Szele Tamás: Ellentámadás Szvatovénál

A harcok dühöngenek, az arcvonalak szinte állnak, mindenki hazudik, mint a vízfolyás, a megszállási tisztviselők állítólag már százötvenezer ukrán gyereket „adtak örökbe” orosz nevelőszülőknek (vagy inkább: raboltak el családjuktól), a Kreml szokás szerint halandzsázik a lengyel területet ért találatokról, Prigozsin meg dörzsöli a markát, mert minden neki kedvez most.

A közhangulatot pedig a már végképp össze-vissza hazudozott lengyelországi rakétatalálaton kívül a CNN a magyar sajtó előadásában kissé elferdített híre is borzolja, mely szerint „Amerikában fogytán az Ukrajnának szánt fegyver és lőszer!” Csókoltatom a kedves kollégákat, először is a CNN ebben a háborúban már nem először írna marhaságot, nem annyira szívügyük, mint Afganisztán volt. Másodszor: végig kéne olvasni az anyagot, nem csak a címével kéne beérni, ugyanis benne van, hogy nincs fogytán semmi egyelőre, de még lehet, és minden attól függ, a Pentagon milyen és mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Nekem most nincs időm ezt alaposabban megírni, másnak meg, amint látom, nem is állt szándékában.

Hagyjuk ezeket a dolgokat, lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Orosz források és megbízott tisztviselők szemérmetlenül hirdetik az ukrán gyermekek orosz családokba való kényszer-örökbefogadását. Prominens orosz katonai bloggerek november 9-én egy többrészes dokumentumfilm-sorozatot kezdtek el terjeszteni, amelyben több donbászi ukrán gyermeket mutatnak be, miután orosz családokba adoptálták őket. A dokumentumfilm-sorozat azt állítja, hogy az orosz tisztviselők csak 2022-ben több mint 150 000 gyermeket evakuáltak Donbászból. Nem világos, hogy az orosz források pontosan hogyan kalkulálták ki ezt a számot, mert ukrán tisztviselők korábban ezt a számot 6000-8000-re becsülték. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető emellett kijelentette, hogy az Orosz Föderáció gyermekjogi biztosával, Maria Lvova-Belovával együttműködve „nehéz helyzetben lévő tinédzsereket” hoz Csecsenföldre különböző orosz régiókból és a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékből, hogy „megelőző munkában” és „katonai-hazafias nevelésben” vegyenek részt. Lvova-Belova folyamatosan kiállt az ukrán gyermekek deportálása és örökbefogadása mellett, és ő maga is örökbe fogadott egy gyermeket Mariupolból. A kényszerű örökbefogadási programok és a gyermekek deportálása nyaralási és rehabilitációs programok álcája alatt valószínűleg egy masszív orosz elnéptelenítési kampány gerincét képezik, ami a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértését jelentheti, és egy szélesebb körű etnikai tisztogatásnak minősülhet, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

Ukrán források továbbra is tisztázták a november 15-i masszív orosz rakétacsapás által Ukrajna-szerte okozott károkat. Az ukrán vezérkar november 16-án közölte, hogy az orosz erők több mint 90 H-101 és Kalibr cirkálórakétát és 11 drónt lőttek ki november 15. folyamán, és számos területen kritikus infrastruktúrát céloztak meg. Az ukrán légierő parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán légvédelmi és szárazföldi erők 75 rakétát és 10 Shahed–136 drónt lőttek le. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter november 16-án megjegyezte, hogy az Egyesült Államok által biztosított Nemzeti Fejlett Felszíni-Légvédelmi Rakétarendszer (NASAMS) 100%-os sikerrel fogta el az orosz rakétákat. Amint arról az ISW korábban beszámolt, az orosz erők valószínűleg nagy pontosságú fegyverrendszereik jelentős részét felhasználták a november 15-i támadásban.

Az orosz információs tér nagyrészt követte a Kreml hivatalos megfogalmazását, miszerint a lengyel területet ért rakétacsapás nyugati provokáció volt. Az orosz védelmi minisztérium november 16-án kijelentette, hogy az ukrán és más külföldi tisztségviselők kijelentései a lengyel területet ért csapással kapcsolatos orosz rakétákról „szándékos provokációnak minősülnek, amelynek célja a helyzet eszkalálása”. Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács orosz elnökhelyettese azzal vádolta a Nyugatot, hogy a lengyel területet ért csapást követően hibrid támadást indít Oroszország ellen, és ezzel közelebb kerül a világháborúhoz. Orosz katonai bloggerek széles körben azzal vádolták a nyugati és ukrán tisztviselőket, hogy hamisan Oroszországot próbálják hibáztatni a csapásért, hogy ezzel igazolják az Ukrajnának nyújtott fokozott támogatást és a további eszkalációt Kelet-Európában. Egyes orosz források azt is állították, hogy ukrán és nyugati tisztviselők arra próbálták felhasználni az incidenst, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra, hogy fejezze be az ukrán kritikus infrastruktúra elleni összehangolt rakétakampányt, vagy hogy igazolják, hogy „jobb” légvédelmet küldjenek Ukrajnába. Az orosz katonai bloggerek támogatása a Kremlnek a csapás nyugati provokációként való beállítását illetően elvárható egy olyan orosz információs térben, amely az ukrajnai konfliktust széles körben nyugati műveletnek tekinti, amelynek célja Oroszország mint regionális és globális hatalom lealacsonyítása.

A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is egyre inkább a háborúpárti ultranacionalista közösség központi figurájává válik, valószínűleg ambiciózus politikai célok elérése érdekében. A Meduza orosz ellenzéki média november 16-án arról számolt be, hogy két Kreml-közeli forrás azt állította, hogy Prigozsin egy „konzervatív mozgalom” létrehozásán gondolkodik, amely politikai párttá alakulhat. A Meduza forrásai arról számoltak be, hogy Prigozsin egy állandó elitellenes retorikára épülő információs kampányt hozott létre a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij orosz korrupció elleni közösségi médiakampánya mintájára, de egészen más eredménnyel. A Meduza forrásai szerint Prigozsin egyszerre kívánja az elitellenes közösségi médiakampányt arra használni, hogy populista figuraként tüntesse fel magát, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeit keresi azáltal, hogy megfélemlíti a Putyinhoz nem eléggé lojálisnak tekintett elitet. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy Prigozsin egy olyan oroszországi választói csoportot próbál megszólítani, amely egyszerre érdeklődik Oroszország állítólagos nemzeti felsőbbrendűsége és szovjet brutalizmusa iránt, és ellenzi az orosz elit korrupcióját. Prigozsin korábban tagadta, hogy politikusként próbálná magát feltüntetni, vagy hogy politikai pártot vagy mozgalmat szándékozna létrehozni. Az ISW korábban arról számolt be, hogy Prigozsin párhuzamos katonai struktúrák létrehozására is törekszik, hogy növelje befolyását az ultranacionalista háborúpárti közösségben. Andrij Csernyak, az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) képviselője november 15-én arról számolt be, hogy Prigozsin eredetileg azért kezdett párhuzamos katonai struktúrák építésébe, hogy elnyomja az esetleges oroszországi felkeléseket, de kihasználta, hogy a Kremlnek nagyobb haderőre van szüksége Oroszország ukrajnai offenzív kampányában. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Prigozsin személyes hadserege elsősorban saját személyes politikai céljait szolgálja, és csak másodsorban az ukrajnai orosz háborús erőfeszítéseket. Prigozsin valószínűleg folytatja a párhuzamos katonai struktúrák létrehozására irányuló erőfeszítéseket, és egy elitellenes kampányt alakít ki, hogy bebetonozza magát egy ultranacionalista háborúpárti politikai mozgalom központi alakjaként Oroszországban.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Orosz források és megbízott tisztségviselők szemérmetlenül hirdetik az ukrán gyermekek orosz családokba történő kényszer-örökbefogadását.
      • Ukrán források továbbra is tisztázzák a november 15-i nagyszabású orosz rakétacsapás által Ukrajnában okozott károkat.
      • Az orosz információs tér nagyrészt követte a Kreml hivatalos megfogalmazását, amely szerint a lengyel területet ért rakétacsapás nyugati provokáció volt.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyre inkább a háborúpárti ultranacionalista közösség központi figurájává válik, valószínűleg ambiciózus politikai célok elérése érdekében.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében, valamint a nyugati Donyecki Területen.
      • Az ukrán egységek folytatták az orosz erők és logisztikai csomópontok elleni támadásokat Dél-Ukrajnában.
      • Több jelentés szerint az orosz haderő morálja és pszichológiai állapota a Luhanszki és Donyecki Területen rendkívül alacsony.
      • Az orosz tisztviselők folytatták erőfeszítéseiket, hogy a megszállt területeken a meghatalmazott tisztviselőket orosz tisztviselőkkel helyettesítsék, a lakosokat erőszakkal áttelepítsék, és a megszállt területeket Oroszországba integrálják.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület-Nyugat-Luhanszki terület):

Orosz források szerint az ukrán csapatok november 16-án folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légicsapások megakadályozták, hogy az ukrán egységek támadást folytassanak Szvatovétól 20 km-re északnyugatra Beresztove és Kolisnyivka közelében a Harkivi Területen és Novoszelivszkénél, a Luhanszki Területen. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek támadó műveleteket folytattak Szvatovétól 14 km-re északnyugatra Kuzemivka közelében, egy blogger pedig azt állította, hogy az ukrán alakulatok megpróbálták elvágni az út és a vasút egy szakaszát a térségben. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők felderítő hadműveleteket folytatnak a Piscsane-Sztelmahivka vonal mentén Szvatovétól északnyugatra. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz tüzérségi egységek visszaverték az orosz állások felé irányuló ukrán támadásokat a Luhanszki területen, Kolomijicska közelében (Szvatovétól 10 km-re nyugatra). Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők folytatják a Szvatove-Kreminna autópálya egy részének elvágására irányuló kísérleteket, és hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok tevékenykednek Kreminnától 6 km-re északnyugatra, Cservonopopivka közelében. Egy orosz blogger azt is állította, hogy Kreminnától 12 km-re délre, Bilohorivkában harcok folynak. Egy BARS-13 (orosz harci tartalékos) forrás idézett egy Luhanszki Népköztársaság (LNK) népi milíciájához tartozó tisztet, aki azt állította, hogy az ukrán csapatok támadást indítottak a teljes vonalon Popasznától, a Luhanszki Területtől a Harkivi Területig és harckocsicsoportokat halmoznak fel az érintkezési vonal közelében. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők az Orljanka-Zatisnye-Szvatove vonal mentén, Szvatovétól északnyugatra halmoznak fel hadianyagot egy jövőbeli nagy offenzíva előkészítéseként, bár az ISW nem ad értékelést a jövőbeli ukrán hadműveletekre vonatkozó állításokról.

Az ukrán egységek november 16-án folytatták az orosz katonai koncentrációk és a logisztika célba vételét a Luhanszki Területen. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 16-án HIMARS rakétákkal csapást mértek Mirne, Perevalsk és Zimohiria településekre. A november 16-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán erők állítólag orosz állásokat támadtak Bilourakinéban, Sztarobilszktól északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint november 15-én az orosz koncentrációkat ért ukrán csapás Denezsnyikove közelében (Sztarobilszk és Luhanszk város között) legalább 50 orosz katonai személy meghalt és megsebesült.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 16-án folytatta a támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut északkeleti részén Bilohorivka és Veszele közelében, valamint Bakhmut déli részén Kurdjumivka közelében. Egy orosz forrás felvételeket tett közzé a Wagner-csoport alakulatairól, amelyek megerősített ukrán állásokat támadnak Bakhmut délkeleti külterületén. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciája felvételeket tett közzé arról, hogy az LNK légiereje ukrán állásokat támad Bakhmuttól északkeletre Szoledar közelében és Szoledartól északkeletre Spirne közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. Horlivka zászlóaljának fele meghalt vagy megsebesült a Majorszkért (Bakhmuttól délre) folytatott csatát követően, és moráljuk olyan alacsonyra süllyedt, hogy az a DNK vezetését az egység feloszlatására késztette. Orosz források konkrétan azt állították, hogy az orosz csapatok november 13-án ellenőrzésük alá vonták Majorszkot, és az ukrán vezérkar közleménye azt sugallja, hogy ennek ára magas volt, ami összhangban van az ISW értékelésével, miszerint az orosz hadsereg folytatja a nagy áldozattal járó műveleteket a kis és műveleti szempontból jelentéktelen településekért. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka közelében, Avdiivkától északra Novokalinove közelében, Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében, és Avdiivkától délre Vodiane közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők csekély előnyre tettek szert Nevelszke, Vodiane és Pjervomajszke felé. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán ellentámadásokat Kurdjumivka közelében, Avdiivka közelében, Avdiivkától nyugatra Hrihorivka közelében, és Donyecki Terület nyugati részén Sztaromikajlovka közelében.


Az orosz hadsereg november 16-án korlátozott támadásokat hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Vremivka és Novomikhailivka közelében, a Donyecki Terület nyugati részén. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz tüzérségi tűz visszavert egy ukrán támadást Stepne felé (Vuhledartól 21 km-re keletre). Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán tüzérség HIMARS-csapást mért Volnovakha ellen az N20 és a T0509 kereszteződésénél, 18 km-re a frontvonal mögött és Vuhledartól délkeletre.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok november 16-án folytatták a Dnyeper folyó bal partján az erősítést és az átcsoportosítást. Ukrajna déli operatív parancsnoksága jelentette, hogy az orosz egységek folytatták az erődítmények és védelmi állások felszerelését, valamint védelmi műveleteket hajtottak végre a Dnyeper folyó bal partján. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők lőtték Dudcsanyt, Kacskarivkát és Pridnyiprovszkijt (Herszoni Terület), valamint Illinkát (Dnyipropetrovszk terület) – mind a Dnyeper folyó jobb partján.


Az ukrán haderő folytatta az orosz csapatok és logisztikai csomópontok célba vételét Zaporizzsjai Terület és Herszoni Terület hátországában. Az ukrán vezérkar november 16-án jelentette, hogy az ukrán csapatok november 15-én orosz állásokat támadtak Szkadovszk (az R57-es és a T2213-as autópálya kereszteződésénél), Novomikolajivka (az R57-es autópályán) és Nova Majacska (a T2210-es autópálya közelében) közelében. Ukrajna déli operatív parancsnoksága közölte, hogy az ukrán csapatok november 15-én több mint 50 tüzérségi csapást mértek a Dnyeper folyó bal partján lévő orosz állások ellen, megsemmisítve két orosz lőszerraktárat Nova Kakhovkában és Oleskiben, megsebesítve 17 személyt, és megrongálva 15 páncélozott járművet. Az orosz védelmi minisztérium november 16-án azt állította, hogy az orosz erők HIMARS lövedékeket fogtak el Kalancsak (az E97-es autópálya közelében) és Novomikolajivka közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy a lakosok robbanásokról számoltak be Kalancsakban és Csaplinkában (a T2202-es autópályán). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy ukrán csapások tettek használhatatlanná egy vasúti hidat a Zaporizzsjai Területhez tartozó Csernyihivkában. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője azt állította, hogy az ukrán egységek csapást mértek egy orosz katonai raktárra Tokmakban, és egy november 16-án közzétett képen látható, hogy feltehetően az éjszaka folyamán tűz ütött ki Tokmakban.

Az orosz egységek november 16-án folytatták a rutinszerű tüzelést Hulajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció arról számolt be, hogy az orosz csapatok három S-300-as légvédelmi rakétával csapást mértek Zaporizzsja városára. Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az orosz egységek Nikopol, Marhanec és Chervonohryhorivka városát lőtték Dnyipropetrovszk megyében. Orosz források azt állították, hogy orosz drónok repültek Krivij Rih felett az éjszaka folyamán, de nem érkezett jelentés csapásokról vagy károkról. Orosz források továbbra is aggodalmukat fejezték ki egy esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatban Huljajpole-Orikhiv térségében. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán kísérletet, hogy áttörjenek az orosz vonalakon a Zaporizzsjai Területen fekvő Vasziljevka felé, de az ISW nem figyelt meg nagyobb harcra utaló jeleket ezen a területen, és nem tudja megerősíteni Rogov állításának valódiságát.


A november 15-16-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek másodlagos védelmi vonalakat építenek egy csatorna mentén a krími Armanszk közelében. Ahogy az ISW korábban már beszámolt róla, a másodlagos védelmi vonalakon védelmi erődítmények építése szokásos katonai eljárás, és nem jelzi, hogy az orosz erők arra számítanak, hogy a közeljövőben megvédik a Krímet egy ukrán offenzívától.

Az orosz mozgósítás hírei:

Több jelentés is arra utal, hogy az orosz csapatok morálja és pszichológiai állapota a Luhanszki és a Donyecki Területen rendkívül alacsony. A harctéren elszenvedett jelentős veszteségek, a megfelelő kiképzés nélküli mozgósítás a frontvonalra és a rossz ellátás dezertálási esetekhez vezetett. Az ASTRA független orosz média jelentette, hogy az orosz hatóságok mintegy 300 orosz mozgósított férfit tartanak fogva egy pincében a Luhanszki területen található Zajcevében, mert nem hajlandóak visszatérni a frontvonalba. Az ASTRA jelentése szerint legalább hét ilyen fogvatartási helyet azonosítottak a Luhanszki és a Donyecki Területen orosz állampolgárok számára. Igor Artamonov, a lipecki terület kormányzója arról számolt be, hogy a mozgósított személyzet hozzátartozói kifejezetten a Luhanszki területhez tartozó Szvatove közelében lévő rossz körülmények miatt fordultak hozzá. Artamonov kijelentette, hogy a mozgósított személyzet kiképzés és megfelelő felszerelés nélkül érkezett a frontvonalra, és súlyos veszteségeket szenvedett.

Az orosz megszálló hatóságok folytatták a mozgósítási erőfeszítéseket az ukrán ideiglenesen megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Oroszország az orosz útlevéllel rendelkezők mozgósítására készül a déli megszállt területeken, miután nem talált önkénteseket, és kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok a Donyecki Területen lévő Makiivka és Donyeck város kommunális dolgozóinak 70%-át mozgósították. A Luhanszki Területi Katonai Adminisztráció arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok házról házra járva mozgósítást folytatnak Kadiivkában, és ezzel egyidejűleg zsarolják a luhanszki lakosokat, akik el akarják kerülni a mozgósítást.


Oroszország továbbra is szembesül a részleges mozgósítás miatti társadalmi visszahatások eseteivel. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Moszkva melletti Patriot Központból mozgósítottak elégedetlenségüket fejezték ki a frontvonalra való rossz felkészülés miatt. Több forrás is beszámolt egészségügyi problémákkal küzdő férfiak mozgósításáról, és továbbították, hogy a hatóságok nem reagálnak a panaszaikra, azt állítva, hogy az orosz hadsereg nem tartozik senkinek semmivel. Orosz források arról számoltak be, hogy egy bíróság elutasította egy szentpétervári polgár keresetét, akit nem a katonai szakterületének megfelelően soroztak be, és megosztották, hogy a Krasznodari területről mozgósított férfiak feleségei a helyi közigazgatáshoz fordultak, hogy támogassák őket élelemmel és felszereléssel a fronton.

Ugyanakkor az orosz hadsereg a jelentések szerint a kiképzési lehetőségek bővítésére összpontosít, harci tapasztalattal rendelkező, tapasztalt kiképzők irányításával. Az orosz védelmi minisztérium videókat osztott meg a Leningrádi Területen, a Szahalini Területen, a Habarovszki Területen és a Déli Katonai Körzet kiképzőközpontjaiban mozgósított férfiak kiképzéseiről. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az Uljanovszki Területről több mint 400 mozgósított ejtőernyős indult a frontvonal hátsó területeire, csatlakozva a mozgósított férfiak egy csoportjához, amelyet állítólag november 15-én Omszkból küldtek ki. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szaratovi régióból mozgósított katonák teljes pénzbeli juttatást kaptak, és állítólag 300 000 rubelig terjedő bónuszokat ígértek a mozgósított katonáknak az ukrán felszerelés megsemmisítéséért.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők november 16-án folytatták erőfeszítéseiket, hogy a megszállt területeken a meghatalmazott tisztviselőket orosz tisztviselőkkel váltsák fel. Több orosz médium is arról számolt be, hogy orosz tisztviselők őrizetbe vették a Herszoni Terület megszállási helyettes vezetőjét, Jekatyerina Gubarevát, aki korábban a Donyecki Népköztársaság (DNK) külügyminisztere, majd később a DNK parlamenti képviselője volt, nem részletezett gazdasági bűncselekmények miatt. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, Oroszország orosz köztisztviselőket és bürokratákat importál a megszállási közigazgatásban betöltött szerepek betöltésére, részben a megbízható munkatársak hiánya miatt, részben pedig azért, hogy a megszállt területek adminisztratív kereteit az Orosz Föderációval egységesítse. Az orosz tisztviselők november 5-én hasonlóképpen lecserélték Mariupol helyettes vezetőjét egy orosz kormánytisztviselőre, és Gubareva állítólagos fogva tartása valószínűleg egy kísérlet arra, hogy megteremtsék a feltételeket ahhoz, hogy a pozícióját egy importált orosz tisztviselővel töltsék be.

Az orosz megszálló tisztviselők november 16-án folytatták a lakosok erőszakos áttelepítését és a civil lakosság mozgásának ellenőrzését a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Luhanszki Területen található Markivkában az orosz megszálló hatóságok legalább 40 lakost kényszerítettek egy buszra, és evakuálás ürügyén ismeretlen helyre deportálták őket. A Zaporizzsjai Területen található Enerhodar ukrán polgármestere, Dmytro Orlov szintén arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok folyamatosan fogva tartják Enerhodar lakóit, és megjegyezte, hogy november 15-én legalább 70 lakos van orosz fogságban. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg a belátható jövőben is folytatják az ukrán lakosok kényszerű kitelepítését és fogva tartását a megszállt területeken, részben egy szélesebb körű elnéptelenítési terv részeként.


Az orosz megszálló tisztviselők november 16-án folytatták az Ukrajna megszállt területeinek az orosz közigazgatási és gazdasági keretekbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Egy orosz hírforrás arról számolt be, hogy orosz tisztviselők elkezdték kiosztani a megszállt Herszoni Terület lakosainak a Krímben történő házvásárlásra jogosító igazolásokat, még akkor is, ha nincs orosz útlevelük. Ez valószínűleg kísérlet arra, hogy a kitelepített herszoni lakosokat az oroszok által megszállt Krímbe való áttelepülésre kényszerítsék. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) egyik tisztviselője arról is beszámolt, hogy Irkutszki terület tisztviselői helyreállítási projekteket támogatnak a Luhanszki Területen lévő Holubivkában. Az ukrán Luhanszki Állami Adminisztráció november 16-án jelentette, hogy a luhanszki orosz bankok kedvezményes hiteleket kínálnak a lakosoknak, ha orosz útlevelet mutatnak fel, valószínűleg azért, hogy az ukrán lakosokat orosz útlevél megszerzésére ösztönözzék.

Eddig tartottak a harctéri hírek, sajnos ma nem lesz második rész, nem témahiány miatt, az volna bőven, hanem mert a Zóna szerkesztői felülete olyan bizonytalanul működik (egyelőre a szolgáltató sem tudja, miért, a szervernél lehet a hiba), hogy vétek volna azzal kecsegtetni a közönséget, miszerint mindjárt megjelenik. Pótoljuk holnap.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!