Szele Tamás: A herszoni rejtvény

Abban mindenki egyetért, szakértő és amatőr, keleti és nyugati, katona és civil, hogy Herszonban valami készül. Valami nagy, egész estét betöltő produkció, akad, aki „sztálingárdi forgatókönyvet” emleget, mások a Kakhovka gát felrobbantásától tartanak, megint mások a csodafegyver bevetését várják, de olyan is akad, aki szerint egyszerű vérfürdő következik.

Vagy valami más. Valami egészen más, „something completely different”, ahogy a Monty Pythonban mondanák, mondjuk egy gyors visszavonulás, olyan gyors, hogy azt már menekülésnek is lehet nevezni, esetleg egy kapituláció. Ne tessék azt mondani, hogy képzelődök, nem én találom ki, ilyen hírek szállonganak, mégpedig megbízható forrásból.

Legfeljebb az illető megbízható forrást is becsapták, de ez majd eldől. Mindenesetre a The Insider szerint valami hadicsel készülődik. Azt írják, a megszállt Herszonban civil ruhába öltözött orosz katonák foglalják el a civilek házait és erősítik meg az utcai harcok állásait. Ez áll az AFU vezérkarának Facebookon közzétett bejegyzésében. Sőt, állítólag hamis zászlós támadás készül, filmet akarnak forgatni arról, ahogy az ukrán hadsereg lemészárolja a békés civil lakosságot. Nyilván orosz katonák viselnék a felvételeken az ukrán egyenruhát, civilt meg annyit fognak el, amennyit akarnak, főleg a mostani, evakuációs felfordulásban (bár mondjuk az evakuációt épp ma állították le, de napokig kötelező volt).

A dél-ukrajnai védelmi erők arra figyelmeztettek, hogy az orosz hadsereg „azt a benyomást keltheti, hogy a lakott területeket elhagyták, és biztonságos a belépés”. Oroszország így reméli, hogy egy provokációval be tudja csalogatni az ukrán hadsereget a városba. Október 24-én az ukrán védelmi minisztérium állami tervezési osztályának vezetője, Kyrylo Budanov azt mondta, hogy az emberek és a vagyon Oroszország általi kiürítése a megszállt Herszonból manipuláció volt. A valóságban az orosz hatóságok új katonai egységeket hoznak a városba, és az utcákat készítik elő a védelemre – mondta.

Igen ám, de a Meduza másképp tudja, egészen meglepő információk jutottak a birtokukba, mégpedig egyenesen az Elnöki Adminisztrációról. Ezek szerint a Kreml több új módszertant, metodicskát is kidolgozott az orosz propagandisták számára. Jelzik, hogyan kell bemutatni a herszoni helyzetet, hogy előkészítsék az oroszországi „közvéleményt” a város feladására. Közülük kettőt sikerült megszerezniük.

Az egyik dokumentum szerint a herszoni terület „a legnehezebb az orosz hadsereg számára a különleges műveletek jelenlegi szakaszában”. A propagandisták szerint ez a helyzet azzal magyarázható, hogy Ukrajnának „létfontosságú, hogy bizonyítsa terrorista alakulatainak harci hatékonyságát, hogy újabb segítséget kérhessen a Nyugattól.”

A narratíva azt állítja:

Kijev nem számol a saját veszteségeivel – kész több tízezer saját és kívülálló embert megölni az újabb részletekért és fegyverutánpótlásért. Az orosz csapatok igyekeznek megmenteni a civilek és a személyzet életét. A nacionalisták hatalmas csoportja által a város ellen intézett nagyszabású támadás veszélye diktálta a város civil lakosságának a Dnyeper bal partjára való evakuálását.”




Az oroszbarát hatóságok már október közepén megkezdték az emberek kitelepítését a Dnyeper jobb partjáról az elcsatolt Herszon régióban. November elején Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Herszon polgári lakosságát „el kell távolítani” a harci övezetből, és a megszálló hatóságok „kényszer-kiürítést” jelentettek be. November 7-én bejelentették ennek a „kiürítésnek” a végét – miközben a lakosok egy része a városban maradt, és várja az ukrán hadsereg érkezését.

A Herszonból való esetleges visszavonulás másik okaként a módszertan megjegyzi, hogy Ukrajna és a NATO-országok „minden erejüket” éppen a front ezen irányába vetették be – és ez „hatalmas vérontással” fenyeget.

Azt is terjesztik, hogy az ukrán fegyveres erők terrortámadást terveznek a kakhovkai vízerőmű megsemmisítésével.

A vízerőmű felrobbantása csapdává válhat a harcosaink számára. Ebben az esetben a civilekkel teli településeket elárasztják, a katonáink egy üstben találják magukat, és nem is tudnak majd harcolni – egyszerűen elmossa őket a víz.”

Mármint a metodicska, a módszertan szerint ezt kell mondaniuk az orosz kormány politikai aktivistáinak. Csakhogy korábban maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy az orosz hadsereg aknásította el a kakhovkai vízerőmű gátját, amelynek felrobbantása következtében mintegy 80 ukrán települést, köztük Herszont is eláraszthatja a víz.

Emellett a propagandistáknak azt tanácsolták, hogy hangsúlyozzák: a városi harcok Herszonban „nem célszerűek”, mert „mindig ez a legnehezebb és legpusztítóbb”, és az AFU „egyszerűen a földdel teheti egyenlővé Herszont”.

Az kétségtelen, hogy a Herszonban lévő orosz csapatok valóban nehéz helyzetbe kerültek. Az utánpótlásukat maximálisan akadályozza, hogy fő bázisaik a Dnyeper túlsó partján vannak, és hidjaikat az ukrán fél folyamatosan lövi. Az ellátási nehézségek miatt gyakorlatilag lehetetlen ezt a csoportosulást teljes védelemre felkészíteni. De – most figyeljenek!

A Kreml által külön elkészített második módszertan szerint az állami propagandának „figyelmet kell fordítania” Anatolij Torkunov diplomata, történész és politológus, az Orosz Biztonsági Tanács Tudományos Tanácsának tagja által elmondott beszédre. Putyin történészekkel tartott találkozóján Torkunov felidézte a poltavai csatát – és azt mondta, hogy mielőtt megnyerték volna, Nagy Péter „visszavonult Poltavába”, és ez a visszavonulás végül „a háború fordulópontjához” vezetett.

Két, a Kremlhez közel álló Meduza-forrás megjegyzi, hogy az orosz hatóságok most „nem kívánatos”, de „valószínű” forgatókönyvnek tartják a fronton Herszon feladását. Korábban az orosz tisztviselők (köztük a legmagasabb rangúak is) többször kijelentették, hogy „Oroszország örökre” a háború kezdetén elfoglalt területeken marad.


Ugyanakkor Meduza Kreml-közeli informátorai fenntartással éltek, hogy összességében a front ezen részén a helyzet nem Moszkvától, hanem az ukrán hadsereg akcióitól függ. „Ha nem lesz tömeges offenzíva, akkor nem lesz kapituláció” – magyarázta egyikük. – „Ha igen, akkor a kapituláció nagyon valószínű.”

A Meduza beszélgetőpartnerei szerint a végső döntést a Herszonból való kivonulásról Putyinnak személyesen kell meghoznia, „belső körének” (a háború kezdete óta főleg magas rangú biztonsági tisztviselőkből áll) emberei részvételével.

Ugyanakkor a források szerint a Kreml állítólag továbbra is arra számít, hogy az orosz hadsereg 2023 telén képes lesz újabb nagyszabású offenzívát indítani Ukrajnában. Az orosz vezetés egyre inkább spekulál az Ukrajnával való esetleges tárgyalásokról, hogy időt nyerjen, és legyen ideje a maximálisan mozgósítható mennyiségű orosz újonc kiképzésére az említett időpontig. A nyugati média megjegyezte, hogy Odessza az offenzíva lehetséges célpontjai között lehet: információik szerint a Kreml „a háború következő szakaszában Odessza lehet a fő stratégiai zsákmány”.

Nos, akkkor ott vagyunk, ahonnan elindultunk: Herszont vagy tartani fogják, vagy feladják, az oroszok vagy harcolnak, vagy megadják magukat, és a civileket vagy lemészárolják egy propagandafilm kedvéért, vagy életben maradnak.

Azért az a kapituláció nem is hangzik olyan rosszul.

Akár nem kívánatos, de valószínű – akár nem valószínű, de kívánatos.

Ma ennyi fért a második részbe, holnap folytatom a munkát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!