Szele Tamás: Prigozsin pecsenyéje

Hej, sok pecsenye sül az ukrajnai háború lángjainál, kisebbek, nagyobbak, de egyik sem akkora meg nem is olyan zsíros, mint a Prigozsiné: lassan már nem is attól kell tartani, hogy hatalmi tényező lesz a haramiavezérből, hanem attól, hogy akár még cár is lehet belőle, ha ügyesen forgolódik és a megfelelő helyeken költi a pénzét. Abból meg van neki bőven.

Mindenesetre Moszkvában ez szokott lenni az az állapot, amikor valaki fogja magát, búskomorságba esik és egészen véletlenül kizuhan egy magas épület legfelső emeletéről, csak előtte az Elnöki Adminisztrációra hagyja a vagyonát, mert magával úgysem viheti. Igen ám, de Prigozsinra még szükség van, kell az a Wagner Bakhmutnál, kelleni fog tán máshol is, szóval Putyin most kényszerű tétlenségben kell figyelje, hogy a valamikori vendéglőse (szakács, vagyis séf sosem volt, azt csak terjesztették róla) valóságos népi hőssé küzdi fel magát az orosz szélsőjobboldalon, ráadásul a hadsereg tekintélyének rovására. Lesz is szó róla ma éppen elég.

Hanem lássuk akkor a híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója Oroszország történelmi egységének fogalmára való hivatkozással igyekszik leplezni független hatalmi bázisának megerősítésére irányuló törekvéseit. Prigozsin homályos választ adott a média megkeresésére, amely a közelmúltban, Oroszország egységének napján (november 4.) a Kurszki Területen tett látogatásával kapcsolatban érkezett, és amelynek során közvetve arra utalt, hogy a Wagner-erők részt vesznek Oroszország egységének fenntartásában. Prigozsin kijelentette, hogy az orosz népnek, a vállalkozásoknak, a kormánynak és a hadseregnek össze kell fognia, hogy harcoljanak Oroszország szuverenitásáért és nagy jövőjéért, miközben kitért az újságíró azon kérdése elől, amely Prigozsin kurszki üzletemberekkel folytatott állítólagos találkozójára vonatkozott egy meg nem nevezett népi milícia megszervezéséről – a hivatalos orosz katonai parancsnoki struktúrákon kívül. Prigozsin azt is megjegyezte, hogy Oroszországnak minden hozzávalója megvan céljai eléréséhez, beleértve az erős elnököt, az összetartó hadsereget és a nagy nemzetet, amit a Wagner-harcosok nem odaillő üdvözlésével zárt. Prigozsin később egy utólagos médiaválaszban azt állította, hogy „függetlensége” nem mond ellent Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának, ahogyan azt egyes hallgatók értelmezték.

Prigozsin meglehetősen szarkasztikus kijelentései mögött több, az oroszországi hatalmáról alkotott képére utaló következtetés is meghúzódik. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kurszki Terület tisztviselői bejelentették a második és harmadik védelmi vonal kiépítését a régióban, és ha Prigozsin találkozója a helyi üzletemberekkel megtörtént, ez arra utalhat, hogy megpróbálja kiterjeszteni befolyását a régióban. Prigozsin megjegyzése Oroszország „összetartó hadseregéről” Putyin mellett valószínűleg alig burkolt szarkazmus volt, tekintettel arra, hogy Prigozsin számos alkalommal kritizálta az orosz fegyveres erőket. Prigozsin azt is közvetlenül elismerte, hogy ő egy független entitás, ami – ahogyan az ISW korábban értékelte – felmenti őt bizonyos kötelezettségek alól a Kreml és az orosz védelmi minisztérium felé. Putyin függősége Prigozsin csapataitól Bakhmut körül szintén lehetővé tesz számára olyan kiváltságokat, mint például a Kreml politikájával vagy az Orosz Fegyveres Erőkkel kapcsolatos kritikáinak hangoztatása jelentős következmények nélkül. Prigozsin véletlenül az orosz egység napján nyitotta meg Wagner-központját Szentpéterváron, azonban Prigozsin feltűnően leplezi a független hatalmi bázis kiépítésére és az ukrajnai orosz invázió lebonyolításának alakítására irányuló erőfeszítéseit az orosz egységre összpontosító nyelvezettel – valószínűleg azért, hogy egyrészt az orosz nacionalistákat és civileket megszólítsa, másrészt hogy elterelje a független hatalmi bázis kiépítésére irányuló, meglehetősen nyílt erőfeszítéseivel kapcsolatos kritikákat.

Prigozsin továbbra is alkalmatlan elítéltekre támaszkodik erőinek személyi állományában. Nem volt hajlandó kommentálni egy riporter kérdését a Krasznojarszki Terület büntetőtelepein folyó toborzási akciókkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy korábban nyíltan beszélt a foglyok háborúban való részvételéről olyan orosz kiadványokkal, mint a RiaFan. A The Insider orosz ellenzéki kiadvány azonban megállapította, hogy több mint 500, a Wagner-egységekbe toborzott fogoly halt meg az elmúlt két hónapban. A kiadvány hozzátette, hogy a Wagner 800 és 1000 közötti számú zsoldost veszített Ukrajnában, ami arra utal, hogy az elítéltek teszik ki a Wagner-erők nagy részét Ukrajnában. Az ukrán hírszerzés tisztviselői korábban arról is beszámoltak, hogy sok fertőző betegségben szenvedő fogoly betegítette meg a Wagner-csapatokat, amire Prigozsin azt válaszolta, hogy nem tesz különbséget betegség alapján.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter megerősítette, hogy Irán harci drónokat küldött Oroszországnak. Amir-Abdollahian november 5-én kijelentette, hogy Irán „korlátozott számú drónt adott Oroszországnak hónapokkal az ukrajnai háború előtt”. Amir-Abdollahian azt is állította, hogy ha ukrán tisztviselők bizonyítani tudnák, hogy az orosz hadsereg iráni gyártmányú drónokat használt Ukrajnában, akkor az iráni tisztviselők „nem lennének közömbösek” az aggodalom iránt – hamisan és nevetségesen arra utalva, hogy Oroszország nem használta azokat a drónokat, amelyeket elismerte, hogy Irán szállított. A drónszállítmányok iráni megerősítése tovább erősíti az ISW korábbi értékeléseit, miszerint Oroszország iráni gyártmányú fegyverrendszereket szerez be, hogy kezelje nagy pontosságú lőszerarzenáljának kimerülését. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Irán valószínűleg már kihasználja az Oroszországnak ezekre az iráni gyártmányú fegyverrendszerekre való támaszkodását, hogy orosz segítséget kérjen a nukleáris programjához. A nukleáris segítségnyújtási kérelmek és a drónszállítások elismerése egyaránt azt jelzik, hogy az iráni tisztviselőknek talán szándékukban áll egyértelműbb kétoldalú biztonsági kapcsolatot kialakítani Oroszországgal, amelyben egyenlőbb partnerek.

Alekszandr Hodakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNK) volt biztonsági minisztere és jelenlegi DNK katonai parancsnoka november 5-én azt állította, hogy az orosz baráti tűz okozhatta az összes orosz veszteség akár 60%-át is a május közepi mariupoli orosz támadó műveletek befejezése óta. Még ha ez a statisztika túlzó is, az a tény, hogy egy orosz parancsnok nyilvánosan spekulál az orosz és proxy kompetencia ilyen elmarasztaló mutatójával, jelzi, hogy az orosz hadseregnek milyen mély kihívásokkal kell szembenéznie. A baráti tűz jellemzően valóban korlátozott számú veszteséget okoz a háborúban, de általában nem közelíti meg az összes veszteség 60%-át, ami az orosz erők közötti kommunikáció és parancsnoki koordináció hiányát mutatja. Orosz és ukrán források arról is beszámoltak, hogy november 5-én a Donyecki Terület Pavlivka melletti bázisára visszatérő orosz rotáció előzetes megbeszélés vagy figyelmeztetés nélkül hajtott bele egy, a hadsereg alvállalkozói által épített árokba, ami tovább bizonyítja az orosz csapatok közötti keresztkiképzés és koordináció széles körű hiányát. Az orosz katonai vezetők gyakori cseréje, a tapasztalatlan katonák előléptetése, valamint az orosz szerződéses katonákból, orosz mobilizált katonákból, a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) csapataiból, valamint a Wagner-csoport erőiből összeállított, összetoldozott-foldozott orosz haderő összetétele súlyosbítja az orosz parancsnoki lánc széttagoltságát és az orosz egységek eredménytelenségét, és valószínűleg hozzájárul a gyakori baráti tüzes incidensekhez.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin Oroszország történelmi egységének fogalmára való hivatkozással igyekszik leplezni független hatalmi bázisának megerősítésére irányuló törekvéseit.
      • Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter megerősítette, hogy Irán már február 24-e előtt elkezdett drónokat szállítani Oroszországnak, de furcsamód tagadta, hogy az orosz erők harcban használták volna azokat.
      • Alekszandr Hodakovszkij, a DNK katonai parancsnoka azt állította, hogy az orosz baráti tűz okozhatta az összes orosz veszteség akár 60%-át is május közepe óta.
      • Az ukrán csapatok a jelentések szerint folytatták az ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz egységek folytatták a Dnyeper folyó mentén a védekező állások kialakítását.
      • Az ukrán alakulatok továbbra is célba vették az orosz logisztikai és szállítási eszközöket Herszon területén.
      • Az orosz csapatok folytatták támadásaikat Bakhmut környékén, és nem részletezett előrenyomulást jelentettek be.
      • Az orosz hadsereg folytatta sikertelen támadó műveleteit Avdiivka-Donyeck város térségében és Donyeck nyugati részén.
      • A mozgósított katonák továbbra is rossz körülményei nagyszabású tiltakozást váltottak ki Kazanyban.
      • Ismeretlenek állítólag merényletet kíséreltek meg Alekszandr Nikulin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) legfelsőbb bíróságának magas rangú bírája ellen.
      • Oroszország továbbra is személyzetet telepít a megszállt területeken lévő adminisztratív pozíciók betöltésére.
      • Az orosz csapatok folytatták a kényszerű evakuálásokat a Herszon területen. A jelentések szerint a herszoni lakosok több mint 80%-a evakuált.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Orosz források szerint az ukrán csapatok november 5-én folytatták az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Orosz források, köztük az orosz védelmi minisztérium arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok támadást hajtottak végre a Szvatovétól 13 km-re északnyugatra fekvő Kuzemivka irányában. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok átkeltek a Zserebec folyón Szvatovétól nyugatra, és a Kuzemivka-Kolomijicska vonal mentén szondázzák az orosz állásokat. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy ukrán csapatok csapásokat mérnek orosz páncélozott járművekre Szvatovétól mintegy 30 km-re északnyugatra, ami arra utal, hogy az orosz csapatok állásokat tartanak fenn a Jahidne-Orljanka térségben. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők átcsoportosulnak ezen a területen a Jahidne elleni sikertelen támadás után. Egy másik orosz blogger arról számolt be, hogy az ukrán csapatok folytatják a támadási kísérleteket Kreminna felé. Az ukrán vezérkar azt jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka ellen, 10 km-re délre Kreminnától. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán erők HIMARS csapást mértek orosz állásokra Szvatovében és Kreminnában, és orosz állásokat lőttek a Szvatove-Kreminna vonal mentén.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz csapatok november 5-én folytatták a Dnyeper folyó mentén a védelmi állások kiépítését. Natalija Humenyjuk, az ukrán déli erők szóvivője kijelentette, hogy az orosz haderő erős védelmi állásokat épít ki a Dnyeper folyó bal (keleti) partján, tüzelőállásokkal, amelyekkel a jobb (nyugati) parton lévő ukrán csapatokat fogják célba venni. Humenyjuk hozzátette, hogy az orosz egységek továbbra is a jobb parton tevékenykednek. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az orosz erők még mindig manővereket hajtanak végre és védelmi vonalakat állítanak fel a jobb parton, miközben egyidejűleg a bal parton aknákat telepítenek és a parttól legalább 15 km-re civileket evakuálnak. Az Ukrán Ellenállási Központ pontosította, hogy az orosz erők Nova Kakhovkát (a bal parton) előkészítik a harcra, földalatti kommunikációs vonalak, például a csatornák aláaknázásával. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság is megismételte, hogy az orosz erők folytatják a polgári vízi járművek megsemmisítését, és már több mint 50 hajót pusztítottak el. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők valószínűleg megpróbálják megakadályozni, hogy az ukrán erők a harci visszavonulást követően a bal partra üldözzék őket.

Ukrán és orosz források november 5-én nem jelentettek jelentős változásokat a frontvonalakon kialakult helyzetben. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok továbbra is lőtték az ukrán állásokat Herszon várostól északnyugatra, a délkeleti Mikolajiv területen és az Inhulec folyó közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az orosz erők S-300-as légvédelmi rakétákat vetettek be földi célpontok ellen a beriszlavi járásban. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat Szablukivka és Szuhanove irányában, Beriszlavtól mintegy 40 km és 34 km északkeletre. Orosz bloggerek és Herszon város egyik megszálló képviselője megjegyezték, hogy nem voltak ukrán vagy orosz szárazföldi manőverek. Egy orosz blogger hozzátette, hogy az orosz egységek az E58-as autópálya mentén, Herszon várostól északnyugatra lövik az ukrán csapatokat, valószínűleg az ukrán támadások megzavarása céljából.

Az ukrán hadsereg november 5-én folytatta hadjáratát, amely az orosz logisztikai és szállítási útvonalakat vette célba a Herszoni Területen. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok csapást mértek egy orosz folyami átkelőre az Antonivszkij híd közelében, megsemmisítve egy vontatóhajót és megrongálva két másik vízi járművet. Az ukrán erők állítólag egy orosz katonai konvojra is csapást mértek, amely a Dnyeper folyón való átkelésre várt Olhivkánál, Nova Kakhovkától mintegy 13 km-re északnyugatra. Ukrán katonai tisztviselők hozzátették, hogy az ukrán erők lelőttek két orosz harci helikoptert a beriszlavi járásban, megrongálták az orosz állomány-felhalmozási területet Radsenszkben, és megsemmisítettek három lőszerraktárt a beriszlavi és a herszoni járásban. Helyi ukrán források arról számoltak be, hogy robbanások szemtanúi voltak Herszon városában, és orosz források azzal vádolták az ukrán egységeket, hogy evakuáltakat vettek célba. Helyi lakosok arról is beszámoltak, hogy ukrán csapás érte a Hola Prisztanban, Herszon várostól mintegy 14 km-re délnyugatra lévő Nibulon gyárat.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 5-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték a támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmut 30 km-es körzetében északkeletre Spirne és Bakhmutszke közelében; és Bakhmut 20 km-es körzetében délre Ivanhrad, Klicsiivka, Ozarjanivka és Majorszk közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin november 4-én kijelentette, hogy az orosz erők előrenyomulást hajtottak végre Majorszk közelében, és reményét fejezte ki, hogy az orosz csapatok hamarosan elfoglalják a települést. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz egységek támadást hajtottak végre Bakhmut északkeleti részén, Verhokamjanszke közelében is. Egy másik orosz blogger november 5-én azt állította, hogy az ukrán erőknek folyamatosan váltogatniuk kell az egységeket Bakhmuttól délre, Ivanhrad és Veszela Dolina irányában, hogy választ tudjanak adni az Opitnye irányában támadást folytató Wagner PMC egységeknek. Egy újabb orosz blogger november 5-én azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Opitnye irányában azzal a céllal, hogy elvágják az E50-es autópálya egy szakaszát. Egyes értesülések szerint az orosz erők visszaverték az ukrán ellentámadásokat Bakhmuttól délre Opitnye és Kurdjumivka közelében. A blogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok továbbra is korlátozzák az orosz erők akcióit Bakhmuttól délre Ivanhrad, Odradivka, Veszela Dolina és Zajceve közelében, és városi harcokra készülnek magában Bakhmutban.

Az orosz hadsereg november 5-én folytatta a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Kamjanka közelében és Avdiivkától délnyugatra 35 km-es körzetben Pjervomajszke, Nevelszke, Marinka és Novomikhailivka közelében. Egy orosz blogger november 5-én azt állította, hogy az orosz erők Avdiivkától délnyugatra Kosztantyinivka felé is megpróbáltak előrenyomulni. A november 5-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők valószínűleg Avdiivkától délnyugatra, Krasznohorivka közelében tevékenykednek. Egy BARS–13 (harcoló hadsereg tartalékosai) forrás azt állította, hogy az orosz és ukrán állások Avdiivka közelében mindössze 30-40 méterre vannak egymástól.


Az orosz hadsereg november 5-én folytatta az offenzív hadműveleteket a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csaaptok visszavertek egy orosz támadást Pavlivka (Donyeck várostól 52 km-re délnyugatra) ellen. A geolokációs felvételek szerint november 4-én még mindig az ukránok ellenőrzik Pavlivkát. Egy orosz blogger azt állította, hogy Pavlivka nagy taktikai jelentőséggel bír, mivel a településen van egy közúti csomópont, és a környező területeken sziklás a terep, ami megnehezíti a járművek manővereit. Az ukrán vezérkar november 5-én jelentette, hogy az orosz csapatok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a Donyecki Területen lévő érintkezési vonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz alakulatok november 5-én folytatták a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv Területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapást mértek Nikopolra, Dnyipropetrovszk Területen és Vilnianskra, Zaporizzsja Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy orosz erők dróntámadásokat hajtottak végre Mikolajiv és Vinnyica területeken. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem lelőtt hat Shahed-136 típusú drónt a Mikolajivi területen és kettőt a Vinnyicai Területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

A mozgósított katonák továbbra is rossz körülményei általános nyugtalanságot szítanak, és november 4-én nagyszabású tiltakozásra került sor egy kazanyi mozgósítási gyűjtőpontnál. Egy közösségi médiafelhasználó azt írta, hogy közel 2000 katona vett részt a tiltakozásban, bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni a tömeg méretét. A hírügynökségek által és a közösségi médiában közzétett videón látható, hogy a mozgósított katonák erőszakkal fenyegetőznek és gyalázkodnak egy állítólagos ezredessel szemben, miután magyarázatot követeltek tőle az alapvető szükségletek, köztük az élelmiszer, a víz és a fűtés biztosításának hiányára. Egy tatárföldi kormányzati hírügynökség november 5-én közzétett egy cikket, amelyben azt állította, hogy a hatóságok megoldották a vonatkozó kérdéseket. Az orosz hatóságok azonban nagy valószínűséggel nem lesznek képesek a közeljövőben megoldani ezeket a problémákat és leállítani az ebből eredő tiltakozásokat. Orosz és ukrán források november 4-én és 5-én is folyamatos jelentésekkel szolgáltak arról, hogy a mozgósított katonáknak nincs orvosi ellátásuk, szállásuk, fűtésük és felszerelésük. Az ISW beszámolt az orosz mozgósított katonák alulellátottsága miatti tüntetések sorozatáról.


Az orosz hadsereg további kihívásokkal szembesül a harci erő előállítása terén az elterjedt szolgálati alkalmatlanság és a lehetséges belföldi szabotázs-törekvések miatt. Egy orosz katonai blogger november 5-én tehetetlen közép- és magas rangú kormánytisztviselőket, katonai vezetőket és miniszteri képviselőket vádolt meg a mozgósítási erőfeszítések inkompetenciából eredő bűnös szabotálásával. A Twitteren november 4-én közzétett videó azt mutatja, hogy orosz anarchisták szándékosan szabotálják az orosz logisztikai erőfeszítéseket az Orosz Vasutak kapcsolószekrényeinek és elektromos alállomásoknak a felgyújtásával.

A mozgósított katonák anyagi támogatásának vagy pénzügyi támogatásának hiánya okozta társadalmi feszültségek valószínűleg nyomást gyakorolnak az orosz regionális vezetőkre, hogy növeljék a mozgósított újoncoknak és családjaiknak nyújtott kifizetéseket. Andrej Klicskov, az Orjoli Terület kormányzója és Gleb Nyikitkin, a Nyizsnyij Novgorodi Terület kormányzója november 3-án és november 4-én bejelentette, hogy a mozgósított lakosok és családjaik a kötelező szövetségi kifizetéseken felül további 50 000 rubeles összegű kifizetéseket kapnak. Ezek az intézkedések összhangban vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök november 4-i ígéretével, miszerint egyszeri 195 000 rubel (kb. 3150 dollár) juttatást kapnak a mozgósítottak és az új szerződéses katonák. Az új összegek is növelik a mozgósítás amúgy is súlyos terheit a regionális költségvetéseken.


Az orosz hatóságok továbbra is vizsgálják a mozgósítás alól kibúvókkal szembeni fellépési lehetőségeket. Egy orosz hírforrás november 3-án azt állította, hogy az orosz hatóságok, beleértve az FSZB határőröket is, „külföldiekkel való együttműködés” miatt vizsgálhatják a határon túlról visszatérő mozgósítás-elkerülőket. A folyamatban lévő háború, a valószínűsíthető titkos mozgósítás és egy második hivatalos mozgósítási hullám lehetősége azonban csökkenti annak valószínűségét, hogy sok orosz férfi, aki a mozgósítás elől menekült, a visszatérést választja.

A megszállt területek hírei:

Ismeretlen személyek a jelentések szerint november 4-én merényletet követtek el Alekszandr Nikulin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) legfelsőbb bíróságának bírája ellen. A DNK belügyminisztériuma közölte, hogy dolgoznak azon gyanúsítottak azonosításán, akik az oroszok által megszállt Donyecki Területen, Vuhlehirszkben megtámadták Nikulint. Nikulin konkrétan júniusban ítélte halálra Aiden Aislin és Sean Pinner brit állampolgárokat és Brahim Saadoun marokkói állampolgárt zsoldos tevékenység vádjával, miután az Azovstal acélgyárat elfoglalták az oroszok. Egyelőre nem világos, hogy a támadás partizán jellegű volt-e, vagy a DNK belső frakciói közötti belharc eredménye.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is a Herszoni Terület lakosainak „evakuálását” és kényszerű áttelepítését szorgalmazzák. Az ukrán „Kherson Hub” központ vezetője, Roman Golovnya november 5-én kijelentette, hogy a háború kezdete óta Herszon város lakóinak több mint 80%-a elhagyta a várost. Orosz források továbbra is fenntartják a Herszoni Terület civil infrastruktúráját ért ukrán csapásokról szóló dezinformációs műveleteket, hogy továbbra is manipulálják az evakuálási törekvéseket. Az orosz tisztviselők folytatják az ukrán gyermekek deportálására irányuló erőfeszítéseket is „vakációs” programok ürügyén, és az orosz média arról számolt be, hogy a Herszoni Területhez tartozó Kakhovkából származó gyermekek az oroszok által megszállt Krímben, Jevpatoriában lévő vakációs táborokban maradnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónná, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!