Szele Tamás: Fosztogatók és szilovikok

Sok minden nem változott Moszkvában sem, Péterváron sem tegnap óta: Prigozsin egyre erősödik, a talpnyalói mindenhol dicsérik, de Putyin sem gyengül, csak mintha fogyna körülötte a levegő. A védelmi minisztérium tagadja a pavlivkai vereséget, a bloggerek bizonygatják, az újoncok meg csak haldosnak egymás után, szóval olyan az orosz világ, amilyen mindig is volt.

Távol Moszkvától, a Dnyeper nyugati partján meg víg az élet, a lakosságot evakuálják, aztán fosztogat mindenki, mosógép nem marad a helyén, de hűtő sem – míg meg nem jönnek az ukránok, mert akkor sportverseny kezdődik, csak még nem tudni, miben: vagy birkózni fognak egymással, vagy az orosz alakulatok újabb, most már rendezett tömeges maratoni futást mutatnak be.

De azt hogy mi lesz, majd meglátjuk, egyelőre azt nézzük, mi van: lássuk a harctéri híreket, melyeket ma is, mint minden nap az ISW jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz védelmi minisztérium november 7-én ritka nyilatkozatot adott ki, válaszul a november 6-i széleskörű orosz katonai blogger-felháborodásra, amely a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárja által elszenvedett jelentős veszteségekről és a rossz parancsnokságról szólt. Az orosz katonai bloggerek közzétettek és terjesztettek egy levelet, amelyben azt állították, hogy az orosz katonai vezetés „érthetetlen támadásba” sodorta a Donyecki Területen található Pavlivka közelében a dandárt, ahol az négy nap alatt több mint 300 halottat, sebesültet és eltűntet, valamint felszerelésének felét elvesztette. A levél kifejezetten Rusztam Muradov altábornagyot, a keleti katonai körzet parancsnokát, Zurab Akhmedov ezredest, a 155. haditengerészeti gyalogsági dandár parancsnokát és Valerij Geraszimovot, az orosz vezérkari főnököt tette felelőssé a dandár veszteségeiért, valamint felszólította Oleg Kozsemjako primorszki területi kormányzót, hogy végezzen független vizsgálatot a Donyecki Terület nyugati részén a közelmúltban végrehajtott orosz offenzíva tervezésében és végrehajtásában részt vevő tisztek tevékenységéről. A levélre adott számos orosz blogger-válasz hangneme hasonlít a május 11-én a Sziverszkij Donyec folyón átkelő orosz motorizált lövészdandár megsemmisítését követő reakcióra, amely után sok háborúpárti blogger fokozta az orosz hadsereg közvetlen bírálatát.

Az orosz védelmi minisztérium november 7-én kiadott egy ritkán előforduló választ a felháborodásra válaszul, és azt állította, hogy a dandár kevesebb mint egy százaléka halt meg és kevesebb mint hét százaléka sebesült meg az elmúlt 10 napban, és hogy az ukrán erők ezzel szemben nagy veszteségeket szenvedtek el. Kozsemjako szintén igyekezett reagálni a felháborodásra, és azt állította, hogy a dandár veszteségei erősen eltúlzottak, és (bizonyítékok nélkül) azt feltételezte, hogy a levél az ukrán különleges szolgálatok terméke. Kozsemjako kijelentette, hogy kapcsolatba lépett a dandár parancsnokságával, és az ügyet az orosz katonai ügyészhez továbbította. Néhány orosz blogger egyetértett, azt állítva, hogy az orosz veszteségek nem lehetnek olyan nagyok, mint amilyeneket a dandár állít, sőt, a dandár levelét eltúlzottnak vagy hamisnak nevezte. Az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háború során figyelemre méltóan szűkszavú maradt az orosz kudarcokat érintő katonai blogger-kritikákkal kapcsolatban – ellentétben a Kremllel, amely időnként közvetve foglalkozik a bloggerek narratíváival. A Védelmi Minisztérium nyilvános válasza a bloggerek felháborodására azt jelzi, hogy néhány orosz blogger jelentős befolyással rendelkezik a Védelmi Minisztérium interakcióinak alakítására az információs térben, és emellett azt sugallja, hogy a pavlivkai helyzet elég súlyos ahhoz, hogy választ adjon.

Az orosz katonai intézményrendszer széleskörű kudarcairól szóló viták a bloggerek információs terén túlra is eljutottak, és egyre inkább színesítik a társadalmi dinamikát. Az orosz bloggerek azt állították, hogy nők – feltehetően az orosz katonák és mozgósítottak rokonai – a bloggerekhez és a helyi kormányzati tisztviselőkhöz fordulva hívták fel a figyelmet a háború kudarcos állapotára. Az ISW többször is megfigyelte, hogy az orosz katonák feleségei és anyái a részleges mozgósítás szeptember végi kezdete óta többször is kiálltak a hadseregben szolgáló rokonaik mellett, és a helyi tisztviselőket és prominens orosz bloggereket kerestek meg. Az orosz védelmi minisztérium mulasztása, hogy megfelelően kezelje ezeket a rendszerszintű problémákat és azok gyökereit, valószínűleg a háború egész ideje alatt súlyosbítani fogja ezeket a társadalmi feszültségeket.

A háborút támogató orosz szilovik-frakció részben azért növeli befolyását, hogy személyes érdekeit érvényesítse Oroszországban és a megszállt Ukrajnában, nem pedig szigorúan a háború megnyerése érdekében. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin november 6-án megerősítette, hogy a Wagner a népi milíciák kiképzési és irányítási központjait nyitja meg Kurszk és Belgorod megyében, amelyek az orosz fegyveres erőkön kívül fognak működni. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Prigozsin erőfeszítéseket tesz független hatalmi bázisának megerősítésére, miután a Kurszki Terület üzletembereivel a regionális népi milíciák létrehozásáról tartott találkozójáról számolt be, amely szimbolikusan az orosz egység napján (november 4.) történt. Prigozsin hangsúlyozta, hogy az orosz tisztviselőknek a regionális vállalkozásokat kell megbízniuk a milíciák ellátásával ahelyett, hogy a Kremlre hagyatkoznának. Prigozsin média-megjelenései az egység napján ugyanezt az orosz kormány és az üzleti élet közötti együttműködésről szóló elképzelést is megfogalmazták, ami valószínűleg arra utal, hogy megpróbálja növelni Wagner-féle hatalmi bázisát Oroszországban, miközben aláássa az egységes orosz műveleteket Ukrajnában. Prigozsin október végén a Belgorodi Területen egy „Wagner-vonalnak” nevezett független erődítés építését is megkezdte. Prigozsin következetesen rágalmazza Szentpétervár kormányzóját, Alekszandr Beglovot, és a szentpétervári Wagner-központ közelmúltbeli, az egység napján tartott nagyszabású megnyitása arra utalhat, hogy Prigozsin megpróbál beszivárogni a város üzleti szférájába.

A szilovik-párt egy másik tagja, Ramzan Kadirov csecsen vezető állítólag szintén megpróbál üzleti lehetőségeket biztosítani az ukrajnai orosz invázió hátterében. Az Ukrán Ellenállási Központ megjegyezte, hogy Kadirov és terepparancsnokai üzleti hálózatokat építenek ki a megszállt területeken, és ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy Kadirov emberei Mariupolból zsákmány-részt kaptak a város március-áprilisi elfoglalásában való részvételükért. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezen ukrán állítások helytállóságát, de Kadirov Prigozsinhoz hasonlóan viselkedik azzal, hogy az erőibe való besorozást reklámozza, és aláássa a hivatalos orosz fegyveres erőket. Kadirov például november 7-én meghirdette, hogy katonai felszereléssel lát el egy proxy egységet a megszállt Donyecki Területen; Prigozsin pedig hasonlóan felszerelést biztosított egy orosz egységnek korábban.

Mind Prigozsin, mind Kadirov független figurák maradnak Oroszországon belül, mivel Putyin függ az ukrajnai erőiktől. Az orosz újságírók gyakran kérdezik Prigozsint a Kremlre vonatkozó ambícióiról, ami az ismételt tagadása ellenére azt mutatja, hogy a nyilvánosságban kialakult egy olyan képzet, hogy esetleg hatalmi pozícióba kerülhet. Az ilyen viták eltérnek Putyin évtizedek óta alkalmazott álláspontjától, miszerint ő az egyetlen életképes vezető Oroszország számára. Prigozsin valószínűleg a Kreml kulcsfontosságú tisztviselőivel is fenntartja kapcsolatait, sőt az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy nem hivatalos találkozót folytatott Putyin adminisztrációjának vezetőjével, Anton Vainóval. Prigozsin és Vaino állítólag megvitatták Putyin negatív befolyását az orosz katonai hadjáratra és az orosz felsőbb katonai vezetés iránti ellenszenvét. Ennek a találkozónak a megtörténtét nyílt forrásokból nem lehet megerősíteni, de nyugati tisztviselők korábban megerősítették, hogy Prigozsin októberben közvetlenül Putyinhoz fordult az ukrajnai katonai kudarcok kapcsán.

Prigozsin továbbra is Oroszország erős emberének adja ki magát a külügyeken belül, és saját választási beavatkozásban való részvételét népszerűsíti. Prigozsin szarkasztikusan nyugtázta a Bloomberg értesüléseit a 2022-es amerikai félidős választásokban való részvételéről, és az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádiónak nyilatkozott. Prigozsin beismerése egy amerikai kiadványnak egy nappal a november 8-i amerikai választások előtt valószínűleg egyrészt a választási eredmények érvényességével kapcsolatos közvélemény megítélésének aláásására, másrészt pedig Prigozsin hozzáértő szereplőként való népszerűsítésére irányul az orosz közönség előtt – összhangban Prigozsin korábbi nyilvános beismerésével, miszerint ő finanszírozza a Wagner-csoportot, amit korábban évekig tagadott.


Az orosz hadsereg nagymértékben kimerítette a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenálját, jelentős veszteségeket szenvedett a légierő, és valószínűleg nehezen fogják tudni fenntartani az orosz hadsereg ukrán kritikus infrastruktúra elleni összehangolt hadjáratának jelenlegi ütemét. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok november 3-án kijelentette, hogy az ukrán erők 278 repülőgépet semmisítettek meg, összehasonlítva a Szovjetunió 119 repülőgépnyi veszteségével a 10 éves afganisztáni háború alatt. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 7-én jelentette, hogy az orosz erők valószínűleg nem tudják pótolni ezeket a légierő-veszteségeket a következő néhány hónapban, mert valószínűleg jelentősen meghaladják az új repülőgépek gyártására szolgáló orosz kapacitást. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője, Vadim Szkitbickij november 7-én az Economistnak adott kommentárjában kijelentette, hogy az orosz erők a modern rakétáik több mint nyolcvan százalékát használták fel az ukrán infrastruktúrára irányuló összehangolt hadjáratban, és már csak 120 Iszkander rakétájuk maradt. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Oroszország kimerítette a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenálját az ukrán kritikus infrastruktúra elleni hadjárat során, amelynek célja az ukrán népi morál csorbítása (de nagy valószínűséggel nem jár sikerrel). Ukrán források november 7-én arról számoltak be, hogy ukrán tisztviselők és mérnökök néhány héten belül visszaállíthatják az áramellátás normális szintjét, ha a kritikus infrastruktúrára mért orosz csapások üteme drámaian lelassul. Szkitbickij arról is beszámolt, hogy orosz tisztviselők megállapodást kötöttek iráni tisztviselőkkel Fateh-110 és Zolfaghar ballisztikus rakétarendszerek vásárlásáról. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők egyre inkább az iráni gyártmányú fegyverrendszerekre támaszkodnak az ukrán kritikus infrastruktúra elleni összehangolt csapásmérő hadjárat támogatására.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg a Herszoni Területről való kitelepítések új szakaszát kezdik meg. Kirill Sztremouszov herszoni megszállási képviselő kijelentette, hogy november 7. lesz a szervezett evakuálások utolsó napja a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Egy orosz katonai blogger hasonlóképpen megjegyezte, hogy november 7-én véget érnek a központosított evakuálások a Herszoni Területen, és november 8-tól folytatódnak a privát evakuálások. Orosz források arról számoltak be, hogy a civileket Herszon városából a Dnyeper keleti partjára szállító utolsó hajó november 8-án indult el a „polgári lakosságot fenyegető fokozott veszélyek” miatti aggodalmak miatt. A központosított evakuálási erőfeszítésekről a magánevakuálásra való állítólagos áttérés arra utal, hogy az orosz megszálló tisztviselők befejezték a hivatalos irányelvek szerinti evakuálást, és egyre inkább eseti alapon és alkalomszerűen fogják folytatni az evakuálást a Herszoni Terület térségeiből. Az orosz tisztviselők további kommunikációs feltételeket is teremthetnek ahhoz, hogy az ukrán csapatokat a polgári élet veszélyeztetésével vádolják, amikor a központosított, közigazgatás által irányított evakuálások befejezését a civilek védelme érdekében szükségesnek állítják be.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz védelmi minisztérium ritka nyilatkozatot adott ki november 7-én, válaszul az orosz katonai bloggerek széles körű felháborodására a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárján belül jelentett kiterjedt veszteségek és a rossz parancsnokság miatt.
      • A háborút támogató orosz szilovik-frakció (beleértve Jevgenyij Prigozsint és Ramzan Kadirovot) részben azért növeli befolyását, hogy személyes érdekeit érvényesítse Oroszországban és a megszállt Ukrajnában, nem pedig szigorúan a háború megnyerése érdekében.
      • Az orosz hadsereg jelentősen kimerítette a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenálját, és komoly veszteségeket szenvedett a légierő, így valószínűleg nehezen fogja tudni tartani a jelenlegi ütemet az ukrán kritikus infrastruktúrák elleni összehangolt hadjáratban.
      • Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg megkezdték az evakuálások új szakaszát a Herszoni Területről.
      • Az orosz csapatok folytatták az ukrán egységek rögzítésére irányuló erőfeszítéseket a nemzetközi határral szemben az északkeleti Harkivi Területen.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadó műveleteket Szvatove irányában.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre, hogy visszaszerezzék a Kreminnától nyugatra elvesztett állásaikat.
      • Orosz források széles körben azt állították, hogy a proxy alakulatok és a Wagner-csoport csapatai behatoltak Bilohorivka külvárosába.
      • Orosz források arról számoltak be, hogy ukrán csapatok tömegesen vonulnak fel a Herszoni Terület irányába.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut környékén, Avdiivka-Donyeck város térségében és a Donyecki Terület nyugati részén.
      • Az ukrán erők a Zaporizzsjai Területen korlátozott mértékű megtorló akciókat hajtottak végre az orosz koncentrációs területek ellen.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyilvános nyilatkozatokat tett és további rendeleteket írt alá, hogy úgy tüntesse fel magát, mint aki lépéseket tesz az oroszországi részleges mozgósítással kapcsolatos alapvető problémák megoldására.
      • Az orosz és megszálló tisztviselők továbbra is ukrán gyermekeket rabolnak el, megfélemlítik a civileket, és fokozzák a szűrőintézkedéseket.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg valószínűleg folytatta az ukrán csapatok rögzítésére irányuló erőfeszítéseket a nemzetközi határon, az északkeleti Harkivi területen november 6-án kisebb, határon átnyúló támadásokkal. Az ukrán vezérkar november 6-án jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Zibine, egy település ellen az északi Harkivi Területen, mintegy 3 km-re délre az orosz határtól. A közösségi médiában november 6-án közzétett geolokációs felvételek ezen felül orosz csapatokat ábrázolnak, akik árkokat ásnak a nemzetközi határ közelében Belgorodi Területen. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az ilyen akciók célja valószínűleg az ukrán csapatok rögzítése az északi nemzetközi határ mentén, de nem egy nagyobb orosz offenzívát vetítenek előre (amit az orosz erők nem képesek végrehajtani), megakadályozva, hogy a határ védelméhez szükséges ukrán csapatok egy része Ukrajnában máshol folytasson támadó műveleteket.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 6-án és 7-én folytatták az ellentámadást Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium november 7-én azt állította, hogy az ukrán egységek megtámadták a Szvatovétól mintegy 15 km-re északra, az R66-os Szvatove-Kreminna autópálya mentén fekvő Nyizsnya Duvankát. Orosz források, beleértve az orosz védelmi minisztériumot is, arról is beszámoltak, hogy az ukrán csapatok november 6-án és 7-én megpróbáltak előrenyomulni a Szvatovétól 14 km-re északnyugatra fekvő Novoszelivszke felé. Egy orosz blogger november 7-én megjegyezte, hogy a harcok a Szvatovétól északnyugatra fekvő területen „pozíciójellegűvé” váltak, amelyet az ukrán és orosz csapatok epizodikus és sikertelen kísérletei jellemeznek a frontvonal áttörésére. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz 1. Gárdista Páncélos Hadsereg elemei védelmi állásokat tartanak Szvatove környékén. Egy orosz forrás felvételeket tett közzé arról, hogy az orosz erők egy TOS–1 termobarikus rakéta-sorozatlövő rendszerrel lőttek ukrán állásokra Szvatove környékén. Egy ilyen katonai körzeti szintű eszköz használata ezen a területen vagy arra utalhat, hogy az orosz haderő egyre inkább prioritásként kezeli a Szvatove-Kreminna vonal védelmét, vagy arra, hogy az orosz csapatok nagyrészt kimerítették azokat a lőszereket, amelyek alkalmasabbak lennének az ezen a területen gyakori közeli tüzérségi párbajokhoz.

Az orosz csapatok november 6-án és 7-én korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre a Kreminnától nyugatra elvesztett állások visszaszerzése érdekében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok november 6-án Jampolivka (Kreminnától 17 km-re nyugatra) irányában, november 7-én pedig Jampil (Kreminnától 18 km-re délnyugatra) irányában visszaverték az orosz támadásokat. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok november 7-én Kreminnától nyugatra, Jampolivka és Makiivka irányában korlátozott ellentámadásokat indítottak. Az orosz védelmi minisztérium és orosz bloggerek november 6-án és 7-én is azt állították, hogy az ukrán egységek folytatták az ellentámadásokat Kreminnától északnyugatra, és sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni a Kreminnától 10 km-re, illetve 5 km-re északnyugatra fekvő Ploscsanka és Cservonopopivka felé.


Orosz források széles körben azt állították, hogy a proxy alakulatok és a Wagner-csoport csapatai november 7-én behatoltak Bilohorivkába (10 km-re délre Kreminnától). Több orosz katonai blogger azt állította, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 6. kozák ezredéde és a Wagner-csoport erői a Donyeck-Luhanszki terület határa mentén hónapok óta tartó súlyos harcok után behatoltak Bilohorivkába, és hogy a település lakott részein folytatódnak a harcok. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok november 6-án megtámadták Bilohorivkát, de nem erősítette meg az orosz állításokat, miszerint az orosz erők behatoltak a településre. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy egy ukrán csapás november 7-én megrongálta a csecsen Akhmat zászlóalj egy egységét a Bilohorivkától mintegy 10 km-re keletre fekvő Liszicsanszkban. Az orosz hadsereg valószínűleg arra törekszik, hogy visszaszerezze elvesztett állásait a Donyeck-Luhanszk terület határa mentén, hogy az ukrán csapatokat távolabb szorítsa a kritikus Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségtől.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg november 6-án és 7-én folytatta a védelmi előkészületeket a Herszoni Területen. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok megpróbálják tartani az elfoglalt vonalakat Herszon irányában. Orosz és ukrán források továbbra is azt állították, hogy az orosz csapatok megkönnyítik a civilek evakuálását a Dnyeper folyó nyugati partjáról, ami az ukrán előrenyomulással kapcsolatos folyamatos aggodalomra utal. Az október 29-i, november 3-i és november 4-i geolokációs műholdfelvételek orosz védelmi vonalakat mutatnak Kakhovkában (Herszon városától 70 km-re keletre), Hola Prisztanban (Herszon várostól 8 km-re délnyugatra) és Ivanivkában (Herszon várostól 60 km-re délnyugatra) – ezek mind a Dnyeper keleti partján fekszenek.

Orosz források november 6-án és 7-én széles körben azt állították, hogy az ukrán haderő Herszon irányában gyülekezik. Kirill Sztremouszov herszoni megszállási képviselő és orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán haderő csapatokat vonultat a herszoni terület határához, hogy előkészítse ellentámadásának következő szakaszát. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források emellett azt állították, hogy ukrán csapatok november 6-án és 7-én megtámadták az orosz állásokat a jelenlegi frontvonal mentén a Herszoni Terület északi részén és a Herszoni Terület nyugati részén, a Herszoni-Mikolajivi Terület határának közelében. Orosz források emellett azt állították, hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok felrobbantottak három villanyvezetéket a Beriszlav-Kakhovka út mentén, és elvágták az áramellátást Beriszlav térségében.

Az ukrán erők november 6-án és 7-én folytatták az orosz koncentrációs területek elleni intervenciós hadjáratukat az egész Herszoni Területen. A november 6-án közzétett geolokációs felvételek egy ukrán csapás utóhatását mutatják az „Arany Fácán” hotel ellen Radenszkben (kb. 23 km-re délkeletre Herszon városától), ahol állítólag orosz csapatok tartózkodtak. Ukrán katonai források megerősítették, hogy az ukrán csapások sikeresen célba vettek egy nagy orosz koncentrációs területet Radenszkben, valamint a beriszlavi járásban és Hola Prisztanban. Nova Kakhovka (Herszon várostól 60 km-re keletre) és Oleski (Herszon várostól 8 km-re délre) lakói november 7-én képeket tettek közzé a füstről a bejelentett ukrán csapásokat követően.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok november 6-án és 7-én folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveletet. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek november 6-án és 7-én visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut 26 km-es körzetében északkeletre Bakhmutszke, Beresztove és Jakovlivka közelében, valamint Bakhmut 20 km-es körzetében délre Andriivka, Majorszk, Ozarjanivka és Opitnye közelében. A november 6-án közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz csapatok Bakhmuttól délre, Ivanhradban tevékenykednek. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek november 6-án teljesen ellenőrzésük alá vonták Ivanhradot, és november 7-től Bakhmuttól délre folytatják a támadó műveleteket Opitnye elfoglalása érdekében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev azt állította, hogy a Wagner-csoport egységei november 6-án áttörték az ukránok első védelmi vonalait Bakhmutban. Egy orosz blogger november 6-án azt állította, hogy a Wagner PMC elemei három irányból támadnak Bakhmut irányába: Kliscsivka közelében Bakhmuttól délre, Ivanhrad közelében Bakhmut délkeleti részén, és Bakhmut keleti városhatárán. Egy másik orosz blogger november 7-én azt állította, hogy a Wagner-csoport egységeinek Bakhmut térségében végrehajtott akciói jelentős veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az állítást.


Az orosz hadsereg november 6-án és 7-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek november 6-án és 7-én visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától délre, 27 km-es körzetben, Makiivka, Marinka és Krasznohorivka közelében. A Donyecki Népköztársaság Népi (DNK) Milíciája november 6-án azt állította, hogy a DNK Szpartak zászlóalja és más orosz katonai egységek elfoglalták a Donyeck városi repülőtér közelében lévő korábbi ukrán állásokat. A Szpartak zászlóalj parancsnoka, Artyom Joga november 7-én azt állította, hogy egységei befejezték a donyecki városi repülőtér teljes megtisztítását, és az ukrán erőket az E–50-es autópálya mellé szorították a térségben. Egy orosz blogger november 6-án azt állította, hogy az orosz csapatok támadást hajtottak végre Avdiivkától északkeletre Kamjanka településen is, hogy ellenőrzésük alá vonják az N–20-as autópálya egy szakaszát. A DNK első információs miniszterhelyettese, Danil Bezsonov november 7-én azt állította, hogy az orosz erők folyamatosan haladnak Avdiivkától délnyugatra Opitnye (4 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Vodiane közelében. Egy BARS–13 (orosz harci tartalékosok) forrás november 7-én azt állította, hogy az orosz alakulatok szintén folytatják az offenzív műveleteket Avdiivkától délnyugatra, Pjervomajszke közelében.

Az orosz csapatok november 6-án és 7-én folytatták az offenzív hadműveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők november 6-án és 7-én visszaverték az orosz támadásokat a Donyecki Területen Pavlivka és Novomihailivka közelében. Orosz források széles körben úgy jellemezték az orosz támadó műveleteket Pavlivka közelében, hogy azok lassan haladnak, vagy nem jól mennek, egy orosz blogger pedig azt állította, hogy Pavlivkában „objektíve minden rossz.” Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők sem Pavlivka, sem Novomihailivka közelében nem értek el jelentős előrelépést, és hogy a harcok ezeken a területeken egyre inkább pozícióharcokká válnak. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők olyan dilemmát élnek át Pavlivka térségében, amelyben kimerült egységeket kell kivonniuk, de nem állnak rendelkezésre friss egységek a pótlásukra. Egy másik orosz blogger azt állította november 6-án, hogy az oroszok támadásokat indítottak Novomihailivka, valamint Kosztjantinyivka ellen, hogy növeljék a nyomást a marinkai ukrán helyőrségre. Bezsonov november 7-én azt állította, hogy az időjárás és a sár Vuhledar irányában megnehezíti az orosz alakulatok számára a mezőkön való előrenyomulást és a logisztika kialakítását. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek november 6-án és 7-én folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén a Donyecki Területen és a Zaporizzsjai Terület keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok november 7-én visszaverték az orosz támadásokat a Zaporizzsjai Területhez tartozó Scserbakij közelében (Zaporizzsja várostól 45 km-re délkeletre). Az orosz egységek november 6-án és 7-én folytatták a Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok november 5. és 7. között csapást mértek Nikopolra és más településekre a kontaktvonal mentén Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyében, Mikolajiv megyében és a Fekete-tenger partján. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok november 7-én megsemmisítettek két ukrán lőszerraktárt a Huljajpolétól nyugatra fekvő Orikhiv térségében. Ukrán katonai források november 6-án arról számoltak be, hogy a helyzet a Zaporizzsjai Területen és a környező területeken nem változott jelentősen, mivel az orosz csapatok továbbra is a jelenlegi megszállási határok fenntartására összpontosítanak a térségben. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz csapatokk november 6-án legalább három alkalommal támadták a Mikolajivi Területet, és megjegyezte, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy drónt a Mikolajivi területen. A Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság arról is beszámolt, hogy az orosz erők november 5. és 6. között Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki Huljajpoléra.


Az ukrán alakulatok november 6-án a Zaporizzsjai Területen korlátozott akciókat hajtottak végre az orosz koncentrációs területek ellen. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció november 6-án megerősítette, hogy az ukránok csapást mértek a Huljajpolétól délre fekvő orosz koncentrációs területekre Basan, Polohi és Marfopil közelében, megsemmisítettek akár 30 egységnyi orosz katonai felszerelést, és mintegy 120 orosz katonát sebesítettek meg. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási helyettes vezetője arról számolt be, hogy az orosz csapatok megerősített állásokat építenek az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Területtől északra, és november 8. előtt támadásra számítanak.

Az orosz hatóságok november 6-án megszilárdították az ellenőrzést a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) felett a területen folytatódó ukrán támadások közepette. Az Ukrán Ellenállási Központ november 6-án arról számolt be, hogy a ZNPP orosz megszálló hatóságai a ZNPP ukrán alkalmazottait megpróbálták megzsarolni, hogy november végéig írjanak alá orosz szerződéseket, amelyek az Oroszországi Föderáció állampolgárságának elfogadását írják elő. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy ezek az orosz szerződések az ukrán ZNPP alkalmazottait arra kötelezik, hogy szétszóródjanak az Orosz Föderáció területén lévő atomerőművekbe. Ez arra utal, hogy az orosz hatóságok a ZNPP-t teljesen át akarják adni Oroszországnak azáltal, hogy az ukrán alkalmazottakat orosz alkalmazottakkal helyettesítik, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) november 5-én arról is beszámolt, hogy a ZNPP áramellátása teljesen helyreállt, miután november 3-án bombázások megrongálták azt. Eközben november 5-én készült felvételek azt mutatták, hogy az ukrán különleges erők műveleteket hajtanak végre Enerhodartól északra, átkelve a Dnyeper folyón. Az ukrán csapatok valószínűleg folytatták a korlátozott rajtaütéseket a Kakhovka víztározón keresztül Enerhodar felé.


Az orosz mozgósítás hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyilvános nyilatkozatokat tett és további rendeleteket írt alá, hogy úgy tüntesse fel magát, mint aki megoldja az oroszországi részleges mozgósítással kapcsolatos alapvető problémákat. Putyin november 7-én rendeletet írt alá, amelyben 3000 ügyésszel növelte az orosz államügyészség létszámát, amelyből 400 katonai ügyész. Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a létszámnövelés a négy ukrán terület annektálásával függ össze, de a rendelet valószínűleg összefügg Putyin korábbi ügyészi létszámnövelő intézkedéseivel is, amelyekkel a katonai komisszárokat akarta megbüntetni a részleges mozgósítás bevezetésének rossz végrehajtása miatt. Putyin emellett ígéretet tett arra, hogy közvetlenül találkozik az emberekkel, hogy megvitassa a mozgósítottak támogatásával kapcsolatos aggodalmakat. Putyin egy olyan törvényt is aláírt, amely lehetővé teszi a korlátolt felelősségű társaságokkal (LLC) kötött alkalmazotti szerződések felmondását a társaság tulajdonosának mozgósítása esetén. Az ISW korábban beszámolt a cégtulajdonosok mozgósításának eseteiről, és az orosz tisztviselők továbbra is felhasználhatják ezt a záradékot a kedvezőtlen magánvállalkozások lefoglalására vagy bezárására. Putyin azt is megjegyezte, hogy november 7-től akár 80 000 mozgósított személy is belépett a harci övezetbe, és 50 000-en a harci egységeken belül tevékenykednek..

Az orosz hadsereg továbbra is rossz életkörülményeknek teszi ki az újonnan mozgósított férfiakat, amelyek miatt sokan demoralizáltak vagy betegek, vagy mindkettő igaz rájuk. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) jelentése szerint a fehéroroszországi orosz egységek nagyrészt újonnan mozgósított férfiakból állnak, akik megfelelő higiéniai körülmények nélkül, terepsátrakban élnek. A GUR megjegyezte, hogy sok mozgósított fehéroroszországi férfi légzőszervi betegségekben szenved az ilyen nem megfelelő életkörülmények miatt. A jelentések szerint a fehérorosz orvosok túlterheltek a beteg mozgósított katonák számának növekedése miatt, ami arra késztette az orosz hadsereget, hogy további orvosi egységeket vezényeljen a fehéroroszországi gyakorlóterekre. A GUR hozzátette, hogy a reguláris orosz katonák normális körülmények között élnek, és megjegyezte, hogy a fehérorosz és orosz katonák között egyre több az etnikai töltetű konfliktus. A közösségi médiában közzétett felvételeken az is látható, amint egy kaukázusi akcentusú katona megaláz egy orosz katonát, aki bocsánatot kért, ami azt jelzi, hogy az orosz erők továbbra is szembesülnek vallási konfliktusokkal, annak ellenére, hogy a Kreml retorikája szerint támogatják Oroszország sokszínűségét. A jelentések szerint a frontvonalról visszatérő mozgósított férfiakkal szembeni zaklatásokról is beszámoltak.


Az orosz erők továbbra is kihívásokkal szembesülnek a dezertálás megakadályozása és a mozgósított férfiak fegyelmezése terén. Orosz ellenzéki orgánumok arról számoltak be, hogy a Primorszki Területről származó 21 fogva tartott mozgósított férfi családja az orosz hatóságokhoz fordult a jogtalan mozgósításuk és a megszállt Donyecki Terület egyik fogolytáborában uralkodó rossz életkörülményeik miatt. A rokonok azt állították, hogy az orosz parancsnokok még azzal is megfenyegették a mozgósított férfiakat, hogy megölik őket, ha továbbra is megtagadják a harcot. Egy háborúpárti orosz blogger azt is megjegyezte, hogy a hozzátartozók az orosz felsőbb katonai vezetés felelőtlensége miatt még mindig nem tudnak kapcsolatba lépni a Kreminna-Szvatove vonalon szolgáló mozgósított katonákkal. Az orosz rendőrségnek nem sikerült ellenőrizni 350 részeg mozgósított férfit sem, akik vasúton érkeztek Belgorod területére. Orosz ellenzéki orgánumok arról számoltak be, hogy az orosz tisztviselők a közvélemény megnövekedett érdeklődése miatt ismét bezárták a megszállt Luhanszki Területen lévő perevalszki fogolytábort, és a fogva tartott mozgósítottakat egy meg nem nevezett helyre szállították.

Az orosz erőknél magas a veszteségek aránya a frontvonalakon a mozgósítottak körében. Egy, a Kreminna-Szvatove frontvonalon túlélő mozgósított férfi arról számolt be, hogy a Voronyezsi területről több mint 500 mozgósított halt meg a Luhanszki Területen lévő Makiivkában lévő állásaikat ért ukrán ágyúzás következtében. A férfi megjegyezte, hogy az orosz parancsnokok nagyszámú személyi állományt egy területre koncentráltak, és lövészárkok ásására kényszerítették őket, aminek következtében mindössze 41 személy élte túl az ukrán tüzérségi tüzet. A Ria Voronyezs helyi állami hírügynökség először „hamisítványként” diszkreditálta a beszámolót, majd november 7-én eltávolította ezt az állítást a honlapjáról. Orosz bloggerek megkérdőjelezték a jelentés hitelességét, de mégis felszólították az orosz parancsnokokat, hogy foglalkozzanak az egységeiken belüli problémákkal, hogy több ember ne terjesszen káros pletykákat az Orosz Fegyveres Erőkről. Az orosz önkéntes zászlóaljak is továbbra is veszteségeket szenvednek, a Szahai Köztársaság „Bootur” önkéntes egysége a jelentések szerint 105 önkéntesből 13-mal tért vissza Oroszországba.


Az orosz mozgósított katonák és családtagjaik továbbra is tiltakoztak egyes orosz régiókban. A közösségi médiában közzétett felvételeken orosz mozgósított férfiak Kazanyban lázongtak, és néhány mozgósított férfi csetepatéba keveredett Kirill Kulakov vezérőrnaggyal a rossz életkörülmények és az 50 éves fegyverek miatt. Orosz tisztviselők egy videót is közzétettek, amelyen állítólag a Csuvas Köztársaságban a mozgósított férfiak körében kitört zavargások két szervezője köszönetet mondott az orosz tisztviselőknek a problémák megoldásáért az ígért pénzügyi kártérítéssel kapcsolatban, de a videó megrendezettnek tűnik. Az orosz férfiak különböző orosz Telegram-csatornákon továbbra is megosztják beszámolóikat arról, hogy a helyi kormányzati tisztviselők nem teljesítették az ígért kifizetéseket. A cseljabinszki területhez tartozó Jemanzseliszkben mozgósítottak hozzátartozói tiltakoztak a kiképzés nélkül mozgósított szeretteik hazatérése érdekében. Helyi hírügynökségek arról számoltak be, hogy egy férfi a Transzbajkáli Területen megtámadott egy katonai toborzási tisztviselőt, amikor a tisztviselő tájékoztatta őt egy mozgósított hozzátartozója haláláról. Egy idős nő az Irkutszki területhez tartozó Angarszkban ezen kívül megpróbált felgyújtani egy katonai toborzási központot.

A megszállt területek hírei:

Az orosz és megszálló tisztviselők november 7-től továbbra is ukrán gyermekeket rabolnak el. A Verhovna Rada emberi jogi biztosának vezetője, Olena Vikhor novemberben arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők 6032 ukrán gyermeket küldtek az Oroszország által megszállt területekre és az Orosz Föderációba. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők csak november első hetében több mint 300 gyermeket vittek el Luhanszk területéről. Az Ellenállási Központ beszámolt arról, hogy az orosz és megszálló tisztviselők 100 ukrán gyermeket küldtek Szt. Pétervárra „rehabilitációra”; további 92-t Novoszibirszk, Leningrád és Tyumen területekre, hogy orosz családokhoz adják őket örökbe; és több mint 100 ukrán gyermeket Brjankából Brjanszkba „oktatási” célokra. Az ukrán vezérkar november 7-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők mintegy 100 fogyatékkal élő gyermeket telepítettek át egy pszichoneurológiai bentlakásos intézményből a Herszon területi Dnyiproanyban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy a Herszon területen lévő Oleshkiv gyermekotthonból Moszkva területére telepítenek át gyerekeket. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője november 6-án azt állította, hogy a szeverodonyecki, sztahanovi, troicski, liszicsanszki és kreminnai gyerekek családjukkal a Krasznodari területen lévő Szocsiba mentek egy folyamatban lévő „vakációs” program keretében. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ukrán gyermekek deportálása és kényszer-örökbefogadása valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampánynak felel meg, amellett, hogy nyilvánvalóan megsértette a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezményt.


Az orosz megszálló tisztviselők november 7-től továbbra is megfélemlítették a civileket, hogy evakuálják őket a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Az ukrán vezérkar november 6-án jelentette, hogy a Dnyeper folyó nyugati partján, a Herszoni Területen élő lakosok SMS-üzeneteket kaptak, amelyekben a jövőbeli masszív ukrán bombázásokra figyelmeztették őket, és sürgették, hogy evakuáljanak a keleti partra. Az ukrán vezérkar november 7-én arról is beszámolt, hogy orosz propagandisták filmfelvételeket terveznek Herszon városában, amelyeken az ukrán erők állítólagos pusztítását mutatják be a polgári lakosság körében, amit valószínűleg egy dezinformációs művelet részeként fognak felhasználni a Herszoni Területen folyamatban lévő erőszakos evakuálási intézkedések támogatására. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz megszálló tisztviselők továbbra is a Kakhovka vízerőmű megsemmisítésével való fenyegetést használják arra, hogy a lakosokat arra ösztönözzék, hogy november 10-ig evakuálják Beriszlavot a Herszoni Területen. Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is arra fogják megfélemlíteni a lakosokat, hogy vegyenek részt az erőszakos evakuálási intézkedésekben, ahogy az ukrán déli ellentámadás előrehalad.

Az orosz megszálló tisztviselők november 7-én fokozták a szűrési és rendfenntartási intézkedéseket a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ november 7-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők és erők jelentősen fokozzák a szűrési intézkedéseket és fokozzák a helyi lakosság elleni razziákat Herszon területen az ukrán partizánok felkutatására. Az ukrán vezérkar november 7-én jelentette, hogy az orosz erők kifejezetten fokozzák a felforgató csoportok és az ukrán előretolt megfigyelők felkutatását a Herszon területen található Kakhovkában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők foglyokat szállítanak Kakhovkából Hornosztajivkába, ahol az orosz erők kínzással és veréssel próbálnak vallomásokat kicsikarni. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők a Luhanszki Területen lévő Borivszkében és Scsedricsevében tömeges házkutatásokat tartanak, mobiltelefonokat foglalnak le, valamint a lakosokat őrizetbe veszik és ismeretlen helyre telepítik át. Az orosz csapatok és megszálló tisztviselők valószínűleg fokozzák a szűrési és rendészeti intézkedéseket az ukrán ellentámadás előrehaladtával.

Az orosz hadsereg november 6-án és 7-én folytatta a tömeges fosztogatást Herszon területén. Egy ukrán forrás november 6-án arról számolt be, hogy az orosz erők kifosztották a Herszoni Terület közigazgatási épületét Herszon városában. Az ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) november 7-én arról számolt be, hogy az orosz erők tömeges fosztogatást folytatnak a Dnyeper folyó nyugati partján lévő településeken Herszoni Területen. A GUR arról számolt be, hogy az orosz erők tömegesen fosztogatják a háztartási eszközöket a Dnyeper folyó nyugati partján mindenfelé, és módszeresen fosztogatják a magánházakat, üzleteket, raktárakat és járműveket a beriszlavi járásban. A GUR arról is beszámolt, hogy az orosz erők a beriszlavi gépállomást megfosztották a gépektől, berendezésektől, készülékektől és javítási anyagoktól. Az orosz erők valószínűleg folytatják a tömeges fosztogatást Herszon területén, mivel az hadsereg folytatja az újabb egységek visszavonását a Dnyeper folyó nyugati partjáról.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!