Szele Tamás: Vérfürdő előtt

Khamenei rezsimje minden jel szerint vérfürdőre készül, ami súlyos hiba lesz: a saját halálos ítéletüket jelenti majd, de nem érdekli őket, megátalkodottan ragaszkodnak a megtorláshoz. Rossz hírek érkeznek Iránból, körülbelül ezer letartóztatott tiltakozót ítélhetnek halálra olyasmiért, amiért máshol még pénzbírság sem járna.

A rendszer szóhasználata is megváltozott: tegnap még egyes reformpárti képviselők, politikai szereplők megpróbáltak nem hivatalosan, de némi enyhülést elérni, mára minden tiltakozást kategorikusan terrorizmusnak minősítettek, melyet az Egyesült Államok és Izrael szít. Azt nem értem, hogy hagyták ki a felbujtók közül Soros Györgyöt?

Lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A rendszer november 6-án folytatta a folyamatban lévő tüntetések terrorizmussal való összekapcsolását a tüntetők és sérelmeik delegitimálására irányuló információs művelet részeként. Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy a tüntetések szításával egy új ISIS-t akarnak létrehozni Iránban. 227 parlamenti képviselőből álló csoport írt alá egy levelet, amelyben hasonlóképpen az Egyesült Államokat hibáztatták a zavargásokért, és a tüntetőket az ISIS harcosaihoz hasonlították, kemény és gyors büntetőeljárásokat követelve. Az Iszlám Forradalmi Gárdista Hadtest (IRGC) Telegram csatornái korábban, november 3-án „hazai ISIS”-ként jellemezték a tüntetőket, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

A rezsim valószínűleg a tüntetőknek ezt a terroristaként való beállítását fogja felhasználni arra, hogy az elkövetkező napokban és hetekben várható brutális fellépést és kemény bírósági ítéleteket igazoljon.

Az iráni állami média azt állította, hogy a rendszer országszerte terroristákat tartóztatott le, akik megpróbálták támogatni a tüntetéseket, többek között arról számoltak be, hogy a biztonsági erők november 6-án „terrorista csapatokat” vettek őrizetbe Iszfahán, Fars, Kermanshah és Khuzestan tartományokban. Az iráni állami média azt állította, hogy ezek a csoportok tüntetéseket akartak szervezni és szítani, valamint Khuzestan tartományban prominens arab vezetőket akartak meggyilkolni. Ghassem Rezaei, a rendfenntartó erők parancsnokhelyettese november 5-én azt állította, hogy a rendszer több tucat olyan személyt tartóztatott le, akik kapcsolatban állnak a sirazi támadással. Rezaei azt állította, hogy ezek a személyek nagyszabású szabotázs- és öngyilkos akciókat terveztek Iránban. A CTP nem tudja ellenőrizni, hogy a rendszer egyáltalán letartóztatott-e valakit ezekkel a bejelentett incidensekkel kapcsolatban.

Egy biztonsági tiszt november 6-án megölte a Rendészeti Parancsnokság (LEC) négy tagját a LEC egyik állomásán Bampourban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Az iráni állami média az incidenst a tisztek közötti „személyes vitának” állította be. A tüntetések leverésének brutalitása és intenzitása felerősítheti a biztonsági személyzet közötti feszültségeket, különösen mivel a tüntetések nyolcadik egymást követő hetében létszámhiánnyal, kimerültséggel és alacsony morállal kell szembenézniük. A Bampour környéki területeken az elmúlt napokban nőtt a rendszerellenes militáns magatartás, amint arról a CTP korábban beszámolt. A CTP egyelőre nem tapasztalt nagyarányú dezertálásokat vagy megosztottságot az állami biztonsági szolgálatok között.

A legfontosabb hírek röviden:

    • A rendszer továbbra is a terrorizmussal hozta összefüggésbe a folyamatban lévő tüntetéseket egy olyan információs művelet részeként, amelynek célja a tüntetők és sérelmeik delegitimálása.
    • Egy biztonsági tiszt megölt négy LEC-tagot egy LEC-állomáson Bampourban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban.
    • November 6-án nyolc tartomány 10 városában legalább 17 tüntetésre került sor.
    • Egy nem ellenőrzött közösségi média-bejegyzés azt állította, hogy a Markazi tartománybeli Arakban egy tüntetés leverése során az afgán proxy erők egy tagja is jelen volt.
    • A biztonsági erők fegyverszállítmányokat foglaltak le Irán északnyugati és délkeleti részén.
    • Legalább két ismeretlen fegyveres megtámadott egy IRGC-létesítményt a Khuzestan tartománybeli Mahshahrban.

Rendszerellenes tüntetések:

November 6-án nyolc tartomány 10 városában legalább 17 tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

Megjegyzés: A CTP csillaggal jelöli azokat a tüntetéseket, amelyeken a meggyilkolt tüntetőkre emlékező gyászolók is részt vettek.

Karaj, Alborz tartomány (lakosság: kb. 1 970 000 fő)

Meghatározatlan számú, valószínűleg középiskolás diák vonult fel és a „„halál a diktátorra”, valamint más rezsimellenes jelszavakat skandált.

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 1 599 000)

A Tabrízi Orvosi Tudományok Egyetemének meg nem határozott számú hallgatója hangoskodott és rezsimellenes jelszavakat skandált, amikor Mohammed Harandi, az Alkalmassági Értékelő Tanács tisztviselője megpróbált felszólalni egy rendezvényen az egyetemen.

Iszfahán város, Iszfahán tartomány (lakosság: kb. 1 961 000)

Az iszfaháni Sheikh Baha’i Egyetem meghatározatlan számú hallgatója tiltakozott az egyetemen, és rendszerellenes jelszavakat skandált.

Kermanshah város, Kermanshah tartomány (lakosság: kb. 946 681 fő)

Egy-két tucatnyi tüntető gyűlt össze Kermanshah utcáin, és rendszerellenes jelszavakat skandáltak.

A rezsim biztonsági erői állítólag feloszlatták a Razi Egyetem meg nem határozott számú hallgatója által a kampuszon tartott tüntetést.

Baneh, Kurdisztán tartomány (lakosság: körülbelül 115 325)

A biztonsági erők meg nem határozott számú tüntetővel csaptak össze Baneh egyik utcáján.

*Marivan, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 136 654 fő)

Tüntetők megpróbáltak részt venni a tüntetés mártírjának, Nasreen Qadrinak a temetésén, akit a biztonsági erők halálra vertek egy november 5-i marivani tüntetés során. A szertartáson egy-két tucat ember vett részt. A biztonsági erők megakadályozták a többiek részvételét.

Egy-két tucatnyi tüntető gyűlt össze, tüzeket gyújtottak, és törmelékből útakadályokat építettek Marivan utcáin. A biztonsági erők könnygázt vetettek be és éles lőszert használtak a tüntetők ellen, megsebesítve vagy megölve 35 civilt.

Több tucat tüntető elfoglalt és feldúlt egy önkormányzati épületet.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 414 069 fő)

Meghatározatlan számú tüntető tüzeket gyújtott és a „Halál a diktátorra” jelszót skandálta Sanandaj utcáin.

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány (lakosság: kb. 587 730 fő)

Egy-két tucat gyerek „halált a diktátorra” és más rendszerellenes jelszavakat skandálva vonult végig Zahedan egyik utcáján.

Teherán város, Teherán tartomány (lakosság: kb. 8 700 000)

Több tucatnyi tüntető gyűlt össze a Kulturális és Iszlám Irányítási Minisztérium épülete előtt Teheránban.

Az észak-teheráni Azad Egyetem meg nem határozott számú hallgatója tiltakozott az egyetemi kampuszon.

A Teheráni Egyetem több tucat diákja tiltakozott és rendszerellenes jelszavakat skandált az egyetemen.

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze Teherán utcáin, és rendszerellenes jelszavakat skandált.

A Shahyar leányiskola egy-két tucat középiskolás diákja tüntetett az iskola területén.

A CTP alacsony biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Ourmia, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 736 224 fő)

Az Ourmiai Műszaki Egyetem meghatározatlan számú diákja tiltakozott és rendszerellenes jelszavakat skandált az egyetemen.

A közösségi médiafiókok egy olyan videót tweeteltek, amelyen egy személy azt állítja, hogy a Fatemiyoun hadosztály egyik tagjának személyi igazolványát találta meg november 3-án a Markazi tartománybeli Arakban tartott tüntetés leverése során. A Fatemiyoun hadosztály egy afgán síita proxy erő, amelyet az IRGC a szíriai polgárháború során széles körben használt a despota, Bassár al-Aszad védelmére. A videó azt sugallja, hogy a rezsim külföldi ügynökeit használja a tüntetések elfojtására. Több száz tüntető gyűlt össze Arakban november 3-án, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

A rezsim a tüntetések elfojtására bevethette ügynökeit, bár a CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a közösségi médiából származó jelentéseket. A rendszer valószínűleg azért használná ezeket a proxykat, hogy enyhítse a biztonsági erők létszámhiányát, ahogyan azt a CTP korábban értékelte.

A biztonsági erők november 5-én fegyverszállítmányokat foglaltak le Irán északnyugati és délkeleti részén. Az IRGC szárazföldi erői lőszerek és nem részletezett fegyverek lefoglalását jelentették be Mahabadban, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. Ahmad Ali Goudarzi, a LEC határőrség parancsnoka csempészett pisztolyok lefoglalását jelentette be Jakigourban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Goudarzi megjegyezte, hogy ez a szállítmány a harmadik, amelyet Szisztán és Beludzsisztán tartományban foglaltak le a tüntetések kezdete óta. Ezek az északnyugat- és délkelet-iráni területek jól ismert fegyverkereskedelmi útvonalak, ahol gyakoriak a fegyverlefoglalások.

Legalább három lehetséges magyarázat van arra, hogy a fegyverlefoglalások látszólag megnövekedett aránya ezekben a régiókban: (1) a csempészek több fegyvert szállítanak Iránba a tiltakozások miatt; (2) a rendszer nagyobb figyelmet fordít a fegyverszállítmányok lefoglalására; és (3) a rendszer keményebben lép fel a fegyverszállítmányok ellen a csempészet megakadályozása érdekében. Ezek a magyarázatok nem zárják ki egymást.


November 6-án legalább két ismeretlen fegyveres megtámadott egy IRGC létesítményt Mahshahrban, Khuzestan tartományban. Az IRGC brutális leszámolást alkalmazott Mahshahrban a 2019. novemberi benzintüntetések során. Az IRGC katonai mesterlövészeket és gépfegyverekkel felszerelt páncélozott járműveket vetett be, és mintegy 148 tüntetőt ölt meg, köztük néhányat, akik egy közeli mocsárba vonultak vissza.

A fiatalság közhangulatáról sokat mond el az Iran International írása. Eszerint az iráni diákok tiltakozó mozgalma a rezsim ideológiájának vereségét mutatja.

Egy szakértő szerint az iráni egyetemeken és iskolákban zajló kormányellenes tüntetések és sztrájkok azt mutatják, hogy a rezsim több mint négy évtizede nem tudta átültetni ideológiáját.

Azadeh Davachi, az Iran International kutatója november 6-án az Iran Internationalnak adott interjújában elmondta, hogy a diákok szeptember óta tartó tiltakozásai és jelszavai rácáfoltak arra az ideológiára, amelyet az Iszlám Köztársaság fennállásának 43 éve alatt megpróbált eljuttatni a fiatalokhoz.


Amit az Iszlám Köztársaság a tankönyveken keresztül akart belenevelni a diákok tudatába, annak pontosan az ellenkezőjét eredményezte. A diákok leveszik a fejkendőket és letépik a rezsim vezetőinek fényképeit az osztálytermekben. A sok elnyomás és fenyegetés ellenére a lányok hidzsáb nélkül mennek be az iskolába, jelszavakat skandálnak, ezt mobiltelefonnal rögzítik, és a videókat közzéteszik a közösségi médiában. Ez az Iszlám Köztársaság ideológiájának súlyos vereségét jelenti” – húzta alá a szakértő.

Iránban az iskolások vasárnap is folytatták a napi tiltakozó megmozdulásokat, jelszavakat skandálva és sztrájkokat tartva, hogy kifejezzék dühüket az idősebb tüntetőkkel szembeni kormányzati fellépés miatt.

Az egyetemi hallgatók kitartanak amellett, hogy a bevezetett korlátozások ellenére elmennek az egyetemekre, de ott sztrájkokat fognak rendezni, és nem vesznek részt az órákon.

Teherán és néhány más város szinte valamennyi egyetemének diákjai ülősztrájkokra és sztrájkokra szólítottak fel, követelve korábban őrizetbe vett társaik azonnali szabadon bocsátását.

A biztonsági erők az elmúlt napokban szigorítottak az egyetemi kampuszokon, a diákokat átkutatják, amikor belépnek, és elveszik a mobiltelefonjaikat, hogy ne engedjék őket videót készíteni.


Ami meg az Iran International hangulatát illeti – ez egy iráni emigránsok által Londonban szerkesztett, mértéktartóan ellenzéki, távolról sem uszító médium – arról a legtöbbet a szerkesztőségi közleményükből érthetünk meg.

Az Iran International, a független, brit székhelyű, fárszi nyelvű hírcsatorna megdöbbent és mélyen aggódik az IRGC által újságíróinak életét ért komoly fenyegetések miatt.

Két brit-iráni újságírónk az elmúlt napokban arról kapott értesítést, hogy megnövekedett a fenyegetések száma. A Metropolitan Police most hivatalosan értesítette mindkét újságírót, hogy ezek a fenyegetések közvetlen, megbízható és jelentős veszélyt jelentenek az ő és családjuk életére. Más munkatársainkat is közvetlenül a Metropolitan Police tájékoztatta különböző fenyegetésekről.

Újságíróinkat a közösségi médiában a nap 24 órájában gyalázkodások érik. Az Egyesült Királyságban dolgozó brit-iráni újságírók életét fenyegető fenyegetések azonban a külföldön dolgozó iráni újságírók megfélemlítésére irányuló, államilag támogatott kampány jelentős és veszélyes eszkalációját jelentik. A brit állampolgárokat brit földön ért halálos fenyegetések több héttel az IRGC és az iráni kormány figyelmeztetései után érkeztek a Londonban működő szabad és cenzúrázatlan fárszi nyelvű média munkájával kapcsolatban.

Nagy-Britannia a szólásszabadság hazája. Az Iran International ennek a hagyománynak a részeként büszke arra, hogy független, cenzúrázatlan információkkal szolgál a 85 millió iráni ember számára. Nem engedhetjük meg az Iráni Iszlám Köztársaságnak, és különösen az IRGC-nek, hogy káros média-elnyomását az Egyesült Királyságba exportálja. Nem engedhető meg, hogy az IRGC büntetlenül cselekedjen külföldön.

Reméljük, hogy az Egyesült Királyság kormánya, a nemzetközi kormányok és más szervezetek is csatlakoznak hozzánk, hogy elítéljék ezeket a szörnyű fenyegetéseket, és továbbra is hangsúlyozzák a médiaszabadság fontosságát.

Szeretnénk köszönetet mondani a Metropolitan Police-nak az újságírók biztonsága érdekében tett jelentős erőfeszítéseiért.”

Itt tartunk. A Forradalmi Gárda már nem csak Teheránban akar gyilkolni, hanem Londonban is. Most nem fog nekik sikerülni.

Mára ennyi iráni hír jutott, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi hírek összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!