a Mikolajivi Területhez tartozó Persotravneve településen, és megsemmisítettek négy lőszerraktárt Bastanka és Beriszlav körzetekben, valamint hat üzemanyagot és kenőanyagot tartalmazó vasúti kocsit. Orosz és helyi források beszámoltak a Herszon város hajógyárára mért ukrán csapásokról is. Orosz megszálló tisztviselők azzal vádolták az ukrán csapatokat, hogy beavatkoztak az orosz evakuálási folyamatokba azzal, hogy csapást mértek egy közigazgatási épületre Hola Prisztanban (kb. 13 km-re délnyugatra Herszon városától). Az ukránok a jelentések szerint csapásokat mértek a kakhovkai járásra is.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok november 3-án folytatták a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték a támadásokat magánál Bakhmutnál és Verhnokamjanszke (28 km-re északkeletre Bakhmuttól), Spirne (25 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Majorszk (20 km-re délre Bakhmuttól) közelében. Az ukrán vezérkari főnökhelyettes, Olekszij Hromov arról számolt be, hogy az orosz hadsereg légicsapásokat mért ukrán állásokra Szoledarban és Bakhmutban. Hromov kijelentette, hogy az orosz erők megpróbálják délről és északkeletről elzárni Bakhmutot, és megpróbálnak eljutni Szoledarba, hogy Csasziv Jar felé nyomuljanak. Egy orosz forrás azt állította, hogy Bakhmut keleti és déli peremén harcok folynak, hogy az ukrán erőket a városban lévő Bakhmutka folyó jobb partjára szorítsák. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők HIMARS-okkal csapást mértek a horlivkai Stirol vegyi üzem adminisztratív épületére, és képeket tettek közzé a károkról, de bizonytalan, hogy az ukrán erők használtak-e HIMARS-okat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az oroszok ukrán állásokat támadtak a Donyecki Területen található Toretszkben. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű ágyúzást Bakhmut térségében.


Az orosz hadsereg november 3-án folytatta a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Pjervomajszke közelében (Avdiivkától 12 km-re nyugatra). Orosz források azt állították, hogy az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői nem részletezett előrenyomulást hajtottak végre Avdiivka, Nevelszke, Vodiane és Marinka közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők megrohamozták a Donyeck város területén lévő Vodianét, hogy elvágják az M04-es autópálya egy szakaszát, és támadó akciókat hajtottak végre Pjervomajszke irányában, hogy veszélyeztessék az ukrán erőket Krasznohorivkában. Hromov kijelentette, hogy az oroszok légicsapásokat hajtottak végre az ukrán állások ellen Veszele (Avdiivkától nagyjából 5 km-re északra) és Netajlove (Avdiivkától nagyjából 14 km-re nyugatra) közelében. Az orosz cspatok folytatták a rutinszerű ágyúzást Avdiivka térségében.

Az orosz hadsereg november 3-án lassított ütemben folytatta az offenzív hadműveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Pavlivka, Vodiane (nagyjából 6 km-re északkeletre Vuhledartól), Precsisztivka (12 km-re nyugatra Vuhledartól) és Novomikhailivka (nagyjából 10 km-re délre Marinkától) közelében. Orosz források azt állították, hogy a harcok Pavlivka északi külterületén és környékén, Precsisztivka közelében és Novomikhailivka külterületén folynak. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok Jehorivka (Pavlivkától 5 km-re délre) mellett Pavlivka délkeleti külterületére nyomultak előre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukránok ellentámadásokat hajtottak végre Mikilszke (Vuhledar-tól 4 km-re délkeletre) és Rivnopil (Velika Novoszilkától 10 km-re délnyugatra) felé, de az ISW nem tudja ellenőrizni az orosz védelmi minisztérium állításainak valóságtartalmát. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok folytatták az ágyútüzet az érintkezési vonal mentén, Vuhledar, Pavlivka, Precsisztivka és Vodiane felé.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok november 3-án folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz haderő Iszkander rakétával és kamikáze drónokkal kritikus infrastrukturális létesítményeket vett célba Krivij Rih térségében. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők Zaporizzsja városát, Dnyipro városát és Nikopolt támadták kamikaze drónokkal. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők Nikopolt és Marhanecet is lőtték rakéta-sorozatvetőkkel és nehéztüzérséggel. Ukrán és orosz források azt állították, hogy az orosz erők Mikolajiv városát és más területeket támadtak a Mikolajivi Területen. Az ukrán és orosz források azt állították, hogy az orosz erők Mikolajiv városát és más területeket támadtak.


Az ukrán egységek november 3-án valószínűleg csapást mértek egy orosz katonai létesítményre a Zaporizzsjai Területen fekvő Melitopol közelében. Hivatalos ukrán források nem részletezett, valószínűleg ukrán csapásokból származó robbanásokról számoltak be, amelyek megsemmisítették a Refma gyár épületét Melitopol délkeleti külvárosában. Az ukrán források szerint az orosz katonai vezetés főhadiszállásként használta a helyszínt, és a csapás 80 egységnyi orosz katonai felszerelést semmisített meg. A felvételeken repülő tüzérségi lövedékek láthatóak és robbanások hallhatóak Melitopol térségében az éjszaka folyamán. Orosz források azt állították, hogy az ukrán tüzérsség lőtte Melitopolt, de Vlagyimir Rogov zaporizzsjai megszálló tisztviselő azt állította, hogy az orosz légvédelem semlegesítette a lövedékeket.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadseregnek továbbra is jelentős ellátási problémákkal kell szembenéznie a kritikus katonai felszerelések tekintetében. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 3-án arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában részben a tüzérségi lőszerek és páncélozott járművek beszerzésével kapcsolatos problémákkal küzd. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy október közepén az ukrajnai orosz erők naponta több mint 40 páncélozott járművet veszítettek el, ami az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint nagyjából egy zászlóaljnyi felszerelésnek felel meg. A brit védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Oroszország az elmúlt hetekben valószínűleg 100 harckocsi és páncélozott jármű fehéroroszországi készletekből történő szállításáról folytatott tárgyalásokhoz folyamodott. Az ukrán vezérkar november 3-án jelentette, hogy az orosz hadsereg megkezdte a megfelelő karbantartáson át nem esett katonai felszerelések kivonását a raktárakból. Oroszországnak valószínűleg továbbra is elhúzódó problémákkal kell szembenéznie az ukrajnai orosz erők kritikus fontosságú katonai felszerelésekkel való ellátása terén.


Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg november 3-tól kezdve titokban folytatja a mozgósítási erőfeszítéseket az önkéntes egységek megalakításának álcája alatt. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes november 3-án arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők a részleges mozgósítási erőfeszítések bejelentett befejezése ellenére is folytatják a rejtett mozgósítást. Orosz források arról számoltak be, hogy orosz tisztviselők a Karéliai Köztársaságban és a Kabard-Balkár Köztársaságban még mindig mozgósítási behívókat adnak ki. Hromov arról számolt be, hogy az orosz katonai toborzóközpontok parancsot kaptak arra, hogy folytassák az önkéntesek toborzását szerződéses szolgálatra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy önkéntesek lehetnek büntetett előéletű férfiak, valamint bármilyen korú és bármilyen egészségi állapotú férfiak akár a hivatalos rokkant státusz ellenére is. Az orosz katonai tisztviselők rövid távon valószínűleg titokban folytatják a mozgósítási erőfeszítéseket, hosszú távon pedig olyan kriptomobilizációs erőfeszítéseket folytatnak, mint az önkéntes egységek felállítása. A mozgósítási erőfeszítések folytatása és a kriptomobilizációra való törekvés valószínűleg csökkenteni fogja a 2022-es őszi sorkatonai ciklus hatékonyságát az Oroszországi Föderációban.

Az orosz hadseregnek november 3-tól továbbra is problémákkal kellett szembenéznie az újonnan mozgósított állomány elhelyezésével kapcsolatban. Orosz források arról számoltak be, hogy a mozgósított állomány továbbra sem kap kiképzést, felszerelést és ellátmányt. Egy orosz forrás november 2-án arról számolt be, hogy a mozgósított állomány Pszkovban beteg, éhezik és az utcán alszik. Az orosz hadseregnek továbbra is problémái vannak a mozgósított állomány rendbontó magatartásával is. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz katonai rendőrség az orosz Belügyminisztériumhoz fordult segítségért a rend helyreállításához, miután több mint 350 részeg és rendbontó mozgósított személy érkezett a Belgorodi Terület egyik vasútállomására. Az orosz hadsereg valószínűleg továbbra is problémákkal fog szembesülni az újonnan mozgósított személyzet befogadásával és beillesztésével, különösen mivel továbbra is a kimerült frontegységek újonnan mozgósított személyzettel való feltöltésére összpontosít ahelyett, hogy megfelelően kiképezné őket.


Az orosz hadsereg az erre irányuló javaslatok ellenére sem valószínű, hogy javítani fogja a személyi állomány kiképzésének minőségét. A Krími Állami Duma képviselője, Mihail Seremety november 3-án azt javasolta, hogy a hadseregben a szolgálati időt növeljék két évre, ami több időt biztosítana a személyzet kiképzésére. Az orosz hadsereg valószínűleg akkor sem fogja növelni a kiképzés idejét, ha a szolgálati időt megnöveli. A Hromov november 2-án arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium felgyorsította a jelenlegi kadétok tanfolyamait, és 2023 júniusáról 2022 decemberére helyezte át az érettségit. Az orosz hadsereg valószínűleg hasonló időkorlátokat fog alkalmazni az új sorkatonák képzésére, függetlenül a szolgálati idő meghosszabbításától. Az orosz hadsereg jelenleg prioritásként kezeli, hogy az állományt gyorsan a frontvonalbeli pozíciókba juttassa Ukrajnában, és úgy tűnik, hogy a kiképzésük minőségét másodlagosnak tekinti.

Oroszországnak továbbra is társadalmi visszahatással kell szembenéznie a részleges mozgósítás végrehajtása miatt. Orosz források arról számoltak be, hogy a mozgósított személyzet folytatta a tiltakozásokat Uljanovszkban az ígért kifizetések elmaradása miatt, és november 2-tól kezdődően sztrájkot tartanak. További társadalmi visszahatások valószínűsíthetőek, mivel az orosz tisztviselők valószínűleg nem fogják teljesíteni a részleges mozgósítás során a nyilvánosságnak tett ígéreteket.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 3-án folytatták a lakosok erőszakos kitelepítését a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők folytatták a Dnyeper folyó keleti partján lévő települések erőszakos kiürítését a Zaporizzsjai területen lévő Velika Znamjanka és a Herszoni Területen lévő Nova Kakhovka között több mint 100 km távolságban lévő településeken. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállás helyettes vezetője felszólított minden lakost, aki nem hagyta el a Dnyeper folyó nyugati partját, hogy azonnal települjön ki. Az Ukrán Ellenállási Központ november 3-án jelentette, hogy az orosz megszállás tisztviselői erőszakkal telepítették át a herszoni megszállási adminisztrációval kapcsolatban álló orosz állampolgárokat Beriszlavból és Kozacséből Henicseszkbe. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy néhány egyszerű állampolgár Beriszlavban és Kozacsében a frontállások közelében maradt, és hogy az orosz megszálló tisztviselők másokat erőszakkal áttelepítettek a szűrőközpontokon keresztül az Oroszországi Föderációba. Az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) november 3-án jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok a jelenlegi evakuálási intézkedések keretében a Herszon városában lévő bentlakásos iskolákból és foglyokból gyerekeket telepítenek át az oroszok által megszállt Krímbe. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg tovább fokozzák a kényszerű evakuálási intézkedéseket, ahogy az ukrán déli ellentámadás előrehalad.


Az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők november 3-án is folytatták az orosz megszállás alatt álló területek lakosai elleni kényszerítő intézkedéseket és veszélyeztették a polgári lakosságot. Oleksandr Motyzyanyk, az ukrán védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) szóvivője november 3-án arról számolt be, hogy az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők a hadiállapotról szóló rendelet rendelkezéseit a szűrőintézkedések fokozására, a civilek erődítmények építésére kényszerítésére, valamint ukrán tulajdon és történelmi tárgyak ellopására használták fel. A GUR arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Dnyeper folyón hagyott összes csónakot el akarják kobozni, és tervezik az ukrán cégek által hátrahagyott napenergia-berendezések lefoglalását, valamint hogy az orosz csapatok jelenleg az erőszakkal evakuált lakosok autóit foglalják le. Egy november 3-án közzétett geolokációs képen az orosz erők a Herszoni Művészeti Múzeumot is kifosztják. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz megszálló tisztviselők fokozzák a szűrési intézkedéseket a Donyecki Területen lévő Mariupolban, valamint a Luhanszki Területen lévő Milove és Novopszkov településeken. Az ukrán vezérkar november 3-án arról számolt be, hogy az orosz erők „élő pajzsként” használják a polgári lakosságot a Luhanszki Területhez tartozó Szvatove városában, azáltal, hogy orosz személyzetet helyeznek el vállalkozásokban és iskolákban, és megkövetelik a lakosoktól, hogy megjelenjenek a munkahelyükön, a gyerekeknek pedig részt kell venniük az órákon. Az orosz megszálló tisztviselők és erők valószínűleg továbbra is olyan kényszerítő intézkedéseket fognak alkalmazni, amelyek veszélyeztetik az orosz megszállás alatt álló területeken élő lakosokat.

Orosz és ukrán források megerősítették, hogy ukrán és orosz tisztviselők november 3-án fogolycserét hajtottak végre. Orosz források november 3-án bejelentették, hogy ukrán és orosz tisztviselők 107 hadifoglyot engedtek szabadon egy-egy fogolycsere keretében. A hadifoglyokkal való bánásmód ukrán koordinációs központja megerősítette, hogy az orosz erők hat ukrán tisztet, valamint 101 közlegényt és őrmestert engedtek szabadon. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pushilin bejelentette, hogy a 107 szabadon engedett orosz fogoly közül 65 a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) állományához tartozik.

Eddig tartottak a harctéri hírek, ma kivételesen nem lesz második rész, időhiány miatt, de bepótoljuk a hét végén.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!